Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Totaalvoetbal was volgens Van Hanegem toeval: 'Het is gewoon ontstaan'

Laatste update:

Nederland bereikte in de jaren zeventig twee keer de finale van het WK en verloor tweemaal, maar liet een blijvende indruk achter. In 1974 maakte Oranje indruk met het zogenaamde 'totaalvoetbal', een systeem met inschuivende verdedigers dat nog nooit eerder vertoond was. Volgens Willem van Hanegem is het onmogelijk om de bedenker van het totaalvoetbal aan te wijzen.

/

Rinus Michels en/of Johan Cruijff zijn vaak genoemd als grondleggers van het totaalvoetbal, maar dat is volgens Van Hanegem onzin. Hij herinnert dat Rinus Israël, Aad Mansveld en Barry Hulshoff de kandidaten waren om het centrum te vormen van Oranje op het WK. "Maar vanwege blessures was Michels gedwongen om met Arie Haan en Wim Rijsbergen in de basis te starten in de eerste wedstrijd tegen Uruguay. Kom op zeg, het is gewoon ontstaan", zei de Kromme bij het programma Derksen &....

Volgens Van Hanegem had niemand het voor het WK over totaalvoetbal: sterker nog, Nederland speelde in aanloop naar het WK van 1974 vijf oefenwedstrijden, waarvan er vier niet om aan te zien waren. Journalisten schreven dat het zonde was van de reiskosten dat we naar West-Duitsland gingen, maar Nederland verraste op het eindtoernooi vriend en vijand en ging pas in de laatste wedstrijd van het toernooi ten onder.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

haha meeste zouden er een mooie verhaal van maken, maar kromme niet hoor. geweldig om te zien :xd

Ik begin een beetje moe van alle negatieve uitspraken van deze man te worden. Laat ons Nederlanders er gewoon trots op zijn dat 'wij' het hebben uitgevonden.

17 september 2013 om 01:56

Hij is toch niet negatief.
Het totaalvoetbal was wel degelijk Nederlands, hij zegt alleen dat het per toeval is ontstaan. En dat heeft enkel en alleen te maken met de geweldige spelers die beschikbaar waren.
Een team dat grotendeels uit Feyenoord en Ajax spelers bestond. Wellicht waren dat ook het beste Feyenoord- en Ajaxteam dat we ooit gezien hebben. Begin 70 domineerden ze Europa met maar liefst 4 Europacups 1 op rij! Daarvoor stelde Nederland helemaal niets voor. Dat totaalvoetbal heeft dus ook niet te maken met een uitgedacht plan of met een geniale coach maar puur met de aanwezigheid van 2 wereldvoetballers (van Hanegem en Cruyff) aangevuld met een tiental geweldige voetballers.(neeskens, Janssen, Krol,haan, Israël, Rijsbergen en de rest)

17 september 2013 om 12:12

Dan moet je het allemaal niet gaan zitten lezen, als je er zo moe van wordt. Simpel zat !

Dat zou België eens moeten doen met Kompany en Vertonghen als inschuivende verdedigers (in balverlies in de verdediging, in balbezit op het middenveld).

Yea right. Constant driehoekjes creëren, minimaal 2 afspeelmogenlijkheden creëren, veel balbezit, positiewisselingen, meevoetballende keeper, ruimtes creëren en induiken en nog veel meer.

En dit is alleen de basis! Volgens Willem is dit uit de lucht komen vallen. Deze oude zeurpiet maakt zich wederom belachlijk. Totaalvoetbal is gewoon ontstaan... Laat mij aub niet lachen.

17 september 2013 om 01:46

Wat weten we het allemaal toch weer beter he.

17 september 2013 om 01:59

Iniesta jij bent een grote grap, ben geen fan van meneer zeurpiet, ma hij speelde hier mee en jij komt hem vertellen dat het niet klopt wat ie aangeeft, hilarisch

17 september 2013 om 02:26

Iniesta8; gedraag je en ga je schamen man. De kromme was erbij en heeft als basisspeler in die tijd alles meegemaakt. Dus ook de zogenoemde "totaalvoetbal".Wil jij nu met je argumenten tegen hem ingaan?

17 september 2013 om 02:31

Waarom niet?
Dat team bestond uit veel dragende en intelligente spelers. Dus het kan goed zijn dat het zogenaamde totaal voetbal gewoon ontstaan is doordat de spelers hus hoofd gebruikten.

17 september 2013 om 06:55

Jij begrijpt er niet veel van. Natuurlijk is het totaal voetbal per toeval ontstaan, wat denk je, dat die spelers in 1974 dachten: nu gaan we is even totaal voetbal spelen? Dat is een naam die later bedacht is. Die jongens wilden gewoon lekker voetballen en hadden daar de spelers voor. Van Hanegem heeft hier gewoon gelijk en hij kan het weten.

17 september 2013 om 11:31

Hoe kom je daar nou bij dat wat jij beschrijft totaal voetbal is?
Totaal voetbal was gewoon zoals Willem zegt dat de backs via de flanken mee in de aanval gingen. Dat werd voorheen gewoon niet gedaan. Alleen bij hoekschoppen gingen de centrale verdedigers mee naar voren maar anders kwamen de vier verdedigers zo min mogelijk over de middenlijn.

Wat is hier negatief aan hij zegt gewoon dat niemand verantwoordelijk is voor het onstaan ervan en dat het gewoon op het veld is gebeurd, als je logisch nadenkt kan dit wel eens kloppen want je gelooft toch niet dat een trainer aan de kant van de lijn dit even bedenkt terwijl het nog nooit eerder is vertoond.
Tegenwoordig weten de trainers alle verschillende tactieken maar dat was toen nog niet zo we hebben het wel over 40 jaar geleden en er is heel veel veranderd sindsdien.
Heel veel uitvindingen zijn ook per toeval ontstaan of een toevallige samenloop van omstandigheden.

Waarom is iedereen negatief als Van Haneghem zijn eerlijke mening geeft over alles? En als Johan Cruijf iets zegt moeten we het maar altijd mee eens zijn? Klopt niet he, Van Haneghem mag over alles een mening hebben en dat liet hij ook weten in Derksen zijn praatprogramma! Maar even on : ik zou echt zo spelen op het WK met het Nederlands elftal. In doel zou ik altijd kiezen voor Maarten Stekelenburg (zeker nu hij goed keept bij Fulham). Want die jongen is met alle respect voor Krul, Vermeer, Zoet, Vorm toch beter dan deze 4 keepers samen. Op de rechtsbackposistie kun je nog twijfelen tussen Gregory Van Der Wiel en Ricardo Van Rhijn, maar ik zou Ricardo Van Rhijn erin zetten. Simpelweg omdat deze jongen alles in zich heeft om de beste rechtsback ter wereld te worden! Centraal ga ik voor Douglas (fysiek heeft NL nodig) en naast hem de slimme Karim Rekik. Wat een schitterend duo word dat! Douglas met zijn fysiek en snelheid en Rekik met zijn techniek en slimheid en kan ook goed meevoetballen en is toch ook vrij snel. Linksback kun je ook kiezen tussen Indi en Emanuelson (nu hij speelt bij AC Milan), maar ik kies voor Indi. Middenveld ga ik voor Fer en Strootman simpelweg omdat je met Fer snelheid en kracht hebt op het middenveld en welke betere linksbenige middenvelder kan je daar momenteel zetten buiten Strootman? Juist, niemand dus! En op de 10 speelt Wesley altijd, no doubt! Langs rechts komt dan Narsingh (als hij fit). Want iedereen weet hoe Narsingh is, mits hij fit is. Langs links natuurlijk Robben en diepe spits Robin. Hopelijk lees je dit Van Gaal haha

Stekelenburg
R.Van Rhijn
Douglas
K.Rekik
BM Indi
Fer
Strootman
Narsingh
Sneijder
Robben
Van Persie
17 september 2013 om 06:47

Sorry maar van Rhijn werdt een beetje te erg gehypt die moet je met rust laten we hebben al 2 toppers op RB . Waarom rekik lcm maken als je ook hem op LB kan neer zetten , want Emanulson speelt daar met de pest in zijn lijf en op het middenveld kan je beter voor de jong of de Guzman kiezen naast strootman. En als ola John speelt dan moet hij een basis plaats krijgen.

17 september 2013 om 07:50

Nee joh Van Rhijn doet het hartstikke goed! Moet samen met Gregory Van Der Wiel meegaan als rechtsbacks en Janmaat thuis laten (zo zwak)! Emanuelson moet meegaan. Nigel zou volgens Louis niet spelen onder zijn hoede. Maar ik hoop wel dat hij meegaat natuurlijk. En waarom Rekik LB als je een CB nodig hebt? Logica? En Ola John gaat sowieso altijd mee als hij speelt.

17 september 2013 om 13:17

Janmaat thuis laten??? Weer zo een anti Feyenoorder.. onbegrijpelijk dat ne v. Rhijn kiest boven janmatos... gewoon zielig eigelijk! Fijne dag verder lionking.

17 september 2013 om 17:09

uuuuhh omdat we mischien 5 goede Cvs hebben en LB is onze zwakste positie hij Blackburn en City deed hij het goed op LB en janmaat zwak kom op man ... van rhijn is een beetje omhoog gevallen

Niets mis mee toch? veel grote uitvindingen, gerechten en medicijnen zijn uit toeval ontstaan.

Zijn mening dat totaalvoetbal op een toevalstreffer is gebaseerd kan hij uit eerste hand weten.
In mijn ogen is het een leuk weetje en niks om me aan Van Hanegem te irriteren.

Penicilline is ook in een zoektocht naar iets anders ontdekt.
Blijft een mooie vondst.

17 september 2013 om 07:49

Haha, goeie!

On; of het per toeval is ontstaan of niet (meningen verschillen, ik denk dat zoiets niet spontaan kan ontstaan) wij zijn er de grondleggers van!
Uiteindelijk hoeven we er niet minder trots op te zijn toch?!

17 september 2013 om 10:02

Toeval lijkt mij niet de juiste bewoording, hoe van Hanegem het gister uitlegde lijkt mij "voetbalintelligentie" de juiste omschrijving voor wat van Hanegem toeval noemt. Gewoon het herkennen van situaties zoals hij zei "gaat hij eroverheen en dan hij ook nog eens, dan zorg ik dat ik niet ook nog eens overheen gaat". De voetbalintelligentie die dat team had zorgde voor allerlei oplossingen en automatisme die men later onder de noemer totaalvoetbal heeft gebracht.

Het enige echt toevallige aan het ontstaan van het totaalvoetbal is dat de normale centrale verdedigers geblesseerd waren en dat daardoor Haan en Rijsbergen er kwamen te spelen.

echt ongelooflijk dat er hier mensen rondlopen die nog nooit op enig respectabel niveau hebben gevoetbald en wel denken te weten hoe het in elkaar zat als van hanegem zegt dat het zo zit dan is het zo wie zijn wij (de gewone man) omdat in twijfel te trekken

ik denk dat dit ook deels haat tegen ajax is want iedereen weet dat het van 1ne meneer cruijff komt of je et nu leuk vind of niet alles wat ajax is is slecht in de ogen van willem dus ik neem em niet echt serieus als et over ajax gaat

17 september 2013 om 08:12

Kun je ook omgekeerd zeggen. Dus slaat nergens op!

17 september 2013 om 09:49

In het interview met van Hanegem was gister toch te zien dat Cruijff en hij elkaar erg respecteren, net zoals hij zei dat er überhaupt veel onderling respect tussen Ajax en Feyenoord was. Maar zie vooral hoe je het wil zien.

17 september 2013 om 13:35

Volgens mij ben jij degene die zo denkt! Hij had een hekel aan duitsers... blijkbaar is mr. Cruijff
de man in jouw ogen... Dus dan zou ik hetzelfde over jouw kennen zeggen.. Omgekeerde wereld. Of niet? Pffffffffffffffff....

Michels heeft elementen van het spel van Hongarije, Manchester Utd en het Inter van Herrera samengevoegd en daaruit is het totaalvoetbal ontstaan.dus zo toevallig is het nou ook weer niet ontstaan...

Sterker nog: in de laatste kwalificatie wedstrijd tegen Belgie in A'dam had Ned voldoende aan een gelijkspel en speelde men dan ook Totaldefence. Op de nul. Met zn allen. Bovendien werd hun doel ten onrechte bereikt: Belgie scoorde uit een vrijetrap maar het doelpunt werd ten onrechte voor buitenspel afgekeurd.

Een paar jaar later, met dezelfde wonderelftal speelde men de slechtste voetbal wedstrijd allertijden in en tegen Italie. Nederland had voldoende aan een gelijkspel en de Italianen hadden geen zin om in te worden gemaakt. De bal werd daarom 2x 45 minuten rondgespeeld letterlijk rond de middenlijn zonder maar een schot op doel. Van beide partijen niet. Een schande was het maar daar maalde Ned niet om.
Het was puur resultaat voetbal. Niets totaal voetbal. Want dat werd alleen gespeeld als het echt moest. En goed ook. Raar maar waar.

Je denkt toch niet dat in die tijd met een berg aan goede vleugelaanvallers als Coen Moelijn of Garrincha om maar een paar te noemen, men de voorzetten vanaf de zijkanten overliet aan technisch minder begaafde voetballers als de oude backs van vroeger. Dat waren voornamelijk ruige, vieze beenbrekers. Later werd het normaal dat backs vanuit de zijkanten de bal voortrekken. En daar heeft het hedendaagse voetbal nog altijd flink van te lijden. Denk bijvoorbeeld aan een technisch nul als Erik Gerets )een van de besten kwa vechtersmentaliteit', die elke wedstrijd wel minstens 30 voorzetten per wedstrijd gaf, waar er hooguit 2 of 3 per wedstrijd bruikbaar waren.
Voor de jongere onder de lezers, een soort Arbeloa. Maar zo zijn er na midden jaren 70, toen het Totaal voetbal gewoonte werd, honderden voorbeelden te noemen. Ook onder internationals en zelfs aanvoerders als Ben Wijnstekers. Techniek nul in huis.

Totaal voetbal is niets meer dan elkaars posities op het veld overnemen. verdedigers die aanvallen, dan nemen middenvelders de posities over. Dat schepte, en vaak nog altijd, voor veel verwarring onder de tegenstander. Immers, wie moet nou wie dekken. Bij Oranje in 74 schuwde ook niemand het vuile werk. vasthouden, tackelen, schoppen, slaan en zelfs spugen, was de normaalste zaak van de wereld. Later in de jaren 80 introduceerde Jan Wouters ook nog de befaamde ellenboog. Maar dan echt he. Hij brak daarmee Paul Gascoigne zn jukbeen binnen 5 minuten. Een andere keer liet hij de bal gewoon van zijn voeten gaan om de speler die hem op ruim 2 meter achtervolgde met een ellenboog neer te slaan. Tegen Volendam dacht ik. gewoon bizar smerig.
Ja hoor onze oudjes hebben aardig wat uitgevonden in de voetballerij.
tegenwoordig zijn er mensen die Pepe een moordenaar noemen. Maar ja, die hebben ook nog nooit van Goicochea of Paolo Gentile gehoord. Suurbier, Hulshoff en Rijsbergen misschien wel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren