Marcel Brands geeft in statement reden achter vertrek bij Everton

Maandag, 6 december 2021 om 06:57Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 10:17

Marcel Brands heeft middels een statement gereageerd op zijn vertrek als Director of football bij Everton. Zondag werd bekend dat de voormalig bestuurder van PSV per direct zijn taken heeft neergelegd. Volgens Brands is er een 'duidelijk verschil in de visie en richting van de club met het oog op de toekomst'. Het nieuws van het vertrek kwam enigszins onverwachts, daar de 59-jarige Brands zijn doorlopende contract onlangs nog verlengde tot medio 2024.

Volgens Brands is het besluit om te vertrekken voortgekomen uit een gesprek van afgelopen vrijdag. "Na een persoonlijk gesprek met de voorzitter en mijn medebestuursleden zijn we overeengekomen dat ik terugtreed als directeur voetbal en als lid van het bestuur van Everton", valt te lezen in de verklaring op de website van de club. "Deze beslissing heeft wat tijd en overweging gevergd en was een van de moeilijkste die ik in mijn carrière ben tegengekomen. Het bestuur en ik zijn het erover eens dat er een duidelijk verschil is in de visie en richting van deze mooie club en met dat in het achterhoofd is dit besluit genomen."

Brands zou het onder meer niet eens geweest zijn met de aanstelling van trainer Rafael Benítez, die rechtstreeks met eigenaar Fahrad Moshiri spelerszaken besprak. Everton presteert bijzonder teleurstellend in de Premier League en kwam in de laatste acht duels niet tot een overwinning. Afgelopen woensdag ging de ploeg van Benítez in eigen huis pijnlijk onderuit tegen stadsgenoot en aartsrivaal Liverpool (1-4). "Ik wil iedereen binnen de club bedanken met wie ik de afgelopen drieënhalf jaar nauw heb samengewerkt", gaat Brands verder. "Er zijn veel getalenteerde mensen bij Everton met een enorme passie en toewijding om de club vooruit te helpen, zowel op als buiten het veld."

Ook richt Brands zich tot de spelersgroep. "Ik wil de ploeg veel succes wensen en ik ben ervan overtuigd dat er genoeg kwaliteit is om de huidige situatie snel te verbeteren", doelt de sportbestuurder op de huidige zestiende plek in de Premier League. "Het was een eer voor mij om bij deze fantastische club te werken en ik wens iedereen die bij Everton is betrokken het allerbeste voor de toekomst." Everton, dat het vertrek heeft bevestigd via de officiële kanalen, voegt eraan toe dat er een strategische evaluatie wordt uitgevoerd om de langetermijndoelen van de club voor de toekomst vast te stellen."

Zondagavond werd Brands door de tafelgasten van Rondo naar voren geschoven als kandidaat bij de KNVB om de komende zomer vertrekkende Nico-Jan Hoogma op te volgen als directeur topvoetbal. "Qua timing zou het vertrek van Brands heel goed uit kunnen komen, want komende zomer vertrekt Nico-Jan Hoogma", sneed presentator Wytse van der Goot het onderwerp aan. "Er moet dus een opvolger komen. Zou Brands daar een goede optie voor zijn?" Gullit vindt dat geen gekke gedachte. "Hij heeft wel ervaring."

"Ik denk dat hij een van de kandidaten móét zijn", reageerde Ronald de Boer op de suggestie. Marco van Basten reageerde enigszins cynisch. "Bij de KNVB hoeft hij in ieder gevel geen spelers te kopen", zei Van Basten met een knipoog. Hij maakte daarmee een verwijzing naar een video van afgelopen woensdag, waarop te zien is dat Brands door een woedende supporter van Everton in felle bewoordingen wordt gewezen op zijn falende aankoopbeleid na de verloren stadsderby tegen Liverpool. "Ga weg bij deze club! Eruit! Heb jij deze spelers gehaald? Dit was een absoluut dieptepunt. Wat een verschrikkelijke wedstrijd", schreeuwde de fan toen Brands de tribune verliet.Gerelateerd

Meer sportnieuws

39 reacties (laatste reactie door ajax/barca2014)

Als ze je passeren en zo de eer aan jezelf houdt vind ik dat goed gehandeld. Brands heeft alle spelers gehaald die ancelotti wilde en gaf hem dus alle kans op presteren. Nadeel is dat als je daarna een coach aanstelt die 30/40 andere spelers wil, dat de selectie 'niet goed' is. Kijk maar naar toen Mourinho bij United kwam en de shitzooi die hij achterliet. Drama was dat

6 december 2021 om 09:07

Zou Brands naar Newcastle gaan? Qua timing lijkt me dit nl niet zo slecht dan.

6 december 2021 om 09:11

Of net zoals het stuk al zegt, misschien wel Knvb. Omdat de meeste mensen niet zomaar afscheid nemen zonder al een nieuw lijntje te hebben, zal er vast op korte termijn weer nieuws zijn gok ik zo

6 december 2021 om 09:49

Ik denk juist persoonlijk dat ie het nog 1 keer wil proberen met een grote zak geld in de grootste competitie vd wereld. En Newcastle is toch nog steeds hard zoekende? De KNVB kan altijd nog.

6 december 2021 om 10:43

Ja maar dan krijgt Brands misschien weer een verschil van inzicht met prins Salman

Ik zie, op Richarlison na, geen enkele speler in dit team zitten waar Everton echt iets mee kan om de ambities die de club heeft ook echt na te kunnen streven. Dat is toch echt de fout van Brands. Ze zijn qua niveau vergelijkbaar aan de teams waar ze nu bij in de buurt staan, Crystal Palace en Southampton bijvoorbeeld. Als je dan hoort dat Benitez hem ook voorbij gaat en zelf contact heeft met de eigenaar over nieuwe spelers dan snap ik dat je een misbare schakel bent in de organisatie..

6 december 2021 om 07:23

Doucoure is redelijk stabiel dit jaar.

6 december 2021 om 08:59

Ja, natuurlijk. Maar er zijn uitschieters te vinden in elk van de genoemde teams. Gallagher bij Palace, Redmond, Broja en Ward-Prowse bij Southampton. Het is niet allemaal doom and gloom bij Everton, maar het is gewoon niet zo heel speciaal wat daar allemaal rondloopt.

6 december 2021 om 07:40

Met Calvert Lewin, Digne heb je ook wel goede spelers hoor. Ook Doucoure vind ik persoonlijk erg goed. Pickford is ook een stabiele keeper.

6 december 2021 om 07:50

Allan vind ik ook een goede speler. Ze hebben geen slechte selectie

6 december 2021 om 09:04

Ben ik het niet mee eens. Digne is een aardige speler, maar ik vind het echt niets speciaals. In mijn optiek is Digne vooral een naam die vroeger heel wat voorstelde maar ondertussen al lang niet meer. Pickford vind ik een typische overdrukke keeper met hele diepe dalen. Zodra hij uit het Engelse nationale team verdwijnt verwacht ik hem ook niet meer terug te zien.

6 december 2021 om 09:09

Iets speciaals? Welke spelers verwacht jij eigenlijk bij een Everton? K zou dan een lijstje willen zien met namen die speciaal zijn en naar Everton gehaald kunnen worden.

6 december 2021 om 09:15

Ze willen de Champions League in he?! Daar is Brands voor gehaald. Ik vind dat de selectie de afgelopen 3,5 jaar een stuk minder is geworden en het is gewoon aan Brands om daar een oplossing te vinden..

6 december 2021 om 09:18

Eens wat goede scouting misschien? De transfers die ze daar doen doet de gemiddelde fifa speler ook wel tijdens zijn carrière.

6 december 2021 om 09:40

De champions leageu willen wel meer teams in. In Engeland is dat gewoon een onmogelijke opgave om daar even tussen te komen, clubs als Chelsea, City en Liverpool zijn gewoon ijzersterk. Dan heb je ook nog Tottenham, Arsenal, Leicester en Utd die ook meer budget hebben en meer mogelijkheden, daarnaast geven ze daar allemaal 10tallen miljoenen uit. Misschien had Brands meer spelers mogen halen die naar de top zouden kunnen doorstromen.

6 december 2021 om 09:44

Everton heeft een stuk meer geld dan Leicester.

6 december 2021 om 10:06

Everton wilt zichzelf nog altijd zien zoals vroeger, echter is het probleem gewoon dat er met chelsea en city de top nog groter is geworden en voor hun dus nog minder kans om champions league/europees te halen. Als everton denkt, dit jaar doen we eens een grote uitgaven om er tussen te komen doen de concurrenten dat ook maar even snel.

6 december 2021 om 10:14

Misschien heeft Everton wel meer geld, maar het is niet zo dat zij de afgelopen 3 seizoenen veel meer aan spelers uitgegeven hebben, minder zelfs. Leicester verdiende wel veel meer aan transfers. Buiten dat was het beginniveau natuurlijk veel hoger bij Leicester.

6 december 2021 om 10:21

Het gaat me er eerder om dat teams als Leicester, Wolverhampton, Aston Villa, leeds en West Ham de laatste jaren meer progressie gemaakt te lijken hebben dan Everton, dat eerder achteruit gegaan is. Wat toch gewoon vrij pijnlijk is.

6 december 2021 om 07:56

Yoeri, het geeft inderdaad aan dat je een misbare schakel bent maar ook dat de trainer in kwestie niet de normale weg volgt.

6 december 2021 om 09:05

Als de organisatie je die ruimte biedt, waarom zou je dan als coach een extra stap, waar het mis kan gaan, ertussen willen hebben?

6 december 2021 om 09:33

Godfrey is pas 23 en echt een hele goede aankoop van brands ook Allan heeft het niveau van CL al bewezen. Ook doucoure is een top aankoop gebleken. Helaas was er dit seizoen geen geld voor een rechtsback want die missen ze echt. Ik vind dat brands puik werk heeft geleverd juist maar als er een trainer komt die spelers als rondon haalt weet je dat het moeilijk word.

6 december 2021 om 11:02

Ik denk dat het ook met de trainer te maken heeft. Met deze spelersgroep hoor je een stuk hoger te staan. Everton heeft echt een goed middenveld.

Ik vind Brands maar een zwaar overschatte TD. Hij hecht toch iets teveel aan status in plaats dat hij naar onbekende pareltjes kijkt en betaalt daar veel te veel voor. Iwobi, Richarlison, Mina, Pickford, Gomes… allemaal redelijke spelers maar echt niet de bedragen waard die Brands voor heb betaald heeft. Al twijfel ik wel of Pickford door Brands was gehaald. En wat heeft het de club opgeleverd? Geen enkele keer is er Europees voetbal gehaald.

6 december 2021 om 08:03

Everton heeft eigenlijk ook totaal geen evolutie doorgemaakt onder brands en dat terwijl ze er honderden miljoenen tegen aangegooid hebben. En vooral het compleet links laten liggen van de defensie is het zwakste punt van Brands vind ik persoonlijk. Hij heeft het daar gewoon echt slecht gedaan.

6 december 2021 om 09:17

Maar toen hij kwam waren er ‘2 Home grown talenten als CV’ dan was er al een grote aankoop Keane al en hij haalde mina van barca. Enkel een rechtsback kon er wel bij, ma naast coleman is er ook een talent. Ik persoonlijk vind het toepassen van talenten goed en die talenten vond ik niet slecht spelen. Volgens mij ging het ook niet ‘slecht’ met Everton toen ancelotti er was. Welke doelstelling had Everton eigenlijk? Toch hopelijk vechten voor plek 5 t/m 7 of 8 mag ik hopen, was het hoger dan zijn ze delusional! Dus nee ik zie niet echt wat brands meer had kunnen doen voor de achterhoede.

6 december 2021 om 09:20

Ze hebben gewoon meerdere seizoenen alleen Holgate, Keane en Mina als centrale verdedigers gehad.

Overall zijn ze ook gewoon achteruit gegaan ten tijde van brands en dat terwijl hij meer dan 250 miljoen heeft mogen uitgeven.

6 december 2021 om 09:36

Hij heeft echt geen 250 miljoen uitgegeven ik zou nog even je wiskunde opnieuw doen.

6 december 2021 om 09:47

Excuses je hebt gelijk. Sinds 18/19 heeft hij 300 miljoen uitgegeven. En hij kreeg een selectie in handen waar de zomer voordien meer dan 200 miljoen ingestoken was. Het is dus niet dat hij een kaalgeplukte selectie aantrof.

6 december 2021 om 09:58

Lierse, touche Er wordt soms over Brands gedaan alsof hij er pas net zit, maar hij heeft over de jaren echt naar verhouding ontzettend veel mogen besteden. Elk seizoen moesten we vooraf lezen dat Everton zich zou gaan mengen in de top 4 en elke keer viel het vies tegen. Ik denk dat ze Brands niet kapot willen maken en dat er daarom gesproken wordt over een 'verschil van inzicht' etc want eigenlijk heeft hij gewoon mede gefaald. Everton blijft te klein voor het tafellaken.

6 december 2021 om 10:00

Goed snel opgezocht op TM maar hij verkocht ook voor +100mil. Mijn vraag is Lierse aangezien je zijn manier van van aantrekken fifa manier vind en zoals yoerie hier zegt niet speciale spelers. Kom jij effe met een lijst met spelers dan? Want heb eerder het gevoel dat jij en yoerie juist teveel fifa spelen..

6 december 2021 om 10:11

Dat is net het hele probleem van Brands. Letterlijk elke transfer die hij gedaan heeft voor een relatief groot bedrag was perfect op te noemen door een of andere idioot zoals ik die geen technisch directeur is.

18/19: André Gomez, Zouma, Mina en Digne, allemaal bankzitters van topclubs (drie dan nog eens van Barcelona) en daarnaast Richardson en Bernard.

19/20: Kean, André Gomes (definitief) en Iwobi, allemaal bankzitters bij topclubs en daarnaast dan nog Gbamin.

20/21: James was dat jaar de enige bankzitter van een topteam en daarnaast nog Godfrey, Allan en Doucouré.

Zit daar nu ook maar 1 iemand tussen die een gemiddelde voetbalvolger niet kent? En daar is dus ongeveer 300 miljoen voor neergeteld. Dat kan toch niet als voldoende gezien worden?

Want brands heeft dan nog alle geluk gehad dat Calvert-Lewin opeens een prijsschutter werd.

6 december 2021 om 12:04

Je hebt helemaal gelijk. Daarnaast betaalt hij ook nog eens veel te veel voor deze spelers. Mina had opzich wel potentie, maar maakte bij Barca nauwelijks minuten. Moet je dan meteen (ondanks een goed WK) 40 miljoen voor hem neertellen? Bij Andre Gomes precies hetzelfde. Was hij echt die 35 miljoen waard, nadat Barcafans smeekten dat hij verkocht moest worden. Over Iwobi wil ik zelfs geen woorden aan vuil maken. Die was bij Arsenal al waardeloos. Maar waarschijnlijk zal zijn homegrownstatus wel een rol hebben gespeeld. Maar om dan toch nog een naam te noemen waar Brands ons mee heeft verrast was de aankoop van Richarlison. Achteraf misschien wel een degelijke aankoop gezien zijn statistieken, maar hij werd voor 50 miljoen gehaald na een jaar Watford waar zijn statistieken ook weer niet zo super bijzonder waren. Ik begrijp dat je hem voor de potentie koopt, maar is 50 miljoen niet exorbitant veel haha? Overigens zijn alle bedragen die ik noem ruige schattingen, dus corrigeer mij als het iets genuanceerder ligt.

6 december 2021 om 21:37

Gelukkig zijn er veel mensen die meerverstand van Engels voetbal hebben dan jou!

Lekker minsten half jaartje naar Zwolle komen en die amateur Willems eruit🤗.

Er zal straks wel weer de naam Overmars voor bij komen voor Everton, als opvolger Marcel Brands.

Toch logisch als je als eigenaar de macht naar je toe trekt, wat is anders de lol van eigenaar zijn? Het is als een kind dat Lego krijgt en het vervolgens aan de buurjongen geeft om ermee te laten spelen. Nu kan je gewoon Fifa manager spelen in levende lijve, de natte droom van alle voetballiefhebbers.

El Gordo Benitez heeft gewoon aangegeven niet met hem te willen werken. En ze hebben hem duidelijk gemaakt dat ze zonder hem verder gaan. Wel netjes om hem de kans te geven om door de voordeur te vertrekken.
Jammer, maar Brands-Benitez is naar mijn idee hetzelfde als dat je een zuinige boer hebt op een boerderij, die gekookte aardappels eet en er dan opeens iemand bij hem komt werken, die dagelijks thuisbezorgd gaat bestellen.

Nou dan zou PSV zijn haggie weer op orde kunnen brengen door Schmidt, Gerbrands en de Jong de laan uit te sturen en sowieso Cocu en Brands terughalen als coach en technisch directeur. Misschien dat Bommeltje en Hofland dan als assistenten van Cocu wil fungeren... Dan heeft Ajax ook weer een waardig tegenstander in de competitie... Hahahaha

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Everton

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
14.Brentford23-12
15.Leeds United22-16
16.Everton19-11
17.Norwich City16-32
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. GordonAanvaller172
A. IwobiAanvaller131
S. RondónAanvaller131
J. PickfordKeeper190
A. BegovićKeeper10
J. BranthwaiteVerdediger11
S. ColemanVerdediger150
Voor de complete selectie: Clubpagina Everton.

In de wandelgangen

Vrijdag 28 januari
Alexander Nübel moet bij Tottenham Hotspur de opvolger worden van Hugo Lloris. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren