Overname van ADO Den Haag lijkt beter opgezet dan bij Vitesse

Woensdag, 30 juli 2014 om

Tot medio 1971 maakte Den Haag zich druk over de vurige rivaliteit tussen ADO en Holland Sport. Maar op 21 mei 1971 voegde Piet Vink, wethouder van sportzaken in de gemeente, de twee clubs samen tot FC Den Haag. De fusie was bedoeld om de bewoner van het Zuiderpark weer op te stoten in de vaart van de Eredivisie. Zoals voordien met drie keer een derde plaats, in 1965, 1966 en 1971.

/

Maar nimmer meer reikte FC Den Haag hoger dan een vijfde plaats, in 1972 en 1973, en veel later nog eens in 1987. Het verval duwde de club uit de derde stad van het land dieper en dieper weg naar uiteindelijk de eerste divisie, voor het eerst weer in 1982. De nostalgie naar het gulden verleden bleef schrijnen. Ook na de verhuizing in 2007 naar een knusse accommodatie nabij het Prins Clausplein.

De beste klassering deed zich voor in 2011, als zevende. Maar te vaak doolde ADO Den Haag verloren rond in het mijnenveld van een dreigende degradatie. Pas de laatste twee seizoenen rehabiliteerde het zich enigszins, dankzij de negende plaats, als een vrij stabiele middenmoter. Gezien het budget van veertien miljoen een puike prestatie, maar tevens ook de limiet qua verwachtingen en potentie.

Een Chinees marketing/evenementen-bureau, United Vansen International Sports uit Beijing, wil nu, na de definitieve overname van ADO, zowel de begroting als de status en het bereik opschroeven naar het peil van de eerste vijf in de Eredivisie. Eigenaar Hui Wang heeft toegezegd in elk geval structureel garant te staan voor een besteding van zo’n 24 tot 25 miljoen euro, ruim tien miljoen hoger en afgezet tegen de afgelopen competitie goed voor een positie tussen AZ (zesde met 26 miljoen) en Heerenveen (zevende met 22 miljoen). Maar de bezuinigingen slaan alom toe, zo ook bij Vitesse (was als nummer vijf 30 miljoen).

/

Juist Vitesse heeft als eerste club in Nederland zijn ziel verkocht aan een buitenlandse financier/investeerder. Het blijft hardnekkig ontkennen dat het is vervallen tot een slaafse satelliet van Chelsea, maar hoe dan ook had het met de (schijn)verkoop aan Merab Jordania op 16 augustus 2010 de dubieuze primeur in de hoogste afdeling. Onderwijl rukt ook de invloed van de Doyen Sports Group, een Brits-Maltese investeringsmaatschappij, op bij FC Twente, en langzaam bij PSV, Vitesse en aarzelend zelfs bij Feyenoord. Niet ten onrechte baart de KNVB dat veel zorgen.

Uiteraard houdt ‘Zeist’ de ontwikkelingen in Den Haag eveneens scherp in de gaten. Het is voor het eerst dat nu ook een Chinees bedrijf een club in Europa daadwerkelijk overneemt. Waarbij de transparante identiteit en de cultuur van United Vansen geen geheimen kennen. De Chinezen hebben nauwe banden met bonden uit Italië, Spanje en Frankrijk. Ze organiseren bijvoorbeeld komende zaterdag de Franse Super Cup tussen PSG en Guingamp in Beijing, zoals eerder met de Italiaanse en Spaanse versie.

Zakenman Wang wil ADO niet alleen terugbrengen naar de subtop in Nederland, maar ook benutten en uitbouwen voor de opleiding van Chinese trainers en talent. Het oosterse rijk met 1,351 miljard inwoners zweeft op de FIFA-ranglijst rond de honderdste plaats (nu 94ste). Onwaardig in de huidige visie van China als wereldmacht. Oud-spelers uit Den Haag moeten onder meer bij die scholing hun ervaring en kennis overdragen. Een grootse renovatie van het Zuiderpark als sportcentrum past al evenzeer in de plannen van Wang voor de wedergeboorte in Den Haag.

/

De nieuwe eigenaar van ADO Den Haag waakt voor alles dezelfde kostbare fouten te maken als bij clubs als Vitesse, maar ook bij AS Monaco (Rus Dimitri Rybolovlev), Cardiff City (Maleisiër Vicent Tan) en Hull City (Egyptenaar Assem Allam). Belangrijk is de wankele organisatie van de club te verbeteren. Maar voor de rest mijdt hij elke bemoeienis met delicate zaken als logo, clubkleuren en uitstraling.

In een openhartig onderhoud heeft Wang kennelijk ook al de kritische en achterdochtige aanhang en achterban van ADO kunnen geruststellen. Kortom, in veel opzichten lijkt deze buitenlandse overname beter doordacht en opgezet, en bovenal gegrond op oprechte bedoelingen……

LEX MULLER

Sportjournalist sinds mensenheugenis. Schrijft al sinds 1966 over voetbal. Bezocht WK's vanaf 1974. Werkte tot 1994 voor kranten, waaronder twintig jaar bij het Algemeen Dagblad. Switchte daarna naar de televisie, maar legt zich sinds 1 januari 2011 volledig toe op sport op internet.


Poll

Heb jij vertrouwen in de nieuwe clubeigenaar van ADO Den Haag?


Gerelateerd

28 reacties (laatste reactie door ejens)

Ach het zal allemaal wel goed komen, als er namenlijk 1 ding is dat Chinese kunnen dan is het doen van Zaken. daarbij is er een groot verschil tussen een bedrijf als eigenaar (marketing/evenementen-bureau, United Vansen International Sports) en uiteraard een persoonlijke eigenaar zoals (jordania, Abramovich of wie dan ook) het risico om een speeltje te worden is vele malen kleiner aangezien bij bedrijven het natuurlijk niet gaat om geld van een individue maar om geld van vele inversteerders.

30 juli 2014 om 18:15

Sorry maar wat is die eerste zin voor een onzin?
Want mensen uit China zijn beter in zakendoen dan mensen uit Europa of de Vs?

In China worden in de zakenwereld net zo veel fouten gemaakt als in de rest van de wereld. De grote provincies en steden daar hebben absurd veel schulden vanwege de vele slechte investeringen.

En daarnaast kun je wel zeggen dat een bedrijf (zoals Uvis) een betere eigenaar is dan een prive persoon maar we weten niets over Vansen. Onze info betreffende hun is beperkt tot het feit dat hun degene zijn die de Europese wedstrijden in China organiseren (supercups enzo).

Daarnaast is het maar de vraag wat ze met ADO willen. Hun doel is het behalen van winst voor hun investeerders. En ik vraag me af hoe ze dat willen doen met Ado.
De enige echte manier is door de club als handelshuis te gebruiken en ik betwijfel dat dit zal werken, tenminste niet met genoeg rendement.

31 juli 2014 om 06:56

Chinezen zijn helemaal geen goede zaken mensen. Chinezen doen korte termijn zaken en plukken op de lange termijn meestal geen vruchten.

Oprechte bedoelingen zegt Lex Muller, ik vraag me heel sterk af wat hij daarmee bedoelt. De bedoeling is uiteraard uiteindelijk gewoon geld, geld en nog eens geld. Misschien spelen er hier ook bijzaken een rol, zoals verbetering van het Chinese voetbal, maar de vraag is daarbij ook of daar een Nederlandse club beter van wordt als je die daarvoor gebruikt. Ik denk dat hier wel vooral meespeelt dat oost-europeanen en russen gewoon een slecht imago hebben op het gebied van zaken doen, maar wie zegt dat die Chinezen niet ook louche zaken doen of verschillende andere ondernemingen erboven hebben hangen met invloeden vanaf overal? Daarnaast doet Lex Muller hier weer alsof Jordania vitesse kapot wilde maken, maar die gast heeft ook genoeg goede dingen voor de club gedaan zoals nieuw jeugdcomplex. Het is mij een beetje te makkelijk om nu al te doen alsof dit een veel beter idee is dan bij Vitesse, is gewoon koffie dik kijken.

Lekker makkelijke poging weer tot scoren met het 'ziel verkocht' stukje van Vitesse.
Grappig blijft dat niemand uit weet te leggen wat de zogenaamde ziel van een club wel niet is.

Ik zie dat bij Vitesse vollop ingezet wordt op de jeugdopleiding. De jeugdopleiding vol zit met oud-spelers. De volledige staf van de hoofdselectie is Nederlands. De bestuursstoelen zijn allemaal (behalve die van de eigenaar) ingenomen door Nederlanders en er wordt nog steeds in het geel zwart gevoetbald.

Ik weet niet precies wat die 'ziel' dan inhoudt die verkocht is, maar ze mogen hem van mij hebben hoor. De bovenstaande feiten zijn wat mij betreft meer dan voldoende om als supporter niets aan te trekken van het geneuzel van anderen die niets met je club hebben.

30 juli 2014 om 17:27

Je ziel verkopen is heel simpel, dat je als club niet meer baas in eigen huis bent, Vitesse heeft grotendeels te volgen wat men in Londen wil, ontkennen mag maar dat lijkt me wel duidelijk.

Je hebt je ziel verkocht als andere mensen van buiten de club het beleid mede gaan bepalen, simpel volgens mij.

30 juli 2014 om 18:29

Prima, dus heel het Engelse voetbal heeft geen ziel meer begrijp ik?

Dus het aantrekken van oud-spelers voor de jeugdopleiding is Vitesse opgedrongen. Net als het aantrekken van Vejinovic, Leerdam, Achenteh etc?

Niemand hier weet wie wat bepaald. Ook jij komt niet verder dan 'dat lijkt me duidelijk'. Ik betwijfel of je veel verder komt dan speculatieve verhalen. Het feit dat Bosz enkele Chelsea huurlingen niet gebruikt heeft of gewoon uit het team hield geeft duidelijk aan dat ze zelf meer dan voldoende invloed hebben.

30 juli 2014 om 19:07

Heb het al vaker getypt, een ziel, als het al zou bestaan is zoiets vaags dat niemand dat kan benoemen, heb de ziel van Twente nog nooit gezien, niet in het Diekman, Arke of in de Veste. dus persoonlijk kan ik niet zoveel met de ziel.
Je wordt denk ik ook supporter van een club omdat het voetbal wat er gespeeld word het beste bij je past, dan wordt de club vanzelf passend, natuurlijk vervloekt iemand zijn club met grote regelmaat, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat buitenstaanders dat ook mogen

Maar je gaat mij toch niet vertellen dat ze Vejinovic en Achenteh vrijwillig hebben aangetrokken.

Zou zo graag willen dat de Nederlandse (sub)topclubs weer voor kwaliteit gingen, geen spelers kopen als Schilder, Koppers, Breukers, Duarte, v Hoorn, Vejinovic en Achenteh
Maar het lijkt tegenwoordig wel een doodzonde als er een speler uit het buitenland komt.
Er moeten minstens 7 spelers uit de regio in staan dan mogen er 3 van iets verder weg komen, als het maar een Nederlander is, en na 3 maanden zeuren en verantwoording afleggen naar het Nederlandse publiek mag er ook iemand van over de grens aangetrokken worden.

Gewoon kwaliteit kopen, als je ziet dat dit niet in Nederland te koop is gewoon naar het buitenland, voor de 3,5 miljoen die voor Duarte is betaald kun je een betere buitenlander vinden, 8 ton voor Schilder, 6 ton voor Koppers, het klinkt als kleine bedragen, maar als ze het niet waard zijn ben je in totaal 1,4 miljoen aan het verspillen.

Het is dat ik zo ontiegelijk veel van mijn clubje hou, maar als ik Schilder, Koppers, of Breukers zie in dat prachtige rood, dan schieten de tranen in mijn ogen

Liever een elftal met 11 buitenlanders die kunnen voetballen, ik verveel mij nooit als ik kijk naar Dortmund, Real of Barça en dat zijn allemaal buitenlanders

30 juli 2014 om 22:56

Het Engelse voetbal heeft geen ziel meer nee en dat is al jaren bekend. En Nederland begint er aardig achter aan te hollen. Maargoed zolang er grotendeels klapvee en successupporters op de tribunes zitten moeten we het allemaal maar geweldig vinden terwijl voetballers straks net zo goed kunnen gaan hockyen op dat nepgras hier terwijl de blije eikels op hun klappertjes zitten te slaan. Mooi.man

Tuurlijk Lex, weer een sneer uitdelen naar Vitesse terwijl je hrt stuk ook gewoon bij ADO had kunnen laten. Noemen ze een journalist.. Kaliber Privé en Weekend, misselijk mannetje.

Jammer Lex, je slaat de plank volledig mis. Vitesse heeft juist flink geïnvesteerd in de randvoorwaarden (trainingscomplex, medische staf etc.), jeugdopleiding (met veel oud spelers als trainer) maar ook binnen het kader van de club zelf. En ja, Vitesse maakt nog verlies, maar dat geldt op dit moment voor vrijwel elke voetbalclub. Waar Jordania de tekorten flink op liet lopen (tot maximaal 20 miljoen euro) en in de tussentijd lekker zijn zakken vulde met transfers houd de huidige directie toch wel een vinger aan de pols. Op spelerssalarissen word (iets) bezuinigd, ik verwacht dan ook dat de tekorten de komende jaren een stuk minder zullen zijn. En ja, of Ado beter af is? Ik betwijfel het aangezien ik juist bij Ado het idee heb dat dit enkel het Chinese voetbal gaat helpen en niet Ado.

30 juli 2014 om 12:20

Als dit bedrijf de begroting met 10 miljoen verhoogd helpt het ADO ook natuurlijk, of dat wel of niet het primaire doel is maakt dan niet zoveel uit.

Over de genoemde transparantie verbaas ik mij wel een beetje, volgens mij is het enige wat nu bekend is, dat de eigenaar het stadion wil kopen en de begroting wil opschroeven, maar hoe hij dit wil bewerkstelligen weet nog niemand.

Bovendien zeggen deze toezeggingen en filosofieën helemaal niets voor de ontwikkelingen op korte termijn (binnen 5 jaar).

Toen Jordania bij Vitesse kwam was men eerst kritisch maar al snel daarna ook lovend.
Feit blijft dat het riskant is op het moment dat een club in handen is van 1 eigenaar met een meerderheidsbelang.

Die mensen hebben de keuzevrijheid om te doen en laten wat ze willen.

Ik weet het... de tijden veranderen...
Maar kom op man, wat een mooie club was ADO vroeger zeg. De clubs waar nog een beetje nostalgie en volkssfeer heerst zijn bijna op 1 hand te tellen en over 5 jaar kunnen we ook ADO van dat lijstje schrappen vrees ik. Het blijft me ook verbazen dat ADO met een stad Den Haag het niet lukt om een vol stadion te krijgen en om regionale investeerders te vinden die de handen in een slaan om ADO te "redden".

Op de een of andere manier heb ik ook wel het idee dat het bij Ado allemaal wat solidener zal gaan....misschien omdat de overname heel geruisloos gebeurt en niet met brallerige uitspraken over kampioenschappen....tijd zal het leren.

Zet jezelf niet zo voor lul, Lex. Wat heeft een Chinees meer met ADO dan een Georgieer/ Rus met Vitesse?

Ik kan er wel om lachen. Weet je Lex, als je vind dat Vitesse zijn ziel verkocht heeft, dan heeft ADO dat ook. Of je moet met 2 maten meten. En dat zegt dan meer over jou dan over Vitesse.

Grote bek over Vitess maar zodra je eigen club het doet kan het dus allemaal wel. Tja, ik geloof dat jij ons Vitessesupporters wat excuses verontschuld bent! Je doet nu wat je ons verwijtte namelijk dat we het toelieten, we de club die niet meer onze club was doordat het zn ziel verkocht had volgens jou trouw te blijven. Lafaards waren we toch? Goedgelovig? Ik weet niet meer precies hoe je het beschreef maar 1 ding weet ik wel! De overname van ado is niet anders dan die van Vitesse

30 juli 2014 om 18:07

Misschien moet je je dan verdiepen ij het verhaal en de intervieuws lezen en bekijken. Dan snap je het

31 juli 2014 om 01:33

Ja, uiteraard. Ik zal een verhaal van Lex Muller geloven. Ik lees in dit verhaal ook dat wij in zeezijn gegaan met een investeerders bedrijf. Uhhh niets van waar, net als Feyenoord niet dus.

Die man kraakt al jaren alles af wat wij doen. En dingen die hij niet af kan kraken daar zwijgt hij over.

En voor de rest? Ja, er zijn hier in NL altijd vooroordelen over Oostblokker. Maar geloof jij nou werkelijk dat die Chinees meer met ADO heeft dan Jordania met Vitesse?

Ik heb er verder geen probleem mee. Kijk, AD heeft hiervoor bij RKC gewerkt dat kan je ook geen echte Vitessenaar noemen ofwel? Zelfde geldt voor vele andere hoge pieten bij andere clubs.

Sterker nog wij zijn naar de klote geholpen door Hollanders die er vooral zaten voor zichzelf. En wij zijn niet de enige Nederlandsse club!

30 juli 2014 om 19:04

Je weet dat het een artikel van Lex muller is toch? Waarom ga je er dan nog serieus op in. Die gast heeft nog nooit een goed kloppend verhaal geschreven. Of juist wel. Hij schrijft wel veel verhaaltjes alleen slaat hij de spijker vaak volledig mis. Net als nu overigens. Alsof Feyenoord ineens zaken doet met Doyen Sports.

31 juli 2014 om 04:06

Lex deelt een sneer uit naar buitenlands kapitaal. Maar ik zie geen verschil met Nederlandse investeerders die spelers voor clubs aantrekken. Ook voor Feyenoord.
Dat gezeur over je ziel verkopen aan buitenlanders. Zo'n spruitjes lucht komt daar van af. Vraag me af welke nationaliteit rond Lex de rotzooi opruimt.

31 juli 2014 om 12:29

De investeerders bij Feyenoord trekken geen spelers aan. Die hebben een aandelen pakket van de club gekocht. Dat Feyenoord met dat geld spelers aantrekt is aan de club, hier hebben de aandeelhouders geen inspraak in. Waar dit Bij Doyen Sports juist wel het geval is. Doyen sport bepaald in welke speler hun kapitaal gestoken word en van welke spelers hun dus een percentage eigenaarschap krijgen.
Daarnaast is het doel van Doyen Sports om er aan te verdienen en bij de investeerders van Feyenoord in principe niet. Dividend uitkeren aan aandeel houders is wettelijk verplicht dus de investeerders verdienen er misschien wel iets aan maar dat is minimaal en afhankelijk van de balans aan het einde van het boekjaar. De eventuele waarde stijging van het aandeel is contractueel vastgelegd dat de aandelen tegen dezelfde prijs als de verkoop prijs weer teruggekocht kunnen worden. hier zit dus geen verdien model achter waar Doyen Sports het verdienen er aan juist de gehele business case is. Daarnaast vloeit een kapitaal van de eredivise door een Doyen Sports juist naar het bedrijfsleven in het buitenland. Bij Feyenoord vloeit het kapitaal uiteindelijk juist weer terug naar de eredivisie. Dit is juist een gigantisch verschil.

Het is niet zo gek dat de Chinezen nu ook in Nederland willen kopen. Nederland is weer derde geworden op een WK en China is een nieuwe wereld economie aan het worden. Wordt een van de toonaangevers die ons voorbij zullen gaan.

Heel dom dat ze teams zo laten overnemen. Wanneer deze weer de club verlaat dan gaan Ado en Vitesse helemaal naar de klote let maar op.

31 juli 2014 om 07:46

Dan koopt van der kallen het toch weer terug? Die heeft ervaring genoeg met Nederlandse bedrijfs faillissementen. Vitesse idem. Nu geef je de schuld aan een buitenlands bedrijf als die zich terug trekt.
Het niet verkopen of suikeroompjes die zich terug trekken (bij Roda en NEC bijvoorbeeld.) kan je ook gewoon naar de klote helpen.

De eerste keer dat ik Lex een goed verhaal zie typen. Hij slaat dit keer de spijker op de kop.

Sinds wanneer doet Feyenoord zaken met Doyen Sports? Bij mijn weten is dat een half jaar geleden overwogen maar zijn ze daar nooit mee in zee gegaan.

Edit: zie het al, het is een artikel van Lex Muller. Compleet ongeloofwaardig dus.

30 juli 2014 om 23:38

leer dan ook lezen

31 juli 2014 om 11:20

Jij komt ook lekker geloofwaardig over..

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

ADO Den Haag

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
12.ADO Den Haag20-13
14.PEC Zwolle18-11
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Tyronne EbuehiVerdediger10
Tom BeugelsdijkVerdediger10
Aaron MeijersVerdediger10
Bas KuipersVerdediger10
Donny GorterMiddenvelder10
Danny BakkerMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina ADO Den Haag.

Ex-clubeigenaar
27 fans
58 jaar

In de wandelgangen

Maandag 21 januari
Krzysztof Piatek wordt dinsdag medisch gekeurd en zet daarna zijn handtekening onder een contract tot medio 2023 bij AC Milan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren