Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Valentijn Driessen keek situaties bij Ajax en PSV terug: ‘Calimero-gedrag’

Laatste update:

Valentijn Driessen vindt niet dat het fenomeen 'topclubpenalty' bestaat. De chef voetbal van De Telegraaf. die afgelopen weekend aandachtig naar de wedstrijden van Ajax (5-0 thuiszege op sc Heerenveen) en PSV (krappe 1-0 overwinning in eigen huis tegen RKC Waalwijk) keek, denkt dat het niet zo is dat topclubs voorgetrokken worden door scheidsrechters.

De strafschop die Serdar Gözübüyük zondagmiddag toekende aan PSV, waardoor de Eindhovenaren diep in blessuretijd de overwinning voor zich opeisten, was volgens Driessen terecht. "Als je de situatie terugkijkt, zie je dat Hans Mulder de bal wegschiet en daarna het hoofd van Xavi Simons raakt", zegt hij in een video-item van de Telegraaf. Op de achtergrond komt ook nog Etienne Vaessen (de keeper van RKC, red.) instormen, die beukt het hele zaakje omver. Een terechte penalty. De reactie van Kramer na de wedstrijd (die de arbiter onderuit de zak gaf, red.) begreep ik wel. Hij zit een minuut na de wedstrijd nog vol emotie."

De spits van de Waalwijkers zei dat zijn club benadeeld werd, omdat het geen topclub is. "Dat scheidsrechters eerder voor een topclub fluiten dan voor een kleinere club, geloof ik niet zo", reageert Driessen. "PSV was aan het aanvallen, dus die maken eerder kans op een penalty. Dat lijkt me duidelijk. Een dag daarvoor was Andries Noppert van Heerenveen ook bezig, die vond dat Edson Álvarez een rode kaart had moeten krijgen. Twee keer geel, de eerste voor een overtreding en de tweede voor het meteen daarna wegtrappen van de bal."

Dat arbiter Edwin van de Graaf daar niet in meeging, kan ook op goedkeuring van de journalist van de Telegraaf rekenen. "Hij tackelde het goed door voor de camera te zeggen dat er geen sprake was van tijdrekken van Álvarez, omdat hij nog met zijn adminstratie bezig was en daar sowieso al een halve minuut voor staat. Een gele kaart was voor mij ook voldoende, maar Noppert vond dus dat daar het voordeel aan de topclub werd gegeven omdat ze anders met tien tegen elf hadden gestaan. Ik vind dat allemaal een beetje Calimero-gedrag, om je de waarheid te zeggen."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Voor de verandering geef ik hem wel gelijk. Iedereen valt hier zo over maar als ajax het een keer heeft dan is dat "het geluk van de kampioen".

Terechte penalty!

12 september 2022 om 16:03

een keertje heeft. Vorig seizoen ajax 9 penaltys voor psv 1 vorig seizoen ajax 0 penlatys tegen psv 2. tja

12 september 2022 om 16:08

Maar wat is je punt precies?

12 september 2022 om 16:09

En dit seizoen heeft PSV er 2 en Ajax 1. En 2 jaar geleden had Ajax er 11 en PSV 9. Tja.

12 september 2022 om 16:21

Tja als je meer aanvalt dan verdedigt, sta je dus vaak in de 16-meter van de tegenstander. Dat levert dus ook veel meer penalty-situaties op. Statistiek.

12 september 2022 om 16:52

Tsja, als je de tegenstander nooit in eigen strafschopgebied laat komen kan je ook geen penalties krijgen. En als je zelf haast alleen maar in het strafschopgebied van de tegenstander staat, krijg je ze nogal eens (terecht) mee. Moet zeggen dat Ajax dit seizoen er al een aantal meer had moeten hebben, maar dat is niet beslissend geweest nog.

12 september 2022 om 17:07

Ja maar zo ver denkt Luukie niet na myvision, die kijkt alleen maar naar een lijstje met getalletjes. Dat er een logica achter zit is 2 stappen te ver nadenken voor onze Psv'er.

12 september 2022 om 17:34

maar die penalty voor dessers hè was dat dan ook een topclub penalty? ingewikkelde materie

13 september 2022 om 01:11

Luuk nog hoelang was je van plan om door te blijven trollen? Maak je beter druk om je eigen club!

12 september 2022 om 17:13

Ik heb niks tegen Driessen maar hier geef ik hem ongelijk. Onterechte penalty. De verdediger van RKC mag geen bal wegtrappen omdat Xavi 1.30 meter is en ook nog eens met zijn hoofd naar beneden richting de bal gaat

12 september 2022 om 17:25

Toevallig de foto gezien van die verdediger met hoog geheven been? Is totaal niet op normale hoogte.

12 september 2022 om 17:31

Wat is de maximale hoogte dan dat je je been mag heffen volgens de spelregels? Dan kan je straks nooit meer een bal wegtrappen als er een kleine speler in de buurt is. Tegenwoordig wordt echt elke scheet bestraft

12 september 2022 om 18:00

Z’n been was wel echt ver boven z’n heup, penalty is wat zwaar misschien maar zo’n hoog been is altijd gevaarlijk spel lijkt mij, of Simons nou 1,70 of 1,80 is maakt in deze niet zoveel uit..

12 september 2022 om 18:03

Maar hij gaat met zijn been naar de bal en Xavi loopt vervolgens tegen zijn voet op. Als Xavi zijn hoofd nou al bij de bal was op het moment dat de verdediger met zijn bal naar de voet ging dan had ik de penalty beter begrepen. Imo was er weinig aan de hand en ik vond het geen gevaarlijk spel

12 september 2022 om 18:09

Maar had je op het middenveld hiervoor gefloten? Waarschijnlijk dat wel. Waarom daar dan niet ?

12 september 2022 om 18:11

Ik weet het niet. Het criterium voor een terechte pingel is voor mij gewoon shirtjes wisselen en dan kijken of je jouw mening nog steeds terecht vindt. Dus psvers, wil je hem zo tegen krijgen? En rkcers, heb je er vrede mee dat hij niet gegeven wordt voor jouw speler?

Ik weet oprecht het antwoord niet. Makkelijk gegeven denk ik, maar je kunt hem geven.

Of was het juist gevaarlijk spel van Simons, met zijn hoofd zo laag...

12 september 2022 om 18:18

@Janssen Nee, dan ook niet omdat ik het geen gevaarlijk spel vond. Tegenwoordig mag je niks meer als voetballer. Voor elke scheet wordt er gefloten

Dat dit ooit uit mijn mond zou komen, maar ik ben het gewoon eens met Valentijn... Ik ga even een rondje lopen om dit te laten bezinken.

12 september 2022 om 15:54

Heel het jaar zeiken ajacieden Valentijn af, maar als hij het voor hen opneemt dan zijn ze het plots allemaal eens met hem. Hoe hypocriet.

12 september 2022 om 16:12

Want als je het met iemand oneens bent moet je het de rest van je leven altijd met die persoon oneens zijn in alles, anders ben je hypocriet? Het is hoogstens niet objectief. Maar dat ben je zelf ook niet, aangezien je hier alleen de Ajacieden benoemd en niet bijvoorbeeld de PSV fans die het ook vaak gemunt hebben op Driessen en het hier ook met hem eens zijn. Supporters zijn nou eenmaal gekleurd als het om hun eigen club gaat, dat is altijd zo geweest.

12 september 2022 om 16:12

@FR RKC, Ik ben het niet met hem eens want in elke competitie zullen de topclubs bepaalde beslissingen vaker mee krijgen dan kleinere clubs. Als je beide incidenten neemt had hoogstwaarschijnlijk RKC geen penalty gekregen en Heerenveen wel rood. Ook Feyenoord krijgt af en toe een cadeautje van de scheidsrechters, zeker tegen minder grote clubs.

12 september 2022 om 16:15

Ik ben het eens op het gebied dat het bij PSV een strafschop was. Overigens is het natuurlijk logisch dat Alvarez geen 2e gele kaart heeft gekregen.

12 september 2022 om 16:16

'heerenveen wel rood'. Ik heb echt nog nooit gezien dat een speler in deze situatie rood krijgt. Wel een 2e geel voor het wegtrappen van de bal, maar niet in dezelfde actie als hij zijn 1e gele kaart krijgt en de scheidsrechter dat opschrijft. Zou ik wel graag zien trouwens, sowieso vaker 2e gele kaarten voor spelbederf, theater en tijdrekken.

12 september 2022 om 16:20

@ewoud
Na Chelsea uit in de CL een paar seizoenen terug zou ik er niet van staan te kijken.

12 september 2022 om 16:36

@FR-RKC, het zijn niet alleen ajacieden die Valentijn afzeiken. Ik weet niet of je een beetje oplet, maar Valentijn is nagenoeg het enige hier waar iedereen het over eens is dat hij structureel onzin verkondigd. Ik durf te stellen dat Valentijn hier zorgt voor verbroedering. Jammer dat jij het nu weer op een bepaalde club probeert te gooien. Best triest eigenlijk als je zo erg met een andere club bezig bent. Zoek hulp.

12 september 2022 om 18:58

Geen zorgen, totaal niet met hem eens. Ik vond het destijds geen pingel tijdens Fey-Psv en nu ook niet maar het is wat het is. We kunnen het gaan uitmelken tot we een ons wegen maar dat schiet ook niet op.

12 september 2022 om 22:10

Dacht precies hetzelfde. Daarbij krijgen topclubs natuurlijk ook vaker "onterechte" of "makkelijke" penalties mee maar die zijn natuurlijk ook veel meer in de zestien te vinden dan clubs als Volendam.

Gebeurt niet vaak, maar ik ben het eens met Driessen.
Ook spelers van andere clubs krijgen geen rood, wanneer ze doen wat Alvarez deed.
Heeft dus niets te maken met het feit dat hij voor Ajax speelt.

Topclubs worden wel degelijk voorgetrokken, als je dit niet ziet, dan ben je voor 1 van de topclubs. Ik heb het nu niet eens specifiek over dit weekend, maar bijna altijd vallen twijfelgevallen de kant op van de topclubs

12 september 2022 om 15:54

Ik denk dat dit eerst opvalt voor supporters van de kleinere club, dan wanneer het bijvoorbeeld Groningen-RKC betreft. Je hebt er als supporter van een kleinere club denk ik eerder de P in wanneer het tegen een grote club gebeurd dan een gelijkwaardige. Ik heb het namelijk zelf in de CL ook altijd dat ik denk dat Ajax mega benadeeld wordt, maar is natuurlijk niet zo. Los van Chelsea uit… 😂

12 september 2022 om 15:55

Nee hoor. Ik ben niet voor 1 van de topclub (of je moet AZ als topclub zien, in dat geval bedankt), maar ik vind niet dat zij vaak bevoordeeld worden. De topclubs vallen een stuk meer aan, en krijgen daardoor een stuk meer penalty's. Het valt alleen op als een topclub bevoordeeld wordt, omdat de fans van de andere topclubs er dan weken lang keer door kunnen blijven gaan, terwijl niemand het erover heeft als Emmen wordt bevoordeeld tov Fortuna.

12 september 2022 om 16:24

Ik ben voor 1 van de topclubs, maar het lijkt me inderdaad gewoon waar. Meerdere verdedigers die bij van een niet-topclub naar een topclub zijn gegaan hebben aangegeven dat ze met veel meer wegkomen qua penalties en rode kaarten dan toen ze bij een kleinere club zaten. Oa Jan van Halst zei dat in een interview ooit.

12 september 2022 om 16:52

En of dat waar is. Bij ons, in de Arena en zeker in de Kuip zijn scheidsrechters gewoon eerder geneigd om te fluiten. Helaas maar waar. Kan me de frustratie (al ben ik voor PSV) maar al te goed voorstellen..

12 september 2022 om 18:24

Ik vind het juist andersom. De kleine club maakt veel meer overtredingen per gele kaart dan de grote club. Bij de verdedigende partij wordt een actie niet af gefloten en bij de aanvallende wel. Ook staat Ajax steevast in de AD top 3 van de clubs met de meeste onterecht niet gekregen pingels. Wellicht dat dat sinds de var wat eerlijker is, maar ik herinner mij nog de onterechte 1-1 bij de grote Nijhuis show in Groningen waarbij we die punten net tekort kwamen voor de titel.
Rode kaarten momenten ben ik het meer mee eens. Grote clubs komen met meer weg. Maar aangezien die momenten veel minder talrijk zijn dan pingel.omenten, is het grote beeld bij mij juist dat kleine clubs meer mogen tot een bepaalde hoogte dan hun grote tegenstander.

Het gebeurt niet vaak dat een tegenstander van PSV Calimerogedrag wordt verweten...

12 september 2022 om 16:02

De wonderen zijn de wereld kennelijk nog niet uit ?

12 september 2022 om 18:25

Geloof dat ik bij de seizoenstart nog een zekere supportersgroep calimerogedrag zag vertonen

De woede om de penalty bij PSV komt voor 99% voort uit het feit dat het de late winnende goal veroorzaakt. Daarom reageert o.a. Kramer zo emotioneel. In de meeste wedstrijden zou geen haan kraaien om zo'n penalty.

12 september 2022 om 16:17

Dat klopt denk ik wel, als deze penalty in pak 'm beet de 23e minuut wordt gegeven, zijn de reacties milder. Maar volgens mij zit daar ook de crux in het fenomeen "topclubpenalty": PSV dreigt op een gelijkspel af te stevenen, valt met de moed der wanhoop in de laatste speelminuten aan en heeft in eigen huis het publiek achter zich. Houd dan als scheids bij een dubieus moment maar eens het hoofd koel en de fluit naar beneden.

Het is gewoon geen strafschop imo. Xavi simons is 1.60m, kopt omlaag met zn hoofd. De bal ligt in de doelmond en Hans mulder raakt de bar eerder, omdat simons met zn hoofd naar mulder zn voet beweegt wordt zijn hoofd getoucheerd. Eerst op de grond liggen alsof er 8 tanden uit zn mond getrapt zijn totdat het duidelijk is dat er een penalty gegeven wordt en vervolgens niet weten hoe snel hij weer op moet staan. De enige reden waarom de VAR niet ingrijpt is omdat het geen 100% fout is maar een 95% fout, want hoe je het wendt of keert, simons wordt wel getoucheerd. Mbt "topclubpenalties" weet ik niet precies waar ik sta. Scheidsrechters kunnen foutjes maken ongeacht de clubs die spelen. Wat wel een gegeven is is dat topclubs meer penalties meekrijgen, maar dat komt natuurlijk voor een groot gedeelte omdat zij gewoon vaker in het strafschopgebied van de tegenstander komen. Wat mij in de loop der jaren wel opvalt is dat met name nijhuis nog wel eens onder de indruk kan zijn van de kuip, waardoor er soms net iets te veel door mag gaan. Maar scheidsrechtersfouten worden er ook gemaakt tussen de nummer 7 en nummer 11.

12 september 2022 om 15:56

Mulder komt met zijn noppen ook ruim boven zijn eigen hoofd uit dus ik vind het argument van "te kleine Xavi Simons" niet echt sterk.

12 september 2022 om 16:27

Hans mulder raakt de bal eerder en vervolgens raakt hij simons. Hij lijkt hem ook niet echt vol te raken. Imo is dit geen overtreding. Als het gevaarlijk spel was geweest is volgens mij een indirecte vrije trap de juiste bestraffing. Dit had ik dan op zijn meest als consequentie willen zien. In mijn ogen is het gewoon geen "echte" overtreding.

12 september 2022 om 16:30

Maar het lijkt wel of "indirecte vrijetrappen" uit het vocabulaire van de meeste scheidsrechters is verdwenen de afgelopen jaren. Ik heb ook al vaker een terugspeelbal waargenomen die gewoon werd opgepakt waar vervolgens geen straf voor komt. Ik kan het mis hebben hoor, maar volgens mij staat op gevaarlijk spel een indirecte vrije trap

12 september 2022 om 16:39

Het ligt eraan of hij hem raakt of niet. Bij niet raken is het een indirecte vrije trap en bij raken een directe vrije trap en dus penalty.
Ik vond het een discutabele strafschop die ik niet gegeven had omdat ik voor Ajax ben . Zonder gekheid vond ik het geen strafschop omdat het gevaarlijke spel i.m.o. pas ontstaat als de bal weg is en Xavi dat opzoekt. Hij kopte niet eens naar de bal. Ik heb ook vaak genoeg strafschoppen bij Ajax gezien die ik belachelijk vond.
Als PSV-fan zou ik dit zien als een goedmakertje voor de (in mijn ogen) onterechte pingel in de Kuip.

12 september 2022 om 15:57

Zelfs voor Google translate, is dit behoorlijk slecht Nederlands.

12 september 2022 om 16:22

Mijn excuses. Ik heb welgeteld 2 foutjes weten te ontdekken in mijn betoogje omdat ik soms iets te dikke duimen heb voor mijn schermpje. Maar ik ben dan ook geen docent nederlands. Dus vertel mij, waar zit ik allemaal fout?

12 september 2022 om 16:23

Simons wordt steeds kleiner, hij is 1.68 cm. Las gisteren ook al 1.55. Het is net hoe het het best past in het verhaal nietwaar? Been was te onbesuisd en gevaarlijk. Valentijn heeft gelijk

Valentijn spreek zichzelf hier tegen.....eerder heeft hij juist wel gezegd dat topclubs voorgetrokken worden. Maarja...het blijven Valentijn.....

Hahaha kijk alle Ajacieden het eens zijn met Valentijn nu die het opneemt voor Ajax

12 september 2022 om 16:14

Maar Valentijn zei eerder zelf dat topclubs vaak worden voorgetrokken. Dus het is onmogelijk om het met Valentijn oneens te zijn aangezien hij het niet met zichzelf eens is. Als ik het met dit artikel eens ben, dan ben ik het met zijn eerdere artikel eens en andersom. Heeft ie ons mooi klem zitten die Driessen.

12 september 2022 om 16:19

Ik dus niet, en als Feyenoorder zal je toch eens met me zijn dat onze clubs vaker de scheidsrechters tegen de kleinere clubs mee krijgen 😉

12 september 2022 om 19:27

Ik denk eerlijk gezegd dat het bij iedereen wel eens mee zit en tegen zit. De keren dat het tegenzit onthoud je gewoon makkelijker.

12 september 2022 om 22:18

Klopt en zeker bij de grote clubs want andere supportersgroepen wakkeren dat steeds aan. Verder wel eens met Driessen hoor. Het valt allemaal reuze mee, wordt meer onthouden en vallen meer aan waardoor de kans op zo'n situatie ook erg toeneemt.

13 september 2022 om 00:28

@Migi
Natuurlijk zit het bij elke club wel eens tegen, maar het is voor een scheidsrechter altijd wat makkelijker om met de grotere club te gaan. Zeker in thuiswedstrijden. Ook Ajax en Feyenoord had gisteren deze pingel meegekregen. Andersom denk ik niet.

Dit was toch een 'topclub penalty', heb je gekeken hoe Gakpo hem erin schoot. Dat was niet verkeerd.

Maar Valentijn heeft wel een keertje gelijk, hij raakt m gewoon.

Topclubpenalty niet, maar geloof wel dat topclubs op andere manieren worden voorgetrokken. Als je gisteren hoort dat scheidsrechter Edwin de Graaf (waarvan ik overtuigd ben dat hij niet de enige is) het niet aandurft om Edson Alvarez een (al dan niet terechte) 2e gele kaart te geven, omdat ie dan verantwoording moet afleggen aan Ajax... Tja, waar hebben we dan nog een KNVB voor denk ik dan.

12 september 2022 om 18:35

Maar van der Graaf heeft helemaal nooit gezegd dat hij dan verantwoording moet afleggen aan Ajax. Hij heeft gezegd dat hij dan ook een hoop uit te leggen heeft. Dat is toch iets heel anders?

12 september 2022 om 22:19

Wel een rare beargumentatie. Los van of het er een is, moet "later uitleg geven" geen invloed hebben op de eindbeslissing van een scheidsrechter.

Onzin, alles valt altijd in het voordeel van de top 3. Nog nooit anders geweest en dat zal ook niet veranderen.

Het wordt natuurlijk snel geroepen door kleine clubs en Valentijn heeft natuurlijk wel een punt dat topclubs vaker de bal hebben en aanvallen en dus meer kans. hebben op penalty's en kaarten voor de tegenstander. Echter geloof ik wel degelijk dat topclubs vaker voordeel hebben. Scheidsrechters weten ook dat in geval van twijfel de backlash veel groter is wanneer er in het nadeel van een topclub wordt gefloten. Ze zullen dit niet bewust meenemen, maar wel degelijk onbewust. Dat kan bijna niet anders. Het zijn ook gewoon mensen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren