Ajax-talent blinkt uit: ‘Ze zeiden dat het hout is waar je tegen aanloopt'

Donderdag, 23 januari 2020 om

Ajax had woensdagavond geen moeite met Spakenburg en bereikte door een 7-0 overwinning de kwartfinales van de TOTO KNVB Beker. Trainer Erik ten Hag gaf een aantal spelers de kans die doorgaans een bijrol hebben bij de koploper van de Eredivisie. Ronald de Boer en Kees Kwakman waren vooral onder de indruk van de manier waarop Carel Eiting en Lassina Traoré zich presenteerden in de uitverkochte Johan Cruijff ArenA.

Eiting speelde als controlerende middenvelder en maakte een goede indruk op De Boer. “Hij heeft natuurlijk heel weinig gespeeld, dus hij moet ook in zijn ritme komen en vlieguren maken. Hij had 164 balcontacten, het meeste van allemaal en ik denk misschien wel meer dan heel Spakenburg bij elkaar”, aldus de oud-international bij FOX Sports. “Careltje voelde zich als een vis in het water. Hij kreeg natuurlijk alle ruimte. Hij stond op zes, dus alle ballen van links en rechts komen naar je toe. Maar hij heeft daar wel heel veel gevoel voor.”

Ryan Babel en Nathaniel Will blij voor debutant Naci Ünüvar

Traoré scoorde twee keer en fungeerde als sterk aanspeelpunt in de voorhoede van Ajax. “Hij heeft precies gedaan wat je van een spits van Ajax in zo’n wedstrijd verwacht”, aldus Kwakman. “Met zijn rug naar de goal, heel vaak in de zestien. Hij heeft ontzettend vaak de goede keuzes gemaakt en is ook niet al te zelfzuchtig. Als de bal voor kwam of in de zestien was, dan was hij daar. We klaagden wel eens over Dolberg, die in dit soort situaties vaak afwezig was. Nou, hij was continu op zoek naar waar het gevaar was. Naast zijn twee goals was hij ook bij twee andere goals betrokken.”

De Boer vindt de negentienjarige Traoré een fysiek sterke speler. “Hij is ontzettend belangrijk als aanspeelpunt. Hij verliest de bal niet zomaar.” Ook Kwakman is onder de indruk van de fysieke gesteldheid van de talentvolle spits. “Hij speelde laatst tegen FC Volendam en die jongens zeiden: ‘Het is gewoon hout waar je tegen aanloopt.’ Het was nu tegen Spakenburg, maar hij laat ook bij Jong Ajax zien dat hij echt kwaliteiten heeft.”


Poll

Verwacht jij dat Carel Eiting zich dit seizoen nog vast in de basis bij Ajax 1 speelt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door lekiam)

Die Traore is echt een waanzinnig talent. Hij is net niet zo fijnbesnaard als Dolberg maar is veel aanweziger als aanspeelpunt, houdt de bal goed vast en is een speler die anderen laat bijsluiten. Met het oefenduel erbij loopt hij zijn laatste drie basisoptredens 1-op-1 qua goals en assists, 3 duels 3 goals 3 assists. Voegt voetballend veel meer toe dan een Huntelaar. Echt een grote speler kan dit worden.

23 januari 2020 om 08:07

Eens Suarez 7, Traore speelde een prima wedstrijd. Carel vond ik juist matig spelen. Gaf weliswaar beslissende passes, maar er ging ook heel veel fout en in het laatste half uur heb ik geen goede passes meer gezien. Marin viel door de mand en mag nu echt wel vertrekken. Die gaat het bij Ajax niet meer maken.

23 januari 2020 om 08:18

Ik vond Marin eerlijk gezegd gewoon redelijk spelen

23 januari 2020 om 08:35

@stpetterson waarom viel Marin door de mand? Omdat hij niet scoorde? Hij deed juist veel goed op het middenveld.

23 januari 2020 om 08:57

Hij gaf veel verkeerde passes, draaide de verkeerde kant uit waardoor hij balverlies leed in de omschakeling en zijn handelingssnelheid is te laag. Daar waar Carel nog een pass heeft gegeven waaruit een goal is gevallen, heeft Marin ook geen beslissende passes gegeven. Hij komt te kort en is al voorbij gestreefd door Gravenbergh en Ekkelenkamp en daar komen binnenkort Unuvar en Taylor bij.

23 januari 2020 om 10:53

Marin past echt niet in het Ajax spel. Alleen maar simpele breedtepasses. Zelden een keer een goede opening. En die paar keer dat hij het probeerde, onder de geringe druk, was de pass nog niet zuiver. Ondanks zijn energie is het helaas toch net niet goed genoeg. Heel veel meel mensen schrijven hem nog niet af. Maar ik zie gewoon niet de toegevoegde waarde van hem. Er is ook geen klik met zijn medespelers. Gravenberch, Eiting en de Jong zijn er al. Die spelen echt niet slechter. Gewoon snel verkopen nu andere clubs nog zijn standard Luik jaar in het geheugen hebben. Anders wordt het een dure transfer. Alvarez daarentegen kan als centrale verdediger nog wel van waarde zijn. Laat hem het lekker met Schuurs uitvechten.

7-0 is prima in zo'n wedstrijd maar mij valt het wel op hoe opvallend lovend iedereen is over dit Ajax na een overwinning in eigen huis tegen een middenmoter uit de amateurs. Marin, een aankoop van 12 miljoen geeft een paar ballen breed en speelt ineens zeer goed, Eitiing heeft 90 minuten lang zonder een enkele vorm van druk balletjes naar links en rechts mogen schuiven, in mijn optiek weinig bijzonders aan. Prima overwinning hoor, alleen zie ik nu weer mensen opteren voor een basisplaats voor Eiting, erg voorbarig allemaal.

23 januari 2020 om 10:11

:' precies dit. Als ik al die filmpjes en interviews en artikelen zo lees hebben ze gisteren 7-0 gewonnen van Liverpool.

23 januari 2020 om 10:48

Er heeft 1 iemand op dit hele forum voor een basisplaats voor Eiting gepleit. Bovendien was het gewoon leuk om te zien dat onze talenten ook een keer in een volle Arena te zien zijn. Ze speelde goed, de sfeer was top en we zijn een ronde verder. Je hoeft niet alles zo pessimistisch de nuanceren.

23 januari 2020 om 11:00

Nee ThugVz, niet maar 1. Bekijk de reacties van gister na de wedstrijd maar. 90% was lovend. We hebben het over een wedstrijd tegen amateurs, lachwekkend dus die euforie en hoeveel talenten de nieuwe Messi, nouri etc zijn

23 januari 2020 om 11:11

Niemand heeft het over de nieuwe Messi gehad. Er werd gesproken over de vergelijking tussen Nouri zijn goal uit een vrije trap en Unuvar zijn goal uit een penalty. Laat mensen gewoon blij zijn, al is, dat soms een tikkeltje overdreven. Wie doe je er kwaad mee? Echt dat verzuurde.. Nergens voor nodig.

23 januari 2020 om 11:46

Mijn oprechte vraag aan jou is of je de wedstrijd hebt gezien? Ik snap je punt namelijk wel, maar dat Eiting alleen maar balletjes naar links en rechts zou hebben geschoven klopt niet. Hij gaf zeker 2 magnifieke boogballetjes de 16 in (1x naar Marin die de lat raakte en 1x naar Traore die scoorde). Tuurlijk kun je niet veel conclusies trekken na zo'n wedstrijd tegen Spakenburg, maar het zegt wel dat Eiting die ruimte ziet en zijn pass ook goed genoeg is om de bal er te krijgen. Dan snap ik best dat mensen Eiting ook wel eens aankomend weekend tegen Groningen in actie willen zien, zeker nu Ziyech er niet bij is.

23 januari 2020 om 11:49

In dit soort wedstrijden valt er toch weinig eer aan te behalen. En als het dan lekker loopt en een aantal jonge jongens blinken daar in uit. Dan kun je beter positief zijn dan altijd maar dat negativisme.

" Daar waar Carel nog een pass heeft gegeven waaruit een goal is gevallen, heeft Marin ook geen beslissende passes gegeven. Hij komt te kort en is al voorbij gestreefd door Gravenbergh en Ekkelenkamp en daar komen binnenkort Unuvar en Taylor bij ". Zeg het gewoon eerlijk als een speler niet je voorkeur geniet en gebruik daarvoor geen drogredenen. Unuvar is 16 jaar oud en speelt bij Jong Ajax niet voor niets links voor. Dat is omdat hij nog lang niet genoeg inhoud heeft voor het seniorenvoetbal. Het is complete onzin dat hij er aan zit te komen, dat gaat nog wel een paar jaar duren. Nouri zat op zijn 20e nog niet vast bij de selectie en dat was niet om voetbaltechnische redenen, maar ook omdat hij onvoldoende inhoud had. Ook je reactie op Eiting slaat nergens op omdat hij als controlerende middenvelder speelde en dat doorgaans niet de persoon is waar de assist vandaan moet komen. Dat argument houdt dan ook geen enkele steek. Eiting speelde een voortreffelijk wedstrijd en deed alles wat hij moest doen meer dan goed. Eiting is echter niet de vervanger van Zyech, dat is een aanvallende speler. Beoordeel hem daar dan ook niet naar. Dat Marin voorbij gestreefd zou zijn door Ekkelkamp is ook al zo een bizarre bewering omdat ook Ekkelkamp een aanvallende en geen controlerende middenvelder is. Dat is Marin van nature ook, alleen wordt hij zo niet gebruikt. Het is even opportunistisch als voorbarig om Marin na een half jaar al af te schrijven en hem niet de tijd te geven om zich aan te passen. Hij komt uit een heel andere cultuur en ondergaat een momenteel een transformatie van aanvallende naar controlerende middenvelder en er zijn dus voldoende oorzaken aan te wijzen waarom hij niet naar behoren functioneert. Als Ajax zo zou denken en handelen als jij, zit de club binnen een paar jaar weer in de financiele gevaren zone omdat dat gelijk staat aan kapitaalvernietiging. Ook Jari Litmanen was in zijn eerste jaar niet meer dan een slap aftreksel van de grote speler die hij later zou worden en ook over hem werd er in zijn eerste jaar zo geoordeeld als jij nu doet. Het is louter aan de inspanningen van wijlen Tonnie Pronk te danken dat ook hij niet voortijdig bij het grof vuil werd gezet. Achteraf kan je rustig zeggen dat het heel lucratief is geweest van de technische leiding van Ajax om zijn boodschap ten harte te nemen en de club heel wat grote prijzen heeft opgeleverd.

23 januari 2020 om 10:25

Middenveld van Ajax wordt volgend seizoen een uitdaging als je ervan uitgaat dat zowel Ziyech en Van der Beek vertrekken. Ik durf de stelling wel aan dat Martinez blijft staan en Gravenbergh de beoogde vervanger voor Van der Beek zal worden. Blijft de positie van Ziyech over.. Die kan worden ingevuld door Eiting maar het ligt voor de hand dat er wordt gekeken naar versterking van buiten. De kans op de komst van een speler als Stengs is dan vrij groot. Ik zie in dat plaatje geen basis voor Marin weggelegd en dus krijgt hij nu speeltijd om straks te worden verkocht of verhuurd

23 januari 2020 om 11:29

" Middenveld van Ajax wordt volgend seizoen een uitdaging als je ervan uitgaat dat zowel Ziyech en Van der Beek vertrekken. Ik durf de stelling wel aan dat Martinez blijft staan en Gravenbergh de beoogde vervanger voor Van der Beek zal worden. Blijft de positie van Ziyech over.. Die kan worden ingevuld door Eiting maar het ligt voor de hand dat er wordt gekeken naar versterking van buiten. De kans op de komst van een speler als Stengs is dan vrij groot. Ik zie in dat plaatje geen basis voor Marin weggelegd en dus krijgt hij nu speeltijd om straks te worden verkocht of verhuurd ". Eiting zal niet de plaats van Zyech innemen omdat ook Eiting een controlerende middenvelder is. Gravenbergh wordt ook niet de vervanger van Van de Beek omdat voor hem hetzelfde geldt. Van de Beek wordt bij gebrek aan beter als controleur opgesteld, maar is dat van nature niet en heeft de meeste van zijn wedstrijden op 10 gespeeld. Gravenbergh wordt dus niet de vervanger van Van de Beek. Het ligt veel meer voor de hand dat Marin dat wordt omdat dat zijn natuurlijke positie is en die duidelijk moeite heeft met de positie van controleur. De vraag is alleen of Marin daar voldoende handelingssnelheid voor heeft en het gebrek dat hij daar aan lijkt te hebben gewoon aanpassingsproblemen betreft. Als er zoveel spelers weg gaan, zou het ook zomaar kunnen zijn dat Ten Hag van de gelegenheid gebruik maakt om zijn systeem aan te passen naar een systeem met twee aanvallende middenvelders. Dat zal afhankelijk zijn van hoe de selectie er uiteindelijk uit komt te zien. Ook is het mogelijk dat Ten Hag ook vertrekt en er een nieuwe coach voor de groep komt te staan met een voorkeur voor twee aanvallende middenvelders. De kans op de komst van een speler als Stengs is niet vrij groot, maar nihil. Die moet naar verwachting tussen de 25 en 30 miljoen gaan kosten en dat wil Ajax niet alleen niet betalen, maar kan dat ook niet bij een begroting van iets meer dan 100 miljoen. Dat heeft niets te maken met de transfersom, maar met de structurele " kosten " zoals de fiscale afschrijving. De afschrijfpost is al torenhoog zoals uit de financiele jaarcijfers blijkt en omdat de club meerdere spelers zal moeten vervangen, kan men niet 30 miljoen aan 1 enkele speler uitgeven. Dan zou de aftrekpost zo hoog oplopen dat de begrotingsrisicos onbeheersbaar worden. Dat zal de RvC niet toestaan. Dat er supporters zijn die denken dat dat wel kan, komt omdat ze een gebrek aan financiele kennis hebben. Een speler kopen is niet hetzelfde als het kopen van een pakje boter in de supermarkt. Dat pakje boter is van jou als je het eenmaal bij de kassa hebt betaald, maar een speler vergt een miljoenen investering waarvan de investeerder graag een deel terug wil verdienen door de investering als aftrekpost op te voeren op de jaarlijkse belastingaanslag. En dat kan alleen door de investering fiscaal af te schrijven en het bedrag dat daarmee gemoeid is kan je niet gebruiken voor andere uitgaven. Zowel sportief als financieel zal Ajax op een gegeven moment toch meer spelers uit de jeugdopleiding moeten gaan doorschuiven en mijn verwachting is daarom dat een aanzienlijk deel van de vertrekkende spelers zal worden vervangen door eigen jeugd. Die hebben inmiddels al zoveel ervaring opgedaan in Jong Ajax dat de tijd daar ook rijp voor is. In potentie is Stengs niet beter dan Noa Lang, hij heeft alleen meer ervaring. Ook daarom zou het onlogisch zijn om 30 miljoen uit te trekken voor de komst van Stengs. Overmars kan niet zomaar met geld smijten, daarvoor moet hij toestemming hebben van de Rvc. En die zal zich niet eeuwig laten afpoeieren met het argument dat de jeugd er nog niet klaar voor is. Ajax steekt jaarlijks 11 miljoen in de opleiding en dat valt niet te verantwoorden zonder dat dat een keer rendement gaat opleveren. Mijn inschatting is dan ook dat de gemiddelde leeftijd van de selectie van Ajax volgend jaar omlaag zal gaan. Dat lijkt me geen gewaagde uitspraak.

23 januari 2020 om 11:43

Scepticus38, doe je naam eer aan en zet je grote roze zonnebril is af en bekijk het laatste half uur van de wedstrijd van gisteren nog eens terug. En dan gaat dit tegen amateurs en tegen 10 ervan.en nu niet aankomen met de wedstrijd was al gespeeld, want dit waren Ajax spelers die moesten laten zien aan ten Hag wat de waarde van hun zou kunnen zijn. Bekijk dan nog eens wat Marin en Eiting hebben gebracht en probeer dan nog eens te verkondigen dat deze beide spelers Ajax naar een hoger nivo moeten brengen. Omdat Marin nu nog redelijk in de markt ligt gelet op zijn vorig seizoen in Belgie, zou je, gelet op de financien, juist nu afscheid van hem moeten nemen in plaats van wachten tot na dit seizoen, waarbij zijn kans op speeltijd minimaal is of zelfs helemaal niet aanwezig. Ieder recht op zijn eigen mening, maar dit is toch wel een bar slecht commentaar. Overigens zou ik Marin niet eens hebben gekocht, heb ik steeds gezegd ook toen hij werd gekocht en nog niet gespeeld had voor Ajax.

Eiting speelde gisteren goed, maar dit was ook echt een wedstrijd op maat voor hem. Lekker zonder druk van de tegenstander en met veel balbezit. Eiting moet leren te spelen als hij wel wordt aangepakt. Traore kun je wel beter beoordelen naar aanleiding van deze wedstrijd. Stond tussen een bos aan verdedigers en deed toch zijn werk goed. Ik zou Traore dan ook vaker in de basis willen zien staat bij Ajax 1.

Onana
Mazraoui
Schuurs
Martinez
Nico
vd Beek
Ziyech
Gravenberch
Tadic
Traore
Promes

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5346
2.AZ4729
3.Feyenoord4312
4.PSV4224
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller229
L. TraoréAanvaller82
I. El MaachKeeper00
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper210
K. ScherpenKeeper00
Bruno VarelaKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

16 fans
Middenvelder, 36 jaar
SeizoenClubW
2017/2018 FC Volendam 12 1 1 0
2016/2017 FC Volendam 35 7 2 1
2015/2016 FC Volendam 14 4 1 0
2014/2015 Bidvest Wits 18 2 1 0
2013/2014 NAC Breda 28 3 2 0
Laatste voetbalnieuws

Van Basten sloopt Ajax in vurig betoog: ‘Ze hebben een hele grote mond’

Marco van Basten begrijpt niets van de naderende transfer van Antony Matheus dos Santos, voetbalnaam Antony, naar Ajax. De Amsterdamse club gaat zich aankomende zomer vrijwel zeker versterken met de negentienjarige...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 18 februari
Liverpool houdt de verrichtingen van Gabriel Martinelli en Bukayo Saka nauwlettend in de gaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren