Dick Advocaat besluit na dit seizoen te vertrekken bij FC Utrecht

Donderdag, 10 januari 2019 om

Dick Advocaat vertrekt na dit seizoen als hoofdtrainer van FC Utrecht, zo maakt de club uit de Domstad via zijn officiële kanalen bekend. Er is in goed overleg besloten om het aflopende contract van de 71-jarige oefenmeester niet te verlengen, zo valt in het communiqué te lezen. Het betekent dat de Domstedelingen op zoek gaan naar een nieuwe hoofdtrainer.

"Ik heb met Frans van Seumeren en Jordy Zuidam een gesprek gehad. De club heeft aan mij gevraagd of ik nog door wil gaan als hoofdtrainer, maar ik heb aangegeven dat het voor FC Utrecht beter zou zijn als de club kiest voor een langetermijnstrategie", zegt Advocaat op de website van zijn werkgever. "Verder weet ik nog niet precies wat ik in de toekomst ga doen. Daar wil ik in april/mei, nadat ik de klus bij FC Utrecht heb geklaard, over na gaan denken."

"Ik zal mijn uiterste best doen om met FC Utrecht de play-offs voor Europees voetbal te halen, met als ultieme doel Europees voetbal. Tot nu toe heb ik het bijzonder naar mijn zin bij FC Utrecht en ik vind het een fantastische club", stelt de oefenmeester, die in september de opvolger werd van de ontslagen Jean-Paul de Jong. Onder het bewind van Advocaat vond Utrecht de weg omhoog, waardoor de Domstedelingen momenteel de vierde plaats in de Eredivisie bezetten.

Het betekent dat FC Utrecht in de komende periode op zoek gaat naar een nieuwe trainer voor de lange termijn, wat in eerste instantie ook de bedoeling was bij het aantreden van Advocaat. In een eerder stadium werd John van den Brom al gelinkt aan Utrecht. Mogelijk wacht voor Advocaat nog een buitenlands avontuur. Zeljko Petrovic, momenteel assistent van de Haagse oefenmeester, liet eerder bij Studio Voetbal weten dat er 'om de twee weken' wel een aanbod uit het buitenland voorbij komt.


Poll

Snap jij dit besluit?


Gerelateerd

54 reacties (laatste reactie door vlassie1980)

Kom er maar in John vd Brom.

10 januari 2019 om 13:29

Kan het kloppen dat John in onderhandeling is met Vitesse? Kan iemand dat bevestigen? Zoiets heb ik namelijk vernomen van Vitesse insiders

10 januari 2019 om 14:09

nee Vitesse heeft een coach en daar zijn ze tevreden over, met name de Russen achter de schermen

Hoe lang zal het duren voordat de komst van van den brom wordt aangekondigd?

10 januari 2019 om 15:35

ze zullen daarmee wachten na de wedstrijd AZ - FC Utrecht eind januari lijkt mij, anders krijgen ze weer gezeur dat vd Brom bv opzettelijk punten morst of zo, of waarom wint ie van Utrecht als ie er straks coach is, want gezeur krijg je altijd in dit land met alle sociale media en betweters

10 januari 2019 om 17:06

Ja, dat denk ik dan ook. Kan indien VdB daadwerkelijk wordt aangesteld nog een lastige situatie komen als Utrecht en az zometeen in play offs voor Europa league tegenover elkaar staan.

Dit had ik persoonlijk niet verwacht Dickie laat Utrecht toch een partijtje goed voetballen en de resultaten vallen ook niet tegen. Ik zou niet weten welke coach voor de komende jaren nu paraat staat voor Utrecht. Misschien Maurice Steijn of John van den Brom?

10 januari 2019 om 13:27

Dickie is een leuke kerel maar hij laat utreg alles behalve leuk voetballen. Punten hebben ze zeker gepakt. Maar van alle wedstrijden onder zijn leiding waren er miss twee een halve wedstrijd goed te noemen.

10 januari 2019 om 14:13

Dat ligt natuurlijk niet alleen aan Advocaat. Heb je ons middenveld wel eens bekeken? Alleen maar grijze hobbelaartjes als Overeem, Gustafson, van der Streek en Emanuelson. Ijverige lopertjes, maar helemaal niemand die iets verrassends met een bal kan of in de kleine ruimte iets kan creëren. Hoe moet je hiermee tot goed voetbal komen? We hebben geen Ramselaar, Ayoub, Labyad of Barazite meer...

Om over de aanval nog maar te zwijgen. Je gehaalde aanvallers (bahebeck en Tanane) zijn vleugelaanvallers (waar we 4-4-2 spelen) en maakten samen ook maar 1 goal. Kerk verliest 50% van alle ballen die hij krijgt.

Zuidam heeft ook gewoon voor een puinhoopselectie gezorgd waar geen enkele lijn of idee in te ontdekken is. Advocaat deed tot nu toe wat logisch was tot nu toe: eerst achterin dichttimmeren (prioriteit 1,2 en 3) en aan de bal kijken jullie maar even. Komt wel.

10 januari 2019 om 15:36

Utrecht speelt al weken 4 3 3 met Tannane en Kerk op de vleugels, vd Streek in de spits, en tegen Ajax stond Venema in de spits

10 januari 2019 om 15:58

Apart, Gustafson zou de man vd steekpass moeten zijn? En Urby is, normaliter, ook geen dravertje. Lijken me beiden wel over voetballend vermogen te beschikken, maar komt dat er gewoon niet uit of zie ik dat verkeerd?

10 januari 2019 om 17:56

Dan zou Utrecht moeten proberen Ramselaar terug te kopen of te huren van ons. Bij ons heeft hij geen toekomt meer.

10 januari 2019 om 13:27

Maar vanuit Dick zijn oogpunt snap ik het heel goed. Die wil nog een paar kortlopende klusjes doen. Steeds wat nieuws. Daarbij moet er, als Dick gehaald wordt, direct resultaat komen dus kun je handelen zonder al te veel naar de lange termijn te kijken.

10 januari 2019 om 13:33

Partij goed voetbal? Ik vond het spel in de 1e seizoenshelft alles behalve goed. We staan wel netjes 4e, maar dat komt ook voornamelijk omdat de concurrenten AZ,Vitesse en Heerenveen nogal tegenvallen.

10 januari 2019 om 15:03

Daar doe je Utreg toch ook wel te kort. Het voetbal is misschien niet heel mooi maar als je van de 12 (?) wedstrijden alleen van Ajax en Feyenoord verliest, doe jet het niet slecht en zeker te goed om alles op de concurentie af te geven. En dan heb ik het nog niet eens over de slechte seizoenstart.

Zonde, benieuwd of die nu stopt of toch nog ergens anders doorgaat.

Zat er dik aan te komen. Hij wordt natuurlijk ook een jaartje ouder en moet toch echt eens aan zijn pensioen gaan denken. Nog even genieten van Dick, want wat is het fantastisch om hem aan het werk te zien druk heen en weer lopen langs de lijn uit zn slof schieten, we zullen hem gaan missen en zullen meer eenhansworst moeten zien.

Begrijpelijk besluit van Advocaat, hij is inmiddels al 71 jaar en het lijkt me dat hij ook wel eens van zijn welverdiende centen wil gaan genieten. Ik zie hem in de toekomst nog wel af en toe aanschuiven bij Champions League wedstrijden als analist, maar het lijkt me een mooi moment om te stoppen als hoofdtrainer bij een club. Geweldige coach.

10 januari 2019 om 13:37

Ik zie hem in de toekomst nog wel af en toe aanschuiven bij Champions League wedstrijden als analist

---

Dat doet hij nu ook al bij Veronica (samen met Gijppie)

10 januari 2019 om 14:13

Dat weet ik, maar ik denk dat hij dit in de toekomst nog wel vaker blijft doen. Hij lijkt het daar altijd erg naar zijn zin te hebben, en er gaat natuurlijk niet zoveel tijd in zitten. Op die manier blijft hij toch enigszins betrokken in de voetballerij.

10 januari 2019 om 14:37

"hij is inmiddels al 71 jaar en het lijkt me dat hij ook wel eens van zijn welverdiende centen wil gaan genieten"

Als je op je 71 nog ergens hoofdtrainer bent, ben je iemand die geniet van het werk en niet van eventueel welverdiende centen.
Kortom, als hij er nog lol in heeft en het fysiek ook nog aan kan moet hij er lekker nog een jaar bij aan plakken.

Prima! Nu in godsnaam niet opnieuw zo'n voetbalfossiel met jaren '70 Hollandsche School opvattingen, als van den Brom bijvoorbeeld...doodvermoeiend, dat voetbal. Terug naar de ten Hag lijn!

10 januari 2019 om 14:09

welke trainer wil jij dan Gibson?

10 januari 2019 om 14:22

Lastig. Fred Rutten is altijd mijn keuze nummer 1,2 en 3 geweest. De leermeester van ten Hag. Een moderne vooruitstrevende trainer. Het klankbord van ten Hag ten tijde dat ten Hag hier trainer was. De man die ons terug kon brengen op het pad van ten Hag, na het dramatisch slechte visieloze voetbal onder de Jong en Advocaat.

Nu zou ik eens kijken naar Alfred Schreuder. Ten Hag's assistent bij Ajax. Kent de topsportomgeving, is ambitieus, tactisch zeer sterk (geen systeemdenker!), kent ten Hag's strategieën en tactieken. Gewerkt onder Nagelsmann, gewerkt onder Stevens, werd kampioen als assistent van Mcclaren. En, heel belangrijk, is als trainer ook op z'n bek gegaan. Daar leer je meer van dan van successen alleen.

Ik denk dat die nu wel klaar is voor een moeilijke club als Utrecht!

10 januari 2019 om 14:56

Ik was het eigenlijk volledig met je eens tot het stukje 'tactisch zeer sterk'.
Ik denk juist dat Schreuder op de achtergrond moet blijven en gewoon een assistent trainer is, met zijn sterke punten als assistent op het trainingsveld.

Bovenstaand wordt eigenlijk bevestigd door het feit dat hij alleen successen heeft gehad als tweede man en niet als eerste.

Maargoed, wat niet is kan nog komen uiteraard. Ik denk persoonlijk alleen niet dat Schreuder als hoofdtrainer bij Utrecht erg succesvol gaat worden.

10 januari 2019 om 15:40

Schreuder is voor veel geld door Ajax gehaald uit Duitsland omdat Ten Hag heb als sterke assistent wilde, ik denk niet dat dat financieel haalbaar is en ook niet dat Ten Hag of Schreuder dat wil na al die moeite die Ajax moest doen om hem te halen

Denk dat Schreuder in de luwte werken ook wel prima vind. Heeft de druk bij Twente al meegemaakt, is een kind tragisch verloren en koos in Duitsland ook bewust voor assistentschap.

Rutten zag ik ook wel zitten hoor, maar omdat ie nu niet meer beschikbaar is vind ik vd Brom de enige beschikbare en haalbare toptrainer

wat als Schreuder niet haalbaar is of hij niet wil? Welke kandidaten zie jij dan beste Gibson die je beter geschikt vindt dan vd Brom, en ook haalbaar...

10 januari 2019 om 16:05

Dat zijn stuk voor stuk goede argumenten over Schreuder. Ik weet ook niet of het financieel haalbaar is, zo min als ik weet of Schreuder er zelf voor open staat. Het enige dat ik wel weet is dat hij het juiste 'profiel' heeft, om ons terug op de ten Hag lijn te krijgen. Een lijn van uniek, onderscheidend, razend-intelligent, aantrekkelijk en succesvol voetbal. Schreuder is een modernist. Geen hopeloze romanticus.

Verder weet ik niet welke trainer haalbaar is voor ons of niet. Daarvoor moet je op zijn minst weten hoeveel we te besteden hebben, of de trainer trek heeft om naar ons te komen en of zijn eventuele club bereid is om hem te laten vertrekken. Hoe moet ik dat weten? Verder vind ik van den Brom wel zo ongelofelijk ongeschikt voor ons, dat ook vrijwel iedere andere trainer geschikter is in mijn beleving...nog een alternatief noemen is lastig. Ik heb nooit echt verder gedacht dan de ideale kandidaat: Fred Rutten. Schreuder was een redelijk spontaan idee.

Als je dan toch zo'n 4-3-3 voetbalfossiel wil halen (en nogmaals: dat zou ik zelf nooit doen), haal dan in ieder geval niet een uitgebluste zoutzak als van den Brom, die over het gehele dienstverband gekeken alleen bij ADO overgepresteerd heeft op basis van wat je kunt verwachten op basis van budget. Voor de rest beneden-gemiddeld. Doe dan zo'n John Stegeman bijvoorbeeld. Die realiseert overal het tegenovergestelde. Frisse vent ook.

Misschien dat onze ideale trainer wel ergens in Duitsland te vinden is. Of Italiã«. Onze ideale trainer is namelijk totaal on-Nederlands. Zo haalde ten Hag bij ons ook geweldige resultaten, met geweldig voetbal om naar te kijken.

Het zal wel niet, maar ik ben erg gecharmeerd van Fons Groenendijk.. Doet met weinig materiaal het behoorlijk bij ADO en heeft een Utrecht verleden

Ik sluit niet uit dat Dick komend jaar samen met Kuijt Feyenoord gaat doen. Vd Brom zal wel naar Utrecht gaan.

Dick Advocaat is een overschatte trainer.

Ik zal nooit zijn wissel vergeten op het EK in Portugal. Robben eraf halen die echt veruit de best man was. Wat een tactisch inzicht heeft die man.

Hij is ook een geldwolf, meer niet.

10 januari 2019 om 13:59

Denk dat je niet de enige bent. Die wissel is zo legendarisch geworden dat ik denk dat zelfs de volgende generatie nog gaat weten wat er die bewuste dag tegen Tsjechië gebeurde.

10 januari 2019 om 14:00

De carrière van een man koppelen aan één wissel is een beetje simpel, niet? Ben het er overigens wel mee eens dat hij wat overschat wordt, en veelal wordt verdedigd in de media gezien alle vriendjes die hij daar heeft.

10 januari 2019 om 14:11

Poncke, heb jij de afgelopen 20 jaar korfbal zitten kijken? Haha, je mag de man zn schoenen nog niet poetsen man, kom op nou toch! Een van NLs beste coaches ooit!! Wereldfaam heeft Advocaat opgebouwd. Rangers, Oranje, Zuid Korea, Zenith, PSV, Rusland, AZ en noem maar op. De man is 71 en wordt elke 2 weken nog benaderd voor een klus. Nee, die kan er echt helemaal niets van, haha.........

10 januari 2019 om 15:41

als iedere slechte wissel van een trainer bepaalt of hij een goede of slechte trainer is voor zijn gehele carriere dan is er geen 1 goede trainer op deze wereldbol

10 januari 2019 om 16:46

Ja hoor, als je een geldwolf bent dan moet je vooral Sparta gaan trainen. Dat heeft hij destijds ook gedaan omdat hij een bepaald gevoel bij de club heeft. Jammer dat hij met Sparta is gedegradeerd, ik neem het hem echter niet kwalijk want de selectie was ook echt niet eredivisie waardig.

Over die wissel in 2004: We zijn inmiddels 15 jaar verder, hij weet zelf ook wel dat dat niet zijn beste keuze was destijds. Van Gaal slaagde er anders ook niet in om zich met Oranje te kwalificeren voor het WK van 2002 terwijl hij wel goed spelersmateriaal had en over van Gaal hoor je vervolgens amper kritiek. Beetje met 2 maten meten dus.

Ik vind dat Dick het goed doet bij Utrecht en ben benieuwd wat hij volgend jaar gaat doen. Als persoon vind ik het een mooi figuur en als trainer ook wel goed maar zeker geen absolute toptrainer. Hij houdt in ieder geval wel van het vak en zal inderdaad wel een buffertje opgebouwd hebben de laatste jaren

Mooi, hij was ook voor dit seizoen aangesteld, nu inderdaad zoals het plan ook was een trainer voor langere termijn die ook spelers beter maakt en verzorgd voetbal kan laten spelen met resultaat

Dus John vd Brom

De Mos ? die is oud en niet fit en al jaren geen coach meer...

kandidaten vd Brom, of Steyn als ze die willen afkopen alleen dat is natuurlijk ander en minder kaliber dan vd Brom die overal resultaat heeft behaald

Rutten al bezet

en vd Gaag, Rick Kruys, Fraser etc moet Utrecht niet willen als ze omhoog willen

Had ook wel verwacht dat de club Dick Advocaat zou vragen om langer door te gaan dan aanvankelijk was besproken. Zijn komst heeft toch een positief effect gehad na het vertrek van JP de Jong, hoewel het afwachten is wat dat voor langere termijn zou brengen natuurlijk. Voor nu heeft Dick zijn loopbaan in Nederland in ieder geval beter afgesloten, mochten de resultaten zo blijven, dan bij zijn degradatie met Sparta.

Het wachten is nu op de speculaties van welbekende namen die eerder aan Utrecht werden gelinkt, zoals John van den Brom en Maurice Steijn. Een van hen zie ik het ook nog wel worden. De naam van Fred Rutten werd ook vaak genoemd in het Utrechtse maar daar kan na vorige week dus een definitieve streep door.

10 januari 2019 om 15:07

Wie weet word Rutten voor het eind van het haar wel weer ontslagen

Waarom is iedereen zo weg van vdbrom? Alsof hij ooit wat heeft gepreseerd als trainer. Laat zijn ploeg een periode goed voetballen om het vervolgens in elkaar te laten storten. Nee doe maar iemand die qua stijl te vergelijken is met Ten Hag. Een trainer die realistisch durft te voetballen.

10 januari 2019 om 14:44

Juist, jij slaat de spijker op zn kop. Leuk voetbal totdat het er écht om gaat. Hij wint nooit wedstrijden tegen de top3, bekerfinale of play-offs. Als er iets extra's gevraagd wordt staat z'n elftal er nooit. Ik zie liever Steijn komen.

10 januari 2019 om 15:43

overal Europees voetbal gehaald, bekerfinales gehaald, landskampioen geworden, 2x supercup gewonnen, dat vind ik wel een prestatie van vd Brom

Ik hoopte op van den Brom bij mijn club Feyenoord als Gio inderdaad vertrekt. Maar dit zou wel eens een duootje Kuyt en Advocaat kunnen worden.

Nog een toertje Feyenoord?

10 januari 2019 om 16:00

Daar dacht ik zelf ook aan... Gio volgend seizoen weg, nog te vroeg voor Kuyt. Dus Dick jaar of 2 als coach voor de Rotterdammers, met Kuyt als assistent. Mooie combi denk ik. Was in 2016 adviseur daar toch?

10 januari 2019 om 19:10

Klopt, na die reeks nederlagen hielp hij gio weer op weg. Kuyt is idd te vroeg denk ik

Aub zeg geen John van den Brom. Past niet bij Utrecht. Fraser zou goed passen, zelfde voor Streppel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
4.AZ4722
5.Vitesse4011
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Ramon LeeuwinVerdediger10
Edson BraafheidVerdediger10
Robin van der MeerVerdediger10
Sean KlaiberVerdediger10
Willem JanssenMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Utrecht.

87 fans
Coach, 71 jaar
SeizoenClub
2018- FC Utrecht
2018-2018 Sparta Rotterdam
2017-2017 Nederland
2016-2017 Fenerbahçe
2015-2015 Sunderland
Laatste voetbalnieuws

‘Thuisduels met dit soort landen mogen geen probleem zijn voor Oranje’

Het Nederlands elftal begint donderdagavond aan de EK-kwalificatie. In De Kuip opent de ploeg van bondscoach Ronald Koeman tegen Wit-Rusland. Voormalig bondscoach Dick Advocaat begon op weg naar het EK van...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 25 maart
Ondertussen is de Portugese topclub ook bezig om João Félix zo goed mogelijk in de markt te krijgen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren