Hoge cijfers vliegen Van de Beek om de oren: ‘Hij moet vaker starten’

Woensdag, 25 november 2020 om 07:06Yanick Vos • Laatste update: 08:51

Donny van de Beek maakte dinsdagavond de negentig minuten vol in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Istanbul Basaksehir in de groepsfase van de Champions League. Het was pas de tweede keer dat de middenvelder de hele wedstrijd speelde in het shirt van the Red Devils. Manager Ole Gunnar Solskjaer toonde zich na afloop tevreden over het spel van de aankoop van maximaal 44 miljoen euro. Volgens de trainer raakt Van de Beek steeds meer gewend aan het spel van Manchester United.

Behalve Van de Beek stond ook Edinson Cavani de hele wedstrijd op het veld. Beide spelers maakten een goede indruk op Solskjaer. “Die twee raken steeds meer gewend aan onze speelstijl”, zei de manager na afloop in gesprek met BT Sport. “Donny kan op verschillende posities uit de voeten en Edinson is een ouderwetse nummer negen. Zo iemand hebben we al lang niet meer gehad.” United trok aan het langste eind door een dubbelslag van Bruno Fernandes en goals van Marcus Rashford en Daniel James.

De samenvatting van Manchester United - Istanbul Basaksehir

“Het was erg goed”, reageerde Van de Beek op de vraag van MUTV hoe hij terugkijkt op de wedstrijd op Old Trafford. “Soms speel ik als nummer tien en soms heeft de trainer me nodig in een controlerende rol. Bij Ajax speelde ik soms ook op die positie en dat is prima.” United kwam goed uit de startblokken en stond na 35 minuten spelen al op een 3-0 voorsprong. “De eerste helft was erg goed, voornamelijk het eerste halfuur. We speelde goed voetbal en maakte mooie doelpunten. Na rust verloren we te vaak de bal en gaven we kansen weg. Maar in de slotfase controleerden we de wedstrijd en scoorden we nog een keer.”

De Engelse media zijn zeer te spreken over het optreden van Van de Beek, al was hij niet de uitblinker van de avond. De tabloids zijn in hun beoordelingen lovend over Bruno Fernandes. De Portugese middenvelder scoorde twee keer en krijgt van de Daily Mirror een acht voor zijn optreden. “Hij was weer dé man van United”, schrijft de tabloid. Van de Beek krijgt een zeven voor zijn spel: “Hij liet zien dat zijn basisplaats terecht was door op intelligente en gedisciplineerde manier te spelen op het middenveld. Hij zou vaker vanuit de basis moeten starten.”

Ook de Daily Express deelt een zeven uit aan Van de Beek. “Hij maakte goed gebruik van de ruimte die hij kreeg op het middenveld en speelde vrijwel altijd vooruit.” The Independent vindt het spel van de Oranje-international zelfs een acht waard. “Een indrukwekkend optreden van de Nederlander aan beide kanten van het veld. Hij heeft de trainer stof tot nadenken met oog op een basisplaats in de Premier League.” De krant zag Bruno Fernandes uitblinken en deelt aan hem een negen uit. Manchester Evening News geeft een zeven aan Van de Beek. “Een ijzersterk optreden van de Nederlander. Hij oogt meer dan comfortabel op het middenveld naast Fred.”

The Sun geeft een acht aan Van de Beek en legt in een uitgebreide analyse uit waarom hij zo’n hoog punt verdient. “Hij vormde een goed koppel met Fred. Hij ondersteunde goed wanneer de Braziliaan druk zette. Daarnaast hielp hij de achterhoede en verloor hij nauwelijks de bal.” Toch ziet de tabloid nog een verbeterpunt: “Zowel hij als Fred is nog niet in staat om de buitenspelers weg te sturen en een één-tegen-één-situatie de creëren, dat wat de fans zo graag zien. Als hij iemand naast zich krijgt die die rol op zich neemt, dan kan de Nederlander een sleutelspeler worden the Red Devils. Dat gezegd hebbende: hij had een geweldige pass in huis op Mason Greenwood, waardoor Daniel James de vierde kon maken.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

47 reacties (laatste reactie door aardbei)

Speelde inderdaad niet slecht. Het was een wijze beslissing om hem gewoon vast te binden op een controlerende positie. Geef je hem teveel vrijheid dan gaat ie weer voorin balletje staan afwachten en speel je met een man minder. Nu was het overigens tegen een matige ploeg. In de competitie vrees ik dat hij duels gaat vermijden en overlopen. Nee, inderdaad in de schaduwen spelen van de mensen die kunnen voetballen dan is die een nuttige kracht.

25 november 2020 om 09:05

Knap staaltje bagatelliseren! "niet slecht", "balletje afwachten", "in de schaduw spelen van mensen die kunnen voetballen". Eigenlijk is het gek dat hij niet bij Fortuna Sittard speelt, of niet?

25 november 2020 om 09:09

Haha, hierboven maar weer eens de bevestiging dat Likes niks, maar dan ook werkelijk niets zeggen over voetbalkennis. Meer over clubvoorkeuren.

25 november 2020 om 09:23

cijfers bij de beoordeling van voetballers ook....

25 november 2020 om 09:23

En waarom? Denk jij dat Van de Beek een simpele waterdrager is met amper kwaliteiten? Zoals Njfromvol zegt, er zijn genoeg cijfers die de kwaliteiten van Van de Beek onderbouwen. Niet eens alleen de beoordelingen in de krant.

25 november 2020 om 09:44

@ajaxxxlove
Mijn comment was in het algemeen bedoeld dat hier mensen op de te geven cijfers zitten te klikken, niet geremd door voetbalkennis of clubvoorkeur. Soms vraag ik me af om mensen wel de betreffende wedstrijd hebben gezien als ze cijfers geven.
Dat was niet specifiek gericht op het cijfer hier van Van de Beek, want ik heb de wedstrijd niet gezien en heb er dus geen mening over.

25 november 2020 om 10:29

Akkoord, eens in dat geval. Echter is dat op mijn comment niet van toepassing, net als dat het denk ik niet van toepassing is op Van de Beek (in dit geval). Rosselini doet hem gigantisch tekort met zijn comment. Hij zou onderhand niet goed genoeg zijn voor een vriendenteam bij FC Bal op het Dak.

Wat betreft die cijfers die jij bedoelt, denk ik dat 99% gewoon klikt op de speler die ze leuk vinden, zonder de wedstrijd te hebben gezien.

25 november 2020 om 11:53

Het is inderdaad een te genuanceerde reactie, maar er zit toch zeker wel een kern van waarheid in, met name die laatste zin. Van de Beek is een goede voetballer, een harde werker, en zal nooit in zijn taken verzaken, maar hij zal ook nooit een team op sleeptouw nemen en dat is denk ik wat Rossellinira bedoelt. Hij heeft voetballers om hem heen nodig die hem in staat stellen om zijn kwaliteiten te benutten, zijn diepgang en doelgerichtheid. Het is niet iemand die vanuit het niets een wedstrijd openbreekt. Hij voetbalt dus inderdaad goed mee met de rest van het elftal, maar is sterk afhankelijk van anderen om zijn kwaliteiten te kunnen benutten. Dat zie je minder bij Fernandes, die ook uit zichzelf nog wel iets kan doen of een beslissende actie kan maken. Dat doet er natuurlijk niets aan af dat vdbeek goed genoeg is voor United, een speler bij Fortuna zal niet meekunnen, Donny uiteraard wel.

25 november 2020 om 11:58

Maak je niet druk love, Rosselini en heel veel anderen op dit forum gaan hun woorden moeten inslikken over Donny vd Beek.
Mijn stelling: binnen een paar jaar zit hij op absoluut topniveau en is issie 1 vd beste middnevelders van europa.
Toevallig heb ik Donny in de jeugd veel tegen de Psgs Man Us en Liverepools of Barcas jeugdteams zien spelen. En geloof me, hij was toen ook al (met Appie) veruit de beste van het veld. Na bij Ajax in de CL op het hoogste niveau uitgeblonken te hebben, willen mensen hem nog beschrijven als een middelmatige speler en hierboven lees ik zelfs balletjesafwachter.... En zodra ie 2 wedstrijden niet speelt issie de nieuwe klaassen en moet ie naar n degradatiekandidaat in Dld...maar niets is minder waar. Beetje bij beetje komt ook united achter zn klasse en een basisplaats daar, is niet zijn eindstation kan ik je vertellen.

25 november 2020 om 10:14

Het is duidelijk dat Rossellinira geen fan is van vd Beek. Donny speelde gewoon een hele goede wedstrijd. Hij is inderdaad niet de creatieve man op het middelveld die met steekballen de buitenspelers en spitsen bedient. Echter, dat is ook niet waarvoor hij gehaald is. Het is gewoon een middenvelder met een flinke dosis werklust, veel diepgang in zijn spel en scorend vermogen. Dus ja, hij moet een goede voetballer naast zich hebben (zoals Bruno Fernandes of Ziyech), maar dat hebben heel veel middenvelders. Je kunt namelijk ook niet met 3 van zulke creatieve spelers het veld opkomen, dan word je verdedigend overlopen.

25 november 2020 om 12:00

hij is wel meer dan dat.... n Donny in vorm, is dynamisch, is een loper met geweldig oog voor ruimte die voor zichzelf en ploeggenoten ruimte creert. Dat gekoppeld aan makkelijk 15 gaols in n seizoen en een mega hoge pass accuracy..geef m 2 jaar en hij is een nieuwe Tony Krooss.

Fijn voor Donny dat ie gisteren een goede pot speelde. Hopelijk gaat hij het redden bij Man U want het is, in mijn ogen, geen slechte voetballer. Maar de Premier League is natuurlijk wel een moeilijke competitie. Klopt het dat hij gisteren niet heel ver naar voren speelde of bleef hij af en toe iets hangen en zijn die momenten juist teruggekomen in de samenvatting? Naar mijn mening heeft Van de Beek namelijk soms iets teveel de neiging om (blind) naar voren te stormen in de aanval waardoor hij bij balverlies van zijn ploeg altijd te laat is in de omschakeling en je middenveld dus een probleem heeft. Zou dus misschien wel goed voor hem zijn om daar wat meer in te doseren en zo het spel ook wat meer te kunnen overzien wellicht?

25 november 2020 om 08:18

Fred speelde als meest controlerende middenvelder, daarnaast speelde Donny. Bruno Fernandes speelde als 10. Ik denk dat dit de positie is waar Donny zich op moet focussen aangezien hij het loopvermogen en inzicht heeft om rond beide strafschoppen wat toe te voegen. Hopelijk start hij het weekend ook weer in de PL.

25 november 2020 om 08:42

Ja een box-to-box rol heeft hij zeker het loopvermogen voor. Alleen twijfel ik, op basis van hoe vaak hij te ver vooruit staat bij omschakelmomenten, nog wel een beetje of hij het inzicht wel heeft om dat goed te doen. Maar wellicht heeft dat, zoals jij aangeeft, meer te maken met zijn positie op het veld.

Ik ben het eens dat hij geen splijtende steekpass heeft, maar Donny stuurde wel degelijk Mason Greenwood weg met een hockey assist op de uiteindelijke goal van Daniel James. Dat was gewoon mooi en snel gekaatst. Vooral tegen wat mindere tegenstanders zou ik altijd meer voetbal hebben op je middenveld, dan heb je tegen IB niks aan Mctominay en Fred, dus ik begrijp het goed. Hoop dat hij meer speeltijd krijgt en zich verder kan ontwikkelen, als je ziet hoe veel beter een Wijnaldum of Van Dijk bijvoorbeeld zijn geworden in Engeland hoop je zoiets ook te zien bij Donny. Het verschil is dat hij wel meteen bij een topclub zit, dan moet je sneller aanpoten en dat is in Engeland makkelijker gezegd dan gedaan.

25 november 2020 om 10:07

Was een goede bal, maar eerlijk gezegd een makkelijke bal die ieder voetballer moet kunnen geven. Verder prima wedstrijd. Volgende week is het weer een miskoop. #waanvandedag

Een 7 is gewoon een heel normaal cijfer in een ploeg die met 4-1 wint. Donny voetbalde weer eens redelijk mee, meer is en word het niet. Dit is wat hij altijd doet , als de ploeg goed speelt dan loopt hij niet in de weg. Als de ploeg iets extra’s nodig heeft, dan sneeuwt hij onder.

25 november 2020 om 08:22

Sneeuwt onder vind ik wat overdreven maar hij is niet de speler die een team op sleeptouw neemt met een speciale actie. Alhoewel hij wel een neusje voor de goal heeft. Dat is natuurlijk wel een specialiteit. Hij zal altijd goed mee voetballen dus ik vind je reactie wat negatief geformuleerd.

25 november 2020 om 08:24

Ik vind dat nogal negatief.. waarom? Die jongen speelt bij een van de grootste clubs in Engeland, heeft hij afgedwongen door belangrijk te worden bij Ajax.. hij loopt niet in de weg of hij sneeuwt onder? Komt op man..

25 november 2020 om 08:34

Waarom hoef je niet te vragen. Het is baradona, daarom. Nadat Holland8 een definitieve ban heeft de meest negatieve gebruiker op VZ over Van de Beek. Speelde gewoon een prima pot gisteren, was pas de eerste keer dat hij 90min volmaakte joh, geef hem even de tijd om zich aan te passen bij een club als United!

25 november 2020 om 08:55

Inderdaad. En dat van de ban van Holland8 wist ik niet, dacht dat ie misschien in 'quarantaine' zat oid 😉. Maar vind het opvallend dat vd Beek zich de speelstijl van United meer eigen moet maken. Zou als United zijnde maar eerder de speelstijl aannemen waar vd Beek mee bekend was. Die is toch een stukje beter dan de chaos van United. Weinig lijn in te vinden in de wedstrijden die ik zie van ze.

25 november 2020 om 09:27

@VZ: alvast excuus voor het niet on-topic reageren. @Sander: waarom heeft Holland8 een ban gekregen? Heb altijd leuke discussies gehad, en negativiteit kan je niet een ban voor krijgen neem ik aan? Is de ban definitief? Alvast bedankt voor de reactie.

25 november 2020 om 10:17

@GluubsterTJ geen idee of hij voor het volgende de definitieve ban heeft gekregen, maar het zou mijn inziens wel gerechtvaardigd zijn. Die jongen kwam keer op keer met complottheorieen over hoe Van de Sar en de entourage van Van de Beek ervoor hebben gezorgd dat Van de Beek de transfer naar United kon maken. Want die jongen had nog niet het niveau van de wisselspelers van Ajax en dus moest en zou er een complot achter zitten. Zelfs jonge spelers van Ajax wilden weg e.d. omdat Van de Beek zijn entourage daar de boel runde en Van de Beek werd voorgetrokken. Als je zo ver moet gaan in je afgunst voor een speler, omdat je maar niet wil of kan bedenken dat hij kwaliteiten heeft, prima. Maar als iemand dan vroeg om bewijs, was het enige wat hij kon zeggen: ja sorry maar dat is nu eenmaal zo. Na een hele lap tekst over een nieuw schandaal waar Van de Beek achter zit. Dan ben je niet simpel negatief bezig, dan probeer je constant iemand te beschadigen. Maar dan echt constant. En dat kwam veel mensen hier, waaronder ondergetekende, flink de neus uit, vooral dat hij nooit met 1 stukje bewijs is gekomen in al die romans van hem. Dis dat verklaart denk ik wel zijn ban.

25 november 2020 om 10:17

Gluubster, ik weet het ook niet hoor, maar misschien dat ie te pas en te onpas over Donny begon? Zelfs bij wedstrijden vrouwenvoetbal in Indonesië ?! 😉

25 november 2020 om 10:24

Haha dit wist ik nog niet eens over holland8. Ik zocht al naar zijn reacties de laatste tijd. Persoonlijk vind ik het schitterend dat holland8 een definitieve ban heeft. De man was louter negatief en ziekelijk geobsedeerd door Van de Beek. Ga zijn onzin niet missen in ieder geval!

25 november 2020 om 10:25

Haha oke, dat is wel bizar inderdaad. Lijkt mij ook extreem vermoeiend om in dat soort complottheorieen te geloven. Dan heb ik wellicht toch de verkeerde persoon voor me haha. Thanks voor de snelle reacties in ieder geval.

25 november 2020 om 12:27

@Gluubster: Geen idee, ik ben geen moderator (meer) maar stond destijds bij de toelichting van een verwijderde post van me in een discussie met Holland8 dat hij een ban heeft. Ik kan wel raden waarom, als je dusdanig geobsedeerd continu loopt te bashen op 1 speler, incl. de meest rare complottheorieën enz., dan krijg je daar na enkele waarschuwingen en tijdelijke bans op een gegeven moment wel defban voor ja. Zonde opzich, want die man had af en toe best inhoudelijke bijdrages. Maar als jij elke Ajax-topic (en vaak ook nog compleet andere topics) laat uitmonden op het totaal afbranden van speler x (in dit geval Van de Beek) dan vraag je er wel een beetje om uiteraard.

25 november 2020 om 13:40

Precies wat hierboven al beschreven is, plus uiteraard nog een aantal andere zaken waar we niet over kunnen uitwijden. Maar heeft idd een def ban.

25 november 2020 om 08:31

Scorend vermogen, diepgang en functionele techniek zijn allemaal bovengemiddeld. Maar dat zijn wel eigenschappen waarbij je medespelers bij nodig hebt. Dat hij zelf niets kan creëren voor zichzelf ben ik het mee eens. Dat is zijn manco als nummer 10 misschien. Maar voetbal is en blijft ook een teamsport. Ik denk dat van de Beek wel bij elk team mee kan. Zie het als een soort Muller (in mindere mate uiteraard). Die kan in zijn eentje ook eigenlijk niks, maar in een goed team wel.

25 november 2020 om 09:29

De Muller vergelijking vind ik treffend. Beide vind ik tevens het beste achter de spitsen, als een soort SchaduwSpits. Vergeet nooit meer het gemak waarmee Donny in de CL scoorde zeg...

25 november 2020 om 08:48

Spelers als Fletcher en Carrick hebben bij United jaren lang basis gespeeld, niet om dat ze iets speciaal hadden maar omdat ze er altijd stonden en stabiel waren. Donny heeft wel iets extra, maar zon rol is helemaal geen verkeerde rol om te hebben in een team.

25 november 2020 om 08:53

Nu is het allemaal weer geweldig. Geef die jongen 20 wedstrijden en vel je oordeel. We hebben allemaal zelf gevoetbald. Je bent niet altijd in vorm. Hoeveel minuten heeft hij nu voor Man gespeeld?

25 november 2020 om 09:03

helaas Baradonna.
Independent deelt 1x een 5 uit, 5x een 6, 3x een 7, Donny een 8 en Bruno een 9.

Daily express 1x een 5, 7x een 6, 2x een 7 (donn) en Bruno een 8.

Verder wordt hij bij de meeste kranten in de kop genoemd.
Ik weet dat je een chronische hekel aan die jongen hebt en denkt dat ie bij top oss nog niet mee komt, maar gisteren speelde hij gewoon prima, en was hij 1 van de betere spelers van Man Utd.
Het zou je sieren om hem daar dan ook de credits voor te geven, dat maakt je kritiek bij een volgende wedstrijd ook geloofwaardiger.

25 november 2020 om 09:07

Gelijk heb je. Moet ik wel zeggen dat jij wel de laatste bent die dit mag zeggen. Want kritisch naar Donnie heb ik jou nog nooit horen zijn. En daar zijn zeker wel redenen voor geweest.

25 november 2020 om 09:22

@buakaw dat komt waarschijnlijk omdat ik meestal op Baradonna reageer en dan is er gewoon wat tegengas nodig. Je zult mij niet horen zeggen dat hij een wereldvoetballer is en automatisch in de basis hoort te staan bij Man Utd. Het is op zijn manier gewoon een hele bruikbare speler, die nog flinke stappen moet zetten als hij echt het verschil wil gaan maken in Engeland. En neem maar van mij aan dat ik Donny heel wat keren vervloekt heb thuis op de bank, als ie weer eens een enorme kans miste...

In de PL kwam hij er laatst in voor Rashford op de flank. Ik zie daar meer een rol voor hem weggelegd. De snelheid heeft hij wel en hij heeft een automatische neiging om dichtbij het doel te komen/staan. Die rol of de rol van schaduwspits, maar zo speelt Manu nu eenmaal niet. Op het middenveld is ook wat meer voetbalintelligentie nodig, ondanks dat hij wel eens steekpass geeft, blinkt hij daar niet in uit en een sterk verdedigende rol zie ik hem ook niet op zich nemen.

En zo is het! Tja, klopt het dan toch wel dat Donny bewust langzaam wordt gebracht? Hij speelde gisteren in ieder geval een zeer verdienstelijke pot. Erg goed om te zien. Hij wordt hier in Nederland namelijk vaker afgeschilderd dan toegejuicht. Nu hopen op meer!

Wat mij opvalt is dat Fernandez vaak scoort in makkelijke wedstrijden van United, in de grote wedstrijden is hij vaak onzichtbaar. Ik wil nog niet zeggen dat het een nieuwe Eriksen is, die altijd laat afweten in grote wedstrijden, maar tot dusver heeft hij het nog niet bewezen in de grote wedstrijden. Niet dat andere dat wel doen, maar het is een puntje om op te gaan letten vind ik.

Mooi dat v Beek het solide deed en ik denk dat OGS steeds gemakkelijker aan het kiezen is voor andere namen dan Pogba op de posities op het middenveld en dat is een goed ding voor United, want ze moeten die strijd op het middenveld wat meer gaan winnen in de PL.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.Liverpool3416
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. TraoréAanvaller00
David de GeaKeeper160
L. GrantKeeper00
D. HendersonKeeper30
S. RomeroKeeper00
E. BaillyVerdediger60
P. JonesVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina Manchester United.

75 fans
Middenvelder, 23 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Manchester United 10 1 0 0
2020/2021 Ajax 0 0 0 0
2019/2020 Ajax 23 8 3 0
2018/2019 Ajax 34 9 1 0
2017/2018 Ajax 34 11 4 0
Laatste voetbalnieuws

Neville heeft één verklaring voor komst van Van de Beek naar Manchester United

Donny van de Beek bleef zondagavond in de topper tussen Liverpool en Manchester United (0-0) andermaal negentig minuten op de reservebank, voor de vijfde keer op rij in een Premier League-wedstrijd....Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 19 januari
De overbodig geraakte Junior Firpo is op de radar verschenen van zowel AC Milan als West Ham United. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren