Van Gaal bespreekt Sneijder: ‘Dan had hij zijn diplomaatje gekregen’

Dinsdag, 9 november 2021 om 20:20Mart van Mourik • Laatste update: 02:00

Louis van Gaal heeft dinsdagavond kort gereageerd op het breken van Wesley Sneijder met de KNVB. De bondscoach van Oranje denkt dat de bond de juiste weg inslaat door de oud-international geen voorkeursbehandeling te geven. Sneijder zou volgens Van Gaal ‘op de oude leest’ wel zijn ‘diplomaatje’ hebben gekregen.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

42 reacties (laatste reactie door schop1989)

Maatwerk, als in kort van stof?
Ik zie in hem juist helemaal geen persoon die nog weleens wat kan gaan betekenen in de voetbalwereld.
Ka, misschien als hij z'n knip open trekt, maar meer ook niet.

9 november 2021 om 20:57

Denk met de nieuwe generatie die er aan komt dat je heel veel meer "lastige jongens" gaat hebben waardoor een people-manager aan het roer nog niet eens zo heel slecht hoeft te zijn. En Wesley lijkt mij slim/lui zat om tactisch werk en trainingen aan andere over te laten en zelf zeer capabel om harde/moeilijke keuzes te maken.

9 november 2021 om 21:12

Op basis waarvan denk je dat? Als je de trainingen en tactiek al overlaat aan anderen blijft er weinig spannends over. Gaat Sneijder de jongens dan vertellen hoe ze als topsporter moeten leven? Videobeelden analyseren? Of hij in staat is om een boodschap over te brengen naar een groep weten we ook niet. Hij brengt zijn mening op tv bijzonder stellig maar dat neigt voor mij meer naar arrogantie dan dat ik overweldigd ben door zijn inzichten.

9 november 2021 om 21:53

Sneijder heeft het altijd over Mourinho. Over hoe hij hem bestookte met smsjes. 'Wanneer kom je? Ik heb je nodig.' Dat soort dingen, dat heb ik Sneijder in de loop der jaren zo vaak horen benoemen dat ik het idee heb dat dat in zijn ogen is wat je een goede manager maakt. Interesse veinzen. En inderdaad, wat blijft er over? Die ouderwetse manager rol is heel gedateerd

9 november 2021 om 23:19

Gio heeft wel eens geantwoord op de vraag wat hem dreef hoofdcoach te worden. Hij antwoordde dat veel oud-voetballers toch de spanning en adrenaline missen. Volgens mij moet het werken met mensen/professionals voorop staan maar misschien heb ik het mis.

10 november 2021 om 00:32

Tactisch werk is juist het allerbelangrijkste. Zie Ten Hag die elke seconde bezig is met de volgende wedstrijd voorbereiden. Beetje de toffe jongen uithangen op basis van prestaties als speler, daar kom je er niet meer mee

10 november 2021 om 08:49

Wesley Sneijder  ging er van uit dat hij het papiertje net als jaap stam zo makkelijk zou krijgen, daar wil de KNVB vanaf en moet je meer moete er voor doen.

Had toch wel The Champ in dat rijtje verwacht. Toch 1 van de laatste Nederlandse coaches die in het buitenland een cup heeft gepakt. Verder heeft Van Gaal natuurlijk gewoon gelijk.

9 november 2021 om 21:07

Krijg altijd een glimlach van oor tot oor, als ik ergens The Champ voorbij zie komen.

9 november 2021 om 22:28

Hoe die man nog steeds onderschat wordt is mij een raadsel.

9 november 2021 om 23:03

I heur not wat joe say.

Trainersdiploma’s zijn feitelijk nutteloos. Je zult best wat nuttigs opdoen in de opleiding maar als je ziet wie de leraren zijn en dat die nooit ook maar iets gepresteerd hebben op niveau dan is dat best stuitend. Nederlands beste visionair ooit op voetbalgebied had ook geen diploma en heeft meer trainers opgeleid en van een visie voorzien dan welke trainersopleiding dan ook ooit heeft gedaan.

9 november 2021 om 20:55

Inderdaad, Derksen is een voorbeeld voor velen.

9 november 2021 om 21:19

@rmossing; ik denk dat je van een beetje kundig rijleraar beter leert autorijden dan van een formule 1 coureur die niet weet hoe je een boodschap overbrengt. Cruyff is de uitzondering die de regel bevestigd. Net zoiets als stellen dat je geen fysiek nodig hebt in het topvoetbal en dan wijzen naar Messi. Voor zo ongeveer alle niet-Goden is een goede opleiding juist een vereiste om succesvol te kunnen worden. Ten Hag en Slot hebben er ook uitgebreid in geinvesteerd en voegen duidelijk iets toe.

10 november 2021 om 09:47

Je zegt niets dat het feitelijk nutteloos maakt. Ja je kunt met omwegen ook je doelen bereiken, maar een opleiding is veel meer dan alleen een papiertje. Het is een ervaring, het vergt mentaliteit en het filtert al een hoop mensen eruit die niet geschikt zijn.

e.g. Het gaat niet om het onderwerp van het project zozeer, het gaat om het meemaken van projecten. Het gaat niet om het onderwerp van de presentatie, het gaat om leren presenteren.

En laten we eerlijk zijn Sneijder is te dom en te lui om trainer te zijn en heeft ook totaal geen charisma. Net zoals Pep Lijnders wel de skills heeft maar niet de persoonlijkheid heeft om meer dan een assistent te worden. De een kan de opleiding niet halen en de ander kan de theorie niet in praktijk toepassen.

Sneijdertje moet gewoon niet zo zeuren en gewoon ff in die klas gaan zitten als ie zo graag trainer wil zijn. Als de ALO een beetje overeenkomt met het niveau van de klas kan je dat echt met minimale inspanning halen hoor. Is echt geen rocket science hoor. Tegenwoordig moet je als trainer veel meer kunnen dan een paar leuke trainginkjes uitzetten en de opstelling bepalen.

9 november 2021 om 20:43

Ik neem aan dat jij dus de ALO hebt gedaan? Maar je kan jouw situatie dan denk ik niet vergelijken dan dat met de gemiddelde profvoetballer. Vaak zijn dit mensen die na de middelbare school zijn gestopt met school of nog wel aan een vervolgstudie zijn begonnen maar hem niet hebben afgemaakt. Dan is het wel echt even omschakelen. Ik denk eerlijk gezegd dat dat nog het moeilijkste is, dan daadwerkelijk het niveau. Al heb je ook ongewoon verschil in intelligentie tussen mensen en wat jij geen rocket science vindt kan hoor iemand anders een hele opgave zijn.

9 november 2021 om 20:52

Nee ik ken mensen die de ALO doen en die zitten de hele dag de sporten.

9 november 2021 om 21:50

Ik heb de Halo gedaan en het is niet hele dag sporten. Voor elke praktijk vak krijg je ook theorievakken en examens. Dus je moet niet alleen goed kunnen voetballen maar ook didactiek, techniek en tactiek kunnen beschrijven. En dat geldt voor zwemmen, turnen, balsporten, atletiek, etc. Het is idd geen rocket science maar om het hele dag sporten te noemen klopt dat ook niet. We lopen drie jaar lang stage en staan dan voor de klas. Je leert dus heel goed hoe ieder persoonlijkheid is. Hoe je elk individu apart moet behandelen. Dit zijn toch aspecten die als coach/trainer goed van pas kan komen.

10 november 2021 om 08:44

Ik heb ook de Halo gedaan en daar m'n MasterChief behaald

Ik ben ook van mening dat je genoeg kan leren bij een trainers opleiding.
Goed kunnen voetballen en getraind zijn door goede coaches is mooi meegenomen en die ervaringen kan je zeker meenemen.
Echter zijn er genoeg dingen die je kan leren of trainen bij een opleiding.

Iemand die goed is in economie en hele goede leraren heeft gehad. Is zelf niet perse een goede leraar en kan ook niet zo even op de universiteit les geven.

9 november 2021 om 22:31

Voor mij is dit ook de kern van het verhaal. Hoe Sneijder het allemaal vertelde (en mogelijk dat hij gewoon heel slecht uit zijn woorden kwam) had meer de insteek van dat hij alle kennis al wel in pacht had omdat hij 'topvoetballer' is geweest. Ik vind het ook erg naief dat hij er ogenschijnlijk niet voor opeen stond om andere methodes en denkwijzes te leren (om nog maar niet te spreken over het feit van het daadwerkelijk overbrengen van kennis), alsof hij later een elftal zou krijgen met alleen maar 11 jonge Sneijdertjes die overal hetzelfde over denken.

Daarnaast kwam het ook een beetje over als minachting richting 'veldtrainers'. Hierbij lijkt hij zich wel heel erg te vergissen in het feit dat zelfs de grootste managers die erom bekend stonden dat ze (vaak op latere leeftijd) de veldtrainingen aan een assistent lieten, wisten er wel veel vanaf. Kijk bijvoorbeeld naar een Sir Alex Ferguson die hierom bekend stond met Rene Meulensteen, maar toch desondanks het vertrouwen de touwtjes in handen hield. Alleen het kunnen 'managen' van spelers is voor eigenlijk geen enkele huidige manager genoeg.

Hiernaast heb je natuurlijk ook nog het tactische aspect waarvan je hoopt dat Wesley er kaas van heeft gegeten, maar ook dit weet hij nog niet bepaald te vertalen in zijn woorden als je zijn analyses hoort. Het communicatie-aspect is hierbij zo belangrijk of dit nou in het facet is van kennis delen, motiveren , prikkelen, etc. Al met al hoop ik dat Sneijder het licht nog gaat zien en zich gaat realiseren hoeveel verschillende facetten wel niet belangrijk zijn voor het worden van een goede trainer (wat niet valt te compenseren met ik was zeven jaartjes erg goed in het trappen tegen een bal en kijk vooral op tegen de trainers die mij veel lieten spelen). Hiernaast heb je natuurlijk ook voorbeelden van Trainers die zelf als speler ontzettend goed waren waardoor het alleen maar zorgde voor frustratie wanneer spelers niet konden wat zij zelf vroeger wel konden.

Wil hij overigens echt alleen met de menselijke kant dealen kan hij altijd nog een teammanager worden zoals David Endt en Tjerk Smeets dit voorheen waren (al heb ik persoonlijk niet het idee dat Sneijder zich hiervoor secundair genoeg kan maken).

9 november 2021 om 20:45

Dat is toch geen gerenommeerde naam?

9 november 2021 om 20:51

Sorry? Een van de beste spelers van nederland geweest. Vervolgens met oranje goed gedaan, barca de CL weer laten winnen.

9 november 2021 om 20:54

Je maakt een grapje neem ik aan? EK winst als voetballer, meerdere malen CL als voetballer en CL als trainer en jij noemt Rijkaard geen gerenommeerde naam? Kom je uit een ei of ben je pas 12?

9 november 2021 om 21:02

@Ducktaildo, als trainer zou ik hem daar ook niet perse tussen zetten. Natuurlijk een geweldige periode bij Barcelona gehad, maar daarmee is het ook wel gezegd.

9 november 2021 om 21:08

Patrickwijnen. Volgens mij gaat hier toch om het trainerschap? Voordat je iemand uitmaakt dat die uit een ei komt. Heeft als trainer buiten Barcelona toch niet veel laten zien? Tenminste vergeleken met dat rijtje dat Van Gaal opsomt. Als ik denk aan het Nederlandse trainersgilde, dan komt Rijkaard echt nooit bij mij op hoor. Wellicht bij jou wel, maar zal wel komen omdat ik uit een ei kom. Anders kan ik Seedorf ook wel gaan noemen.

9 november 2021 om 21:36

hij was na Barca ook klaar met het trainerschap. Barca stond er toen nog slechter voor dan nu toen Rijkaard instapte. en dan de CL winnen is knap

Vind dat er toch altijd wel een beetje overdreven wordt gedaan over mannen die zogenaamd mislukt zijn. Cocu en de Boer bijvoorbeeld hebben een indrukwekkend cv in de eredivisie en haalde meerdere kampioenschappen binnen, daarna worden ze ontslagen bij 2 of 3 clubs in het buitenland wat eigenlijk niet nodig was. Ze hadden waarschijnlijk nog jaren kunnen blijven bij PSV en Ajax, om te wachten op een perfecte aanbieding. Een club met een goed beleid was beter voor hun geweest. Nu worden ze in Nederland afgeschilderd als clowns, terwijl in het buitenland iedereen ontslagen wordt. Ook van Gaal of Hiddink en zelfs trainers als Mourinho of Ancelotti.

9 november 2021 om 21:04

Helemaal mee eens. En haast elke trainer wordt vroeg of laat ontslagen. Er zijn er maar weinig die uit zichzelf weggaan. Vaak zitten trainers goed bij hun clubs, tot het niet meer goed gaat.

9 november 2021 om 21:24

Cocu en de Boer hebben een indrukwekkend cv in de Eredivisie. Wat zegt dat over het (toenmalige) niveau van de competitie? Of hun prestaties? Zodra hun teams de grens over moesten werden ze in zeer veel gevallen naief naar een nederlaag gespeeld. In het buitenland lukt het ze vervolgens ook niet en dan noem je dat ‘zogenaamd mislukt?’ Mag ik je vragen of wanneer jij een trainer echt mislukt vindt?

9 november 2021 om 22:15

Maar dan kun je het ook anders bekijken. Zou Klopp, Simeone, Guardiola, Mourinho, Ancelotti, met een “gewone” club uit de Belgische of Nederlandse competitie iets spectaculairs doen?
Ik vind Felice Mazzu bvb al van in zijn periode bij Charleroi een zeer goede trainer. Hij heeft dan ook de stap naar Genk gezet ( in mijn ogen niet op de juiste moment ) en ik dacht dat hij hetzelfde jaar nog ontslagen is. Is hij dan mislukt? Ja, daar wel. Maar bij Genk hebben ze er al zoveel buiten gesmeten.. Wat hij dan nu weer doet met Union.. het zullen er hem niet veel nadoen.

9 november 2021 om 22:42

@timoooow; klopp, simeone, guardiola, mourinho en ancelotti zouden er in europa geen van allen zo naief vanaf gaan met Nederlands materiaal. En daarnaast zijn deze mannen allemaal succesvoller op een ander en hoger niveau, vaak zelfs in meerdere landen, daar waar een cocu en de boer in meerdere landen geen enkel succes boeken.

Uiteraard vergeet hij cruijff even te noemen. Daarnaast kan je in engeland je papiertje veel makkelijker halen. Geef van gaal een vinger en hij stopt zijn eigen hand volledig met veer en al naar binnen. Goede trainer, maar ben hem een beetje zat aan het worden. Eigenlijk al jaren.

10 november 2021 om 03:21

Hij geeft gewoon zijn mening en heeft vertrouwen in zijn eigen kunnen. Niks mis mee.

Misschien wilde sneijdertje zijn diplomaatje niet meer

10 november 2021 om 04:00

Dan had Sneijdertje dat wel als reden opgegeven denk je niet?

Helemaal eens met van Gaal. Trainer/coach is een vak en daar hoort een opleiding bij. Dat iemand vroeger leuk tegen een bal kon trappen, is mooi meegenomen. Dat zorgt er niet voor dat hij allerlei aspecten van een cursus kan overslaan.

9 november 2021 om 22:15

Ik denk dat Van Gaal dit meer zegt als natrap richting Johan Cruijff en Marco van Basten. Van Gaal heeft nu eenmaal een gigantische hekel aan alles en iedereen die ook maar iets met Cruijff te maken heeft. Ook het hele verhaal rond de Cruijff-revolutie bij Ajax zit hem nog steeds dwars. En een trainerscursus is niet zo heel bijzonder. Het gaat er alleen om of je jouw ideeën in de praktijk kunt overbrengen of niet. Er zijn ook genoeg trainers die de cursus hebben gedaan en er niks van kunnen. Cruijff was natuurlijk de grote meester die, zonder cursus, de grootste prijzen won. Van Basten had de pech dat hij vele malen verder dacht, en ook als voetballer vele malen beter was dan de spelers waar hij mee te maken had. Daarnaast kon hij de druk niet aan, wat je ook niet leert tijdens een cursus. Van Gaal had uiteindelijk het geluk dat hij kon voortborduren op het werk van Cruijff bij Ajax. De enige 2 die uiteindelijk overgestapt zijn naar het kamp Van Gaal zijn “scholletje” Danny Blind en de verschrikkelijke Frans Hoek, die altijd weer opduiken als Van Gaal een baantje krijgt.

Off: het is toch diplomatje. Het is een diploma, geen diplomaat. Intuïtief lijkt het op een matje om met diplo te spelen, maar het is wel juist.

Sneijdertje moet gewoon even leren dat met het stoppen met voetballen zijn status van wereldster ook is opgehouden. In twee jaar tijd is hij volgens mij businesscoach, makelaar en assistent trainer geweest. Wilde hij weer gaan voetballen, een discotheek uitbaten en de cursus coach betaald voetbal begonnen. En met alles zomaar weer gestopt.

Het is denk even wennen voor een simpele jongen als Sneijder, maar echt serieus wordt hij, zonder zijn beslissende passes, niet meer genomen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2226 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. MalenAanvaller40
W. WeghorstAanvaller41
J. BijlowKeeper
T. KrulKeeper00
N. AkéVerdediger20
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

799 fans
Middenvelder, 37 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 22 januari
Ajax laat Nicolás Tagliafico onder geen beding op huurbasis naar Napoli vertrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren