Perez zag Ajax in januari de ‘fuck-you-vinger’ naar de Eredivisie uitdelen

Zondag, 2 mei 2021 om 19:41Dominic Mostert • Laatste update: 19:43

Ajax is momenteel mijlenver verwijderd van de andere clubs uit de Eredivisie, concluderen de analisten van ESPN in de uitzending van Dit was het Weekend. De ploeg van Erik ten Hag werd zondag officieel kampioen van Nederland, die speelrondes voor het einde van het seizoen. In het praatprogramma wordt stilgestaan bij de progressie die Ajax gaandeweg het seizoen heeft geboekt.

"Als je teruggaat in de tijd en bedenkt hoe vaak ze wel niet met Labyad in de spits hebben gespeeld, of met Traoré… Dat is natuurlijk een heel ander elftal dan wat er nu staat", stipt analist Kenneth Perez aan. Ajax speelde in het seizoen regelmatig met Labyad als spits. De komst van Sébastien Haller in januari zorgde voor een andere dynamiek. "Dat is ook de kracht die Ajax financieel heeft. We missen iets in de spits, zullen we even 22,5 miljoen euro uitgeven aan Haller? Ja, laten we dat doen."

"Dat is natuurlijk de kracht, de fuck-you-vinger naar de rest van de Eredivisie. Zo van: dat kunnen we ook nog even doen, als we er even zin in hebben. Het verschil is op dit moment gewoon gigantisch. Dat kan alleen maar verbroken als een andere club ook in de Champions League komt." Arnold Bruggink ziet ook een andere potentiële katalysator voor verandering. "Of als Ajax ontregeld wordt aan de top. Als Overmars en Van der Sar ergens anders naartoe gaan. Dan komt er ook een nieuwe situatie. Dan gebeurt er tenminste iets."

"Het kan ook zo zijn dat er dan een betere situatie komt, met mensen die andere ideeën hebben. Het hoeft niet alleen maar slechter te worden", countert Perez, die stelt dat Ajax zijn machtspositie zelf heeft verdiend. "Ze hebben ervoor gezorgd dat ze kampioen worden en daardoor onwijs veel geld verdienen in de Champions League. Ze hebben natuurlijk wel veel risico genomen. Het salarisplafond was altijd één miljoen euro en werd opeens verhoogd naar vijf miljoen. Ze hebben hoge transfersommen betaald voor spelers. Ze hebben het risico genomen en nu plukken ze daar de vruchten van."


Poll

Denk je dat Ajax de komende drie jaar kampioen van Nederland wordt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door sander79)

Tuurlijk moet Ajax met dit budget kampioen worden, maar ze zijn ongelofelijk stabiel dit seizoen. Volgens mij hebben ze van iedereen een keer gewonnen behalve van PSV dus dat is gewoon heel knap en daarom een zeer verdiend kampioenschap. De concurrentie was dit seizoen allesbehalve stabiel. PSV heeft geen enkele topper gewonnen, AZ liet in het begin van het seizoen de punten liggen tegen laagvliegers en Feyenoord is al het hele seizoen kommer en kwel. Hopelijk zien we volgend seizoen weer een titelrace, want die heb ik dit seizoen gemist.

2 mei 2021 om 19:54

En dan is er in de beker, toen het echt uitmaakte, zelfs ook van PSV gewonnen. Ajax heeft ongelofelijk weinig weggegeven dit jaar en dat is wel eens anders geweest. Vooral Alvarez had hier een gigantisch aandeel in.

2 mei 2021 om 19:59

Klopt dat Alvarez veel toevoegde, maar toen Timber erin kwam voor Schuurs werd het pas echt een stuk stabieler. Laten we het erop houden dat het trio Martinez, Timber en Alvarez een mooie driehoek is in defensief opzicht, zeer betrouwbaar.

2 mei 2021 om 20:05

Klopt van schuurs naar timber was een meester zet van ten hag. Toen ging het draaien aangevuld met alvarez helemaal

2 mei 2021 om 20:10

Vergeet ook niet hoe belangrijk Klaassen was en Blind en natuurlijk Tadic. Er zijn veel spelers die belangrijk waren.

2 mei 2021 om 19:55

Een titelrace is anno 2022 mathematisch niet meer mogelijk helaas. Een titelrace kan alleen met een brede top. de budgetverschillen zijn te groot.

2 mei 2021 om 19:58

Toch wel raar dat PSV dan twee keer gelijk speelt tegen de ploeg met het grootste budget. Als je 2x gelijk speelt tegen Ajax, is het toch echt de eigen schuld van PSV dat ze veel punten verspelen tegen de kleintjes.

2 mei 2021 om 20:02

PSV heeft bijvoorbeeld geen Haller die ook in de lucht iets kan betekenen, sterk is en iets kan forceren. Juist tegen clubs die zich meer ingraven heb je zo'n spits ooit nodig. Een breekijzer.

2 mei 2021 om 20:05

En hoe lang is inmiddels de reeks dat PSV geen topwedstrijd (Ajax , Feyenoord, AZ) heeft gewonnen?

2 mei 2021 om 20:24

@LinkinPark en daar begint je foute aanname. Spel ontregelen is vele malen simpeler dan spel maken. PSV heeft de beste ontregelploeg van de eredivisie (al kan Ajax er zelf ook wel wat van als ze het over die boeg gooien). Dat resulteerde in een gelijkgaande wedstrijd, echter als PSV de favoriet is die het spel moet maken dan gaat het vrij vaak fout, zeker tegen wat betere tegenstanders. Dat laat ook meteen de lacune en het verschil in budget zien. Ontregelen kunnen beide ploegen, maar het spel maken is echt een immens verschil tussen beide ploegen.

2 mei 2021 om 20:30

@ninjakai Volgens mij was PSV in beide wedstrijden dit seizoen tegen Ajax niet zozeer aan het "ontregelen". In Amsterdam waren ze de eerste 30 minuten sterker en in Eindhoven waren ze iets beter en hadden ze, op een minuut na, de 3 punten in de pocket. Ik heb niet de indruk dat het dit seizoen harde of ontregel wedstrijden waren.

2 mei 2021 om 23:04

Die wedstrijd in Eindhoven was gewoon belachelijk slecht. Van beide kanten echt onthutsend. De bal is niet 3 keer naar de juiste kleur gespeeld volgens mij. Antireclame voor de Eredivisie was dat. Ik vond PSV die wedstrijd qua strijd meer brengen, dus op dat vlak hadden de drie punten niet eens onterecht geweest.

2 mei 2021 om 19:56

Als ik eerlijk ben, had ik van jouw club wel veel meer verwacht. Ik had veel meer van Schmidt verwacht qua speelstijl erin slijpen, ik had veel meer groei verwacht bij talenten als Madueke, Gakpo, Malen en Ihattaren. Het viel mij gewoon vies tegen... Met zo'n selectie had je veel beter kunnen en moeten presteren.

2 mei 2021 om 20:01

Tactisch gezien vind ik het een drama bij Psv. Ik heb niet de indruk dat Schmidt met de formatie die hij gebruikt het maximale uit zijn selectie haalt. Ik hoop echt dat hij volgend seizoen 4-3-3 of 4-2-3-1 gaat spelen, want dat past gewoon veel beter. Wel moet ik zeggen dat Schmidt een aantal spelers zichtbaar beter heeft gemaakt zoals Teze, Boscagli, Madueke en Gakpo.

2 mei 2021 om 20:04

In wat voor systeem PSV ook speelt, ze missen een sterke spits. Zahavi is dan nog wel een echte spits maar hij is ook niet heel sterk. PSV kan bijvoorbeeld niets met hoge ballen en hoekschoppen.

2 mei 2021 om 20:52

Maar Malen is toch wel een zieke spits? Had 'm graag bij ajax gehad voor Haller bijvoorbeeld.

2 mei 2021 om 21:16

Ik zie Malen eerder als tweede spits in een twee spitsensysteem (evenals Zahavi) of als buitenspeler. Haller zie ik meer als een echte diepe spits.

2 mei 2021 om 21:38

Eerlijk gezegd vind ik malen helemaal niet zo geweldig, als je ziet hoeveel opgelegde kansen hij soms nodig heeft om te scoren dan zakt af en toe toch de moed in de schoenen.

2 mei 2021 om 20:00

Ajax is zeer zeker de verdiende kampioen. Ze hebben de beste spelers en het beste team en spelen het beste voetbal. Verwacht ook niet dat de titelrace volgend seizoen heel anders zal zijn want ook volgend seizoen zal Ajax over de beste spelers beschikken. Ajax heeft het meeste geld (hoogste inkomsten uit de Champions League en de hoogste sponsorinkomsten), betaalt de hoogste salarissen, heeft de grootste aantrekkingskracht op spelers van buitenaf en heeft de beste jeugdopleiding. Daarbij hebben ze ook nog eens een goede coach. Heel grote kans dus dat komend seizoen hetzelfde zal verlopen als dit seizoen.

2 mei 2021 om 20:03

Als PSV, AZ en/of Feyenoord volgend seizoen ook de wedstrijden wint die ze horen te winnen, dan kan het altijd een spannende titelrace worden. Vorig jaar was het bijvoorbeeld nog een nek-aan-nek race tussen Ajax en AZ.

2 mei 2021 om 20:07

Laten we het hopen maar ik verwacht er niet al te veel van. PSV heeft op zijn minst een spits als De Jong nodig die ook met het hoofd kan scoren en een fysiek sterke centrale verdediger die bij hoekschoppen en vrije trappen vanaf de zijkant ook aanvallend iets kan forceren. Daarnaast nog een goede centrale middenvelder die verdedigend zijn werk kan doen maar ook een goede pass kan geven.

2 mei 2021 om 20:11

Het enige echte dat ik dit seizoen gemist heb zijn de stadion bezoeken/volle stadions. Ik let eigenlijk alleen op mijn eigen club en dat is al weken rete spannend, dus eigenlijk prima. Dat Ajax kampioen werd was vooraf al duidelijk dus daar heb ik me al niet eens meer op gefocust, daar onder is het tot op heden spannend zat met Psv, Az en Vitesse.

2 mei 2021 om 20:54

Fingers crossed Tinus voor volgend seizoen. Helemaal mee eens dat dat een groot gemis is. Als ajacied had ik m'n spanning in januari. Daarna was het weg maar hadden we nog spanning in Europa. Alleen daar ga je dan knullig ten onder. Dat was al niet zo erg geweest als het leukere wedstrijden waren geweest met een mooie sfeer. Zonder supporters en zonder sfeer is verliezen nog erger.

Valt toch wel mee, in diezelfde periode kwamen we 2 keer niet voorbij Psv. Het is niet zo dat een spits die 22 miljoen kost 22 keer zo goed is als een speler van 1 miljoen. Contractduur, club, leeftijd etc zijn allemaal factoren waardoor een speler een bepaalde prijs heeft. Vind de opmerkingen over spelers die blijkbaar hun geld niet waard zijn vaak een beetje onzin. Ajax speelde gewoon in op het aanstaande vertrek van Brobbey en ja, dat is wellicht wel een luxepositie van Ajax maar ik zie dat zeker niet als een ‘fuck-you’.

Wat een gejank. Wees blij dat Ajax het zo goed doet en onze kampioen nog rechtstreeks in de CL speelt. Ajax heeft met goed beleid zoveel geld en dus mogelijkheden gecreëerd. Iets om trots op te zijn. Simpel.

2 mei 2021 om 20:11

Het grote geld van de CL maakt kleinere compitietes gewoon kapot. Word je kansloos uitgeschakeld in de poulefase van de CL verdien je nog veel meer money dan de Europa League te winnen. Voor een kleinere competitie waarin er nauwelijks tv gelden zijn werkt dit funest.

Haller is gehaald mede omdat Brobbey en Traore geblesseerd waren. Dat heeft Overmars ook gezegd.

2 mei 2021 om 23:06

En omdat Brobbey toen nog steeds niet had verlengd (wat uiteindelijk helemaal niet zou gebeuren). Overmars gaf aan dat Haller waarschijnlijk niet gehaald zou zijn als Brobbey in die 1.5-2 jaar tijd een keer had getekend.

Je moet het dan nog steeds maar doen op deze manier. Zo ontzettend stabiel. Eerste 17 wedstrijden de beste qua punten en de tweede seizoenshelft ook. Beste ploeg in topwedstrijden. Beste ploeg in thuiswedstrijden, beste ploeg in uitwedstrijden, meeste doelpunten voor, minste doelpunten tegen. Vanaf speelronde 6 onafgebroken op kop. In alle facetten overtuigend.

2 mei 2021 om 20:09

In alle facetten ook gewoon de beste. Beste aanval, beste middenveld, beste verdediging en beste doelman.

Onzin! Als de nr 2 maximaal 74 punten kan halen dan hebben ze vooral zichzelf allemaal geëlimineerd...dan kan Ajax meer geld hebben en een fantastisch elftal, maar dat het contrast zo groot is ligt aan de rest. Niet aan Ajax of geld. Vergeet overigens niet dat az al 10 punten had verspeeld in 6 wedstrijden... en dat psv de afgelopen 4 jaar voor ca. 100 miljoen aan miskopen heeft gedaan incl. Salarissen!

2 mei 2021 om 20:07

Met 74 punten heeft de boer echter vaak een titel gepakt hoor. Is maar hoe je het bekijkt.

2 mei 2021 om 20:15

Tsja en toen de Boer een keer wel 82 punten pakte werd hij geen kampioen. Jol werd zelfs met 85 punten geen kampioen.

2 mei 2021 om 20:19

Lee112... vooral lekker er tegen in gaan... terwijl je zelf ws. retegoed weet dat 73 punten erg weinig is en normaal nooit gebeurd! Werd niet voor niets kampioen van de armoe genoemd. Jol haalde 85 punten en werd geen kampioen!

2 mei 2021 om 23:26

Ja en van Bommel pakte bijna 20 punten meer dan waar PSV nu op staat.. het is maar hoe je t bekijkt. PSV is gewoon slecht dit jaar, mede door het vreemde systeem van die Schmidt. Een nummer twee met 66 punten in zo’n zwakke competitie..

Het spijt me hoor, maar we weten het nu wel dat Ajax "zoveel meer geld heeft dan de rest". Ja, dat is waar, maar we hebben dit zelf opgebouwd. Hoe lang geleden las ik hier nog over "Marc Netto"? We hebben gewoon goed beleid gevoerd en daar plukken we nu de vruchten van af. Natuurlijk snap ik dat de andere fans dit niet leuk vinden, maar dit is toch echt alleen maar de verdiensten van ons zelf. Wat betreft de andere clubs, niks is verloren. Er is nu een gat, maar in de competitie wist PSV beide keren een punt tegen Ajax te pakken. Dus in principe hebben ze het echt zelf laten liggen. Aangezien men in Eindhoven de tweede begroting van de competitie hebben moeten ze natuurlijk zelf ten raden gaan waar het voor hun mis is gelopen. Zeker als de de tweede plek niet pakken. In het algemeen zie ik best de komende jaren een andere club kampioen worden, maar Ajax zit zeker financieel nu achter het stuur.

2 mei 2021 om 20:09

Ajax heeft de afgelopen jaren altijd de beste middelen en geld gehad, maar we moeten dat niet verwarren met de dominantie die onbetwistbaar is. We hebben grote rijken vrij snel zien opkomen en gaan en worstelen om in de top te blijven. We hebben gezien dat Liverpool in een slechtere staat verkeerde en dat Juventus degradeerde en Milan en Arsenal niet meer tot de top behoren. Voetbal heeft zeker zijn eigen weg maar Ajax verdient alleen maar respect. Als Feyenoord zoveel jaren terug niet de verkeerde weg was ingeslagen en PSV beter met hun budget omging hadden we het er niet over.

2 mei 2021 om 21:05

@ayCaramba, daarom wil ik het ook niet over "het Bayern van Nederland" praten. Ajax zit nu in een flow, maar ik schat PSV zeer zeker in als een club die ons kan onttronen. Ten Hag zei vandaag ook dat het vaker moeilijker is aan de top te blijven dan die te bereiken. Het gaat nu goed met Ajax, maar ik juich absoluut niet te hard...

2 mei 2021 om 20:10

Perez zegt toch ook dat ze het zelf hebben verdiend? Door de Champions League inkomsten maar ook omdat ze de hoogste sponsorinkomsten hebben.

2 mei 2021 om 20:56

007 rustahg dat zegt Perez ook. Neemt niet weg dat we met ons budget verplicht zijn kampioen te worden.

2 mei 2021 om 21:09

Reageerde misschien wat te heftig 😉 Ajax is altijd verplicht kampioen te worden. Met of zonder een bankrekening waar je u tegen zegt. Onze financiële situatie maakt het misschien wat makkelijker, maar we moeten ook niet overdrijven. Ik denk echt dat we niet "het Bayern van Nederland" zijn of gaan worden. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

Dit is geen fuck you naar de rest, maar resultaat van jaren goed beleid van een topclub. Daar kunnen de andere clubs juist van leren ipv op deze manier te reageren door Perez. Waarom kan Ajax het wel en de rest van de betaald voetbalclubs niet, als is het kleinschaliger? Denk dat dat een betere vraag is.

Daarom volg ik eigenlijk al het voetbal steeds minder en minder.
Eerst het Europees voetbal wat ik amper begon te kijken door de machtsverschillen in geld.
En nu de Eredivisie.
Er is gewoon geen reet meer aan,
Heb een paar jaar Eredivisie live gehad, maar dat hoeft van mij niet meer.
Besteed het liever ergens anders aan uit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

33 fans
Aanvaller, 27 jaar

In de wandelgangen

Donderdag 24 juni
Sam Lammers staat op het punt om Atalanta te verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren