Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Woede om niet gegeven rode kaart: ‘Failliet van de VAR. Een pure schande’

Laatste update:

In België is verontwaardigd gereageerd op het feit dat Tajon Buchanan geen rood te zien kreeg na zijn elleboogstoot tegen Gift Emmanuel Orban van KAA Gent. Laatstgenoemde was op weg richting doel en kwam in een duel terecht met Club Brugge-speler Buchanan, die in eerste instantie uitstekend verdedigde. De Canadees plantte vervolgens zijn elleboog in het gezicht van zijn tegenstander, maar mocht blijven staan. Gent-trainer Hein Vanhaezebrouck stak zijn woede na afloop niet onder stoelen of banken: "Dit is voor mij het failliet van de VAR, echt waar. Een pure schande"

Het incident vond plaats na een klein halfuur spelen bij een 0-0 stand. Uiteindelijk zou Brugge de wedstrijd in de tweede helft naar zich toetrekken (2-0). Vanhaezebrouck was na afloop van het duel witheet. “Dit is onverklaarbaar en absoluut onaanvaardbaar”, foeterde hij op de persconferentie. “Als er één journalist is die dit geen rode kaart vindt, mag die meteen stoppen met zijn werk. Dit was een zuivere elleboog in het gezicht. Waarom is de VAR in het leven geroepen? Toch om fases te herstellen die de scheidsrechter niet ziet? Dit is voor mij het failliet van de VAR, echt waar. Een pure schande.”

Vanhaezebrouck was na afloop ook bijzonder kritisch op Buchanan. “Hij is een recidivist en heeft dit al vaker gedaan. Hij is al vaker ontsnapt en nu weer. Je kunt mij niet vertellen dat een uur met tien tegen elf hetzelfde is dan een hele wedstrijd elf tegen elf." Ook aanvoerder Sven Kums, voormalig middenvelder van sc Heerenveen, kon het niet geloven. “Dit was gewoon rood en dan kregen we na twintig minuten een andere wedstrijd”, vertelde hij bij Eleven Sports. Brugge-trainer Scott Parker claimde dat hij het voorval tijdens de wedstrijd niet had gezien en ook een halfuur later, tijdens de persconferentie, had de oefenmeester geen beelden van het voorval bekeken. “Ik kan er dus niets over zeggen.”

Belgische media spreken na afloop hun verbazing uit. "Wat bezielde Tajon Buchanan?", vraagt De Morgen zich af. "De Canadees van Club Brugge haalde in de eerste helft na een onschuldig duel met Gift Orban plots uit met zijn elleboog. Hij had daarbij duidelijk de intentie om de Nigeriaan te raken. Oerdom." Scheidsrechter Erik Lambrechts was het moment ontgaan. "De VAR in Tubeke greep niet in. Dat is op zijn minst raar te noemen. Uit alle herhalingen was te zien dat Buchanan bewust een elleboogstoot had uitgedeeld. Een rode kaart had de wedstrijd een ander gezicht kunnen geven."

Ook commentator Peter Vandenbempt van Eleven Sports begreep er weinig van dat Buchanan mocht blijven staan. "Dit is gewoon een uitsluiting waaraan Buchanan ontsnapt. Dat Erik Lambrechts het niet goed gezien heeft, dat kan. Maar hij moet zich toch ook afvragen wat er is gebeurd. Is er dan geen communicatie met de VAR?", klonk het. "Voor de scheidsrechter geldt hier nog een excuus, maar niet voor de VAR", vulde co-commentator Gert Verheyen aan. Brugge won het duel uiteindelijk dus met 2-0. Eerst zag Bjorn Meijer zijn kopbal via de onderkant van de lat ternauwernood over de lijn belanden, waarna Hans Vanaken vanaf elf meter in blessuretijd een einde maakte aan alle spanning.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Vieze elleboogstoot. Zo zie je ze niet vaak. Zou de VAR hebben gedacht dat dit per ongeluk was? Wat zou de reden zijn?

27 februari 2023 om 08:06

Ik denk oprecht dat de elleboogstoot niet bewust was. Het lijkt alsof hij hem een zetje wilde geven, hij lijkt ook te schrikken van het contact.

27 februari 2023 om 08:47

Wie het Belgische voetbal volgt en Buchanan kent weet dat dit meer opzettelijk was dan niet opzettelijk. Heintje heeft al weer gelijk

27 februari 2023 om 18:09

Ik ken de spelers niet, maar als ik het zo zie, dan zou ik afgaande op de reactie van Gift Emmanuel Orban denken dat het wel mee viel met die elleboogstoot. Hij gaat met veel theater naar de grond.

Helaas is er ook in het voetbal veel corruptie en het zou me hier ook niets verbazen. Ik moest ook altijd lachen om het feit dat je in België 10% van het bedrag van een huis contant betalen moest. Dus het zou me niets verbazen als een club als Brugge diepe zakken heeft. Daarnaast denk ik dat dit ook in andere landen gebeurd. Sterker nog, ik ben in Engeland ooit eens getipt voor een wedstrijd in de 2nd division waar de uitslag 2-0 voor het thuis team zou worden. Ik heb toen 25 pond ingezet op die uitslag en heb geloof ik 5 pond verdiend. Dus het was in de gokwereld bekend dat dit zou gebeuren anders was er nooit zo een lage uitbetaling geweest voor een exacte uitslag.

27 februari 2023 om 08:45

Ik heb een keer iemand ontmoet die 95 was en al 70 jaar rookte. Ik denk dat roken dus helemaal niet zo dodelijk is.

Anekdotisch bewijs maakt je verhaal niet echt sterker. Je doet hier aannames en that's it. Waarmee ik overigens niet ontken dat corruptie een ding kan zijn.

Verder vind ik dit wel een rode kaart.

27 februari 2023 om 09:10

Nog niet zo heel lang geleden stond daar in Belgie de competitie op zijn kop door een groot corruptie/matchfixing schandaal.

27 februari 2023 om 19:01

Wat een lulverhaal.

Niet heel veel aan de hand, al zou het al rood zijn dan voor beiden. Wat een ongelooflijk overdreven reactie van de "getroffen" speler. Waarschijnlijk zal dit de reden zijn waardoor de VAR niet gaat ingrijpen, voetbal is het ook een keer zat met al die overdreven reacties op bepaalde overtredingen. Dat rollen over de grond is misselijkmakend, dit zou eens bestraft moeten worden.

27 februari 2023 om 07:36

Hahaha de bal is buiten het spel en hij zet z'n elleboog in het gezicht van z'n tegenstander. Hoe is dat niet veel aan de hand? Donkerrood

Tja ik zag vrijdag sparta - Utrecht, en daarbij kwam de VAR gelukkig wel op het oortje van de scheids en werd er wel een rode kaart uitgedeeld, deze vind ik misschien nog wel duidelijker maar waarom de VAR hier niet ingrijpt is mij ook totaal onduidelijk, zou hij net een bakkie koffie aan het pakken zijn?

Dit is zeker een elleboog en rode kaart, maar het acteerwerk van het slachtoffer is zo slecht dat ik daar ook rood voor had gegeven. Gewoon door met 10 vs 10.

27 februari 2023 om 08:45

Als jij een elleboog in je gezicht krijgt waarbij je lip keihard begint te bloeden ga je dus doodleuk doen alsof er niks gebeurd is? Stoer. Ik ben zelf ook tegen overdreven acteerwerk van voetballers maar dit leek me toch gewoon een oprechte reactie.

27 februari 2023 om 09:12

Haha zie je die gozer naar de grond gaan en rollen? Kijk dan nog eens de herhaling terug. Wellicht een tandje door de lip, maar ik heb de wielrenners in Belgie dit weekend met 60 km per uur tegen het alsfalt zien klappen en gewoon weer zien opstappen. Treurig acteerwerk om je tegenstander kaarten aan te naaien is het.

Zat Bas Nijhuis achter de VAR ?

Waarom moet dat meteen het failliet van de VAR zijn? Altijd dat overdreven gedoe daarover. Dit was wat mij betreft rood en een niet zo’n beste inschatting van de VAR. Maar -de VAR- is niet dit team of persoon. Genoeg voorbeelden inmiddels waarbij de VAR zijn waarde heeft bewezen. Het ontbreken van een VAR merken we tegenwoordig al veel sneller.

Als een keeper een fout maakt, is dat wat mij betreft ook niet het failliet van de keeper als zodanig in de voetballerij.

27 februari 2023 om 08:44

Mee eens dat het overdreven is. De var heeft natuurlijk allang z'n nut bewezen, maar ben wel van mening dat zonder de var er veel minder gezeik was. Vroeger was er een gigantische inschattingsfout en baalde je ervan, daarna door met het leven. Nu komt bij elk discutabel punt een vracht spelers, trainers, analisten en critici langs om te brullen hoe schandalig de var was. Nu ook weer door het het failliet van de var te noemen.
Ik snap wel dat het gebeurt, want het is er nou eenmaal. Maar zonder de var was dat gedoe gewoon niet. En ik had er wel vrede mee dat scheidsrechters soms menselijke fouten maken, of ze nou in het voor of nadeel werkten van mn club.

27 februari 2023 om 08:49

Goh dat weet ik zo niet of er vroeger minder gezeik was. Toen stonden er ook kranten vol over fouten van de scheids. Ik vind dat er nu zelfs minder aandacht naartoe gaat dan pakweg 10-15 jaren geleden. De VAR heeft op dat vlak zeker ook geholpen vind ik. Alleen is het nu wel nog eens een heel stuk erger als er een fout gebeurd.

27 februari 2023 om 10:09



Die vracht met zeikende spelers en trainers waren er altijd wel, maar die konden pas reageren nadat ze studio sport hadden zitten kijken ;p

Dat gezeik zit zo ingebakken in het voetbal. Daar is een hele markt voor (lees; voetbal inside), ik zie zoiets met die omvang maar zelden bij andere sporten. Als we in plaats van de VAR nou eens het gedrag konden aanpassen….

27 februari 2023 om 11:52

Haha ja sterk punt. Het zit er idd helaas ingebakken.. vind dat echt zonde van de sport. Kijk er graag naar maar ze mogen wel is een mentaliteit krijgen die ze in andere sporten hebben. Bijzonder dat ze vooral in de voetballerij denken dat ze boven anderen staan.

27 februari 2023 om 14:44

Haha, ik heb er geen onderzoek naar gedaan hoor. Maar ik zag nog niet zo lang geleden een shootout op een groot landen toernooi hockey heren dacht ik. De regel is, dat je binnen x seconden die bal er in moet hebben liggen, anders telt die niet. Nou deed de shootout nemer er een beetje lang over, want de keeper stond goed etc. Maar uiteindelijk schiet die speler de bal binnen. Protest van de verdedigende partij, zij vonden dat die treffer na de toegestane tijd viel. Ook daar; VAR in beeld. De actie in beeld. En ik kon echt met geen mogelijkheid het ene of het andere uitsluiten. De camera positie was daarvoor niet geschikt en ik vond de klok ook niet zo handig gesynchroniseerd, maar toch….er kwam een besluit. Wat die was, ik weet het niet meer. Maar wat ik zag; een feestje bij het winnende team, boze en teleurgestelde spelers aan de andere kan, maar geen eindeloze discussie meer na afloop, niemand die er nog echt op terug kwam zoals dat in de voetballerij gebeurt. Ik was shocked hahaha.

Zoals je zegt. Ik vind dat ook zonde, maar heb ook meteen de neiging om er mee in te gaan in die onzin als er op tv of hier op VZ desnoods discussie gaande is.

Maar ik zit dus wel eens andere sporten te kijken en daar worden natuurlijk ook fouten gemaakt en daar zijn mensen natuurlijk ook boos over. Maar zoals bij voetballen, om elke scheet al compleet over de rooie gaan, alles aanvechten discussiëren en in twijfel trekken….poeh. Man man…het is me wat. En ja, veel geld en grote belangen etc…maar ook dan nog.

27 februari 2023 om 14:19

Ik zou als ik u was wat meer belgisch voetbal kijken. De var in belgie is blind als het om brugge gaat. Brugge krijgt elke week zoveel in het voordeel.

De VAR is slechts een tool, dat zo goed werkt als degene die het gebruikt. Je kan een 80 jarige in een Lamborgini zetten maar de kans is aanwezig dat hij dan nog steeds 30 rijd in de 50 zone. Onderliggende probleem is gewoon je scheidsrechters en het gebrek aan uitleg.

Dit is zeker rood. Maar ook rood voor dit overdreven toneelspel

Zuiver rood. Heeft de scheidsrechter het lef niet om tijdens een derby een speler van de thuisploeg al vrij snel rood te geven of wat is het dan?Voorts weet je niet of een man meer situatie effectief voor het verschil had gezorgd. Het failliet van de var is wat te dramatisch gesteld, maar ik vind het wel 1 van de duidelijkste fouten van de afgelopen tijd.Edit: voor diegene die het geen rood vinden, er zijn beelden van achter de goal, op enkele meters is de fase gefilmd. Het was er goed op ;-)

Je gaat bijna het slechtste denken van zo'n VAR daar. Wat zijn die mensen aan het doen, meteen ontslaan op staande voet. Als je dit niet ziet of wil zien dan houdt het op met je.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren