Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Wat valt er eigenlijk te winnen in de Final Four van de Nations League?

Laatste update:

De komende week staat voor het Nederlandse voetbal in het teken van de Final Four van de Nations League. Het nieuwste landentoernooi van de UEFA gaat een finaleronde in, waarin Oranje het in de halve finale in De Kuip op gaat nemen tegen Kroatië. Als dat duel wordt gewonnen, wacht een finale tegen Spanje of Italië. Maar waar is het winnen van de Nations League eigenlijk goed voor? Voetbalzone legt het uit.

Eerst een terugblik. Het Nederlands elftal bereikte de finaleronde van de Nations League door onder bondscoach Louis van Gaal een poule in divisie A met België, Wales en Polen winnend af te sluiten. Onze zuiderburen kregen twee keer klop, net als Wales, terwijl er tegen Polen een keer werd gewonnen en een keer gelijk werd gespeeld. Van Gaal nam echter afscheid na het WK en liet opvolger Ronald Koeman achter met een plekje in de Final Four, die in Nederland wordt gehouden. De Kuip en de Grolsch Veste zijn de twee speelstadions.

Plaatst Oranje zich voor het EK als de Nations League wordt gewonnen?
Het simpele antwoord op deze vraag is 'nee'. Eigenlijk heeft het Nederlands elftal het zware werk al gedaan, want door het winnen van de poule onder Van Gaal is Oranje verzekerd van deelname aan de play-offs voor EK-kwalificatie. Mocht het dus zo zijn dat Nederland via de reguliere kwalificatiereeks niet naar het Europees Kampioenschap gaat, is er hoe dan ook het vangnet van de play-offs. Oranje zit in de poule met Frankrijk, Griekenland, Ierland en Gibraltar en plaatst zich direct voor het EK als het eerste of tweede wordt.

De belangrijkste Nations League-prijs is geld
Het eventueel winnen van de Final Four van de Nations League heeft, buiten het binnenhalen van punten voor de wereldranglijst, geen sportieve gevolgen. De KNVB kan wel goed boeren bij een titel, want er ligt maximaal 10,5 miljoen euro klaar. De voetbalbond is al verzekerd van 4,5 miljoen aan startbonus en daar kan, afhankelijk van de eindstand, nog wat bij komen. De verliezer van de troostfinale pakt twee miljoen extra, de nummer drie incasseert 3,5 miljoen, de verliezend finalist ontvangt 4,5 miljoen euro en de winnaar mag zes miljoen euro bijschrijven.

Een zware beker en een ereprijs tellen ook mee
Tenslotte speel je natuurlijk ook voor een beker. Koeman liet zich deze week nog ontvallen dat hij zich goed herinnert hoe blij Portugal, dat Oranje in 2019 in de finale klopte, was met het winnen van de Nations League. Daarnaast is er een unieke kans om de prijzenkast van het Nederlandse voetbal met een extra beker te verrijken. Naast de Europese titel uit 1988 is er nog wel een plekje over voor de Nations League-trofee, die 72 centimeter hoog en zevenenhalve kilo zwaar is. Laten we hopen dat Virgil van Dijk die zondagavond in de lucht mag steken!

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik kijk er erg naar uit. Gelukkig hebben we nu nog voetbal op tv. Als ik eerlijk kijk denk ik dat Kroatië de favoriet is tegen Nederland. Ik vind dat echt een groep vol toppers. Die Modric is de beste van de wereld en ik kan daar echt van genieten. Daarnaast hebben de Kroaten ook nog andere topspelers. Die andere halve finale is wel gelijkwaardig.

Ik ben sowieso niet kapot van Oranje sinds het WK (en het EK) en wat ik onder Koeman tot nu toe heb gezien maakt me niet veel positiever.

11 juni 2023 om 12:42

Ik heb voor het laatst van oranje genoten in 2008. Daarna heb ik geen aantrekkelijk voetbal meer gezien.

11 juni 2023 om 23:09

Denk dat jij ook hebt staan juichen bij de 5-1 overwinning op Spanje in 2014

Leuk dat er geprobeerd wordt nog enige waarde aan de prijs toe te kennen. En ja het is leuker dan vriendschappelijke wedstrijden, maar daar houd het voor mij in ieder geval op.

12 juni 2023 om 23:07

Totdat het over 20 jaar een prestigieuze prijs is die iedereen wil winnen. Je kan hem maar vast in de pocket hebben denk ik.

13 juni 2023 om 12:31

Of ze hebben het probeersel afgeschaft en weet niemand meer waar die prijs voor stond

Weet iemand eigenlijk wat de KNVB doet met al dat prijzengeld? Naast wat premies voor de technische staf en de spelers? Het is niet zo dat het kan worden gebuikt voor transfers of iets dergelijks

11 juni 2023 om 13:01

waarschijnlijk gewoon een inkomstenbron voor de Knvb. In het beste geval vloeit het door naar amateurclubs. die het meer dan goed kunnen gebruiken. maar ook bijvoorbeeld kosten voor de KNVB kunnen ervan betaald worden.

11 juni 2023 om 13:40

Misschien kunnen ze er wat technische hulpmiddelen van aanschaffen, zodat wedstrijden in alle stadions op dezelfde manier beoordeeld kunnen worden.

Hoop niet dat we winnen, het beleid van koeman hoort afgestraft te worden en ik hoop dat hij daarna het licht heeft gezien en gaat doorselecteren. Voordat het te laat is op het ek

11 juni 2023 om 11:57

Wat is dat voor deprimerende, fatalistische houding? Je speelt straks tegen gerenommeerde tegenstanders van niveau, dan wil je toch dat je land wint? Het liefst met goed uitgevoerd voetbal.

Ja, de wedstrijd tegen Frankrijk was een deceptie ( al had Oranje qua uitvallen van topspelers wel heel erg veel pech) en Koeman moet nu ook aantonen dat hij gevestigde namen durft te wisselen als die niet leveren. Maar het is nu ook weer niet zo dat hij eigenzinnig alleen maar KKD spelers heeft opgeroepen.

11 juni 2023 om 19:02

Gerenomeerde tegenstanders van niveau ??? Spelen die landen niet met een soort B-elftal?

11 juni 2023 om 21:33

Nee, Kroatië zal gewoon met de sterkst mogelijke opstelling aantreden en mocht je een eventuele finale halen zal Spanje of Italie hetzelfde doen. Wat is dat voor rare gedachte dat ploegen deze Final Four niet serieus nemen? Dat slaat echt nergens op...

12 juni 2023 om 22:02

Qua niveau is het echter wel een KKD trainer, die ook nog eens zeer koppig is. Een gevaarlijke cocktail voor het NL voetbal waarvan we zo snel mogelijk verlost moeten worden.

11 juni 2023 om 12:00

Geen Klaassen, Taylor, Berghuis, Cillessen en Blind. Er wordt al doorgeselecteerd. Mag sneller, maar er is al wat dood hout gesnoeid.

12 juni 2023 om 23:28



@baardgrasmus, is vooral omdat er dit keer minder spelers mee mogen tov vorige periodes en er amper blessures zijn. De ligt en Memphis de enige geblesseerde en Blind zit er alweer gelijk bij. Vorige periodes mochten er 26 in de selectie, nu 23.

Als er weer 26 bij mogen zitten er zijn ook meerdere blessures dan zit dit hele rijtje er uitgezonderd Cillessen wss weer erbij.

11 juni 2023 om 21:19

Wat moet hij volgens jou dan doen. Mijnheer de expert? Schijnbaar weet jij het erg goed. Laat maar een horen dan.

Ik weet dat veel mensen dit toernooi nog niet zo serieus nemen, maar het EK is in 1960 ook zo begonnen, met een eindtoernooi met maar vier teams die twee halve finales, een troostfinale en een finale speelden. En dat werd ook bepaald niet serieus genomen: o.a. West-Duitsland, Italie, Engeland en Nederland schreven zich niet eens in.

Ik heb hier in elk geval echt veel zin in. Een mooie kans om voor de tweede keer ooit een prijs te winnen, en ook nog eens in eigen land.

11 juni 2023 om 12:02

Prijsje ... zoiets als de JC schaal ...

11 juni 2023 om 12:13

@njfromvol:

Ik vind het wel meer dan dat. Ik zie het wel gebeuren dat de Nations League naast het EK net zoiets wordt als de League Cup is naast de FA Cup.

11 juni 2023 om 12:17

De tijd zal het uitwijzen, maar ik zie het als nog meer drukte in een overvolle kalender.

De internationals van Ajax, PSV en Feyenoord hadden al twee weken op het strand kunnen liggen. Dat heeft meer waarde (voor volgend seizoen van die clubs) dan dit kunstmatige tournooi.

11 juni 2023 om 12:28

Dan hadden ze toch gewoon kwalificatiewedstrijd moeten spelen? Dus die vakantie was er sowieso nog niet voor de internationals

11 juni 2023 om 15:37

Dan is er is toch al een EK? Dit wordt dan het EK 2 ofzo? De nations league was een manier om oefenpotjes aantrekkelijker te maken, en dat is op zich wel gelukt want er hangt iets meer prestige omheen. Maar van mij hoeft er geen Final Four aan te hangen.

Het belangrijkste is uiteindelijk die escape om toch nog kans op EK deelname te maken.

11 juni 2023 om 17:31

"dit wordt dan het EK 2 ofzo?"

De beste landen van Europa spelen tegen elkaar, er is een kwalificatietoernooi, er zijn halve finales, er is een finale, er is een prijs... Dus vind ik het inderdaad wel een tweede EK. Mooi toch?

11 juni 2023 om 22:20

Weet je nog dat voor dat de Nations League begon het Nederlandse interlandvoetbal zo in het slop zat dat Spanje gewoon keihard een oefenwedstrijd afzegde? Pure minachting was dat. Enigen die tegen ons wilden oefenen waren nog b/c/d landen. En toen de Nations League kwam, speelden we ineens weer tegen Frankrijk en Duitsland. Dat toernooi heeft ons voetbal zo'n boost gegeven.

Ik vind het ook prachtig om die d landen, die nooit iets winnen, laat staan scoorden zelfs maar, tegen elkaar op te zien boksen in een gelijkwaardige poule. Die vreugde bij een eerste interlandwinst! En je ziet het algehele Europese niveau zo omhoog gaan. Zo moet het zijn.

Ik ben groot fan van dit toernooi. Zou hem graag winnen.

11 juni 2023 om 22:32

Volledig mee eens!

12 juni 2023 om 14:50

Probleem is dat weinig andere landen het toernooi serieus nemen en aan komen zetten met fantasieopstellingen en spelers die al in hun hoofd op het strand zitten, dus dan wordt het allemaal een beetje potsierlijk.

12 juni 2023 om 15:06

@ Hangover , ja dat klopt. Maar de final four wordt in principe wel serieus genomen. En de prijs ook. Daarbij, degraderen wordt echt niet gepikt door de supporters. Dus, geef het nog wat tijd. Misschien draaien dan die ' hautaine ' landen ook bij. Het is echt een leuke, eerlijke, toernooi opzet.

12 juni 2023 om 16:17

Helemaal met je eens MT87, en hoe vervelend ook voor de voetballers, voor supporters is er nooit genoeg voetbal😁

12 juni 2023 om 22:04

Noem eens een voorbeeld van die fantasie opstellingen Hangover? Je slaat onzin uit, heb je gezien hoe Spanje die plek bij de final 4 zat te vieren alsof ze het EK binnen hadden? Dat lijkt me duidelijk dat men dit toernooi wel degelijk serieus neemt.

13 juni 2023 om 08:49

Er is nog nooit een trainer opgestapt of ontslagen vanwege slechte prestaties in de Nations League, alleen dat al zegt genoeg.

En kom op, we hebben nu al vijf jaar Nations League voetbal gezien, met vorig jaar oa de sterkste ploeg ter wereld en WK finalist Frankrijk die maar 1 van de 6 wedstrijden tegen Oostenrijk, Kroatie en Denemarken won, het is overduidelijk.

En ik geloof best dat een ploeg als Spanje het toernooi wat serieuzer neemt dan Frankrijk of Engeland, de Spanjaarden kunnen alle succes die ze kunnen krijgen goed gebruiken aangezien ze op de echte toernooien al tien jaar af gaan als een gieter. Wat dat betreft net als Nederland, maar dat maakt het eerder meer dan minder pijnlijk.

Denk dat we met Koeman nergens voor spelen helaas

ik hoop dat oranje met koeman alle geluk aan hen zijde heeft.
want op tactisch en selectie beleid wordt ik er niet vrolijk van.
maar zolang de resultaten goed zijn, dan maakt het mij allemaal iets minder uit. hoop wel dat de potjes gewoon leuk zijn

Nederland heeft al verloren onder Koeman gaan we niks presteren.

Geldprijs is niets waard want die gaat niet naar de club maar naar de KNVB, wat gaat die er mee doen dan? Niets boeiends voor een NL prof club. Zal wel weer onder verdeeld worden voor amateurclubs, salarissen, betere accomodaties en deel van het geld is voor de spelers, maar dat vind ik niet boeiend. Als ze nou zeggen; dit wordt verdeeld onder de clubs waar de spelers groep vandaan komt, dan zou ik het wel interessant vinden.

11 juni 2023 om 13:18

Je vindt amateurclubs en betere accomodaties niet boeiend? Een groot gedeelte van het succes van (het relatief kleine) Nederland als voetballand, is de staat van amateurclubs en accomodaties. Hier begint het mee.

11 juni 2023 om 21:40

@maurootje

"dit wordt verdeeld onder de clubs waar de spelers groep vandaan komt, dan zou ik het wel interessant vinden."

Dan ga je dus ook buitenlandse clubs spekken, dat kan nooit de bedoeling zijn. Het is het Nederlands elftal, laten we dan ook Nederlandse clubs helpen. Zoals Saksenros65 stelt, het zijn de amateur clubs die uiteindelijk de talenten produceren/opleiden/coachen/ noemt het wat je wil.

Met "voor amateurclubs, salarissen, betere accomodaties en deel van het geld is voor de spelers, maar dat vind ik niet boeiend", doe je naar mijn mening de amateur clubs iets te kort, in het gehele plaatje.

Oranje kijken doe je voor het voetbal. Voor je plezier. Of tenminste, zo hoort het. Beste voetballers van het land die even samenkomen en even een mooie show neerzetten, maar dat is eigenlijk sinds 2008 al niet meer het geval. Tegenwoordig is het gewoon achtergrondruis terwijl een beetje zit te zuipen met vrienden. Dit is volledig te danken aan de KNVB. Dit is het resultaat van hun wanbeleid.

11 juni 2023 om 22:34

Ik heb anders tussen 2008 en 2012 behoorlijk genoten van het oranje onder v Marwijk. Daar zaten echt wel uitstekende wedstrijden tussen.

Daarvoor herinner ik mij het Oranje onder Hiddink in met name 1998 en kort daarop de korte periode onder Rijkaard op Euro 2000.

12 juni 2023 om 16:20

En wat te zeggen van het voetbal onder Van basten op het ek? Dat was voor mij een van de best voetballende toernooien die wij als nederland ooit hadden gespeeld.

14 juni 2023 om 07:30

Nou ja, dat vind ik dus niet. De groepsfase was (totaal onverwacht overigens) sprankelend en fris aanvallend spel. Met dat spel was het de ronde daarna meteen exit.

Met het spel in 1974, 1978 en 2010 haalden we de finale. Dat voetbal was dus feitelijk beter. Minder sprankelend in 2 vannde 3 gevallen wellicht, maar wél beter.

Ik las dus dat Frimpong niet kon verdedigen, maar Koeman was toch speler van Barcelona. Waar aanvallers verdedigen, en verdedigers aanvallen

Ik ben heel benieuwd hoe ze voor de dag komen tegen Kroatie. Het wordt nl tijd voor nieuwe toppers, Depay en Wijnaldum en VVD zijn ouder en uit vorm vaak. Gakpo, de Jong en..... (zeg het maar) zullen de kar moeten gaan trekken komende jaren. Spannende tijden dus en de Nations League kan een mooie start zijn voor betere tijden in Oranje!

12 juni 2023 om 14:56

Wijnaldum is idd wel over, maar Memphis is 29, die gaat nog vijf jaar mee hoor. Idem met VVD, daar ga je weinig verandering in zien. We gaan van Weghorst/Luuk naar Gakpo, dat is zo’n beetje de structurele verandering in Oranje tot aan het EK verwacht ik.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren