Ronaldo doet boekje open: ‘Romário was een klootzak’

Woensdag, 2 februari 2022 om 20:07Dominic Mostert • Laatste update: 08:13

Ronaldo heeft bij de nationale ploeg van Brazilië veel geleerd van Romário, maar noemt zijn voormalig collega ook een 'klootzak'. In een gesprek met voormalig prof Christian Vieri op diens Twitch-kanaal Bobo TV haalt Ronaldo herinneringen op aan zijn actieve loopbaan. Toen hij in de selectie van Brazilië een serieuze concurrent werd van Romário, haalde laatstgenoemde een opvallende truc uit om de strijd te winnen.

Ronaldo won zowel in 1994 als 2002 het WK met Brazilië, maar in 1994 was hij pas zeventien jaar en speelde hij geen minuut op de eindronde in de Verenigde Staten. "Ik heb toen veel geleerd van Romário en Bebeto. Ze waren een inspiratie voor me, al was Romário een klootzak. Hij dwong jonge spelers om zijn schoenen te poetsen of om hem koffie te brengen." Een paar jaar later was Ronaldo een gevestigde naam. Hij won in 1997 op 21-jarige leeftijd de Ballon d'Or en maakte aanspraak op een basisplaats tijdens de Copa América in de zomer van datzelfde jaar.

Ronaldo won in 1997 de Copa América met Brazilië.

"Tijdens een training ter voorbereiding op de Copa América zei Romário plots tegen me: 'Maak je klaar, we gaan vannacht stappen.' Hij had een ladder om over de muur van het hotel te klimmen en aan de andere kant stond een taxi klaar", blikt Ronaldo terug. "We kwamen om 05.00 uur terug bij het hotel. Ik was de volgende ochtend volledig uitgeput tijdens de training. Romário had het bewust gedaan om mij te vermoeien, zodat hij mijn basisplaats kon overnemen." Ronaldo werd uiteindelijk evenwel topscorer van de Copa América met vijf doelpunten. Hij scoorde onder meer in de gewonnen finale tegen gastland Bolivia (3-1).

De inmiddels 45-jarige Ronaldo is als eigenaar van Real Valladolid en Cruzeiro nog altijd nauw betrokken bij het voetbal. Wie vindt hij de grootste sterren van het moment? "Messi is een buitengewoon goede en technische speler, die in iedere wedstrijd wil scoren. Neymar is ook een topvoetballer. Ik hoop dat hij een prijs kan winnen met Brazilië. Hij krijgt thuis kritiek vanwege zijn privéleven, maar de huidige generatie voetballers is buiten het veld verstandiger dan wij waren." Volgens de oud-PSV'er is Karim Benzema op dit moment 'zonder twijfel' de beste spits ter wereld. "Daarna komt Lewandowski. Haaland gaat de nummer één worden, maar de andere twee zijn op dit moment beter."Gerelateerd

Meer sportnieuws

92 reacties (laatste reactie door jonkero)

Ik vind het wel altijd grappig, dat Ronaldo Nazario, nooit over Cristiano Ronaldo praat? Of ik loop het telkens mis? Is er wat aan tussen deze 2 heren? Of komt het puur door hun naam?

1 februari 2022 om 22:27

Die heeft een hekel aan Cristiano Ronaldo die kan het niet verteren dat hij wel met Real Madrid CL een CL heeft gewonnen en Ronaldo Nazario in zijn real tijd nooit is gelukt. Ik heb Ronaldo Nazario hoog zitten als voetballer laat dat vooropstellen, was in zijn tijd echt grandioos...

1 februari 2022 om 22:34

Nee hoor. Hij heeft veel respect voor Cristiano, maar hij vind Messi de betere van de 2. Dat mag toch? En als Braziliaan is dat toch heel wat dat die dit over een Argentijn zegt nota bene. Een Pele en een Maradona konden elkaar juist niet uitstaan. Overigens waren een Maradona, Messi en Batistuta ook een groot bewonderaar van Ronaldo da Lima.

1 februari 2022 om 22:39

Hahaha waar haal je dat vandaan?

1 februari 2022 om 22:48real8madridniks tegen Ronaldo Nazario hoor, een fenomeno die bij PSV Inter geschitterd heeft, in alles als je zijn interview volgt heeft hij een afkeer jegens Ronaldo, vaak van die spelt de prikken die hij uitdeelde..

1 februari 2022 om 22:48

Uhm dat is gewoon bekend uit interviews. Hij vindt Ronaldo uiteraard geweldig, maar hij vindt messi spectaculair en iemand die alles kan met de bal.
Niks tegen c Ronaldo dus, gewoon een mening

1 februari 2022 om 23:08

Hij heeft eigenhandig een WK gewonnen. Dit weegt net wat zwaarder dan een CL die elk jaar is.

1 februari 2022 om 23:38Een hekel aan CR7 omdat hij andere(n) wellicht beter vindt? Wauw. Laat CR7 een WK winnen of op z’n minst zo voetballen (imponeren) zoals Il Fenomeno zowel in 1998 als 2002 heeft gedaan. Jonge gasten zullen CR7 kiezen, maar geloof mij nou maar: il Fenomeno wordt niet voor niets altijd de echte Ronaldo genoemd en terecht. Kan CR7 meer gescoord hebben, meer prijzen gepakt hebben, maar aan Il Fenomeno heeft hij nooit kunnen tippen. Een ieder die anders beweerd heeft er geen kijk op.

Der Kaiser: Maradona was een nog grotere fan van Ronaldinho (maar dat even terzijde).

2 februari 2022 om 00:40

Garrincha10, tja en dat is jouw mening. Zo kunnen we ook het argument trekken dat Cristiano Ronaldo veel meer jaren in de absolute top heeft gespeeld en inderdaad ook meer prijzen heeft gewonnen. Het zijn beiden fantastische voetballers, en ook enorm verschillend in heel veel dingen. Waarom zouden we discussiëren over wie nou het beste was. Ik heb door mijn leeftijd veel meer van Cristiano Ronaldo kunnen genieten. Maar ik heb genoeg beelden gezien van de andere Ronaldo om te weten dat het een van de beste spitsen ooit was in zijn toptijd.

2 februari 2022 om 00:43

CR7 heeft een EK en een Nations League gewonnen met een B-land. Hij heeft daarmee ver boven verwachting gepresteerd. R9 heeft een WK gewonnen en daarmee óók de wereld laten zien dat hij de grootste was.

Kan iemand mij uitleggen waarom Romario niet aanwezig was bij het WK98? Geruzie met de bondscoach toch?

2 februari 2022 om 01:28

En waarom noemt hij benzema wel dan dat was meer een spits dan Cristiano en hij heeft ook de cl gewonnen,hij is gewoon meer fan van messi omdat hij ook een natuur talent als hij was..

2 februari 2022 om 01:42

Als Portugal een b land is dan blijven er weinig a landen over...

2 februari 2022 om 05:09

@Marieke90Voordat Ronaldo dus met het EK en de nations league won, had Portugal nog maar een keer in hun historie überhaupt in de finale van wat voor internationaal toernooi ook gestaan. Het andere jaar? Dat was in 2004, met onder andere de jonge Ronaldo in de hoofdrol. Daarbij zat hij ook nog eens in 1 van de overige 3 keren dat Portugal niet verder kwam dan de halve finale. Ronaldo is dus betrokken geweest bij 4 van de 6 teams in totaal dat ooit de halve finale haalde op het WK, EK.Dat Portugal nu wordt gezien als een topland, zal Ronaldo dus zeker invloed op hebben. Dat was voorheen echt niet zo waar zij eens in de 20 jaar een echt goede selectie hadden. Ook de laatste jaren was dat niet anders. Ik denk dat weinig mensen naar de selecties kijken van Portugal op de selectie voor de Nations League na en dan aan een topland denken.

2 februari 2022 om 07:29

Kijk überhaupt na de selectie van nu? Is echt wel een top 10 selectie, daarnaast heeft portugal sinds midden jaren 90 steeds een goede selectie gehad waar bijvoorbeeld ook Figo bij zat.

2 februari 2022 om 08:34

Ronaldo is echt een beest. Ik heb zijn shirt nog van 1998. Ik heb zijn gekke kapsel nagedaan haha. Ik was echt fan hem toen die voetbalde.

2 februari 2022 om 08:37

Hij haat Cristiano Ronaldo helemaal niet hij zij:"Voor mij, in de classificatie van de beste in de geschiedenis, zouden de vier namen Pele, Maradona, Lionel Messi en Cristiano Ronaldo zijn. Zij zijn de top vier in de geschiedenis van het voetbal

2 februari 2022 om 09:33

Portugal een b land... im out

2 februari 2022 om 13:04

Heb je anders een paar voorbeelden aqua1?

2 februari 2022 om 13:36

Heb je een bron? Ik kan nl nergens vinden dat hij een hekel heeft aan C Ronaldo.

2 februari 2022 om 15:05

Nee dat zuigt hij gewoon uit zijn vermoedelijk hele dikke duim om interessant te doen.

2 februari 2022 om 20:40

@Aqua1
Het menselijk brein is een raar iets

2 februari 2022 om 21:52

Hoezo zwaarder? T is een totaal andere competitie? Brazilië is volgens mij recordhouder. Real Madrid was recordhouder CL toen Ronaldo Nazario daar speelde en Real was recordhouder toen Cristiano daar speelde. Enige grote verschil is dat Cristiano 4x de CL met Real heeft gewonnen en de andere 0x. Ik vind dat toch echt wel een veel betere graadmeter.

2 februari 2022 om 22:48

Romario raakte vlak voor het toernooi geblesseerd. Daarom besloot Zagallo om hem thuis te laten. Romario heeft hem dat nooit in dank afgenomen. Dus in die zin heeft Romario wel problemen (gehad) met Zagallo.

2 februari 2022 om 08:11

@ Wesley Pijper,
Komt omdat hij verstand van voetbal heeft, in tegenstelling tot de cr fanboys die een heel erg geromantiseerd beeld in hun hoofd van hem hebben.

2 februari 2022 om 09:51

Omdat er maar 1 echte Ronaldo is, en dat is de Braziliaanse.
Dat er dan daarna iemand onder dezelfde 'voetbalnaam' gaat spelen, zou mij ook storen.
Dan kun je wel zeggen, ja maar dat is toch gewoon zijn naam..
Het voelt toch als een beetje meeliften.

2 februari 2022 om 10:57

Neen, in Zuid-Amerika zijn ze niet zo onder de indruk van hem. En dat kan gewoon, niks mis mee hoor. We weten allemaal dat hij een van de beste is. Je moet niet hopen op reacties altijd, soms hebben mensen gewoon voorkeuren.

2 februari 2022 om 11:10Ik heb hem ook nog nooit over Lewandowski en Haaland gehoord, ik denk ook dat dat komt omdat er iets tussen hen is. Misschien omdat ze allemaal nummer 9 wilden zijn? Neu, ik denk dat je er niks achter moet zoeken.

2 februari 2022 om 12:23

Omdat de echte Ronaldo weet wat echt talent is en met alle respect Cristiano die komt niet eens in de buurt van de echte Ronaldo laat staan Leo!!

Laten we wel wezen.. dit gaat over twee legendarische voetballers. Allebei PSV. Wat een grote club is het toch.

1 februari 2022 om 22:27

Hoeveel spelers van PSV zijn de laatste 10 jaar naar de Europese top doorgegroeid?

1 februari 2022 om 22:35

Precies 0. Lozano komt dan waarschijnlijk nog het meest in de buurt.

1 februari 2022 om 22:37

Robben is voor mij de beste speler die Oranje heeft gehad in de afgelopen 20 jaar. v Bommel (irritante gozer) speelde in de top. Ik kan de namen als anti PSV-er al gelijk opnoemen.

1 februari 2022 om 22:38

Wijnaldum.

1 februari 2022 om 22:41

"Anti PSV-er" lol

1 februari 2022 om 22:44

Dries Mertens en Lozano (napoli), Ibrahim Affellay (barcelona), Santiago Arias (atletico), Angelino & Zinchenko (Man City), Depay (Man United), De Jong (sevilla), Dumfries (inter), Willems (frankfurt), Malen (dortmund), Bergwijn (spurs), Hector Moreno & Kevin Strootman (roma), Brenet (hoffenheim), Guardado (betis Sevilla), Jeffrey Bruma (wolfsburg), Wijnaldum (newcastle) en over die periode daarvoor maar te zwijgen: Van Bommel (barcelona), Gomes & Lee (spurs), Alex & Kezman (chelsea), Park en V. Nistelrooy (Man United), Farfan (schalke) en Johann Vogel (AC Milan).

1 februari 2022 om 23:49

Blijft treurig te lezen dat er echt mensen zijn die ‘anti’ een club zijn…

1 februari 2022 om 23:58

Je noemt hier Hoffenheim, Wolfsburg, Frankfurt, Sevilla en Dortmund 'de Europese top'. Je noemt talloze spelers die geflopt zijn, zoals Affelay, Lozano, Depay, Willems, Strootman, Moreno, Bruma en Brenet, en de andere spelers zijn toch echt pre-2012 spelers vooral, zoals Park, van Bommel en al helemaal van Nistelrooij. Over transfers naar topploegen kun je het misschien hebben over een Affelay. Dat dit nog omhoog geliked wordt ook.

2 februari 2022 om 00:01

Ik zal er een schepje bovenop doen- Alex is jarenlang van Chelsea gehuurd, van Nistelrooij vertrok bij PSV 21 jaar geleden, Gomes en Farfan vertrokken in 2008... Vogel ging weg in 2005, en heeft vervolgens nooit meer ergens basis gespeeld. Als ik zeg afgelopen tien jaar, dan kom je met een Brenet op de proppen. Komop man.

2 februari 2022 om 00:49

Doet er toxh helemaal niet toe? Hij heeft gewoon gelijk dat PSV trots mag zinn dat zuj twee van de beste voetballers ter wereld onder zich hebben gehad. Ik ben opgegrkeid als Ajacied in de tijd dat Ajax een matige selectie had en PSV mondteds hadden rondlopen als Kezman, Nilis, Van Nistelrooij , Waterreus en Van Bomnel. Aangevuld met Ooijer, Vogel, Bruggink, VoH en Bouma. Later werd het er met Cocu, Gomes en Alex niet bepaald leuker op voor mij als Ajacied.

Ronaldo en Romario... toch machtig dat die twee beiden de Eredivisie kapot hadden geschoten.

2 februari 2022 om 01:31

Ik zei ook bewust “en over die periode daarvoor nog maar te zwijgen”. Ik bekeek het vooral vanaf 2010 tot heden en dan kom je echt wel op veel namen en grote ploegen uit in topcompetities ook vooral. Dortmund is gewoon een top-10 club van Europa al jarenlang qua prestaties (alleen dit jaar matig in de CL). En welke clubs versta jij allemaal onder de Europese top? Want op die manier houd je wel heel weinig clubs over natuurlijk. En Brenet ging naar Hoffenheim toen ze top-4 haalden in de periode met Nagelsmann dus dat vond ik wel noemenswaardig ja.

2 februari 2022 om 02:07

Er blijft dan inderdaad weinig over! Wat dus gelijk ook het hele punt was van mijn reactie... Een Hoffenheim dat vierde wordt is geen Europese topclub, is daar discussie over?

2 februari 2022 om 10:31

Blijft weinig over? Snap de strekking van je reactie überhaupt niet, maar als we toch gaan kijken bij spelers die vanuit de Eredivisie een stap hebben gemaakt naar het buitenland en nu bij een topclub spelen, dan staat PSV heel hoog in die lijst. Het feit dat je Depay geflopt noemt, laat al zien dat je echt onzin verkoopt. Want nadat de legendes als van Persie, Robben etc. gestopt zijn is hij veruit
onze beste aanvaller en heeft jarenlang laten zien wat hij kan bij Lyon. Wijnaldum heeft de CL gewonnen met Liverpool en ook daar altijd belangrijk geweest. Mertens.. de all-time topscorer van Napoli. Dan heb je nog een paar spelers zoals Bergwijn, Rekik, Lozano, Malen etc. die net zo weinig indruk maken als alle andere veel belovende andere talenten die van andere clubs zijn vertrokken.

2 februari 2022 om 10:41Bongiorno,
Raulsilva spreekt met trots over PSV omdat twee van zulke grote spitsen hier in het verleden hebben gespeeld, en jij reageert als door een wesp gestoken en komt dan met een totaaaaaaal niet relevante opmerking over hoeveel spelers de laatste 10 (who cares?) jaar succesvol naar de top zijn doorgegroeid. Je komt over als een gefrustreerde zeikerd, als dat vooraf jouw bedoeling was dan ben je ruimschoots in die opzet geslaagd.

2 februari 2022 om 11:41

Jaap stam niet te vergeten

2 februari 2022 om 13:26

En die mag psv gratis terug hebben van mij. Wat een verschrikkelijke voetballer is dat toch.

2 februari 2022 om 15:03

RVP robben

2 februari 2022 om 20:43

"hoeveel spelers van PSV zijn de laatste 10 jaar naar de Europese top doorgegroeid?"

Wat een kinderachtige opmerking.

109 Jaar geschiedenis. 24 Landstitels. Een Europa Cup I en een UEFA Cup. Al 48 jaar aan een stuk Europees voetbal. 96 Jaar onafgebroken op het hoogste niveau. Spelers als Romario, Ronaldo, Gullit, Koeman, Van Nistelrooy, Nilis, Robben, Cocu, Van Bommel, Van der Kuijlen...

En dan ga je de status van de club in twijfel trekken omdat je vindt dat er niet genoeg oud-PSV-ers in de Europese top zouden spelen? Sinds wanneer is dat een serieuze graadmeter?

PSV is gewoon een grote club, punt. Nee, niet zo groot als Ajax, maar nog steeds een grote club. Is het nou echt zo moeilijk om dat gewoon toe te geven?

2 februari 2022 om 22:12

Volledig met je eens, niks aan toe te voegen!

3 februari 2022 om 09:18

Hoeveel van andere NL clubs dan? Frenkie en de Ligt spelen nu ook niet bepaald in de europese top. Alleen Zyiech, Wijnaldum en vDijk spelen (of hebben) bij Europese top gespeeld.

1 februari 2022 om 22:37

Het woordje "geweest" is weggevallen in je reactie. Destijds was het inderdaad fenomenaal dat die 2 spelers bij PSV konden doorgroeien. Net als Nilis en Van Nistelrooy. De laatste jaren is het helaas wat kariger.

2 februari 2022 om 07:39

Wat heeft de klasse van twee aangekochte spelers te maken met de grootte van een club?

2 februari 2022 om 10:43

Romario kan ik je geven maar Ronaldo hebben ze letterlijk onder de neus van Ajax weggekaapt toen hij aankwam op Schiphol. Dus die kwam niet uit de koker van PSV. Hij is letterlijk gestolen. Het was wel ergens goed voor. Als Ronaldo bij Ajax zat, zou Kluivert niet op jonge leeftijd zijn doorgebroken.

2 februari 2022 om 11:22

Mooie tijd was dat, toen spelers nog voor de neus van Ajax weg gekocht werden 😀. Als ik me niet vergis, dacht psv hetzelfde te doen met Romario. Ze wilden eigenlijk Degryse kopen van Brugge, maar die wilden dat pas doen als diens vervanger zou zijn binnen gehengeld. Die vervanger was bij psv nog niet bekend, maar via de zoon van Ploegsma kwamen ze uit bij Romario die actief was op de Olympische Spelen. Later bleek dat Brugge niet Romario maar Farina aan het volgen was. Maar goed, dat snelle schakelen en gewoon concreet zijn, dat maakte psv zo sterk vanuit jaren 80 naar de successen daarna. Dat soort creativiteit missen we nu.

2 februari 2022 om 21:48

Geen fan van PSV maar dat is een wereldprestatie

Ronaldo en Romario was een fascinerend duo. Wonnen samen de Copa America en Confederations Cup. Het blijft eeuwig zonde dat ze op een WK eindronde nooit hebben samen gespeeld. In 1994 was Ronaldo nog extreem jong, Romario was op zijn top. In 1998 werd Romario niet geselecteerd en in 2002 ging Ronaldo (net blessurevrij) mee naar het WK ten koste van Romario. Overigens waren dit toch echt de 2 spitsen die spitspositie een compleet nieuwe dimensie gaven.

1 februari 2022 om 23:00

In 1998 raakte Romario net voor het toernooi geblesseerd.
Anders was hij echt wel geselecteerd

1 februari 2022 om 23:44

Ik vind Ronaldo de betere van de 2, m’n vader zegt altijd Romario. Feit blijft dat ze beiden Brazilie hoogstpersoonlijk wereldkampioen hebben gemaakt en iconen zijn in de sport. Ronaldo is voor mij de allerbeste spits/nummer 9 die de voetbalsport gekend heeft: techniek, snelheid, kappen, draaien, in de kleine ruimte, vanaf eigen helft, op de goede plek staan, zelf kansen creeren vanuit onmogelijke situaties, schot: de beste man scoort op al deze vlakken een 10 wat mij betreft. En dan trakteerde hij ons elke wedstrijd wel op hoogstandjes wat de amusementswaarde extra vergrootte. Legend! There’s only one Ronaldo!

2 februari 2022 om 09:40

Zal wel een generatie dingetje zijn. Ik vind Romario ook beter dan Ronaldo. Die wedstrijd van Psv tegen Steaua vergeet ik mn leven nooit meer. Wat een geweldige voetballer was dat. CR9 was uiteraard ook een topspits, maar ik had toch meer met de stijl van voetballen van Romario.

2 februari 2022 om 09:51CR9 ??
Ik snap wel wat je bedoeld. Romario was in de 16 dodelijk. Die dolde iedereen en werkte ook altijd sierlijk af. Maar Ronaldo was anders man. Die acceleratie, topsnelheid, dribbel en techniek gepaard met altijd het behouden van volledige controle: ik heb dat nog nooit gezien. Zelfs niet bij Messi en Maradona. Il Fenomeno was uniek in zijn soort qua speelstijl. Jammer van de vele blessures, ik denk dat hij dan veel langer had kunnen pieken en dan zou hij meer waardering krijgen van vooral de kleine jochies die alleen zijn opgegroeid met Messi en Cr7.

2 februari 2022 om 10:33

Die versnelling van Ronaldo was echt bizar, vooral ook omdat je dat niet direct verwachtte bij hem. Heeft daar wel iets op moeten inleveren door die knie blessures helaas later in zijn carrière maar toen evengoed nog geweldig.

2 februari 2022 om 10:50

Mijn pa vond Romario ook beter. Maar ik denk dat het met voorkeur qua type spelers te maken heeft. Romario was in de 16 superieur en had enorm veel finesse in zijn spel. Maar in de brede aspect was Ronaldo wel de betere. Meer snelheid, betere actie en acceleratie, fysiek sterker. Maar qua finesse en finishing was Romario wel de betere denk ik.

2 februari 2022 om 12:15

Als je 15 bent en met CR7 bent begonnen voetbal te kijken, snap ik het wel

2 februari 2022 om 13:55

Ronaldo in vorm en fit was misschien wel beter dan Messi, alleen zijn die momenten zo schaars.zidane vond Ronaldo veel beter dan hijzelf was, dat zegt wel iets. Romario was geweldig als spits maar beperkt, buiten de 16 veel minder dan Ronaldo.

2 februari 2022 om 18:05

Jammer dat Ronaldo in 2007 niet met milan kon meedoen in de CL, anders had hij die ook op zn naam kunnen schrijven.

Veruit de aller beste spits ooit. Wat een fenomeen.

Ik blijf erbij dat hij de aller beste zou zijn geweest zonder die operaties.

Zoek aub de interview met Zidane op over Ronaldo

Romario. Wat een speler was dat. Hij was een wereldster toen ik als kind interesse kreeg in voetbal ik hem nog een jaar in Nederland gezien en daarna kwam Ronaldo naar Psv. Maar Romario was in mijn beleving beter. Uiteindelijk qua cijfers niet, maar zoveel mooier om te zien. Romario was magie. Ikheb sindsdien ook nooit meer een speler gezien die op hem leek qua spel. Bergkamp in zijn toptijd had iets van hem weg, maar dan nog was Romario sierlijker.

2 februari 2022 om 10:58

Qua cijfers was Romario toch juist beter dan Ronaldo? Doelpunten heb ik het dan expliciet over. Als ik het over magie/spel heb denk ik juist eerder aan Ronaldo. Maar over smaak valt niet te twisten. Beiden behoren in de top 5 van de allerbeste centrumspitsen ooit imo. Wie nog meer? Voor mij in ieder geval ook van Basten en Batistuta.

2 februari 2022 om 11:39Ik weet dat ik Ronaldo te kort ga doen met wat ik nu ga zeggen, maar even om het verschil in beleving duidelijk te maken. Ronaldo vond ik altijd op snelheid mensen passeren en hem dan in het hoekje schieten. Dat kon hij heel goed, maar verder zag ik hem weinig 'magisch' doen. Romario was op een schoolpleintje aan het voetballen, alleen was hij zo veel beter dan rest dat alle schoolplein dingen ook gewoon lukte. Lobjes, hakjes, balletje hooghouden en dan over de keeper tikken etc.

De cijfers zou ik op moeten zoeken. Maar voor mijn gevoel is Ronaldo tien jaar lang de beste geweest en Romario, maar twee of drie jaar.

2 februari 2022 om 12:31

Ronaldo deed vooral in zijn jonge jaren toch ook magische dingen? Tussen 1996 en 1996 heb ik het dan over. Des al niet te min geef ik je volledig gelijk over Romario. Erg onderschatte speler.

2 februari 2022 om 12:54

Valt mij sowieso wel een beetje op, wanneer je iemand vraagt wie de beste voetballer ooit is hoor je vaak Messi, Ronaldo, Madadona, Pele maar ik hoor nooit iemand Romario roepen, toch wel frappant. Ik blijf het eeuwig zonde vinden dat ik toen niet een aantal jaartjes ouder was, in het hedendaagse voetbal zie ik (naast Messi toen hij nog voor Barca speelde) dit soort spelers niet meer. Moet het helaas doen met vele YouTube filmpjes maar man, wat zou dat als voetballiefhebber genieten moeten zijn geweest.

2 februari 2022 om 14:03Zlatan had een aantal jaar geleden ook zo'n fase dat hij goals maakte waarvan je wist. Die maakt alleen Zlatan. Gewoon door zijn manier van denken en doen. Romario had dat nog iets meer. En die was zo goed. Die zei ook gewoon. Vindt die en die mij lui? Oke, dan zal ik even drie goals maken volgende wedstrijd. En dat deed hij dan ook. Dan ben je echt zo een held.

Romario die nog wel eens een training oversloeg omdat hij een beetje moe was. Geweldig!
En Ronaldo die Nilis zijn meest waardevolle medespeler uit zijn carrière vond. Wat een duo was dat bij Psv zeg!

2 februari 2022 om 11:41

Nilis zei ooit. Als ik sneller was geweest, was ik de beste van de wereld geweest. Ik sluit niet uit dat hij gelijk had.

2 februari 2022 om 12:29

Was echt een briljante speler met een fabuleuze traptechniek idd.

Ronaldo en Romario, ik ben zelf geen PSV-fan. Maar dat er 2 spelers van dat kaliber hier in Nederland hebben gespeeld en via PSV eigenlijk ontdekt zijn, is toch wel iets waar iedere Nederlander trots op is ongeacht of het nou wel of geen voetballiefhebber is want ik neem aan dat vrijwel iedereen weleens van Ronaldo en Romario heeft gehoord en dat ze hier in Nederland hebben gespeeld.

Heb Ronaldo zelf wel wat bewuster meegekregen dan Romario. Want toen ik het voetbal begon te volgen speelde Romario inmiddels weer in Brazilië bij Vasco de Gama, maar zag ik hem nog geregeld in actie bij het Braziliaans-elftal. Maar ik heb wel een hoop beelden van Romario gezien van toen hij nog bij PSV speelde, maar ook bij FC Barcelona en dat zijn echt gewoon geweldige beelden.

Ronaldo heb ik dan niet bij PSV zien spelen, maar ook een hoop beelden van hem gezien. Heb Ronaldo vooral zien spelen bij Inter Milan, Real Madrid, dat halfjaartje bij AC Milan en bij het Braziliaans-elftal en hij was echt waanzinnig goed. Had echt gewoon alles voor een spits, maar was helaas best wel blessuregevoelig en zag net dat hij in zijn laatste 3 seizoenen bij Inter maar tot 24 wedstrijden kwam door blessureleed, en dat hij zelfs het gehele seizoen 00-01 geen enkele wedstrijd heeft gespeeld door blessureleed.

Hij was met al die blessures al van een bizar goed niveau. Als hij die blessures niet had gehad, dan had hij in zijn tijd echt op eenzame hoogte gestaan en had hij net zoals Cristiano Ronaldo en Lionel Messi minimaal 5 Gouden Ballen gewonnen.

In die tijd had je ook nog spelers als Ronaldinho (persoonlijk wel mijn grote favoriet, al komt Ronaldo ook dichtbij), Zidane, Roberto Carlos, Cafu, Shevchenko, Kaká, Henry, Bergkamp, etc. etc. en dat waren ook allemaal geweldige spelers. Had toen wel het idee dat de spelers meer aan elkaar gewaagd waren dan dat hedendaags het geval is.

2 februari 2022 om 11:07

Om je rijtje aan te vullen met namen die absoluut niet mogen ontbreken uit die generatie(s): Del Piero, Raúl, Totti, Rui Costa, Figo, Nedved, Matthäus(al was hij nog iets verder terug in de tijd enigszins) evenals Roberto Baggio. Van Nistelrooij hoort er wat mij betreft ook tussen. Wat een wereldspits bij zowel United als Real Madrid. Misschien heeft hij niet die sterallures als de rest, maar echt werelds was hij en ook echt compleet.

Ik vind het vooral verbazingwekkend dat Romario, na stappen tot 5u, Niét moe was. Daar hebben ze in Eindhoven hele andere herinneringen. Quote Romario: "Ik ben een beetje moe".

Ronaldo en messi zijn de beste spelers ooit omdat zij meer dan 10 jaar geweldige statistieken hebben behaald. Als ik kijk naar een Maradona en Ronaldo hebben die maar ongeveer een jaar of 4 max gepresteerd om diverse redenen. Maar zoals Maradona en Ronaldo spelers voorbij gingen was ongekend. Zij waren echt in staat om in hun eentje een heel team op sleeptouw te nemen. Messi en CR9 hebben toch ook altijd zulke statistieken gehaald door dat zij een beter team om zich heen hadden. Echter hebben zij wel meer dan 10 jaar gedomineerd.

Ronaldo was fenomenaal, maar Romario....... Tsja, Romario, dat was magisch. Natuurlijk ook omdat we zoiets nog nooit bij PSV gezien hadden. Ronaldo heeft helaas niet heel erg lang bij PSV gespeeld en is op een wat nare manier vertrokken helaas. Maar goed, ik zal die wedstrijd tegen Leverkusen niet snel vergeten. Volgens mij verloren we met 4-3, maar heel devwereld had genoeg gezien. Wie was die zeventienjarige daar bij PSV? Heel de wereld sprak niet over de wedstrijd, maar over Ronaldo .... Romario was meer de afmaker, maar dan altijd op een manier die je niet verwachtte. Beetje dollen, kappen en draaien en hup..... in het netje. Het zegt genoeg dat Barcelona na beide transfers sprak van een koopje.

2 februari 2022 om 15:00

Sneekpsv,
Die wedstrijd in Leverkusen ja, inderdaad. Het werd 5-4, en Ronaldo schoot er 3 in, als jochie van 17, in een van zijn eerste (of misschien wel de eerste?) Europese wedstrijd voor PSV. Het waren beide totaal verschillende spelers eigenlijk. Maar ik ben met je eens dat Romario nog wat meer magie had. Ik denk ook dat het komt omdat voetbal op TV (en zeker live wedstrijden) toen echt ook nog wat meer een zeldzaamheid was, waar je echt naar uit keek. Dat vond ik in de tijd van Ronaldo al weer wat anders.

Dat Romario een klootzak is geloof ik wel. Ik weet nog dat toen hij bij PSV speelde ik met mijn vader naar een benefietavond mocht, waar Romario naartoe zou komen om geld in te zamelen voor zwerfkinderen uit de wijk waarin hij zelf opgegroeid was. De hele avond bloednerveus zitten wachten, maar Romario kwam niet opdagen. Ik hoorde later dat iemand van de organisatie naar zijn huis was gereden, maar dat meneer op de bank lag en de gordijnen dicht deed toen hij zag wie er voor de deur stond.

Ja logisch hij was 100% beter

Mooi om te lezen van deze 2 legends uit de Eredivisie!

Ronaldo de Lima is de beste,meeste complete spits die ik ooit zien spelen heb. Links,rechts. Intikkers, solo's. Zijn kwaliteiten waren ver bovengemiddeld. Gelukkig hebben we nu Vinícius😆

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Brazilië

FIFA ranking: 3
195 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Brazilië4535
3.Uruguay280
4.Ecuador268
5.Peru24-3
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
TiteUnknown
AlissonKeeper
WevertonKeeper
Dani AlvesVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Brazilië.

45 jaar
640 fans
Coach

In de wandelgangen

Zaterdag 25 juni
PSV waagt een poging om Jarrad Branthwaite op huurbasis over te nemen van Everton, de voormalige club van algemeen directeur Marcel Brands. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren