Kieft noemt Ajax ‘amateuristisch’: ‘Mourinho had volstrekt gelijk’

Zaterdag, 11 mei 2019 om

De dreun van de uitschakeling in de halve finale van de Champions League dreunt nog lang na in Amsterdam. Wim Kieft begrijpt de enorme teleurstelling bij de fans en spelers van Ajax. De oud-international vindt dat het team van trainer Erik ten Hag een geweldige Europese campagne achter de rug heeft, maar is bovenal kritisch op de manier waarop met 2-3 werd verloren van the Spurs.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

98 reacties (laatste reactie door f-18/tacp)

Ja ze hebben volledig gelijk. De zwakte van Ajax werd volledig bloot gelegd. Ik snap ploegen niet waarom ze Ajax zo laten spelen. Gewoon aanpakken en de lange bal hanteren. Middenveld wordt dan compleet overlopen. Ajax speelde tegen een matig Bayern en Real. Juve miste 6 zeer belangrijke spelers en zal 9 vd 10 keer Ajax verslaan. De arrogantie van veel ajaxieden op dit forum was schaamteloos. Ik hoop dan ook dat PSV kampioen wordt.

11 mei 2019 om 07:00

Ik vind het flauw om elke keer die arrogantie aan te kaarten. Ik ben geen Ajax supporter, maar ze hebben het fantastisch gedaan. Hebben ze het nodige fortuin gehad? Zeker, dat zal iedereen beamen. Maar we zitten op een Nederlandse site en dan mogen mensen wat chauvinistisch zijn. Uiteraard mag het ook gezegd worden wanneer het niet goed was en zeker de tweede helft tegen Spurs was gewoon slecht.

Ik zou het fijn vinden als mensen wat objectiever naar voetbal en clubs kunnen kijken. Als je geen aanhanger bent van een club, reageer dan tenminste zo objectief mogelijk of opbouwend. Maar laat dat denigrerende toontje achterwege en verberg de blijheid van de uitschakeling van Ajax.

11 mei 2019 om 10:29

Ik kan mij de arrogantie die benoemt wordt nog enigszins begrijpen. Als neutrale voetbal supporter of supporter met een andere clubvoorkeur word je dood gegooid met het nieuws over Ajax. De hele club is geweldig, spelers als Mathijs de Ligt hebben ondertussen al drie keer een contract getekend bij City, Barca en Juve. Zelfs relaties tussen een speler en zijn vriendin zag ik voorbij komen op voetbalzone en andere media. Je wordt dood gegooid met Ajax, Ajax en Ajax. Mensen gaan mee in het succes, spreken over de wij vorm (alsof ze een aandeel hebben in het succes van Ajax) en kunnen niet allemaal de juiste nuance leggen in een artikel waarin iemand zijn kritiek uit. Ik ben erg benieuwd wat er gebeurd als Ajax de titel verspeelt. Dan sta je het einde vd rit met een beker in de hand en een zak met geld.

11 mei 2019 om 07:04

Haha die laatste zin, dat is hier inmiddels wel algemeen bekend denk ik hoor dat je dat hoopt. Verder een prachtig betoog van je, gelukkig heeft Tottenham de geheime formule gevonden die zowel Bayern, Real en Juve niet wisten te vinden. Dat zag een voetbal orakel als jij natuurlijk al lang. Blijkbaar wisten Barca, Inter en Spurs wel hoe PSV te bestrijden getuige de magere 2 punten die gepakt werden en had Trencin een tactische meesterzet getuige de 4-0 tegen Feyenoord. Je kan je uiterste best doen om de prestatie van Ajax omlaag te praten maar feit is dat ze gewoon op de rand van de finale stonden.

11 mei 2019 om 08:36

Mooi he. Ik zie allerlei meningen voorbij komen de afgelopen weken dat alle ploegen niets voorstellen. En als iemand iets zegt over de feiten dat is dat meteen een orakel ha ha. Feit is dat Tottenham gewonnen heeft.

11 mei 2019 om 08:50

Kan aan mij liggen hoor, maar welke feiten benoem je precies? En kom niet met zelfbenoemde feiten, ik heb het over daadwerkelijke feiten. Die zie ik namelijk niet.

11 mei 2019 om 08:55

@forlan: Wat hebben PSV en feyenoord hier mee te maken?!?! Zullen we dan ook de Graafschap of Sparta hun uitslagen er bij halen? Het is een wereld prestatie hoe dan ook van Ajax. Maar dan haal je aan dat Spurs wist hoe ze PSV moesten bespelen maar dat wisten ze ook tegen Ajax. En laten we eerlijk zijn de 2de helft bij Spurs werden ze ook overlopen. En had Spurs ook rechtop meer. Maar het is en blijft een geweldige prestatie. Maar ja het is wel heel slecht dat je een 3-0 voorsprong laat glippen

11 mei 2019 om 08:58

@Capis, Kom nou. Ajax werd de tweede helft in Londen terug gedrongen omdat Spurs opportunistisch ging spelen, maar overlopen? Dat is wel heel erg overdreven.

11 mei 2019 om 09:14

Ajax fans jullie moeten trots zijn op wat Ajax heeft gepresteerd. Helaas net niet in de finale .

11 mei 2019 om 10:02

Palombo....als dit de formule was,waarom begonnen ze dan niet zo? Verder ben ik gewoon trots op het team dat een waanzinnige prestatie heeft geleverd.

11 mei 2019 om 07:06

Heerlijk toch om smoesjes te verzinnen? Man oh man, de clubs die jij noemt horen normaal te winnen van Ajax, geblesseerden of niet. Dit hebben ze volledig zelf verknalt tegen ajax dus laat aub de smoesjes achterwege. Jij noemt arrogantie, ik noem dit toch een van de mooiste europese seizoenen waar we trots op mogen zijn. Kon het wpensdag beter? Zeker! Zijn ze er vooral de tweede helft best kansloof afgegaan? Ja! Maar kom nu niet achteraf mans praten en dat psv maar landskampioen mag worden. Ajax heeft gewoon zelf ervoor gezorgd dat we geklommen zijn op de ranglijst en heeft dat gefaan tegen wereldploegen. Geblesseerden of een vormdip zijn geen excuses, die selecties hun wisselspelers horen normaal zelfs ajax te overklassen

11 mei 2019 om 07:14

Op m’n werk kreeg ik dat verwijt ook constant dat ik arrogant was, maar mag ik misschien gewoon ontzettend veel vertrouwen hebben in mijn club en dat ook gewoon uitspreken?! In mijn optiek zijn ze gewoon zo jaloers als de pest op de uitmuntende prestaties en dito selectie, maar goed.. ook deze gedachtengang zal wel weer gekwalificeerd worden als arrogant..

11 mei 2019 om 09:30

Mensen die dat roepen weten de betekenis van arrogant waarschijnlijk niet. Ik zou als Ajacied zijnde ook eerder het woord bravoure gebruiken. Als je zelf zegt dat je arrogant bent en er trots op bent zoals ik mensen heb horen roepen vind ik je best triest eigenlijk. Want arrogantie betekend op anderen neerkijken en anderen minder vinden dan jezelf bent. Als je de mazzel hebt die jij iets beter bent of er beter uitziet kan je daar best trots op zijn maar dan hoef je de ander niet te kleineren.

11 mei 2019 om 07:23

Wel knap dat je zaken compleet neutraal kan zien ondanks je hekel aan Ajax.

11 mei 2019 om 07:30

Hahaha! @Palomba. Bedankt voor de schaterlach die je bij me opgewekt hebt. Ajax heeft real compleet van de mat geveegd. Ook Juve had met veel grotere cijfers verslagen moeten worden. Dat juve Ajax 9 van de 10 keer zou verslaan is sowieso knap om te beweren als ze 2x achter elkaar niet wisten te winnen. Kritisch zijn mag zeker, maar laat je emotie dan achterwege.

11 mei 2019 om 08:23

Geen emotie hoor. Het gaat om het resultaat. En dat is geen CL finale of winst.

11 mei 2019 om 09:02

@Palombo nou poeh wat een amateuristisch drama zeg dat Ajax heeft gefaald om de CL te winnen of de finale te halen. Het zat Ajax mee met de veldbezetting van de tegenstanders, maar dan nog deden er, zeker bij Juve, meer dan genoeg absolute toppers mee. En alsnog overklaste Ajax ze met wat talenten, aangevuld met routiniers die in grote competities (nog) niets hebben gepresteerd. Je doet net of het niet zo een grote prestatie is dat een club als Ajax uberhaupt in de halve finale kwam. En ze liggen er nu uit, maar zelfs in die halve finale waren ze verre van kansloos. Sterker nog, op tien seconden na was Ajax door geweest. Dat kan je allemaal bagatelliseren zoveel je wilt, maar het is alsof Heracles tweede wordt in de eredivisie, en jij ze belachelijk gaat maken omdat ze geen kampioen zijn geworden, de prutsers. Het slaat nergens op om deze prestatie en dit Ajax te bagatelliseren.

11 mei 2019 om 10:42

Als jij dan even als heerlijke azijn Nederlander gaat vitten op magere resultaten van dit jaar gaan wij nog even nagenieten van het moois dat we hebben mogen meemaken van een Nederlandse club. Nog even om je dag iets vervelender te maken. Niet alleen Nederlanders hebben genoten en vinden het prachtig maar door hee Europa en de rest van de wereld hebben ze harten gewonnen. Dat die van jou er niet bijzit is prima.. maar maak je opmerking en ga daarna lekker terug naar bed

11 mei 2019 om 07:31

Arrogantie.. wat wordt dat woord toch weer makkelijk gebruikt als het aankomt op Ajax. Vaak genoeg hoor je supporters van andere clubs trots en ambitieus praten over hun clubbie, dan is het zeker niet arrogant. Als je in de halve finale staat, de beker heb gewonnen en ook nog eens bovenaan staat, dan mag je wel zo trots zijn op je club. Dat jij daar niet tegen kan is een ander verhaal. Ajax is of ze de titel winnen of niet, dit jaar gewoon de beste.

11 mei 2019 om 07:50

Hahaha. Tuurlijk weer de term arrogantie erbij halen hoor. Elke keer moesten wij aanhoren dat we totaal kansloos waren tegen al die ploegen. Alsof dat niet schaamteloos was. Maar als wij vertrouwen hebben in onze ploeg en in een stunt geloven, is het opeens weer arrogant waardoor je Ajax de titel misgunt. Ga toch weg man. Je misgunt ons de titel sowieso al...

En nu met allemaal smoesjes komen dat andere ploegen Ajax niet moeten laten voetballen. Ook al laten ploegen Ajax voetballen, dan nog moeten wij ervoor zelf voor zorgen dat de bal erin gaat. Ook weer het slappe excuus dat Bayern en Real matig waren en Juve 6 spelers miste. Alsof dat wat afdoet aan de prestatie om tegen die ploegen te presteren als Nederlandse club zijnde. Want wie van alle andere Eredivisieploegen zou hetzelfde hebben kunnen doen als wat dit Ajax heeft weten te presteren. Ik kan je vertellen: nagenoeg geen enkele andere Eredivisieploeg.

Maar ja. We kunnen vooral trots zijn op wat we hebben gepresteerd en gelukkig zien de meesten hier het ook als een prestatie van formaat.

11 mei 2019 om 08:26

Arrogantie? Mag een supporter niet gewoon trots en blij zijn om de prestaties van hun eigen team? Wat een gezeik zeg

11 mei 2019 om 08:34

Waar jij arrogantie zegt noemt de ander het euforie of mag je niet blij zijn als je tegen verwachting in het goed doet.
Wees gewoon eens trots op wat een Nederlandse club Europees bereikt, want het scheelt de nummer ook weer een kwalificatieronde.
Natuurlijk hoop ikzelf dat Ajax kampioen word en het liefst al morgen, maar als PSV het word zal ik daar wel even zuur om zijn alleen kan ik dat dan wel accepteren dat PSV het zakelijk afgemaakt heeft.

11 mei 2019 om 08:37

@palombo Ik ben ook geen fan van Ajax en ja de 2e helft van Ajax tegen Tottenham was ronduit slecht te noemen (alhoewel je nog wel een paar goede kansen creeert om zelf de 3-2 te maken).

Ja Bayern, Juventus en Real zullen normaal gesproken 9 van de 10x van Ajax winnen, lijkt me vrij logisch met het verschil in spelers materiaal en budget. Ajax heeft dit jaar een bijzonder leuk team staan en hebben een wereld prestatie neergezet door de halve finale te halen en op een haar na de finale mis te lopen. Dat jij hier afbreuk aan wil doen valt mij persoonlijk dan ook erg tegen.

Zet de bril van jouw club even af en wees gewoon eens trots op deze prestatie van een Nederlands team. Misschien is het volgend jaar wel PSV en dan zullen de Ajax fans (oke op een paar na..) ook trots zijn op hun prestatie

11 mei 2019 om 08:59

Hou toch op alsjeblieft, lekker achter de kudde aanlopen als ze de andere kant op gaan. & Als ze hadden gewonnen had je gesproken over prima spel waar ze wel eens de finale mee konden winnen. Altijd lekker makkelijk scoren als het fout is gegaan, als je voor de wedstrijd dit bericht had geplaatst was je nog geloofwaardig. Prima team, prima spelers, uitstekende resultaten maar helaas niet genoeg. Be proud.

11 mei 2019 om 09:05

Je moet wel een hele grote hekel aan Ajax hebben om zo'n onzin te verkondigen. De clubs die Ajax heeft uitgeschakeld hebben allemaal begrotingen van een veelvoud van Ajax. Die hebben 20 min of meer gelijkwaardige spelers. Juve miste alleen die verdediger. Chiellini van de basis.
9 van de 10 keer verslaan? In 2 keer is dat niet gelukt. En biede keren terecht.
Totale onzin dus. Ook dat ze niet goed in vorm waren slaat nergens op. Elkaar napapegaaien. Derksen had het ook over een B elftal van de Spurs. Buiten Sanchez (speelt pas 1 jaar in de PL) en de invaller Foyt hadden alle spelers van Spurs minstens 100 PL wedstrijden gespeeld. Er stond geen enkele onbekende speler op het veld.
Opvallend dat Ajax overal in de wereld door zowel spelers, journalisten als supporters bewierookt wordt. Alleen hier lopen blijkbaar azijnzeikers. Of zijn het zielige jaloerse malloten? Ik denk het laatste.
Wat Kieft betreft, wat zou hij hebben gezegd als die bal op de paal van Ziyech erin was gegaan? Iets in de trant van, ze geven nooit op?

11 mei 2019 om 10:20

@palombo

Quote: "ja ze hebben volledig gelijk. De zwakte van Ajax werd volledig bloot gelegd. Ik snap ploegen niet waarom ze Ajax zo laten spelen. Gewoon aanpakken en de lange bal hanteren. Middenveld wordt dan compleet overlopen. Ajax speelde tegen een matig Bayern en Real. Juve miste 6 zeer belangrijke spelers en zal 9 vd 10 keer Ajax verslaan. De arrogantie van veel ajaxieden op dit forum was schaamteloos. Ik hoop dan ook dat PSV kampioen wordt"

Wat er met infantiele kleinburgerlijke reacties als die van jou vooral wordt bloot gelegd, is de afkeer en afgunst van mensen als jij die de zon niet het water kunnen zien schijen en anderen niet gunnen wat ze zelf ook niet hebben. Je bent net zo voorspelbaar als regen van een bewolkte hemel. Je hebt klappertandend in je hol achter je TV scherm gezeten, bibberend van angst dat Ajax de finale zo halen of misschien zelfs wel de CL zou winnen omdat de schouderklopjes die dat zou opleveren, meer is dan afgunstige mennekes als jij kunnen verdragen. En nu Ajax is uitgeschakeld, kom je uit je hol om je gram te halen. Het enige dat je daar mee bereikt, is dat iedereen kan lezen wat een bekrompen figuur je bent, het succes dat Ajax heeft behaald, de lof die het team heeft geoogst en het plezier dat veel mensen hebben gehad aan de Europese campagne, zelfs mensen intrinsiek niets met Ajax hebben, is zelfs niet meer met azijn weg te poetsen. De resultaten staan in de boeken en het spel is in het geheugen van veel mensen gegrift. En daar zal je voorlopig mee moeten leven. Zelfs een kampioenschap van PSV zal daar niets aan veranderen.

11 mei 2019 om 13:21

Amen! Helaas zullen er altijd dit soort jaloerse en onredelijke mensen zijn.

11 mei 2019 om 10:28

O, o Palombo, wat een trieste, kinderlijke reactie van jou. Je betoog rammelt. Als een Nederlandse ploeg de halve finale van de CL haalt, iets wat volgens velen onmogelijk was in deze tijd, mag je als Ajacied én Nederlander trots zijn. En volgens mij ben je nu gewoon gefrustreerd door de nederlaag en zeg je daarom dat PSV kampioen moet worden. Dat is kinderlijk en emotioneel. Maar misschien ben je ook nog gewoon een kind met veel opgekropte emoties. Maak je niet druk, Ajax wordt gewoon kampioen.

11 mei 2019 om 10:51

Normaliter zou ik ook enorm trots zijn. Echter, de finale was zo goed als zeker met een 3-0 voorsprong. Ajax heeft het eigenhandig verspeeld en daar mag je best kritisch op zijn.

11 mei 2019 om 12:57

Ik voel me aangesproken als Ajax supporter. Ik ben gedeeltelijk eens met je analyse, inderdaad je moet boffen dat Munchen of Real niet in optimale doen waren. Maar neemt niet weg dat er mooie wedstrijden tussen zaten en er werd ook mooit gevoetbald met aankopen en talenten.

Wat ik teveel vond was de hoeveelheid aandacht. Je kon geen programma opzetten of het ging wel over Ajax. Heb toen ook al gedacht, je zal niet voor Ajax zijn en dit te moeten zien. Want ik weet ook wel als Ajax fan dat de helft van het land een godsgruwelijke hekel aan Ajax heeft. Grenzend aan haat.. Die mensen hebben woensdag een hele leuke avond gehad.

Als er succes is, dan is er arrogantie. Vind dat ook niks, maar ik denk dat het niet alleen aan Ajax fans is voorbehouden. Is er succes bij een club dan krijg je dat. Ik hoop natuurlijk dat Ajax kampioen wordt, maar ja, Utrecht thuis is al niet makkelijk en over de Graafschap uit wil ik nog niet eens nadenken.

Nota bene De Ligt maakte 1-0 uit een corner, dus ik snap wel dat hij mee naar voren gaat. Ik denk dat Ten Hag beter Veltman voor Dolberg had kunnen wisselen om dan Mazraoui door te schuiven naar het middenveld, zodat je 442 speelt, met Donny als valse spits. Grip op het middenveld was volledig weg, al zat het bij met name het 2e doelpunt qua geluk ook niet mee. Als volgende week de titel wordt binnengehaald, zijn alle theorieen waarom dit fout is gegaan ook weer als sneeuw voor de zon verdwenen.

11 mei 2019 om 06:57

Ik ben het met je eens dat De Ligt mee naar voren gaat. Het verhaal dat de organisatie niet goed stond ben ik het ook niet echt mee eens, maar alles viel net goed in die razendsnelle counter van Spurs. Los van de kansen en het resultaat zie je wel dat de selectie van Ajax niet breed genoeg is. Logisch verklaarbaar, maar naast de basiself zijn er nog 2, misschien 3 spelers die het gewenste niveau ook hebben. Maar dan houdt het ook wel op. Met als gevolg dat wanneer er iemand wegvalt of als het even niet loopt, dat je dan niet kunt schakelen

11 mei 2019 om 07:25

Dat snap ik ook wel, maar bij de 2-1 staat De Ligt bij de corner vlag van de tegenstander. Achteraf praten os natuurlijk makkelijk, maar ga gewoon direct terug na die corner als je voor staat.

11 mei 2019 om 07:41

Er worden afspraken gemaakt bij een aanvallende corner en wie er dan achterin de boel afsluit. Daarnaast is het des Ajax om snel af te jagen en druk te zetten om zo de lange bal te voorkomen, wat De Ligt ook deed. Wat jammer was is dat zowel Nico als Schone hun tackle miste waardoor Spurs doorgang had naar goal. We moeten ook niet doen alsof de Spurs met 4 aanvallers eruit kwamen tegenover 1 verdediger.

11 mei 2019 om 08:26

Maar is het nodig bij 2-0, wat de Ligt deed was niet meer de lange bal voorkomen want de aanval werd opgebouwd vanaf links, de lange bal kwam iedere keer vanuit het centrum en niet vanaf de backs.

De Ligt was gewoon gretig voor meer, dat is niet raar voor een jongen van 19 maar achteraf natuurlijke doodzonde.

11 mei 2019 om 09:50

@Patroo: maar het is niet verboden om die afspraken te veranderen wanneer je 2-0 voor staat in een halve finale...

Kritiek achteraf is makkelijk en helemaal zuur na deze fantastische reeks, maar dat wil niet zeggen dat de kritiek niet (gedeeltelijk) terecht is. Of het nu Aad, Kieft of Mourinho is.

11 mei 2019 om 08:55

Ik heb nog steeds het gevoel dat de vrije trap veel te snel genomen werd door Ziyech. Ajax stond achterin nog totaal uit positie. Daarbij is de Ligt heel erg (misschien wel te) gretig om de bal af te pakken, waardoor hij simpel uitgespeeld kan worden. Het vervolg is bekend, waarbij ik dus het gevoel heb dat een aantal spelers (waaronder Nico) uit positie stonden.
Je zegt dat bij de 2de goal ajax pech had, klopt, maar net voor de 2de goal hadden ze weer heel veel geluk. Het is een wonder (of misschien wel een falen van de spits) dat de bal er niet 10 tellen eerder in zat. Als je kijkt hoe slecht er toen verdedigd werd, dat is een schande om te zien. Het hele centrum loopt blind naar voren en vergeet alles en iedereen dat in het centrum staat.
Maar wat mij het meeste verbaasde is dat Ajax wederom niet om kon gaan met een lang aanspeelpunt.

Ik word een beetje moe van al het gezeur achteraf. Ik heb me veel wedstrijden van Ajax in Europa kostelijk vermaakt. Jammer dat het niet gelukt is de finale te halen.

11 mei 2019 om 08:15

Dus de kranten en fora als deze mogen wekenlang volstaan met Ajax als ze winnen, maar bij verlies word je er moe van. Kleinduimpje

11 mei 2019 om 12:12

Zo echt he! Ben allang blij dat we nu weer een beetje normaal voetbalnieuws krijgen. Als Ajax had gewonnen dan had het nieuws over Mino wss niet eens de homepagina gehaald als uitgelichte artikel. Had vorige week al gezegd om ajax te bestrijden moet je ze vastzetten en druk erop houden, tottenham deed dat in de 2e helft en maakte er 3, ze hebben de zwakte van Ajax goed blootgesteld en ik hoop dat teams als Real, Bayern en Juve dit hebben gezien ipv dat achteruit lopen, gewoon erop knallen. Wim kieft heeft verder ook gewoon gelijk, je kunt doorgaan maar bij 2-0 zulke risico's nemen is gewoon dom. Dan kunnen we het achteraf gelul noemen maar waarom is het dan wel ok om spelers te prijzen na een overwinning? Dat is toch ook allemaal achter gelul.

Het enige dat vermoeiender is dan alle voetbalkenners die de afgelopen maanden aan het kokketeren waren met Ajax' succes, zijn de zogenaamde voetbalkenners die nu achteraf al wel wisten wat Ten Hag beter had moeten doen.

Ga vliegen, Tottenham was deze wedstrijd gewoon beter. Geen schande, gewoon accepteren.

11 mei 2019 om 07:37

Maar mogen we dan geen (kritische) mening hebben achteraf? Ik vind dat Ten Hag een wereldprestatie heeft geleverd en ben ook fel tegenstander geweest van de wijze waarop de media hem behandelden. Echter vind ik dat hij deze wedstrijd verkeerd wisselde en daarmee Tottenham in het zadel hielp. Dat die goal dan zo laat valt is natuurlijk pech, maar dat roep je ook over jezelf af.

Uiteraard kunnen we niets meer terugdraaien en is het achteraf makkelijk praten, maar ik vind niet dat ik hier iets mee miszeg.

11 mei 2019 om 08:18

Ik heb het meer over de publieke figuren die in voor- of tegenspoed altijd een mening proberen te hebben die op een of andere manier spraakmakend is.

Ik snap op zich best dat je het niet met zijn wissels eens bent, maar ik vind dat er voldoende te zeggen is voor deze wissels. Ik weet niet wat jij had gedaan, maar her en der hoor ik dan dat men Huntelaar had willen zien in plaats van Dolberg. Wat gaat dat veranderen? Ten Hag moest reageren op het inbrengen van Llorente, en deed dat wat mij betreft met logische wissels.

11 mei 2019 om 10:29

@tim_vk hoezo verkeerd wisselde? Tottenham maakt een wissel waarna je ineens overlopen wordt en in korte tijd compleet overlopen wordt.

Ten Hag wisselt daarna en daarmee trok de wedstrijd zich weer iets meer gelijk, Ajax kreeg kansen, Tottenham kreeg kansen.. geen van beide scoorden tot na de laatste 2 wissels van Tottenham en laatste wissel van Ajax.. Wat heeft hij in jouw ogen precies fout gedaan? Je moet helaas met een Dolberg of Huntelaar beginnen door het weg vallen van Neres waardoor je niet je gebruikelijke opstelling neer kan zetten.. en toch kom je nog op 2-0 voor.. Het gaat echt pas mis op het moment dat Llorente er in komt en daar had helaas geen enkele speler van Ajax een antwoord op

11 mei 2019 om 12:01

@tim_vk

Quote: "maar mogen we dan geen (kritische) mening hebben achteraf? Ik vind dat Ten Hag een wereldprestatie heeft geleverd en ben ook fel tegenstander geweest van de wijze waarop de media hem behandelden. Echter vind ik dat hij deze wedstrijd verkeerd wisselde en daarmee Tottenham in het zadel hielp. Dat die goal dan zo laat valt is natuurlijk pech, maar dat roep je ook over jezelf af".

Een criticaster is meer waard dan 100 meelopers, maar wat jij kritiek noemt, is in werkelijkheid pseudo-kritiek, gebaseerd op een inhoudsloze mening. Als je van mening bent dat Ten Hag verkeerd heeft gewisseld, moet je ook aangeven waarom je dat vind anders is die mening niet meer dan een lege huls. Ik ben het sowieso niet met je eens en vind dat de wissels van Ten Hag heel erg logisch waren. Veldman voor Schone is volstrekt logisch omdat Ajax werd terug gedrongen en die wissel het voordeel had dat Veldman een betere verdediger is dan Mazraoui en er door het doorschuiven van Mazraoui naar het middenveld meer dynamiek kwam op dat middenveld. De kritiek van Aad de Mos dat Ten Hag Huntelaar had moeten brengen is kritiek voor de Buhne omdat hij dat als hij zelf op de bank had gezeten, nooit zou hebben gedaan. Als hij het wel zou hebben gedaan, was hij een waardeloze coach geweest, omdat geen enkele coach die met zijn rug tegen de muur wordt gezet, een beweeglijke spits gaat vervangen door een statische die 0,0 creativiteit heeft en volledig afhankelijk is van aanvoer. Als je met de rug tegen de muur staat en ook de voorste linie vooral bezig is met tegenhouden, komt die aanvoer er natuurlijk niet. Bovendien speel je met het inzetten van een statische spits tegen statische verdedigers vooral die verdedigers in de kaart. Die weten daar wel raad mee en hebben veel meer moeite met een beweeglijke en zwervende spits.

De keuze om Dolberg te wisselen en Tadic weer in de spits te posteren is dan ook volstrekt logisch. Als je dan toch kritiek wilt uitoefen zou je je kunnen afvragen of Ten Hag niet beter een echte linksbuiten had kunnen inbrengen in de persoon van Labyad, maar ook die keuze van Ten Hag is te billijken omdat het team met de rug tegen de muur stond en Labyad er om bekend staat dat nog wel eens zijn mannetje wil laten lopen. De laatste wissel vond plaats in de 91e minuut en is nauwelijks van invloed geweest op de wedstrijd. Ook die wissel was volstrekt logisch omdat Van der Beek er finaal doorheen zat. Ik vind de kritiek op de wissels van Ten Hag niet alleen logisch, ik vind ook dat die wissels helemaal niets te maken hebben met de nederlaag, aangezien alle doelpunten zijn ontstaan door geklungel in de verdediging. Naast de spelers die Ten Hag heeft gewisseld, had hij nog De Wit, Traore, Huntelaar en Labyad naast zich op de bank. Ik heb geen enkele illusie dat een van hen in staat was geweest om de wedstrijd te doen kantelen. Om dat te kunnen bewerkstelligen was een handenbindertje als Suarez nodig geweest, maar zo een speler heeft Ten Hag niet tot zijn beschikking. Bande is ook zo een type en het is heel erg jammer dat die al het hele seizoen geblesseerd is. Ik denk dat als Neres aan de wedstrijd had kunnen beginnen en Tadic in de spits had gestaan, het heel anders was gelopen. De tactiek die Tottenham na rust hanteerde, hanteerde het in de thuiswedstrijd ook, maar ondanks dat Ajax daarmee onder druk werd gezet, hoefde het team nauwelijks kansen toe te staan. En dat was nu geheel anders.

De kritiek over de aanvalsdrift van De Ligt en Blind is op zich begrijpelijk, maar aan de andere kant speelt Ajax altijd zo. Dat was op zich ook helemaal niet het probleem, het probleem was dat de ploeg niet compact stond toen er balverlies werd geleden. Als dat wel zo was geweest, was er niets aan de hand geweest en had niemand het er over gehad.

11 mei 2019 om 13:22

is de kritiek van v Gaal/kieft/mourinho ook pseudo kritiek?

11 mei 2019 om 18:10

@Scepticus38: Wat enorm veel tekst en wat weinig inhoud. Ik doe het wat bondiger.

Ik had voor Huntelaar gekozen ipv Dolberg, omdat wedstrijdritme en vorm doorslaggevend zijn in dit soort wedstrijden. Met het idee dat Dolberg waardevoller is door de vuile meters die hij maakt, ben ik het niet eens. Maar de uitleg van Ten Hag kon ik begrijpen.

De inbreng van extra verdedigers echter niet. Ik heb ook gezien dat Ajax hevig onder druk stond na de 2-2, maar met een verdedigende wissel nodig je de tegenstander uit om nog meer op jouw helft te komen voetballen. Terwijl we al vaak genoeg gezien hebben dat dit wordt afgestraft. Aanval is nog steeds de beste verdediging. Dan maar één op één spelen en nog harder werken. Dat levert alleen maar meer gevaar op in de counter. Wat Mágallan nog moest gaan betekenen in de slotfase, is voor mij een raadsel.

Ja ze hebben het goed gedaan Maar als je met 3 nul voor staat en dan en de tweede helft nog 3 tegen krijgt heb je het zeer slecht gedaan

Ik vind dat Kieft hier helemaal gelijk heeft. Ik verbaasde mij ook zo toen De Ligt bij een 2-1 voorsprong in 1 x in de spits stond. Dat je thuis zo'n wedstrijd met zo'n voorsprong weggeeft. Ongelofelijk zeg. Hoewel ik dacht dat de teleurstelling steeds minder zou worden, word de frustratie eigenlijk steeds groter. Zo dichtbij bij een historisch seizoen.

Off topic: Ben heel blij met L. Martinez. Er moet ook heel snel een verdedigende middenvelder bij en in ieder geval 1 goede snelle buitenspeler.

Wat een negativiteit van een hoop “analisten”. Een uitzonderlijke prestatie is behaald, wat waarschijnlijk de komende jaren niet meer voorkomt en ik hoor alleen maar gezeur.

11 mei 2019 om 07:57

Het slechtste wat we in Nederland kunnen doen is collectief zeggen dat dit de komende jaren ‘onmogelijk’ is. Weet zeker dat Overmars en Van der Sar niet zo denken.

11 mei 2019 om 08:09

Volgens mij was er meteen na het fluit signaal applaus voor de spelers. Iedereen beseft ook echt wel hoe goed dit seizoen is, maar als jij met nog maar 45 minuten te spelen heb 3 goals Thuis weggeeft. Dan is dat gewoon niet goed en snap ik 100% dat iedereen teleurgesteld is.

Het blijven echter maar 11 tieners die tegen een bal aantrappen, dus van een wereldramp kun je niet spreken, maar zonde blijft het zeker wel.

Al die goals hadden voorkomen kunnen worden met kordaat ingrijpen. Nog even los van de tactiek.

11 mei 2019 om 09:24

Nu ben ik benieuwd. Wat had Ten Hag volgens jou moeten doen om deze goals te voorkomen?

Kieft heeft gelijk in die zin dat Ajax wellicht wat overgemotiveerd was de wereld te laten zien hoe goed ze wel niet kunnen voetballen. Maar ik vind dat niet meer dan logisch. Veel jongens zijn nog relatief onbekend en willen dolgraag naam maken. Individueel en als team uitstralen waar Ajax voor staat. Dit zou ze met dit team komend seizoen niet meer zo snel op deze manier gebeuren nu hun naam en die van Ajax enorm in aanzien gestegen is en ze deze kamikaze voor hun gevoel niet meer nodig hebben.

Onzin dit natuurlijk. Als Ajax minder aanvallend en met verdedigend had gestaan, dan zou het nog steeds amateuristisch zijn geweest en had je reacties gehad van waarom spelen ze zo naar achter terwijl dat helemaal niet hun spel is, of als ze gewoon druk hadden gehouden zoals ze normaal doen was dit nooit gebeurd. Ze doen net alsof er bij Tottenham koekenbakkets rondlopen die net de bal naar elkaar kunnen overspelen. Het is de halve finale van de CL, zulke dingen gebeuren nu eenmaal. Is een Barça ook meteen amateuristisch omdat ze een 3-0 voorsprong weggeven? Is een Real Madrid amateuristisch omdat ze een 1-2 voorsprong thuis niet kunnen verdedigen en 1-4 thuis op hun broek krijgt? Was PSG amateuristisch toen ze een 4-0 voorsprong weg gaven? Of bijv. in 2004 toen AC Milan na 4-1 voorsprong tegen Deportivo la Coruna uitgeschakeld werd. Waren zij ook amateuristisch?. Het is gewoon onzin, zulke dingen kunnen gebeuren en ook al had Ajax het anders gedaan, dan zou nog hetzelfde gezegd worden. Tottenham heeft gewoon goed gespeeld en daarnaast het nodige geluk gehad. Dat wat Ajax in de 2e helft miste, heel jammer. Maar dat maakt ze niet gelijk amateuristisch of dat amateuristische dingen deden.

In mindere mate natuurlijk,maar zo won psv ook aan het begin van het seizoen van ajax. Niet opbouwend maar de lange bal op de jong

Kieft is voorstander van realistisch voetbal, je weet wel: het soort voetbal waarmee Ajax nooit de halve finale had gehaald.

Allemaal logische geluiden zoals die vast ook in andere landen klinken omtrent Barcelona, Real, Juventus etc. Iedere topclub die is uitgeschakeld op een bepaalde manier kan zulke kritiek verwachten, inmiddels haal ik mijn schouders er over op, focussen op de titel en dan was het een prima seizoen.

11 mei 2019 om 10:54

Zeg maar gerust topseizoen.

En inderdaad: jammer maar helaas. En door.

Amateuristisch of jeugdigheid of gewoon gebrek aan kwaliteit bij sommige spelers.
Die spelers van Tottenham zijn bijna allemaal ouder en spelen week in week uit tegen betere tegenstanders.
Ik heb nu al dat ik VI aanzet uit gewoonte, maar als Kieft net zo weinig brengt als dat hij voorheen aan die tafel deed kan de tv best weleens uitstaan.

11 mei 2019 om 12:16

Kieft zegt betere dingen Perez of zo'n Van Hooijdonk.

Eindelijk naast van Gaal nog iemand die in staat is een objectieve analyse te geven. Een verademing als je het vergelijkt met dat domme gewauwel van o.a. Gijp, Advocaat en Derksen. Derksen maakte het helemaal bont, die vond dat Spurs voor rust compleet voor lul stond en dat het 4-0 had moeten staan. Geen idee hoe het mogelijk is dat mensen zulke onzin produceren. Kieft heeft gelijk dat Ajax ook voor rust een aantal keren goed wegkwam en op het middenveld overlopen werd door oa Sissoko. Toen de zwakke en niet fitte Wanyama eruit ging werd dat nog veel erger. Na 60 minuten stond er 2-2 op het bord. Dat was op dat moment op basis van de veldverhouding en de kansen een hele normale tussenstand. Daarna kregen beide clubs kansen en had Ajax ook best de 3-2 kunnen maken. Spurs was echter de meest gelukkige en dat was super sneu voor Ajax. Maar helemaal onverdiend was het zeker niet voor Spurs.

11 mei 2019 om 10:27

Volgens mij lees ik niets hier over dat t onverdiend was voor de Spurs.
En op zich begrijp ik de uitspraak 'voor lul staan wel.. bedoel.. je hebtvt overwicht .. heb goede kansen maar staat toch met nog een halve wedstrijd te gaan met 3-0 achter.

Eens met Kieft dat t nooit zover had mogen komen. En Ajax met wat minder risico moest spelen. Ik vond echter dat Ajax ook wel te veel naar achter ging lopen en dat was niet alleen maar door toedoen vd Spurs. En met wat meer mazzel gaat de bal niet op de paal, net ernaast of loopt Schöne in de weg bij Onana.. of veranderd de laatste goal niet van richting.
Als als als..
Dolberg had je ook nooit moeten laten starten en zeker niet zo lang laten staan.

Het is gegaan zoals t ging.
Maar de prestatie is sowieso al machtig en vanuit eigen kracht. Wat ik hier af en toe lees (niet jij in dit geval) vind ik echt stuitend. Arrogabtie afgestraft? Etc etc ..
Wat een lulkoek en slap schaapjes praat. Is t Ajax is t meteen arrogant.
Logisch dat heel t land achter Ajax staat (al was t een andere club) als je zo ver geraakt. Logisch dat je vertwouem kweekt en dat uitspreekt. Iedereen heeft kunnen zien wat Ajax in zn mars heeft. Had de eerste wedstrijd tegen de Spurs t al af kúnnen maken.

Als als. ..


Teleurstelling maar vooral ook trots overheersen. En kunnen terug kijken op een geweldig CL jaar.

Ik snap zijn verhaal wel, maar hij overdrijft wel een beetje. Bij bijna elke goal wordt ergens een fout gemaakt. De goals die Ajax maakte kwamen ook voort uit amateurisme van de Spurs. Elke club kent zijn amateuristische momenten.
De nederlaag had andere oorzaken: een aantal spelers haalde niet het niveau dat ze bij de andere Europese wedstrijden hadden. Gevolg was dat er meer vermoeidheid in het elftal sloop, waardoor er foutjes werden gemaakt die er amateuristisch uitzien. De bank van Ajax is wat smaller dan die van de Spurs, waardoor er aanvallend weinig toe te voegen was. De keuze van Dolberg of Huntelaar was een gok, waarbij ik denk dat ten Hag Huntelaar morgen tegen Utrecht nodig heeft en het nog helemaal de vraag is of hij echt het verschil had gemaakt.
Er zijn wel degelijk enkele amateuristische momenten geweest met name de eerste tegengoal en de actie van Onana die de bal gewoon zo ver mogelijk naar voren had moeten schieten in plaats van tijd te rekken. Daarbij dacht iedereen kennelijk na die corner dat ze er al waren en konden ze niet meer omschakelen.
Maar alle woorden hierover waren overbodig geweest als Ziyech een van zijn 3 kansen goed benut had.....

Kieft heeft volkomen gelijk met zijn analyse. Ook ik heb me groen en geel geërgerd aan de tactische keuzes van Ajax spelers en technische staf. Oftewel, hoe gooi ik een bijna zekere finaleplaats weg. Allereerst is daar het opstellen van de al maandenlange uit vorm zijnde Dolberg in plaats van de spits die al wekenlang messcherp is, namelijk Kjh. Blunder van de eerste orde. Dan heb je in de eerste helft alle geluk van de wereld dat Spurs ook niet al een paar keer scoort, vooral vanuit ruimtes die Ajax liet. Dan sta je dus in de rust met 3-0 voor (0-1 + 2-0) en ga je toch de koppen bij elkaar steken om Spurs zo weinig mogelijk ruimte te gunnen. Tot mijn verbazing stormden bij een vrije trap van Ajax De Ligt en Blind tegelijk naar voren om vervolgens uitgespeeld te worden met desastreuze gevolgen. Dan is er nog geen man overboord, maar als je weigert het probleem Llorente aan te pakken en de ruimtes klein te maken, krijg je een ongelukkige 2 de tegendoelpunt om de oren - wie anders dan de falende Schone is hier bij betrokken (waarom niet in de rust wisselen en Veltman op back en Mazraoui op zijn plaats?;-). En tenslotte komt er diep in blessuretijd met een Comedy Capers doelpunt een einde aan de CL aspiraties van Ajax. Natuurlijk heeft Ajax recht op alle credits voor haar CL campagne - ook ik heb vaak op de bank gestaan - maar ik word nog des duivels over de kinderlijke manier waarop een zekere finaleplaats, mede door lichtzinnigheid en een volledige falende Ten Hag, weg wordt gegooid. Een zwarte dag die zeker voorkomen had kunnen worden. Tot slot: Ten Hag zal dit seizoen zeker prima werk hebben verricht, maar is in tactisch opzicht menig maal zwaar door de ondergrens gezakt. Als dat maar geen kampioenschap gaat kosten....

11 mei 2019 om 11:31

Helemaal juist natuurlijk. Domme fouten. Kun je als of verliezen, das niet erg. Maar op deze manier was tamelijk idioot. Tactiek van Spurs was bekend, zelfde als van Mourinho. En dan geen scenario klaar hebben, ik begrijp er niks van. Enfin, over 15 jaar nog s

Was gewoon te wachten dag wanneer Ajax uitgeschakeld zou worden dat bepaalde mensen hun "blijdschap" zouden tonen. Kieft is zo een persoon. Ajax heeft met dezelfde spelers en de dezelfde manier van spelen Real en Juventus uitgeschakeld. Nu gaat het enkele seconde voor het einde in de HALVE FINALE fout. Natuurlijk was de tweede helft een ramp, natuurlijk had het anders kunnen verlopen, maar wat Kieft doet vind ik rancuneus en goedkoop. Dat ook hier mensen Ajax aanvallen had ik ook verwacht. Tenslotte is het prachtig dat het "arrogante" Ajax verloren heeft. Helaas voor al die mensen, inclusief Kieft, Ajax heeft mij trots gemaakt. Ze hebben met prachtig aanvallend voetbal veel krediet opgebouwd in Europa. We hebben Real en Juventus met flair uitgeschakeld, clubs waar we van zouden moeten verliezen. Nu ging het mis tegen een goed Tottenham. Een ploeg die ook Manchester City en Dortmund heeft uitgeschakeld. Dus laat Kieft ons maar "amateurs" noemen dan noem ik hem een klein en rancuneus mannetje.

11 mei 2019 om 11:45

Waar slaat dat op? Kieft legt de vinger op de zere plek en wordt dan meteen maar bij de zogenaamde Ajax haters op een hoop gegooid. Ik ben Ajax supporter en ben des duivels op de manier waarop Ajax een zekere finaleplaats zomaar te grabbel heeft gegooid. Los van de prachtige CL campagne. Maar op deze manier je eigen glazen ingooien heeft niks met elke vorm van professionele instelling te maken van zowel bepalende spelers en vooral technische staf. Je speelt niet een oefenwedstrijd maar slechts 1 helft om een bijna ondenkbare finaleplaats CL veilig te stellen. Ongehoord dat je dat op deze manier weg hebt gegooid. Kieft en Mourinho hebben beide gelijk voor wat betreft hun analyse van de tweede helft van Ajax. Des te pijnlijker dat dit een zekere finaleplaats heeft gekost. Om nog maar te zwijgen van de mentale schade. Want hoe nu om te gaan met de laatste 2 wedstrijden competitie. Ook maar met applaus van het veld met een tweede plaats? Ik moet er niet aan denken.....

Bij de 2-0 had Ten Hag al de boel op slot moeten gooien. Het is bizar dat je een goal uit een counter tegen krijgt met zo’n voorsprong.

Achteraf is het ook heel makkelijk praten. Elke goal helemaal dood analyseren.
Soms keert een wedstrijd gewoon door een lullige tegengoal ineens om. Noem het onkunde maar soms zit ineens alles tegen. Wat Barcelona overkwam ziet toch ook geen mens aankomen.

Ach rot toch op mam.. diezelfde criticasters waren nu allemaal lovend al was de laatste goal vam Tottenham op de paal beland of al schoot Lloris de bal expres vol in zijn eigen doel op het eind.. het was gewoon een mooie fantastische campagne die op een treurige manier ten einde is gekomen. Liever zo eruit dan 2keer kansloos met 3-0 verliezen

En heeft de weledelgeleerde Kieft dit ook al in de rust gezegd? Dat ze amateuristisch speelden met een 2-0 voorsprong? Het aantal captain hindsights dat hun geloofwaardigheid verliest is bedroevend.

Ik vond t ook onbegrijpelijk hoe zij voetbalden...je wordt weggecountered bij een 2-0 voorsprong waarbij de Ligt voorin te vinden was...waarom? Ook bij een 2-1 en bij een 2-2 stand werden er nog risico's genomen die ik onbegrijpelijk vind...mooi hoor zo'n Ajax filosofie maar topvoetbal is ook een overwinning over de streep trekken...hoe dan ook!

Beginopstelling met Dolberg was niet bepaald intelligent. Middenveld kon het vanaf minuut 45 niet meer belopen>> wissels te laat. Voor t eerst dat de Ligt gewoon n zwakke wedstrijd speelde, bijv dat dekken van Llorente aan Blind overliet..was dat angst of gebrek aan inzicht? Verder Ajax natuurlijk n prima reeks neergezet. Is TH terecht door? Mwah..gold ook voor hun kwartfinale (nee) en de poulefase (nee)

je kan het als amateuristisch zien en ze geven het idd erg makkelijk weg maar het is misschien ook een stuk onervarenheid. laten we niet vergeten hoe jong veel van die spelers nog zijn en tegen welke matige weerstand ze wekelijks in de Eredivisie spelen. dat zal zeker hebben meegespeeld in deze nederlaag

12 mei 2019 om 18:02

@ Japie_krekel

Dan nog vind ik niet dat je het op deze manier uit handen mag geven, begrijp me niet verkeerd ik heb mooie wedstrijden gezien, en ben erg blij dat we eindelijk weer kampioen zijn geworden. Alleen ik heb er echt geen goed woord voor over; over de manier hoe Ajax zich heeft laten uitschakelen. Dat waren weer die typische Nederlandse voetbal kwaaltjes die prof onwaardig zijn. Verliezen kan, maar niet op deze manier.

Veel mensen hebben het over hoeveel mazzel Ajax heeft gehad tegen de genoemde topclubs omdat deze of niet in vorm waren of teveel belangrijke spelers misten. Deze topclubs Bayern, Real,Juve ,Benfica hebben veel meer geld dus mogelijkheid om een selectie te hebben waar ook de reserves van topkwaliteit zijn. Ajax doet het het hele seizoen al met de zelfde 14 spelers die meekunnen in de Champignons League. Wat daarna komt is echt een stuk minder. Dus is het gewoon erg knap wat Ajax heeft gepresteerd als in het huidige voetbal kleine club. In de Champignons League gaat het om details die het verschil maken maar heeft ook iedereen soms geluk of pech ook al ben je Real, Liverpool of Barça.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. BlindVerdediger345
D. van de BeekMiddenvelder349
D. TadićAanvaller3428
M. de LigtVerdediger333
F. de JongMiddenvelder313
A. OnanaDoelman330
L. SchöneMiddenvelder305
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

269 fans
Aanvaller, 33 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 30 5 2 0
2017/2018 Ajax 30 10 6 0
2016/2017 Ajax 27 7 3 0
2015/2016 Ajax 24 4 1 0
2014/2015 Ajax 29 8 0 0

In de wandelgangen

Maandag 17 juni
Thomas Müller heeft een aanbieding uit China gekregen en kan jaarlijks 25 miljoen euro gaan verdienen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren