Advocaat fel na vraag over Haller: ‘Dit soort vragen ga je toch niet stellen?’

Vrijdag, 22 januari 2021 om 15:17 • Laatste update: 15:37

Feyenoord nam Lucas Pratto begin deze maand over van River Plate, maar de 32-jarige Argentijnse spits maakt voorlopig nog geen onuitwisbare indruk bij de Rotterdammers. Tijdens de persconferentie in aanloop naar de thuiswedstrijd tegen AZ is Pratto onderwerp van gesprek. NOS-verslaggever Arman Avsaroglu trekt de vergelijking met de door Ajax aangetrokken Sébastien Haller, maar daar is Feyenoord-trainer Dick Advocaat niet van gediend.

“Of Jörgensen in de basis gaat staan? Dat heb ik nog net besloten, dan doe ik zondag pas”, zo begint Advocaat als de spitspositie ter sprake komt. Nicolai Jörgensen was vorige week zondag basisspeler in de uitwedstrijd tegen Ajax (1-0 nederlaag), maar verder stond Pratto tot dusver ieder duel na de winterstop aan de aftrap. Er wordt tijdens de persconferentie gesuggereerd dat Jörgensen in ieder geval beter is gaan spelen sinds de komst van Pratto, aangezien hij tegen Ajax een goede indruk achter liet.

“Dat moeten we nog even afwachten. Hij heeft één wedstrijd goed gespeeld, ik wil het eventueel op een langere termijn zien. We moeten Pratto niet meteen neerhalen. Die jongen is twee weken geleden gekomen, heeft een huis gezocht en allerlei dingen gedaan. Hij heeft pas een aantal keer meegetraind, dan kan je niet meteen verwachten dat hij de sterren van de hemel speelt”, reageert Advocaat. Avsaroglu werpt op dat Haller in zijn eerste vier wedstrijden voor Ajax reeds een doelpunt en drie assists verzorgde.

'Feyenoord blijft lang meedoen om de titel, komst Pratto enorm belangrijk'

“Daar gaan we het toch niet over hebben? Dit soort vragen ga je toch niet stellen? De ene speler kost 22 miljoen en de ander 4,5 ton. Dat slaat dus nergens op. Je gaat dat toch niet vergelijken? Goedkopere spelers zijn normaal gesproken kwalitatief minder, toch? Als je twintig keer zoveel kost... Als Pratto al waarde heeft ten opzichte van Jörgensen, doet hij het goed”, zo luidt de venijnige reactie van Advocaat. “Ik bekijk het per wedstrijd. Althans, dat was ik wel van plan. We hebben gezien dat Nico met drie wedstrijden in een week problemen heeft, dus daar kunnen we nu mooi iemand anders neerzetten.”

“Ik zal morgen even met Pratto praten, Petrovic spreekt de taal. Ik ben niet iemand die na twee weken met hem in gesprek gaat. De spelers moeten het op de training en in de wedstrijden laten zien. De spelers kunnen altijd bij me komen, de deur staat altijd open. Maar ik ga niet uit mezelf hele gesprekken voeren met spelers”, vervolgt de trainer van Feyenoord, dat het zondag opneemt tegen AZ. De nieuwe trainer van Feyenoord, Arne Slot, was tot december werkzaam in Alkmaar, maar Advocaat heeft hem niet gebeld.

“Nee hoor, dat vind ik niet nodig. Ik ken AZ zelf ook heel goed, daar hoef ik niemand voor te bellen. Dat heeft niks met eergevoel te maken, maar je ziet die ploeg zo vaak spelen: dan weet je wel wat de kwaliteiten van AZ zijn. Arne heeft mij zelf ook niet gebeld, hij is een verstandige jongen en blijft nu even op de achtergrond. Dat doet hij goed”, stelt Advocaat. De oefenmeester weigert erin mee te gaan dat AZ momenteel verder is dan Feyenoord. “Ik heb het op de ranglijst nog niet kunnen zien. Dat is toch bepalend? Dat ze het goed doen, dat ben ik met jullie eens. Maar ze moeten nu niet gaan zeggen dat ze al boven ons staan, want dat staan ze niet.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

49 reacties (laatste reactie door ironmanutd)

Advocaat.. mooie vent!! Hoop dat hij nog lang te bewonderen is op de Nederlandse velden.
Hij heeft gelijk hier. Journalisten proberen vaak toch reacties uit te lokken!

22 januari 2021 om 15:32

Ach Arman is beetje de zwakste journalist van Nederland. Haller is een directe versterking en Pratto een aanvulling. Hij is gehuurd om Dick tevreden te stellen en Arnessen had denk ik geen zin om een zeurende Advocaat elke dag aan zijn bureau te hebben met de vraag om een spits. Maar deze jongen is straks weg en kan Slot met zijn eigen spelers komen.

22 januari 2021 om 15:38

Poehh Slot, ik voel nog steeds intens verdriet als ik herbeleef hoe hij AZ verlaten heeft.
Denk je dat deze Slot eigen spelers meeneemt?

22 januari 2021 om 15:44

Ik gok dat hij Boadu, Stengs, Koopmeiners en Midsjo meeneemt.

22 januari 2021 om 15:44

Svensson zal ie wel meenemen, is transfervrij na dit seizoen

22 januari 2021 om 15:50

Ik denk dat Feyenoord dat niet kan betalen, Svensson zou kunnen zijn contract loopt af.

Wat een achterlijke vraag inderdaad, groot gelijk Dick.

Vergelijken heeft ook geen zin en dat de financiële situatie van Ajax en Feyenoord totaal verschillend is snapt iedereen. Wat niet wegneemt dat je na 4 wedstrijden best kritische vragen mag stellen. Wie binnen Feyenoord vond het een goed idee om een 32 jarige Argentijn binnen te halen met de draaicirkel van een mammoettanker?

22 januari 2021 om 15:24

ach hij koste een paar ton en is over 5 maanden weer weg. tis best een risico dat je als Feyenoord zijnde kan nemen. maar tegen vallen doet ie zeker.

22 januari 2021 om 15:51

Ik vind 4,5 ton anders best wel veel voor zo'n spits voor slechts een half jaartje.
Ik had eerlijk gezegd 1 max 2 ton verwacht, daar kon ik nog wel mee leven.
Maar 450.000 voor een half jaartje voor een speler die niet eens blijft is gewoon veel geld , daarvan kon je 1 a 2 jaar salarissen mee betalen.

22 januari 2021 om 19:26

Dat valt wel mee. Ff ter vergelijking. Sergio padt verdient zoiets ongeveer per jaar. Dus je moet je afvragen of we het dan over spelerd hebben die Feyenoord zouden versterken. Opzich is Pratto ook meer een mooie mediatruc. Even wat fans in Argentinië scoren, waar je al een markt had aangeboord (hij is daar namelijk best populair).

22 januari 2021 om 19:27

Heeft hij een eu paspoort dan? Anders is 1 ton voor een half jaar wettelijk gezien niet eens mogelijk.
En hoeveel spelers denk je dat er in de top3 spelen voor 450000 per 2 jaar?

22 januari 2021 om 16:07

In speelminuten zijn het maar 2 wedstrijden. Spelers krijgen kennelijk geen tijd meer om te wennen aan nieuwe omgeving en goed wedstrijd fit te worden. Media en pro ajax fans zijn er als de kippen bij om die jongen gelijk af te branden. Soms kost het tijd. Dit topic stond ook helemaal vol met Senesi hater na zijn eerste 2 wedstrijden. Zat jij daar ook niet tussen?

22 januari 2021 om 17:02

Waarom zou je Pratto tijd moeten gunnen als hij komt voor een half seizoen en hij 33 is? Dat soort mensen moeten er toch gelijk staan, dat is toch het hele punt van het halen van zo'n jongen?

Hele kromme vergelijking inderdaad, mooi dat Dickie dit soort domme vragen gelijk afstraft.

Het valt me sws op hoevaak er op dit soort persconferenties domme vragen gesteld worden, je kan toch wel iets beters verzinnen als het je beroep is lijkt mij?

De vergelijking met Haller mag niet gemaakt worden en raakt kant noch wal. Betekent niet dat er wel kritisch gekeken mag worden naar de komst van Pratto, niet waar? Een slome, beperkte (en te dikke) spits van 32 halen: iedereen kon toch zien dat dat hem niet ging worden? De week dat iedereen hem aan het hypen was omdat niemand hem kende en hij helemaal uit Argentinië moest komen was eventjes leuk, maar nu mogen we toch langzaamaan wel Arnesen de schuld in de schoenen schuiven dat deze vrachtwagen is gekomen?

22 januari 2021 om 15:47

Je mag zeker kritiek hebben. Maar hier zie je een ervaren coach die een journalist afleid van het onderwerp. Toch knap, want nu komt de focus op een 'domme' vraag van de journalist te liggen en wordt de kritische vraag goed afgeweerd

22 januari 2021 om 18:45

Goede vraag idd, maar gekoppeld aan een niet zo intelligente vergelijking. Dan speel je het niet zo slim als journalist met een zeer ervaren figuur als Advocaat.

22 januari 2021 om 16:14

Ik moet zeggen dat ik Haller ook nog niet indrukwekkend vind. Hij doet het relatief (met nadruk op relatief) niet veel beter dan Pratto. Natuurlijk is het een betere speler maar hij kostte ook 22-25 miljoen dat is 50x zoveel als Pratto. Ik weet niet of ik Haller 50x zo goed heb zien spelen als Pratto. Ik heb van Haller ook nog weinig indrukwekkends gezien eerlijk gezegd. Een goal en een paar assist maar nog geen wow factor dingen. Maar goed goede spitsen zijn nu eenmaal ook schaars en dus duur.

22 januari 2021 om 16:46

Wat wil je nou precies zeggen met je relativiteitsfactor? Als een speler die 1 miljoen heeft gekost 1 goal in een seizoen maakt nou relatief beter dan een speler die 100 mil heeft gekost en maar bij 50 goals betrokken is? 1 goal en 3 assists in 4 wedstrijden is gewoon een heel goed begin voor een speler die pas paar keer met het team heeft meegetraind. Of hij het geld waard is, dat zal je pas over een tijdje kunnen zien. Hetzelfde geldt natuurlijk voor Pratto. Hem moet je ook niet gaan afbranden op basis van 3 wedstrijden.

22 januari 2021 om 16:54

RedBaron hoe kun je dit nou zeggen. 1 goal, 3 assists wat al direct punten heeft opgeleverd. Daarnaast geeft hij het spel van Ajax een andere dimensie. Pratto heeft nog helemaal niets bijgedragen. Dus hoe doet Haller het 'relatief' niet veel beter?

Terecht punt van Dick. Haller en Pratto moet je helemaal niet willen vergelijken. Totaal verschillende omstandigheden en mogelijkheden vanuit de clubs. Je kunt nog wel de vraag stellen of je Pratto uberhaubt had moeten halen en/of je niks anders qua dezelfde kwaliteiten dichterbij huis kon krijgen, maar dat heeft niet zo veel met Haller te maken. Probleem zit hem er gewoon in dat zo'n Pratto zich moet acclimatiseren aan een nieuwe omgeving, ploeg en cultuur. Dit terwijl hij qua spel en fysiek ook niet heel bijzonder oogt. Ook dat geroep dat Jorgensen nu beter oogt. Vorig seizoen (of het seizoen daarvoor) heb ik Jorgensen ook een topwedstrijd uit bij PSV zien spelen, om er daarna weinig van te bakken. Ik wil niet alles meteen ophangen aan de aanwezigheid van Pratto of dat Jorgensen niet uit zijn dip is. Dat moeten we gewoon afwachten.

Is inderdaad appels met peren vergelijken en enorm oneerlijk, hoog niveau daar

Zoals altijd de juiste reactie. Er wordt dan wel gezegd dat domme vragen niet bestaan, maar sommige journalisten bewijzen regelmatig het tegendeel.

Feyenoord blijft hopen op een nieuwe Pelle. Voor die 4.5 ton die ze aan Pratto hebben uitgegeven hadden ze beter met een beetje geld erbij een jeugdige spits kunnen halen die niet al bijna afgebrand is. Pratto wilden ze in Argentinie niet meer hebben, dus die lachen zich een ongeluk.

22 januari 2021 om 15:48

Jeugdige spitsen zijn er al. Ze wilden iemand met ervaring die iig het vak niet hoeft te leren (of hij goed genoeg is, is voor deze argumentatie niet relevant).

22 januari 2021 om 15:52

@nmekenkamp idd 4,5 ton voor een speler die nog niet eens fit is en maar voor 18 wedstrijden is gehaald. als je niet uitkijkt is dat wederom bijna een half miljoen die je zo door de plee spoelt

Tja, die Pratto heeft pas een paar keer meegespeeld dus die moet je nog niet afschrijven. Bij Feyenoord gebeurd het wel vaker dat spelers echt even tijd nodig hebben voor ze zich aanpassen en een beetje niveau halen, kijk bijvoorbeeld naar Linsen dit seizoen.
De vergelijking met Haller slaat inderdaad nergens op, daar heeft Advocaat gewoon gelijk in. Als Feyenoord 20 miljoen voor een speler zou betalen, dan mag je ook andere eisen gaan stellen.

22 januari 2021 om 16:25

met het verschil dat Pratto maar voor 18 wedstrijden is gehaald. da verwacht je toch wel dat je iemand haalt die wedstrijdfit is en die zich makkelijk aanpast. als hij straks in vorm is zit het seizoen er al weer op en heb je er helemaal niks aan gehad

22 januari 2021 om 16:30

Succes met een speler in de winter vinden die een team wilt verhuren en tevens wedstrijdfit is. Normaal gesproken worden alleen spelers in de winter verhuurd die totaal niet aan spelen toekomen.

22 januari 2021 om 16:51

maar haal dan helemaal niks. nu gooi je bijna een half miljoen euro weg als club. kijkt Feyenoord verder ook niet naar statistieken ofzo? in het meest productieve van zijn carriere scoorde Pratto 10 goals. dat zijn toch niet de cijfers van een spits die iets gaat toevoegen aan Feyenoord?

22 januari 2021 om 17:09

Je hebt wel een punt, maar feyenoord heeft nou eenmaal een extra spits nodig.. met deze bedragen ga je dan alleen geen topper binnenhalen

22 januari 2021 om 17:18

@japie: Ik geef je helemaal gelijk. Dat ik Feye was zou ik ook helemaal niemand hebben gehaald. Als je toch een speler huurt is dit wel zo'n beetje wat je zult krijgen. Had eerlijk gezegd verwacht van Feye dat ze hem als een stormram zouden gebruiken ipv echt voor de basis. Dat is namelijk lachwekkend.

22 januari 2021 om 18:13

Tja het is op dit moment niet veel, maar als het Jorgensen scherper heeft gekregen waar het op lijkt, want toeval of niet, na de komst van Pratto zie ik een hele andere Jorgensen en zie hem zelfs kopduels winnen, dan heeft hij onbewust toch zijn geld terug betaald. Maar verder is het verschrikkelijk armoedig die Pratto

Het antwoord van Advocaat is perfect. Als door Pratto, Jorgensen beter gaat voetbal is ie al zn geld dubbel en dwars waard en daar lijkt het wel op.

Jezus, wat een niveau van Asvaroglu zeg... ongelooflijk inderdaad dat je dat vergelijk durft te maken. Waarom niet gelijk Messi erbij halen? Die is ook een stuk productiever dan zijn landgenoot bij Feyenoord.

Als je kampioen wil worden, wordt je vergeleken met de concurrent. Gebeurt op elke plek in de ranglijst. Is niet meer dan logisch. In principe (misschien wat vergezocht maar met mij redenatie nu) zegt Advocaat dat Feyenoord niet meer voor het kampioenschap gaat.

fcg95 -

feyenoord kan er niet 1 betalen op jou lijstje anders hadden ze wel een betere speler gehaald

Wat is er nou Precies met Bozenik gebeurd? Ik heb begrepen dat Advocaat het niet niet in hem zag zitten, maar lijkt me vooralsnog een betere concurrent voor Jorgensen dan Pratto?

Als ik Pratto vergelijk met John v Beukering, dan vind ik Pratto van wereldklasse!

Een betere vraag is "waarom spreken we over tijd bij een speler van 33 die voor een half seizoen komt, want hoeveel tijd heeft hij nou echt?".

Gek dat Advocaat op z'n teentjes is getrapt als de vergelijking met Haller gemaakt wordt. Het is namelijk dezelfde Advocaat die open en bloot z'n eigen speler, Pratto, behoorlijk af viel. Hij wist het nog enigzins politiek correct te brengen met de woorden: "dit was te weinig". Hoewel daar een venijnige lach aan vooraf ging. Tsja...

22 januari 2021 om 17:23

Omdat het een lachwekkende vergelijking is. Stel je voor dat ze in de zomer aan Ajax vragen: "jullie hebben 22,5 mil betaald voor een speler die 10 doelpunten in de PL heeft gescoord. Itt jullie haalt City transfervrij de all time Barca topscorer, wat vind je daarvan?". Dat zijn toch vragen die nergens om gaan?

22 januari 2021 om 17:38

Nee mee eens, de vergelijking gaat nergens over. Ik verbaas me alleen over het feit dat hij zo geirriteerd is vanwege de de vraag. Nogmaals: hoe Advocaat van de week klonk, was het alsof hij Pratto zelf nu al heeft afgeschreven.

Die vergelijking gaat niet op. Even een andere vergelijking. Het gehele budget van Feyenoord was 2,5x Hallers aankoopsom. Naast het feit dat Pratto gewoon een goedkope backup spits is en Haller een directe versterking.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5655
2.PSV5029
3.AZ4619
4.Feyenoord4322
5.Vitesse4211
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BerghuisAanvaller2213
B. LinssenAanvaller206
L. SinisterraAanvaller102
J. BijlowKeeper70
L. PrattoAanvaller50
N. MarsmanKeeper160
R. ten HoveKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

93 fans
Coach, 73 jaar
SeizoenClub
2019- Feyenoord
2018-2019 FC Utrecht
2018-2018 Sparta Rotterdam
2017-2017 Nederland
2016-2017 Fenerbahçe
Laatste voetbalnieuws

Dirk Kuyt keert eind maart voor één week terug bij Feyenoord

Dirk Kuyt gaat zijn praktijkexamen voor de cursus Coach Betaald Voetbal afwerken bij Feyenoord, zo weet RTV Rijnmond te melden. De veertigjarige oud-aanvaller zal tijdens de eerstvolgende interlandperiode, die eind maart...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren