Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Vriends onthult opvallende bijnaam die Brobbey voor Taylor heeft: ‘Een trend’

Laatste update:

De taal in de kleedkamer blijft continu veranderen, zo luidt de conclusie in de nieuwe aflevering van de Cor Potcast. De huidige trend is het omdraaien van (delen van) woorden en namen, zo onthult Sparta-verdediger Bart Vriends. Zo kijkt de 32-jarige centrumverdediger met een glimlach terug op zijn wedstrijd tegen Brian Brobbey, die teamgenoot Kenneth Taylor voortdurend coachte met de bijnaam ‘Nekketh’. Ook bij andere clubs komt de trend voor.

Voormalig prof Thomas Verhaar is tegenwoordig assistent-trainer bij Excelsior, waar de nieuwste trend net als bij Ajax een weg heeft gevonden. “Ik hoor dat de taal in de kleedkamer verandert. Ik hou er altijd van als letters worden verplaatst. Nu speelt bij ons Kian Fitz-Jim. Hij wordt op de training ‘Naki’ genoemd.”

Vriends herkent het nieuwste verschijnsel en haakt direct in. “Wij speelden tegen Ajax en dus tegen Kenneth Taylor. Brian Brobbey stond in de spits en hij vroeg constant om de bal bij Taylor. Hij noemde hem alleen ‘Nekketh’. Het schijnt inderdaad een trend te zijn.”

Ook Guus Til doet mee aan de trend, weet Vriends. “Ik zat laatst met Guus Til te appen en toen hadden we het over Henk Veerman. Toen vroeg hij of ik nog naar ‘Kneh’ had gekeken. Ik dacht: wat lult die gozer? Maar dat is dus Henk, maar dan omgedraaid. Toen zei hij: ‘Je moet met de tijd meegaan, vriend. Want dit is de taal van de kleedkamer!’”

De 35-jarige Verhaar heeft totaal geen last van een generatiekloof. “Ik vind het wel mooi. Laatst hadden we ook een speler die op de training bij Excelsior in het midden moest. Hij was het er alleen niet mee eens. Vervolgens zei hij: ‘Dit is echt Spaans man’. Hij komt uit de regio Rotterdam, maar zei het een beetje op z’n Amsterdams. Om dan duidelijk te maken dat het kut is, of niet terecht.”

Amsterdam
De nieuwe vorm van straattaal lijkt voort te komen uit Amsterdam. Verschillende rappers uit de hoofdstad draaien (delen van) woorden al langere tijd om. Onder meer populaire artiesten als Young Ellens en Chivv gebruiken de trend in hun veelgeluisterde nummers. In november vorig jaar bleek dat Quincy Promes de ‘taal van de kleedkamer’ ook niet vreemd is.

De aanvaller van Spartak Moskou gebruikte het ‘trucje’ in een nummer van SFB, waarin hij zijn strafzaak in Nederland aanhaalde. “In Nederland ben ik te teeh, daarom meet (ontmoet, red.) ze mij overzee”, rapte de 31-jarige Promes. Wanneer je het woord teeh omdraait krijg je heet. In straattaal wordt heet ook gebruikt als term voor ‘onveilig’. Promes doelde er dus op dat het voor hem onmogelijk is om nu in Nederland af te spreken.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
Reacties

Dat die jonge jongens het doen om erbij te horen is best logisch, maar Promes is 31 en dan is het toch wel een beetje sneu.

20 oktober 2023 om 08:30

Promes is dan toch ook wel de personificatie van sneu?

20 oktober 2023 om 08:34

Betekenis 'sneu'
Je hebt gezocht op het woord: sneu.

sneu (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 teleurstellend
2 teleurgesteld: hij keek wat sneu
3 meelijwekkend, enigszins belachelijk: een sneue figuur
4 Quincy Promes

20 oktober 2023 om 08:56

Weet je wat is sneu vind? Van die ouders die de naam van hun kinderen afkorten, omdat ze het zelfs te druk hebben om hun volledige naam uit te spreken.

20 oktober 2023 om 09:32

Het is maar waar je je druk om kunt maken, ik heb ook een lange naam en snap heel goed dat iedereen die mij een goed kent die afkort.

20 oktober 2023 om 09:57

Wij noemen je gewoon red!

20 oktober 2023 om 10:00

Maar met jouw naam begrijp ik het ook wel. Ik zou jou ook red noemen ipv 'redisthecolour'. Veel te lang!

20 oktober 2023 om 10:14

Daarom heb ik korte namen voor mijn kinderen uitgekozen die niet zijn af te korten.

20 oktober 2023 om 10:16

haha, red is alleen voor mensen die mij goed kennen he

20 oktober 2023 om 16:08

Mag ik je bij deze Der noemen dan?

20 oktober 2023 om 09:20

Zulke bijnamen is niets vreemds of nieuws aan.
Ik ben 46, kom mijn hele leven al uit Westfriesland en bijna alle bijnamen van mijn vrienden zijn gebasseerd uit het omdraaien van de voornamen.
Deze "nieuwe trend" is dus al zo'n 40jaar oud.
In westfriesland (gewoon Noord holland) is het vrij normaal dat je een bijnaam of roepnaam hebt die vroeger verzonnen is door vriendjes.

20 oktober 2023 om 09:57

@tinus45, inderdaad dit gebeurde bij ons op de voetbal 20 jaar geleden ook al, dus ze zijn er bij de profs lekker snel bij...

20 oktober 2023 om 10:08

Haha ik heb vrienden waarvan we de voornaam vrijwel niet eens meer kennen. En waarvan ik overigens ook twijfel of de ouders het nog weten

Leuk en creatief! Vroeger deden wij nog aan body shaming, rooie, bolle, de neus, en ikzelf ecke duits voor hoek (wie zou de corners altijd hebben genomen?). Maar body shaming kan echt niet meer. Ik ben blij dag de huidge generatie verstandiger en vriendelijker is dan wij vroeger! Goed bezig die Biran Robbey!

20 oktober 2023 om 08:39

Haha wij doen het nog steeds onder elkaar bij vrienden hoor. Rooie, bolle, neus maar dat is onderling en merken bij sommige opmerkingen wel wat niet meer kon. Moet toch kunnen, vind ik. Om op Biran Robbey in te haken, is de huidige trend Ries Droelvink, geweldig!

20 oktober 2023 om 08:48

Slier DroevkinFijn dat de nieuwe generatie ook aan boggle doet

20 oktober 2023 om 08:52

Vries Drolkin

20 oktober 2023 om 08:53

Dat omdraaien kwam vroeger ook al wel voor. Zo ken ik een Mot(je), Snarf en Sapkalf (Paskal dus).

20 oktober 2023 om 17:02

Het kwam vroeger zelfs al voor als je een nickname moest bedenken om op Voetbalzone een account aan te maken blijkbaar...

20 oktober 2023 om 10:23

Herkenbaar, eCKe. Had een maat die sinds jaar en dag al bolle eerder genoemd. Ging ik hem daarna bij zijn gewone naam noemen, vroeg ie echt aan mij van noem mij gewoon bolle.

Ook hadden we een donkere jongen in de klas en die werd neger genoemd. Was toentertijd niet anders dan rooie, lange, smurf of ei, maar als je nu terugkijkt dan was dat wel een treetje hoger.

Tegenwoordig, wat ouder, hebben we alleen nog een lange in de vriendengroep. Rest wordt genoemd bij de achternaam of soms de voornaam.

20 oktober 2023 om 14:28

Riddle, herkenbaar. Sommigen kennen niet eens mijn echt naam. Of gaan in discussie of Ecke nou mijn voor of achternaam is. Op een gegeven moment noemde mijn vader mij zelfs bij mijn bijnaam.
En ik moet denken aan de Lullos: Kerstens, Kamphuis en van Binsbergen. Hebben die überhaupt een voornaam?

20 oktober 2023 om 16:23

Dat ken ik ook. Vanuit het middelbaar heb ik een bijnaam overgehouden. Ook een vriendengroep later via een online shooter, ben ik eens de verkeerde naam genoemd en die bleef uiteraard hangen. Mijn vrouw, toen ik haar leerde kennen, vroeg mij ook in het begin van huh je heet niet zo?

En de Lullo's, wauw dat is ook lang geleden. Geen voornaam, voor zover ik weet, maar als ik had moeten gokken: Diederik, Roderik en Frederik.

Moet zeggen dat dat omdraaien van namen bij ons niet gebeurde. Maar net als bij bijnamen, bepaalde woorden die je dan hoort in de buurt en dan jaren later opduiken. Zo gebruikten wij het woord "snipen" als een meid naar ons zat te kijken. Komt 10 jaar later een knakker uit Oh Oh Cherso met de bijnaam Sniper, dat ie dat had verzonnen. Zulke dingen worden gerecycled, net als mode.

Het komt van Bims, wat Bijlmer betekent, en daarna kwam de formatie Smib. Als jullie dan toch historische context gaan geven.

20 oktober 2023 om 10:25

Als je dan toch historische context gaat geven... het komt van het Franse "verlan", een manier om woorden en/of lettergrepen om te wisselen. Het wordt daar overigens niet alleen door jongeren op straat gebruikt, maar is veel gebruikelijker.

Ik verlang terug naar de tijden van Naj, Naj Roogennev fo Knilesseh. Of zou de Naj Knilesseh fo Roogennev zijn geworden?

20 oktober 2023 om 10:15

en probeer Jan Vennegoor of Hesseling eens achterstevoren uit te spreken

20 oktober 2023 om 10:18

Ik heb het geprobeerd en mijn collega's denken nu dat ik bezeten ben.

Nu wil ik de Amsterdamse rapscene niet afvallen ofzo hoor, maar wij deden dit in de jaren 80 ook gewoon al in groep 5. Nee wacht, in groep 5 was het net de jaren 90, zo oud ben ik nou ook weer niet. Oké, en ik doe het eigenlijk nu nog steeds bij m'n vrienden die ik al ken sinds we kleine ku..rotkinderen waren.

20 oktober 2023 om 09:20

Haha ja en deze "nieuwe" trend in de rapscene zagen we een jaar of wat geleden ook al opduiken bij Stromae. Deze straattaal heet "verlan" en dat is dan weer het omgekeerde van "l'enver" wat het omgekeerde betekent.

20 oktober 2023 om 09:23

Ah dat wist ik niet. Toch weer iets meer straat geworden op de vrijdagochtend

20 oktober 2023 om 09:28

In de jaren 80 was groep 5 nog gewoon de 3e klas 😉.
Bij ons waren bijnamen ook vrij normaal al.
De kinderen van mijn vrienden kennen mijn echte naam amper omdat ik altijd bij mijn bijnaam genoemd word.

20 oktober 2023 om 09:30

Haha ja das bij mij ook, vooral omdat m'n bijnaam maar 1 lettergreep is en dat makkelijker te leren was toen ze 2 waren

20 oktober 2023 om 10:27

Vintage is ook in: als je maar lang genoeg wacht word je vanzelf weer hip

20 oktober 2023 om 17:05

@migi: daar had je jezelf bijna een ban moeten geven voor onbehoorlijk taalgebruik. Gelukkig corrigeerde je het net op tijd...

Lijkt me dat dit bij Feyenoord niet aan de orde is gezien de exotische namen haha. Overigens leuk om te zien dat wat ik als kind vroeger deed nu weer hip aan het worden is. Ben ik toch wel erg vooruitstrevend geweest destijds.

20 oktober 2023 om 09:24

Rogi Xaopai zou prima een Chinese voetballer kunnen zijn.

20 oktober 2023 om 09:53

Marketing stunt voor Chinese sponsoren wellicht?

20 oktober 2023 om 10:29

Ono werd altijd al achterstevoren uitgesproken

Ik snap oprecht niet waarom sommigen zo moeilijk en denigrerend doen over straattaal. Letterlijk bijna elke regio in Nederland heeft z'n eigen slang. Het is zelfs iets van alle tijden. Onze ouders hadden ook hun eigen slang. Maar o wee het gaat om onze hedendaagse multiculturele straattaal, dan komen al die misselijke, denigrerende opmerkingen erover weer naar buiten.

Dit is overigens net zoals wanneer iemand rapt als hobby. Men kan allerlei hobbies hebben, niets aan de hand. Maar o wee iemand het durft om zich (openlijk) met hiphop te bezigen in z'n vrije tijd, dan zijn de rapen gaar! Dan is die persoon niet serieus te nemen, is de focus niet op op z'n sport en komen er nog meer van die achterlijke opmerkingen naar buiten. Iets wat nooit zou gebeuren als die persoon gewoon smartlappen zong in z'n vrije tijd.

Hmm, wat is de rode draad hier?....

Wat een ongelooflijke onzin zeg. Wat krijgen we hierna? Elkaar roepen met de naam van hun vader?

20 oktober 2023 om 17:06

Dan moet je wel weten wie je vader is....

Wat een onzin. Jan Boskamp is hier jaren geleden al mee begonnen

Leuk dit deed ik ook op de basisschool in groep 5/6. Zie het al voor me dat ik als man van 28 iedereen zo aanspreek, denk dat ik binnen een week in een gesticht wordt geplaatst als ik dit doe op m'n werk.

Misschien als Brobbey hem gewoon Kenneth noemt dat hij dan wel ballen vooruit speelt. Nekketh voetbalt namelijk ook achterstevoren. Wel een chille trend dit trouwens, Nekketh is ook echt een prachtig lelijke naam.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren