Manfred Ugalde naar FC Twente: ‘Bryan Ruiz heeft een grote status’

Vrijdag, 25 juni 2021 om 15:46 • Laatste update: 15:46

FC Twente heeft de komst van Manfred Ugalde met succes afgerond, bevestigt de club vrijdagmiddag. De negentienjarige Costa Ricaanse spits is eigendom van de City Football Group en kwam het afgelopen seizoen uit in de Belgische twee klasse namens Lommel SK. Ugalde moet in Enschede als opvolger dienen voor Danilo, die werd gehuurd van Ajax en terugkeert naar Amsterdam. Verder heeft Twente zich volgens TC Tubantia verzekerd van een langer verblijf van Luka Ilic, die vorig seizoen al werd gehuurd van Manchester City.

Ugalde, die ook als aanvallende middenvelder uit de voeten kan, werd vorig jaar zomer overgenomen door de City Football Group (CFG), waar hij een vijfjarig contract tekende. De eigenaar van onder meer Manchester City besloot de Costa Ricaan vervolgens uit te lenen aan Lommel, waar hij afgelopen seizoen 11 keer het net wist te vinden in 22 wedstrijden. Lommel kwam in mei 2020 in handen van de CFG. Belgische clubs zijn erg populair bij buitenlandse investeerders door goede regelingen voor spelers buiten de Europese Unie.

"Een droom die uitkomt", vertelt Ugalde, die zijn contract in Costa Rica heeft ondertekend. Daar verblijft hij in afwachting van een werkvergunning. "Vanaf het eerste moment dat ze mij vertelden over de interesse van FC Twente was ik enthousiast en had ik geen twijfel. FC Twente is een club met een prachtige historie en geweldige supporters. Bryan Ruiz heeft een grote status door zijn prestaties en nu is het mijn beurt om Costa Rica in Twente te vertegenwoordigen. Ik kijk er naar uit om iedereen bij de club te ontmoeten."

De komst van Ilic is nog niet bevestigd, maar witte rook volgt naar verwachting snel. De aanvallende middenvelder uit Servië meldde zich donderdag al op de eerste officiële werkdag van de eerste selectie. Hij heeft een werkvergunning tot 1 juli. Daarna moet Ilic een nieuwe aanvragen, waardoor hij even zal ontbreken op de club. Ilic staat onder contract bij Manchester City en kwam vorig seizoen ook al uit voor Twente. De aanvallende middenvelder kwam in 24 wedstrijden tot 2 goals en 2 assists.

Twente zit dun in de aanvallers. Centrumspits Danilo keert dus terug naar Amsterdam na een huurperiode van een jaar en ook van Luciano Narsingh is afscheid genomen. De buitenspeler werd vorig seizoen gehuurd van Feyenoord. De andere overgebleven basisspeler in de voorhoede, Queensy Menig, heeft bij FC Utrecht de kans om een stap hogerop te maken in de Eredivisie. Twente activeerde onlangs de optie in het aflopende contract van de 25-jarige aanvaller, waardoor hij nog tot medio 2022 vastligt in Enschede. Menig weigerde echter te onderhandelen over een nieuwe verbintenis, waardoor een vertrek voor de hand ligt.

Ondertussen wordt er achter de schermen hard gewerkt aan het samenstellen van de selectie voor volgend seizoen. De Enschedese club nam eerder doelman Lars Unnerstall transfervrij over van PSV en onderhandelt nog steeds met FC Utrecht over Václav Cerny. De 23-jarige vleugelspits speelde afgelopen seizoen op huurbasis bij Twente, dat hem graag definitief wil overnemen. Eerder deze maand maakte de Enschedese club bekend dat Virgil Misidjan wordt overgenomen van PEC Zwolle. De buitenspeler tekent bij Twente een tweejarig contract. Ook Klaas-Jan Huntelaar is in beeld, maar de spits staat in de belangstelling van meerdere clubs. Het is bovendien nog maar de vraag of de 38-jarige aanvaller doorgaat met voetballen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door orwell)

Ik denk dat je als Twente zijnde beter Sydney van Hooijdonk kan halen

11 juni 2021 om 09:27

Ik denk dat Sydney de eredivisie helemaal niet aan kan, of heel misschien als een soort stormram/pinch-hitter. Maar lijkt me dus geen nuttige aankoop

11 juni 2021 om 09:43

Betwijfel ik, ik ken deze jongen niet, maar op 19 jarige leeftijd 1 op 2 lopen is heel erg knap. Terwijl van Hooijdonk amper een grote jongen is in de Kkd.

11 juni 2021 om 09:46

Van Hooijdonk maakt er gemiddeld elke 113 minuten eentje in de KKD zie ik, en dat onder een trainer die geen vertrouwen in hem heeft en vaak op de bank zet. Ik denk dat van Hooijdonk nog veel meer kan dan dit eerlijk gezegd en zou Twente een hele mooie stap voor hem vinden.

11 juni 2021 om 09:53

Maar is het dan een goede pinchitter of echt een goede 1e spits, dat laatste betwijfel ik. Heb niet veel van NAC gezien dus onze vrienden uit Breda kunnen vast inhoudelijk meer vertellen, maar de duels die ik wel gezien heb vond ik niet heel indrukwekkend. Daarnaast vind ik stats in KKD weinig zeggen, denk aan Muhren. Die gozer zou in de eredivisie al blij zijn met 5 goals, Serhat Koc was ook zo´n mooie voorbeeld.

11 juni 2021 om 10:16

@groninger Hopp, je zegt: Daarnaast vind ik stats in de KKD weinig zeggen maar in je bericht daarboven vind je het erg knap dat die jongen 1 op 2 loopt, maar die doet dat op het 2e niveau van belgie, wat is dan het verschil?
Ik denk namelijk dat het een goedkope gok kan zijn, het enige nadeel is dat je zijn pa er gelijk bij krijgt

11 juni 2021 om 10:40

@ Groninger: Ben het wel met Juweel eens. Daarnaast is het gewoon een gokje, want je weet nooit hoe een jonge speler zich zal aanpassen. Tuurlijk zal van Hooijdonk ook een gok zijn, maar die jongen is transfervrij en Ugalde zal dan wederom gehuurd worden. Als ik Twente was zou mijn voorkeur daarom uitgaan naar Hooijdonk.

11 juni 2021 om 11:35

Ook Ugalde speelde slechts 57% van duels in de basis, het doelpuntaandeel is 6% hoger dan Sydney, Sydney is ook al 21 jaar (ja geen opa leeftijd, maar voor eredivisie begrippen wel oud om door te breken), deze jongen is 19. Dan heb je nog deelname aan het spel. Sydney heeft in 53 duels 4x een assist gegeven. Deze jongen 3x in 22 duels. Van Hooijdonk moet het vooral van zijn kracht in de lucht hebben, maar is niet een spits die uit zichzelf vanuit de middenlijn een solo opstart, bij navraag aan iemand die het in Belgie goed volgt, is dit meer een complete spits, kan ook op 10 spelen, maar individueel ook sterk. Volgens mij heeft Twente gezien de laatste half jaar behoefte aan een zelfredzame spits en dan is Ugalde gewoon beter. Ook qua marktwaarde zit er een gigantisch verschil. Ugalde wordt geschat op 1.1 miljoen, Van Hooijdonk op een half miljoen. Lommel heeft bijna 9 ton neergelegd voor deze speler, dat doe je alleen als je 1000% overtuigd bent. Deze gozer heeft zelfs al Concacaf CL ervaring.

11 juni 2021 om 14:07

Eens, ik denk dat dit een hele talentvolle speler is met (net als zijn vader) een geweldige traptechniek.

11 juni 2021 om 09:52

Ik zou dat ook wel een goede optie vinden voor Twente inderdaad. Maar moet zeggen dat ik deze jongen niet ken.

11 juni 2021 om 09:59

Tja, ligt eraan wat je wil. Als je een spits wil hebben die puur en alleen goed is voor de doelpuntjes, dan kan je het best doen. Wil je iemand hebben die iets bijdraagt in het voetballende aspect, dan heb je erg weinig aan hem. Dat is ook waarom hij niet alles speelt bij NAC volgens mij. Het team als geheel draait vaak stroever met hem erin, ondanks dat hij vaak zijn goals meepikt.

11 juni 2021 om 11:39

Maar als de huidige gevestigde subtop op de stoep staat, wordt het gewoon lastig. Clubs als Vitesse, Utrecht e.d. kunnen meer bieden. FC Twente zal het geld wel hebben om aan z'n eisen te voldoen, maar die moeten zich op meerdere posities versterken. FC Twente zal die jongen vast wel op de radar hebben.

11 juni 2021 om 11:39

Ik ben hier wel mee eens, zou Van Hooijdonk graag zien hoor. Heb hem ook voor de camera gezien tijdens de play offs en het leek me eerlijk gezegd een hartstikke leuk ventje. Twente moet ook geen spelers huren als dit niet perse nodig is.

Narsingh gaat zich helemaal niet bewijzen onder Slot, zijn contract loopt namelijk af.Zo moeilijk om de feiten even te checken? Staaltje kopiëren en plakken weer..

11 juni 2021 om 11:30

Maar Narsingh heeft nog nergens anders getekend. Het zou dus zomaar mogelijk kunnen zijn dat er morgen in de kranten staat geschreven dat Narsingh voor een jaar heeft verlengd nadat hij zich heeft bewezen bij Slot. Nu ben ik niet op de hoogte van de actualiteiten rondom Narsingh, want het zou zomaar kunnen zijn dat Feyenoord helemaal niet meer met hem wilt praten of andersom. Maar dat kon ik niet opmaken uit de tekst.

19 jaar is deze jongen maar hij lijkt op de foto alsof hij al rond de 30 is. Als FC Twente zou ik het gokje wagen misschien wordt het wel een Enes Unal 2.0 die ook destijds werd geleend van City.

11 juni 2021 om 10:04

Haha echt hoor, maar als ik beelden opzoek op Google dan oogt hij toch meteen heel anders, zowel de foto's van zijn oude club als die van bij Lommel. Als ik Google zo bekijk zou ik dus haast denken dat dit een andere speler is.

11 juni 2021 om 11:38

Volgens mij is dit inderdaad een andere speler op de foto haha. Als je hem opzoekt op Google lijkt hij niet ouder dan 15 op foto's.

11 juni 2021 om 13:46

Diegene op de foto is David Guzman, een 31-jarige voetballer uit Costa Rica. Dus je inschatting qua leeftijd klopt wel haha. Wellicht dat Ugalde die jongen op de achtergrond is, speelden samen bij Saprissa in Costa Rica in 2019.

Blijft toch apart dat City spelers heeft rondlopen uit Costa Rica die op hun 19e op het tweede niveau van België acteren.

11 juni 2021 om 11:43

Ik vraag me ook wel ten zeerste af of dit nou de categorie is waar je als FC Twente zijnde uit moet vissen. Het is een huurspeler, dus dan verwacht je een bepaald niveau. Nu zijn z'n cijfers niet zozeer slecht, maar het betreft wel het tweede niveau van Belgie en tevens is die jongen verder ook niet ervaren. Ik ken 'm verder niet, dus het is gissen. Echter hoop ik toch wel dat er een wat ervarenere spits bij komt.

24 juni 2021 om 14:14

Unal had ook geen ervaring in de hoogste divisies.

24 juni 2021 om 15:55

Boere ook niet. Wat is je punt? Spelers als Unal zijn niet zo makkelijk te vinden. Het gaat me ook niet om z'n kwaliteiten. Ik ken deze Ugalde ook niet goed genoeg. Het gaat mij om de ervaring. We zagen dit seizoen bij Danilo ook dat ervaring belangrijk is als het even niet zo gaat zoals je zou willen. Daarin bleek Danilo ook behoorlijk tekort te schieten. Die bleek duidelijk afhankelijk van de kwaliteiten van een ander.

24 juni 2021 om 16:16

City is gewoon een handelshuis. Ze kopen overal spelers om ze vervolgens weer uit te lenen en door te verkopen. Hopen dat er een keer een klapper tussen zit, en er anders minimaal quitte op spelen. Zou je alleen kunnen ondervangen door een club een maximaal aantal spelers onder contract te hebben staan. Zou de markt ook veel eerlijker door worden. Want City koopt zo'n speler nooit als directe versterking, of om op termijn in de selectie te kunnen komen.

24 juni 2021 om 17:27

Het ergste is dat ze niet eens quitte hoeven te spelen. Spelers worden door de naam van City direct meer waard als ze aangetrokken worden en de klappers compenseren de spelers die niets opleveren ruimschoots. Het is een enorm verdienmodel en tevens de doodsteek voor middelgrote competities die dezelfde spelers ook op de radar hebben. Maar goed, hier hebben we het over City. Alle grote Europese clubs handelen tegenwoordig op deze manier. Daar moet de Uefa echt eens wat tegen doen, want het aantal contractspelers van dergelijke clubs is abnormaal.

Ik ken Ugalde niet, dus wat dat betreft blanco. Echter, als Ugalde de stap vanuit het Belgische tweede niveau aan zou kunnen waarom van Hooydonk dan niet ? Er komen zo vaak spitsen vanuit de KKD door naar de ere divisie. Zie b.v. de loopbaan van Huntelaar, en ik denk zeker dat van Hooydonk die stap vroeg of laat ook gaat maken. Ondertussen ben ik wel benieuwd hoe het verder zal lopen met Narsingh en Danilo. Gaan die alsnog aanhaken bij Feyenoord en Ajax ? Ik heb twijfels.

Ik weet niet wat ik hier nou weer van moet denken. Huurlingen zijn op zich prima mits overduidelijk is dat die speler beter is dan de rest. Bij huurlingen van Ajax weet je dit bijna zeker, maar een speler die ergens in de tweede divisie in Belgie speelde, mwa... Dat hij eigendom is van City zegt ook helemaal niets, die hebben waarschijnlijk meer dan 100 spelers onder contract.

11 juni 2021 om 11:49

Precies. Bovendien waren Unal, Smith en in mindere mate Celina wel goed, maar jongens als Yeboah, Agyepong, Latibeaudiere, Ilic en Buckley-Ricketts zouden ook zomaar in de Keuken Kampioen Divisie kunnen spelen. Ik mag aannemen dat dit een goedkope huuroptie is en dat ze wel nog een ervarenere spits aantrekken.

11 juni 2021 om 12:10

Exact, met die onbekende huurlingen is het vaker fout gegaan dan goed. Het zou toch fijn zijn als we toch minstens één spits krijgen die wel al kennen en die zich al bewezen heeft.

noem me een beetje een mierenneuker of azijnzeiker. maar is het niet wat heftig om te stellen dat iemand eigendom is van een club? Hij staat er onder contract, maar volgens is niet eigendom. nogmaals beetje mierenneukerrij maar het viel me op.

24 juni 2021 om 16:39

Nou ja, niet eens van een club dus, maar van een groep, City Football Group. Alsof het een uitzendbureau is dat zijn spelers detacheert bij voetbalclub. Gaat een beetje de enge kant op.

Neem aan dat de verlenging van Ilic een trucje is om Ugalde binnen te krijgen. Die kan er namelijk niet zoveel van en zo’n speler kan je heus ook wel transfervrij op de kop tikken. Ugalde schijnt heel wat te zijn, mag ook wel beduidend beter zijn dan andere betaalbare alternatieven als Streuer op deze huurkoers willen blijven varen. Zie hoe dan ook weinig langetermijnbeleid.

24 juni 2021 om 17:03

Trefkans, hoeveek spelers hebben we zelf en hoeveel hebben er gehuurd? In kom maar op 3 huur en derest eigen. Het lange termein is al eerder aangegeven..dat we met de parelrjes moeten cashen om het huren minder te maken...dit seizoen was bekend dat er 4/5huurlingen zijm, maar zijn ook al 2 eigen versterkingen en met Cerny en Propper erbij overtref je de huurspelers alweer.

Laat je verrassen en op naar een mooi en spannend seizoen.

24 juni 2021 om 17:25

Op dit moment zijn Cerny en Propper niet rond. We kunnen wel blijven afgaan op die zogenaamde insiders op de fanforums, maar die noemen 5 zekerheidjes per maand, waarvan er hooguit 1 komt. Zo kan ik ook wel insider worden. Verder met je eens. Het is sowieso afwachten wat er komt en in welke hoedanigheid. Corona heeft herstel met een jaar vertraagd en wat teruggeworpen, dus ik denk niet dat er meer mogelijk is dan vorig seizoen.

24 juni 2021 om 17:31

Cerny hoeft alleen nog een keuring

24 juni 2021 om 18:15

Ik zou niet weten welke pareltjes die transferklappers zouden moeten maken. Ik neem aan niet Lars Unnerstall, Robin Prã¶pper of Jody Lukoki. Alle spelers met toekomstige waarde worden gehuurd. Zou dan ook niet weten hoe ze willen gaan cashen, en daardoor minder huren, als je jong talent opleidt voor anderen en zelf alleen oude mannen zelf binnenhaalt. Op deze manier huren is een oneindige spiraal. Mijns inziens zou je ervaring moeten huren en potentie moeten vastleggen. Cerny is i.m.o. een uitzondering onder bijzondere omstandigheden. Heb zeker zin in dit seizoen, maar ik probeer ook wat verder vooruit te kijken. Het zou me zo fijn lijken als je het gevoel hebt dat ze dat binnen de club ook doen.

24 juni 2021 om 18:28

@trefkans - Daar ben ik het wel mee eens. Ik heb dan ook meer het idee dat ze gewoon een periode willen overbruggen waarin degradatie geen scenario wordt naarmate het seizoen vordert. Gezien het feit dat er in de afgelopen jaren nauwelijks klappers zijn gemaakt en de club het tot corona uitstekend voor elkaar had betreft het saneren, zegt wel dat de club geen (of nauwelijks) transfersommen meeneemt in de sanering. Daarom denk ik dat de voorkeur momenteel ligt bij de kwaliteit van de selectie. Maar goed, dat is mijn observatie.

25 juni 2021 om 18:55

@jbfct1965

Wat is jouw bron dat Cerny alleen nog maar gekeurd hoeft te worden?

Ik heb goede contacten binnen FC Utrecht en weet niet beter of de onderhandelingen zitten op dit moment muurvast.

Volgens mij wordt al vanaf het begin van deze berichtgeving de verkeerde foto gebruikt. Wel hetzelfde team - Deportivo Saprissa -, maar niet Ugalde..

On: prima aanwinst zo. Moet een toppertje zijn

Moet die net iets te gezette gast op de eerste foto 19 jaar zijn? Dan hoop ik voor Twente dat hij doortraint aankomende zomer...

26 juni 2021 om 03:35

Dat is niet Manfred Ugalde maar David Guzman... En die is zeker wat aan de dikke kant. Ik woon zelf in Costa Rica en ben supporter van Saprissa(het team op de foto). Die Ugalde heeft zich hier bewezen in 1 seizoen. Hij is klein maar echt heel snel en verrassend goed in koppen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Twente

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8379
2.PSV8144
3.Feyenoord7142
4.FC Twente6818
5.AZ6120
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. VlapMiddenvelder345
R. ZerroukiMiddenvelder322
R. van WolfswinkelAanvaller3216
L. UnnerstallKeeper320
V. Misidjan Aanvaller273
D. RotsAanvaller273
M. UgaldeAanvaller253
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Twente.

0 fans
Aanvaller, 20 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 FC Twente 25 3 2 0
2020/2021 Lommel 22 11 6 0
2019/2020 Deportivo Saprissa 35 12 6 1
2018/2019 Deportivo Saprissa 7 1 0 0
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren