Overmars keert na twee jaar terug in Medellin voor ‘nieuwe Davinson Sánchez’

Donderdag, 13 juni 2019 om 17:31Robin Bruggeman • Laatste update: 17:51

Daniel Cruz was een jaar of twintig geleden de allereerste Colombiaan die de kleuren van Ajax verdedigde. De middenvelder werd in 1998 door de Amsterdammers opgepikt bij América de Cali, waarna hij twee jaar in de jeugd doorbracht en in september 2000 zijn officiële debuut maakte in de Eredivisie. Met uiteindelijk veertien optredens in de hoofdmacht zal Cruz op weinig Ajax-fans een blijvende indruk hebben gemaakt, maar dat was niet het geval bij zijn opvolger. Davinson Sánchez trad achttien jaar later als tweede speler uit het Zuid-Amerikaanse land in de voetsporen van Cruz en met de komst van Mateo Cassierra en Luis Manuel Orejuela was er zelfs even sprake van een heuse ‘Colombiaanse connectie’ in de Johan Cruijff ArenA.

Door Robin Bruggeman

Sánchez werd met zijn aankoopsom van vijf miljoen euro en zijn vertrek een jaar later voor veertig miljoen naar Tottenham Hotspur een van de meest lucratieve aankopen uit de clubgeschiedenis van Ajax. Datzelfde kan echter niet gezegd worden over landgenoten Cassierra en Orejuela, die inmiddels op huurbasis via de achterdeur zijn verdwenen naar respectievelijk het Argentijnse Racing Club en het Braziliaanse Cruzeiro. Momenteel speelt er geen enkele Colombiaan meer voor Ajax, maar hier zou in de komende weken weleens verandering in kunnen komen. De club van trainer Erik ten Hag wordt in de Colombiaanse pers namelijk nadrukkelijk in verband gebracht met de komst van Carlos Cuesta, een twintigjarige centrale verdediger van Atlético Nacional.

Cuesta is momenteel speler van de oude werkgever van Sánchez en dat is een van de redenen dat de captain van Colombia Onder-20 in eigen land al ‘de nieuwe Davinson Sánchez’ wordt genoemd. De wieg van de jonge stopper stond twintig jaar geleden in Medellin, maar op driejarige leeftijd verhuisde Cuesta naar Condota om bij zijn oma te gaan wonen. Toen hij zeven jaar later terugkeerde naar zijn geboortestad duurde het niet lang voordat Atlético op de stoep stond en nog eens zeven jaar later kreeg de verdediger door het vertrek van Sánchez naar Ajax opeens de kans in de hoofdmacht van los Verdolagas. Cuesta trad voor het eerst echt in de schijnwerpers toen hij op zeventienjarige leeftijd in de Copa Sudamericana tegen het Braziliaanse Coritiba in moest vallen als rechtsback en na een rode kaart voor zijn ploeg ook centraal achterin te hulp moest schieten.

Cuesta heeft op jonge leeftijd al 56 wedstrijden in de hoofdmacht van Atlético Nacional op zijn naam staan.

Illustere voorgangers
De piepjonge Cuesta liet zich hier echter niet door van de wijs brengen en speelde een puike wedstrijd in de Zuid-Amerikaanse variant van de Europa League, waarna hij zich opwerkte tot min of meer vaste basisspeler bij de recordkampioen van Colombia. Inmiddels staat de teller voor het talent op 56 wedstrijden in de hoofdmacht, waarvan 49 als basisspeler, en in Medellin wordt hij inmiddels al vergeleken met Sánchez en Óscar Murillo, die voor de doorbraak van de huidige verdediger van Tottenham Hotspur jarenlang centraal achterin stond bij Atlético: “Het is mooi dat de fans mij in een adem met dat soort spelers noemen. Ik houd er niet van om met anderen vergeleken te worden, maar ik lijk wel op hen. We hebben allemaal een ander verhaal, maar ik weet dat ik op het juiste pad zit”, vertelde hij begin dit jaar aan El Espectador.

Naast zijn rol als opvolger van Sánchez heeft hij ook qua spel wel wat weg van zijn landgenoot, die echter fysiek wat imposanter voor de dag komt en een handvol centimeters groter is dan de een meter tachtig lange Cuesta. De jongeling weet zijn gebrek aan lengte vooralsnog echter goed te compenseren met zijn timing, inzicht en loopacties en kan zich qua intercepties en tackles eveneens meten met Sánchez. De centrale verdediger is daarnaast door zijn snelheid in staat om ook op de backposities te spelen, wat zijn trainers bij Atlético in de afgelopen jaren enkele keren uit de brand heeft geholpen: “Het is duidelijk dat mijn beste positie centraal achterin ligt, maar soms moet je een handje helpen als er spelers geblesseerd zijn of als er wat anders aan de hand is. Ik heb er geen problemen mee om aan de rechter- of linkerkant te spelen. Het is dan zaak om goed te spelen, zodat de coach vertrouwen in je krijgt. Ik ben blij dat ik op een positie heb gespeeld waarvan veel mensen dachten dat ik het niet zou kunnen en ik ben blij omdat ik dat goed heb gedaan”, vertelde hij eerder dit jaar aan El Colombiano.

Oekraïne maakte vrijdag een einde aan het avontuur van Colombia Onder-20 op het jeugd-WK in Polen.

Ajax, Everton of Santos?
Cuesta geldt daarnaast als een geboren leider en de verdediger droeg tijdens het merendeel van zijn 21 interlands voor Colombia Onder-20 de aanvoerdersband. Twee jaar geleden was hij er met een doelpunt tegen Chili in de 93e minuut op het Campeonato Sudamericano Sub-20 Juventud de América (het Zuid-Amerikaanse landentoernooi voor Onder-20-ploegen) bovendien persoonlijk verantwoordelijk voor dat Colombia uitzicht hield op deelname aan het in de afgelopen weken in Polen georganiseerde jeugd-WK en ook op dat toernooi maakte Cuesta een goede indruk. De verdediger maakte tijdens alle vijf wedstrijden die zijn ploeg speelde de negentig minuten vol en nam in de achtste finales tegen Nieuw-Zeeland zelfs de beslissende strafschop voor zijn rekening. Vrijdag kwam er in de kwartfinales door toedoen van Oekraïne echter een einde aan het avontuur van los Cafeteros op het toernooi en de focus van Cuesta en zijn entourage kan nu op de toekomst.

Het talent zelf heeft naar verluidt zijn zinnen gezet op een verhuizing naar Europa en Ajax lijkt momenteel de beste papieren voor zijn komst in handen te hebben. De Amsterdammers hadden Cuesta twee jaar geleden ook al op de korrel toen Sánchez naar Londen verkaste, maar van een transfer kwam het destijds niet. Nu Matthijs de Ligt Ajax echter lijkt te gaan verlaten is de club naar verluidt opnieuw in Medellin terechtgekomen en directeur voetbalzaken Marc Overmars zou inmiddels al een akkoord hebben bereikt met Atlético over een transfersom van zes miljoen euro, exclusief eventuele bonussen of een doorverkooppercentage. Als Cuesta inderdaad volgend seizoen in de Johan Cruijff ArenA speelt, is de kampioen van Nederland erin geslaagd om twee concurrenten van naam af te troeven. Het Everton van director of football Marcel Brands is volgens de berichtgeving ook in de markt voor de Colombiaan, terwijl de Braziliaanse grootmacht Santos eveneens geïnteresseerd is. De voormalige werkgever van onder meer Pelé en Neymar zou zelfs bereid zijn de door Atlético begeerde Jonathan Copete in de tegenovergestelde richting te sturen om een deal mogelijk te maken.


Poll

Lijkt Carlos Cuesta jou een goede aanwinst voor Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door scepticus38)

hopelijk heeft deze Cuesta wel lengte want als De Ligt weg gaat heeft Ajax alleen nog maar kleine verdedigers staan

12 juni 2019 om 00:12

Cuesta is niet lang, hij is maar 1.78 meter. Daarom denk ik dat er nog een centrumverdediger eigenlijk bij moet. Ik snap het beleid van Ajax met centrumverdedigers dan ook totaal niet. Pierie en Schuurs komen tekort en zijn te jong, Magallan mist snelheid en voetballend vermogen en de enige twee volwaardige centrumverdedigers volgend jaar (blind en Martinez) zijn klein.

12 juni 2019 om 01:29

@suarez 7

Ik denk dat BPL clubs ook minder genegen zijn die kleine centrale verdedigers te kopen. Dat gaat natuurlijk voor meer topclubs in Europa op, dus Ajax komt met al die dwergen niet alleen lengte tekort bij stilstaande fases, maar als ze eenmaal voor de verkoop komen maak je ook minder kans om een klapper te maken zoals met de Ligt. Teams zullen volgend seizoen ook sneller genegen zijn om met hun Llorentes iets te forceren bij Ajax. Dat kan vervelend voetballen worden.

Als je mij zou dwingen om Overmars en zijn beslissingen te verdedigen, dan zou ik opbrengen dat kleine centrale verdedigers minder snel verkocht zullen worden en dus langer bij Ajax wellicht zullen blijven (je kan langer een ingespeelde vaste kern behouden achterin). Dat ze wellicht klein zijn, maar wel heel goed kunnen voetballen en ook behoorlijk wat sprongkracht hebben. Ake is in de BPL ook klein maar wint heel veel in de lucht. Martinez en deze Colombiaan kunnen dat wellicht ook en kunnen zich daar bij Ajax nog verder in ontwikkelen (de Ligt traint op dit aspect 3 maal per week en scoorde veel uit corners tegen topclubs/landen laatste tijd).

Ik heb deze Cuesta echter gezien op de U20 WC in een wedstrijd tegen Nieuw Zeeland meen ik en hij viel me niet op. Niets bijzonders en stak er zeker niet bovenuit wat toch wel moet op zo’n jeugdtoernooi. Ik hoorde dat zelfs een back van Willem 2 opviel in dat toernooi. Wie mij wel opviel bij Jong Nederland tegen Mexico was Perr Schuurs. Ik moet nog zien of deze tropische verassing zoveel beter is dan Perr en die heeft wel lengte en kan ook goed voetballen.

12 juni 2019 om 05:57

@suarez
Ik begrijp het ook niet. Lengte lijkt bij Ajax totaal geen issue te zijn. Heel merkwaardig

12 juni 2019 om 09:01

Niet om ons hiermee te vergelijken maar het gouden Barca had ook alleen maar smurfen lopen. Het kan dus wel.

12 juni 2019 om 09:48

@koriander

Er is natuurlijk ook een andere optie. Ajax kan ook een andere weg zijn ingeslagen wat betreft backs. I.p.v. middenvelders en wingbacks in een 5 man verdediging, verdedigers die ook op de backpositie uit de voeten kunnen. Zeg maar de Veltman i.p.v. Kristenssen. Het is namelijk niet te ontkennen dat Ajax wel heel veel de plank heeft misgeslagen qua backs. Veel bakcs gekocht om uiteindelijk te komen tot een omgeturnde middenvelder (sinkgraven en Mazraoui), met zeer wisselend succes.

Tagliafico was zogenaamd meer verdediger dan een veel opkomende back. De consensus was dat hij aanvallend niets zou toevoegen en dit nog moest leren. Dat is toch wel heel snel gegaan. Die andere Argentijn lijkt ook toch vooral gehaald voor de back positie. En misschien is dit ook de gedachte bij deze jongen. Samen met Dest uitvechten wie de nummer 2 wordt achter bv Veltman (indien Mazraoui een linie naar voren wordt geplaatst, wat ik eigenlijk wel een beetje verwacht).

12 juni 2019 om 10:59

Ze hadden wel Pique die goed een meter in de 90 is. Je hebt er niet veel nodig maar een cb met iets of wat lengte is toch wel gewenst.

12 juni 2019 om 11:03

@misterafca: Het gouden Barca had met Puyol en later Pique toch altijd wel ten minste een grote kerel centraal achterin, toch? Maar daar stond dan vaak wel weer een Mascherano of zo naast van 1.73m, dat is waar. En het hele middenveld was 1.70m hoog. Aan de andere kant waren zij dan wel weer goed genoeg om niet al te veel corners weg te geven. Zo goed zijn wij niet, dus ik denk wel dat we er een grote rechter centrale verdediger bij moeten halen.

12 juni 2019 om 11:45

@ninjakai

Leuke gedachtegang en het is heel goed mogelijk wat je stelt. Heb hier ook aan zitten denken en werd alleen aan het twijfelen gebracht door de interesse van Ajax in Palacios van Willem 2. Toen ik dat hoorde, schoof Martinez theoretisch weer terug voor mij achter Blind als 2de optie en op rechts heb je Nous (als hij back blijft) met Veltman. Daar komt ook nog Dest aan die ik vrij goed vind. Dan heb je op rechts 3 opties en dan vraag ik me af of Cuesta als optie 4 wel nodig is. Beetje overkill vond ik dat. Echter, als we deze route eens gaan verkennen, dan is de zwakte van lengte opeens niet zo relevant voor de back positie en omdat het primair centralen zijn (cuesta en Martinez) die ook relatief goed kunnen koppen voor hun lengte krijg je juist meer koopkracht in je team dan wanneer je met omgeschoolde vleugelaanvallers werkt (die doorgaans niet zo dapper en goed zijn met het hoofd). Een Tagliafico en Veltman zijn beide relatief best goede koppers en dat zou herhaald worden met een Cuesta en Martinez.

12 juni 2019 om 11:58

Puyol was 1.76...

12 juni 2019 om 17:18

Weet niet of je het weet maar puyol was ook maar 1m78

13 juni 2019 om 00:55

Klopt het kan wel. Maar je moet dan wel het spel goed kunnen lezen.

13 juni 2019 om 18:43

Je kan ook gewoon op lengte selecteren. Kijk hoeveel het waard was dat De Ligt goed kon koppen. Je moet gewoon lengte hebben in je centrum. Net als een keeper met lengte Lamprou. Je weet op voorhand dat hij er niet bij kan.

Ik ben gewoon heel erg benieuwd hoe Ajax de defensie volgend jaar gaat invullen. De backposities zijn goed bezet met op rechts vermoedelijk Veltman en Mazraoui en op links vermoedelijk Tagliafico en Martinez. In het centrum hebben we op dit moment Magallan, Blind, Pierie en Schuurs. Ik vind hierbij Pierie en Schuurs overbodige aankopen, een huurconstructie was veel beter geweest want beide komen zelfs als wisselspeler naar mijn mening tekort voor Ajax. Ik zou de komst van deze Cuesta dan ook erg toejuichen, maar het is in dat geval de vraag wat er gebeurd met Schuurs en Pierie. Ik denk persoonlijk dat Blind gaat worden doorgeschoven naar het middenveld en dat Martinez niet op linksback, maar links achterin gaat komen te spelen. De defensie zou in dat geval kunnen bestaan uit: Veltman, Cuesta, Martinez en Tagliafico. Het probleem met die defensie is het gebrek aan lengte. Vermoedelijk wordt Magallan doorgeschoven en krijgen we deze defensieve bezetting: Veltman/mazraoui, Magallan/cuesta/schuurs, Blind/martinez/pierie, Tagliafico/martinez. Ik zou het zelf toejuichen als Schuurs verhuurd werd, Blind doorschuift naar het middenveld en we naast Cuesta nog een absoluut beest van 1.90 meter centraal halen. Dan zou de bezetting centraal bestaan uit: (aankoop), Cuesta, Martinez en Pierie. Met op het middenveld Marin, Schã¶ne, Blind en eventueel Mazraoui.

12 juni 2019 om 00:20

En Dan heb je ook nog schuurs die volgend jaar wel aan de deur zal gaan kloppen

12 juni 2019 om 00:22

Schöne moet volgend seizoen banken, Marin, Van de Beek & Blind op het middenveld

12 juni 2019 om 09:34

Met dat middenveld kan ik mij wel vinden, maar enkel als het achterin dan ook als een huis staat. Want Blind op CV is ook gewoon topkwaliteit.

12 juni 2019 om 17:04

Ik ben er van overtuigd dat het middenveld Marin, Mazraoui en van de Beek gaat worden. Zeg nou zelf, wie werd er eerder op het middenveld gezet dit seizoen, Blind of Mazraoui? En dat deed Nous nog goed ook. Veel dynamischer dan Blind en meer Duel kracht in directe duels.

12 juni 2019 om 00:26

Het leuke aan het huidige ajax vond ik echter het grote aandeel van de Nederlanders. Als neutrale toeschouwer zou ik het een stuk minder leuk vinden als er alleen maar 'random' buitenlandse jongens komen. Ik zou dan liever een alderweireld, Vertonghen, De Vrij, Bruma, Ake zien

12 juni 2019 om 00:39

Om gelijk twee buitenlanders te noemen

12 juni 2019 om 00:49

Belgen zijn nauwelijks buitenlanders te noemen toch

12 juni 2019 om 01:02

Ik heb die cuesta gezien tegen Oekraïne en op basis van die match koop je m niet. Ik lette alleen op hem aangezien ik al had gelezen dat Ajax hem wilt. Maar wat maakte hij een mega fout. Hierdoor scoorde Oekraïne de 1-0.

Maar goed.

12 juni 2019 om 06:21

Ja op basis van de wedstrijd tegen oranje koop je Ronaldo ook niet. Wat is je punt? Alsof clubs op 1 wedstrijd af gaan. Iedere speler maakt fouten. Tis ook niet zo dat topclubs ineens de ligt niet meer willen omdat ie een fout maakt.

13 juni 2019 om 00:58

Een paar. Ik hoor graag van mensen die hem vaker hebben gezien of hij echt goed is. Of dat de media dit weer teveel hypt.

12 juni 2019 om 09:12

Ik verwacht volgend jaar als basis een verdediging met Tagliafico, Blind, Schuurs, Veltman. Denk dat Schuurs is klaar gestoomd afgelopen jaar als vervanger van De Ligt. Mazraoui verwacht ik vaker op het middenveld terug te zien en alleen als het nodig is als linksback. Blind speelde de tweede helft van afgelopen seizoen echt heel goed dus zie geen reden om hem te vervangen en Tagliafico is onbetwist.
Het middenveld heb je (nu nog) Ziyech, vd Beek, Mazraoui, Marin, Schone.

12 juni 2019 om 11:09

Ik heb Schuurs meermaals zien spelen in Jong Ajax en dat zag er echt niet uit. Hij leek op alle vlakken tekort te komen, zowel voetballend als verdedigend. Daarnaast is hij ook niet de speler die met ruimte in de rug lijkt te kunnen spelen. Als hij klaar zou zijn voor de opvolging van De Ligt dan juich ik het doorschuiven van Schuurs toe, maar op basis van zijn optredens bij Jong Ajax ben ik zeer pessimistisch.

12 juni 2019 om 10:00

@suarez 7

"ik zou het zelf toejuichen als Schuurs verhuurd werd, Blind doorschuift naar het middenveld en we naast Cuesta nog een absoluut beest van 1.90 meter centraal halen".

Dat zou niets anders dan wanbeleid zijn. Ajax heeft met Blind, Schuurs, Magelan, Pirie, Veltman en Martinez al zes spelers die centraal achterin uit de voeten kunnen. Tagliafico zou daar zelfs ook nog kunnen spelen. Dat is een driedubbele bezetting en dan wil jij er nog 1 bij halen. Het is nog veel belachelijker om Schuurs te verhuren om plaats te maken voor nog een verdediger, terwijl je de wetenschap heb dat Schuurs na zijn verhuurperiode weer terug komt en je dan zelfs 7 spelers hebt voor 2 posities. Dat is natuurlijk geen beleid maken, maar talentvolle spelers om zeep helpen. Met zoveel spelers komen de aanstormende talenten bovendien ook nooit aan de bak en doe je niets anders dan de carriere van je talenten in de knop breken en kapitaalvernietiging plegen. Ajax heeft Schuurs en Pirie niet voor niets gehaald, dat is mede omdat de clubleiding wil voorkomen dat de selectie uit een vreemdelingenlegioen komt te bestaan en de club het eigen DNA geweld aan doet. Het uitgangspunt is nog steeds dat de basis van de club komt te bestaan uit talentvolle spelers met een Nederlandse achtergrond. Dat is ook logisch omdat Nederlandse spelers het spel dat Ajax wil spelen, met de paplepel ingegoten krijgen en je van buitenlandse spelers nog maar moet worden afgewacht of ze het Ãæ’ã¦â€™ã£â¦ã¢â‚¬â„¢ã£â£ã¢â¢ã£â¢ã¢â¼berhaupt in de vingers kunnen krijgen.

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je niet heel veel van Ajax begrijpt, omdat wat jij voorstaat precies het tegenovergestelde is waar Ajax voor staat en de club haar unieke karakter, waar men door de buitenlandse pers zoveel lof voor heeft gekregen, zou verloochen als men jouw advies zou gaan opvolgen. Ik denk dan ook niet dat dat gaat gebeuren en Schuurs en Pirie volgend jaar veel wedstrijden zullen gaan spelen en dat men de kansen van die spelers niet finaal om zeep gaat helpen door nog meer verdedigers te kopen. Ajax is Ajax omdat de club talenten de kans geeft om door te breken en niet omdat het de carriere van die talenten eigenhandig om zeep helpt. Het Plan-Cruijff, waarvan het belangrijkste uitgangspunt is om de grootste talenten versneld door te schuiven zodat de club langer van hen kan profiteren en dat door Ajax als basis voor het beleidsplan genomen, is een enorm succes gebleken als je kijkt naar het aantal spelers dat 1, 2 soms zelfs 3 leeftijdscategorien hoger speelt en dan wekelijks nog tot de uitblinkers behoort ook. En dan wil jij dat hele plan in duigen schoppen door zoveel spelers van buitenaf aan te trekken, dat de ontwikkeling van die talenten tot stilstand komt omdat er nauwelijks uitzicht op speeltijd is. Dan snap je dus helemaal niets van Ajax.

12 juni 2019 om 10:56

Ik snap wel wat je bedoelt, maar het talent moet wel het niveau hebben om door te kunnen stromen naar het eerste. Ik heb Scherpen bij Emmen de ene naar de ander blunder zien maken, die jongen is niet eens Eredivisie-waardig. Pierie speelde bij Heerenveen in de basis bij de slechtste defensie van Nederland en kon zich niet aan de malaise onttrekken en speelde eigenlijk ook vrij matig. Schuurs heeft vorig jaar in Jong Ajax geen goede indruk achter gelaten en leek op alle vlakken tekort te komen, zowel voetballend als verdedigend. Voor talenten als Eiting, een doorstromende Mazraoui en zelfs spelers als Ekkelenkamp en De Wit kan je ruimte maken in de selectie, maar het aantrekken van Schuurs en Pierie verbaast mij omdat ze ten eerste niet eens goed genoeg voor de bank van Ajax zijn, en ten tweede ze waarschijnlijk nooit het niveau gaan halen dat bij Ajax vereist is. Ik snap dat Ajax jonge talenten wilt laten doorgroeien en het Nederlandse karakter wilt behouden, maar ik kan gewoon niet inzien hoe Ãâ©ã£â©n van deze drie speler ooit de basis van Ajax gaat halen. Ik hoop dat ze alle drie mijn ongelijk bewijzen, maar ik zie het somber in als onze defensie volgend jaar bestaat uit Magallan, Blind, Schuurs en Pierie als centrumverdedigers.

13 juni 2019 om 20:17

Scepticus

"ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat je niet heel veel van Ajax begrijpt, omdat wat jij voorstaat precies het tegenovergestelde is waar Ajax voor staat en de club haar unieke karakter, waar men door de buitenlandse pers zoveel lof voor heeft gekregen, zou verloochen als men jouw advies zou gaan opvolgen."

Tegen wie heb je het hier? Tegen Suarez7 of tegen de Ajaxdirectie. Want wellicht heeft die directie het dan niet begrepen, waar Ajax dan voor staat, want anders dan zit de fout eerder bij jou zelf.

Want hoezo heeft Ajax dit seizoen dan zes of zeven buitenlanders in de basis staan? Waarbij eigenlijk nog maar een enkeling echt zelf is opgeleid (de Ligt, Vdbeek en Mazraoui, want Blind is opgeleid maar verkocht en voor meer dan waarvoor hij verkocht is weer terug gehaald)? Hoezo is dat dan niet 'het tegenovergestelde dan waar Ajax voor staat'? Ik heb je daar begin dit seizoen al op gewezen. Toen was het nog enorm moeilijk voor je om die realiteit onder ogen te zien. Maar lijkt me dat je nu de feiten beter en helderder voor de geest hebt toch?

En yep, de keuze van Ajax om dat beleid dus te veranderen en niet meer voorrang te geven aan de jeugd, zoals Cruijff wilde maar gewoon ook met miljoenen te strooien om hele dure spelers te halen (tadic, Blind) en te behouden (ziyech), maar om voor resultaat te gaan heeft haar vruchten af geworpen. Petje af trouwens. Maar erken nou gewoon maar alsnog even dat het gewoon is wat het is! Ajax heeft straks een vreemdelingenlegioen van gehaalde spelers. Benieuwd of je tot die introspectie in staat bent Scepticus.

14 juni 2019 om 10:58

@constant kante

egen wie heb je het hier? Tegen Suarez7 of tegen de Ajaxdirectie. Want wellicht heeft die directie het dan niet begrepen, waar Ajax dan voor staat, want anders dan zit de fout eerder bij jou zelf.

"want hoezo heeft Ajax dit seizoen dan zes of zeven buitenlanders in de basis staan? Waarbij eigenlijk nog maar een enkeling echt zelf is opgeleid (de Ligt, Vdbeek en Mazraoui, want Blind is opgeleid maar verkocht en voor meer dan waarvoor hij verkocht is weer terug gehaald)? Hoezo is dat dan niet 'het tegenovergestelde dan waar Ajax voor staat'? Ik heb je daar begin dit seizoen al op gewezen. Toen was het nog enorm moeilijk voor je om die realiteit onder ogen te zien. Maar lijkt me dat je nu de feiten beter en helderder voor de geest hebt toch?"

Ik wil beginnen met te reageren met 1 van de wonderlijkste argumenten die ik de laatste jaren heb gehoord, namelijk dat een speler die vanaf zijn tiende jaar de jeugdopleiding van Ajax heeft doorlopen (daley Blind) en de club daarna tot zijn 24e trouw is gebleven ineens niet meer als zelf opgeleide speler zou mogen worden gekwalificeerd omdat hij daarna enkele jaren bij een andere club heeft gespeeld. Daar moet ik vooral hartelijk om lachen en vind ik zo een belachelijke redenering dat ik daar niet serieus op kan en wil ingaan. Ik kan tegenwoordig ook al niet meer boos worden om het feit dat je er een gewoonte van maakt om mijn teksten uit de context te rukken en appels met peren te vergelijken, ik vind het eigenlijk vooral sneu dat je dat kennelijk nodig hebt om je punt te maken.

De buitenlanders die bij Ajax in de basis staan zijn allemaal routiniers (tadic, Schone, Tagliafico) of spelen op posities waarvoor Ajax geen bruikbare speler voor handen heeft (neres, Onana). Het probleem van Ajax (en de meeste andere Nederlandse clubs) is dat spelers niet meer tot hun 27e bij een club blijven, maar deze rond hun 20e verlaten. Een tweede probleem is dat routiniers die voorheen bij de club hebben gespeeld en hun geld nu in het buitenlanders niet staan te springen om op het oude nest terug te keren. Een elftal zonder routiniers is een stuurloos elftal en dus heb je routiniers nodig. En als die niet in eigen land voor handen zijn, ben je aangewezen op buitenlanders. Dus jou redenatie over waar Ajax voor staat, raakt kant noch wal omdat de buitenlanders in de selectie, daar staan uit noodzaak, niet omdat het beleid is. In de bijdrage van Suarez 7 werd de suggestie gedaan om buitenlanders te halen voor posities die al driedubbel bezet zijn en die dus volstrekt overbodig zijn. Dat is dus opnieuw appels met peren vergelijken.

Een speler als Neres heeft Ajax niet rondlopen in de jeugd en voor die positie kan je dus ook geen jeugdspeler doorschuiven. Datzelfde geldt voor de positie van keeper. Ajax heeft in de jeugd spelers rondlopen om van te watertanden en is ook druk bezig de jeugdselecties nog verder te versterken. In de toekomst mag je daarom verwachten dat er opstellingen op het wedstrijdformulier zullen komen waarop minder buitenlanders vermeld zullen staan, al is het volstrekt onmogelijk om een jeugdopleiding op poten te zetten die in zijn geheel zelfvoorzienend kan zijn. Ajax zal dan ook altijd op de transfermarkt actief moeten zijn, omdat het eerder regel dan uitzondering is dat er 3 tot 5 basisspelers vertrekken en je dat kwaliteitsverlies natuurlijk onmogelijk in zijn geheel kunt opvullen vanuit de jeugdopleiding en omdat je altijd routiniers nodig zal hebben en spelers niet meer hun hele leven bij dezelfde club blijven spelen. Je reactie op het beleid van Ajax en het Plan-Cruijff zijn dan ook niet alleen stuiten opportunistisch maar volstrekt misplaatst.

Het beleid van Ajax is volledig afgestemd op de jeugd en het Plan-Cruijff is daarin leidend. Maar een jeugdopleiding is natuurlijk geen krokettenfabriek waar de kroketten kant en klaar van de lopende band rollen. Bij een jeugdopleiding heb je te maken met mensen en daarvan is de ene nu eenmaal meer begaafd dan de ander en dus ook minder bruikbaar. Ajax zal in de toekomst absoluut weer een elftal krijgen dat overwegend uit Nederlanders bestaat, maar zodra die succes genereren zullen die weer in grote getalen worden weg gekocht en zal de club weer opnieuw moeten beginnen. En zal de club tijdelijk weer aangewezen zijn op de transfermarkt. Niet omdat het beleid is van de club maar omdat het niets anders kan als je ook sportieve ambities hebt en aantrekkelijk wilt blijven voor ambitieuze talenten. Bovendien heeft Ajax een peperdure huishouding en ook de rekeningen zullen betaald moeten worden. Dat Ajax geen voorrang meer zou geven aan de jeugd is volstrekt lachwekkend, gezien de moeite, tijd en geld die de club in de jeugdopleiding steekt en de energie die er ieder jaar opnieuw wordt gestoken in het versterken van de jeugdelftallen. Alleen zullen die talenten wel over de vereiste kwaliteiten moeten beschikken en de tijd moeten krijgen om tot wasdom te komen. opportunisten redeneren bij voorkeur naar de waan van de dag, terwijl Ajax beleid maakt en doet en laat wat wel of niet nodig is. Vanuit dat perspectief is je reactie dan ook niet zo vreemd en wellicht zelfs wel verklaarbaar. Dat je de plank volledig mis slaat en de naam Cruijff misbruikt, blijkt volgens mij uit genoegzaam uit een uitspraak van diens zoon, waarin die zei dat zijn vader trots zou zijn op dit Ajax. En wie zal zijn vader beter kennen om dat te kunnen beoordelen?

12 juni 2019 om 10:21

Er moet juist een rechtsback komen, daar is het absoluut te mager nu.

Prima speler, Ajax vist wel een in een goedkope vijver.

Overigens heb ik vertrouwen in de combinatie Blind/Schuurs.

Schuurs is geen de Ligt, moet dat dan?
Hij zal zich wel kunnen ontpoppen tot één van de beste CV van de competitie.

Iets wat Schuurs wel heeft en de Ligt totaal niet is een afstandsschot.

12 juni 2019 om 11:58

"hij zal zich wel kunnen ontpoppen tot één van de beste CV van de competitie."

Waarom zie jij het zitten in Schuurs los van zijn afstandsschot? Wat vind jij goede kwaliteiten van hem? Vraag dit gewoon uit intresse overigens.

15 juni 2019 om 16:57

Fysiek, lengte en heeft zich laten zien in Sittard.
Een groot talent te zijn, mede door hem zijn ze gepromoveerd.

Ik hoop nog steeds dat Akax Fosu-Mensah en Promes oppikt.

2 nederlandse jongens die prima passen bij de club. Een lange meevoetballende centrale verdediger en een vleugelspits die op beide flanken uit de voeten kan.

Daniel Cruz dat was echt een prachtige speler. Zware blessure die hem uiteindelijk de das omdeed, later nog in Belgie gespeeld, maar nooit meer het niveau gehaald wat iedereen op gehoopt had.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Atletico Nacional


3 fans
Selectie
Actuele wedstrijden

0 fans
Verdediger, 22 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 15 september
Lautaro Martínez gaat zijn contract bij Internazionale verlengen tot medio 2026. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren