Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

62 spelers Kameroen betrapt op fraude: ‘Afrika Cup-talent (17) is eigenlijk 31’

Laatste update:

Voetbalminnend Kameroen is in de ban van een enorme leeftijdsfraude-zaak. FécaFoot, de Kameroense voetbalbond, heeft liefst 62 spelers geschorst vanwege het aannemen van een andere leeftijd of het bezitten van een dubbele nationaliteit.

Die 62 spelers staan onder contract bij vijftien verschillende clubs. Ze worden voor zes wedstrijden van hun club geschorst, en moeten hun echte persoonsgegevens aannemen.

Eén van de spelers is Wilfried Nathan Doualla. Hij maakte in januari deel uit van de selectie van Kameroen op de Afrika Cup, en zou toen zeventien jaar oud zijn geweest.

Daarmee werd hij gezien als hét toptalent van Kameroen. Nu blijkt echter volgens verschillende bronnen dat de middenvelder een stuk ouder is: 31 jaar. Overigens kwam hij niet in actie op de Afrika Cup. Le Monde meldt bovendien dat Doualla zich eerder voor heeft gedaan onder een heel andere naam: Alexandre Bardelli.

"We zijn bezig aan een grote schoonmaakactie”, legde Ernest Obama, woordvoerder bij de Kameroense voetbalbond uit aan het Franse L’Équipe. "Sommige spelers liegen al tien jaar over hun leeftijd."

"Sinds wij zijn begonnen in 2021, heeft meer dan zestig procent van de spelers al gesjoemeld met de leeftijd. De beslissing van Europese clubs om geen spelers ouder dan 23 jaar uit Afrika te halen, is de voornaamste oorzaak van deze situatie”, vervolgt hij.

"Op deze manier hebben zij een betere kans om ontdekt te worden. Maar aan de andere kant is leeftijdsfraude een algemeen probleem in de Kameroense samenleving. Gelukkig heeft de regering ingegrepen met diverse identificatiemethodes over het hele land. De voetbalbond probeert door middel van geautomatiseerde nationale identiteitskaarten ook toezicht te houden.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Raad de transfer! ????
Reacties

31 in plaats van 17 jaar oud en dat was niemand opgevallen? Corrupt zooitje daar gewoon.
Het lijf van een 17 jarige is bij lange na niet zo ontwikkeld als iemand van 31, bizar.

12 maart 2024 om 12:29

Het lijf zegt niet veel. Een 17 jarige Afrikaan is in het algemeen veel verder ontwikkeld dan van een Europeaan. Zoek maar Lukaku op die leeftijd. Je moet op het gezicht of hele hele hoofd letten.

12 maart 2024 om 12:37

Dacht toch echt dat België bij Europa hoorde...

12 maart 2024 om 12:55

Dat neemt toch niet weg dat Lukaku van origine een Afrikaan is en een uitstekend voorbeeld. Toen hij op 15/16 jarige leeftijd bij Anderlecht speelde was hij meer gespierd dan elke andere speler uit zijn team

12 maart 2024 om 13:10

Maar zulke voorbeelden heb je in Europa ook vast wel. Ergens in Servie ofzo zal ook wel een 16 jarige zijn die al erg gespierd is. In Afrika ook genoeg spelers die juist fysiek zwak zijn (kleinere buitenspelers).

12 maart 2024 om 13:23

Haha ja 1 blik op die foto en het is wel duidelijk toch? Daarnaast zal zo iemand uit een jeugdopleiding komen...je kan me niet wijsmaken dat iemand van 27 bij een club zich komt aanmelden als speler van 13 jaar oud en er ook maar iemand is die daar intrapt

Misschien een idee om bij de medische test voor een transfer meteen 1 tand te trekken.
Kun je gelijk de leeftijd bepalen.

Als ik de speler op zoek zie je toch in alles dat hij geen 17 is.

Je ziet toch duidelijk dat die kerel geen 17 is haha. Wat een corrupt zooi is het daar ook. Helaas gebeurd dit veel te vaak in Afrika dat spelers frauderen met hun leeftijd.

Dat is niet de haarlijn van een 17jarige voetballer, dat is de haarlijn van een voetballer die op korte termijn een transfer naar Turkije ambieert.

12 maart 2024 om 11:36

Nou er zijn jongens die vanaf hun zestiende al een beetje kaal zijn. Er is geen haarlijn die je daadwerkelijke leeftijd bepaald.

12 maart 2024 om 14:13

Nou ja, in dit geval zie je aan alles dat hij geen 17 jaar is. Die zit duidelijk dichter bij het dubbele. Ik vind het sowieso merkwaardig dat hij maar 6 wedstrijden schorsing krijgt. Die verdient een schorsing van minstens 6 jaar(!).

12 maart 2024 om 15:11

En dan nog pas 23 en hele carrière voor zich 😂😅

12 maart 2024 om 15:59

@sirius uit zijn gezicht kan je het aflezen inderdaad. Maar het ging mij puur om dat een 17 jarige zo'n haarlijn niet hebben en dat is onzin. Er zijn jongens die vroeg kaal worden vanwege de hormonen en ziektes bijvoorbeeld.

12 maart 2024 om 19:09

6 jaar, dan is hij al 23, wat in zijn geval betekent dat het tijd wordt om zijn carrière af te sluiten

12 maart 2024 om 13:43

Ook zijn baard, gerimpelde huid en volledig onder getatoeëerde lichaam verraad een hoop haha. Die is op zijn 8e begonnen aan zijn sleeve.

12 maart 2024 om 14:49

Zegt helemaal niks die haarlijn, ik begon op mn 16e ook al met kaal worden

Wat gek! Als je naar z'n inhammen en teruggetrokken haarlijn kijkt, zou je zeker niet verwachten dat hij ouder is dan 17 jaar.

12 maart 2024 om 11:53

Dat had ik ook al vanaf m’n 18e! Dus dat zegt niks!

12 maart 2024 om 12:28

Maar was jij toen wel 18. 🤔😉

Ah ja, die Doualla kan ik mij nog herinneren paar weken terug toen die werd uitgelicht tijdens de Afrika Cup. Zogenaamd 17, maar al wel een haarlijn van een 40'er. Dat er serieus mensen waren die dachten dat hij 17 is verbaasd mij nog het meest.

6 wedstrijden schorsing schrikt nou ook niet echt af

En het maar raar vinden dat mensen twijfelen aan leeftijden van spelers met afrikaanse roots

12 maart 2024 om 12:08

Dat is vreemd ja. Dat je twijfelt aan de leeftijd van Afrikaanse spelers kan ik nog geloven. Waarom je Europeanen met Afrikaanse roots dan ook maar verdenkt, is niet echt logisch.

12 maart 2024 om 12:19

@lierse
Moet me een beetje denken toen men dacht Lukaku ouder was in zijn jeugd terwijl hij kon aantonen dat ie Antwerpen geboren was. Best zielig dat zijn moeder het zat was en de geboortecertificaat overal meenam.

12 maart 2024 om 12:30

Zelfs de reden dat een transfer naar Lille in de jeugd niet is doorgegaan. Lille eiste een bottest om zijn leeftijd te bevestigen.

12 maart 2024 om 14:12

Dat gebeurt toch niet? Althans niet in landen waar de administratie betreft mensengegevens op orde is. Waarom er destijds twijfel was bij Lukaku snap ik niet. Er is meer dan genoeg beeldmateriaal om te bewijzen dat hij iedere leeftijdsfase heeft doorgemaakt en bovendien is hij gewoon geboren in Belgie. Zoiets daar proberen te neppen is bijna onmogelijk.

12 maart 2024 om 14:48

Moukoko bij dortmund? Zijn genoeg voorbeelden

12 maart 2024 om 15:16

Het gebeurt dus wel. Moukoko is een perfect voorbeeld van zulke vooroordelen.

12 maart 2024 om 16:05

Moukoko is dan wel in kameroen geboren en wou ook geen bottest doen, gingen best veel verhalen rond over zn leeftijd

12 maart 2024 om 18:05

Klopt. Maar in Duitsland zullen ze ook niet zomaar mensen paspoorten geven denk ik dan.

14 maart 2024 om 00:23

Het Duitse paspoort van Moukoko stamt af van z'n gegevens uit Kameroen. Daarom is er ook zoveel heisa om.

"...om geen spelers ouder dan 23 jaar uit Afrika te halen is de voornaamste oorzaak van deze situatie"... Ooooh... Het is 'onze' schuld! Straks spelen ze nog de racisme-kaart. In veel van dit soort landen is identiteitsfraude gewoon enorm eenvoudig te realiseren. Misschien moeten ze eens beter gaan registreren, controleren en handhaven.

12 maart 2024 om 11:50

Dat kan toch simpelweg de voornaamste oorzaak zijn? De grootste oorzaak van verkeersovertredingen is dat de controle niet genoeg is. Betekent niet dat de schuld dan per se bij de overheid ligt. Die ligt uiteindelijk namelijk bij de overtreders, net als hier.

12 maart 2024 om 12:06

Frauderen met identiteitsgegevens is het gevolg van slechte documentatie. De daadwerkelijke oorzaak is nieuwgeborenen niet worden opgegeven bij de betreffende ambtelijke instanties. Dit probleem speelt in vele Afrikaanse landen en is een maatschappelijk probleem.
Nu is dit een voetbalwebsite en begrijp ik deze insteek. Het is ook logisch dat voetballers perspectief zien in Europa, maar dit is nog niet zo'n ramp. Door de identiteitsfraude ligt de hele documentatie van zo'n land op zijn kop. Denk aan criminele activiteiten waarbij identificatie onmogelijk wordt. Belastingen die niet betaald/uitgekeerd worden omdat de leeftijden niet kloppen et cetera. Een goede documentatie is een vereist basisbeginsel om een land op orde te krijgen. Dat anno 2024 dit een probleem is, is schrijnend. Ook al is het volledig verklaarbaar.

12 maart 2024 om 13:27

@backcorner: dat lijkt me nogal een raar statement. Uiteraard is de grootste oorzaak van verkeersovertredingen niet het gebrek aan controle. Jij denkt daadwerkelijk dat mensen opzettelijk 20 km te hard gaan rijden specifiek omdat er geen controle is? Of zou het andersom zijn: mensen begaan minder overtredingen als er meer controle is. Dan heb je een specifieke oorzaak voor de afname van verkeersovertredingen, andersom werkt dat niet zo.

12 maart 2024 om 14:33

@madmarcel sterker nog, meer controle zal ook voor meer overtredingen zorgen. Omdat er meer mensen worden gepakt
@Pijpsteijn heeft wel gelijk dat het allerminst apart is dat Kameroen beweert dat het 'dé voornaamste reden' en legt de schuld voornamelijk op Europa en niet bij hunzelf. Europa heeft natuurlijk meer discutabele regels, zoals dat spelers buiten de EU meer betaald moeten krijgen. Echter, de reden die ze aanvoeren (de jeugd krijgt dan meer kans), is ook weer te begrijpen. Zoals je dus weer kan zien, is de wereld niet zwart/wit maar bestaat uit grijstinten. Er is vaak niet 1 reden of 1 kant die 100% juist is.

12 maart 2024 om 15:56

@madmarcel minder controle = minder druk om je aan de regels te houden = meer mensen die zich niet aan de regels houden. Uiteindelijk dus veroorzaakt door een niet toereikende controle. En ja, ik denk daadwerkelijk dat mensen 20km/u te hard rijden omdat ze weten dat er geen controle is. Flitsmeister bestaat niet voor niets. Anyway, we zijn het vast eens over wat wel en niet hoort!

12 maart 2024 om 16:56

@nr.11: ik denk dat het aantal overtredingen wel zal afnemen,maar het aantal geconstateerde overtredingen zal inderdaad toenemen.

12 maart 2024 om 11:51

Je spreekt jezelf tegen, niemand trekt de racisme kaart. En ze geven in het artikel aan dat ze bezig zijn om dit te voorkomen. Je leest het artikel niet en komt meteen met vooroordeel dat men graag de racisme kaart trekt.

12 maart 2024 om 11:53

Een oorzaak benoemen is niet hetzelfde als schuld geven he..

12 maart 2024 om 13:11

@pijnsteijn: Je bent echt een marginaal voorbeeld van iemand die echt helemaal geen fuck van racisme snapt. Daadwerkelijk niemand rept om racisme, maar toch als het om een andere etniciteit gaat zie je al direct beren op de weg. Waarom zo vooringenomen zijn als je er toch niets van snapt?

13 maart 2024 om 13:41

Je leest dit totaal verkeerd, dus maak je niet zo druk. Niemand houd jou en je gelijksoortigen verantwoordelijk voor deze problemen.

Ik denk (?) dat het minder opviel, vanwege zijn lengte (1.72). Los van zijn haarlijn die al is aangehaald, zie je ook gewoon aan het gezicht dat de beste man nooit 17 kan zijn.

Als Europese clubs er zeker van zijn dat een speler waarvan beweerd wordt dat hij 25 is zou hij ook zo maar een transfer naar Europa kunnen maken. Alleen kan je er met dit soort fraude er voorzichtig van uit gaan dat een midden Afrikaanse speler die zegt 25 te zijn eigenlijk een jaar of 40 is. Daarom zullen Europese clubs liever naar jongere spelers kijken.

Het is wat mij betreft dus een beetje een kip of het ei verhaal. Leeftijdsfraude is al decennia gaande daar. Ook van een Kanu in zijn Ajax-tijd werd al getwijfeld over zijn leeftijd, idem foor Finidi.

12 maart 2024 om 13:09

Wat als er gewoon geen leeftijdsgrens zou zijn? Natuurlijk zou er dan alsnog gesjoemeld worden, gezien het blijkbaar een algemeen probleem is. Ook zonder leeftijdscap zouden er direct andere redenen zijn om te sjoemelen: jonge spelers zijn vaak aantrekkelijker dan ouderen. Maar je haalt wel de voornaamste incentive door van zo'n cap af te stappen, dus je kunt met de tijd mee best wat situaties voorkomen.

Ik snap even niet hoe je dit een kip of het ei verhaal noemt. Het is een algemeen probleem, zo wordt het ook in het artikel aangegeven. Voor voetballers lijkt de leeftijdscap een voornaamste reden te zijn om te sjoemelen. Zegt niet dat er geen andere redenen blijven om het ook te doen.

12 maart 2024 om 13:25

Er is helemaal geen harde leeftijdsgrens. Hatem Trabelsi kwam bijvoorbeeld op zijn 24e vanuit Afrika naar Ajax.

Clubs kijken naar leeftijd om de simpele reden als je zelf zegt: jonge spelers zijn aantrekkelijker dan oudere spelers. Clubs halen een klomp klein en willen daar een eindproduct van boetseren. Vanwege het lage niveau van de competities aldaar is het een risico om uitblinkers van de hoofdklasse naar Europa te halen en hetzelfde te verwachten. Als je dan nog het extra risico hebt dat een 25-jarige speler die je binnen haalt 38 blijkt te zijn en fysiek simpelweg op is dan wordt het allemaal wel heel onlogisch om die gok te wagen.

Als 25-jarigen echt 25 zijn kunnen meer spelers op die leeftijd nog de overstap maken naar Europa op dezelfde manier dat een speler uit de, pak 'em beet, Armeense of Bulgaarse competitie dat kan.

Een beetje kip-ei verhaal, want Europese clubs zijn juist meer wantrouwig juist omdat er met leeftijd geknoeid werd en zijn daarom alleen nog jongere spelers gaan halen.

Als je op een bepaalde leeftijd nog in Afirka speelt en niet bij één van de grote competities daar, dan zie ik clubs eigenlijk sowieso de gok niet meer wagen voor oudere Afrikaanse spelers, de tactische / technisceh achterstand is dan veel te groot.

12 maart 2024 om 14:06

Buiten dat is een niet-EU speler ook gewoon duur. Dan wil je gewoon precies weten wat je binnenhaalt. Dat betekent dat er geen twijfel kan zijn over de persoonlijke gegevens van de desbetreffende speler.

Vandaar dat de IND ook vaak bot-onderzoeken uitvoert bij alleenstaande Afrikaanse vluchtelingen die zeggen minderjarig te zijn en geen ID papieren bij zich hebben. Als een asielzoeker minderjarig is, dan krijgt het automatisch een verblijfsvergunning. Maar de bot-onderzoek van de IND (en Kmar) is omstreden, omdat dit teveel neigt naar etnisch profileren, en dat ligt tegenwoordig erg gevoelig.

Dit staat helemaal los van het voetbalverhaal, maar volgens mij is erg geen goede geboorteregistratie in veel Afrikaanse landen.

12 maart 2024 om 14:09

Men moet sowieso eens af van dergelijk denken. Met etnisch profileren is niets mis als het op juiste gronde is. Je lost geen problemen op door emotioneel te kijken naar praktische zaken en dat geldt andersom ook.

13 maart 2024 om 13:57

/Met etnisch profileren is niets mis als het op juiste gronde is./

In Nederland doen we nog weleens een oogje dicht als het hierop aankomt, maar etnisch profileren is gewoon een vorm van discriminatie en bij de wet verboden.
Dat heeft niks met een praktische aanpak of iets dergelijks te maken.
Je benadeeld opzettelijk bepaalde etniciteiten, met verregaande gevolgen zoals de Toeslagenaffaire ons nog steeds laat zien.

Het probleem bij etnisch profileren is dat etniciteit in je selectiebeslissing als belangrijkste indicator wordt genomen om vervolgens tot een bepaalde actie over te gaan. Je scheert hele groepen over dezelfde kam op basis van aannames en 'bias'...

En hier is volgens jou niks mee?

14 maart 2024 om 00:22

Lees: "op juiste gronden"

Als er een bepaalde anomalie is binnen een etniciteit die ver boven gemiddeld is, is het niet vreemd om daar extra op te letten. Niet als de enige indicator, maar als een factor binnen het geheel. Daar doelde ik op. Etnisch profileren een erg groot deel laten zijn van een bepaalde actie is uiteraard wel fout, zeker als er geen enkele aanwijzingen voor zijn dat etniciteit een rol speelt.

Het bijzondere aan dit verhaal is nog wel dat er dus oprecht mensen waren die geloofden dat die kerel 17 was.

Ik denk als ze door gaan met zoeken in de Afrikaanse spelers dat die 62 nog heel erg laag uit valt.

Dit is slechts het topje van de ijsberg. In Afrika is fraude met leeftijd gemeengoed. Ik snap het ook wel. Zoals hier bij voetballers kan het in je voordeel werken. Zeker als je er niet echt ouder uit ziet en je een aardig balletje hebt leren raken door de jaren heen. Hier in Europa is het wantrouwen voor Afrikaanse spelers inmiddels flink gegroeid. Er komen nog maar relatief weinig Afrikaanse voetballers naar de Europese topcompetities, uitzonderingen daargelaten. Het werkt dus helemaal niet in het voordeel voor Afrikaanse spelers om te knoeien met leeftijden.

12 maart 2024 om 13:41

Kwamen er ooit dan wel veel Afrikaanse voetballers naar Europa?

12 maart 2024 om 20:34

Nou, eind jaren 90 en begin van deze eeuw werd er toch veel ingezet op Afrikaanse spelers. Ajax had bijvoorbeeld George, Kanu, Kanu, Babangida, Ikedia, Oliseh, McCarthy, Yakubu, Obodai, Quansah, Trabelsi, Mokoena, Pienaar. Toen Nigeria in 1996 de Olympische spelen won met vrijwel allemaal jonge internationals dacht iedereen ook dat zij toe zouden treden tot de top landen, maar helaas waren daarvan al veel spelers op hun piek en gingen de carrières van spelers als Ikpeba, Amokachi, West, Babayaro eigenlijk alleen maar bergaf. Na hun 26e hebben ze helemaal niets meer gepresteerd.

12 maart 2024 om 14:14

Tsja als het in Afrika geen ster uitmaakt wat je feitelijke leeftijd is, waarom maakt het dan uit? Ik kan me voorstellen dat je er voordeel uit haalt als je te maken hebt met een jeugdtoernooi, maar dat is niet aan de orde. Pas als je als club zijnde een speler gaat kopen is het meer aan de orde. En wat dat betreft komt er toch nog genoeg uit Afrika? Drogba, Salah, Ziyech, Mazraoui, Minteh (hehe, mag ik hem toch in zon rijtje zetten), Sangare. Clubs kijken ook gewoon naar kwaliteit.

Hahahaha heerlijk bericht hoor waar niemand van staat te kijken. Ik had vroeger ook altijd die gedachte al bij Freddy Adu het grootste talent op aarde waar uiteindelijk niets van terecht is gekomen.

12 maart 2024 om 16:35

Adu was dan ook gewoon een geboren en tetogen Amerikaan,dus vreemd dat je daar die gedachte bij had.

14 maart 2024 om 16:34

Volgens mij is hij geboren in Ghana?

Tja, ik snap het dilemma, maar dit zou toch gewoon voor gigantische sancties moeten zorgen jegens die ploegen? Dit komt overigens niet uit de lucht vallen, maar het heeft me altijd verbaasd hoe simpel de FIFA wegkijkt bij dit soort praktijken. Die mengen zich direct als een Spanjaard een misplaatste kus posteert. Niet correct natuurlijk, maar dit is fraude en corruptie op zo'n enorme schaal dat je dit wel moet(!) aanpakken. Voor ieder lijk dat uit de kast komt, zitten er vaak nog tien elders verborgen.

12 maart 2024 om 14:11

Een andere feitelijke leeftijd, waarom maakt dat dan zoveel uit? Er hangt geen leeftijdsgrens aan dat landentoernooi, dus het moet eigenlijk niet eens een item zijn. Ik kan het me voorstellen dat een grote club die hem wil kopen anders kijkt als zijn echte leeftijd bekend is, maar dat is weer een ander onderwerp. Dat is niet voor dit toernooi toch?

12 maart 2024 om 14:46

Het is niet alleen verboden om te liegen over je persoonlijke gegevens per voetbal, maar ook per wet. Geen enkele wereldwijde instantie keurt dergelijke zaken goed. Het is gewoon pure fraude, heel simpel.

12 maart 2024 om 14:51

Ken jij de Afrikaanse wet zo goed dat je uberhaupt geregistreerd moet zijn? Volgens mij zijn er zat ongeregistreerde mensen daar hoor. Zeker in de dorpen. Heb je ook nog steeds in het achterland in Brazilie.

Tsja in veel van die landen kan je je kind ook alleen maar aangeven in een grote stad die doorgaans veel te ver weg ligt. Je ziet dan ook wel dat veel kinderen daar geboren worden op 1 januari jaar x, want zo vaak gaat men niet naar de stad.

Maar wat maakt de specifieke leeftijd nu precies uit tijdens een groot landentoernooi? Sowieso zitten daar toch geen grenzen aan? De beste speelt. Of die nu 15 of 55 is?

12 maart 2024 om 16:30

Dat verhaal raakt kant noch wal, wil je daarmee soms insinueren dat het de ouders van de beste jongen 14 jaar heeft gekost om het in te schrijven in de basis administratie van Kameroen? Dat gaat er bij mij niet in, iemand heeft een stapel briefjes aangeboden voor een handtekening. Dat lijkt mij veel waarschijnlijker in dit geval, dit is wel een bijzonder schrijnend en overduidelijk geval van leeftijdsvervalsing.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren