Wilfried Zaha weigert als eerste Premier League-voetballer om te knielen

Zaterdag, 13 maart 2021 om 20:51Dominic Mostert • Laatste update: 20:50

Voorafgaand aan de Premier League-wedstrijd tussen Crystal Palace en West Bromwich Albion, die zaterdagmiddag om 16.00 uur begon, werd Wilfried Zaha de eerste Premier League-speler die weigerde te knielen. Sinds de dood van George Floyd wordt voor de aftrap door alle spelers op het veld geknield als statement tegen raciale ongelijkheid en buitensporig politiegeweld. Zaha vindt echter dat het protest inmiddels zijn betekenis heeft verloren.

De aanvaller van Crystal Palace had vorige maand aangekondigd niet meer te willen knielen, maar kon zijn woorden vanwege een bovenbeenblessure nog niet waarmaken. Zaterdag stond hij voor het eerst weer in de basis en kreeg hij dus de mogelijkheid om te blijven staan, terwijl de andere 21 spelers op het veld naar het gras gingen. "Mijn beslissing om te blijven staan voor de aftrap is inmiddels al een paar weken bekend", schrijft Zaha in een statement dat kort voor de wedstrijd werd gepubliceerd. "Er is geen goed of verkeerd besluit, maar voor mij persoonlijk is het knielen gewoon een onderdeel geworden van de routine voor een wedstrijd. Het maakt niet uit of we staan of knielen: sommigen blijven belaagd worden."

"Ik weet dat er achter de schermen bij de Premier League veel werk wordt verricht om verandering teweeg te brengen en daar heb ik volledig respect voor", vervolgt Zaha zijn statement. "Ik heb ook volledig respect voor mijn ploeggenoten en andere spelers die blijven knielen. Ik vind dat we als maatschappij beter onderwijs moeten stimuleren en dat socialmediabedrijven krachtiger moeten optreden tegen mensen die anderen belagen - niet alleen voetballers. Ik wil me nu gewoon richten op het voetbal en ervan genieten dat ik weer op het veld sta."

Zaha werd in juli 2020 zelf nog op racistische wijze bejegend in een bericht op Instagram. Hij ontving voorafgaand aan een duel met Aston Villa een dreigement van een supporter van Aston Villa. De aanvaller kon maar beter niet scoren, anders zou de desbetreffende persoon een bezoekje brengen aan zijn huis, zo klonk het. De verzender van de bedreiging, die later twaalf jaar oud bleek te zijn, schreef 'verkleed als geest' langs te zullen gaan, noemde Zaha een 'black cunt' en voegde een foto toe van van leden van de Ku Klux Klan die een kruisverbranding voorbereiden. Verder verstuurde hij ook een bewerkte foto van een man in blackface op een verpakking van een ontbijtproduct, met de boodschap 'coon flakes'. Het woord 'coon' geldt in het Engels als scheldwoord voor zwarte personen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door denn01)

Eindelijk een speler met gezond verstand. Ik snap dat je dit even doet als statement maar die is nu wel duidelijk en hadden al lang weer normaal kunnen doen. Vond knielen sws al een rare statement tegen racisme me, maar goed.

13 maart 2021 om 17:09

Dit is gewoon klasse van Zaha. Laten zien dat slechts een gebaar niet werkt. Zeker met de tabloids in Engeland is dit gewoon heel sterk, gaat vast genoeg gezeik over zich heen krijgen.

13 maart 2021 om 17:19

Die tabloids in Engeland zijn echt verschrikkelijk. Wij zeuren hier al snel over de Telegraaf, maar hier worden de meeste bladen over het algemeen wel goed gecontroleerd of vinden er correcties plaatst. In Engeland mag je schijnbaar van alles schrijven over een voetballer dat niet waar is?

13 maart 2021 om 21:27

Het trieste is dat ze zo'n invloed op de mensen hebben zoals we hebben gezien met Brexit. En je ziet nu ook hoe ze Meghan kapot proberen te maken net zoals ze met Diana hebben gedaan.

13 maart 2021 om 21:42

Over markle valt echter ook wel genoeg te zeggen hoor. Wat natuurlijk niet wegneemt dat het geschift is dat een zogenaamd beschaaft land gewoon accepteert dat er zulke ‘journalistiek’ kan plaatsvinden.

13 maart 2021 om 21:51

Het is onderdeel van de klassenmaatschappij die nog altijd bestaat in Engeland. Ik kan niet over haar oordelen. Ik vind het hele principe van een koningshuis onzinnig.

13 maart 2021 om 21:54

Je mag vinden wat je wilt van Meghan, maar iemand in de media zo kapot maken als ze in Engeland doen is echt debiel. Ongelofelijk dat ze daar al zolang mee wegkomen. Zelfde geldt voor andere publieke figuren hoor, zoals voetballers of tv persoonlijkheden.

13 maart 2021 om 22:14

De trieste constatering is dat er een markt voor is. Dat is de reden dat ze er mee weg komen zo lijkt het.

14 maart 2021 om 10:43

Ik ben tijdens mn studie Journalistiek op een opleiding Journalistiek in Coventry geweest. Lachwekkend waarmee ze daar afstuderen, flutproducties vol aannames en slechte memes.

13 maart 2021 om 17:11

Ik vond het eerst een krachtig statement, maar zo gaat het altijd. Na een paar keer verliest het de lading. Net als het eerst klappen voor zorg personeel. Dan voor die groep, dan voor die groep, na 2x is de lading gewoon verdwenen. Het Europa wijd draaien van You'll Never Walk Alone was prachtig, het draaien van Radar Love afgelopen week was ook mooi, maar 3 versies verder draaien we Bicycle omdat er iemand van z'n fiets is gevallen. Op een gegeven moment moet je er gewoon mee stoppen.

13 maart 2021 om 17:25

Tja ze moesten iets doen om aandacht voor de situatie te vragen. Ze konden ook in een kleermakerzit gaan zitten of met de handen voor de ogen gaan staan. Maar het is inderdaad veels te lang door gegaan waardoor het zoals zaha nu zegt normaal is en dan is er volgensmij ook niet eens wat verandert.

Zaha komt mij als een volwassen iemand over. Het is ook goed dat hij inderdaad de vinger legt op de zekere plek en dat is in mijn ogen ook het onderwijs, al blijf je altijd figuren houden die je niet kan opvoeden.

Het statement maken voelt voor mij ook een beetje zinloos. We gaan straks naar een land waarbij er nog meer racisme/discriminatie voorkomt en dat is niet alleen op sociaal media niveau, maar gewoon dagelijks en waarbij migranten ook gewoon worden misbruikt. Hetzelfde kan je zeggen over voetballers die spelen in China. Deze statements mag je dan ook voor mij daar maken.

Hopelijk gaat Zaha niet viraal op sociaal media, ik vind het verschrikkelijk dat alles zo uitvergroot wordt en dat je tegenwoordig al snel iets fout doet/zegt. Max bleef ook gewoon staan, daar waren ook mensen over aan het zeuren, terwijl hij het wel gewoon eens is met het statement.

Ben benieuwd of er nu mensen volgen. Het knielen vond ik een vreemde keuze, maar oke.
Ik snap iig wel dat er geen 'blanke' speler is begonnen om deze keuze te maken. Dan werd hij met de grond gelijk gemaakt in de media

Hier ben ik het ook wel weer met eens. In het begin vond ik het nog wel goed om een soort symbolisch statement te maken, maar inmiddels kan ik me voorstellen dat het als een vast riedeltje voelt dat weinig betekenis meer heeft. Ik wist overigens niet eens dat ze dit nog deden iedere wedstrijd, wat ook wel typerend is.

Tja, dit soort gebaren zijn altijd alleen maar voor de buhne. Een racist gaat echt niet stoppen omdat mensen knielen en bovendien vind ik het sowieso een vreemd gebaar om onderdrukking en een minderwaardigheidsgevoel tegen te gaan. Knielen is in mijn ogen namelijk juist een gebaar van onderdrukking en "minderwaardigheid". Dan zie ik liever shirts met #stopracism of iets dergelijks erop. Verder moet je dit soort statements ook niet door de strotten blijven drukken. Dit is niet iets wat een topsporter op kan lossen. Het dekt de lading niet, de impact is over het bredere plaatje veel te gering en je betrekt er mensen bij die er waarschijnlijk niet op zitten te wachten. Ook is de mens een gewoontedier. We gaan dingen vrij snel normaal vinden en dan wordt het minder relevant tot het moment dat we er gewoon niet meer bij stilstaan. Dit is een maatschappelijk probleem op een veel grotere schaal, namelijk de gehele mensheid. Het is jammer genoeg de aard van het beestje. Iedereen is onder bepaalde omstandigheden een racist. Echter zijn de meeste mensen tegenstander omdat die omstandigheden voor hen niet aanwezig zijn. Een soort menselijke malfunction als het ware: "De bugs zijn er nog lang niet uit". Daarmee bedoel ik niet dat iedereen stiekem een hekel aan mensen heeft die "anders zijn dan hen", maar er is geen mens ter wereld die onder bepaalde omstandigheden niet makkelijk beinvloedbaar is. Daarom is het ook altijd schrijnend als er weer eens iemand voorbij komt die het afdoet als het ergste wat iemand kan overkomen. Racisme is natuurlijk erg, maar tegenwoordig kunnen we iets ook wel heel erg uitvergroten. Dat is iets wat me opgevallen is: Hoe feller de tegenstander van racisme is, hoe meer racistische en discriminerende trekjes die persoon zelf vertoont. Je hebt geen mensen nodig die schreeuwen, maar naar de kern kijken met een volledig open blik. Nu ben ik ook maar een leek op dit gebied, maar naar mijn mening is er maar 1 manier om racisme echt tegen te gaan en dat is stoppen met die overcompensatie, praten over overeenkomsten in plaats van de verschillen en zorgen dat je van ieder mens hetzelfde eist op gebied van moraliteit, respect en acceptatie.

Als je een statement wil maken moet je gewoon niet spelen. Alsof het die randebielen iets uit maakt of je knielt of niet. Dat knielen was in het begin nieuw en trok aandacht... maar is inmiddels inderdaad tot een routinematig iets uitgegroeid wat totaal niet meer relevant is.

13 maart 2021 om 17:45

Niet spelen werkt ook niet. Als er racistische voetbalsupporters tussen zitten, maak je ze alleen maar kwader en dus meer haatdragend. Voor sporters is er gewoon geen oplossing. We doen dit soort dingen omdat we wanhopig op zoek zijn naar een houvast om niet de kern van het probleem te hoeven aanpakken, namelijk dat het nou eenmaal 1 van de minder goede dingen van een mens is. Tot nog geen eeuw geleden was ieder mens zo'n beetje een racist in z'n eigen bubbel. Die duizenden jaren aan automatismen, denkwijzen en dat niet zo positieve deel van de menselijke evolutie haal je er echt niet uit door statements die de kant van de kern niet eens raken.

Goede en krachtige statement van Zaha, werd ook tijd dat er iemand klaar mee was. Dat hele knielen slaat helemaal nergens op tenslotte. De boodschap is prima, maar de uitvoering ? Knielen staat toch van oudsher juist gelijk aan je onderwerpen, precies niet het gene wat je boodschap is.

Lekker bezig Zaha! Knielen is toch alleen maar voor de bühne. Dacht dat politiek buiten voetbal moest worden gehouden. En al die spelers gaan dan lekker In Qatar voetballen.
Overigens is het goed dit een 'zwarte' speler is. Want als het een blanke was, dan weet je al weer wat er over hem zou worden gezegd

Eindelijk iemand die opstaat. Leuk om steeds dat toneelstuk te spelen terwijl er elders in de wereld ook genoeg gebeurd. Voor al die mensen die hypocriet knielen, is het misschien ook een idee om niet naar Qatar toe te gaan? Of gaan ze daar ook knielen voor al die doden die daar zijn gevallen om het mogelijk te maken dat zij daar kunnen voetballen? Hypocriet en lachwekkend. Een dikke pluim voor Zaha.

Ik begrijp Zaha volkomen in deze kwestie. Wat voor nut heeft het? Niks. Ik zie liever echte oplossingen, maar tegelijk ben ik realistisch en ik denk dat die nooit zal komen. Sommige mensen weten niet wat het is om zich te gedragen richting de medemens. Dat ga je nu eenmaal altijd hebben.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Crystal Palace

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
13.Brentford46-8
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
W. ZahaAanvaller3314
J. AyewAanvaller313
GuaitaKeeper300
O. ÉdouardAanvaller286
C. BentekeAanvaller254
J. AndersenVerdediger340
Voor de complete selectie: Clubpagina Crystal Palace.

30 fans
Aanvaller, 29 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 24 juni
Manchester United is in de markt voor Yannick Carrasco. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren