Update: KNVB doet in navolging van Feyenoord eveneens aangifte

Woensdag, 8 augustus 2018 om

Feyenoord heeft aangifte bij de politie in Rotterdam gedaan. Dit naar aanleiding van het gooien van brandende fakkels op het veld tijdens de strijd om de Johan Cruijff Schaal afgelopen zaterdag, zo verklaart de Rotterdamse club dinsdagmiddag via de officiële kanalen. De club verwacht dat de KNVB, als organisator van de wedstrijd, Feyenoord hierin op korte termijn volgt en dat ook het Openbaar Ministerie de zaak zal oppakken.

Feyenoord heeft deze stap genomen, omdat het gooien van deze fakkels richting en op het veld gevaarlijke en angstige situaties heeft opgeleverd voor supporters, stewards en spelers, zo legt men uit. “Feyenoord betreurt deze stap te hebben moeten zetten”, stelt stadiondirecteur Jan van Merwijk, die voor club en stadion veiligheidszaken in zijn portefeuille heeft. “We zien het echter als de enige logische stap na wat er in Eindhoven is voorgevallen.”

“Feyenoord heeft de plicht als werkgever te zorgen voor een veilige werkomgeving voor haar werknemers, mensen die we inhuren en natuurlijk ook voor haar supporters. Deze is natuurlijk in het geding als er met brandende voorwerpen in hun richting wordt gegooid.” Eerder heeft Feyenoord al laten weten dat het niet het issue is of fakkels en vuurwerk al dan niet mooi zijn en sfeerverhogend werken. Het gaat erom dat het verboden is, ongezond en vooral gevaarlijk. Feyenoord zit in de maag met hetgeen er is gebeurd, erkent algemeen directeur Jan de Jong.

“Ik heb dat ook aan PSV laten weten en namens Feyenoord mijn excuses aangeboden”, benadrukt De Jong op zijn beurt. “PSV heeft immers flink de nek uitgestoken door meer dan 4000 Feyenoord-supporters toe te laten in hun stadion. Die moedige zet is dus helaas niet beloond. Zoals eerder is het weer een relatief kleine groep die zich ernstig heeft misdragen, maar het feit ligt er wel dat het goed is misgegaan.”

Feyenoord spreekt de hoop uit dat het met alle partijen en dus met name met de KNVB, de politie en het OM een flink aantal van hen kan identificeren en opsporen, om ze vervolgens uit stadions te kunnen bannen, de schade op ze te verhalen en/of ook strafrechtelijk te vervolgen. “Feyenoord vindt dat het nu echt tijd wordt om de handen ineen te slaan, om paal en perk te stellen aan het wangedrag van die kleine groep die zich structureel niet aan de regels houdt en die zich niks lijkt aan te trekken van hoezeer ze anderen en hun club schaden”, zo besluit de club in een statement.

Update 8 augustus 16.24 uur - KNVB doet in navolging van Feyenoord eveneens aangifte
Nadat Feyenoord dinsdag al liet weten aangifte te hebben gedaan tegen de personen die afgelopen zaterdag tijdens de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV brandende fakkels op het veld van het Philips Stadion hebben gegooid, maakt de KNVB woensdag bekend dat het het Rotterdamse voorbeeld volgt. De voetbalbond geeft aan dat het een signaal af wil geven nadat er in juni van dit jaar tijdens een algemene vergadering al werd besloten vuurwerk te verbieden bij trainingen en andere evenementen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

78 reacties (laatste reactie door porque)

Hoe krijgen ze de fakkels eigenlijk in het stadion?

7 augustus 2018 om 17:25

Verbaast me ook elke keer weer hoe dat mogelijk is.

7 augustus 2018 om 17:26

Mij is het nog nooit gelukt 😂

7 augustus 2018 om 17:28

In veel gevallen schiet de fouillering tekort. Ook mag er niet bij de edele delen gefouilleerd worden door stewards. Dus dan weet je waar je het moet verstoppen.

7 augustus 2018 om 17:30

Omdat je simpelweg niet 35000 man kan fouilleren.

7 augustus 2018 om 18:41

Dat kan wel. Simpelweg de poorten eerder opengooien en de mensen die toch besluiten om laat te komen, hebben dan pech. Hadden ze maar op tijd moeten zijn; dan zouden ze geen minuut missen. Dit kan je op z’n minst aan de zijdes van de uitsupporters + die van de eigen fanatieke aanhang doen, waardoor het al snel weer 25.000 supporters scheelt.

7 augustus 2018 om 21:01

Ben zelf een keer in het Stade De France geweest voor rugby Frankrijk - Nieuw Zeeland, tot de nok vol. Alle ruim 80.000 werden gefouilleerd. Vertel me nu nog eens waarom het niet zou kunnen.

7 augustus 2018 om 21:17

Moet kunnen, maar de organisatie wil dit niet. De doorstroming is belangrijk en het mag niet te lang duren (lange rijen, veiligheid, overlast, mensen die de wedstrijd missen) daarbij komt dat er vaak gewerkt word door studenten bij de gates icm een beveiligingsorganisatie (Of meerdere) fakkels kunnen ook voor de wedstrijd worden binnen gesmokkeld . Ook verdienen de meeste stewards 9 euro per uur wat ook niet echt meewerkt aan hun enthousiastme

8 augustus 2018 om 18:33

Zelfs als je iedereen weet te fouilleren, komen die fakkels het stadion nog steeds binnen. Fouilleren is geen waterdichte oplossing. Er moet eens een keer bewustwording komen bij die idioten die het keer op keer voor de rest verpesten.

8 augustus 2018 om 18:43

Koop een stokbroodje, haal het brood er uit, fakkel er in, plak kaas er op, en klaar.

7 augustus 2018 om 17:30

Vaak worden de wat oudere mensen toegelaten zonder gefouileerd te worden en ook bij edele delen controleren ze niet en ze fouilleren niet iedereen.

7 augustus 2018 om 19:26

wat dacht je van Kinderen dan? hoe vaak ik bij Feyenoord niet zie gebeuren dat ik zelf gefouleerd wordt (als 24 jarige jongen/man)

en zo'n kleintje van 7 mag gewoon doorlopen.
dan kun je zeggen: "jochie doet niks fout joh!" en dat klopt ook wel, Maaaar Pappa die een fakkel verstopt tussen de buik en de riem van zijn zoontje?

(ben je ook niet goed bij je paasei als ouder, maar we weten allemaal dat er mensen zijn die dat doen)

7 augustus 2018 om 17:30

Denk ook in de vlaggen en spandoeken die ze meenemen

7 augustus 2018 om 17:38

Ik heb weleens gehoord dat ze deze meenemen in de spandoeken en vlaggen. In de vlagstokken bijvoorbeeld die van binnen leeg zijn en kunnen worden afgedekt met een dop. Buiten het stadion dop eraf en vuurwerk erin, dop erop, stadion in om ze vervolgens weer uit te halen.

7 augustus 2018 om 18:05

In je schoen, bij je cojones, tussen je billen, bij vrouwen in de punanie. Legio mogelijkheden om smokkelwaar mee naar binnen te krijgen

7 augustus 2018 om 18:12

Beetje dringen met een stuk of 20 doorgesnoven idioten waardoor de steward het overzicht verliest en de paar lieden met fakkels zich er doorheen dringen.

7 augustus 2018 om 18:33

Masterd
Je hoeft dus helemaal niet alles en iedereen te fouilleren, maar slechts je aandacht te richten op groepjes van 20 doorgesnoven idioten?

😀

Briljante oplossing, laten we die voorleggen aan security

7 augustus 2018 om 18:47

Volgens mij is dat totaal niet wat hij zegt..

7 augustus 2018 om 18:26

Vind ik ook wel knap ja. Ik moest laatst bij de Arena zelfs mijn nagelknippertje, die ik per ongeluk in mijn zak had zitten, zelfs weggooien en deze gasten duwen gewoon een stadionfakkel in hun boxer en mogen vrolijk doorlopen 😂

7 augustus 2018 om 20:26

Het fouilleren gaat allemaal zo snel tegenwoordig. Of soms helemaal niet. Als je wilt kan je van alles meenemen in een stadion.

Top van Feyenoord. Zouden Ajax en PSV ook moeten doen bij zulk wangedrag. Klasse!

7 augustus 2018 om 17:30

Juist. Mooi om te zien dat een Ajax fan dit zegt 👏👏

7 augustus 2018 om 17:40

Veel te laat natuurlijk, de topclubs hebben jarenlang veel teveel getolereerd, waardoor al menig vader niet met zijn zoon of dochter naar een wedstrijd gaat. Altijd was er geklaag over de boetes die uitgedeeld werden, maar nooit werd er echt iets ondernomen om stadions veiliger te maken. Ja, klagen bij de gemeente voor meer politie inzet, maar topclubs zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in hun eigen stadions. Begrijp me niet verkeerd, ik ben blij dat Feyenoord nu harde taal spreekt, maar die woorden zijn nog geen daden. In 2018 moet je met al die technische mogelijkheden beter kunnen controleren en opsporen. Grootste probleem is dat daar niet in geïnvesteerd wordt.

7 augustus 2018 om 17:44

Doen ze ook gewoon hoor. Geen idee waarom dit ineens nieuws is maar clubs doen bij misstanden meestal aangifte. Ajax bijv toen die fan op de AZ keeper afging, en ook regelmatig bij racisme etc.

7 augustus 2018 om 17:47

Na lang aanhoudend kritiek. Gelijk actie ondernemen doen ze zelden tot nooit.

7 augustus 2018 om 17:48

Ajax doet ook altijd aangifte bij incidenten. Goed om te zien dat anderen dit ook doen. Uiteindelijk is het aan de politie, het OM en de rechter om dit aan te pakken, alleen die hebben genoeg macht en bevoegdheden om er ook daadwerkelijk iets aan te doen.

7 augustus 2018 om 18:01

Is er nog iets gedaan met dat vuurwerk dat Ajax-supporters naar het vak eronder gooiden tijdens de kampioenswedstrijd in Eindhoven vorig jaar? Oprechte vraag hoor, ik heb het daarna niet meer zo gevolgd.

7 augustus 2018 om 18:39

Volgens mij heeft Ajax dit vorig jaar nog gedaan. Dus ajax hoeft dit goede voorbeeld niet te volgen. Het is hun beleid al. Sterker nog ze gaan soms veels te ver in hun beleid door onschuldige mensen te bestraffen. En voordat men aangeeft dat al deze mensen schuldig zijn. Klein voorbeeld waarbij ze te ver zijn gegaan. 2 jaar geleden tijdens een EL wedstrijd heedt iemand een stadionverbod gekregen, omdat hij even over de hekken stapte om een shirt aan te nemen van de jong. Beide kenden elkaar en de jong wilde hem het shirt geven. Verder mogen ze van mij tegen mensen die zich misdragen keihard optreden.

7 augustus 2018 om 19:01

Het is jammer dat een klein deel het vaak verziekt voor de anderen. Kijk naar Feyenoord, zelfs als ajacied moet je zeggen dat ze een prachtig legioen hebben wat trouw is. Maar dit soort gedrag mag geen club tolereren.

7 augustus 2018 om 19:01

Je beperken tot de traditionele top 3 is wel erg kortzichtig. Die veroordelen acties iig. De singalen die bv FC Utrecht afgeeft zijn mi veel erger.

7 augustus 2018 om 21:18

Helemaal mee eens. Feyenoord loopt echt voorop met volwassen reacties op ellende die van de eigen supporters komt. Grote klasse, niks minder. Als alle clubs dit doen is dat een grote stap richting een oplossing.

8 augustus 2018 om 00:22

Vind je? Ik zou juist graag zien dat Feyenoord nog meer afstand neemt van die idioten die zich supporter noemen maar die alleen maar de boel verzieken.

Geeft PSV meer plekken vrij in het stadion, zijn er weer een paar die het weer moeten verpesten.. dat gaat dus ook niet meer gebeuren. Jammer dat er altijd weer een paar zijn zonder hersencellen.

7 augustus 2018 om 17:43

Dat gevoel had ik nou ook. Ik vind fakkels mooi en sfeerverhogend maar ga ze dan niet op het veld gooien...

7 augustus 2018 om 18:50

En dat niet alleen als het in de Arena was geweest waren ze niet eens welkom volgens mij.

7 augustus 2018 om 19:38

We krijgen bij de Graafschap al een boete van de KNVB toen we die dingen aanstaken..

Goed signaal en een eerste stap. De profclubs zouden samen een lijn moeten trekken en ten allen tijden aangifte moeten doen. Laat 20 malloten het niet verpesten voor duizenden welwillenden.

Enige juiste reactie. Ik hoop dat het deze mensen doet nadenken zodat een ieder weer zorgeloos van het voetbal kan gaan genieten. Ik begrijp best dat het sfeerverhogend kan werken maar het is ook gewoon gevaarlijk. Helaas denkt niet iedereen daaraan.

Top reactie van Feyenoord! Hoop dat alle clubs zullen volgen zodra het bij hen gebeurt.

Super. Aanpakken die ellendelingen. Zou elke club een voorbeeld aan moeten nemen!

7 augustus 2018 om 17:45

Simpel. Stadionverbod voor het leven met verplichte meldplicht bij elke wedstrijd. Topreactie van Feyenoord .

7 augustus 2018 om 18:08

Het is tijd voor een voetbalwet, net zoals in Engeland. Dan mogen ze gewoon lekker een tijdje zitten. Dan leren ze het wel af, als ze hun baas en hun omgeving mogen vertellen dat ze een tijdje in de gevangenis zitten.

7 augustus 2018 om 19:29

Meldplicht, of er een zware sanctie aanhangen bij overtreding. zo simpel is het

Hoeveel mensen zouden hun stadionverbod aan de laars lappen als de consequentie kan zijn dat je een strafblad krijgt en 6 maanden cel (plus 6 maanden voorwaardelijk)

dan neem je namelijk opeens wel erg veel risico voor een voetbalwedstrijdje

7 augustus 2018 om 19:51

Is geen gek idee Stengun, maar dan krijg je weer een ander maatschappelijk probleem. Er is al veel kritiek van vooral niet-voetbalfans op het feit dat overheden zoveel geld kwijt zijn aan politieagenten etc. Bij wedstrijden of huldigingen. Als diezelfde mensen dan ook nog zien dat er nog meer kosten komen aan dit voetbalprobleem, mag je dat weer oplossen. Stadionverboden schrikken niet meer af, een stadionverbod wordt lachend weggewuifd omdat ze immers met het groepje idioten wel in een kroeg gaan zitten. Je zou kunnen dreigen met celstraffen of iets in de zin van familie/werkgevers op de hoogte stellen van bepaalde misdrijven. Een baan kwijtraken of echtscheiding komt harder aan dan een stadionverbod. Meldplicht is idd ook een goede.

Dan ben je ook ziek, zwak en misselijk als je dit soort dingen doet tijden een voetbal wedstrijd en dat noemt men zich "supporters" 😂

Het is ook gewoon levensgevaarlijk, dat nog buiten het feit dat het gewoon onnozel is! Ben blij dat m'n club aangifte doet want door dit soort dingen wordt je naam verpest! En ik vind het echt stank voor dank van de club PSV, die het toch echt mogelijk heeft gemaakt dat er zoveel aanhang van Feyenoord mee kon!

Goed zo Feyenoord! Pak dat tuig maar keihard aan! Hopelijk wordt er nu echt iets aan gedaan met serieuzere straffen voor die leipos...

Fijn dat ze ook erkennen dat het om zo’n kleine groep “supporters” betreft. Elke keer lezen we al die negatieve publiciteit om voetbal supporters heen dat we weleens vergeten dat er duizenden supporters afgelopen zaterdag zich wel hebben kunnen gedragen.

Feyenoord vindt dat het nu echt tijd wordt om de handen ineen te slaan, om paal en perk te stellen aan het wangedrag van die kleine groep die zich structureel niet aan de regels houdt en die zich niks lijkt aan te trekken van hoezeer ze anderen en hun club schaden", zo besluit de club in een statement.
Nu al. Volgens mij geven ze hierin aan die gasten te kennen dus waarom niet eerder actie ondernemen. Dat soort gasten tot op het bot fouilleren en bij het minste geringste de toegang tot een stadion ontzeggen. Daarna de nodige maatregelen treffen dat ze een stadion ook nooit meer inkomen.

Vuurwerk is sfeerverhogend maar helaas kunnen de meeste er niet mee omgaan en moet het altijd na de tegenstander worden gegooid of op het veld. Alle clubs moeten gewoon iedereen die met vuurwerk het stadion binnen probeert te komen het stadion uit zetten en een half jaar stadion verbod geven. Was dit jaar bij PSV waar er iemand betrapt werd met vuurwerk en die mocht na het afgeven gewoon doorlopen. Zo ban je het nooit uit.

7 augustus 2018 om 19:34

Opzich mee eens. Maar dat half jaar mag best een of twee jaar.

Aanpakken die hap. Ben normaal gesproken niet zo'n moraalridder die alles volgens het boekje naleeft want vind fakkels e.d. wel leuk om te zien maar als je dan doelloos op t veld gaat gooien vind ik wel triest, gaat nergens over en bovendien overgenomen gedrag van andere clubs:s

Alle betrokkenen levenslang uit alle stadions weren. Oppleuren met die kneuzen.

Hoogste tijd dat al die hufters voor het leven uit de stadions geweerd worden,
Tijd dat de besturen van de clubs niet weg kijken als er weer een stel van die etters zich misdraagt.
Niet net doen of ze niet weten wie die eikels zijn. Dat weten ze wel.
Handel daar dan ook naar !

Heel goed. Iedereen foullieren lukt niet maar mensen die toch de regels overtreden opsporen en straffen kan natuurlijk wel. Nooit meer een stadion in die mensen. Een vakken vasthouden om sfeer te creëren vind ik al een schemergebied maar ze op het veld gooien (naar "je eigen spelers" kan en mag gewoon niet. Alles is geflimd dus dit kan zo geregeld worden.

Kleine groep? Serieus? Het is een algemeen bekend feit dat er een flinke groep idioten is dfie zich Feyenoorders noemt die graag onder het mom van 'sfeer' de regels overtreed en het verpest voor anderen. Mooi dat Feye noord nu aangifte doet, maar mijns inziens mogen ze deze gasten nog veel harder aanpakken dan ze nu doen.

8 augustus 2018 om 07:50

Alle schade op deze personen verhalen. Alleen een stadionverbof van een paar maanden is te weinig. Daarnaast mogen ze wat mij betreft best met naam en toenaam of met foto's van hun gezicht gepubliceerd worden, dat laatste zeker als de daders nog onbekend zijn. Met een soort deadline dat ze tot tijd x de tijd hebben zich te melden.

Kan het maar niet snappen hoe mensen het in hun hoofd halen dat het een goed en leuk idee is om met vuur in de rondte te gooien.

Top actie van de Knvb en Feyenoord. Gewoon een levenslange stadionverbodje eraan hangen.

Zelf ook een keer gezien hoe makkelijk het is. Had nog wat glazen flesjes in mijn jaszak zitten ( vergeten eruit te halen ) en ik gaf er twee af, besefte ik later dat er nog 2 flesjes in zaten. Kon er zo mee door lopen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Feyenoord141
12.FC Twente12-2
Voor de complete stand: Eredivisie

In de wandelgangen

Woensdag 23 oktober
Christian Eriksen moet ervoor vrezen dat zijn droomtransfer naar Real Madrid niet doorgaat. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren