‘Ze denken dat Ziyech en De Jong een goed tandem kan zijn bij Barcelona’

Zondag, 23 juni 2019 om

Zondag begint Marokko aan de Afrika Cup met een wedstrijd tegen Namibië. Veel ogen zullen gericht zijn op Hakim Ziyech, een van de sterspelers van de Leeuwen van de Atlas. Abdelbaki Chaara ziet in de middenvelder van Ajax de grootste en belangrijkste speler van Marokko. "Hij kan zeker niet meer normaal over straat lopen", zegt de journalist in gesprek met Ajax Showtime.

Door het succes van Ajax in de Champions League zijn Ziyech en Noussair Mazraoui populair geworden in Marokko. "Ziyech heeft in aanvallend opzicht een grote rol gespeeld voor Ajax en het Marokkaanse elftal. Binnen het Marokkaanse team is hij echt het fenomeen. Hij is het beginpunt van elke aanval. Alles loopt via hem. Alle ballen worden ook ingeleverd bij hem zoals je dat kunt vergelijken met Messi bij Barcelona en dan overdrijf ik echt niet."

Ziyech, die volgens Chaara ook bij het nationale team op verschillende plekken kan worden ingezet, is voor het eerst actief op de Afrika Cup, aangezien hij eerder in onmin leefde met bondscoach Hervé Renard. Mogelijk gaat de spelmaker zich de komende periode verder in de kijker spelen bij Europese topclubs. Chaara stelt dat veel mensen in Marokko hopen op een transfer naar een grootmacht.

"Een club die hier heel veel genoemd wordt, is Bayern München. Maar in Marokko heb je ook een enorme fanbase van Real Madrid en Barcelona. Die worden ook genoemd als mogelijk nieuwe werkgever van Ziyech. Barça zeker, omdat Frenkie de Jong daar naartoe gaat. Ze denken dat het een goed tandem kan zijn op het middenveld", aldus Chaara.


Poll

Verwacht jij dat Hakim Ziyech deze zomer vertrekt bij Ajax?


Gerelateerd

40 reacties (laatste reactie door constant kante)

Ziyech is niet goed genoeg voor de absolute top. Misschien was het iets voor leverkusen omdat brandt weg is? Maar zij hadden natuurlijk ook al wat spelers binnengehaald.

23 juni 2019 om 09:59

Ziyech is niet consistent genoeg voor de top. Hij heeft twee of drie momenten per wedstrijd dat je met stijgende verbazing zit te kijken. Een oplossing die bijna niemand zou zijn levert hij perfect af. Maar inherent aan zijn spel is het balverlies, de afstandschoten die vooraf al kansloos zijn of dribbels door acht man.

Denk dat hij prima mee kan bij clubs net onder de top-3 van de wereld. Maar daar zal hij nooit de held worden die door het publiek op handen wordt gedragen die hij nu bij Ajax is. Dus blijf maar, Hakim. Wij nemen al het risico in je spel met liefde op de koop toe.

23 juni 2019 om 10:09

"wij nemen al het risico in je spel met liefde op de koop toe. "

Inmiddels wel, maar daar heeft hij ook voor moeten vechten.

23 juni 2019 om 10:16

@ajaxxxlove

de vraag is alleen weke nummer 10 geen balverlies heeft. zo een speler speelt 9 van de 10 keer de bal naar voren dus dan is het logisch dat je meer balverlies lijd dan een speler die alles breed en terug tikt

23 juni 2019 om 10:24

Dat is zo @japie_krekel, maar het valt niet te ontkennen dat Ziyech meer balverlies lijdt dan een Eriksen bijvoorbeeld. Zoals ik aangeef, Ziyech begint regelmatig aan dribbels vanuit onmogelijke posities of afstandschoten vanaf praktisch eigen helft. Er zijn maar weinig nummers 10 die dat doen.

23 juni 2019 om 10:28

@japie_krekel

"de vraag is alleen weke nummer 10 geen balverlies heeft. zo een speler speelt 9 van de 10 keer de bal naar voren dus dan is het logisch dat je meer balverlies lijd dan een speler die alles breed en terug tikt "

En zo is het! Plus dat Zyech 7 van de 10 keer zelf de bal terug verovert als hij deze verliest. Het risico van balverlies is ingecalculeerd en onderdeel van het spel van Ajax en het gezever daarover is dus kinnesinne. Als de spelers het concept goed uitvoeren en compact staan, is het ook helemaal niet erg om de bal te verliezen, omdat de ploeg hem zo weer terug heeft veroverd. Dat is nota beide benen het belangrijkste kenmerk van het spel van Ajax. Juist dat Ajax zoveel risico in het spel legt, maakt het spel zo aantrekkelijk om naar te kijken en juist daarom heeft de CL campagne van dit jaar zovelen tot de verbeelding gesproken. En niet alleen de resultaten. En van dat spel was Zyech het meesterbrein. Zyech zou bij geen enkele topclub misstaan, met betere en intelligentere spelers om zich heen, zal het balverlies alleen maar afnemen omdat het heel simpel en kortzichtig is om balverlies alleen maar aan de verzender van de pass te adresseren, terwijl het als de ontvanger een pass niet op waarde weet te schatten, natuurlijk net zo goed balverlies kan opleveren.

Zyech is als een kunstenaar, die al zijn hebben en houden in zijn kunst legt. Soms valt zijn kunstwerk in de smaak soms niet en bij de ene wel en de ander niet. Maar als je niet bereid bent om het risico te nemen om op je muil te gaan, zal je ook nooit een meesterwerk produceren.

23 juni 2019 om 10:29

Je praat over balverlies en mislukte schoten alsof dat geen deel van het spel is. Ziyech doet veel meer goed dan slecht, dus waarom moet dat bij hem altijd zo uitvergroot worden? Heb dat nooit zo goed begrepen.

23 juni 2019 om 10:43

Die mensen die nu zeggen dat Ziyech het niveau van Barca of Real niet aankan zijn de zelfde mensen die hem afbrande toen hij van Twente naar Ajax ging. Iedereen ziet dat die jongen zich ma elke transfer aanpast aan het niveau en meteen de beste van het team is. Waarom is hij niet beter dan Coutinho, Isco of James? Omdat hij niet voor het NL elftal speelt

23 juni 2019 om 10:58

Ameeennnn scepticus. Ben niet vaak met je eens. Maar hier sla je spikler op zn kop. Altijd maar weer dat geleuter over balverlies. Ik zal je nog sterker vertellen, soms kan ajax juist door balverlies tot een kans komen. Tegmstander denkt dan te kunnen uitkomen. Ze verliezen de bal weer snel. Hele organisatie ligt open.

23 juni 2019 om 11:17

Zelfs jij als Ajacied moet bekennen dat dit geen top speler is. Goede speler zeker maar geen hoogvlieger.

23 juni 2019 om 12:51

Barca verliest de bal ook een paar keer per wedstrijd. Misschien zijn ze geen topclub waardig?

Balverlies in het spelletje is heel normaal, als je er maar rendement voor terug krijgt.

Iemand hier zei dat Erikssen minder balverlies lijdt, maar die heeft dit seizoen helemaal niks laten zien. Kon net zo goed gewisseld worden voor een Lucas Moura.

23 juni 2019 om 16:12

Ik brand Ziyech helemaal niet af. Ik hou van hem als speler. Echter denk ik dat er bij Barca een consistentie gevraagd wordt die hij niet heeft. Echt waar, voor Ziyech ga ik eens in de twee weken naar het stadion en die crosspass op Tagliafico in de CL heb ik al duizend keer teruggekeken, maar een paar van die momenten per wedstrijd, gecombineerd met al het balverlies, zijn bij Barca niet genoeg denk ik.

25 juni 2019 om 19:09

Scepticus

"en zo is het! Plus dat Zyech 7 van de 10 keer zelf de bal terug verovert als hij deze verliest. Het risico van balverlies is ingecalculeerd en onderdeel van het spel van Ajax en het gezever daarover is dus kinnesinne. "

Kinnesinne?? Zozo, sla even meteen iedere verdere discussie over wat dan ook hier op VZ compleet dood en begraaf het onder tien meter puin zeg! Als wat jij zegt kinnesinne is, dan is alles kinnesinne.

Onzin dus. Zoals het ook onzin is om te stellen dat balverlies inherent is aan iedere nummer tien (sowieso in zijn algemeenheid, ik heb Zidane en Maradonna nooit tig keer per wedstrijd balverlies zien lijden, en zelfs minder goden lijden nu eenmaal echt geen tig keer per wedstrijd balverlies. Sterker nog: juist dát kenmerkt de topspelers! En Ziyech lijdt dus wel tig keer per wedstrijd balverlies, ziedaar hét kenmerkende verschil) en dat in verband te brengen met Hakim Ziyech. Die is niet eens een nummer tien. Niet bij Ajax (hij was eerder rechtshalf en nu rechtsbuiten) en zeker niet bij Marokko. Daar staat hij ook gewoon keurig aan de zijkant. Waar hij hoort. In de as is het een veel te groot risico namelijk, vanwege, jáwel, zijn ontelbare keren balverlies. Dat weet de Marokkaanse bondscoach ook wel.

Overigens is wat die journalist zegt al helemaal een mythe. Dat Ziyech alle ballen krijgt en alles via hem verloopt als rechtsbuiten, is ook al onzin. Hij is, net als bij Ajax, een leuke speler en zijn bijdrages, als hij zijn dag heeft, zijn waardevol en zoms briljant. Maar hij is echt geen Messi van Marokko. Daarvoor is zijn inbreng te gering, te weinig succesvol en niet overheersend genoeg. En ja, ik zie álle interlands van Marokko. Dus daar kan ik een oordeel over vellen.

"omdat het heel simpel en kortzichtig is om balverlies alleen maar aan de verzender van de pass te adresseren, terwijl het als de ontvanger een pass niet op waarde weet te schatten, natuurlijk net zo goed balverlies kan opleveren. "

Deze opmerking vond ik wat eigenaardig. Maar na wat lezen snapte ik pas wat er zo fout is aan je opmerking. Namelijk jow premisse dat het balverlies van Ziyech beperkt is tot het feit dat hij nu eenmala aanvallend speelt en alles vooruit en dat hij, dus, door zijn risico zoveel balverlies leidt. Dat is een misvatting. Zijn veelvuldige balverlies heeft daar maar voor een klein deel mee te maken. Zijn meeste balverlies lijdt hij niet met risicoballen, ijn meeste balverlies ontstaat omdat hij van de bal wordt gelopen of omdat hij de bal in duels makkelijk verliest. En ja, hij verovert (hoewel slechts een relatief cijfer) de bal ook vaak terug, maar als je eerst 100 keer een bal kwijt raakt en dan verover je hem 50 keer terug, dan is dat gewoon dus alsnog 50 keer balverlies. En dat is gewoon veel en veels te veel, voor een 'topspeler'.

Laat ik mijn betoog samenvatten met mijn conclusie. Een topspeler raakt nooit zo vaak een bal kwijt. Lijkt me dat ik Ziyech hiermee behoorlijk heb samengevat. Wat niet wil zeggen dat hij geen mooie internationale carriere gaat hebben. Maar die rol bij die topclubs die jij in het vooruitzicht ziet, die moet ik nog maar eens zien. Want ik zie echt in heel Europa echt geen topspelers die tig keer per wedstrijd de bal kwijtraken. Niet in de echte top tenminste.

23 juni 2019 om 10:00

Havertz gaat op 10 spelen nu gewoon en ze hebben met Diaby ook een nieuwe buitenspeler gehaald, dus Ziyech is niet echt nodig.

Ziyech bij Barca is echt mijn droom die zou uitkomen, maar ik denk dat hij er niet zou passen. Ziyech legt enorm veel risico in zijn spel dus lijd hij wat meer balverlies, bij Barca op t middenveld kan je je dat niet permiteren. En ja Ziyech bij barca op de rechterflank gaat em niet worden met Messi voor je. Bayern lijkt me wel echt de ideale club.

23 juni 2019 om 10:12

Maar in de cl viel zien balverlies wel mee en ajax heeft er de halve finale mee gehaald,hij zou de ontbrekende schakel zijn in de wedstrijden tegen Liverpool en as Roma,hij durft tenminste wat,de andere wachtten tot messi iets gaat doen...

23 juni 2019 om 10:14

Er was meer dan genoeg balverlies hoor. En er zijn ook genoeg kansen verpruts omdat hij weer 5 keer hoog over schoot van buiten de 16.

23 juni 2019 om 10:37

@frenkiee21

"ziyech bij Barca is echt mijn droom die zou uitkomen, maar ik denk dat hij er niet zou passen. Ziyech legt enorm veel risico in zijn spel dus lijd hij wat meer balverlies, bij Barca op t middenveld kan je je dat niet permiteren."

Wat is dit nu weer voor uitspraak. Messi en eerder Iniesta en Xavi leggen of legden minimaal net zoveel risico in hun spel als Zyech. Dat het minder balverlies oplevert dan bij Ajax is volstrekt logisch omdat de spelers bij Barca al jaren samenspelen en duizenden traininguren hebben gestoken in het positiespel. De linkerhand weet exact wat de rechter doet en dat de risicovolle ballen van Messi & co minder balverlies opleveren, komt omdat de ontvangers door de vele trainingsarbeid exact weten wanneer ze gaan komen en daarop anticiperen. Bij Ajax is dat onmogelijk omdat er ieder jaar een andere selectie staat.

23 juni 2019 om 10:46

Iniesta en Xavi waren ook veel beter in de passing game dan ziyech. Dus een risico was voor hun eigenlijk geen risico

23 juni 2019 om 11:07

Bovendien waren Iniesta en Xavi vele malen lichtvoetiger waardoor ze wanneer er risico was altijd nog konden wegdraaien zodat ze ruimte hadden om een veiligere pas te geven. Met alle respect voor onze Ziyech maar die komt niet eens in de buurt van het niveau van die twee. Xavi en Iniesta konden soms wel 20 korte passes op een rij geven naar elkaar (en Busquets) om vervolgens in één keer die splijtende pass te geven op een aanvaller. Dat vergt zoveel meer klasse dan 10 splijtende passes proberen waarvan er dan uiteindelijk 1 of 2 aankomen.

23 juni 2019 om 11:24

@origineel. Wat mis ik xavi bij barcelona zeg. Hoe immens goed was hij wel niet. Bijna nooit te betrappen op een fout.

23 juni 2019 om 12:18

Er zijn twee dingen waarom Ziyech niet geschikt is voor de absolute top:

-Overzicht
-Passing

Ik noem een paar spelers, Messi, David Silva en Frenkie de Jong. Zij kijken de hele wedstrijd 4 keer per seconde om zich heen. Het is vaak subtiel, maar hun hoofd en hun ogen gaan steeds links en rechts, ook als ze de bal aan een touwtje hebben. Dat doet Ziyech niet, vandaar dat hij soms niet ziet wat de beste oplossing is. Daarom schiet hij zo vaak uit onmogelijke positie. Echte goede spelers schieten vrijwel nooit als het kansloos is. Ziyech schiet 10 keer per wedstrijd; dat zou een indicatie moeten zijn voor de volgers.

Zijn passing is ook niet optimaal. Vooral in de kleine ruimte is het vaak te hard en onnauwkeurig, zelfs als Ziyech wel de ruimte en alle tijd heeft, gaat het vaak mis. Als er tijd en ruimte is, speelt een toppasser die bal altijd met de juiste snelheid in de juiste richting; Ziyech kan dat niet.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind Ziyech een geweldige speler, maar er worden in dit topic vaardigheden aan Ziyech toegedicht die hij niet heeft. Ik wilde dit topic negeren, maar het werkt op mijn lachspieren als zijn passing vergeleken met die van Xavi en Iniesta. Ziyech zou het best kunnen maken bij een geweldige club als Dortmund, maar over Barcelona moet men niet eens praten. Zelfs als men high en/of dronken is, zou men beter moeten weten.

23 juni 2019 om 12:40

@doncoxxx

"begrijp me niet verkeerd, ik vind Ziyech een geweldige speler, maar er worden in dit topic vaardigheden aan Ziyech toegedicht die hij niet heeft. Ik wilde dit topic negeren, maar het werkt op mijn lachspieren als zijn passing vergeleken met die van Xavi en Iniesta. Ziyech zou het best kunnen maken bij een geweldige club als Dortmund, maar over Barcelona moet men niet eens praten. Zelfs als men high en/of dronken is, zou men beter moeten weten."

Tunnelvisie en persoonsverheerlijking. Je hebt Messi/xavi/iniesta op zo een torenhoog voetstuk geplaatst, dat je niet in staat bent om als het om hen gaat, tot een objectief oordeel te komen. Je bent als de fan die ook van oordeel blijft dat zijn idool niets verkeerd heeft gedaan als hij met een rokend pistool en onder het bloed op de plaats delict wordt aangetroffen. Wat jij toont is het klassieke voorbeeld van een fan die zijn idool op een nog hoger voetstuk te krijgen dan hij al staat door anderen omlaag te duwen. Zyech speelt niet bij Barca en heeft dat ook nooit gedaan, waardoor je net zo min als ik objectief kunt beoordelen of hij daar goed genoeg voor is. De Messi van Barca is van een andere planeet, maar dat komt ook door de ploeg die om zich heen heeft. De Messi van Argentiniã« zou ook niet goed genoeg zijn voor Barca. Als de Messi van Argentiniã« al niet goed genoeg is voor Barca, kan het natuurlijk net zo goed zijn dat ook het omgekeerde het geval is en de Zyech van Ajax wel goed genoeg voor Barca is. Alleen sta jij er niet open voor om die mogelijkheid in overweging te nemen omdat je adoratie voor betreffende spelers dat eenvoudigweg niet toelaat. Van Suarez was ook iedereen overtuigd dat hij het niet zou redden bij Barca, terwijl hij het daar toch heel aardig heeft gedaan.

23 juni 2019 om 12:47

@doncoxx

hoe kan je Frenkie nou met Ziyech vergelijken? wanneer is de laatste keer dat je Frenkie een pass in diepte hebt zien geven op een van de aanvallers? idd, zelden tot nooit. niet zo gek dat Frenkie dan nooit balverlies heeft. die speelt op zijn positie balletjes over 5 meter. dat is een stuk makkelijker dan spelers vrij voor de goal zetten zonder balverlies te lijden wat van een nummer 10 verwacht word

25 juni 2019 om 19:20

Scepticus

"wat is dit nu weer voor uitspraak. Messi en eerder Iniesta en Xavi leggen of legden minimaal net zoveel risico in hun spel als Zyech. Dat het minder balverlies oplevert dan bij Ajax is volstrekt logisch omdat de spelers bij Barca al jaren samenspelen en duizenden traininguren hebben gestoken in het positiespel."

Nee hoor. Dat Xavi, Iniesta en andere middenvelders van Barcelona minder balverlies leden dan Ziyech heeft te maken met het feit dat echte topvoetballers gewoon niet heel vaak balverlies leiden. Want risico zit er meer dan voldoende bij Barcelona. Maar dat het met jaren samenspelen en trainen te maken heeft is bullshit. Het is gewoon hét verschil tussen de topspelers, van Barca, en Ziyech die gewoon geen absolute topspeler is. Want nogmaals, je kunt het wel hebben over risico en weet ik al wat niet, maar noem mij maar eens een absolute topspeler op die jaren in die top speelde en die aantoonbaar even vaak of vaker balverlies leed dan Ziyech. Nou, noem er eens drie of vier op dan?!

25 juni 2019 om 19:25

Japie Krekel

Klopt. Ziyech opereert rond de zestien van de tegenstander. En Frenkie vooral op eigen helft, vanaf de linksbackplaats. Moet je maar eens wedstrijden van Ajax terug kijken wie dit niet gelooft. Tagliafico maakt ruimte door ver op te komen en Frenkie laat zich zakken naar de vrijgekomen linksback plaats en bouwt vanaf daar op. Veel passes inderdaad die direct terug gekaatst worden naar hem, dan weer breed naar de Cv's etc. etc. Dat Frenkie alles naar voren speelt is ook al zo'n hardnekkige mythe.

Het klinkt als een rare, onrealistische reactie. Maar voor de balans van Barcelona zou Ziyech mooi op rechts passen met Neymar in dat geval op links voor diepgang en snelheid en Messi als valse spits. Met vanuit het middenveld Busquets en De Jong als dubbele zes en een Rakitic die misschien wat dichterbij Messi speelt? Ziyech verricht ongelooflijk veel verdedigend werk en is toch een creatief brein. Aan creatieve breinen voorin heeft Barcelona zonder Messi een tekort.

Ziyech bij barca? Nou ja als Luuk De Jong in beeld was bij Real waarom niet hè?

Ik begrijp ook niet dat Ziyech zo onderschat is in Nederland. Ik vind hij is de grootste man bij Ajax en zorg voor de creativiteit in de team. Dat is wat Manchester United nodig heb nu. Hij is belangrijker dan De Jong voor Ajax.Hij kan makkelijk aanpassen met Messi en is zeker een wereld speler.Misschien maakte hij veel fouten, maar van 10 fouten zat 7 geniale momenten.

23 juni 2019 om 10:14

In Nederland wordt hij juist niet onderschat in de rest van Europa wel,je kan niet iemand die speler van het jaar in Nederland en speler van het jaar bij Heerenveen en Twente en twee keer bij ajax onderschat noemen,hij wordt hier op handen gedragen!

23 juni 2019 om 10:48

Als je hier nog steeds leest dat hij de top niet aankan, dan kun je in mijn opinie toch wel spreken van enige onderschatting. Ben er van overtuigd dat als je hem bij Barça, Bayern of Real neerzet dat hij moeiteloos meedraait. Zal niet meer de beste speler zijn, maar hij gaat echt niet in negatieve zin opvallen

23 juni 2019 om 10:57

Kom op zeg, je hebt het hier over de 3 beste clubs in de wereld. Daar spelen wereldtoppers. Ziyech is een goede voetballer alleen niet van dat niveau. Dan kan je beginnen over dat die hard werkt maar je moet meer kunnen dan dat om daar te voetballen.

23 juni 2019 om 12:14

Ziyech is fantastisch, maar niet compleet. Voor de absolute wereldtop mist hij bepaalde zaken in mijn ogen (afmaken, fysiek, handelingsnelheid), qua type kan je hem best vergelijken met De Bruyne bijv, die is toch objectief op alle vlakken beter?

23 juni 2019 om 12:42

Ja de Bruyne is echt op alle vlakken stukken beter. Echte wereldtop.

23 juni 2019 om 10:22

Dit is ook mijn idee. Als ik ManU was zou ik vol voor Ziyech gaan. Ze hebben een hoop talentvolle razendsnelle jongens, alleen niemand die ze weg steekt. Ziyech zou daar een enorme toegevoegde waarde kunnen zijn, misschien we de missing link.

Een ‘goede’ tandem moet het zijn, VZ. En dat denk ik ook, die twee zullen samen goed kunnen voetballen bij Barca! Hopelijk wordt het weer leuker om naar Barca te kijken en iets meer tiki taka.

23 juni 2019 om 10:54

Ik vind hem beter bij Liverpool passen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.AZ00
3.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

242 fans
Middenvelder, 26 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 0 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

Flirts over en weer leiden Matthijs de Ligt naar walhalla én jeugdheld

De kogel is door de kerk: Matthijs de Ligt zet zijn loopbaan voort bij Juventus. De ex-verdediger van Ajax werd maandenlang gelinkt aan diverse grootmachten, maar uiteindelijk heeft Juventus de stopper...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 20 juli
Sporting Portugal houdt er serieus rekening mee dat Bruno Fernandes deze zomer geen transfer gaat maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren