Gullit pakt introverte Ajacied aan: ‘Hij is gekomen om dingen neer te zetten’

Zondag, 12 augustus 2018 om

Daley Blind keerde deze zomer terug bij Ajax, maar de Oranje-international heeft nog niet iedereen weten te overtuigen in de eerste weken van het seizoen. Ruud Gullit is zondag bij het programma Rondo van Ziggo Sport bijzonder kritisch op met name de introverte houding van Blind.

Gullit werkte bij het Nederlands elftal als assistent van Dick Advocaat samen met Blind en leerde de verdediger daar kennen als een teruggetrokken persoonlijkheid. "Ik heb met Daley gesproken bij het Nederlands elftal. Daar zei hij precies hetzelfde als wat hij nu zegt", begint de oud-voetballer. "Ik zei tegen hem: 'Je bent de beste speler. Je hebt ervaring, je speelt bij Manchester United, je hebt een finale gespeeld. Ik wil van jou weten: wat vind jij nou het beste voor jezelf en voor het elftal?'"

Volgens Gullit nam Blind niet graag initiatief. "Dan zegt hij: 'Dat moet de trainer bepalen'. Dan zeg ik: 'Nee, ik wil weten van jou wat jíj vindt. Dat wil nog niet zeggen dat we dat ook doen, maar dan ga ik het wel met Dick bespreken'. Dan schuift hij het dus af. Hij is juist naar Ajax gekomen met die ervaring om dingen neer te zetten. Hij moet dat gaan doen."

Blind werd vorige maand voor minimaal zestien miljoen euro door Ajax losgeweekt bij Manchester United. De linkspoot werd aanvankelijk rustig gebracht door trainer Erik ten Hag, maar in de eerste wedstrijd tegen Standard Luik in de derde voorronde van de Champions League en de seizoensouverture van afgelopen weekeinde tegen Heracles Almelo was hij basisspeler.


Poll

Kun jij je vinden in de woorden van Ruud Gullit?


Gerelateerd

56 reacties (laatste reactie door cambuur1960)

Haha weer lekker uit de school geklapt van Gullit. Wel leuk dat het dit keer toch vrij inhoudelijk is (meestal is Gullit niet zo van de inhoud) en ik vind de kritiek ook wel een beetje terecht.

Blind is een hele slimme jongen die volgens mij best een mening moet kunnen hebben over de speelwijze. (daar heb ik bij bijvoorbeeld een Clasie meer twijfel over) Je moet als ervaren jongen toch gewoon je mond opentrekken en durven zeggen als iets niet goed is. Daar heeft hij moeite mee.

12 augustus 2018 om 22:13

Dat kan je helemaal niet van Blind vragen, Blind kan leuk meevoetballen als de rest een goede dag heeft. Maar als het tegenzit moet je toch niet bij hem zijn , is de eerste die verzuipt. Geen snelheid, duelkracht, winnaarsmentaliteit, acceleratie en geen uitstraling. Ik vind hem altijd een beetje zielig , als ik hem voor de camera zie.

12 augustus 2018 om 22:15

Maar wat hij juist wel heeft is goeie positionering en spelinzicht, daarom belandt hij ondanks de door jou genoemde nadelen toch bij goede clubs. En juist die twee dingen geven aan dat hij daar best een zinvolle mening over kan hebben.

12 augustus 2018 om 22:15

Maar wat hij juist wel heeft is goeie positionering en spelinzicht, daarom belandt hij ondanks de door jou genoemde nadelen toch bij goede clubs. En juist die twee dingen geven aan dat hij daar best een zinvolle mening over kan hebben.

12 augustus 2018 om 22:17

@yelle

hij belandde bij een goede club omdat hij heel volgzaam was op het WK en Louis Van Gaal had hem er daarom ook graag bij bij United.

dat zei Van Gaal iig, dat Blind altijd prima de taken uitvoerde die Van Gaal hem meegaf in het veld en precies deed wat hij vroeg en dat hij graag met zulke jongens werkt die naar hem luisteren

Mourinho had het daarna al weer redelijk snel gezien met hem

12 augustus 2018 om 22:26

Prima gozer vind ik het. Een tikkeltje verongelijkt, dat wel.

12 augustus 2018 om 22:50

Wow Japie dus hij speelt 4 seizoenen bij een topclub omdat hij zo makkelijk is maar niet zo goed kan voetballen. Ik verbaas me altijd over het voetbal inzicht van de meeste forum bezoekers. De meeste zien alleen wat tv beelden maar weten alles en zien alles zoveel beter. Ja van Gaal is een trainer die groot is geworden door spelers te kopen die wat mee voetballen en goed luisteren. De arrogantie is wel erg groot hier.

12 augustus 2018 om 23:01

Hij heeft slechts 1 seizoen onbetwist als basisspeler gespeeld. Sterker nog, in zijn 9 seizoenen slechts 3 als onbetwiste speler, waarvan 1 in Groningen.

12 augustus 2018 om 23:11

Bij een topclub zijn er maar weinig onbetwist basisspeler. Hij heeft het bij United gewoon verdienstelijk gedaan daar waar vele talenten het niet eens 2 jaar volhouden bij een subtop. Spelers als Blind worden altijd onderschat maar meestal door de gewone supporter.

12 augustus 2018 om 23:48

Hij heeft 140 wedstrijden gespeeld in de PL. Voor een -in jullie ogen- heel matige speler is dit een bijzondere statistiek.

13 augustus 2018 om 00:39

Nee hij heeft 90 PL wedstrijden gespeeld, 142 voor United in totaal. Wat alsnog neerkomt op een gemiddelde 35 wedstrijden per jaar voor een van de grootste clubs ter wereld.. Maargoed, in Nederland is men er nogal dol op om alles neer te sabelen, die Blind kan er eigenlijk geen ene pepernoot van en had geluk dat al zijn trainers en bondscoaches steeds vriendjes van hem waren. Zo brengt de gemiddelde persoon hier op VZ het lijkt het wel..

13 augustus 2018 om 02:06

Simpele ziel , makkelijk duimpjes scoren. Leuk he Blind bashen . blind is gewoon een hele goede speler die zich overal staande houdt , ook in de absolute wereldtop , ook op een wk , en ook als het elftal verzuipt zoals oranje tegen Frankrijk . Positioneel een van de beste van de wereld . Mag alleen soms duels wat steviger ingaan. Wat hij niet is , is een grote schreeuwerd. Dat moet je dus ook niet van hem verwachten . Jonge jongens kunnen gruwelijk veel van hem leren door te kijken hoe hij loopt. Een buffelaat die even de beuk er in gooit als dat moet is hij niet. Dat weet je ook , dus dat moet je niet van hem verwachten . Zo’n type speler had Ajax wel een moeten aantrekken. Maar je moet geen eigenschappen verwachten bij iemand die dat gewoon niet heeft. Van schwaab verwacht bij PSV toch ook niemand dat hij er een dubbele schaar uitgooit gevolgd door een splijtende pass.

13 augustus 2018 om 04:23

@pieterprins773

Schwaab kostte PSV ook geen 16 miljoen

13 augustus 2018 om 04:25

@thamike

mooi verhaal! iedereen die jouw mening over bepaalde spelers niet deelt is dus gelijk een "gewone supporter". wie zijn dan de ongewone supporters?

13 augustus 2018 om 08:29

En schwaab werd niet gehaald als de grote verlosser. Blind werd gehaald als de nieuwe leider die het team op sleeptouw zou nemen. Na 1 wedstrijd gaan zelfs Ajax supporters zich afvragen waarom hij gehaald is. Want los van zijn kwaliteiten mist hij toch wel bepaalde kwaliteiten die het elftal nodig heeft. Hier kan Blind niets aan doen maar zul je overmars voor aan moeten kijken.

13 augustus 2018 om 08:53

@PieterPrins773 dus omdat jij en ik anders denken over Blind ben ik een simpele ziel ? Om vervolgens zelf ook te concluderen dat je geen eigenschappen moet verwachten bij iemand die dat gewoon niet heeft. Bijna net zo lekker bezig als Blind jij ....

13 augustus 2018 om 10:08

Tuurlijk joh. Deze jongen heeft het, het zwaarst gehad van zo ongeveer alle geslaagde talenten bij Ajax. Kreeg eerst de hoon dat hij puur bij Ajax zat dankzij pappie en er niks van kon. Werd vervolgens uitgefloten door eigen publiek doordat hij er niets van bakte. Mocht door de achterdeur na groningen (wat eigenlijk zo goed als het einde betekend voor een talent bij Ajax). Ontwikkeldi zich daar super op een voor hem onnatuurlijke positie.

Kwam terug naar Ajax en is uiteindelijk onder luid applaus en met de nodige kampioenschappen vertrokken naar United.

Hij wordt onder alle bondscoaches gewoon opgeroepen als hij niet geblesseerd is, maar de enige die het in hem ziet zitten is van Gaal???

Blind heeft juist het inzicht dat hij ziet waar de problemen op het veld vandaan komen. Nu is hij zover dat we mogen verwachten dat hij daarna gaat handelen. Dat gaat nog wel gebeuren let maar op. Hij voelt zich nog niet helemaal op zijn gemak, kijkt nog ff de kat uit de boom, maar ik verwacht het binnen twee a drie wedstrijden gewoon te zien. Hij is wat terughoudend, wat ik ook kan begrijpen als jij nooit de grootste voetballer bent geweest. Hij was niet zoals een de Ligt het super talent dat niet te stoppen was. Hij was veel meer zoals Veltman, met hard werken en alles geven kijken waar het schip strand

je weet dat Blind geen leider is, niet als persoonlijkheid en ook niet als voetballer dus dan moet je ook niet gaan verwachten dat hij geforceerd de leider gaat uithangen want daar prikken zijn medespelers zo doorheen.

Blind is een nuttige, degelijke teamkracht die het vuile werk voor de betere voetballers opknapt en meer moet je er niet van verwachten want dat is hij altijd geweest. het is nu niet opeens een ander verhaal omdat Ajax toevallig heel veel geld voor hem heeft betaald

12 augustus 2018 om 23:43

Het blijft het dan toch juist raar dat Ajax hem voor zoveel geld heeft gekocht? Hij kan er zelf niks aan doen hoor, dat er een flink prijskaartje aan zijn nek hangt, maar dat brengt nu eenmaal flinke verwachtingen met zich mee. Het kan niet zo zijn dat hij afhankelijk is van een goed draaiend team en alleen dan lekker mee kan ballen. Als dat het geval is, dan hebben ze volgens mij niet de juiste man binnen gehaald.

12 augustus 2018 om 23:59

@ipswichtown

dat ben ik met je eens. hij verdiend nog wel wat tijd maar vooralsnog kan ik deze aankoop ook nog niet echt begrijpen omdat ik Frenkie De Jong en Eitinga voetballend verder vind als Blind en omdat ik Van De Beek qua power en drive verder vind.

dan vind ik 16 miljoen veel geld voor een speler die weliswaar ervaring heeft maar niet bekend staat als een speler die een elftal naar een hoger niveau tilt en die eigenlijk niet eens heel erg nodig was

Blind moet bij tadic in de leer. Spoedcursus mond opentrekken en van alles eisen. Weet nagenoeg zeker dat wanneer blind zegt dat hij op 6 wilt ten hag hem meteen daar neerzet.

12 augustus 2018 om 22:28

Lee, Ik zou het zo willen horen dan. Ik zou je voorstel iets willen uitbreiden.
Eis 1: Meneer Ten Hag, ik wil op 6 spelen. Zoals jij voorstelt. Ben ik ook mee eens.
Eis2: Meneer Overmars we hebben een fatsoenlijke nummer 2 en 3 nodig.

12 augustus 2018 om 23:00

Hmmm ik zie helaas weinig potentie in Blind wat dat betreft. Misschien is het handiger als Tadic gewoon zelf eist dat Blind op het middenveld moet.

Hij moet gewoon naast frenkie op het middenveld. Hij is te langzaam als cv bij ajax waar ze met veel ruimte in de rug spelen. Maar wie moet er dan naast de ligt spelen ? Ik hoop dat ajax nog een Marlon of een Rojo gaat kopen.

12 augustus 2018 om 22:23

ja of Thiago Silva, Boateng of Mangala

12 augustus 2018 om 22:27

Ik moest ff grinniken. En dat op een late zondagavond.

12 augustus 2018 om 22:31

Is jou zondagavond normaal zo saai dan?

12 augustus 2018 om 22:39

@shenkie

ik zit nu Studio Voetbal te kijken dus dat zegt iig alles over de saaiheid van mijn zondagavond

12 augustus 2018 om 22:55

Hahaha...natuurlijk. Zondagavond plan ik nooit iets geks. Gewoon afbouwen en rust pakken door languit studio voetbal enz te kijken en 23h naar bed. Maandag is altijd killing!

13 augustus 2018 om 03:10

We hebben Schuurs toch gekocht?

13 augustus 2018 om 08:32

Heb je Schuurs in de voorbereiding gezien ? Als Schuurs volgend jaar het niveau heeft dat gevraagd wordt heeft hij het goed gedaan. Ajax had nog minimaal 1 centrale verdediger moeten halen. Nu halen ze een speler die eigenlijk het beste is als middenvelder.

Hij heeft gelijk hoor. Maar van de week was hij nog zo enthousiast

En daarom is De Ligt ook aanvoerder. Die is een geboren leider!

12 augustus 2018 om 22:48

Ja maar die jongen is 19 jaar en zou niet jongens als Tadic, Blind en Ziyech moeten sturen. Ik vond het zeer opmerkelijk dat tegen heracles alleen De Ligt en Ziyech het team op sleeptoiw probeerde te nemen. Daar zijn de routiniers Blind en Tadic toch voor gekomen??

13 augustus 2018 om 14:50

Al ben je 19 als je een leider bent ben je dat ongeacht de leeftijd. De ligt is een natuurlijke leider, Blind is totaal geen leider. Blind moet ook op de nummer 6 spelen maar dan wordt van der Beek en Frenkie de Jong boos. Ajax heeft te veel spelers die geen genoegen nemen met de bank dat zorgt voor onrust. Tadic en Ziyech in 1 team werkt niet is te veel van het zelfde allebei even goed. Ik ben van mening dat Ajax een aantql spelers moet laten vertrekken anders is er te veel onrust in de selectie.

Je kan zeggen wat je wilt maar Gullit slaat hier de spijker op z’n kop hoor. Zo’n jongen mag zoch best verstaanbaar maken met die bagage in zn rugzak. Speak up, en laat jezelf zien. Juist om die redenen die Gullit opnoemt.

Blind is toch gehaald om de kar te trekken? Maar als een kar in de modder staat wordt het wel heel zwaar en moet je van goede huize komen om die kar daar uit te krijgen. Wat hulp van je teamgenoten en coach kun je dan wel gebruiken.

12 augustus 2018 om 23:50

Blind is gehaald om de lijnen uit te zetten en indien nodig te sturen. Dat is niet hetzelfde als de kar trekken.

12 augustus 2018 om 23:57

Ook niet een kar die de lijnen trekt?

Blind is gewoon Blind.. hij kan toch zijn persoonlijk niet aanpassen? Moet hij ook helemaal niet willen.. Er is een trainer die is aangesteld om het neer te zetten.. Blind gaat zijn meerwaarde echt nog wel laten zien.. Gullit is een origineel haantje die altijd zegt wat hij denkt.. Prima, maar als iedereen zo zou zijn wordt het ruzie in de tent..

13 augustus 2018 om 00:38

Jij ziet het verkeerd. Hij moet persoonlijke groei doormaken. Als je als routinier wordt teruggehaald, moet je op z'n minst proberen die taak zo goed mogelijk in te vullen. Het werkt ook helemaal niet in z'n eigen voordeel om zich bij z'n eigen tekortkomingen neer te leggen. Eraan werken, Daley. Je kunt veel meer dan jezelf denkt!

13 augustus 2018 om 09:59

Hij zal ongetwijfeld groeien en werken aan mindere punten.. maar als geen ‘type’ leider bent van je zelf, zul je dat ook niet worden.. ik vind gewoon dat je mensen mort nemen hoe ze zijn, dat is mijn mening en dat kan ik dus niet verkeerd zien..

Dit hoort gewoon bij de persoonlijkheid van Blind, het is niet de leider met een grote bek, maar kan voetballend rust brengen. Je kan daar over klagen, maar ik vind niet dat je iemands persoonlijkheid moet veranderen

Kun je na een paar wedstrijden nog niet zeggen. Ajax lijd puntverlies en gelijk is het allemaal niet goed.

13 augustus 2018 om 00:32

Wat ik zo bijzonder vind is dat tot gisteren in alle polls werd gestemd dat Ajax kampioen zou worden. Ajax speelt gelijk en opeens kan niemand meer voetballen bij Ajax. Waan van de dag.

13 augustus 2018 om 00:33

Ik kan me vorig seizoen nog herinneren: PSV had van Heerenveen verloren en hun eigen supporters riepen dat PSV met een beetje geluk vierde zou worden.

Is altijd een beetje waan van de dag. Toen PSV vorig jaar met 5-0 verloor van Willem II dacht ik ook dat Ajax nog kampioen ging worden. Het roepen dat PSV met een beetje geluk vierde zal worden komt gewoon voort uit angst voor het ergste en niet uit een onderbouwde mening.

Ahh maanden geen reactie geplaatst maar dit is wel een goed moment. Van De Beek en Blind zijn slapjanussen. Beter een motivatie video zoeken voor deze gastjes, want het is slap en tam, waardeloos en zonder enige vorm van sterkte. Alle Ajaxcieden, Blind Blind Blind blablabla- Danny en Daley gaan de club niet redden :/. Danny zeker nie- Nee wacht Daley zeker niet. Zo langzaam en zwak, hij heeft een enorm probleem al jaren. Had beter kunnen cashen bij een andere club. Als persoon waardeer ik Daley wel enorm, hij is een fijne gozer. Maar om leiding te nemen in het elftal is hij zeker niet als zijn vader, voetballend gezien.

Blind speelt net 2 wedstrijden mee. Het moet nog op z'n plaats vallen, maar wel snel want Ajax loopt na 1 wedstrijd alweer achter de feiten aan. Transfermarkt is ook nog open tot eind van de maand. Ziyech kan nog weg gaan. Ajax wil De Ligt en De Jong niet kwijt deze zomer maar de spelers zelf sluiten een vetrek niet uit als er geen CL gehaald word. Er kan nog zoveel gebeuren.
Stuur in het begin van het seizoen gewoon altijd je sterkste team het veld op.
Hoe lang is Dolberg nog geblesseerd trouwens? Hij heeft door al z'n blessure leed al een jaar niks kunnen laten zien.
Ik weet niet tot in hoeverre spelers gemotiveerd moeten worden of raken voor de openingswedstrijd van het seizoen, dezelfde die ze een jaar geleden nog verloren, maar daar leek het wel aan te liggen. Onderschatting en gebrek aan motivatie. En het feit dat Heracles constant liep te storen overal. Dat vroeg druk zetten en gewoon aardig ballen, daar had Ajax het vorig jaar ook al lastig mee en hadden ze er geen antwoord op. Ajax lijkt tot nu toe voor de Europese wedstrijden beter gemotiveerd.
Ik denk dat als iedereen blijft, inclusief Ziyech, Ajax het uiteindelijk wel gaat doen dit jaar in de eredivisie.

13 augustus 2018 om 08:39

Als speler wil je het liefste voetballen. Dus gebrek aan motivatie zal het niet mogen zijn. Ondanks dat je vorig thuis met maar 1-0 won en uit verloor mag het ook geen onderschatting zijn. Misschien is voor sommigen de druk te groot (zoals Schone altijd zegt), of misschien is Ajax op dit moment nog niet goed genoeg. Iedereen vond de resultaten in de voorbereiding niet belangrijk, maar het zicht wel wat over de vorm.
Maar ik blijf erbij dat Ajax weer te veel goede spelers heeft maar geen uitgebalanceerd team is. Daarbij hebben ze ook nog genoeg spelers die echt niet goed genoeg zijn.

Ik vind het trouwens belachelijk dat Gullit dit naar buiten brengt. Hij heeft deze gesprekken gehouden vanuit zijn functie als assistent bondscoach, dan kun je het eigenlijk niet maken om “vertrouwelijke” gesprekken zo te vertellen. Maar dit zegt veel over Gullit als persoon.

Doet me denken aan een Q&A van Schweinsteiger, Fosu-Mensah en Smalling bij United. Ze moesten over van alles en nog wat vragen beantwoorden, behalve over voetbal.

Er kwam de vraag langs welke speler van United zou moeten huilen bij een romantische komedie. Schweinsteiger antwoorde direct met Blind. Na wat beraadt kwamen ze gezamenlijk toch tot Herrera, maar het zegt wel wat dat Schweinsteiger bijna zonder nadenken Daley noemde.

Hartstikke aardige jongen, maar ook een beetje een zacht ei en absoluut geen leiderschapsmateriaal. En daarin kan ik het begrijpen dat menigeen zijn aankoop in twijfel trekken. Voor dat bedrag wil je inderdaad iemand die het hele team verder helpt en niet iemand die hopelijk altijd een 7 scoort op zijn eigen positie, maar voor de rest weinig invloed heeft.

13 augustus 2018 om 11:51

Daley is 28 jaar, daar gaat Ajax de komende 3/4 jaar plezier aan beleven. Ajax heeft (fors) geld uitgegeven aan Blind, een echte Ajacied. Het is jammer dat Schone op zijn positie speelt, maar toch denk ik dat Daley genoeg wedstrijdjes gaat spelen en daarin ook belangrijk zal zijn. Ten Hag heeft maar 1 taak dit seizoen: Iedereen gemotiveerd houden door goed te rouleren, zonder daar kwaliteit voor in te leveren. Dat moet met deze selectie wel haalbaar zijn.

Je hebt bij Ajax een echte kerel op het middenveld nodig die ervoor zorgt dat de begaafde voetballers kunnen renderen. Er loopt geen Lerby op het middenveld rond. Dus onvoldoende balans. En Blind, ach, net zoals zijn vader een nietszeggend figuur. Kan wel nuttig zijn op het middenveld, maar geen echte man die voorop gaat in de stijd. Hij is wel goed in tikkies breed en terug....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV6763
2.Ajax6266
3.Feyenoord4722
4.AZ4722
5.Vitesse4011
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs de LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

74 fans
Laatste voetbalnieuws

Gullit en Ferdinand likkebaarden: ‘Het is belachelijk wat hij doet’

Cristiano Ronaldo schitterde dinsdagavond namens Juventus in de Champions League door drie keer te scoren tegen Atlético Madrid en zodoende een 2-0 nederlaag weg te poetsen. Rio Ferdinand en Ruud Gullit...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 19 maart
Daarentegen ziet Bayern München de komst van Bale wel zitten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren