De verrassing bij Oranje: ‘Ze denken dat hij het had kunnen redden bij Chelsea’

Donderdag, 17 juni 2021 om 19:11Chris Meijer • Laatste update: 19:47

Nu het EK in volle gang is, is de opstelling van Oranje haast dagelijks onderwerp van een nationaal debat. Voetbalzone licht in deze rubriek spelers uit die opvallen of wiens plek de nodige discussie oplevert. Ditmaal gaat de aandacht uit naar Patrick van Aanholt, die van bondscoach Frank de Boer in de eerste EK-wedstrijd tegen Oekraïne (3-2 zege) verrassend de voorkeur kreeg boven Owen Wijndal. Dit ondanks dat de dertigjarige vleugelverdediger misschien qua speelminuten een wat wisselvallig seizoen bij Crystal Palace achter de rug heeft.

Door Chris Meijer

Vrijwel iedereen dacht de opstelling van De Boer voor de openingswedstrijd al te kunnen uittekenen. 5-3-2, Maarten Stekelenburg op doel, Jurriën Timber in de driemansdefensie als vervanger van Matthijs de Ligt, Marten de Roon op het middenveld, Wout Weghorst in de spits. Er moeten heel weinig mensen zijn geweest die ergens twijfelden aan de man op de linksbackpositie. Owen Wijndal was in de laatste vijf interlands, waaronder de twee vriendschappelijke wedstrijden in voorbereiding op het EK tegen Schotland (2-2) en Georgië (3-0 zege), de linksback van De Boer geweest. Toen de opstelling een uur voor de aftrap binnenkwam, ontbrak de naam van de vleugelverdediger van AZ echter verrassend genoeg tussen de eerste elf. Zijn plek op de linkerflank in het 5-3-2-systeem werd overgenomen door Patrick van Aanholt.

Het artikel gaat verder onder de video
'Nederland wordt kampioen, dat geloof hebben zijzelf ook'
Meer videos

“Omdat hij op dit moment een betere indruk maakt dan Owen. Er is geen sprake van een blessure. De oefenwedstrijden hebben me van gedachten doen veranderen. Patrick van Aanholt straalt op dit moment meer energie en drive uit. Misschien is het een bepaalde vermoeidheid of spanning (bij Wijndal, red.). Ik ben ervan overtuigd dat Owen die plek misschien weer kan heroveren, als hij keihard doorgaat. Hij moet er gewoon klaar voor zijn. Hiervoor heb je een selectie die dicht tegen elkaar aanzit”, zo verklaarde De Boer voorafgaand aan de wedstrijd tegen Oekraïne in gesprek met de NOS. Die verklaring kon op begrip bij analisten Rafael van der Vaart en Pierre van Hooijdonk rekenen, terwijl ook Willem van Hanegem in zijn column in het Algemeen Dagblad sprak van een ‘logische keuze’.

"Ik hoorde het zondagochtend met de meeting dat ik mocht spelen, zag ik mijn naam staan bij de opstelling. Ik had het op de training een beetje aan zien komen. Toen ik het gisteren op het bord zag staan was ik blij. Ik heb het laten zien op de trainingen en in de laatste wedstrijd waarin ik inviel. Het is aan mij om het de trainer zo moeilijk mogelijk te maken. De keuze is voor de komende wedstrijden aan de trainer. Ik heb mijn best gedaan en het is aan hem”, zei Van Aanholt een dag na de wedstrijd Oekraïne tijdens een persmoment. Het was pas de zesde keer dat de vleugelverdediger in het Nederlands elftal een basisplaats had, ondanks dat hij in november 2013 onder Louis van Gaal in een oefeninterland tegen Colombia al debuteerde voor Oranje.

Van Aanholt in het shirt van Chelsea, voor wie hij acht wedstrijden in het eerste elftal speelde.

Van Aanholt was op dat moment speler van Vitesse, na Coventry City, Newcastle United, Leicester City en Wigan Athletic de vijfde club aan wie Chelsea hem verhuurde sinds hij in 2007 werd weggekaapt uit de jeugdopleiding van PSV. “De fans van Chelsea zijn toch altijd een soort geïntrigeerd geweest door Van Aanholt. Zij denken dat hij waarschijnlijk genoeg talent had om het bij Chelsea te redden, vooral omdat er de afgelopen jaren veel geld is uitgegeven aan linksbacks. Misschien had hij meer kansen moeten krijgen. Al met al zat hij bij Chelsea in een tijd dat heel weinig jonge spelers het tot het eerste geschopt hebben”, legt Nizaar Kinsella, journalist voor de Engelse tak van Goal, uit. Sinds het vertrek van Van Aanholt verwelkomde Chelsea met Filipe Luís (voor 20 miljoen euro overgenomen van Atlético Madrid), Abdul Rahman Baba (voor 26 miljoen euro overgenomen van FC Augsburg), Marcos Alonso (voor 23 miljoen euro overgenomen van Fiorentina), Emerson Palmieri (voor 20 miljoen euro overgenomen van AS Roma) en Ben Chilwell (voor 50 miljoen euro overgenomen van Leicester City) voor totaal 139 miljoen euro aan linksbacks.

Chelsea deed Van Aanholt daarentegen voor een bescheiden bedrag van 1,9 miljoen euro van de hand aan Sunderland. The Black Cats konden hem tweëenhalf jaar later voor een veelvoud van dit bedrag verkopen, toen Crystal Palace 10,5 miljoen euro in januari 2017 op tafel legde. Het heeft even geduurd voordat hij vervolgens een relatief vaste plek veroverde in de selectie van Oranje. Na zijn debuut in 2013 werd Van Aanholt in 2014 (één interland als invaller) en 2016 (vier interlands, waarvan één als basisspeler) nog opgeroepen, maar pas sinds de komst van Ronald Koeman krijgt hij mits fit steevast een uitnodiging. Voor die tijd kregen onder meer Daley Blind, Jetro Willems, Jaïro Riedewald, Terence Kongolo en Nathan Aké de voorkeur op de linksbackpositie.

Voorlopig heeft Van Aanholt zestien interlands voor Oranje achter zijn naam staan, waarvan zes als basisspeler.

Dat Van Aanholt begin 2018 onder Roy Hodgson - die De Boer dat seizoen na vier wedstrijden had opgevolgd bij Crystal Palace - weer een basisplaats veroverde, was voor Koeman aanleiding om hem weer op te roepen voor Oranje. In de periode waarin het Nederlands elftal uit het dal kroop waardoor het EK 2016 en WK 2018 werden gemist was Van Aanholt een vaste waarde in de selectie van het Nederlands elftal, al fungeerde hij wel voornamelijk als bankzitter. Sindsdien verscheen hij alleen tegen Engeland (oefeninterland, 0-1 nederlaag), Slowakije (oefeninterland, 1-1), Estland (EK-kwalificatie, 5-0 zege) en Polen (Nations League, 1-2 zege) aan de aftrap. Koeman koos in de EK-kwalificatie voor Blind, terwijl onder zijn opvolger De Boer Wijndal een basisplaats in Oranje veroverde.

Maar nu is Van Aanholt dus plotseling als basisspeler aan het EK begonnen. “Het was lichtelijk verrassend dat hij een basisplaats had, want hij heeft zichzelf bij Crystal Palace niet naar een hoger niveau gebracht”, zegt Kinsella. Van Aanholt heeft qua speelminuten zijn minste seizoen bij Crystal Palace achter de rug. Hij speelde dit 1865 minuten verspreid over 23 officiële wedstrijden, een totaal waardoor Raymond Verheijen in De Telegraaf waarschuwde voor overbelasting na een periode van relatief weinig maximale inspanning. “Hij is zeker niet een van de uitblinkers van dit seizoen, maar hij presteerde op zich wel stabiel. Crystal Palace was onder Hodgson een ploeg die in verdedigend opzicht stabiel presteerde en met enkele sterspelers op de omschakeling gokte, waarmee veel gevaar werd gesticht. Ik denk dat Van Aanholt in zijn tijd bij Crystal Palace vooral tot stilstand is gekomen, in plaats van dat hij zich stormachtig verder ontwikkelde. Hij had misschien een hoger niveau kunnen halen, maar dat is niet gebeurd. Bij Crystal Palace waren ze altijd blij met hem, maar de mogelijkheid op een grote transfer is nooit gekomen.”


Patrick van Aanholt bij Crystal PalaceSTATISTIEK 2016/17* 2017/18 2018/19 2019/20 2020/21
Wedstrijden 11 32 39 29 23
Basisplaatsen 8 29 39 29 21
Speelminuten 714 2504 3457 2511 1865
Doelpunten 2 5 4 3 0
Assists 0 1 2 2 1* In het seizoen 2016/17 speelde Van Aanholt de eerste seizoenshelft nog voor Sunderland.

“Ik denk overigens wel dat het 5-3-2-systeem goed bij hem past, als aanvallende linksback. Hij pikt weleens een doelpunt mee en heeft veel beweging”, stelt Kinsella. Tot dezelfde conclusie moet De Boer zijn gekomen na het zien van de oefeninterlands tegen Schotland en Georgië. Zowel Wijndal als Van Aanholt heeft nauwelijks ervaring als wingback in een vijfmansdefensie. De vleugelverdediger van AZ speelde volgens de gegevens van Transfermarkt in clubverband pas één keer op die positie. Van Aanholt bekleedde in de voorbije jaren bij Sunderland en Crystal Palace negen keer de positie van wingback, waarvan overigens drie keer onder De Boer. De huidige bondscoach hanteerde in drie van de totaal vier wedstrijden die hij aan het roer stond bij Crystal Palace een 3-4-2-1-formatie, waarin Van Aanholt de linkerflank bestreek.

Op basis van de statistieken van de laatste drie interlands van Oranje - tegen Schotland, Georgië en Oekraïne - lijkt de keuze van De Boer voor Van Aanholt vooral vanuit defensief oogpunt gerechtvaardigd, zo blijkt uit de gegevens van Opta. Van Aanholt won vergeleken met Wijndal in deze drie interlands gemiddeld over negentig minuten genomen vaker balbezit (9,7 om 4,3) had meer intercepties (0,9 om 0), won meer luchtduels (66,4 procent om 0 procent) en had een hoger slagingspercentage van zijn tackles (100 procent om 66,7 procent). Misschien wel het belangrijkste bewijs: met Van Aanholt op het veld incasseerde Oranje in deze drie wedstrijden geen tegendoelpunten. Anderzijds presteert Wijndal gemiddeld gezien in aanvallend opzicht beter dan Van Aanholt: qua passes (48,2 om 47,7), passnauwkeurigheid (86,7 procent om 79,6 procent), voorzetten (3,2 om 1,8) en succesvolle voorzetten (16,7 procent om 0 procent).


Wijndal en Van Aanholt tegen Schotland, Georgië en Oekraïne (statistieken gemiddeld per 90 minuten)STATISTIEK Owen Wijndal Patrick van Aanholt
Wedstrijden 3 3
Basisplaatsen 2 1
Speelminuten 168 102
Balcontacten 63,2 67,9
Passes 48,2 47,7
Passnauwkeurigheid 86,7 procent 79,7 procent
Voorzetten/corners 3,2 1,8
Succesvolle voorzetten/corners 16,7 procent 0 procent
Balbezit gewonnen 4,3 9,7
Intercepties 0 0,9
Duels aangegaan 9,6 7,1
Duels gewonnen 50 procent 50 procent
Luchtduels 1,1 2,7
Luchtduels gewonnen 0 procent 66,4 procent
Tackles 3,2 0,9
Geslaagde tackles 66,7 procent 100 procent
Dribbels ingezet 0,5 0,9
Dribbels geslaagd 100 procent 100 procent
Doelpunten tegen 2,1 0
Voorbijgedribbeld door tegenstander 0,5 0,9
Schoten 0,5 3,5
Schoten op doel 0 0,9
Kansen gecreëerd 0 0


Het was de voornaamste kritiek van Johan Derksen na de wedstrijd tegen Oekraïne. “Er is eigenlijk geen voorzet gekomen. Alles kwam op rechts van Dumfries. Ik moet eerlijk zeggen: Patrick van Aanholt heeft het niet beter gedaan dan Owen Wijndal”, zei de analist. Dat Van Aanholt zich in aanvallend opzicht weinig liet gelden, was in het rapport van Voetbalzone aanleiding om zijn optreden met een 6 te beoordelen. De wat meer defensieve rol van Van Aanholt op de linkerflank valt aan de andere kant ook te verdedigen als de manier om het elftal wat meer in balans te houden. Denzel Dumfries - zijn evenknie aan de rechterkant - speelde immers erg diep op de helft van Oekraïne, waardoor hij in de eerste helft al twee grote kansen kreeg, betrokken was bij het tweede doelpunt van Wout Weghorst en uiteindelijk de winnende treffer voor zijn rekening nam.

Voor Van Aanholt komt de basisplaats in het Nederlands elftal in ieder geval uitstekend uit. Zijn contract bij Crystal Palace loopt af, waardoor hij komende zomer transfervrij op te pikken is. Van Aanholt werd in de voorbije tijd gelinkt aan onder meer Fenerbahçe, Leeds United, PSV, Ajax en zelfs Paris Saint-Germain. “Per 1 juli ben ik transfervrij”, zei Van Aanholt zelf over zijn toekomst. “Maar ik wil het nu niet over mijn toekomst hebben. Ik ga nu vol voor het EK en dan zien we wel wat gaat gebeuren.”

Aflevering 1: ‘Veltman is een goede kandidaat om beste aankoop van het jaar te worden’
Aflevering 2: ‘Als Bakker dat aan zijn spel weet toe te voegen, kan hij echt heel ver komen’
Aflevering 3: ‘Als je Klaassen en Gravenberch door elkaar doet, kom je bij Schouten uit'
Aflevering 4: Waarom ‘leeuw’ met nul goals en nul assists tóch de beste optie voor Oranje is
Aflevering 5: ‘Gezien zijn seizoen verdient Vilhena het niet om met Oranje naar het EK te gaan’
Aflevering 6: St. Juste biedt De Boer extra wapen: ‘Daarmee troeft hij zelfs Haaland af’
Aflevering 7: Gakpo en Timber kunnen historie schrijven: ‘Dat is al veertig jaar niet gebeurd’
Aflevering 8: Statistieken van Oranje-keepers tonen zeer opvallend beeld over Tim Krul
Aflevering 9: Het eeuwige vraagteken bij Oranje: ‘Dat wordt ondergewaardeerd in Nederland’
Aflevering 10: De zes redenen waarom De Boer Daley Blind direct in de basis wil zetten


Poll

Wie zou jij opstellen bij Oranje?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door magnetics)

Doet de boer goed qua people management, allebei 'geil houden'. Tegelijk wel een beetje lood om oud ijzer, als je die statistieken kijkt mis je toch de WB kwaliteiten. Dribbels (goed, eigenlijk drives) succesvol inzetten, die bal panklaar afleveren, en zo nu en dan ook een bal veroveren. Voor een betere aanvallende optie had je ook naar Willems kunnen kijken. Als het om de slot op de deur ging naar Erik Pieters of Marvin Zeegelaar. Maar nu zit je toch met net niet versus 'hopen dat die het snel ontwikkeld'. Kon je net zo goed mitta of Sinkgraven vragen.
Dat gezegd hebbende, hopen dat die statistieken van de aangekomen voorzet rap omhoog gaan en Wout kan grommen.

Van Aanholt bij psv of ajax zou ik zeker aanraden, ondanks zijn slechte seizoen bij Palace. Een enorme drive naar voren met scorend vermogen, en verdedigend - tot vorig jaar - gewoon prima. Nu al een jaartje in een dip, maar hij is transfervrij en kan het zeker niet verleerd zijn.

16 juni 2021 om 08:26

Ik zie het ook wel zitten dat Ajax van Aanholt haalt als LB. Wijndal is te duur en van Aanholt is een prima tussenoplossing.

Even wat anders, ik vind het jammer dat Riedewald het niet gered heeft. In zijn eerste jaren speelde hij best goed, ook op cvm deed hij het wel aardig toendertijd. Was die jongen alweer vergeten joh.

16 juni 2021 om 09:09

Riedewald doet het heel erg goed bij Palace. Hij is een van de weinige die mag blijven deze zomer. Onmisbaar op het middenveld. Die zie ik echt nog wel stappen maken.

16 juni 2021 om 09:24

Doe mij maar gewoon licha of rench linksback. Met aanholt en wijndal heb ik beide niks

Ryan Bertrand heeft voor Chelsea een Champions League finale gespeeld, maar Van Aanholt heeft eigenlijk geen enkele kans gehad. Ik ben altijd wel heel erg gecharmeerd geweest van deze speler en heb eigenlijk ook nooit echt begrepen waarom hij nooit is opgepikt door een Everton (vooral ten tijden van Martinez) of door een West Ham.. Ik ben heel erg blij om te zien dat hij nu eindelijk een kans krijgt in het NL’s elftal!

16 juni 2021 om 12:07

Op zich snap ik het wel als je naar z'n cijfers kijkt. Verdedigend is 't natuurlijk niet veel en een club als Chelsea mikt dan toch liever wat hoger. Ik denk dan ook dat Van Aanholt hooguit invaller bij Chelsea was geweest als hij had besloten te blijven.

16 juni 2021 om 12:34

West Ham is pas dit seizoen een beetje aardig he, tijdens het gros van de carriere van van Aanholt is dat een tweedeklasser of degradatiekandidaat geweest, net zoals Palace. Niet te vergelijken met een club als Everton qua consistentie.

16 juni 2021 om 14:43

In naam en status vind ik West Ham een veel grotere club dan Palace, daarbij heeft hij ook lang bij Sunderland gezeten waar hij eigenlijk vanaf dag 1 een van de beste spelers in de selectie geweest is!

Het lijkt alsof NL met Van Aanholt en Dumfries ineens 2 wingbacks van wereldniveau heeft… wat een overwinning tegen Oekraïne al niet teweeg kan brengen.

Dumfries naar Bayern en Van Aanholt had het best kunnen redden bij Chelsea… nou nou.

16 juni 2021 om 11:16

Wat de waan van de dag al niet kan doen he. Over 3 wedstrijden zijn "we" gelukkig weer terug in een nuchterder realisme: het zijn beide backs van een niveau dat je bij Oostenrijk, Schotland of Roemenië verwacht, maar voor Oranje zouden het bij een normale lichting op zijn best wisselspelers zijn.

Ik denk ook eigenlijk dat, ondanks dat hij de laatste paar wedstrijden niet echt overtuigde, ik liever Wijndal opgesteld zie worden dan Van Aanholt, puur vanwege de aanvallende drang. Tegen Oostenrijk en N-Macedonië hebben we als het goed is een Van Aanholt toch al helemaal niet nodig? Laat Wijndal maar lekker z'n ding doen, wie weet groeit hij in het toernooi en ontstaat er iets moois. Die gok kan FdB best wagen nu Oranje al zo ongeveer geplaatst is voor de volgende ronde.

16 juni 2021 om 11:38

Aanvallende drang? Die jongen speelt de bal nooit vooruit. Zijn loopacties zien er ook niet overtuigend uit. Wijndal valt mij vies tegen, denk nog wat te jeugdig en bij AZ te weinig wedstrijden gespeeld waar grote druk op stond. Ben blij dat Van Aanholt klaarstond als vervanger. Als je echt aanvallende intenties nodig hebt aan die kant, zou ik eerder kiezen voor Promes.

16 juni 2021 om 11:52

Ik vind dit te negatief. Bij Oranje staan er altijd een paar middelmatige spelers op het veld. In 2008 moesten we het hebben van spelers als Ooijer, Mathijsen, Engelaar en Boulahrouz. In 2010 waren dit bijvoorbeeld Heitingha, Mathijsen en vd Wiel en in 2012 kan je daar Jetro Willems aan toevoegen. In 2014 speelden we met Vlaar, Martins Indi, een jonge de Vrij, Daryl Janmaat en de Guzman op het middenveld als ik het me goed herinner. Elk toernooi hebben we 3-5 spelers in de basis staan die ik als middelmaat zou beschouwen, spelers die in grote competities bij subtoppers spelen. Dit toernooi is dat niet echt anders.

16 juni 2021 om 11:53

Wijndal is gewoon gewend om 4-3-3 te spelen met een overlap met de linksbuiten. Dit is een hele andere tactiek waarbij hij zelf de actie moet gaan maken. Dat is niet voor hem weggelegd. Snap niet dat mensen dat niet inzien.

16 juni 2021 om 19:47

@jeromb je hebt best gelijk hoor, we zijn nu eenmaal geen Frankrijk dat compleet uit zijn voegen barst van de toptalenten, maar dan nog vind ik deze backs wel erg flets als je het vergelijkt met backs die we in de afgelopen decennia gehad hebben - de Reizigers, Van Bronckhorsten... maar bijv ook Van der Wiel was volgens mij op zijn hoogtepunt (2010) echt beduidend beter dan de drie uit het huidige Oranje waar we het nu over hadden.

16 juni 2021 om 19:57

@krotekoker Valt die interactie niet aan te gaan met de linkerspits of linker middenvelder, of redeneer ik dan te simpel? Volgens mij blijft het spelletje vergelijkbaar, het vraagt met 5-3-2 alleen een dynamischer positiespel van zowel de (wing)backs als van de spitsen en de aanvallendere middenvelders met meer positiewisseling en overnames. De vraag blijft dan alleen of je een Wijndal of Van Aanholt wel zo belangrijk wilt maken voor je aanvallende spel, of dat je dan inderdaad beter Promes kunt opstellen als Lwb. Ik zou dan toch Promes eens gaan proberen, zeker nu Oranje de volgende ronde al kan ruiken. Wat kan er mis gaan?

16 juni 2021 om 12:09

Ja, ik snap ook niet waar dit ineens vandaan komt. Dumfries speelde z'n beste pot in Oranje tot nog toe en speelt veel vaker slecht dan redelijk, terwijl Van Aanholt in z'n 16 interlands nog geen moment indruk heeft weten te maken.

Ik vraag me echt af hoe Nederland had gespeeld als Willems daar had gespeeld als hij niet die blessure had opgelopen. En aan de rechterkant met Karsdorp of Hateboer zonder blessure (die waarschijnlijk wel uit de verf komt in een 5-mans verdediging).

16 juni 2021 om 11:46

Jetro Willems is niet goed genoeg, niet fit en recent niet opgeroepen. Wat is de relevantie van deze vraag

16 juni 2021 om 12:00

Jetro was voor zijn blessure echt aan een enorme opmars bezig. Speelde als een wingback in een 532 formatie bij Newcastle maar liep toen een enorme knieblessure op.

Dus wat als hij die lijn had kunnen doortrekken. Dan was er echt wel een topclub voor hem gekomen.

Nu wordt wijndal in 1x aan de kant geschoven wat totaal onterecht is. Die van aanholt speelde miss nog slechter als wijndal afgelopen zondag. Ik zou sws wijndal laten spelen hij is ook gwn de toekomst en van aanholt is totaal niet beter dan wijndal. Van aanholt mag als t aan mij ligt weer lekker het bankie warm houden.

Nou Ajax vastleggen deze transfervrije speler die ook graag terug wil naar Nl.

Wijndal is te duur en niet veel beter.

16 juni 2021 om 11:40

Mja op Wijnaldum zit wel veel meer ‘rek’ volgens mij en dus in die zin wel een te verdedigen investering. Voor 15 miljoen moet die wel op te halen zijn en dat mag voor Ajax ook geen probleem zijn.

16 juni 2021 om 11:53

@thenry

de Ligt is een uitzondering, maar normaal wordt er amper betaald voor (nl) verdedigers.

Jongen als Mazzroui die het goed deed in de CL, zou ook max 20 mil opleveren.
Dest was ook net iets meer dan 20 mil, met CL en commerciele waarde door zijn US paspoort.

Dumfries zal ook tussen de 15 en 20 mil opleveren.

Nico 12 mil.

Dus er is geen enkele reden om aan te nemen, dat Ajax ook winst kan maken op Wijndal. Risico is gewoon te groot.

Sportieve verschil tussen Wijndal en v aanholt zijn niet giga dat je daarom zo een investering kan rechtvaardigen.

16 juni 2021 om 12:36

Ik denk dat Ajax eerlijk gezegd Tagliafico nog liever uit z'n contract laten lopen dan dat ze hem voor 12 miljoen verkopen. Wat een ontbrekende schakel is die jongen geweest de afgelopen jaren, het ging vanaf zijn komst ineens ongekend veel beter.

16 juni 2021 om 12:12

Wijndal is nog jong, terwijl Van Aanholt z'n plafond al bereikt heeft en er misschien zelfs al in verval is. Om daar dan zoveel salaris voor uit te geven, ik weet 't niet. Ajax heeft er nou niet bepaald moeite mee om aardige backs op te leiden de laatste jaren. Bovendien denk ik dat Ajax wel wat beters in de boekjes heeft staan dan Van Aanholt. Misschien niet zozeer betreft kwaliteit, maar zeker qua potentie.

Mij viel op dat Van Aanholt echt hele sterke loopacties had aan de linkerkant. Ik denk met nog wat meer automatismen dat dit erg belangrijk kan gaan worden. Helaas kwam dat er tegen Oekraine nog niet uit, maar ik zag wat meer lef en durf bij van Aanholt tov Wijndal, die het vaak wel erg safe speelt.

De verrassing... hou toch op man. Ten eerste is de concurrentiestrijd tussen Van Aanholt en Wijndal er eentje uit de categorie lood om oudijzer. Ten tweede heeft Van Aanholt gewoon zijn taak uitgevoerd bij Oranje afgelopen zondag; niet meer, niet minder en bovenal geen reden om in alle euforie hem ineens te gaan ophemelen (sowieso waak ik daar zelf een beetje wanneer je na een te hoog gegrepen poging bij Chelsea je verdere carrière bij clubs als Leicester, Wigan, Newcastle, Sunderland, Vitesse en Coventry hebt doorgebracht voordat je jezelf op je 30ste bij Chrystal Palace terugvindt; zijn selectie is er in mijn ogen vooral eentje uit armoede). En ten derde is Jurriaan Timber natuurlijk de verrassing van Oranje, kort gevolgd door Wout Weghorst (basisplaats boven verwachting) en Denzel Dumfries (prestatie boven verwachting). Van Aanholt vind ik dat op alle vlakken veel minder.

16 juni 2021 om 12:06

Daar doe je van Aanholt echt mee te kort. Kreeg geen kans bij Chelsea maar is al jarenlang sterkhouder bij Palace en vaak genoeg in verband gebracht met topclubs. Ik vind van Aanholt een stuk beter dan Wijndal eigenlijk.

16 juni 2021 om 12:15

@benzema. - Maar goed, uiteindelijk speelt hij in z'n hoogtijdagen 'gewoon' bij Crystal Palace. Als topclubs 'm echt wouden, hadden ze 'm wel gekocht. Vergeleken met een Engelse back is Van Aanholt namelijk wel betaalbaar. Ik denk namelijk dat we in z'n 16 interlands prima hebben kunnen zien dat Van Aanholt op dat niveau niets extra's brengt. Daarmee doe ik overigens niets af aan z'n kwaliteiten, maar ik kan me wel heel goed voorstellen dat grote clubs liever naar andere backs dan Van Aanholt kijken. Dumfries wordt ook al vreselijk opgehyped en die heeft net anderhalve helft goed gespeeld in Oranje. Voor de rest is het toch veelal zeer matig. Ik heb eigenlijk geen idee waarom we ons ineens genoodzaakt voelen om relatief matige backs richting grote clubs te schrijven.

16 juni 2021 om 12:42

Vleugelverdedigers zijn in het moderne voetbal gewoon veel en veel belangrijker geworden, omdat men in een tactische trend zit van inschuivende verdedigers en opstomende vleugelverdedigers, met vleugelaanvallers die voornamelijk naar binnen trekken. Het belang van vleugelverdedigers is zoveel groter geworden, dat elke club die iets wil betekenen bereid is hard te pushen voor zo'n positie en dan daar aan vast te houden. Daarom loopt Alba al tien jaar rond bij Barca en worden er gigabedragen uitgetrokken om de wisseling van de wacht met veteranen vast te leggen (zie de bedragen voor Kyle Walker, of Lucas Hernandez, of Ferland Mendy). Het hoofdingredient voor de moderne back is een enorme energie en dan val je als een Dumfries al snel op. Het is gewoon moeilijk voor te stellen dat een buitenlandse scout niet in koeienletters 'komt techniek tekort' noteert als hij een wedstrijd met Dumfries kijkt.

16 juni 2021 om 12:07

Helemaal mee eens, ook het ophemelen van Dumfries gaat wat ver. Zo heel geweldig speelde hij nou ook weer niet. Men zegt dat hij bij drie doelpunten is betrokken maar die twee assists waren helemaal geen goede acties, puur geluk dat die ballen nog bij Wijnaldum en Weghorst terecht komen. Dumfries moet echt gaan werken aan zijn voorzet want ik ben bang dat het anders nog veel schuimbekken gaat worden de komende potjes. Wel veel respect voor zijn drive, dat heb je echt nodig op zo'n toernooi.

Van Aanholt naar Ajax wordt veel genoemd, maar dan moet Tagliafico wel voor een significant bedrag vertrekken en moet er helemaal niemand bij de jeugd rondlopen, want het is meer een Feyenoord-aankoop, of een Schmidt-aankoop. Verschil met veel van die spelers, zoals Gotze bij PSV of Til bij Feyenoord, is dat van Aanholt nooit op zo'n niveau heeft gespeeld dat hij om prijzen meedeed- tenzij je zijn paar bekerwedstrijdjes en invalbeurten in de PL bij Chelsea meerekent. Op Eredivisie-niveau is ie wel een relatieve garantie en succes maar Tagliafico brengt natuurlijk ook een stuk meer dan alleen voetballende kwaliteit- hij is een leider door zijn drive.

Waar komen deze statistieken vandaan? Hoe kan je in hemelsnaam 1,1 luchtduel aangaan? En dat kan ook nooit een gemiddelde zijn over 3 wedstrijden..

Ik zou met Blind vanaf links spelen. Die kan ook een voorzet geven zonder dat hij een man voorbij moet. En eventueel een man meer creëren op het middenveld. En dan met de vrij, de Ligt en Timber centraal. Den heb je ook genoeg snelheid. Eventueel met de Jong i.p.v. Weghorst. Die is kopsterker. Extra wapen. Van Aanholt komt geen man voorbij. Dumfries die kan dan aan de rechterkant blijven gaan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2223 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger40
S. de VrijVerdediger40
D. DumfriesVerdediger42
P. van AanholtVerdediger40
F. de JongMiddenvelder40
G. WijnaldumMiddenvelder43
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

13 fans
Verdediger, 30 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Crystal Palace 22 0 2 0
2019/2020 Crystal Palace 29 3 0 0
2018/2019 Crystal Palace 36 3 3 0
2017/2018 Crystal Palace 28 5 7 0
2016/2017 Crystal Palace 11 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

Van Aanholt tekent na moeizame onderhandelingen driejarig contract

Patrick van Aanholt vervolgt zijn loopbaan bij Galatasaray, zo meldt Fabrizio Romano. De dertigjarige linksback, die transfervrij vertrok bij Crystal Palace, heeft na moeizame onderhandelingen een akkoord bereikt over een driejarige...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 27 juli
Arsenal heeft bij Internazionale navraag gedaan naar Lautaro Martínez. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren