Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Recordkampioen richt vizier op PSV: ‘We willen altijd meer’

Laatste update:

In de Wit-Russische hoofdstad Minsk werd er op 26 november van het afgelopen jaar al voorzichtig naar de champagne gelonkt, toen de plaatselijke voetbalclub Dinamo in de 96e minuut alsnog een mokerslag uitgedeeld kreeg. De manschappen van Sergei Gurenko hadden met een 4-1 overwinning FC Vitebsk gedaan wat er van hen verwacht werd en leken op weg om de meer dan een decennium aanhoudende dominantie van BATE Borisov eindelijk te doorbreken. De regerend landskampioen stond zelf immers met nog twaalf minuten op de klok met 3-1 achter tegen FC Gorodeya, waardoor er voor Dinamo geen vuiltje aan de lucht leek. Een benutte strafschop van Vitali Rodionov en een goal diep in blessuretijd van Mirko Ivanic beslisten echter anders.

Door Robin Bruggeman

Het 3-3 gelijkspel dat BATE dankzij deze twee late doelpunten uit het vuur sleepte was namelijk genoeg om Dinamo op onderling resultaat voorbij te gaan, waardoor de club uit het noordoosten van het land voor de twaalfde keer op rij de beste van Wit-Rusland was. De in 1973 opgerichte voetbalvereniging, vernoemd naar de Borisov Automobiel en Tractor Electronica-fabriek, is in het afgelopen ruime decennium bezig aan een ongekende strafexpeditie in de Wit-Russische Vysheshaya Liga met ieder jaar een landstitel sinds 2006. Inclusief kampioenschappen in 1999 en 2002 is BATE met veertien landstitels in totaal ruimschoots de recordhouder, aangezien runner-up Dinamo niet verder komt dan zeven kampioenschappen.

De binnenlandse dominantie van BATE leidt ertoe dat de club zich elk seizoen Europees kan manifesteren en gepokt en gemazeld is in het voorrondevoetbal in de Champions League en Europa League. De Wit-Russen waren de afgelopen tien seizoenen vijf keer op rij van de partij in de groepsfase van de Champions League en vinden nu in de Nederlandse landskampioen PSV de laatste horde op weg naar een nieuwe deelname aan het hoofdtoernooi van het miljardenbal. In een eerder stadium werd al afgerekend met HJK Helsinki en in de vorige ronde moest ook Qarabag FK eraan geloven. Na een 0-1 overwinning in Azerbeidzjan was afgelopen week een 1-1 gelijkspel in eigen huis genoeg voor een plekje in de play-offs van de Champions League.

Huidig PSV'er Nick Viergever speelde acht jaar geleden met AZ in de Europa League tegen BATE. De uitwedstrijd werd toen met 4-1 verloren, terwijl er thuis met 3-0 werd gewonnen.

De laatste keer dat de ploeg door wist te stoten naar de groepsfase van het belangrijkste Europese clubtoernooi was in het seizoen 2015/16, toen de Wit-Russen ondanks een thuisoverwinning op AS Roma roemloos laatste werden in een groep met i Giallorossi, Barcelona en Bayer Leverkusen. De afgelopen jaren werd BATE dus veroordeeld tot het spelen van Europa League en vorig seizoen kende men wederom weinig geluk met de loting: Arsenal bleek een flink maatje te groot en ook Rode Ster Belgrado en 1. FC Köln eindigden uiteindelijk boven de ploeg van de huidige trainer Alyaskey Baga.

De oefenmeester, die na een periode van zeven jaar als assistent vanaf juni van dit jaar zelf de scepter zwaait in de Borisov Arena, zal er echter alles aan willen doen om weer eens deel te kunnen nemen aan de Champions League en afgaande op de resultaten in eigen land staat BATE er momenteel goed voor. De competitie in Wit-Rusland loopt van april tot november waardoor Baga halverwege het seizoen de beschikking heeft over een uitstekend op elkaar ingespeelde ploeg. In eigen land gaat BATE met zeventien wedstrijden en een voorsprong van zeven punten op Dinamo weer ouderwets aan kop, al heeft de uitdager nog wel een wedstrijd te goed.

Ivanic is momenteel met zes doelpunten de topscorer bij de regerend landskampioen en de international van Montenegro en lijkt ook man die voor het meeste gevaar zal gaan zorgen tegen PSV. De selectie van BATE bestaat verder vooral uit Wit-Russen en een enkele Serviër, al werden er onlangs met de Fransman Hervaine Moukam en Ugandees international Kizito ook twee potentiële verrassingen binnen gehengeld. Laatstgenoemde wordt voor een seizoen gehuurd van het Roemeense FC Politehnica Iasi en hoopt in Borisov Champions League-voetbal te kunnen spelen: “Ik had verschillende aanbiedingen op tafel liggen. Er is geen moment in mijn Europese loopbaan geweest dat ik niet om het kampioenschap en deelname aan de groepsfases van een groot toernooi heb moeten strijden, maar BATE is een ander verhaal”, reageerde de 24-jarige aanvaller opgetogen via de officiële kanalen van zijn nieuwe werkgever.

Aliaksandr Hleb, voormalig middenvelder van Arsenal en Barcelona, is op zijn 37e nog altijd actief bij BATE.

Kizito komt bij BATE een ploeggenoot tegen die ook bij de meeste andere voetbalvolgers wel een belletje zal doen rinkelen, aangezien de 37-jarige Aliaksandr Hleb alweer bezig is aan zijn vijfde dienstverband bij de club waar hij een deel van zijn jeugdopleiding genoot. Kizito kijkt ernaar uit om samen te spelen met de voormalige middenvelder van Arsenal en Barcelona: “Ik ben sinds mijn jeugd al een fan van Barça en ik probeer geen wedstrijd te missen. Ik heb de wedstrijden die drie jaar geleden tegen BATE werden gespeeld natuurlijk ook gezien. Daarnaast speelt er hier met Hleb natuurlijk een bekende speler. Ik kan me nog herinneren dat ik vroeger zijn spel bij Arsenal bewonderde. De Londenaren hadden toen een geweldig team, het is mooi dat ik Hleb binnenkort kan ontmoeten.”

Aangezien de competitie wegens een zomerstop stilligt tot 25 augustus zou Kizito weleens zijn officiële debuut kunnen beleven tegen PSV, dat dinsdagavond op bezoek komt in Borisov. De Eindhovenaren zullen daar een tot op het bot gemotiveerde tegenstander treffen, die de goede lijn van de uitschakeling van Qarabag door wil trekken: “We zijn erg blij met het resultaat en de deelname aan de volgende ronde van de Champions League. De twee wedstrijden met de Azerbeidzjanen waren moeilijk, maar hoe er gespeeld werd, wat er goed ging en wat niet, maakt nu niet meer uit. Het belangrijkste is dat we onze taak hebben volbracht. Nu gaan we ons voorbereiden op nieuwe interessante confrontaties met het Nederlandse PSV. We zijn al verzekerd van Europees voetbal in de herfst (in de Europa League, red.), maar we willen altijd meer!”, waarschuwt aanvaller Nikolai Sihnevich.

Denk jij dat PSV ten koste van BATE Borisov de groepsfase van de Champions League gaat bereiken?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wat zou het toch eens lekker zijn voor het Nederlandse voetbal als PSV daar met 3-0 wint. Wat snakken we daar met zijn allen naar. Het is veel te lang geleden, zeker dat het een keer makkelijk gaat. Het is slecht voor je hart

21 augustus 2018 om 00:29

Als het daar dan al 0-3 zou worden dan zou PSV waarschijnlijk wel even op zijn Nederlands eerst 0-2 achter komen thuis

21 augustus 2018 om 10:04

Reken maar niet op die 0-3. Laten we eerst maar zien dat we de schade beperken.

Twee Nederlandse clubs in de CL.. Hoelang geleden was dat? Zou toch wat zijn als zowel Ajax als PSV zich zouden plaatsen. Ik denk dat Kiev een iets sterkere tegenstander is dan BATE. Voor beiden geld: uit de schade beperkt houden en thuis afmaken. Vooral in Oekranie zal het een heksenketel worden. Hopelijk zien we eindelijk eens 2 Nederlandse clubs in de CL na zoveel jaren.

21 augustus 2018 om 01:14

Eerst maar eens deze wedstrijd. Maar van Bommel weet hoe ze dat moeten benaderen. Het moet goed staan, doelpunt is mooi meegenomen. Thuis afmaken!

21 augustus 2018 om 08:18

"twee Nederlandse clubs in de Cl.. Hoelang geleden was dat?"

Ajax en PSV in 2004-2005, als ik me niet vergis...

21 augustus 2018 om 09:56

Ajax en twente in 2010/2011

21 augustus 2018 om 10:16

Inderdaad, je hebt gelijk.

21 augustus 2018 om 10:44

Twee keer in 13/14 jaar dus. Tijd om daar verandering aan te brengen 😉

Bate zal een prima ploegje hebben, maar als ik lees dat er met respect! bijna alleen maar wit-Russen in spelen, mag het toch wel gezegd worden dat het bijzonder treurig en triest is als psv/de kampioen van Nederland dit niet haalt!! ... Ik had verwacht dat het net als bijv. Shakhtar een bij elkaar geraapt team was met Brazilianen en Roemenen en wat Russen maar dat is het dus zeker niet.

21 augustus 2018 om 08:19

"bate zal een prima ploegje hebben, maar als ik lees dat er met respect! bijna alleen maar wit-Russen in spelen, mag het toch wel gezegd worden dat het bijzonder treurig en triest is als psv/de kampioen van Nederland dit niet haalt!!"

Bate heeft sinds 2008 vijf keer de poulefase gehaald van de Champions League en daarin punten gepakt tegen clubs als Juventus, AC Milan, Bayern München en AS Roma. Bovendien hebben ze Qarabag uitgeschakeld en die speelden afgelopen seizoen nog twee keer gelijk tegen Atletico Madrid. Dus een makkie is het zeker niet.

Sowieso hebben AZ en Feyenoord alweer laten zien dat we in Europa helemaal niemand mogen onderschatten.

21 augustus 2018 om 14:51

@cabinessence, dit is goochelen met statistieken. Ik zou ook met afdroogpartijen tegen o.m. Shaktar en Porto kunnen komen, die het tegendeel beweren. De waarheid is, is dat ze de afgelopen jaren ook thuis nauwelijks kunnen winnen, zelfs niet tegen laagvliegers Karabag en Helsinki, en dat ze steevast 4e worden in de poule wanneer ze zich kwalificeren.

Het indekken heeft lang genoeg geduurd, PSV moet gewoon de CL poulefase halen. Bate is een hele kleine club, die opeens heel groot gemaakt wordt. Echt belachelijk.

En het enige wat AZ en Feyenoord hebben aangetoond, is dat ze mijlenver achter Ajax en PSV liggen.

21 augustus 2018 om 15:06

@doncoxxx:

"en het enige wat AZ en Feyenoord heben aangetoond, is dat ze mijlenver achter Ajax en PSV liggen."

Ik hoop dat je gelijk hebt. Maar het is nog maar een jaar geleden dat PSV uitgeschakeld werd door de nummer 4 van Kroatië en Ajax door de kampioen van Noorwegen.

21 augustus 2018 om 16:22

@cabinessence, en het jaar daarvoor haalde Ajax de Europa League finale. Wanneer hebben de nummer 4 van Kroatie, de kampioen van Noorwegen en Bate Borisov de finale gehaald? Die clubs overwinteren zelden in Europa. Ik word zo moe van die angsthazerij.

We moeten een keer stoppen om uitzonderingen als de regel te zien. Natuurlijk is een uitglijder mogelijk, zeker aan het begin van het seizoen. Ajax gaat het heel moeilijk krijgen, maar PSV moet dit gewoon halen, al zal die wedstrijd zo ver weg best lastig worden. Hoe dan ook, het belangrijkste is dat zowel Ajax als PSV totaan de winterstop Europees voetbal spelen.

21 augustus 2018 om 16:53

@doncoxxx:

"we moeten een keer stoppen om uitzonderingen als de regel te zien."

Uitzonderingen?
:
2015: Ajax uit de CL gegooid door Rapid Wien en de EL-poule met Fenerbahce, Celtic en Molde niet overleefd.
2016: Ajax uit de CL gegooid door Rostov.
2017: Ajax uit de EL gegooid door Rosenborg. PSV uit de EL gegooid door Osijek.

Ik ben heus niet zo pessimistisch dat ik echt geloof dat de Nederlandse competitie niet meer van een hoger niveau is dan de competitie van pakweg Wit-Rusland of Roemenië. Maar dat we het al jaren veel te moeilijk hebben in Europa en dat het echt geen zekerheidje meer is dat we wel even doorbekeren tegen clubs uit die landen, dat is gewoon een feit.

21 augustus 2018 om 17:57

Ik moet altijd zo enorm lachen om die zelfingenomenheid en arrogantie van sommige mensen. 'feyenoord ligt mijlenver achter ajax' Er zijn mensen die onder een steen geleefd hebben. Wanneer spreekt iedereen nou eens vanuit het jaar 2018 in plaats van het jaar 2010.

21 augustus 2018 om 18:00

Jij bent van het type half leeg. Dit ook weer. I.p.v. 2016 Europa League finale gebruik je "ajax uit de CL gegooid door Rostov." Zie je waar ik heenwil? Waarom wil je perse de mindere Nederlandse prestaties vergelijken met de topprestaties van anderen? Ik vind dat je alle wedstrijden moet pakken en niet selectief bezig moet zijn.

Ajax heeft de afgelopen tien seizoenen slechts twee keer niet overwinterd in Europa, maar je kan altijd wijzen op die uitzonderingen.

@kevinvermaat, dan hoop ik dat je je kostelijk vermaakt komend seizoen. FF serieus, wat wil je dan? Dat ik Feyenoord mee zie doen om de titel nadat ze weggespeeld zijn door een clubje ter grootte van Helmond Sport en de Graafschap? Feyenoord dat nergens te bekennen is op de Uefa ranglijst voor clubteams.

Ik denk dat ik heel realistisch ben als ik zeg dat AZ en Feyenoord op grote afstand van Ajax en PSV gaan eindigen.

21 augustus 2018 om 22:00

Uitzonderingen op de regel als je 2 x in de 10 jaar met 2 clubs in de CL staat?

21 augustus 2018 om 22:02

Dat ligt er maar net aan. Als Ajax en PSV Europees spelen en zeker CL ben ik daar niet zo ziet zeker van dat het een hele grote afstand zal zijn..

21 augustus 2018 om 08:38

Dus Wit-Russen kunnen per defenitie niet voetballen wil je zeggen? Ik ben het met je eens dat PSV dit op papier zou moeten winnen (kijkend naar budget), maar onderschat ze niet.

Ajax kwam niet voorbij Heracles thuis en PSV had moeite met Fortuna afgelopen week, Bate is 14x kampioen geworden en heeft de laatste jaren vaker CL gespeeld dan PSV en Ajax.

Als Bate zich in zal graven zal het een lastige wedstrijd worden, ik gok op een gelijkspelletje vanavond en dan gaat PSV het volgende week in Eindhoven afmaken.

21 augustus 2018 om 09:11

Nee, dat is niet definitie! Het zou alleen treurig zijn als we ook al door wit-Rusland voorbij zijn gelopen. Ik onderschat ze ook zeker niet maar vind ze door heel veel Nederlanders ook wel overschat. Een klein jaar geleden speelde Nederland tegen wit-Rusland (grotendeels het team van bate). Als psv t een beetje op z’n Europees aanpakt ipv op zijn Nederlands moet dit echt te doen zijn in mijn ogen!!

21 augustus 2018 om 14:54

@panerai, Ajax heeft het altijd moeilijk de wedstrijd na een zwaar Europees duel. Ik zou het ook graag anders zien, maar er volgt na een Europese wedstrijd bijna altijd puntverlies.

Daarnaast wordt Bate elk jaar kampioen en Ajax of PSV niet; je moet het vergelijken met de kampioen van Nederland en als je dat doet, speelt de kampioen van Nederland vaker CL en de kampioen van Nederland halt veel en veel betere resultaten in de CL dan Bate.

Treurig dat fans zich mee laten slepen in de manipulatie van de coaches en journalisten. Shenkie heeft gewoon gelijk gebaseerd op de feiten. PSV heeft een betere selectie en een hoger budget en PSV presteert beter in Europa, ook de afgelopen 5 seizoenen die meetellen voor de Uefa ranglijst.

Ik wens PSV veel succes. Dit zal geen makkelijke ploeg worden om tegen te spelen. En echt niet zo maar even een overwinning daar. Maar als Ajax-fan hoop ik toch dat PSV dit haalt!

Nog even een ander vraagje. klopt het dat het Phillips stadion (nog) niet is uitverkocht voor de return in Eindhoven? Dat zou niet echt goed zijn. Ik denk dat PSV de steun goed kan gebruiken om de CL groepsfase te halen.

21 augustus 2018 om 10:37

Er zijn nog tussen de 2200 en 2300 plaatsen vrij in het Philips Stadion voor de wedstrijd aankomende woensdag.

21 augustus 2018 om 14:56

1999 kaarten over en nog 8 dagen te gaan. Zal gewoon tot de laatste plek gevuld zijn.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren