Waar of niet waar - Schonk Maradona Argentinië eigenhandig de WK-titel?

Maandag, 6 april 2020 om

De voetballerij ligt voorlopig stil door de uitbraak van het coronavirus, maar uit het oog is niet uit het hart. Als echte liefhebbers grijpen we massaal naar oud beeldmateriaal, piekeren we ons suf of en hoe de competities hervat kunnen worden en natuurlijk zijn er ook nog de eeuwige discussies om op terug te vallen. Voetbalzone neemt deze week zeven veelgehoorde beweringen onder de loep en aflevering 2 gaat het over een van de beste voetballers ooit: Diego Armando Maradona. De man die Argentinië in 1986 de wereldtitel schonk. Pluisje was de grote ster van het eindtoernooi in Mexico, maar is het te rechtvaardigen om te zeggen dat hij het alleen deed?

Voor het begin van dit verhaal gaan we terug naar het jaar 2018, waar Lionel Messi zojuist een penalty heeft gemist in de WK-wedstrijd tegen IJsland. Argentinië was vooraf de torenhoge favoriet, maar kwam in de eerste groepswedstrijd niet verder dan een teleurstellend 1-1 gelijkspel. Oud-spits Hernán Crespo nam het in gesprek met La Gazzetta dello Sport echter gelijk op voor zijn landgenoot. “Natuurlijk verwachten we meer van hem, maar Messi is nu eenmaal geen Maradona. Hij kan het WK niet in zijn eentje winnen.” Jongere voetbalfans kennen Pluisje vooral van de soms bizarre uitspraken, maar hij was wel degelijk een ongelooflijk goede voetballer, zoals Crespo terecht opmerkte. Vooral in 1986 was hij onnavolgbaar.

Niemand heeft een internationaal landentoernooi zo gedomineerd als Maradona in dat jaar. Liefst 71 procent van alle Argentijnse goals tot aan de finale werd geproduceerd of voorbereid door de frivole nummer 10, die het ene na het andere iconische moment mogelijk maakte. In de met 3-2 gewonnen eindstrijd (tegen West-Duitsland) scoorde hij echter niet, maar zijn vele hoogtepunten hebben dat feit naar de achtergrond verdrongen. Denk bijvoorbeeld eens terug aan de kwartfinale tegen Engeland. Daarin scoorde hij met ‘De hand van God’ en drie minuten later trof hij opnieuw doel na die legendarische solo over zestig meter en langs zeven tegenstanders. Die goal geldt nog steeds als een van de mooiste individuele acties ooit en versterken de gedachte dat het Argentijnse team uit tien waterdragers en de geweldige Maradona bestond. Niets is echter minder waar.

Argentinië was weliswaar niet de grote favoriet, maar kwam desondanks met een ijzersterk collectief naar Mexico. Néstor Clausen, Ricardo Giusti en Ricardo Bochini maakten op dat moment samen deel uit van het Independiente-team dat de Copa Libertadores won en twee jaar eerder de Intercontinental Cup (WK voor Clubs) op zijn naam schreef. Middenvelders Sergio Batista en Claudio Borghi hielpen Argentinos Juniors aan de landstitel, terwijl Héctor Enrique, Nery Pumpido en Oscar Ruggeri ook diverse prijzen hadden gewonnen met River Plate. Daarnaast waren er naast Maradona (Napoli) nog vijf spelers actief in Europa: Daniel Passarella (Fiorentina), Pedro Pasculli (Lecce), Marcelo Trobbiani (Elche), Jorge Valdano (Real Madrid) en Jorge Burruchaga (Nantes). “We hadden geweldige spelers”, zei laatstgenoemde, goed voor de winnende treffer in de finale, dan ook tegenover El Grafico. “Het probleem was dat de groep verdeeld was, vol grote ego’s.”

Zodoende verdient ook bondscoach Carlo Bilardo de credits voor de wereldtitel. Het is ten slotte aan hem te danken dat de ploeg rondom Maradona werd gebouwd. Veel analisten hadden het de temperamentvolle aanvallende middenvelder nog altijd niet vergeven dat hij vier jaar eerder rood pakte op het WK van 1982, nota bene tegen aartsrivaal Brazilië. “Ik weet nog dat veel journalisten kritisch waren op Diego”, meldde Bilardo aan Marca. “Allemaal omdat ik hem captain maakte in plaats van Passarella. Ze vonden dat hij vanwege het vorige WK niet eens in de selectie opgenomen had mogen worden, laat staan in de basis. Ze zeiden dat Maradona een paria was voor het nationale team. Ik kreeg te horen dat Bochini beter was dan Diego… Ik heb er nooit over nagedacht hem te passeren.”

De bondscoach besloot in te spelen op het eergevoel van Maradona, die vastbesloten was de pers te laten zien dat ze ernaast zaten. Veel clubcoaches hadden moeite om Maradona uit het nachtleven te houden, maar Bilardo had moeite om hem van het veld te krijgen. “Diego was altijd snel verveeld als we teamactiviteiten deden. Het enige wat hielp was voetballen.” De bondscoach wist echter als geen ander dat het team juist gebaat was bij rust, dus verbood hij zijn selectie om extra te trainen terwijl zij er alles aan wilden doen om nog fitter en sterker te worden. Ook besloot de coach om luchtigere wedstrijdshirtjes in te laten vliegen vanwege de hitte en hij was een van de eerste keuzeheren die met de tegenwoordig vaak geziene 5-3-2-formatie op de proppen kwam.

Dat werkte als een trein voor de Argentijnen. Met hun drie centrumverdedigers hield de uiteindelijke wereldkampioen de boel potdicht en het bood Maradona de kans om voorin voor gevaar te zorgen zonder dat hij zich om defensieve taken hoefde te bekommeren. In de zes wedstrijden richting de finale kreeg la Albiceleste slechts drie goals tegen en Maradona blonk onder meer uit met dubbelklappers tegen Engeland en België. Daarmee had hij een kolossale invloed op zijn teamgenoten. “Maradona was de technische leider van het elftal: een jongen die alle mogelijke moeilijkheden voor was”, onthulde Valdano aan Marcela Mora y Araujo. “Ten eerste was hij degene die wonderen mogelijk maakte. Het geeft enorm veel vertrouwen om met zo iemand in een team te spelen. Daarnaast werd er zoveel over hem gezegd en geschreven… Hij absorbeerde alle druk in zijn eentje.”

“Ik bedoel te zeggen dat je een nacht voor een wedstrijd lekkerder slaapt als je weet dat Diego aan jouw kant staat. Hij deed dingen die niemand anders ter wereld kon”, aldus Valdano, die onbewust ook nog een ander voordeel had. “In ons achterhoofd wisten we allemaal dat Maradona degene zou zijn die alle kritiek zou krijgen als we onverhoopt zouden verliezen.” Met die uitleg is het goed te begrijpen dat veel Argentijnen geloven dat ze de wereldtitel nooit gewonnen zouden hebben als er een andere nummer 10 had gespeeld. “Ik houd van Messi en zou dolgelukkig zijn als mijn zoon een procent van zijn talent had, maar Maradona was uniek”, meldde oud-ploeggenoot Enrique aan Continental. “Maradona en Messi hebben andere karakters op het veld. Diego genereerde vertrouwen en liet ons allemaal beter spelen.”

Daarmee komen we tot de kern van de stelling. Maradona was de speler waar het allemaal om draaide voor Argentinië, maar hij zou het WK nooit gewonnen als zijn teamgenoten niet boven zichzelf uitstegen. Burruchaga vatte het treffend samen in gesprek met El Gráfico. “Ik zeg altijd dat ik God dank dat Diego een Argentijn is. We weten allemaal wat hij voor ons betekend heeft, maar wij hebben Diego geholpen bij zijn heldendaden. We mogen niet vergeten dat we een geweldig team hadden. We hadden de volwassenheid om over tegenslagen heen te stappen en gaven alles voor het team.” Zo speelde de vorig jaar overleden centrumverdediger José Brown het hele toernooi met knieproblemen en in de finale scoorde hij de openingstreffer. De leider van de defensie leek het duel niet uit te kunnen spelen toen zijn schouder uit de kom schoot, maar hij peinsde er niet over. Alles moest wijken voor het heilige doel: de wereldtitel. Valdano scoorde ook in de finale en hij maakte vier van zijn zeven interlandgoals tijdens dat magische toernooi van de Argentijnen waarin iedereen van de ploeg boven zichzelf uitsteeg. Ja, Maradona leverde misschien wel de beste prestatie ooit op een wereldkampioenschap, maar hij deed het allerminst alleen.

Maradona-achtig doelpunt van River Plate-aanvaller Ignacio Scocco
Meer video's

Poll

Wie is beter?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

91 reacties (laatste reactie door pieterprins773)

Maradona kon alles wat messi kan maar Messi kan niet wat Maradona kon. Laat Messi van dit huidig AC Milan bijvoorbeeld eigenhandig kampioen maken.Wereld kampioen worden met Argentijnen die beter of minstens gelijk waren aan de ploeggenoten van Maradona.Als Maradona niet onterecht gediskwalificeerd was in 94 had Argentinië nog een gouden beker gewonnen! Maradona ipv Messi bij barca had nog meer cl opgeleverd. Omdat Maradona een slechte reputatie had kreeg ie een fiat ipv Ferrari en een flatje ipv villa. Niemand kon Maradona vreemd genoeg op waarde schatten behalve het nietige Napoli.... Maradona = God en stuurde zijn zoon Ronaldo Nazario om iedereen te verlossen van zijn zonde. Punt. Doei.

5 april 2020 om 08:15

Haha leuk relaas op zich is dit natuurlijk voer voor een interessante discussie. Ik denk dat een Messi in zijn hoogtijdagen in 7 pogingen wel degelijk het huidige Milan 2x kampioen zou kunnen maken. Ik ben benieuwd overigens waarom je denkt/vindt dat maradona in 94 onterecht werd gediskwalificeerd. Messi in 2014 leidde Argentinie bijna naar de titel die uiteindelijk terecht bij de Duitsers landde. Als de scheids niet in de fout was gegaan en Neuer gewoon een terechte rode kaart had gegeven voor diens aanslag op Higuain had het er anders uitgezien. Ik zou ook niet weten waarom Maradona Barca meer CL’s had opgeleverd. Tegenover het mooie wat Maradona heeft gepresteerd staan veel meer goals en club en individuele prijzen van Messi die los daarvan natuurlijk al veel langer op een hoger niveau presteert dan Maradona ooit heeft volgehouden. Mij maakt het persoonlijk overigens geen reet uit wie welke speler beter vindt de discussie daarentegen vind ik wel een interessante.

5 april 2020 om 08:59

Ff voor de jongere lezers hier , het waren andere tijden. De Italiaanse competitie was veruit de beste competitie ter Wereld. AC Milan en Inter Milan waren het Man City en Liverpool van nu. De beste voetballers ter Wereld speelde in Italië, Maradona ging naar Napoli op dat moment een club van het niveau dat zich het best laat vergelijken met Heracles in de Nederlandse competitie. Een relatief onbeduidend clubje ( sorry Almelo) dat altijd een beetje anoniem meespeelde. Maradona maakte deze club tegen alle wetten in Kampioen van Italië , een zo goed als onmogelijke prestatie. De rijke clubs in het noorden AC , Inter , Juventus werden aan alle kanten beschermd door scheidsrechters en de bond. En toch was het Maradona die de competitie volledig naar zijn hand wist te zetten. Dat is voor mij dan ook het grootste verschil tussen beide spelers hun persoonlijkheid. Maradona was de absolute baas , een natuurlijk leider , en een absolute winnaar. Hij was in staat om een matig tot redelijke ploeg volledig naar zijn hand te zetten, en zijn wil was wet. Zoals gezegd het waren andere tijden , zonder VAR en de velden waren knollentuinen vergeleken met de velden van nu. Ik kan genieten van de voetballer Messi , laat soms dingen zien van buitencatergorie. Maar het niveau wat Maradona liet zien op het WK van 1986 was voor mij buitenaards. Die schonk Argentinië zo goed als eigenhandig de Wereldtitel, iets wat Messi never nooit was en is gelukt.

5 april 2020 om 10:19

Op het gebied van clubvoetbal heb je natuurlijk gelijk maar door te stellen dat Maradona Argentinie eigenhandig de wereldtitel schonk, daarmee doe je de anderen echt tekort. Het is niet alsof er een keeper op goal stond, 1 Maradona en 9 x een Berry van Aerle. Het team was compleet in balans en hoewel Maradona redelijk in de tang van Mattheus zat in de finale, was Argentinie oppermachtig. In tegenstelling tot wat we de laatste jaren bij Argentinie terugzien klopte het team van ‘86 tactisch helemaal. Nu is het los zand.

5 april 2020 om 11:18

Natuurlijk stonden er ook andere topspelers op het veld. Maar als je naar de wedstrijden tegen Engeland en België terugkijkt (dat zijn de eerste twee die in me opkomen van dat WK) kom ik tot de conclusie dat ze zonder Maradona die niet gewonnen hadden (al waren er in de halve finale tegen België twee onterechte offside gevallen gefloten die anders twee doelpunten hadden opgeleverd).

5 april 2020 om 14:23

Baradona, Bij deze kunnen wij jou hier liever niet meer serieus nemen. Messi laat soms dingen zien van buitencategorie? Hahahah scheer je weg man! Hij laat in 15 jaar dingen zien die nog nooit vertoond zijn op een veld. Alleen qua doelpunten en de elegantie daarvan al 100x meer dan welke voetballer dan ook. Solo’s, vrije trappen, lobjes. Als je wil discussieren wees dan op z’n minst eerlijk grappenmaker.

6 april 2020 om 19:04

Messi leidde Argentinië in 2014 bijna naar de titel? Na de groepsfase bij 1 doelpunt van Argentinië betrokken geweest en daar zaten 3 verlengingen bij.. overigens wat dat ook nog eens een simpele pass over 5 meter naar di Maria.. alleen in de groepsfase was die belangrijk, daarna zoals wel vaker in knock outs onzichtbaar.. dus als dat voor jou bijna naar een wereldtitel leiden is.. zelfs Huntelaar maakte meer goals in de knock outs en die speelde maar 45 minuten. Maradona won de wereldtitel voor Argentinië bijna hoogstpersoonlijk. Tegen Ron Vlaar heb ik Messi trouwens ook 120 minuten niet gezien en in de finale ook niet..

6 april 2020 om 19:30

Simpele pass over 5 meter? 1 tegenstander die komt aanvliegen en hem voorbij dribbelen noem ik niet simpel. Verder was hij in de knock out fase matige voor zijn doen, maar bij elke wedstrijd was hij de meest dreigende speler en hij heeft elke wedstrijd 1 op 1 kans gecreëerd. In de finale een paar maal zelfs.

5 april 2020 om 15:19

je weet zelf ook wel dat het met het huidige voetbal onmogelijk is om "in je eentje" een team kampioen te maken. Dus dat hele argument slaat helemaal nergens op.

5 april 2020 om 16:31

Baradona, een tien met een griffel voor je comment! Ik had het zelf niet beter kunnen verwoorden.

Als iemand ooit zijn hand op een WK-winst wist te leggen was het Pluisje wel. Leuke poll trouwens. Alle rationele argumenten gaan naar Maradona bij de vraag wie de beste van de twee is. Toch heeft Messi mijn sympathie. In het voetbal van vandaag de dag, ondanks een matige legacy bij Argentinie, is Messie buitenaards en naar mijn smaak de beste speler aller tijden.

Tuurlijk had Maradona het niet zonder zijn ploeggenoten kunnen doen, niemand kan dat. Maar in dit stuk wordt aangegeven dat Argentinië een ijzersterke selectie had, om vervolgens aan te geven bij elke matige clubs al deze internationals speelden. Alleen Valdano speelde bij een topclub de rest speelde op dat moment niet bij een topclub en zou ook later nooit bij een topclub spelen, dus individueel was dit misschien wel een van de slechtste selecties van Argentinië ooit. Bilardo heeft hen laten zien dat ze alleen iets konden bereiken als ze volledig in dienst van Maradona speelden, maar zonder Maradona stelde dit team natuurlijk niets voor. Dat bleek ook wel het wk ervoor en het wk erna toen Maradona werd geschorst en Argentinië roemloos ten onder ging. WK 1986 was het WK van Maradona en de rest waren waterdragers, niet zoals door VZ beschreven topspelers

5 april 2020 om 11:09

Op het Wk 1990 stond Argentinië met Maradona in de finale. Hij werd in 1994 geschorst

5 april 2020 om 15:50

Klopt, slordig van mij. Maar maakt nog meer duidelijk hoe belangrijk hij was voor Argentinië

6 april 2020 om 18:30

In 1978 was Maradona, toen nog net 17, te jong. In 1982, als grote ster van Barcelona, flopte Maradona, omdat hij als 21 jarige nog niet toe was om een team in zijn eentje te dragen. In 1986 bereikte hij de piek van zijn carriere, door eerst (inderdaad eigenhandig) de wereldtitel op te eisen en het jaar erop Napoli (destijds vergelijkbaar met een club als Roda JC) voor het eerst landskampioen te maken. En okay, volledig in je eentje kan geen enkele voetballer iets winnen. Uiteraard zijn daar nog meer spelers voor noodzakelijk. Maar laten we dingen wel in perspectief houden. Zowel bij Napoli als bij het Argentinië van die tijd speelden degelijke en soms behoorlijke spelers, maar echt geen toppers. Zelfs Valdano, speler van Real, was geen echte superspeler of topspits. Kenmerkend voor de succesvolle entourage rond Maradona was vooral dat die spelers om hem heen zich volledig wegcijferden voor Maradona. Spelers als Burruchaga, Giusti, Balbo en Borghi stelden hun kwaliteiten volledig in dienst van pluisje. Het resultaat was navenant. Ik zeg dit met name omdat Argentinie na het epoc Maradona ook nog een speler als Requelme heeft gekend. Die speler, ook een stylist en spielmacher, zette echt geen meter te veel op het veld en verdedigen deed hij gewoon niet. Het team speelde echter volledig in zijn dienst. maar Reuqelme kon Argentinië geen wereldtitels schenken. Maradona wél. Dát is het verschil.

6 april 2020 om 18:53

Oranje stond bijna in de finale met veel ED spelers. Het waren echt geen koekenbakkers om hem heen. De verdediging, oa met die gast met die baard, gaf weinig weg. Hij had naast hem dat kleine mannetje dat al had vuile werk voor hem opknapte en Valdano in de spits. Het team was ook helemaal 100% op hem afgestemd. Wellicht juist omdat het geen sterren waren, in het huidige Argentinie zitten ook nogal wat lieden die ook graag beslissend willen zijn, maar daarvoor niet de kwaliteiten hebben. Dan kun je beter iemand hebben die wellicht wat minder is, maar wel zij plek kent.

Laatst een docu gezien over deze man. Het was echt interessant. Met name vooral zijn tijd bij napoli, het was de napoli tegen heel italie omdat napoli volgens de overige italianen de stinkende en vieze mensen daar woonden. En dan de wedstrojd argentinie ialaie gespeeld in napoli.. dat heeft zelfs de volk in napoli een beetje gesplitst. Hij gaf ook aan om te willen vertrekken uit napoli terwijl hij nog een contract had en als laatst vrouwen en drugs...heel interessante docu.

5 april 2020 om 10:14

-Napoli -Argentinië -Italië -wedstrijd Maar de film was inderdaad prachtig !

Marodona in 1986 is de beste WK performance die ik ooit individueel van een speler gezien heb. En dat toch met niet het meest bijzondere elftal. Zijn wedstrijden tegen Duitsland, Engeland en Belgie waren van buitencategorie.

6 april 2020 om 02:32

Zidane, WK 2006 in Frankfurt, Frankrijk - Brazilië. Beter ga je het niet krijgen.

6 april 2020 om 11:00

Jij hebt het over een individuele wedstrijd, ik heb het over een geheel toernooi. Al staat Zizou’s performance in 2006 ook zekers in mijn top-3.

6 april 2020 om 11:15

Mmh ja klopt, ben iig blij dat ik die wedstrijd als klein jochie live heb mogen zien. Zelden zoveel legendes op een veld gezien maar Zidane stak er die dag met kop en schouders boven uit. Zidane, Henry, Vieira vs Ronaldo, Ronaldinho, Kaka. Of wat dacht je van Thuram en Sagnol vs Roberto Carlos en Cafu. En dan heb ik het nog niet eens over Adriano of Ribery.. of wat dacht je van Makelele, Gilberto Silva of Juninho. Ja dat was smullen zeg.

6 april 2020 om 12:49

Klopt maar Ronaldo bijv was over zijn top door zijn ziekte en blessures. Ik vond dat Braziliaanse elftal altijd een tikkeltje overschat. Ik kijk zelf veel liever na het Brazilie van 1997-2002 en in de jaren ‘80 was het helemaal samba voetbal. Ook Franrijk was tussen 1998 en 2002 sterker dan de lichting van 2006. Daarna is Frankrijk ook flink afgezakt. In die periode had je ook nog Desailly, Blanc, Lizazuru, Djorkaeff, Karembeu waren er niet meer bij namelijk na 2004. Zidane was in 2006 zelfs al 34, maar nog steeds fenomenaal.

6 april 2020 om 17:42

Tja de driehoek Ronaldo, Rivaldo, Ronaldinho was natuurlijk ook wel gezellig maar Kaka blijft samen met Pirlo mijn jeugdheld dus moet ik dat helaas los laten haha. Wat die man allemaal heeft laten zien bij Milan.. jammer dat hij het niet kon doortrekken bij Real Madrid waardoor die periode soms vergeten wordt door sommigen. Maar voor mij is Kaka de beste aanvallende middenvelder.

Een ieder die echt denkt dat hij in z'n eentje het WK heeft gewonnen, begrijpt er simpelweg geen donder van en heeft of écht geen verstand óf lult gewoon anderen na. Zoals in het artikel vermeld staat, had Argentinië in die tijd een topelftal en, in tegenstelling tot alle bondscoaches sinds Bielsa(ondanks de groepsuitschakeling), geen fatsoenlijke coach gehad/gebruikt. Er is werkelijk niemand die zolang zo'n hoog niveau heeft aangetikt. En simpel genoeg: zonder het WK, had Maradona nooit de status gekregen die hij heeft. Een complete carriere dat voornamelijk gebaseerd wordt op één toernooi. Hij stelde teleur in '82, met een team dat het WK van 78 won. Deed het uitmuntend in '86. Stelde, mede door z'n blessure, teleur in '90 en over '94 hoeven we niet te beginnen. Als er één ding is dat grootheid markeert, dan is het continuïteit. Mede daardoor, staat Maradona ins de schaduw van Messi.

5 april 2020 om 11:43

Tja dat is te makkelijk vind ik. Het is volkomen logisch dat die prestatie van 86 zo belangrijk is voor zijn carrière want dat was vrij ongezien. Om over zijn prestatie bij Napoli nog maar te zwijgen, dat was echt één van de meest ongeziene gebeurtenissen uit het voetbal ooit. Daarnaast heeft Messi al op elk toernooi met Argentinië teleurgesteld en hoe je het ook wendt of keert, Messi heeft met veel betere spelers samengespeeld dan Maradona (bij Argentinië en op clubniveau).

5 april 2020 om 12:31

@Almogaver , beide spelers zijn totaal verschillend. Maradona heeft zich vanuit de krottenwijk met vallen en opstaan naar de top gevochten. Het WK 1986 was een ongeëvenaarde prestatie maar zoals Maradona zelf aangaf waren de prestaties bij Napoli nog indrukwekkender. Messi staat al jaren aan de top , speelt zijn hele leven bij een van de beste clubs in de wereld. Staat dagelijks met betere spelers op het veld (club als internationaal) en krijgt veel betere proffesionele begeleiding. En toch heb ik Messi zien opgeven , en meerdere zwakke toernooien zien spelen. Zou Messi in een vergelijkbare situatie als die van Maradona zich ook zo kunnen manifesteren ? Zou hij ipv prijzen winnen met Barca clubs als Espanyol of Bibao naar de top kunnen brengen ? Ik denk het niet! En waarom heb ik Messi ondanks die continuïteit nooit een onvergetelijk goed eind toernooi zijn spelen met Argentinië? terwijl ze de afgelopen jaren duidelijk over genoeg kwaliteit beschikte? Mede daardoor staat Maradona nog altijd een streepje voor.

5 april 2020 om 15:03

Hoe kan je nou zeggen dat argentinie genoeg kwaliteit heeft? Op de aanvalslinie na is het echt benedenmaats.

5 april 2020 om 16:08

Benedenmaats! Hoe zouden Bale of Zlatan zich wel niet moeten voelen? Kijk de selecties even terug zou ik zeggen 90% van de spelers speelt bij een internationale topclub. Romero, Mascherano , Zabaleta, Garay, Rojo, Otamendi, Demichelis , Di Maria , Pastore, Rodriguez, Aguero, Higuain, Dybala, Tevez allemaal basis bij topclubs. Ik wou dat Nederland zulke spelers had.

5 april 2020 om 16:49

@bf1994 Oranje had op het Wk2014 ook een matige selectie maar Robben nam ons bij de hand en loodste ons naar de halve finale. ik vind Messi een geweldige speler maar op veel van de eindtoernooien met Argentinie vond ik hem vaak erg tegen vallen. bij Barca is het de beste speler ter wereld maar in het Argentinie shirt vind ik hem zich op de Wk's nooit echt onderscheiden

5 april 2020 om 17:01

@fcdc ga je werkelijk ontkennen dat de linies van argentinie op de aanval na goede spelers heeft? Of niet beneden maats is? Daar houdt die discussie op

5 april 2020 om 17:03

Je zegt hetzelfde als ik alleen over robben. Robben won toch ook geen WK. je vergelijking gaat op alleen niet op de manier die jij voor ogen had gezien. Want messi was ook gewoon de belangrijkste speler van argentinie in 2014 en Robben van nederland in 2014. Maar beide geen Wk..........

5 april 2020 om 17:25

@bf1994 lijstje zegt genoeg lijkt mij, dat jij basis spelers van Real, City, PSG, Liverpool, Roma, Juventus, Inter etc niet als goede spelers beschouwd ligt meer aan je zelf.

5 april 2020 om 18:38

@bf1994 dat Argentijnse elftal in 2014 was natuurlijk wel een stuk sterker dan de selectie die wij destijds hadden bij Oranje. Messi is een geweldige speler bij Barca maar het is natuurlijk niet voor niks dat de Argentijnse supporters hem niet echt zien als een grote held. die hebben nog nooit de Messi van Barca gezien in het Argentijnse shirt

5 april 2020 om 18:43

Je benoemt de aanvallers alleen die speelden bij een topclub ja en dat zeg ik ook. Benoem de rest maar eens hhaha. Op de aanvallers en masheranol na zijn die andere spelers middelmaat en benedemaat.

5 april 2020 om 18:57

@bf1994 Romero (AS Monaco), Garay en Enzo Perez (benfica), Zabaleta en Demichelis (manchester City), Biglia (lazio), Di Maria (real Madrid), Higuain (napoli), Mascherano (barcelona), Campagnaro, Palacio en Ricardo Alvarez (inter Milan), Lavezzi (paris Saint Germain). dat waren toch geen misselijke clubs hoor waar die gasten speelden. Oranje moest het op een paar uitzonderingen zoals bv Sneijder, Van Persie en Robben na het voornamelijk doen met Eredivisiespelers

5 april 2020 om 19:02

Ok @bf1994 Romero (AS Monaco ) , Burdiso (inter, Roma), Zabaleta (city), Garay (real ,benfica), Royo (sporting, United) , Otamendi (city) , Demischellis (bayern, City) , Rodriguez (atletico, Liverpool) , Biglia ( Lazio , Milan) , Mascherano (liverpool, Barca) , Pastore (psg) , Campagnaro (inter), Palacio (inter), Alvarez ( Inter) , Salvio ( Atletico, Sevilla) , Banega ( Sevilla) , Mercado (sevilla) stuk voor stuk geen aanvallers en spelend voor topclubs . Je zou er zo 2 top teams van kunnen maken

6 april 2020 om 01:00

Typisch Japie. Zogenaamd heeft Robben ons naar de halve finale gebracht, maar Messi heeft Argentinië niet naar de finale gebracht. Lachwekkend. En dan even vergeten dat Messi vier finales heeft gespeeld met Argentinië. Toedels!

6 april 2020 om 11:02

Messi was zekers met Di Maria en Mascherano daar hoofdverantwoordelijk voor. Maar ik vond Robben wel echt van ongekende klasse op het WK in 2014 en ook in 2010 in misschien nog wel een zwakker voetballand dan Argentinie.

6 april 2020 om 12:10

Allemaal middelmaat op een paar na. Als jij daar een top team van weet te maken mag jij jezelf de beste voetbalcoach ooit noemen. Dat iemand bij een real madrid heeft gespeeeld zegt helemaal niks. Lucas vasquez speelt immers ook bij real madrid. Maar goed als dat je enige criteria is om een speler goed te noemen dan snap ik wel dat jij dat zo ziet.

6 april 2020 om 12:12

Of je een groot voetballand of klein voetballand bent maakt helemaal niks uit. Je bent volkomen afhankelijk van je lichting op dat moment. De selectie van oranje in 2010 was vrij sterk. En in 2010 was robben bij verre na niet zo goed als in 2014. Als dat wel zo was dan waren wij nu wereldkampioen.

6 april 2020 om 12:53

Haha maar met wie speelde Diego dan? Ook allemaal middelmaat hoor op paar nagelaten. Robben speelde ook in een matig Oranje maar wist toch op 2 WK’s uit te blinken. En je doet net of Messi uit Bahrein komt. Een Hagi deed het zelfs bij een Roemenie, Milla bij Kameroen, Boniek bij Polen, Stoickhov bij Bulgarije etc. Dat waren pas kleine voetballanden. Allemaal meer gepresteerd dan Leo op 4 WK’s bij elkaar. Allemaal smoesjes!

6 april 2020 om 13:37

@Bf1994 dat jij het middelmaat vind , ligt meer aan jou. Ik denk dat geen enkele coach deze spelers matig zou noemen. Wel apart dat je de selectie van Nederland in 2010 met Heitinga (everton) Matthijsen ( HSV) Gio (Feyenoord) en Bouhlarouz (Stuttgart) in de defensie dan vrij sterk vind. Terwijl dit overduidelijk niet het geval is.

5 april 2020 om 13:32

Maradona speelde in 1990 ook een fenomenaal WK hoor. En Leo was nog een broekie in ‘06, in ‘10 een aanfluiting, in ‘14 redelijk tot goed maar nog steeds niet als Diego in ‘86 en in ‘18 wederom een flop op het WK.

5 april 2020 om 14:49

In 2006 was Messi een broekie maar elke minuut die hij op het veld stond dolde hij iedereen met speels gemak. De allergrootste blunder ooit van Pekerman, om Cruz erin te brengen ipv Messi tegen Duitsland. Dat Argentinie had met Messi de wereldtitel gepakt. Maar Pekerman maakt dezelfde fout als Menotti in 78: Maradona en Messi werden “te jong” bevonden. Menotti kan je niks zeggen omdat hij alsnog De titel gepakt heeft en de winnende trainer heeft altijd gelijk. Pekerman... heel ander verhaal.

5 april 2020 om 18:14

Vind continuã¯teit nou niet per sé het woord wat grootheid zou moeten definiã«ren. Als ik aan grootheid in het voetbal denk, denk ik eerder aan opstaan bij moeilijke momenten en je team bij de hand nemen in wedstrijden waar het om gaat. Vind dat juist net een aspect waar Maradona een streepje voor heeft. Vind op basis van clubprestaties zeker dat Messi de 'betere' is, alleen de geschiedenis leert ons dat internationale prestaties op mondiale eindtoernooien ons later het meest bij zal blijven en een groot gedeelte van de speler zijn saga zal definiã«ren.

6 april 2020 om 00:05

@almogave Die comments die begiinnen met iedereen die dit of dat zegt begrijpt er geen donder van en heeft er geen verstand van is wmb gewoon af. Wat een rare stijl van communiceren op een forum, ieder geeft zijn mening en die zou je ook gewoon kunnen respecteren. En nee natuurlijk wint een speler nooit alleen een WK maar buiten Valdano zaten er geen toppers in dat team maar gewoon goede taakbewuste voetballers dus ja die prestatie van Maradona komt redelijk in de buurt van alleen het WK winnen.

De ploeggenoten van Maradona waren zeker geen koekenbakkers. In het artikel werd ook al aangegeven dat Independiente Liverpool in 1984 verslagen had. In dat elftal liep een aantal internationals, net als in de ploeg van Argentinos Juniors. Dat won in 1985 de Copa Libertadores en dwong EC 1-winnaar Juventus ( met Platini en Scirea) tot penalty's in de Intercontinental Cup. Ook in 1986 zou een Argentijnse ploeg in die finale staan: River Plate zou het tegen EC 1-winnaar Steaua opnemen. Dat zijn prestaties die tellen. Er moet ook bij vermeld worden dat er toen een beperking stond op het aantal buitenlandse spelers dat door een club gecontracteerd mocht worden. Mede daardoor speelde Zico, een grootheid in Braziliã«, slechts voor Udinese en kwam Burruchaga uit voor Nantes. Dan kan het gebeuren dat spelers bij Lecce uitkomen als een van de buitenlanders, omdat de grotere clubs al ' vol' zitten'. Zo werd Michael Laudrup door Juventus aan Lazio verhuurd, omdat 'juve' met Platini en Boniek al twee buitenlanders opstelde.

Over Maradona of Messi discussieren wie de betere van de 2 is kan altijd. Maradona wordt door sommigen als de betere gezien vanwege 86’, anderen vinden Messi beter omdat hij het 15(!) jaar lang heeft laten zien. Feit blijft: deze 2 zijn de allerbeste die het spelletje ooit hebben gespeeld. Die dribbel, die techniek, het inzicht, het overzicht, die fluwelen linker die ze beide hebben, steekpasses, vrije trappen. Messi heeft wellicht dan weer 1 voordeel tov Diego: stats van 1 van de beste doelpuntenmakers ooit. Maradona was dan iets meer een echte 10 en Messi meer een aanvaller. Het zijn 2 identieke spelers qua speelstijl. Vecht onderling maar uit wie je beter Vind van de 2. Ik persoonlijk ga voor Messi, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik hem vanaf zn debuut tot vandaag de dag elke week live heb gevolgd. Bij Maradona heb ik ook het idee dat hij nog meer had kunnen bereiken, altijd jammer. Dé 2 voetbalgoden bij uitstek! Met alle respect naar spelers zoals Pele, Cruijff en Il Fenomeno die mijn top 5 complementeren.

5 april 2020 om 17:54

Ik denk dat je gelijk hebt dat Maradona nog meer had kunnen bereiken. Maar ik denk dat Maradona de betere voetballer is. Ondanks dat hé ze niet echt kan vergelijken vanwege de verschillende tijden dat ze speelden. Zag laatst een filmpje op YouTube dat Maradona samen met Messi voetvolley speelden. Dan zie je toch wel dat Maradona 10 x zoveel balgevoel heeft dan Messi

5 april 2020 om 19:06

Ik ben het met je eens dat Maradona meer balgevoel had dan Messi. Maar Messi heeft dan weer de betere dribbel van de twee. En het klinkt belachelijk om te zeggen dat iemand een betere dribbel heeft dan Maradona, maar we praten nu over een geduchte concurrent namelijk Messi. Ik denk dat wij over 10 jaar als Messi gestopt is, pas echt zullen beseffen wat voor voetballer hij nou echt was. Als je nu al Allerlei films van hem kijkt op Youtube: het is absurd. Het is te gewoon voor ons geworden omdat we dit al 15 jaar constant van hem zien.

Je mag je pas met de allergrootsten meten indien je de allergrootste prijs op je CV hebt staan, nl een WK titel. Laat staan dat je ook nog hebt uitgeblonken op datzelfde WK! Zolang Messi deze prijs niet heeft moet hij zich koest houden en een diepe buiging maken naar zijn grote leermeester, Diego Armando Maradona, de allerbeste ooit, no doubt!

5 april 2020 om 13:30

Ik ben blij dat je het feitelijk hebt kunnen onderbouwen op deze manier zodat we de discussie kunnen afsluiten. Op deze manier mogen we ook Cruijff achter Umtiti schalen dus?

5 april 2020 om 13:52

Ijsmuts,zoals ieder ander ben je natuurlijk vrij om hier je mening te geven. Niets op tegen maar laat mij ook zo vtij zijn door te zeggen dat je er niet veel van begrijpt. Maar wil je toch een antwoord: lees svp de comment van baradona hierboven, hij verwoord eigenlijk alles, hetgeen ook een antwoord op jouw vraag is.Ik ga niet alles naschrijven. Wellicht dat je het dan begrijpt.

5 april 2020 om 14:59

Als je eigen comment tekort schiet, verwijs dan daarin naar het comment van een ander en niet achteraf. Als je dan toch de discussie aan wil gaan, prachtig wat maradona met napoli presteerde hoor, maar napoli vergelijken met heracles klopt natuurlijk niet. Tenzij het huidige heracles momenteel in staat is om neymar voor 250 miljoen euro aan te schaffen en daarmee de duurste transfer allertijden te realiseren, maar dat zie ik niet gebeuren.

5 april 2020 om 15:14

Baradona claimt dat messi af en toe iets speciaals laat zien. Hoe kan ik dan zijn comment nog serieus nemen?

5 april 2020 om 14:25

Dus stel er komt een Ethiopische speler en die maakt K Lierse SK 15 seizoenen op rij Champions League winnaar met elke keer 25 goals in de CL en iets van 100 doelpunten per jaar. Maar hij wint nooit het WK met Ethiopië, wat best lastig is, dan kan hij niet de beste speler ooit zijn? Volgens jouw definitie kunnen dus alleen spelers uit de grote voetballanden de beste ooit zijn.

5 april 2020 om 15:24

@lierse1997 Messi komt toch uit een groot voetballand? verder kan het gebeuren dat je geen WK wint maar zolang Messi dat niet lukt zal hij in Argentinie nooit de status van een Maradona krijgen. dat neemt verder niet weg dat Messi een van de beste spelers allertijden is natuurlijk, met of zonder WK winst

5 april 2020 om 15:30

Natuurlijk is Argentinië dat. Maar het was gewoon de bedoel om door een gedachte-experiment aan te tonen dat het nogal nietszeggend is om van 1 specifieke prijs te laten afhangen of iemand de beste ooit kan zijn. Ik ben het daar dus gewoon niet mee eens. Persoonlijk vind ik Cruijff de beste ooit en die had misschien ook wel een wereldtitel mogen winnen met de selectie die Nederland toen had, maar voor mij doet dat totaal geen afbraak aan de speler Cruijff. Net zoals het geen afbreuk doet op de speler Messi. Al kan wel de kritiek gegeven worden dat Messi het vaak laat afweten op de eindtoernooien.

5 april 2020 om 15:44

@lierse1997 dat is zeker waar. Giggs en Litmanen bv waren hele goede spelers die we nooit op een eindtoernooi hebben zien schitteren omdat ze uit een land kwamen die toen geen sterke nationale elftallen hadden staan. ik weet niet wie ik de beste ooit vind, want ik vind Messi geweldig maar dat vind/vond ik spelers als Cristiano Ronaldo, R9, Zidane, Eusebio, Ronaldinho, Cruyff en Maradona ook. allemaal voetballers waar ik vaak van heb genoten en met hun eigen specifieke kwaliteiten

5 april 2020 om 15:58

Zoals je zegt zijn al die namen weergaloos. Voor mij steekt Cruijff er gewoon bovenuit omdat hij natuurlijk een weergaloze speler was maar daarnaast ook nog eens een revolutie in het voetbal heeft gestart.

5 april 2020 om 16:40

Ijsmuts, met alle respect voor Cruijf, Messi en al die andere grootheden maar noem mij nou ‘s 1 speler die in z’n eentje een aandeel heeft gehad van 70% in het behalen van een WK titel, zoals ook in het stukje staat?

5 april 2020 om 17:17

Die 70% haalt hij omdat zijn teamgenoten de kansen afmaken Daar is ook jou valsspeler afhankelijk van anderen. Oh en laten we niet vergeten 1 goal met de hand. Zouden ze zonder die goal ook door zijn gegaan? Weten we niet, wat we wel weten is dat hij vals heeft gespeeld

5 april 2020 om 18:41

@bf1994 wat we ook weten is dat Argentinie toen wereldkampioen werd. het is misschien lullig voor hem maar zolang hij geen WK wint zal Messi in Argentinie altijd in de schaduw staan van Maradona

5 april 2020 om 18:44

Ze werden kampioen omdat de medespelers van maradona de kansen afmaakten die maradona creerde. Als je iets al lullig wilt noemen weet je al hoe laat het is eigenlijk maar wil je het niet noemen wat het is

5 april 2020 om 19:04

@bf1994 ik bedoel meer dat het lullig is dat hij zich niet net zoals bij Barca ooit echt heeft weten te onderscheiden op de grote eindtoernooien met Argentinie. dat lag niet alleen aan zijn ploeggenoten want ik heb Messi bv ook gewoon een penalty zien missen tegen Ijsland op het laatste WK. hij heeft het gewoon vaak niet in het Argentijnse shirt tijdens de grote eindtoernooien en voetbalt daarin ook vaak gewoon niet goed. wij hadden dat met Seedorf bv in het nationale shirt. geweldig bij zijn clubs en veel minder onderscheidend in het nationale elftal

5 april 2020 om 20:08

@bf1994, gelukkig wist Maradona zelf ook vaak genoeg het net te vinden , volgens mij scoorde hij 5x in de knockout fase en maakte tot aan de finale alle Argentijnse doelpunten. Messi heeft daarin tegen nog nooit een doelpunt gemaakt in de knockout fase van een WK.

5 april 2020 om 14:29

Och hebben we er nog zo 1 hier. Wel mijn vriend: dan staat Pele volgens jou beredenering ver boven iedereen met 3 wk’s! Oke 2 dan. 1962 was van Garrincha. Maar 58’ en 70’ toch echt Pele. Vaker dan Maradona. Dus Pele is de beste ooit. Schei toch uit man met zulke dwaze criteria’s. Een WK is in kwaliteit niet eens een hoger niveau dan de CL, dus waar praat je in godsnaam over? De emotionele waarde van een WK is alleen groter omdat het landen betreft. En Cruijff is dus niet 1 van de grootste ooit omdat hij verloren heeft in 74’? Man man man wat een niveau hier zeg.

5 april 2020 om 17:39

Bf1994, je hebt een punt, mee eens. Maar vergeet niet dat het aspect “geluk” een onderdeel is van het succes, zo niet het allerbelangrijkste. Ons Oranje heeft nu 3 WK finales verloren, gaan we nu zeggen dat de tegenstander telkens beter was of zeggen we dat het ons telkens aan een klein beetje geluk ontbrak? (Bal op de paal in 78/ grote teen Casillas 20140ed)

Waarom wordt er altijd gesproken over dat ene WK en dat dat bepaalt waarom maradona beter is. Het is toch gewoon veel moeilijker om 15 jaar lang alle records te breken, alle individuele prijzen te pakken, 3x de champions league te winnen, ik weet niet hoevaak kampioen worden, zo ontiegelijk veel goals maken en ga zo maar door. Het enige wat ik van Maradona hoor is zn periode bij Napoli en 1 WK.

5 april 2020 om 17:07

Omdat ze niks anders hebben. Wk 86 en napoli. Daar tegenover staat 13 jaar lang presteren op het allerhoogste niveau met ongekende aantal goals en assists.

5 april 2020 om 18:43

@goallasso blijkbaar is dat niet moeilijker want het WK winnen is de enige prijs die nog ontrbeekt op het CV van Messi

5 april 2020 om 18:49

Japie je haalt me de woorden uit de mond!

De meeste reaguurders hier zijn geboren na het jaar 2000 en hebben Maradona dus nooit zien spelen. Oneerlijk om hier een poll te zetten.

5 april 2020 om 16:07

Dit dus! Maradona had niet eens de helft van de kwalitatief zeer goede spelers om zich heen die Messi al 15 jaar wel heeft. Enfin, de meesten hier kennen Diego van die paar doelpunten op het WK van 86.

5 april 2020 om 17:14

Daar tegenover staat dat hij ook maar een paar momenten in zn carriere echt heel groot was. Een toernooi in 86. Zijn 2 titels bij napoli. Daar waar messi al 15 jaar lang op die niveau presteert die maradona een paar keer in zn carriere haalde

5 april 2020 om 17:34

Ik ga me niet uitspreken over wie de betere is, maar als je alleen seizoenen meerekent bij Maradona waar hij een titel haalde als “top” dan geef je ook een vertekend beeld natuurlijk. Maradona heeft echt wel meer topseizoenen gehad dan in de seizoenen waar hij grote prijzen won.

5 april 2020 om 19:11

True het begon bij Argentinos Juniors al op 15 jarige leeftijd. En wat te bedenken bij Boca? Dolt heel River Plate defensie die voornamelijk bestond uit slagers van het nationale elftal van Argentinie. Het is een leuke discussie Maradona vs Messi is gewoon de creme de la creme. Mits mensen geen onzin roepen natuurlijk.

Ik weet dat ik over de coronacrisis niet al te grappig moet zijn, maar gaan we hier nou dagelijks iedereen met iedereen vergelijken en dan weer al die zinloze pro en contra argumenten uitwisselen en vliegen bij elkaar afvangen ?

Was echt gewoon een team ook in 86, die hadden echt nog wel een goeie ploeg met een absolute vedette die wereldwijd de aandacht trok, die de hoofdrol op zich nam, die de sterspeler van t tournooi werd maar ze hadden ook nog meer goeie spelers, die ook gewoon de kansen afmaakten toen, wat veel ploeggenoten van Messi afgelopen jaren nog wel is nalieten...

De titel klopt als een bus. Er is geen twijfel mogelijk... eigenhandig of was het nou de hand van God??

Vond met name Burruchaga dat toernooi ook wel erg goed. Verder beechikte. ze achterin met Brown en Ruggieri over fysieke kracht en lengte. De rest waren inderdaad vooral kuitenbijters, op Valdano na. Maar die speelde volgens mij niet echt sterk, ondanks die goal in de finale.

5 april 2020 om 17:34

In plaats van Batista bedoel ik Ruggieri.

Niemand kan het alleen. Maradonna had geen koekenbakkers om zich heen, en de coach had van de spelers een geoliede machine gemaakt die allemaal in dienst van 1 man speelden. Neemt niet weg dat hij wel op cruciale momenten de beslissende acties maakte, en dat onderscheid de beste van de allerbeste. Al bij al vind ik de stelling dan toch waar. Dan Diego vs Messi: Messi is constanter...gewoon altijd enorm goed en al zo veel jaar. Maar toch moet hij Argentinie vind ik nog met een of meerdere beslissende acties naar een grote prijs leiden om boven Diego te staan.

Je zou maar de helft van het talent hebben van Messi of Maradona, dan ben je nog steeds een speler van de buitencategorie. Ik heb Maradona niet echt meegemaakt, ken hem enkel van het wk 94’ en was toen echt in de ban van zijn manier van voetballen. Pas later kreeg ik meer beelden van hem te zien en na spelers als Ronaldo, Zidane en Ronaldinho dacht ik nooit meer eenzelfde speler te zien. Tot ene Leo kwam en het spelletje naar een totaal ander niveau bracht. Met of zonder wk beker, het zal me worst wezen. Wat hij liet zien 10 jaar lang (en nog steeds) doet niemand hem na. Het zijn allemaal grandioze voetballers die ik heb opgenoemd, ontlopen elkaar echt nauwelijks. Ben blij dat ik dit heb mogen meemaken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Argentinië

FIFA ranking: 9
123 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Brazilië4130
2.Uruguay3112
5.Peru261
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Zuid-Ame...
SpelersPositieW
J. MussoKeeper
N. TagliaficoVerdediger
L. BalerdiVerdediger
N. OtamendiVerdediger
N. PérezVerdediger
G. PezzellaVerdediger
R. SaraviaVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Argentinië.

59 jaar
3 fans

In de wandelgangen

Zaterdag 8 augustus
Arsenal wil deze zomer 110 miljoen euro uitgeven om de komst van Thomas Partey, Gabriel Magalhães en Dani Ceballos mogelijk te maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren