PEC Zwolle maakt in Utrecht geen einde aan droevige uitbalans

Zondag, 19 augustus 2018 om

FC Utrecht heeft de eerste punten van het nieuwe Eredivisie-seizoen binnen. De nummer vijf van de afgelopen jaargang was zondagmiddag voor eigen publiek met 2-0 te sterk voor PEC Zwolle. De bezoekers speelden vanaf halverwege de tweede helft met een man meer, maar wisten de opgelopen schade niet te herstellen. PEC Zwolle kent een dramatische uitbalans: het is de enige club uit de hoogste twee divisies die in 2018 geen enkel punt pakte buitenshuis.

Utrecht moest het stellen zonder de zieke doelman David Jensen. Hij werd vervangen door Maarten Paes, die deze zomer overkwam van NEC en zijn officiële debuut maakte. De teruggekeerde publiekslieveling Timo Letschert begon op de bank. Utrecht, dat in de eerste speelronde met 4-0 verloor van PSV, kwam na 26 minuten op voorsprong na een fraaie aanval over de rechterflank. Sean Klaiber en Simon Gustafson gingen de combinatie aan, waarna de voorzet van Klaiber terechtkwam bij Joris van Overeem. De zomeraanwinst dook naar de lage bal en rondde af met de borst.

Het doelpunt viel op een goed moment voor Utrecht, want de thuisploeg speelde niet indrukwekkend en was chagrijnig over een eerder afgekeurde treffer. Men dacht na twintig minuten al op voorsprong te komen, maar het doelpunt van Sander van de Streek werd geannuleerd vanwege een buitenspelsituatie. Ondertussen moest Utrecht toestaan dat PEC dreigend werd via counters. Ook na het doelpunt van Van Overeem bleven de bezoekers zich melden op de vijandelijke helft. Het tempo lag echter te laag om Utrecht echt in de problemen te brengen. Veel verder dan afstandsschoten kwam men niet.

Sterker nog: vlak voor rust breidde Klaiber de Utrechtse marge uit. Opnieuw werd de rechtsback bediend door Gustafson en nadat hij de bal kort meenam, schoot Klaiber met links raak. Er leek geen vuiltje aan de lucht voor Utrecht, maar twintig minuten voor tijd zag trainer De Jong zich toch genoodzaakt om verdediger Letschert binnen de lijnen te brengen. Utrecht stond op dat moment immers met tien man, want Van Overeem kreeg in de tweede helft een rode kaart. Een harde charge op Clint Leemans werd door Martin van den Kerkhof aanvankelijk bestraft met geel, maar na het bekijken van de tv-beelden kende hij een rode prent toe.

Met elf man hield Utrecht de ruimtes klein, maar met tien man kon PEC wat gevaarlijker worden. Zeventien minuten voor tijd werd Paes op de proef gesteld door Sepp van den Berg, wiens van richting veranderde schot van dichtbij werd gekeerd. Uiteindelijk wist PEC zich echter weinig raad met de overtalsituatie, net als vorige week in de verloren wedstrijd tegen sc Heerenveen (2-3). Utrecht pakte zodoende de eerste punten van het nieuwe seizoen.


Poll

Eindigt FC Utrecht dit seizoen in de top vijf?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

40 reacties (laatste reactie door stillewillem)

0 punten in 2018 , dan kan je allemaal mooie plannen hebben etc maar dit gaat helemaal nergens over. Ernstig gebrek aan scorend vermogen deze selectie, word een lang en moeizaam seizoen.

19 augustus 2018 om 14:15

Niet alleen scorend vermogen ontbreekt aan dit PEC. De verdediging is ook om te janken.

19 augustus 2018 om 14:17

Mwah, je kan het Van Duinen niet kwalijk nemen dat hij geen enkele goede bal krijgt.

19 augustus 2018 om 20:06

Waarom heeft PEC in vredesnaam Lachman gehaald? Ben zo blij dat ie knakker hier weg is maar hoe krijgt ie het voor elkaar om bij PEC te mogen spelen. Doe mij zo'n zaakwaarnemer

19 augustus 2018 om 14:22

PEC moet de verdediging eerst maar in orde brengen. Dat zag er niet best uit namelijk

Zo blijkt maar weer dat je op basis van 3 leuke wedstrijden geen ploegen moet gaan hypen. De prestaties van Zwolle zijn al sinds begin 2018 ronduit afgrijselijk. Het spel is slecht, er zit geen enkel scorend vermogen in het team. Middelmaat.

19 augustus 2018 om 14:24

@ruudgeels. Exact. Voor de winterstop hebben ze redelijk wat punten gepakt en dat heeft ze gered. Daarna bijna alles verloren en als ze de punten eerder niet hadden gehaald had het verhaal een stuk slechter kunnen aflopen.

19 augustus 2018 om 18:13

Help me even. 3 leuke wedstrijden terwijl er nog maar 2 speelrondes zijn gespeeld. Begin 2018 was een compleet ander seizoen. Snap het niet helemaal misschien kan je de presentaties uit eind 1983 er ook bij halen. Dat verklaard dan een hoop.

Schandalig slechte scheidsrechter vandaag zien fluiten. Desalniettemin terechte overwinning van Utrecht.

19 augustus 2018 om 14:16

Scheidsrechter floot gewoon prima. Al heb ik penalties dit weekend voor minder gegeven zien worden.

19 augustus 2018 om 14:27

Gezien je avatar snap ik dat je hem goed vond fluiten, maar als je neutrale toeschouwer bent zag je een scheidsrechter die in het voordeel van Zwolle floot

19 augustus 2018 om 14:34

Wat was er dan zo schandalig aan de scheids? Ik kijk ook door een bril maar zo slecht was hij niet

19 augustus 2018 om 14:35

Dat deed hij ook niet hoor. Zo werd een duidelijke strafschop voor Van Crooij ons onthouden en als de VAR niet ingreep had hij die overtreding van Van Overeem ook beroerd beoordeeld. Van der Kerkhof is gewoon een hele matige scheidsrechter die ik nog nooit een degelijke wedstrijd heb zien fluiten. Hij is bijna net zo erg als Blom en ik begrijp niet waarom deze man nog eredivisie fluit.

19 augustus 2018 om 15:57

schandalig vindt ik wel meevallen, Rode kaart is terecht al is het niet bewust maar meer ongelukkig. maar als je de bal mist en de speler zo raakt is het wel rood ja.

Erger vond ik minuten eerder waar de scheids voor de zoveelste keer wou laten zien echt niet voor Utrecht te willen fluiten ondanks dat hij uit een dorp vlakbij komt. Emanuelson krijgt geel voor vasthouden en 2 minuten later een speler van Zwolle die hetzelfde deed niets, alleen een preek??

Dat vindt ik erger dan die rode kaart omdat dat moment aangeeft dat de scheids met 2 maten meet en niet consequent is.

Het zou beter zijn als de knvb eens oplet wanneer ze scheidsrechters wedstrijden geven. Bv deze Van der Kerkhof laat al tijden zien dat als hij Utrecht fluit alles doet om maar niet verkeerd begrepen te worden omdat hij uit de buurt van Utrecht komt. Behalve dat het Utrecht punten,kaarten enz kost is het voor deze scheids ook niet makkelijk want het zijn ook maar mensen.
Maar goed dat is mijn mening.

Dik verdiende overwinning voor Utrecht. Dramatische wedstrijd, leek werkelijk waar helemaal nergens op. Daar moet nog flink wat gebeuren.

19 augustus 2018 om 14:39

Dacht nog niet 100% wedstrijd fit

JP heeft nog veel werk aan de winkel. Utrecht wint deze wedstrijd wel, maar het was alles dan hoogstaans. PEC speelde niet best. Dat team is ver weggezakt. Gustafson en Klaiber speelde een goeie wedstrijd. Verder kan je zien dat Gavory een hele goeie voetballer is. Jammer van de rode kaart van van Overeem. Het was denk ik niet bewust, maar het is natuurlijk wel rood.

19 augustus 2018 om 14:37

Vond Utrecht prima spelen, behalve dat we een goede spits moeten hebben (hopen op makienok). De flanken zijn erg sterk en je speelt met gemak PEC weg!

19 augustus 2018 om 15:50

Wat is nou eigenlijk de rol van van der Streek? Zijn statistieken zijn erg goed, Utrecht fans zijn altijd over hem te spreken maar ik let nu al 2 wedstrijden echt op hem en er lijkt echt amper voetbal in te zitten. Misschien is hij nog niet echt in vorm en staat hij niet op zn plek, maar wanneer Makienok fit is, gaat hij dan alsnog achter de spits spelen denk je?

19 augustus 2018 om 16:29

Het is een lopende speler die eigenlijk het gat achter de spitsen vanuit de 10 positie opvult. Hij is nu bij gebrek aan beter als spits opgesteld denk ik! Persoonlijk geef ik wel de voorkeur aan gustafson op 10.

19 augustus 2018 om 19:11

vd Streek is een middenvelder die altijd in beweging die zo de gaten in de 16 probeert in te duiken. Dat is vrij lastig om te verdedigen. Daarnaast is hij vrij koel voor de 16. In tegenstelling tot Kerk heeft hij niet veel kansen nodig om een goal te maken. Maar met het halen van Gustafson denk ik eerlijk gezegd dat hij een linie naar achteren zal gaan verhuizen. Laatstgenoemde heeft ook een hele goeie pass in zijn voeten (zoals we vandaag hebben kunnen zien) en is fysiek/technisch wat beter. Verder denk ik dat Utrecht terug moet naar een 3-5-2 opstelling. Met Letschert en Bergstrom zou dat gerust kunnen in de Eredivisie.

Jensen
Bergstorm
Letschert
Guwara
Klaiber
vd Streek
Strieder
Gavory
Gustafson
Tannane
Makienok

Dit PEC ziet er echt wel heel armzalig uit. Ze tikken een beetje rond maar er lijkt totaal geen idee achter te zitten. Met clubs als de Graafschap en Fortuna die gepromoveerd zijn en met lef en aanvallend voetbal de clubs te lijf gaan kan dit voor PEC nog wel eens een zwaar seizoen worden. Niet gek overigens want vorig seizoen was het eigenlijk ook al niets. Geluk gehad dat het voor de winterstop uitstekend ging want die punten hebben ze gered. Na de winterstop waren ze de slechtst presterende ploeg op Twente na. Als ze voor de winterstop niet zo goed speelden hadden ze wellicht ergens rond de 16e plek geëindigd. Van 't Schip lijkt me eigenlijk een prima trainer maar toch komt alles vrij inspiratieloos over. In heel 2018, 0 punten uit duels buitenshuis werkt ook niet echt mee.

19 augustus 2018 om 14:38

Speelden best redelijk tegen Heerenveen en verliezen uit van Utrecht. Zijn wedstrijden die je al PEC zijnde kunt verliezen . Over vorig jaar word ik een beetje moe van. Natuurlijk was de eerste seizoenshelft geweldig en de 2e slecht maar je verdient punten op basis van een seizoen. Niet van een half seizoen. Onze coach mag wel wat meer ballen kweken. 2 wedstrijden die je eindigt met een man meer. Durf dan ook wat aanvallender te wisselen. Je staat 2-0 achter en creëert niks. Dan maar een extra aanvaller erin met de kans een goal tegen te krijgen uit de counter

19 augustus 2018 om 20:44

Zeer goed verwoord. Hopelijk met Thomas lam wat meer voetbal van achteruit.

19 augustus 2018 om 14:40

Ik denk niet dat PEC al te lang aan Van 't Schip vast moet blijven houden. Hij krijgt het al maanden niet op de rails en er zit totaal geen idee achter het voetbal van Pec. Ik zie geen enkele reden om aan te nemen dat Van 't Schip het de komende weken wel op orde krijgt.

19 augustus 2018 om 17:29

Als je op deze wijze een elftal samenstelt wat verwacht je dan? Flemming en Hamer, aardige spelers, maar eerstedivisieniveau. Van Crooy en Leemans, prima aankoop, maar slechts 1 seizoen op eredivisieniveau en geen dragende spelers. Genreau ergens weggeplukt bij een Australische laagvlieger, Lachman komt na slechte ontwikkeling weg bij een bijna-degradant; Namli heeft een prima eerste helft van vorig seizoen gedraaid, maar was dramatisch daarna en nu nog; Van 't Schip heeft en Legeon en Ondaan nog aangetrokken en dan valt de keus op een spits die slechts 10 doelpunten in het gunstigste geval zal maken maar voetballend tekort komt en geen dragende speler is. Kost wel 7,5 ton. Aan het eind van het vorige seizoen kon je al zien dat Boer atletisch problemen heeft; Van Polen absoluut niet op LB kan spelen en Marcellis ook onderhevig is aan ,,slijtage''.
Dan mag je toch vaststellen dat Nijkamp niet in staat is om een nieuw team samen te stellen en Van 't Schip met z'n Australische maatje geen enkele voetbalvisie met deze spelers kan ontwikkelen? Schoon Van 't Schip maken lijkt me de beste oplossing en tevens de directie, te beginnen met Nijkamp te vernieuwen. Toen vorig seizoen tijdens de winterstop PEC al veilig was, had het vernieuwingsproces al ingezet moeten worden, maar toen moesten de heren zonodig de doelstelling van handhaving wijzigen in Europees voetbal. Daar plukt PEC nu de wrange vruchten van. Maar volgens Van 't Schip komt het nog goed.... Lachen man! Fysiek is het allemaal triest. Zelfs als je de meeste middenvelders stapelt, winnen ze nog geen kopduel!
Als klap op de vuurpijl trekt die Nijkamp Elbers aan die al totaal was vergeten door alle clubs ondanks z'n transfervrije status. Excelsior en Helmond Sport!!

Wat was dit bedroevend slecht. Het is nog totaal geen team, geen creativiteit, de verdediging kan er niks van en volgende week krijgen we Psv op bezoek...

Mooi dat we thuis winnen, jammer van de terechte kaart van van Overeem. Hopelijk niet een al tehoge schorsing.

19 augustus 2018 om 14:39

Zeker terecht maar zo erg was het ook niet toch? 1 wedstrijd lijkt me zat

19 augustus 2018 om 14:46

Ik zag het van ver af in het stadion, maar hoorde van vrienden dat het wel een terechte was. Ik hoop ook op 1, aangezien ik ook niet zou weten wie dan op de plek van van Overeem moet starten volgende week tegen VVV.

Utrecht speelt nog niet denderend maar heeft weer een prima team om voor plaats 3/4 te gaan. Die Bergström, Guwara en Gavory lijken weer goede aanwinsten.

Janssen vind ik trouwens echt een vervelend mannetje.

19 augustus 2018 om 14:42

Die smerige grijns er vervolgens ook bij, om misselijk van te worden.

19 augustus 2018 om 15:47

Mee eens, hij gedroeg zich heel kinderachtig en dat gekloot met Van Crooij was totaal onnodig. Maar dat moment dat hij naar Klaiber riep dat hij moest liggen is bijna gênant.

19 augustus 2018 om 18:31

Janssen voelt de druk ook toenemen met de komst van Bergström en Letschert. Is dan captain maar wordt een dagje ouder en ziet er af en toe niet goed uit in verdedigend opzicht. Dat was vorig jaar al zo, al vind ik het wel een belangrijke speler met z’n ervaring.

Het ziet er echt niet goed uit bij ons op dit moment. Verdedigend straalt helemaal niks uit en dat heeft een negatieve werking op de rest. Spelers als Kingsley zijn een grap voor de Eredivisie, dat kan helemaal niet meer op dit "niveau". Volgende week PSV thuis, Thomas weer zien spelen in ons stadion zal veel goed maken.

Opzich makkelijk gewonnen ook al was het op het eind wel spannend met 10 man. Maar ieder geval een goed begin met oog op de volgende wedstrijden. Paes maakte wel een goede indruk moet ik zeggen. Had natuurlijk niet veel te doen maar wat hij deed die die goed en bleef ook rustig denk dat hij over een seizoen of 2 het stokje wel kan overnemen van Jensen

Werk aan de winkel voor vh schip ( twijfel of hij wel de juiste man is voor pec ). Het positiespel is bedroevend en de wedstrijdinstelling baart echt zorgen. Nijkamp mag aan de bak en aub niet de half geblesseerd uit jong PSV aantrekken. Word weer een gevalletje koppers/ karagounis. Helaas heeft dit pec nou ook niet bepaald een makkelijke start maar op inzet mag je nooit verliezen en ook dit werd vandaag gemist. PSV thuis de schouders er onder en knallen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Utrecht

Stand
Actuele wedstrijden

7 fans
Middenvelder, 25 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 16 oktober
Real Madrid is bereid om ver te gaan om de komst van N'Golo Kanté mogelijk te maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren