Is de komst van Sean Klaiber en Davy Klaassen wel of niet nodig bij Ajax?

Vrijdag, 2 oktober 2020 om

Ajax verloor deze zomer met Donny van de Beek een absolute sterkhouder aan Manchester United en Sergiño Dest is definitief verkocht aan Barcelona. Als nieuwe rechtsback Sean Klaiber aangetrokken en Davy Klaassen wordt veelvuldig genoemd als waarschijnlijke versterking voor het middenveld. Zij hebben zich allebei ruimschoots bewezen in de Eredivisie, maar toch wordt er met de nodige scepsis gereageerd door de kieskeurige achterban. Voetbalzone legt de beoogde aanwinsten onder een vergrootglas met behulp van sportanalysebedrijf SciSports om te bepalen in hoeverre zij een versterking zijn voor het elitekorps van trainer Erik ten Hag.

Door Thijs Verhaar

Ten Hag kent Klaiber goed van hun gezamenlijke tijd bij FC Utrecht en denkt met de 26-jarige verdediger een rechtsback gevonden te hebben die zowel verdedigend als aanvallend van meerwaarde is voor de Amsterdammers. FC Utrecht ontvangt een som van vijf miljoen euro, die door middel van bonussen nog met maximaal twee miljoen kan stijgen. Klaiber kon ook naar het Italiaanse Parma, maar heeft mede door de aanwezigheid van Ten Hag toch de voorkeur gegeven aan de Johan Cruijff ArenA. Dat is verbazend te noemen aangezien hij in het verleden onder meer uitsprak dat hij het vanwege de onderlinge rivaliteit niet vindt kunnen dat een speler van FC Utrecht naar Ajax gaat. Ook was hij begin 2018 boos op toenmalig ploeggenoot Zakaria Labyad, die na een onderlinge wedstrijd een Ajax-shirt aan wilde trekken. Saillant genoeg komt hij dezelfde Labyad nu weer tegen in Amsterdam, daar de middenvelder in de zomer van 2018 reeds de oversteek maakte naar de hoofdstadclub.

Bij Davy Klaassen doet de verwachte transfer naar Ajax uiteraard veel minder stof opwaaien. De middenvelder doorliep de jeugdopleiding bij de Amsterdammers en speelde uiteindelijk 180 duels in het eerste, waarin hij goed was voor 55 goals en 38 assists. De zestienvoudig Nederlands international was er bovendien bij toen Ajax in seizoen 2016/17 tot de finale van de Europa League reikte en hij was zelfs aanvoerder. Vervolgens koos Klaassen voor een Engels avontuur bij Everton, maar dat liep op niets uit. In dienst van het Duitse Werder Bremen is hij echter uitgegroeid wel tot een zeer gewaardeerde kracht. In zijn jaren over de grens is hij bovendien veel all-rounder geworden en als 27-jarige brengt hij een karrenvracht aan ervaring met zich mee. Zijn transferwaarde wordt geschat op 12 miljoen euro en de uiteindelijke prijs valt mogelijk nog iets lager uit door de financiële problemen bij Werder Bremen.

Davy Klaassen was als 23-jarige al captain van Ajax en was ook de aanvoerder bij de finale van de Europa League in 2017 (2-0 verlies tegen Manchester United).

Desondanks vragen veel Amsterdamse supporters zich af of Klaassen en Klaiber op dit moment wel echt nodig zijn bij Ajax. De ploeg heeft al een sterke kern staan en bij Jong Ajax staan diverse talenten te trappelen om hun kunsten te etaleren op het hoogste podium. Gooi je als club dan geen geld over de balk als je toch weer de portemonnee trekt voor twee gearriveerde spelers? Is Klaiber bijvoorbeeld beter dan Jurriën Timber? En is er over twee seizoenen nog wel ruimte voor Klaassen, als je ervan uit gaat dat hij een meerjarig contract gaat ondertekenen? Voetbalzone zoekt het antwoord op die vragen met behulp van statistieken van SciSports en gaat onderaan het artikel ook nog even kort in op de drie andere aanwinsten: Antony, Mohammed Kudus en Maarten Stekelenburg.

Sportanalysebedrijf SciSports verzamelt data van bijna 200.000 voetballers en honderden competities, waardoor spelers eenvoudig te vergelijken zijn. Ook kent het bedrijf ratings toe aan spelers en wordt aan de hand van onderliggende algoritmes een niveau bepaald wat de speler in zijn piekjaren kan bereiken. De SciSkill Index (een score tussen de 0 en 180) zegt per definitie niet of iemand voetbaltechnisch de beste of slechtste is, maar toont aan of iemand op een bepaald niveau een invloed heeft gehad op het teamresultaat. Hoe hoger de score is, hoe hoger de kans dat hij een positief effect heeft op het wedstrijdverloop. De gegevens zijn uiteraard gebaseerd op het verleden en bieden dus geen garantie op de toekomst, waar de spelers in een nieuwe omgeving met kunstgras moeten zien te aarden. Wel geeft het een indicatie van wat Ajax ongeveer mag verwachten.

Sean Klaiber was vorig seizoen goed voor vier assists en vier goals. In de huidige jaargang heeft de aanvallend ingestelde back zijn eerste treffer ook al te pakken.

Klaiber geldt zoals gezegd als opvolger van Sergiño Dest en qua speelstijl zijn ze goed vergelijkbaar. Beide spelers hebben een grote drang naar voren en dat levert bij de zeven jaar oudere Klaiber vooralsnog meer rendement op. In dienst van FC Utrecht kwam hij vorig seizoen in 24 duels tot 4 goals en 4 assists, terwijl de Amerikaanse Nederlander bij Ajax in 20 wedstrijden 3 assists en 0 doelpunten mocht noteren. Beide wingbacks hebben snelheid en Klaiber heeft als bijkomend voordeel dat hij met zijn 1.84 meter over de nodige lengte beschikt. Op dit moment heeft laatstgenoemde door zijn surplus aan ervaring een iets hogere SciSkill dan Dest (72.3 om 62.2), maar de toekomstig speler van Barcelona heeft wel een veel hoger potentieel (102.5 tegenover 76.7).

Klaiber heeft dus een veel minder hoog plafond dan Dest, maar dat is nu eenmaal de realiteit voor Nederlandse clubs. Ajax zet de laatste jaren nadrukkelijk in op een mix tussen toptalenten en ervaren krachten die de jonkies op weg kunnen helpen in hun reis naar de wereldtop. Klaiber valt duidelijk in de laatste categorie en mag met zijn SciSkill worden gezien als een zeer degelijke kracht in de Eredivisie. Hij behoort tot de bovenlaag van de subtopspelers en van hem mag verwacht worden dat hij er staat als het nodig is. Met zijn SciSkill van 72.3 doet hij ook niet veel onder voor directe concurrent Noussair Mazraoui (75.6). De Marokkaans international is momenteel bezig aan een sterke seizoenstart, maar heeft in het verleden ook dips gekend en dan is het fijn om een ervaren kracht achter de hand te hebben. In de toekomst kan Mazraoui echter doorgroeien naar een score van 101.0, dus de kans is in ieder geval op papier klein dat Klaiber de concurrentiestrijd op langere termijn gaat winnen.

Bovendien klopt de negentienjarige Jurriën Timber steeds nadrukkelijker op de deur. Hij speelde afgelopen seizoen zeer verdienstelijk bij Jong Ajax en maakte ook al zijn debuut in de hoofdmacht. Voorlopig lijkt hij zich vooral te moeten richten op de positie van eerste reserve achter centrumverdediger Perr Schuurs, maar hij kan ook uitstekend op rechtsachter uit de voeten. Dit vult hij wel beduidend minder aanvallend in dan Klaiber en Mazraoui. Timber heeft op dit moment een SciSkill van 42.6, maar die zal snel toenemen naarmate hij meer wedstrijden afwerkt op het hoogste niveau. Hij krijgt op dit moment een potentie van 104.0 toegekend, waarmee hij op termijn kan uitgroeien tot een onbetwiste basisspeler bij Ajax. Tot slot experimenteerde trainer Erik ten Hag deze zomer ook met de pas zeventienjarige Devyne Rensch als rechtsachter. De jongeling leek redelijk makkelijk aan te klampen, maar moet toch eerst vlieguren maken in de Keuken Kampioen Divisie. Als de clubleiding hem nu al rijp achtte voor een rol bij het eerste, zou men ten slotte geen vijf miljoen euro neertellen voor Klaiber.

Davy Klaassen is een onomstreden basiskracht bij Werder Bremen, dat het grootste deel van de in hem geïnvesteerde transfersom van 15 miljoen euro terug wil zien als hij naar Ajax overstapt.

Dan door naar het middenveld. Wie de club een beetje volgt, wordt voortdurend om de oren geslagen met discussies over de ideale positie van zo’n beetje alle middenvelders van Ajax. De Amsterdammers kenden in 2017/2018 een geweldig jaar met spelverdeler Frenkie de Jong, controleur Lasse Schöne en nummer tien Donny van de Beek. Inmiddels zijn zij allemaal verdwenen uit de Johan Cruijff ArenA en is het aan spelers als Ryan Gravenberch, Edson Álvarez, Mohammed Kudus en Jurgen Ekkelenkamp om hun gemis op te vangen. Aangezien de spoeling met vier volwaardige spelers voor drie posities nogal dun is, moet oude bekende Davy Klaassen de gelederen komen versterken. Hij gold als de voorganger van Donny van de Beek en zou hem nu weer naadloos moeten kunnen opvolgen. Wel is hij qua looplijnen minder dynamisch in zijn spel is dan de naar Manchester United vertrokken middenvelder, maar qua inzet is Klaassen ongeëvenaard.

Waar de zestienvoudig international vroeger bij Ajax vooral als aanvallende middenvelder opereerde, is hij bij Werder Bremen omgeturnd tot een veelzijdige speler. Hij speelt in Duitsland wat verder van achteren en wordt veel meer betrokken in de opbouw, al stond hij vorig seizoen ook nog vijf keer aan het einde van een aanval als doelpuntenmaker. Met zijn leeftijd van 27 jaar heeft hij de ideale leeftijd om een elftal te helpen dragen en met zijn huidige SciSkill van 92.9 moet hij binnen de selectie enkel David Neres (106.8) voor laten gaan. Ten Hag kan Klaassen dus zonder problemen in zijn elftal inpassen en de vraag is dan alleen of hij als nummer tien gaat spelen, of dat die rol weggelegd blijft voor een aanvaller als Quincy Promes of Dusan Tadic. Het is ook mogelijk dat het trio Gravenberch, Kudus en Klaassen nu het middenveld gaat vormen, want dan heb je loopvermogen, kracht en diepgang.

Zo bezien is Klaassen dus nu een uitstekende aankoop, maar hoe zit dat over twee of drie jaar? Met zijn 27 lentes gaat hij volgens SciSports niet meer beter worden en hij kost wel twaalf miljoen euro die je niet meer terug gaat verdienen bij een eventuele volgende verkoop. Bovendien houdt hij een plekje in het eerste elftal bezet, die anders naar iemand uit het rijtje Kenneth Taylor, Alex Méndez, Quinten Timber, Naci Ünüvar of Youri Regeer had kunnen gaan. Die vijf spelers hebben volgens het sportanalysebedrijf allen de potentie om uit te groeien tot waardig selectielid van Ajax I, maar op dit moment zitten ze qua SciSkill nog niet dicht tegen het eerste aan. Het zou dus in sportief opzicht onverstandig zijn om alleen maar jonge talenten achter de hand te houden. Voor komende jaren is het gezien hun hoge potentie zeer aannemelijk dat Gravenberch en/of Kudus voor een mooie som de deur uit gaan, dus komt er vanzelf weer plek vrij voor nieuwe talenten die zich dan aan de ervaring van de op meerdere plekken inzetbare Klaassen op kunnen trekken.


Cijfers en conclusiesNaam (verwachte) transfersom SciSkill Potentie Inschatting
Sean Klaiber 5-7 miljoen euro 72.3 76.7 bankzitter
Davy Klaassen 10-13 miljoen euro 92.9 93.9 basisspeler
Maarten Stekelenburg transfervrij 52.5 52.5 reservedoelman
Antony 16 miljoen euro 61.1 91.6 basisspeler
Mohammed Kudus 9 miljoen euro 56.0 89.3 basisspeler

Eerder deze transferperiode verwelkomde Ajax nog drie spelers: Antony, Mohammed Kudus en Maarten Stekelenburg. Laatstgenoemde geldt als betrouwbare reservedoelman en was transfervrij af te halen na zijn jarenlange dienstverband bij Everton. SciSports kent hem een score van 52.5 toe en merkt daarbij op dat hij lange tijd amper wedstrijden heeft gespeeld. Met al zijn ervaring heeft hij echter wel een belangrijke rol in de kleedkamer. Ook mag van hem verwacht worden dat hij niet in paniek raakt als hij plots onder de lat moet plaatsnemen als André Onana op het laatste moment wordt verkocht. Verder heeft de club met Kjell Scherpen en Dominic Kotarski twee jonge en druistige doelmannen onder contract staan, die nog niet klaar worden geacht voor het grote werk. Op termijn zullen zij Stekelenburg wel voorbij streven en daar heeft de routinier vrede mee, waardoor hij de ideale aanvulling is op het keepersgilde.

Voor Antony en Kudus werd wel veel geld neergelegd en de twee laten op het veld direct zien waarom. De Braziliaanse rechtsbuiten van zestien miljoen euro plus eventuele bonussen maakte in de competitie al twee keer de winnende goal tegen respectievelijk Sparta Rotterdam en Vitesse. Bovendien zorgt hij continu voor dreiging met zijn vele dribbels en diepgang. Op dit moment krijgt hij een SciSkill van 61.1 en een potentie van 91.6, maar beide cijfers zullen hard oplopen naarmate hij zich in de Eredivisie en Champions League blijft ontwikkelen. Tot nu toe zijn zijn cijfers bijna volledig gebaseerd op statistieken uit de Braziliaanse competitie, die bij SciSports lager staat aangeschreven dan de Eredivisie. Na drie wedstrijden in Nederland heeft hij er al een volle punt bijgekregen, dus is het op dit moment nog lastig om te zeggen hoe groot zijn potentie daadwerkelijk is. Zijn acties op het veld zijn in ieder geval veelbelovend en zijn status als jeugdinternational van Brazilië doet vermoeden dat Ajax andermaal een topper heeft gecontracteerd.

Middenvelder Kudus is tot slot voor een som van negen miljoen euro overgenomen van FC Nordsjaelland en ook hij lijkt meteen te zijn uitgegroeid tot een onbetwiste basisspeler. De tweevoudig Ghanees international voegt veel power en pure wilskracht toe aan het elftal en ook zijn multi-inzetbaarheid is een pluspunt. Zijn SciSkill wordt op dit moment ingeschat op 56.0, maar voor hem geldt hetzelfde als voor Antony. Hij moet zich gaan bewijzen op een hoger niveau en dan kan zijn huidige cijfer snel verder stijgen. Zijn potentieel wordt nu ingeschaald op 89.3 en ook dit zal door de computergestuurde algoritmes nog naar boven worden bijgesteld als blijkt dat zijn sterke start geen beginnersgeluk is geweest. Met zijn twintig jaar, ijzersterke spel en status als A-international lijkt ook hij een zekerheidje voor de toekomst. Zodoende heeft het er dus alle schijn van dat Ajax deze transferperiode gaat afsluiten met twee voltreffers, drie ervaren krachten die ieder ook hun waarde zullen hebben en nul complete miskopen a la Lisandro Magallán of Luis Manuel Orejuela.

Voetbaldata-intelligentiepartner SciSports is altijd op zoek naar technisch sterke spelers!
Klik hier voor de openstaande vacatures bij een van de snelst groeiende sporttechnologiebedrijven ter wereld, gevestigd in Nederland.
Terugkijken: Voetbalzone leert Sean Klaiber kennen in Meet The Players
Meer video's

Poll

Zijn dit goede aankopen voor Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

68 reacties (laatste reactie door raffa1)

Ik denk dat Ajax Klaassen, of in ieder geval nog een middenvelder, wel kan gebruiken. Je wilt als club die in de CL serieus wil meedoen toch wel wat diepte hebben en op het middenveld is die bij Ajax toch mager. Je hebt nu Promes, Gravenberch en Kudus volgens mij? Promes vind ik persoonijk beter op de flanken (kan Tadic ook weer de spits in, Ajax zou hoger moeten mikken dan Labyad in de spits). Alvarez komt echt tekort als middenvelder. Een Taylor komt pas net kijken, maar kan zodoende nog steeds genoeg minuten maken. Martinez en Blind kunnen er spelen, maar die moet je lekker houden voor de verdediging.

1 oktober 2020 om 00:29

Jij ziet Klaassen dan als basisspeler gehaald worden?

1 oktober 2020 om 01:25

Ik zie veel liever Ekkelenkamp, Kudus en Gravenbergh. Klaassen erachter is niet verkeerd, maar dan moet hij m.i. wel als verdedigende middenvelder fungeren.en dan Klaiber.. Aangezien ik ook in Utrecht ben geboren (gek genoeg altijd ajacied geweest, alhoewel dat eigenlijk helemaal niet gek is..) vind ik het altijd leuk als er een Utrechter bij Ajax speelt. Verder geen idee of hij wel of niet goed genoeg is. Ik zou zelf voor Fosuh mensah zijn gegaan. maar goed .. ik heet geen Overmars. Denk verder dat het wellicht ook helpt de verstandhouding met Utrecht te verbeteren.

1 oktober 2020 om 08:05

@Extravaganza, ja aangezien je slechts 5 spelers hebt voor op het middenveld eigenlijk. Promes zal blijven als 10, ik hoop Tadic terug naar de spits en dan mogen Neres en Lang de vleugel bespelen. Labyad heel snel kwijt raken (tevergeefse hoop). Dan is Promes op de 10. op de 8 heb je Kudus/Gravenberch/Taylor (best bezet) en op de 6 Alvarez. Houd je Klaassen en Ekkelenkamp over welke beiden op de 6 en beiden op de 10 kunnen spelen. Ik hoop dat ze beiden voor de 6 positie gaan zodat Alvarez gewoon back up CV is. Middenveld met Promes/Lang - Kudus/Gravenberch - Klaassen/Ekkelenkamp is heel goed in balans en dubbel bezet

1 oktober 2020 om 11:03

Ik zou Hans vanaken halen, dat type speler heb je nog niet in de selectie en is dus aanvullend. Ik zie liever Kudus, Ekkelenkamp of Promes op 10 dan Klaassen als ik eerlijk ben

1 oktober 2020 om 11:08

Ja natuurlijk, jij niet dan?klaassen is toch meteen weer een van de beste spelers van de selectie als ie komt. Vanzelfsprekend dat je die dan toch opstelt.

1 oktober 2020 om 11:45

Liever Neres en Antony dan Neres en Lang. Antony maakt veel meer indruk op mij dan Lang.

Ik dacht dat Ajax deze vijver inmiddels kon overslaan. Vind dit twee harde werkers maar niet meer dan dat. Davy kon het in zijn vorige periode passend en kaatsend al niet aan, als het tempo wat hoger lag was hij die man die veel aanvallen deed mislukken omdat de snelle voortzetting niet goed was.

allebei pure middelmaat imo. met het budget wat Ajax heeft verwacht je toch wel iets van een hoger niveau

1 oktober 2020 om 00:39

Je zet hier dus Klaiber en Klaassen in dezelfde categorie? Volgens mij hoef ik niet eens uit te leggen waarom dit niet zo is. Klaassen heeft veel meer bewezen dan een Klaiber.Klaiber lijkt mij te kort te komen voor Ajax, zeker voor 6 miljoen is het zonde.

1 oktober 2020 om 01:19

En Klaiber heeft zich weer enorm bewezen aan Erik ten Hag. Resultaten uit het verleden bieden sowieso geen garantie. Ik vind klaassen persoonlijk ook te kort komen omdat dit ajax snel en direct naar voren speelt en hoewel davy die intentie wel heeft mist ie imo de kwaliteiten en gaat het daarom vaak mis. Nu heb ik begrepen dat ze hem alleen kopen voor een andere positief dan waarop ie vroeger bij ajax speelde. Controlerender. Dus wie weet verrast ie me. Desondanks snap ik wel dat iemand hem middelmaat noemt. Ik denk dat het niveau van ajax sneller omhoog is geschoten dan niveau davy. En davy vond ik op een hoger niveau dan het oude ajax (oranje, everton) erg matig spelen. Consequent matig.

1 oktober 2020 om 01:51

@nman02 maar wie zegt mij dat Klaiber niet net als Klaassen mee kan bij een degradatiekandidaat uit de Bundesliga?

1 oktober 2020 om 08:07

@Japie, en wie speelde er op zijn 23ste een europa league finale, was aanvoerder, werd meerdere malen kampioen, speelde 45 El/CL duels en werd verkozen tot beste speler eredivisie? Juist: Davy Klaassen

1 oktober 2020 om 10:45

Ik kan me nog ene Siem de Jong herinneren niet zo lang geleden. Veel bereikt met Ajax maar bij terugkeer was het pure middelmaat. De prestaties uit het verleden zeggen vrij weinig over het heden...

1 oktober 2020 om 10:52

Siem de Jong was jaren geblesseerd geweest en kwam niet meer aan de bak in het buitenland. Klaassen is op dit moment de beste middenvelder bij Werder, dat is echt wel een ander verhaal. Siem de Jong wist iedereen van dat het niet meer was wat het ooit was, Klaassen is denk ik alleen maar beter geworden sinds hij weg is gegaan.of dat goed genoeg is moet blijken, maar de vergelijking tussen Siem de Jong en Klaassen klopt niet.

1 oktober 2020 om 10:54

Het heeft geen zin om iemand met meerdere klaplong blessures die jaren niet gespeeld heeft te vergelijken met een speler van Werden Bremen die wekelijsk speelt.

1 oktober 2020 om 11:14

@Zwollenaar, Siem de Jong werd nooit verkozen tot beste speler eredivisie. In een competitie waar Park, Wijnaldum, Depay bij PSV voetbalden o.a. Dan word je niet 1.2.3 speler van het jaar.

1 oktober 2020 om 11:21

@D-Bergkamp Viergever speelde ook een EL finale en werd meerdere malen kampioen.maakt dat hem een geweldige speler? naar mijn mening niet. Klaassen werd idd wel de beste speler van de Eredivisie maar goed smaken verschillen. ik heb hem zelf nooit heel indrukwekkend gevonden. ik vond het een nuttige teamkracht destijds maar geen geweldenaar en dat bleek daarna ook bij Everton en uit het feit dat hij nu bij een Duitse degradatiekandidaat speelt

1 oktober 2020 om 14:43

In een matig draaiend elftal is het ook lastig om goed te spelen. Spelers die bij een slecht draaiend elftal goed spelen zijn meestal wel echt bijzondere spelers.

1 oktober 2020 om 22:40

Mooi verhaal! Daar lag ook zijn falen bij Everton aan zeker?

2 oktober 2020 om 09:05

Als er nu 1 iemand nooit kampioen is geworden is het Viergever wel. Hij zit echt altijd in het verliezende kamp. Hopelijk blijft hij nog even in Eindhoven.

1 oktober 2020 om 06:54

Dat blijf jij roepen, onbegrijpelijk. Klaassen zou fantastisch zijn voor deze groep. En hoe kun je iemand met die statistieken 'pure middelmaat' noemen? Ik zou bijna denken dat je iets tegen hem hebt..

1 oktober 2020 om 08:01

@Superstick, het zou Japie sieren als hij supporter word van Real Madrid aangezien zijn verwachtingen op dat niveau leggen. Iederee kan zien dat Klaassen een hele goede optie is als je wilt verder kijken een een persoonlijke mening. Net zoals met Dest, Veltman, Schuurs en ga maar verder kan Japienzelfs achter niet toegeven als hij fout zat.

1 oktober 2020 om 09:17

Aah, zit dat zo.. Enfin, hopelijk wordt die transfer vandaag afgerond. Over Klaiber ben ik minder enthousiast.

1 oktober 2020 om 10:38

Dat waren Tadic en Blind als halve bankzitters bij Southampton en Man U ook voor velen. Klaassen is puur Ajax materiaal en zal zich goed op zijn plek voelen. De ervaring heeft Ajax nodig op het middenveld naast broekies als Kudus, Gravenberch, Taylor en Ekkelenkamp. Uit het verleden is wel heel duidelijk geworden dat met alleen talenten je er niet komt en je de ervaring nodig hebt voor resultaat en de jonkies sneller meer waard te laten worden. Klaiber is een miskoop, een hele dure miskoop.

klaasen is geen CL speler leuk voor de eredivsie maar aan hem heb je niks in de CL zodra je tegen moelijkere tegenstanders komt spelen zo als RM FCB Juve heb je niks aan hem

1 oktober 2020 om 18:48

Schone deed het ook prima tegen die clubs. Terwijl hij ook niet zo’n niveau heeft. Als de stukjes in elkaar vallen kan Klaassen wellicht prima functioneren. En zo niet, zit hij op de bank.

Klaiber puur als back-up dus voor de bekerwedstrijden en als nous geblesseerd is maar anders niet en klaasen nuttig. Persoonlijk heb ik liever labyad op de bank en Tadic gewoon spits en Promes niet op het middenveld maar gewoon voor. Zou klaasen-kudus en martinez op het middenveld zetten en gravenberg rouleren met kudus. Alvarez zou ik waarvoor hij is gekocht als back-up doen voor schuurs of als blind uitvalt

Als je doorgaat in Europa, dan heb je na de winterstop een enorme zware periode met alle topwedstrijden, beker en Europees. Dan zijn extra spelers wel gewenst, en dan is het ook gewenst dat ze al aan het team en de speelstijl hebben kunnen wennen en er gelijk kunnen staan als het nodig is.

Ja hoor. Klaassen is nu beter dan Kudus en Antony kunnen worden volgens Sciskill. Sure :D

1 oktober 2020 om 19:14

Niet gelezen het stuk dus? Staat duidelijk dat de klasse van Kudus en Anthony gebaseerd zijn op vorig seizoen en niet op dit seizoen.

1 oktober 2020 om 20:22

En de wereld is na 3 potjes totaal anders?

Sean Kaliber ken ik niet zo goed. Lijkt een mij een beetje middelmaat.Maar laat Klaasen met zijn Ajaxhart, ervaring en vechtlust lekker naar Ajax komen. Die vecht zich wel in de basis.Ik zeg doen!!

Toch mooi om bij zo'n bedrijf te werken. Je krijgt betaald om wat zelfverzonnen cijfertjes op te schrijven die voor 3/4 uit de duim gezogen worden en deze te verwerken in een vaag algoritme.

Hoezo wordt Timber genoemd. Dat is een centrale verdediger. Het werd eens tijd dat Ajax zou stoppen met dat soort gasten als back te misbruiken. Neemt niet weg dat ik klaiber geen Ajax niveau vindt hebben. Vooral niet voor de CL

Wat een ongelooflijk kul verhaal van een kul bedrijf en dat VZ daar serieus over bericht. Het gaat nog steeds niet vooruit met VZ.Klaassen die anderhalf keer hoger wordt ingeschat dan Antony en Kudus? Op basis van wat. Hoe kun je die drie nou vergelijken qua leeftijd, ervaring, spelinzicht, drive, techniek en noem nog maar een aantal zaken op. Als je genoeg data hebt kun je altijd "iets" aantonen of aanneembaar maken, dat is OK waar deze bedrijven op draaien. Soort moderne glazen bol. En VZ lekker reclame voor ze maken, helder en duidelijk. VZ is er niet voor de voetbalfan maar voor de investeerders achter DAZN, het bedrijf dat VZ in 2013 overnam. Sindsdien is de verhouding klickbait en sensuur sterk omhoog gegaan. Worden punten afgetrokken maar werkt de bijtelling vaak niet, worden reacties volgens mij op basis van voorkeur van moderators verwijderd en oh wee als je daar wat over zegt.Maar uiteraard ben ik hier uit vrije keuze, er zitten gelukkig ook nog wat goede artikelen tussen.. Lol

1 oktober 2020 om 17:24

Hoi Raffa1, bedankt voor je bericht. De analyses van Scisports gaan op basis van het aandeel van de speler in wedstrijden en dit wordt onder meer afgezet tegen de kracht van de competitie. Davy Klaassen heeft in zijn jaren bijvoorbeeld een zeer waardevolle bijdrage geleverd aan de prestaties van Ajax, dat zal zeker meespelen in zijn rating. Hoe meer gespeelde wedstrijden op niveau, hoe nauwkeuriger de analyse. Deze wordt namelijk na ieder duel bijgewerkt. De rating van Antony en Kudus zal vermoedelijk snel stijgen als ze dit niveau vasthouden. Scisports werkt met veel grote nationale en internationale clubs en hebben niet zelden grote talenten vroeg in het vizier. Tegelijkertijd is data zeker niet zaligmakend en moet je natuurlijk vooral goed blijven kijken naar het spel. Toch vinden wij het een interessante invalshoek, vandaar dat we er af en toe aandacht aan besteden in artikelen voor een stukje extra duiding. Wat betreft Voetbalzone: Dazn heeft recentelijk zijn meerderheidsbelang verkocht aan Imc. Je observatie dat we een commercieel bedrijf zijn klopt inderdaad. Ons bestaansrecht is echter het bedienen van de voetbalfan, dus dat proberen we zo goed mogelijk te doen. Daarin bestaan veel verschillende smaken, maar gezien ons nog altijd groeiende bereik lijken we veel mensen tevreden te stellen met ons product. Voor opbouwende kritieken staan we echter altijd open. Tot slot: onze moderators zijn sinds jaar en dag onafhankelijk werkende krachten. Zij bepalen, als actieve leden, de regels en handhaving daarvan. Mocht je het ergens mee oneens zijn, dan kun je ze altijd mailen op moderator(a)voetbalzone.nl.

2 oktober 2020 om 13:37

Heren , respect en dank voor deze reactie, in het verleden werden ze meestal gewoon verwijderd. Los van het feit of ik het overal mee eens ben zegt het wel wat over jullie dat je de tijd neemt om op mijn kritiek in te gaan.

Klaassen is gezien zijn ervaring een breedteaankoop. Maar Klaiber is behalve een sympathieke gozer en vriendje van ten Hag geen aanvulling voor een club in de top 3. Laat staan Ajax met verplichtingen in de CL. Die zie ik volgend jaar voor minder dan 1 mln verkocht worden.

1 oktober 2020 om 07:55

Dan kan ik je nu alvast uit je droom helpen: voor minder dan een miljoen verkopen zal nooit gebeuren. Ook al faalt Klaiber compleet dan zal Overmars heb nog altijd voor enkele miljoenen weten te slijten, net als Magallan, Cassierra of Kristensen.

1 oktober 2020 om 10:56

Er is een backup nodig voor de RB positie en de markt sluit in 4 dagen. Verder wil de RvC graag een nedelandse speler om het aantal buitenlanders in de selectie niet te groot te laten worden. Dan kom je uit bij de Nederlandse subtop.

1 oktober 2020 om 11:50

Nee Klaassen voegt wel degelijk veel toe. Zijn loopvermogen en functioneel spel ontbreekt wel een beetje, aan creativiteit aan de bal geen tekort op dit moment.

Totaal niet geloofwaardig te noemen dat scisport potentieel als dat voortdurend veranderd. De moeilijkheid van de competitie moet in dat cijfer worden meegenomen. Kudus daarbij een bankzitten noemen obv het potentieel terwijl je zelf aanmerkt dat het potentieel nog veranderd is bespottelijk. Dat scisport is niks waard en als persoon die cijfers leuk vind en wat mijn dagelijkse kost is vindt ik het jammer dat deze cijfers zo lukraak gebruikt worden.

Koop liever een echte spits die er 25 inschiet ipv een Tadiç, Promes,Labyat of Traore op die plek . Ondanks zijn goede statistieken is het ook met Tadic afgelopen en zeker op de vleugels , Labyat geen spits en Traore komt gewoon tekort. Steek geld in een echte spits en niet in een Klaassen of Klaiber.

Allebei voegen ze niet veel toe aan Ajax. Klaiber komt gewoon alles te kort voor Ajax en Klaassen is gewoon te traag.. Daarom zou ik liever zien dat ze gaan investeren in bijvoorbeeld een Ihattaren of Matheus Henrique, of Thiago Almada.. En voor de rechtsback Danny Da Costa, Fosu-Mensah of doe het anders gewoon met Timber.. Maar ga nou geen aankopen doen waar je niets van begrijpt en later niet voldoen aan de verwachtingen.. Dit is zonder van het geld 17 miljoen voor twee spelers die niets toevoegen..

Ik ben ajacied maar ik lees met verbazing : wat moet ajax met middelmaat als klaiber en Klaassen.oke Klaiber kun je over discusseren maar is denk ik een prima backup voor Maz.klaassen is niet alleen een harde werker maar ook een prim voetballer. Ik weet niet wat mensen denken met dit is pure middelmaat voor ajax wat denken we dat ajax zomaar aan alle basis spelers 3 miljoen per jaar of meer gaat betalen? clubs als schalke en werder betalen over het algemeen al meer salaris. Klaassen is een prima speler voor ajax. We moeten niet gaan doen alsof ajax in het rijtje van barca of real staat. Naar mijn inziens zit ajax gewoon nog achter clubs als Dortmund en tottenham en kun je daar op een hele goede dag van winnen.ik zien in elk geval Klaassen graag komen. Prima voetballer en zeker een versterking voor ajax.

Ik snap niet waarom veel Ajacieden zo posh zitten te doen over Klaiber en Klaassen? Drie, vier jaar geleden waren dit simpelweg basisspelers; Frank de Boer moest voor zijn basis werken met gasten als El Ghazi, Sinkgraven, Serero en Riedewald om maar eens wat te noemen. Dus wat zit iedereen nu te mekkeren als je zulke jongens nu - met samen ruim 300 wedstrijden op het hoogste niveau in de benen - in de breedte kunt verwelkomen? Het zijn spelers die je in een verder fitte basiself gerust een basisplek kunt toevertrouwen - zelfs Veltman was vorig jaar nog basisspeler, dus laten we niet doen of Ajax ineens van het kaliber Real Madrid is - en ik denk dat Klaassen behalve multifunctioneel ook een bedreiging gaat vormen voor Gravenberch en Álvarez.

1 oktober 2020 om 10:42

Helemaal mee eens. Daarbij is Klaiber volgens mij gehaald voor de breedte. Nous staat namelijk op die plek momenteel. Met Klaassen heb je ervaring, scorend vermogen, iemand met een Ajaxhart en iemand die het elftal sterker maakt. Hij kan beter op 10, Labyad eruit en Tadic en Promes schuiven.

1 oktober 2020 om 11:43

Inderdaad, snap het wat betreft Klaassen ook niet. Klaiber vind ik nu al een overbodige breedte aankoop waarbij een jeugdspeler minstens zo goed is, van dat soort aankopen hebben we er iets teveel de laatste jaren vind ik. Zeker op RB, Orejuela en Kristensen gingen Klaiber voor. Voor die 15 miljoen had je toch wat leukers kunnen doen volgens mij, had je beter Zeefuik de ruimte kunnen geven die nu bij Hertha zit. Zelfde fout maken we nu.

2 oktober 2020 om 10:23

Waarschijnlijk kunnen alle topclubs wel een rechtsback met meer potentie dan Klaiber naar voren schuiven. Maar Ten Hag zoekt iemand in de breedte die er gelijk staat om de taak van een rechtsbuiten uit te voeren. Ik ben het wel met hem eens dat je in Nederland voor die vacature na Mazraoui en Dumfries in Klaiber de meest geschikte kandidaat vindt. Meer dan 150 wedstrijden voor FC Utrecht, 9 goals en 21 assists. Vooral de ervaring die in die statistieken ligt mist een jeugdspeler en daarom wil Ten Hag hem er graag bij als stand-in. Dat maakt Klaiber een heel andere speler dan Orejuela en Kristensen.

Ik vind het heeel opmerkelijk dat het grote deel hier denkt dat je bijna met Jong Ajax aan kan treden in de eredivisie/CL. Een ervaren speler zoals Klaassen kan in een seizoen het verschil gaan maken.

Ik vraag me af waar Ünüvar, Brobbey en Hansen op dit moment staan (qua niveau).

1 oktober 2020 om 11:03

Brobbey laat zich wel gelden in de kkd. Die andere twee heb ik in de voorbereiding wel gezien, en zijn denk ik nog ver verwijderd van een serieuze rol in het eerste.

Kort en bondig, Klassen zal geen vdB worden maar wel een aanwinst en met Klaiber heb ik zo mijn bedenkingen.

Klaassen is een speler die Ajax direct sterker maakt. Klaiber is een slechte aankoop, je moet geen spelers halen waar je van tevoren van weet dat je ze voor de bank haalt. Er moest wel een verdediger bij, want Martinez, Rensch en Timber waren de enigen achter de basis vier.

1 oktober 2020 om 11:47

Eens, alleen wat ik al jaren mis na het vertrek van Sanchez is een verdediger die ook op snelheid nog wat kan corrigeren. Ajax speelt met heel veel ruimte in de rug en is zeer kwetsbaar voor balletjes over de verdediging in combinatie met het relatief langzame centrum. Ik had gehoopt dat Ajax naar een linksbenige verdediger met kracht en vooral ook snelheid ging kijken.

1 oktober 2020 om 21:15

Schuurs is best snel hoor, en Dest was natuurlijk een van de snelste verdedigers die ik überhaupt bij Ajax heb gezien. Sanchez was daar wel echt uitzonderlijk goed in ja. Jeetje wat zijn er toch veel ontzettend goede voetballers vanaf Ajax naar de top vertrokken de laatste jaren.

Ik ben niet blij met deze aankopen omdat ze 'voorspelbaar' zijn en omdat ze worden gehaald omwille van hun Nederlandse nationaliteit. Met Blind, Schuurs, Promes, Mazraoui heb je 4 Nederlandse basisspelers en ik heb liever kwaliteit dan nationaliteit.als je dan spelers wilt halen, scout dan de grootste Nederlandse talenten en haal af en toe verloren zonen terug (klaassen is daar opzich een voorbeeld van).ik ben er niet enthousiast over maar vind het ook geen slechte spelers. Ik denk overbodig maar wie ben ik.

1 oktober 2020 om 21:18

Ik snap ook echt niet waarom een versterking voor een bepaalde positie nu ineens per se Nederlands moet zijn. Prima als je probeert om Nederlandse spelers aan te trekken, maar dat gebeurt toch ook door topspelers als Blind, Promes en Huntelaar te halen, en hopelijk ook Klaassen. Maar het moet wel een bepaald niveau hebben. Als je nou zegt, we richten op minimaal de helft Nederlands, en ongeveer de helft uit eigen opleiding, dan is dat uitstekend, maar daar zit Ajax al zo’n beetje aan. Ik snap het niet hoor, dat de nieuwe rechtsback dan per se Nederlands moet zijn.

Nu nog een verdediger en een goede spits Danilo terughalen. Klaiber voor op de bank kan en Klaassen naast Kunduz. Alvarez, Labyad en Traore verkopen voegen totaal niets toe. the Hunt tijdelijk als eerste spits of systeem Tadic spits.

1 oktober 2020 om 11:52

Gewoon Brobbey gebruiken en Traore verhuren. Danilo doet het nu goed bij Twente en doet belangrijke ervaring op. Alvarez en Labyad kun je prima gebruiken.

Klaassen heeft een Ajax-hart, vechtlust en is leider. Natuurlijk willen we die.

Die loting is killing en Ajax moet zijn ambities waarmaken. Overmars mag overuren maken: Onana, Stekelenburg, Scherpen; Mazraoui, Klaiber; Schuurs, Fosu-Mensah; Blind, Martinez; Tagliafico, Wijndal; Timber, Rensch; Klaassen, Alvarez; Kudus, Gravenberch; Antony, Neres; Eriksen, Ihattaren; Promes, Lang; Taylor, Ekkelenkamp; Tadic, Labyad, Huntelaar, Traoré Dan is de selectie kwalitatief pas genoeg om je ambities waar te maken om aan te haken bij de Europese top. Het Bayern van Nederland worden. Onoverwinnelijk. Druk programma in korte tijd. De selectie is breed kwalitatief zo sterk dat schorsingen, blessures en rustperiodes op te vangen zijn zonder veel kwaliteit in te leveren. De jonge talenten zullen minuten maken met invalbeurten als de punten binnen zijn.

Tuurlijk! Houdt er rekening mee dat Ajax weer een seizoen in gaat met ontzettend veel wedstrijden die gespeeld gaan worden. En houdt er tevens rekening mee dat er spelers geblesseerd kunnen raken door het overvolle speelschema. Teren op de jeugd durft Ajax blijkbaar niet aan op die specifieke rechtsachter positie. Klaiber is in dat geval een prima aankoop. Niet meer, niet minder.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1521
2.Vitesse158
3.PSV137
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper60
D. BlindVerdediger61
AntonyAanvaller64
Q. PromesAanvaller61
D. TadićAanvaller64
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 25 oktober
Manchester City gaat toeslaan bij Partizan Belgrado. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren