Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Josip Sutalo openbaart waarom hij een teleurstellend debuutseizoen kent bij Ajax

Laatste update:

Josip Sutalo heeft de nodige tijd nodig gehad om zich aan te passen bij Ajax, maar voelt zich nu gelukkig. Dat vertelt de Kroatische mandekker zelf in een interview met de NOS.

Sutalo streek aan het eind van de transferzomer neer in Amsterdam. Ajax maakte een megabedrag van 23 miljoen euro over naar de rekening van Dinamo Zagreb, maar imponeren in het rood-witte shirt deed Sutalo nog niet.

“Ik had moeite om me aan te passen omdat dit mijn eerste transfer was", legt Sutalo uit bij de staatsomroep. "Het vertrek naar een land waar mijn taal niet wordt gesproken. Ik had zeker tijd nodig om me daaraan aan te passen."

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Sutalo, die zichzelf typeert als een teruggetrokken en rustig persoon buiten het veld, had moeite met aarden in Amsterdam. "Ik ben ook iemand die daar wat meer tijd voor nodig heeft. Maar ik denk dat ik nu op mijn plek zit en ik voel me echt super.'

De taalbarrière is voor Sutalo niet eenvoudig geweest. De Kroatische stopper begrijpt inmiddels Engels en spreekt de taal ook voldoende om met iemand te kunnen communiceren, maar hij beheerst de taal nog niet perfect. “Daarom geef ik liever geen interviews in het Engels”, glimlacht hij.

Behalve de aanpassingstijd hielp het ook niet mee dat Sutalo in een chaotisch elftal terechtkwam, zo stipt hij zelf aan. De centrumverdediger was een van de twaalf spelers die Sven Mislintat naar Ajax haalde. Hij moest de leider van het elftal worden en de jeugdige Jorrel Hato bij de hand nemen. Dat lukte niet.

Het leverde de nodige kritiek op. "Ik heb veel kritiek gehad. Zoals ik al zei, je aanpassen kost tijd. Misschien waren we ook als team niet op het gewenste niveau. Dat heeft mijn prestaties ook beïnvloed.”

“Er zijn veel nieuwe spelers bijgekomen en iedereen moest zich aanpassen en elkaar beter leren kennen. Mijn prestaties waren daarom ook niet zoals ik had gewild en zoals anderen van mij verwacht hadden.”

De kritiek van de buitenwacht heeft Sutalo zonder meer gevoeld. "Natuurlijk doet het pijn als iemand zo praat. Maar ik ben een professional en ik moet daarmee om kunnen gaan. Ik weet wat mijn kwaliteiten zijn en ik twijfel nooit over mijn vaardigheden. Dat doe ik nu ook niet."

Nu zit de Kroaat echter een stuk lekkerder in zijn vel. Volgend seizoen hoopt hij de fans van Ajax de 'echte' Sutalo te kunnen laten zien. "Ik voel me echt super en er is geen reden om ongelukkig te zijn. Ik hoop dat we ons zo snel mogelijk weer op het juiste pad bevinden en dat we Ajax terugbrengen op de plaats waar het behoort."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het is ook verschrikkelijk om als nieuwe, relatief jonge speler, te komen in een nieuw dramatisch elftal en de kar te moeten trekken. Ik begrijp de kritiek op hem vanwege het transferbedrag, maar ben van mening dat Hato defensief nog meer steken heeft laten vallen. Ik zou het duo Sutalo-Kaplan weleens willen zien met een tactisch sterke trainer. En dan Hato en Rensch als naar binnen komende backs.

5 mei 2024 om 12:17

Hato is tot nu toe zeer zwak op linksback dus die durf ik nog niet als vaste linksback op te schrijven. Met de andere drie kun je de ambitie om top drie te eindigen volgend seizoen wel mee aangaan.

Moet inderdaad wel een tactisch sterke coach boven komen te staan die ook de spelers vertrouwen laat voelen. Heb bij Sutalo altijd het gevoel dat het goed gaat tot het fout gaat en dan krijgt hij vaak een volledige blackout.

5 mei 2024 om 12:18

Dit klinkt mij als muziek in de oren! Misschien zou Rensch wisselen met Gaaei die steeds beter begint te spelen. Mannsverk, Henderson en Taylor (in huidige vorm) ervoor en dan een aankoop (of Forbs als die zijn draai vindt) rechts, Brobbey spits en Bergwijn links. Zou een prima team moeten zijn.

5 mei 2024 om 12:47

Rensch is letterlijk op alle vlakken beter als Gaaei. Je kunt er wel over nadenken om Gaaei als backup te houden.

Hoewel er nog genoeg aan te merken is op Rensch is hij dit seizoen wel
de meest stabiele verdediger.

5 mei 2024 om 12:52

Het enige dat Rensch heeft laten zien is dat hij niet in de basis van Ajax 1 moet staan. Dat hij nu niet de slechtste is zegt iets over de rest maar doet daar niets aan af.

5 mei 2024 om 13:09

Ik zie vooral een talent die alles heeft wat een moderne back moet hebben. Wel een die de laatste jaren veel onnodige fouten heeft gemaakt waardoor mensen nu denken dat hij er niets van kan.

Maar in die slaapmomentjes zie ik dit seizoen echter een behoorlijke verbetering en daarmee komt hij in mijn ogen steeds dichter in de buurt van een Ajax 1 waardige speler. Als je daar bij optelt dat hij op rechtsback de beste optie is en dat als rcv ook lang was dan zou ik niet bij hem beginnen bij het renoveren van het elftal.

5 mei 2024 om 13:16

Rensch is letterlijk op alle vlakken minder dan Gaaei. Misschien dat Rensch op het middenveld een betere optie is maar als verdediger is hij echt verantwoordelijk voor heel veel tegengoals, hij staat vaak te slapen, gaat geen kopduels aan en loopt vaak wel mee met een snelle buitenspeler maar grijpt nooit in. Gaaei laat in elk geval nog zien dat hij heel hard wil werken om beter te worden en zal nooit verzaken.

5 mei 2024 om 15:00

Rensch is stabiel slecht inderdaad.

Sutalo is ongeveer omgekeerd evenredig bezig tov Hato. Waar ik Sutalo de laatste tijd juist steeds beter zie worden valt Hato steeds meer door de mand. Helaas is dat voor vele mede Ajacieden een doorn in het oog want het is nou eenmaal populair om Sutalo te bashen.
Ik denk nog altijd dat Sutalo kan slagen bij Ajax als we in wat rustiger vaarwater gaan komen.

5 mei 2024 om 12:29

Er wordt roofbouw gepleegd op Hato. Hij is krap 18 en moet al wedstrijden spelen alsof ie een volleerd Chiellini is.

5 mei 2024 om 12:36

Valt toch best mee? Het is niet zo dat we elke week tegen een topclub spelen.

5 mei 2024 om 12:41

@Kwark,

Nee hoor, ook in het begin van het seizoen was het voornamelijk Hato die veelvuldig door de mand viel en totaal verkeerd stond te dekken. Sutalo is daar juist slachtoffer van geworden. Die moest vaak missers van Hato compenseren.

Hato was nog niet goed genoeg en is dat nog steeds niet.

Een achterhoede met Sosa - Kaplan - Sutalo is gewoon kampioen waardig. Stukje tactiek, vertrouwen en op elkaar inspelen. Die jongens zijn echt niet minder dan de verdedigers van PSV.

5 mei 2024 om 12:45

@D-Bergkamp

Je bedoelt met Sosa als linker centrale verdediger? Hoe kun je nou in vredesnaam tot die conclusie zijn gekomen? De beste man speelt het hele seizoen al als een matige linksbuiten, en jouw oplossing is om hem juist méér verdedigende verantwoordelijkheid te geven?

Kampioen waardig, laten me niet lachen. In de KKD misschien ja

5 mei 2024 om 13:57

Toch heeft ie wel een punt.
Je gaat toch geen 17 jarige, in een dramatisch draaiend elftal de aanvoerdersband geven?? Echt een hele rare keuze

5 mei 2024 om 14:02

Kampioens waardig? Echt totaal niet ook.
Die sosa functioneert in een 4 mans verdediging voor geen meter.
Feyenoord heeft op alle posities in de achterhoede een betere speler.
Bij psv is alleen ramalho niks.
De rest is gewoon beter als het zooitje wat er nu bij Ajax staat.

5 mei 2024 om 16:54

Deels mee eens Maldini al denk ik dat een Sutalo ook bij Feyenoord mee kan draaien op de plek van Beelen. Als je die tussen Geertruida en Hancko in zet is er ook helemaal niets aan de hand en zou het een prima aankoop zijn volgens alle analisten.

5 mei 2024 om 13:57

Mountain 100% eens, ik reken volgend seizoen op die man. Samen met Kaplan centraal.

5 mei 2024 om 14:23

Klopt. Zijn enorme prijskaart doet ‘m ook wel behoorlijk de das om. Die heeft hij natuurlijk ook niet zelf bepaald. Hopelijk laat hij vanaf aankomend seizoen zien waartoe hij in staat is.

5 mei 2024 om 16:04

Klopt hoor. Maar Hato is natuurlijk wel een talent dat doorbreekt en dan weet je dat er een terugval gaat komen even.

Sutalo is gewoon een miskoop gebleken, vond Bassey meer potentie hebben. Bassey had kracht, snelheid en een voorzet. Na 1 seizoen zie ik nog steeds niet wat Sutalo nou goed kan.

5 mei 2024 om 12:41

En basset werd uitgekotst en deze speler nog steeds niet.
Ik heb bij sutalo nog geen moment gehad dat ik dacht dit is een voetballer.
Echt heel apart om dan te horen en lezen dat hij wel goed is bij zijn land en vorige club.
zal toch iets verlammend zijn bij Ajax dan?

5 mei 2024 om 23:20

Kijk grote vriend, je kan wel roepen dat hij uitgekotst werd maar als je echt van topvoetbal begrijpt(CL niveau waar Ajax hoort). Dan heb je snelheid en fysiek nodig zodat je niet word afgetroefd in dode spelmomenten. Dan valt er geen eer aan te behalen als een kind/tiener(Hato)een man van 2 meter moet afstoppen. Dan kan je 90 procent balbezit hebben maar bij een corner of vrije trap valt die toch binnen. Bassey was wel CL niveau en voetballen had hij bij Ajax kunnen leren. Medic lijkt van beton als je hem ziet maar als ik naar Sutalo kijk, zie ik helemaal geen extra kwaliteiten, waarom hij een streepje voor staat op de anderen. Het blijkt nogmaals een miskoop te zijn.

5 mei 2024 om 12:45

Sutalo is juist een speler waar ik 100% van zeg dat het geen miskoop is. Heeft het in het begin even moeilijk gehad, maar samen kaplan gewoon een goed centrum. Hato was juist de zwakste schakel in het centrum.

natuurlijk heel vreemd hoe spelers als mikautadze en sutalo, beide spraken bijna geen woord engels, zijn aangetrokken. Dat kan nooit ten goede komen van de aanpassing in een nieuw land bij een nieuwe club. Tel daarbij op dat ze een hele berg nieuwe spelers hadden gehaald en je in een organisatorische chaos terecht bent gekomen als speler.

Maar goed, desondanks heeft Sutalo de laatste weken wat beter gespeeld, nog steeds vind ik het niet die 20mil waard gebleken. Aan de bal is en was het altijd heel onwennig, en dat zou volgens mij juist iets moeten zijn wat je niet snel verleerd.

Deze jongen komt er wel. Of het nou bij Ajax is of niet. Lijkt me ook niet niks om zomaar even de nieuwe leider te moeten zijn in dit los zand elftal terwijl je niet eens de taal spreekt. En dan regelmatig tussen Rensch, Gooijer en Hato in. Sinds hij Kaplan naast zich heeft speelt hij vele malen beter. Lijkt me ook geen leiderstype eigenlijk. Is hij ook nergens eerder geweest. Gewoon falen van Mislintat dit, maar zo slecht is Sutalo echt niet. Die had zich naast Boscagli of Hancko moeiteloos aangepast denk ik zo.

5 mei 2024 om 13:59

Hancko nog beter denk ik, maar volgend seizoen gaat hij zich revancheren. Ik geloof in Šutalo bij Ajax.

5 mei 2024 om 14:37

Volgens mij was Sutalo captain bij Zagreb

Sutalo is afhankelijk van de speler naast hem; past die speler niet goed, communiceert deze niet goed, of compenseert hij niet goed genoeg de tekortkomingen van Sutalo, dan is hij vrij reddeloos. Daarom heb je daar een speler nodig die in kan schuiven en vooruit kan spelen: dat is Kaplan zeker niet, dus dat koppeltje zie ik juist niet zitten.

Hato zou kunnen; maar dat is een jonkie. Jong zijn = grilligheden hebben. Die gaat nog genoeg ups and downs meemaken, maar uiteindelijk zie ik hem liever in de as (centrum).

De volgende trainer moet voor eens en altijd duidelijkheid scheppen voor Rensch: of rechtsback, of centrumverdediger. En op basis daarvan bepalen waar de primaire versterking nodig is. Een ervaren jongen achterin zou ook geen kwaad kunnen: iemand als Hans Hateboer, of Joel Veltman.

Christian Eriksen zou ook nuttig zijn. Dan heb je weer wat ervaring binnen de gelederen en dat geeft zo'n schuwe, onzekere jongen als Sutalo ook weer wat motivatie.

5 mei 2024 om 12:45

En die speler naast hem is niet afhankelijk van hem ? Faalt met iedereen.Je kan toch wel goed voetballen als je 23 miljoen waard bent?Is toch niet afhankelijk van andere spelers.Ik zie dit excuses trouwens wel heel vaak bij oud en nieuwe Ajax spelers.( van de fans)Ligt altijd aan een andere.Of de positie is niet perfect.

Vind het sowieso dom wanneer spelers een carrière over de grenzen ambiëren en aankomen met 3 woorden Engels. Hopelijk blijft Sutalo gewoon, ondanks foutjes en onzekerheid is hij met afstand de beste verdediger dit jaar en dat zegt genoeg over de rest.

Blijken het toch net mensen he, die voetballers. Nog wel vertrouwen in deze jongen. Moet wel een back up achter hem komen imo, maar bij Kroatie laat hij wel degelijk zien over een goede inspeelpass te beschikken, te kunnen doordekken etc. Volgend jaar met een goede trainer, die een ploeg structuur mee kan geven, iets waar het al 2 jaar aan ontbreekt. Wil ik het nog wel eens zien.

5 mei 2024 om 14:06

Ik heb precies hetzelfde, deze jongen gaat er wel komen bij ons denk ik. Ik vind hem de laatste weken al een stuk beter dan de periode ervoor. Met een duidelijk plan en goede coach, heb ik daar veel vertrouwen in.

Ik snap nooit dat mensen naar het buitenland emigreren en dan zo weinig tijd steken om de taak te leren. Zeker een voetballer heeft voldoende tijd om hier tijd in te steken. Ook dit heeft met professionaliteit te maken

5 mei 2024 om 13:31

Uit het interview blijkt toch gewoon dat hij daar tijd in heeft gestoken? De een pakt het nu eenmaal sneller op dan de ander. De Slavische talen kennen een heel ander alfabet, dat maakt de stap (wellicht) nog lastiger.

5 mei 2024 om 14:16

Maar hij wist natuurlijk wel al langer dat de kans groot was dat hij ooit naar het buitenland zou gaan. Als hij vooruit had gedacht had hij op zijn 16de al kunnen beginnen, of desnoods toen hij debuteerde in het profvoetbal.

5 mei 2024 om 15:09

Maar hij zal heus wel engelse lessen etc hebben gehad hoor. Hij is ook gewoon naar school gegaan. Heb hem in het begin wel eens engels horen praten dus er zat wel een basis. Denk dat het vooral een combinatie van is geweest. Niet helemaal comfortabel zijn met de taal en dan ook nog gewoon lastig aarden, de drama situatie opzichzelf bij Ajax etc.

5 mei 2024 om 15:47

Kroatisch gebruikt gewoon het Latijnse alfabet hoor.

Snap het nooit dat topsporters of topsporters in spé niet de moeite hebben genomen om Engels of een andere taal te leren. Als ik een getalenteerde voetballer was van 16 en profvoetbal komt heel dichtbij, dan zou ik echt wel zoveel mogelijk talen leren.

Lekker volgend seizoen met een nieuwe trainer kijken wat die kan. Zal echt wel een goede speler zijn en denk in een team met wat meer zelfvertrouwen dat hij echt wel nuttig kan zijn. We gaan het zien komend seizoen zal voor hem wel belangrijk worden om het te laten zien.

Nu met Kaplan naast heb oogt het allemaal wat stabieler. Ik denk ook niet dat hij na dit seizoen weg moet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren