Ajax onderstreept expansiedrift met partnership in de Verenigde Staten

Woensdag, 9 oktober 2019 om

Ajax heeft een mediapartnership gesloten met ESPN, zo maken de Amsterdammers via de officiële kanalen bekend. De Amerikaanse sportzender had al de rechten voor Eredivisie-wedstrijden, maar krijgt nu ook de mogelijkheid om ‘Ajax-content buiten wedstrijden om te distribueren’.

“Het uitbouwen van het bereik van Ajax in Amerika is de eerste stap in de strategische benadering van die markt. ESPN biedt ons het platform om dit te kunnen doen en denkt mee over het type content, relevant voor de Amerikaanse voetbalconsument”, zo laat algemeen directeur Edwin van der Sar op de website van Ajax weten. ESPN is een van de grootste mediapartijen in de Verenigde Staten en heeft met ESPN+ de rechten voor de Eredivisie in handen.

Door de overeenkomst is er op korte termijn op alle kanalen van ESPN, dat deel uitmaakt van The Walt Disney Company, Ajax-content te zien en niet louter op ESPN+. “Het spreekt voor zich dat wij de voorkeur hebben voor vooraanstaande partners en hebben die in ESPN wederom gevonden. Niet in de laatste plaats zorgt dit ervoor dat onze huidige partners meeliften op het vergroten van ons bereik in nieuwe markten.”


Poll

Goede deal voor Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

51 reacties (laatste reactie door misjeljansen)

Ben heel benieuwd wat precieze plan is op Amerikaanse markt maar laatste jaren lijkt het marketingtechnisch goed in elkaar te steken. Amerika is qua voetbal een hele interessante markt aan het worden, zeker met een redelijk sterke groep aan talenten die eraan komt. Steeds meer spelers gaan vroeg naar Europa en natuurlijk het WK in Noord-Amerika dat steeds dichterbij komt. Als je nu een solide positie kan verkrijgen op die markt is dat alleen maar mooi meegenomen. Ben benieuwd wat hier nog meer over bekend gemaakt gaat worden.

9 oktober 2019 om 18:13

Ajax heeft maar 1 doel, de huidige begroting van 130 miljoen verdubbelen. V.d. Sar is goed bezig.

9 oktober 2019 om 18:17

Ik denk niet dat er een al precies plan is. Uiteraard meer views en clicks voor alle content die de spelers en het mediateam produceren en wellicht deelname aan tournooien in de voorbereiding. Ergens heb ik ook het idee dat de hele marketing van de naam Ajax en haar voetbal ook goed werkt op talenten, die sneller naar ajax willen komen. Het is natuurlijk wachten op de eerste ultra explosieve Amerikaanse wingback die de wereldtop gaat halen. Die gasten brengen mentaliteit en power. Tot die tijd is zijn alle samenwerkingsverbanden en marktkennis een ingang voor alle mogelijkheden die de toekomst brengt. Een plan hoeft er daarom ook niet altijd te zijn. Ik heb in ieder geval het volste vertrouwen in de vooruitziende blik van Menno Geelen, die inmiddels een echte persoonlijkheid binnen de club is geworden.

Hele goede zet. Begroting Ajax is nu nog vooral op inkomsten Europees voetbal en transfers gericht. Ajax moet toe naar een dusdanige marketing en sponsorinkomsten dat je een beetje aansluiting krijgt bij de Europese top en al het andere gewoon plus is.

9 oktober 2019 om 17:59

Ajax begroot EL voetbal wat ze, m.u.v. de incidentele keer in 17/18, echt werkelijk altijd halen. CL is niet eens noodzakelijk om de begroting sluitend te krijgen (maar wel heel lekker uiteraard). Transferbedragen zijn sowieso nooit opgenomen als inkomsten in de begroting zover ik weet, dat zou heel onverstandig zijn gezien dit een zeer variabele post is. Hoewel Ajax haar eigen vermogen extreem heeft doen groeien met dank aan spelersverkoop en CL-inkomsten hebben deze 2 zaken weinig met de huidige manier van begroten te maken volgens mij.

9 oktober 2019 om 18:06

Dat was vroeger het geval dat ze op EL-voetbal begroten. Ik betwijfel echter of dat nog steeds zo is. Met het nieuwe salarishuis kan ik mij niet voorstellen dat ze zelfs met de verbeterde sponsorinkomsten een sluitende begroting hebben als ze CL-voetbal mislopen. Niet dat ze direct financiele problemen hebben gezien het eigen vermogen, maar het moet niet 3 jaar op een rij gebeuren. Dan zijn dergelijke salarissen niet houdbaar.

9 oktober 2019 om 18:15

Ik las in een artikel van VI van voorafgaand aan dit seizoen het volgende: "Ajax werkt voorlopig met een begroting van 110 miljoen euro, zo meldt Voetbal International. Daarbij is uitgegaan van een Europa League-begroting gaat. ‘Met inkomsten uit de Champions League en transfers kan in werkelijkheid zomaar een veelvoud binnenkomen’, zo voegt men eraan toe." Kan me voorstellen dat Ajax voorzichtig rekening begint rekening te houden met 1 in de X jaar CL op de begroting maar het lijkt me niet dat ze jaarlijkse CL inkomsten begroten, dat lijkt me nog te vroeg hoor. Straks als we als Nederland weer stevig op een plek staan met #1 CL en #2 vCL kan je daar wel naartoe groeien wellicht want Ajax eindigt al 10+ jaar niet buiten de top-2 en dat zie ik vooralsnog niet snel weer gebeuren ook.

9 oktober 2019 om 18:39

Masterdjij slaat een spijker op de kop! Bij het mislopen van Europees voetbal ontstaat direct een tekort op de normale exploitatie en geeft Ajax, dus, vooral vanwege het topzware salarisgebouw (ajax geeft ruim 60% van de begroting uit aan salarissen) méér geld uit dan het feitelijk dat jaa conform begroting binnen krijgt. Dat is eenmalig natuurlijk geen enkele ramp, omdat dit gedekt wordt door het eigen vermogen, maar inderdaad, dat moet nooit jaren achtereen duren. Feit is natuurlijk ook dat de grote verkopen die Ajax de afgelopen seizoenen deed ook ervoor zorgen dat gaten in de exploitatie worden gedicht en er dan alsnog een bedrijfswinst gerealiseerd wordt. Maar, onyhoud daarbij wel dat het nogal een verschil is om een zelf opgeleide spelers te verkopen (waarop dus geen transfersom en andere kosten boekhoudkundig afgeschreven moeten worden) dan om gekochte spelers te verkopen. In het eerste geval is de winst veel groter. In die zin worden de komende seizoenen voor Ajax interessant, omdat inmiddels wel een kentering heeft plaatsgevonden van een selectie met jeugdspelers aangevuld met een enkele aankoop naar een basisteam dat vooral uit gehaalde spelers bestaat aangevuld met een enkele jeugdspeler. Dus de netto winst bij transfers in de komende jaren zal lager zijn dan nu het geval was met De Jong en De Ligt. Maar dat Ajax nog steeds EL voetbal begroot en niet meer is wel een feit ja. Iets anders doen zou echt onverstandig zijn. Dan wordt het casino beleid.

9 oktober 2019 om 20:00

@ConstantKante, goed verhaal met een aantal dure woorden. Mocht Ajax inderdaad helemaal geen Europees spelen dan hebben ze een tekort. Dat tekort is slechts 5,2 miljoen euro en dat zijn de ramingen op Europa League. Een tekort van 5 miljoen kan ajax jarenlang opvangen door het enorme eigen vermogen. Je schets van de situatie omtrent het salarishuis en mogelijke problemen is daarom incorrect. De huidige begroting is gebaseerd op Europa league en daarom komt Ajax, ook met het huidige salarishuis, totaal niet in de problemen. Vervolgens het stukje winst op gekocht spelers is moeilijker. Ja wanneer je de sommen rechtstreeks tegen over elkaar zet heb je gelijk. Alleen smeert Ajax de aankoopkosten gedurende het contract uit als afschrijving. Zo is Ziyech voor 11 miljoen gekomen in 2016 met een contract van 5 jaar. Medio 2020 is de restwaarde van Ziyech op de balans nog slechts 2,2 miljoen. Makkelijk winst te behalen. Daarnaast hebben de individuele opbrengsten in de CL gezorgd dat ajax sneller kan afschrijven. Hierdoor staan speler als o.a. Ziyech al op de balans voor 0 euro en zal bij een verkoop de gehele som als winst beschouwd kunnen worden. En als laatste maar zeker niet het minste heeft Ajax afgelopen 2 jaar bedragen van 15 miljoen per kaar gereserveerd voor het nieuwe toekomst complex dat zometeen schuldenvrij een activa is van Ajax.

11 oktober 2019 om 18:01

Valt behoorlijk mee die toename in salarishuis als je het nuchter gaat bekijken, ja ten opzichte van vorig siezoen is het een toename van zo'n €40 miljoen maar daarvan zijn er €24m te wijten aan Prestatiepremies, oftewel in jaren dat er slechter gepresteerd word en minder inkomsten zijn is er ook geen prestatiepremie die betaald moet worden, de vaste salariskosten zijn dus ongeveer €16m hoger, maar tegelijkertijd is er een stijging van €2,3m aan inkomsten jaarkaarten (dus enkel competitie), een stijging van €4,4m aan sponsoren en partnerships (wat blijft doorgroeien) en een stijging van €7,1m bij de merchandise, dus de hogere salariskosten zijn prima in te passen in een begroting zonder CL inkomsten!

9 oktober 2019 om 18:31

knivyevadajax begroot absoluut niet op 'inkomsten Europees voetbal en transfers'. Ajax neemt, net als Psv, alleen mogelijke inkomsten uit het spelen van de groepsfase EL mee. Een bedrag van ongeveer vijf miljoen euro. Dat Ajax zou speculeren op transferinkomsten, zoals jij beweert, is simpelweg niet waar. Dat zou ook vreselijk gevaarlijk zijn als je dat wel doet, omdat transferinkomsten nu eenmaal geen structureel karakter hebben. Ja, jij denkt waarschijnlijk 'ajax verkoopt jaarlijks voor tientallen mljoenen euro aan spelers, ze hebben nog Ziyech, Vdbeek en Neres rondlopen en dus gaat Ajax gegarandeerd weer 150 miljoen opstrijken zometeen' maar die redenering is boekhoudkundig onhoudbaar en totaal onverantwoord. 'waardes' kunnen sneller verdampen dan water. Er bestaan geen garanties in het voetbal op succesvolle verkopen. Dergelijke onzekerheid opnemen in je begroting is daarom ook niet toegestaan door de Knvb. Dus nee, de begroting van Ajax is niet ingericht op transfers en inkomsten Europees voetbal. Dat zijn extra's, die je niet begroot maar die wel bijdragen tot je winstcijfers.

Ajax zet hierin precies een stap naar wat met de huidige (online) platforms logisch zou zijn. Ik vind het zo raar, bijzonder en ontzettend conservatief dat clubs in Europa op basis van inwoneraantal van een land waaruit ze afkomstig zijn, TV-gelden krijgen. Ajax heeft bewezen afgelopen seizoen weer in de harten te zijn gesloten van (neutrale) voetbalsupporters over de hele wereld. Liefdebetuigingen in Engelse kranten, iedereen kende Frenkie, Matthijs, Lasse, David, Hakim en noem maar op ineens alsof ze al jaren de absolute wereldtop waren. Bovenal had Ajax zijn gezicht weer terug, mensen keken naar een wedstrijd voor Ajax. Op een gegeven moment zou je denken dat ze Ajax-Spurs gingen dus kijken voor Ajax en minder voor Spurs. En toch krijgt Spurs even een handje meer uit dat potje.ik vind dat wanneer overal de grenzen vervagen, dat ook zo zou moeten werken in de CL. Van der Sar kaartte al eerder aan dat wanneer je zo goed presteert, je minder afhankelijk zou moeten zijn van wanpresterende clubs uit je competitie. Ik zou graag zien dat ook bij de verdeling van kijkgeld niet meer naar landsgrenzen wordt gekeken.

9 oktober 2019 om 18:12

Het gaat niet op basis van landsgrenzen Of inwonersaantal. De tv rechten worden verkocht op het aantal kijkers. En wie zijn er vooral geïnteresseerd in de Nederlandse competitie? Juist, Nederlanders... En als je een heel groot land hebt zijn logischerwijs de kijkcijfers ook hoger. Waarom zou een TV producent alleen de wedstrijden van 1 club uitzenden en niet van de competitie? Waarom zou bijv. Engeland zijn tvrechten met Nederland delen en verkopen als 1 pakket? Je koopt het logischerwijs op als 1 pakket. Tenzij een club echt zo groot is of als een competitieniveau zo hoog is, maar dat zal voor Nederland nooit zo zijn denk ik, zul je losse wedstrijden kunnen verkopen. Denk aan Barca - Real of Liverpool - Manchester City. Clubs van wereldniveau in de eigen competitie. Ik zie Ajax niet nog 3 of 4 jaar dit niveau vasthouden (let's hope) maar al helemaal niet 2 of zelfs 3 clubs uit Nederland naar dit niveau toe groeien. Wat Ajax nu doet is het beste wat ze kunnen doen. Ik denk niet dat het veel beter kan in de praktijk.

9 oktober 2019 om 19:27

In Azie worden alleen wedstrijden van Ajax en psv uitgezonden hoor, rest niet (uitzonderingen daargelaten).

En Ajax blijft maar doorgaan.. alsof we nog niet ver genoeg op de concurrentie liggen.

9 oktober 2019 om 17:44

Snap je opmerking maar aan de andere kant liggen we ook nog wel flink achter in Europa. Mij lijkt het interessanter om dat gat meer te dichten dan het gat met bijv de Nederlandse clubs te vergroten

9 oktober 2019 om 18:00

Is dat zo? Ajax verdubbelt de omzet; Die steeg van 93 miljoen naar 199,5 miljoen euro, waarmee een recordomzet werd gedraaid. Daarmee zou het stevig in de Top 30 rijkste clubs van Europa komen, gezien het tabel van vorig seizoen. Een AC Milan stond toen bijvoorbeeld 18e met 207,7 miljoen euro. Clubs als Besiktas, Sevilla en Benfica zouden ruimschoots achter ons worden gelaten. Dus volgens mij is Ajax dat gat aan het dichten. En wel op de gezondste manier. Moet je eens kijken naar schulden van die Spaanse, Italiaanse en Turkse clubs zeg.

9 oktober 2019 om 18:43

myvisionbesef jij je dat zodra Ajax géén CL inkomsten meer zou hebben, dat direct invloed heeft op de omzet- en begrotingscijfers?? Oftewel, een seizoen geen CL inkomsten en de omzet keldert gewoon naar rond de 100 miljoen, of iets dergelijks?? Je praat hier over zaken die in feite een momentopname betreffen. Geen vaststaande grootheden of iets dergelijks.

9 oktober 2019 om 17:55

@rutgerrr het is daarom jammer dat de tv rechten collectief verkocht worden aan het buitenland. liever dat ajax dit zelfstandig kon verkopen, ze zouden dan bakken met geld binnenhalen. Ajax werkt keihard op alle fronten om te groeien en wordt beetje tegen gehouden door ambitieloosheid van andere clubs. Ook een PSV kan dan meer verdienen.

9 oktober 2019 om 17:56

Ajax heeft maar 1 concurrent en sportief ontloopt dat elkaar nauwelijks. Ajax ligt alleen financieel voor.

9 oktober 2019 om 18:23

Een zak geld scoort geen doelpunten heb ik mij laten vertellen, maar het helpt natuurlijk wel. Wat betreft voorliggen op de concurrentie, onderschat je toch de beleidsvaardigheid van Psv, die maximaal kunnen profiteren van het internationale bedrijfsleven in regio Eindhoven. Feyenoord is de huilende 3e, dat wel. Ik verwacht ook dat de rest van de Eredivisie mee zal groeien met Ajax in niveau. Verhoudingen ondeling zullen niet veranderen, maar wel met buitenlandse clubs. Dat zijn de echte concurrenten. Laten we hopen dat de lijn doorgezet wordt, want de groei is nog erg fragiel.

9 oktober 2019 om 18:33

Heb het vermoeden dat het internationale bedrijfsleven en de brainport nogal tegenvalt met hun gulheid richting PSV. Het is niet voor niets dat ze met allerlei ideeën proberen de regio mee te krijgen en zo meer binnen te halen. Daarnaast zit er in Amsterdam en omstreken en in Rotterdam ook behoorlijk wat internationaal bedrijfsleven. Dus denk niet dat dat veel meer biedt dan bij de anderen. Het proberen mee te gaan in de slimste regio van Nederland is nog wel een golf waar financieel wat uit te halen valt. Eindhoven probeert toch de sillicon valley van de Benelux te worden.

9 oktober 2019 om 18:34

Zak geld kan heus wel scoren meer dan iets mindere geld ,opzich is zak geld erg handig om daarmee kwaliteit te kopen en er algemeen wel staat

9 oktober 2019 om 18:47

Ik onderschat PSV helemaal niet, die kunnen Ajax financieel gewoon niet bijbenen. Lekker makkelijk deuren open trappen dat een zak geld geen goal scoort, maar je snapt lijkt mij dondersgoed waarom Ajax mijlenver voor ligt op PSV en co.

Ajax moet eigenlijk hopen dat Dest voor de VS kiest. Met een deal met Espn nu en een rechtsback van het nationale elftal van de VS boor je dan een waanzinnige markt aan wat betreft marketingdoeleinden. Los daarvan, knap staaltje werk om een deal met zo'n grote partner te maken. Chapeau Ajax!

9 oktober 2019 om 17:44

Ajax moet dat helemaal niet hopen. Veel gunstiger als Dest niet veel hoeft te reizen en gewoon voor Oranje kan uitkomen. Sportieve gaat altijd voor toch?

10 oktober 2019 om 12:02

Sportief maakt dat voor Ajax toch geen verschil? Club en nationaal is een wereld van verschil. Dat reizen argument valt ook wel mee. Zuid-Amerikaanse spelers die in Europa spelen doen niks anders. Als die het aan kunnen dan kan Dest het ook prima aan.

11 oktober 2019 om 20:36

Toevallig geeft Overmars het vandaag aan in een interview (quote van Van der Sar) zal wel kern van waarheid in zitten dan toch?

9 oktober 2019 om 17:57

@026vitesse Ajax heeft ook een groot talent in de jeugd die voor de VS uitkomt. Maar je hebt gelijk als Dest voor VS uitkomt heb je zo weer miljoenen volgers erbij. Vooral as een Pulic weinig speelt voor Chelsea

Grote speler zijn wij aan het worden zeg. Die Menno Geelen levert met zijn team echt fantastisch werk.

Maar wacht even.. espn is onderdeel van Disney. Dan zouden de sportwedstrijden van ESPN ook uitgezonden moeten worden via Disney + ? Is iemand een beetje bekend in deze materie ?

9 oktober 2019 om 18:58

Disney+ is niet de enige streamingdienst die Disney op zal zetten. Hulu zal ook globaal uitgerold gaan worden en als derde dienst gaan de geruchten dat Espn ook als streamingdienst uit zou willen rollen. Het is dan ook niet uitgesloten dat Espn zich ook op Nederland gaat richten zodra de Eredivisierechten voor Nederland vrij komen. Dus een direct antwoord op je vraag: nee. Het voetbal gaat niet op Disney+ komen, behalve als er een documentaire voor National Geographic gemaakt wordt. Maar dat lijkt me sterk.

9 oktober 2019 om 22:15

Bedankt

10 oktober 2019 om 03:21

ESPN zend al eredivisie uit via hun streamingdienst ESPN+ en de serieA en ga zo maar door

10 oktober 2019 om 10:10

In Amerika ja. Maar Fox Sports is eigenaar van de (live) Eredivisierechten in Nederland. Zoals de Premier League ook de wedstrijdrechten aan verschillende landen/gebieden heeft verkocht. Volgens de verkooprechten zijn ze dan ook exclusief voor dat land/gebied.

Wat moet ik me voorstellen bij Ajax-content buiten wedstrijden om? Een soort van Ajax tv? Is dat echt iets waar Amerikanen op zitten te wachten? Oprechte vraag.

9 oktober 2019 om 18:03

Als Ajax constant seizoenen als afgelopen seizoen maar ook die van 2017 zouden neerzetten wel ja. Het is toch haast een Amerikaanse film, de manier waarop wij met eigen talent, filosofie en totaalvoetbal Europa steeds te kijk zetten?

9 oktober 2019 om 18:32

Alle online content de gemaakt wordt met wat er in en rondom een club gebeurt. Letterlijk Ajax tv, maar ook alle nieuwsberichten, Meme's en videocontent die andere bedrijven creeeren met het shirt van Ajax.zitten Amerikanen hierop te wachten? Dat hangt puur af van de populariteitsgroei van voetbal in de USA en de prestaties van Ajax op het veld. Goed voetbal, goede spelers en mooie goals natuurlijk. Een goede Amerikaanse speler in de selectie zou het allemaal wel bevorderen uiteraard.in het meest gunstige scenario verdubbelt Adidas het kledingsponsorcontract met Ajax wanneer het oude afloopt.

9 oktober 2019 om 18:39

@silverhaze volgens mij is voetbal onder de jongeren meest gespeelde sport. En daar moet je sws vroeg bij zijn. Als veel jongeren opgroeien met populariteit van Ajax nu, dan worden zij later gewoon fan. Ook jongeren willen dan graag een shirtje kopen, kijken naar 'backstage' content. Zoals hierboven getypt is zou Dest voor VS een uitkomst zijn. Ook dat talent uit de jeugd als hij door kan breken dan biedt dat veel mogelijkheden.

ESPN is ontzettend groot hier in Amerika. Goede zet dit voor ajax en voor de hele eredivisie

10 oktober 2019 om 03:24

ESPN+ zendt al de eredivisie uit, elke wedstrijd kan je zien

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax95
5.PSV73
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. ÜnüvarAanvaller
E. ten HagUnknown
A. OnanaKeeper30
E. ÁlvarezVerdediger30
D. BlindVerdediger30
S. DestVerdediger30
N. MazraouiVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.

Nederland
248 fans
49 jaar
SeizoenClubW
2010/2011 Manchester United 33 0 1 0
2009/2010 Manchester United 21 0 0 0
2008/2009 Manchester United 33 0 1 0
2007/2008 Manchester United 29 0 2 0
2006/2007 Manchester United 32 0 1 0

In de wandelgangen

Zondag 27 september
Sheffield United wil vooralsnog niet voldoen aan de vraagprijs van de begeerde Rhian Brewster. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren