Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Raiola hekelt statements rond Qatar: ‘Gaan we de Eredivisie dan ook staken?’

Laatste update:

Mino Raiola heeft zondagavond bij Studio Voetbal gereageerd op de statements die tijdens WK-kwalificatiewedstrijden door landen worden afgegeven omtrent het WK in Qatar. De markante zaakwaarnemer vindt het spijtig dat spelers worden ingezet om een stem te laten horen over de mensenrechten in het land. Raiola vindt het een zaak van de FIFA en de aangesloten bonden en is van mening dat de spelers erbuiten moeten worden gehouden.

Ook het Nederlands elftal kwam zaterdagavond met een statement over Qatar. Spelers droegen een zwart t-shirt met daarop de tekst ‘Football supports change’. "Ik vind dat je de politiek weg moet houden van de spelers", aldus Raiola. "Als spelers zelf een statement willen maken is dat prima, daar hebben ze socialmediakanalen voor. De FIFA heeft duidelijk in het reglement staan, dat ze zelf niet naleven, dat je geen politieke statements mag maken tijdens een voetbalwedstrijd. De FIFA moet zeggen: 'De spelers staan erbuiten, dit is iets van de FIFA, van Qatar en de bonden die zijn aangesloten.'"

"Als je toestaat dat je de politiek gaat gebruiken voor het voetbal, wat is dan de volgende stap? Is dan de volgende stap dat we de Eredivisie gaan staken totdat de toeslagenaffaire is opgelost? Dat lijkt me ook een mensenrechtenkwestie in Nederland", gaat Raiola verder. "Dan moet je het doortrekken. Maar de spelers hebben niet besloten om daar te voetballen, dat doet de KNVB en de FIFA. Door het stemgedrag. Dan moet je spelers ook een stem geven waar ze willen gaan voetballen. Gaan we dan ook niet meer naar Amerika? Of tegen Chinese en Russische clubs spelen?"

Raiola, die de belangen behartigt van onder andere internationals Matthijs de Ligt, Calvin Stengs, Donyell Malen en Ryan Gravenberch, geeft in de uitzending aan niet met de spelers gesproken te hebben over de kwestie. "De spelers moeten het zelf weten, maar je wordt een beetje psychologisch onder druk gezet om mee te doen, terwijl ik het fijner had gevonden dat spelers zelf een initiatief waren gestart of op persoonlijke titel iets hadden gedaan, dan dat er een statement moet worden gemaakt via het nationale elftal."

Het steekt Raiola vooral dat er geen duidelijkheid is. Bovendien trekt hij de rol van de KNVB in twijfel. "Als Nederland zo tegen was op een WK in Qatar, ik weet niet of ze dat zijn hoor, dat geloof ik niet, dan hadden ze kunnen zeggen bij de toewijzing dat ze niet mee zouden doen aan de kwalificatie." Overigens vindt de zaakwaarnemer dat het WK gewoon door moet gaan in Qatar, nu de bouw van de stadions in volle gang is. "Als we het niet door willen laten gaan, zullen we de schade moeten betalen die daar geleden is."

Ben jij het eens met Mino Raiola?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
29 maart 2021 om 00:08

in de voetballerij lijkt helaas alles geoorloofd als het gaat om het financiele aspect. treft het ze in de portemonnee dan steken ze meestal graag hun kop in het zand

29 maart 2021 om 20:36

Of als ze een statement maken , zo als bv het Turkse elftal deden met hun saluut , staan er weer veel mensen op het achterste poten. Werd het Turks elftal daar niet voor gestraft? Als het in het regelement van de Fifa staat dat je geen politiek statement mag maken , dan moeten er toch sancties volgen?

29 maart 2021 om 00:08

Bij de toeslagenaffaire zijn duizenden gezinnen verwoest, van scheidingen, depressies tot zelfmoorden. Door toedoen van de Nederlandse staat, en niet door slechte werkomstandigheden.

29 maart 2021 om 00:12

Op basis van de verkiezingen kun je helaas stellen dat die toeslagenaffaire meer dan 50% van de Nederlanders niet al teveel doet.

29 maart 2021 om 00:19

Verschil is dat al die gezinnen gecompenseerd gaan worden en kunnen herstarten met hun leven hoe moeilijk dat ook is.

De slaven die niet in Qatar sterven worden naar een volgend drangproject gestuurd en moeten de rest van hun (waarschijnlijk korte) leven in dwangarbeid afmaken.

29 maart 2021 om 08:02

Dat compenseren moet 1 nog blijken. 2 is pas naar voren gekomen nadat het hele verhaal bekend is gemaakt, het was nooit de intensie om te compenseren. En dat brengt ons naar punt 3 wie zegt dat Qatar haar regelement niet gaat verbeteren in de toekomst?

29 maart 2021 om 13:01

@yamiown Hoe compenseer je gezinnen waar een scheiding heeft plaats gevonden door de ellende van de toeslagaffaire? Er zijn mensen die hun partner dus verloren hebben, mensen die hun kinderen daardoor niet of nauwelijks kunnen zien. Hoe wil je dat compenseren? Hoe compenseer je kinderen die jarenlang in armoede zijn opgegroeid? Die jaren krijgen ze nooit meer terug. Langdurig menselijk leed valt nauwelijks te compenseren, de schade is allang aangericht en niet meer terug te draaien.

29 maart 2021 om 06:10

Kan je mh17 nog herinneren? Rusland die ff een vliegtuig vol Nederlanders de lucht uit schiet? Waarom is daar nooit een statement tegen genaaakt? Waarom hebben we ons dat nooit afgevraagd? En waarom is Qatar dan wel zo belangrijk?

29 maart 2021 om 07:57

Misschien omdat Mh17 nul,nul te maken had met voetballen? Daar is als land al behoorlijk statement tegen gemaakt toch? En nog steeds. Daar hoeven oranje spelers of knvb niet nog een statement aan toe te voegen. Als ze besluiten dat overigens wel te doen is dat wat mij betreft ook goed.

29 maart 2021 om 14:02

Welk statement hebben wij als land gemaakt dan rond Mh17? Zag vorige week nog een bericht dat Nederland in het geheim met Rusland bleef praten over gas. Er is rond Mh17 niks gedaan. Het ligt mooi in een doofpot en we horen Rutte er nooit meer over. Die onderste steen is mooi weggemoffeld. Een vliegtuig met Nederlanders uit de lucht schieten vindt Rutte prima.

29 maart 2021 om 10:29

Dan is het nog steeds geen taak voor de voetballers, maar voor de bonden. De bonden vinden het gewoon allemaal prima, anders zal Europa niet mee doen. Als Europa niet mee doet, volgt Amerika. Mino geeft ook aan als je wilt dat de spelers invloed hebben, moet je hun laten bepalen waar een wk gespeeld wordt. Lijkt me overigens ook geen goed idee, want iedereen kiest hun thuisland of vaderland.

29 maart 2021 om 11:01

Er sterven daar niet alleen maar mensen voor het voetbal. Die 6500 mensen overleden helaas bij alle bouw projecten, niet alleen bij die projecten die te maken hebben met het Wk.
Dat je daar als het voetbal iets van kan zeggen begrijp ik, maar waarom niet bij de rest? Daar hoor ik helemaal niemand over en dat vind ik niet terecht omdat daar net zo veel, zo niet meer doden vallen.

We rijden allemaal op olie die o.a. uit Qatar komt. Qatar is een van de grootste exporteurs van kunstmest, ook naar Nederland, ik heb nog niemand gehoord over een boycot van landbouw producten die daar gebruik van maken. We dragen allemaal kunststof kleding of gebruiken andere plastics die gemaakt worden van diezelfde olie.

Als we die doden allemaal echt zo belangrijk vinden waarom doen we daar dan niets aan?
Van die producten maken wel allemaal elke dag gebruik, nog nooit iemand over gehoord.
Prima wanneer er dan vanuit het voetbal een reactie moet komen, maar zolang we niet zelf bij de pomp vragen om benzine die niet uit Qatar komt, en in de kleding winkel om kleding die niet gemaakt wordt van olie/kunststuf uit Qatar en bij de supermarkt om Nederlandse tomaten die gegarandeerd geen gebruik maken van kunstmest uit Qatar of om producten in plastic verpakkingen die gegarandeerd niet uit Qatar komen dan zijn we met zijn allen niet alleen net zo slap, maar ook nog eens behoorlijk hypocriet.

29 maart 2021 om 11:21

Dat is toch logisch? Een directe link tussen de doden en het voetbal. Niet alle 6500 (het zijn er trouwens meer want sommige landen hebben geen data bijgehouden) zijn gestorven door het WK, maar een deel daarvan wel. Het is erg wat er met de Palestijnen, Rohinya, Oeigoeren,... gebeurt en ik hoop ten zeerste dat er iets aan die mensen hun situatie gedaan wordt, maar die dingen gebeuren zonder link met de voetballerij.

29 maart 2021 om 12:37

Maar hoezo is het logisch dat we van voetballers verwachten dat ze iets doen terwijl er bij al die andere producten net zo goed direct een link is. Die 6500 doden (of meer) vielen niet alleen in de stadions maar in alle industrieen.
Zeker bij de producten die direct uit qatar komen zoals olie, gas of kunstmest is die directe link er gewoon net zo hard maar daar doet of zegt niemand iets van.

Dat die directe link er minder is bij sommige verwerkte producten als kunststof en dergelijke zal best, maar het is wel een hele zwakke verdediging om te zeggen "de doden vielen in qatar, daarna ging het eerst naar china om er kleding van te maken dus er is geen directe link met de doden in qatar".

Voetballers mogen vanuit hun positie best iets roepen van mij. Maar als ze niets roepen, dan zijn ze niets slapper dan dat wij zijn, want wij gebruiken al die producten die rechtstreeks of via een omweg uit Qatar komen, waar ook doden voor zijn gevallen, elke dag en daar roepen we niets over.

29 maart 2021 om 12:51

Die link is er niet tussen voetbal en de mensenrechtenschendingen. Als voetbal morgen stopt met bestaan dan blijft de olie-industrie gewoon verder bestaan. Daar heeft voetbal geen invloed op. Terwijl veel van die bouwwerken die de afgelopen jaren in Qatar gebouwd zijn puur en alleen voor voetbal gebouwd zijn. Veel directer kan een link toch niet zijn?

29 maart 2021 om 13:10

Dat je als voetballers een statement maakt over iets is wat mis gaat rond het voetbal vind ik prima. En dat het voetbal geen of maar een beperkte invloed heeft op misstanden buiten het voetbal begrijp ik, maar de rest van de maatschappij heeft die wel, en daar gaat het mij om. Voor de rest van de maatschappij is er net zo goed een directe link met alle andere doden die daar vallen. Daar hoor ik niemand over, en langs die kant vind ik het niet terecht dat we van het voetbal eisen dat ze iets doen waar we in de rest van de maatschappij gewoon overheen kijken. Dat er doden vallen bij de bouw van voetbal stadions, hartstikke fout, mooi als voetballers daar iets van zeggen. Maar dat er doden vallen in de olie industrie is net zo hartstikke fout, maar er is nog geen autorijder geweest die aan de pomp gevraagd heeft of zijn olie wel op een nette manier uit de grond komt. Dan vind ik het behoorlijk hypocriet om van voetballers te eisen dat ze iets doen terwijl we met zijn allen, bij alle overige dingen die daar vandaan komen waar net zo goed een directe link is niets doen. Kennelijk vinden we het dan minder belangrijk, in ieder geval niet zo belangrijk dat we zelf iets doen.

Ik ben helemáál eens met Mino. De bonden en FIFA horen hier wat aan te doen en de spelers moeten ook zich niet laten misbruiken voor dit. Waar was deze hype tegen China in 2008? Of tegen Rusland in 2018? Het is gewoon makkelijk scoren tegen die rijke moslims in Qatar. Ik als speler zou je zeggen, stik maar in je hypocrisie.

29 maart 2021 om 00:10

Waarom willen sommigen altijd doen uitschijnen dat het alleen tegen Qatar gedaan wordt omdat het moslims zijn? Denk je echt dat heel Europa continue aan het wachten en zoeken is op/naar reden om de moslims eens goed te pakken te nemen?

29 maart 2021 om 01:25

Ik snap dat wel. Waarom? Want kritiek is selectief en gaat vaak maar 1 kant op. Iedereen raakt niet uitgepraat over Qatar en het gaat ook zovaak over Turkije (vooral Johan Derksen en zijn fanschare). Maar waarom praat niemand in de voetballerij over China? Het land dat volgens de VN bezig is met genocide en miljoenen mensen vastzet, castreert, verkracht, vermoord, dwangarbeid laat plegen, verplicht hun geloof te laten vallen etc? Waarom bekritiseerd niemand een voetballer die daar zijn geld gaat verdienen? Of waarom kwam er 0,0 kritiek op Van Bronckhorst toen die daar ging coachen? Hetzelfde kunnen we zeggen over Israel. Dat (mede dankzij de VS) alle mensenrechtenregels aan de laars lapt en schijt heeft aan alles waar de VN voor staat. Als een Jordi Cruijf, Peter Bosz of Fred Rutten daar gaat werken, waarom is iedereen dan opeens blind? Als je zo geeft om mensenrechten, kan je dan met twee maten meten? Is het een goed en het ander niet? Wat nu gebeurd is gewoon selectief en ik snap niet waarom men dit maar niet inziet. Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt.

29 maart 2021 om 09:06

Slechte vergelijkingen. Niemand zeikt op Babel als die in Turkije gaat voetballen. Nu is er gewoon een overduidelijke link tussen voetbal en mensenrechtenschendingen. Daarnaast ken je me niet dus weet je niet hoe ik tegen die dingen aankijk.

29 maart 2021 om 10:07

Groot deel van de arbeidsmigranten waar nu voor opgekomen wordt is ook moslim. Dus inderdaad bijzonder om dat er nu bij te halen. Als er nu in China of Myanmar gevoetbald zou worden, zou er ook ophef zijn over het geweld tegen moslimminderheden Oeigoeren en Rohingya. De enige echt blinde vlek wat betreft onderdrukking van moslims is Palestina. In 2016 stemde de tweede kamer zelfs nog tegen het erkennen van de staat, uit angst dat Israel of de VS boos wordt

29 maart 2021 om 10:14

De Rohinya worden ook nog op grote schaal vergeten. Maar ja anderzijds half Afrika heeft het ook uitzonderlijk slecht door klimatologische veranderingen en daar horen we ook niet al teveel over.

29 maart 2021 om 11:14

Is ook zo, al snap ik dat ook wel. Je merkt dat hoe complexer de situatie, hoe minder de interesse daarin. Deze kwestie in Qatar is makkelijk, want de Qatari buiten de arme arbeiders uit.

Bij de klimaatcrisis heb je geen duidelijke boeman en dan haken de meesten af. Daarnaast raakt het ons zelf, want wat is nou het echt onderliggende probleem onder ondervoeding, ontbossing, stijgende temperatuur, uit de voegen groeiende vleesproductie (met een risico's op pandemieën als gevolg) en het grote energievraagstuk? Bevolkingsgroei. Maar dat is een taboe, want niemand wil graag horen dat ze minder kinderen zouden moeten krijgen. Sterker nog, je krijgt er nog subsidies voor ook als je ze krijgt.

29 maart 2021 om 11:31

Lierse1997, ik zal proberen uit te leggen waarom men denkt dat er zo gereageerd wordt omdat Qatar een islamitisch/arabisch land is.

Eigenlijk is er al vanaf het begin sceptisch gereageerd op de toewijzing van het WK aan Qatar. Eerst omdat het er te warm zou zijn, dan weer omdat het geen voetballand zou zijn, dan weer om vermeende omkopingen van Fifa officials en dan weer om andere redenen. Redenen die je bijvoorbeeld in Brazilie (te warm), Zuid Korea (geen voetballand), etc niet hoort. Ja. ik weet ook wel dat Brazilie minder warm is dan Qatar en Zuid Korea meer een voetballand is dan Qatar, maar de reacties zijn/waren ook behoorlijk buitenproportioneel.

Dan krijgen we de mensenrechtenkwestie. In eerste instantie ging dat ook niet over voetbal (want bij de toewijzing stond dat nog los van de te bouwen stadions). Maar ook hierin waren de reacties minder heftig dan over het WK van Rusland, de Olympische Zomerspelen in Peking of de komende Winterspelen in Peking. Ook over het aanbod van Israel, die het EK dit jaar zou willen organiseren ivm corona, hoor je geen negatieve geluiden.

En om het meer over voetbal-gerelateerde kwesties te hebben: bij de bouw van stadions in Brazilie is er ook heel veel misgegaan. Het is even aangekaart in de meida, maar geen enkel land of vertegenwoordiger sprak over een mogelijke boycot. Nee, maar in Qatar hebben we het er wel over.

Ook in Turkije zijn de zogenaamde mensenrechtenkwesties niet-voetbal-gerelateerd. Maar ook dan wil men statements zien. Dus de opmerkingen dat het "in Qatar om voetbal gaat in tegenstelling tot bijvoorbeeld Rusland of China" klopt niet.

Wat er in Qatar gebeurt is gewoon fout hoor. Ik zou dus ook willen dat dit aangekaart wordt en dat men (overheden, bonden, Fifa) in gesprek gaat met Qatar daarover. Maar de hypocrisie in reacties naar Qatar toe, in vergelijking met reacties op andere landen, maakt het voor mij duidelijk dat het niet alleen om de mensenrechten gaat.

29 maart 2021 om 11:41

@emre61.. Met als kleine aantekening dat het niet om 'vermeende' omkopingen maar bewezen omkopingen gaat. Wel een belangrijk verschil.

Dat het geen voetballand is, vind ik overigens net als jij ook een kulargument. Juist door een toernooi in een niet voetballand te houden, kan je ervoor zorgen dat het meer een voetballand wordt. Het wk 2026 wordt naast voetballand Mexico, ook in de VS en Canada gehouden. Ik denk dat een WK in India bijvoorbeeld ook meer impact zou hebben dan die poging van hun waarbij ze belachelijke bedragen aan spelers als del Piero, Berbatov, Nesta, Wes Brown en Forlan voor een paar maandjes in de Indiase competitie.

29 maart 2021 om 11:57

siepie, je kleine aantekening klopt niet. Er zijn geen rechterlijke uitspraken gedaan daarover, enkel beweringen van zogenaamde getuigen en journalisten en een aanklacht in de VS. Volgens mij lopen er wel onderzoeken, maar je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Dus ja, "vermeende" omkopingen.

29 maart 2021 om 12:14

Kan mij ook nog wel wat ophef herinneren over Rusland. Daar riepen ook veel mensen dat het om omkoping ging. De toewijzing van Qatar was ook wel apart. 12 jaar voordat het toernooi zou beginnen wisten wel al waar het naartoe ging terwijl het normaal gesproken 8 jaar van te voren is. Dit viel toen nog binnen het termijn van Sepp Blatter, iemand die er bij veel voetballiefhebbers niet goed opstond. Als je dan te horen krijgt dat hij WK's gaat organiseren in landen waar enorm veel geld is voed dat wel geruchten. Nog voordat de stadions gebouwd werden was men al op de hoogte van de arbeidsomstandigheden in Qatar. Kan me nog een berekening naar voren halen van een verwachte 4500 doden bij het bouwen van de stadions. Zit je nu toch aardig in de buurt. De kritiek naar Qatar toe is naar mijn mening meer dan terecht. Dit is een enorm groot probleem die de naam van de sport en van de FIFA in een nrgatief daglicht zet. Wel vind ik het behoorlijk hypocriet dat problemen van een vergelijkbare omvang worden genegeerd. Zoals de onderdrukking van de Palestijnen en de genocide op de Oeigoeren.

29 maart 2021 om 13:37

@emre61 - Zuid-Korea geen voetballand? Ze werden vierde op het WK in 2002 (misschien was er sprake van omkoping bij die match tussen Italie en Korea, maar voor de rest fair and square gewonnen). Samen met Japan en Australie, in hoerverre je ze kunt rekenen tot Azie of Oceanie, zijn het de grootste voetballanden in Azie. Voor 2002 speelden Koreaanse legende, Bum-kun Cha, nog voor Leverkusen en Eintracht, en heeft hij met beiden de Uefa Cup/europa League gewonnen. Park kreeg na zijn 2002 de kans om weer met Hiddink naar Eindhoven te trekken, zelfde geldt als Pyo-Lee. Beetje apart om te stellen dat ze in die tijd geen voetballand was.

29 maart 2021 om 14:07

@fcgrun050 Die wedstrijd tegen Spanje had Zuid-Korea de boel ook mooi omgekocht hoor. Niks fair en square gewonnen.

29 maart 2021 om 14:19

@master D - Ja joh? Hoorde daar niet veel over ten opzichte van Italie. En hoe kun je valsspelen na strafschoppen dan?

29 maart 2021 om 14:31

Die wedstrijd tegen Spanje had nooit tot strafschoppen mogen komen. Ook daar werden gewoon ten onrechte 2 Spaanse treffers afgekeurd. Bal over de achterlijn, wat totaal niet het geval was. Andere treffer kwam uit een vrije trap die werd binnengekopt door een Spaanse speler en waarbij een overtreding zou zijn gemaakt. Als daarbij al een overtreding werd gemaakt was dat op een Spanjaard en niet op een Koreaan. Kortom ook daar werd Korea duidelijk geholpen.

29 maart 2021 om 15:12

@fcgrun050 Ik quote even wat ik heb geschreven: "ja. ik weet ook wel dat Brazilie minder warm is dan Qatar en Zuid Korea meer een voetballand is dan Qatar, maar de reacties zijn/waren ook behoorlijk buitenproportioneel." Maar nee, daarnaast is/was het niet echt een voetballand nee

29 maart 2021 om 16:32

@master D - Je hebt een punt. Ik kan mij die wedstrijd ook niet herinneren, dus thanks voor de correctie. Al met al is Zuid-Korea nog altijd best voetbalgek geweest, zelfs in 2002.

29 maart 2021 om 16:37

@emre61 - En dat is juist niet waar. Zuid-Korea is altijd een voetballand geweest. Dat de Koreaanse competitie niet werd uitgezonden op onze televisies, betekent echt niet dat ze daar niet weg zijn van voetbal. Alle Engelse en Italiaanse clubs zijn zo ontzettend populair daar. Dat probeerde ik duidelijk te maken.

29 maart 2021 om 17:28

Ik denk dat ze in Qatar ook aardig van voetbal houden. Dat maakt het nog geen voetballand.

Daarnaast denk ik dat je in eerste instantie de essentie van mijn reactie al miste, maar maakt niet uit.

29 maart 2021 om 01:50

Haha, treurig commentaar. Het valt je niet kwalijk te nemen dat je er te jong voor bent, maar wel dat je niet gaat googlen. Of misschien ben je oud genoeg, maar heb je het geheugen van een zeef. Er is ontzettend veel aandacht geweest vóór de Olympische Spelen in China. Oeigoeren kwamen op TV, tijdens talkshows, docu's werden uitgezonden. Men had het daarnaast ook constant over Tibet. Commentaar is er toen heel veel geweest, duss heel dat gedoe over "hypocrisie" en "scoren tegen rijkje moslims" slaat helemaal nergens op. En Rusland 2018? Daar is minder kritiek op geweest, maar de kritiek was er nog steeds. Is er al jaren.

Maar in Rusland zijn geen duizenden doden gevallen vanwege een toernooi. Een behoorlijk belangrijk verschil welke je gemakshalve negeert.

29 maart 2021 om 08:49

Je zou het ook zo kunnen bezien:De massa begint steeds meer bewust te worden. Laat ze vooral een goed statement neerzetten en laat dit vervolgens nog vaker volgen. Alles wat bijdraagt aan bewustwording van de mens is welkom!Dat moet je niet willen vernietigen door voorbeelden uit het verleden waar we nog niet zover waren (er nog geen bewustzijn was).Wat mij betreft is het enige juiste statement om niet te gaan en misschien nog verder. Wat mij betreft stappen we uit deze totaal corrupte constructie genaamd Fifa.Ja dan maar gevolgen dan maar geen internationaal voetbal. Wat mij betreft staat mensheid en zijn rechten altijd centraal en mogen we hier nog veel verder in groeien. Langzaam worden we allen bewust wat liefde is en hoe ons hiervoor in te zetten, keuzes te maken!

29 maart 2021 om 10:22

Ja, de bonden zouden wat moeten doen. Maar als ze dat niet doet en je staat er niet achter, waarom zit je dan bij de bond? Je hebt zelf de macht om je daarbij aan te sluiten. Dus in wezen stem je er dan ook gewoon mee in. Dat wijzen naar anderen helpt niks. Alsof de Chinesen machtshebbers een boodschap hebben aan mensen die zeggen, he ho, jij bent verantwoordelijk, doe daar eens wat aan? Terwijl het de stichter is van die ellende. Ga je dan wachten tot je zelf de lul bent, of kom je daar tegen in opstand? Hitler kon ook jarenlang aantobben, was ook niemand die zei, hey Hitler, doe 's even normaal. Nee, pas toen het te laat was kwamen we in opstand. Vrijheid en mensenrechten moet je ten alle tijden verdedigen. Of dat nu in Nederland, Qatar, Turkije of China is. Dat is een plicht van elk individu, niet alleen een bond. Met je hele reactie ben je juist hypocriet. Zeg dan gewoon "fuck lives, enjoy football" en mensen, stel je niet zo aan, die 6500 doden waren nodig voor mijn entertainment, dus het is gerechtvaardigd. En China doet het ook, dus dan mag Qatar het ook ... dan zitten we dus op kleuterniveau groep 3. en je verwart bovendien nog dat Rusland wel een voetballand is. Qatar slaat in die zin ook nergens op. Die stadion slaan nergens op en worden weer gedemonteerd na het WK. Je houdt daar puur en alleen een WK voor het geld, niet voor het volk, niet vanwege de infrastructuur, niks, een zandbak met geld. En het is 100 de reden dat mensen worden geã¯mporteerd en in wezen vervolgens worden vermoord onder valse voorwendselen. Alles wordt ze afgenomen. Dat je er dan Moslim als reden bij haalt, sorry hoor ... dan sta je wel erg ver van de werkelijkheid af. Als Moslim zou ik me dan kapot schamen. Stel je dan in ieder geval afkeurend op, dat is dan je statement. Het van je af laten glijden en naar andere wijzen is juist het probleem in deze samenleving.

Er is toch een vrij duidelijke afbakening van dit probleem? Wat is het probleem? Er worden tienduizenden mensen al jarenlang slecht behandeld en er zijn er duizenden overleden voor de uitbouw van accommodatie. Waarom staat die accommodatie er? Door het WK voetbal en om geen enkele andere reden. Voetballers gaan dus voetballen in stadions die speciaal voor hen gebouwd zijn en waar tijdens de constructie ervan mensen zijn overleden. Een 100% directe link met de voetballers en de wantoestanden dus. Als het nationale elftal van Jemen in België komt spelen en een statement wilt maken omdat de Waalse overheid wapens verkoopt aan de Saoedi-Arabiers die ingezet worden in de Jemenitische burgeroorlog (terwijl er in de Belgische grondwet staat dat zoiets niet mag) dan is dat een 100% terechte kritiek, want het is een schandelijk iets waar miljarden mee verdiend worden, maar er is totaal geen link met het voetbal. Zolang er een link is tussen voetbal en politiek of een aantal voetballers en politiek dan moet dan an sich kunnen als er eendracht is over de politieke situatie.

29 maart 2021 om 08:07

Ben ik het wel met je eens. Als een clubje voetballers in naam van hun land een statement willen maken, voor wat dan ook, moeten ze dat helemaal zelf weten. Maar het valt gewoon ook best te verdedigen dat je niet tegen alles een stelling hoeft in te nemen, en dat je met name dat doet als er een directe link is met voetballen zoals nu met de bouw van stadions, ah. Moeilijke kwestie. Wat me irriteert is dat “critici” zich vervolgens gaan uitlaten over de keuze van de voetballers, die in mijn ogen dus te verdedigen valt. Maar als ik het omdraai, dan kan de NOS ook een statement maken en het wk niet uitzenden. Of tijdens de uitzending aandacht besteden aan de zaken in dat land. Ik denk dat als het wk eenmaal aftrapt. Ook zij gewoon handen wrijvend hun zakken aan het vullen zijn.

Voetbal is juist een enorm sterk wapen om dit soort slavernij tegen te gaan. Voetballers kunnen zeggen dat ze niet op bloedvergoten stadions willen spelen en gewoon niet deelnemen. Maar in plaats daarvan dragen ze een shirtje met tekst erop.
Zeker bij het Nederlands elftal is het walgelijk dat ze een voetbalprogramma boycotten vanwege een ractische opmerking die niet racistisch bedoeld was, maar niet een voetbaltoernooi boycotten vanwege slavernij.

En voor de mensen die zeggen 'ja, maar de slachtoffers zijn er nu toch al, dan kan je net zo goed doorgaan'

Door het enablen van dit soort toernooien geef je in principe aan dat het in de toekomst gewoon kan. Volgende toernooien in China waar de Uhyhurs de stadions moeten bouwen? Of in Turkije waar Koerden moeten bouwen? Of in Israël waar Palestijnen moeten bouwen?
Als je echt vooruit wil in de wereld dat hou je het WK in ontwikkelde landen in Europa, Noord-Amerika of in Australië, Japan of Zuid-Korea waar mensenrechten wel worden nageleefd.

Ik heb het interview zojuist gezien met Raiola en ik moet zeggen dat ik het grotendeels met hem eens ben. Hij zegt onder andere dat er niet gevraagd moet worden aan spelers om een politiek statement in iets waar ze zelf niet over gaan. De spelers kiezen namelijk niet waar een wk wordt gehouden. Dat doen de bonden en de FIFA. En hij heeft ook gelijk dat de verschillende bonden vanaf het begin hadden moeten roepen wij doen niet mee aan de kwalificatie. Nu is het too little too late en komen spelers met halfbakken nietszeggende leuzen op shirts. Ik vind dat het wk in Qatar gewoon door moet gaan, de stadions staan er inmiddels al. Ik hoop dat de FIFA en de ook de IOC hier lering uit trekt bij volgende toewijzingen van grote toernooien.

29 maart 2021 om 12:07

Ik zie inderdaad vooral mensen reageren op de titel, maar inhoudelijk zegt Raiola geen verkeerde dingen. Het is ook een beetje makkelijk om nu alle (schijn)verantwoordelijkheid over dat WK bij de spelers te leggen, terwijl dat de laatste zijn (samen met de supporters) die er een zegje over hebben gehad waar dat WK wordt gehouden. Het is de Fifa die het WK organiseert en toeschrijft en het zijn de individuele landen (zoals de Knvb) die daar input in leveren. Als je op voorhand hier al niet mee eens bent (zoals Noorwegen), doe dat dan meteen als bond. Dan heb je er nog invloed in. Ben je het tijdens de bouw het er niet mee eens, spreek dat land dan aan via de Fifa. Die zijn immers opdrachtgever in deze.

Het is ook wat je zegt, straks ga je politiek beoefenen via voetbal. Niet spelen tot een toeslagenaffaire is opgelost is daarin een voorbeeld (niet hetzelfde natuurlijk, maar een voorbeeld).

Of een Fifa er iets van leert, betwijfel ik. Net als de Olympische spelen gaat het namelijk echt vrijwel altijd gepaard met schending van mensenrechten. Al sinds de spelen in 1978 Mexico worden er statements uitgestuurd. Of het nu gaat over het op militaire wijze schoonvegen van wijken (brazilie), het platgooien van dorpen om stadions te bouwen (china) of het sluiten van bedrijven met gevaarlijke processen (rusland). De druk die een Fifa uitoefend op die landen is veel te groot dan veel aankunnen.

Probleem is meer dat we al zes jaar lang weten dat we een WK in Qatar gaan houden en dat het toentertijd al niet oké was, nog voor er een slaaf was gerekruteerd of gestorven. Raiola heeft ergens wel een punt, deze politieke rotzooi zou niet moeten worden opgelost door een stel atleten, maar zien mensen dan niet in dat wij geen WK in Qatar willen? En zolang al die klotebonden de afgelopen zes jaar niks hebben gedaan, behalve flink gegraaid en om die reden een duim omhoog hebben gestoken voor een WK In Rusland een EK over het hele continent en ook een WK in Qatar, dan hoopt het volk dat tenminste de voetballers laten zien echte mensen van vlees en bloed te zijn.

Ik vind dat Mino gelijk heeft en dat hij dit ook goed verwoorden.
Zijn oplossing vond ik overigens ook goed. Laat de spelers/coaches maar beslissen (middels stemmen oid) waar er gespeeld moet worden, dan pas mag je hun aankijken.
De meeste spelers zijn helemaal niet voldoende onderlegd om zomaar even hun mening te geven over Qatar. Het is een gevoelig onderwerp waar sommige spelers geen mening over hebben of misschien niet willen geven.
Dit moet idd gewoon door de bonden / FIFA opgelost worden, niet door een paar atleten.

Ik begin me al een hele tijd gigantisch zwaar te storen aan de heisa omtrent het WK in Qatar. Staat voetbal los van politiek? Of is voetbal een manier om bepaalde zaken aan te kaarten en grenzen te trekken? Blijkbaar vind iedereen dat laatstgenoemde geldt. Nou dan vraag ik mij af waarom het zo selectief moet. Waarom al die kritiek terwijl er over het ander massaal gezwegen word? Waarom is er altijd gezeik als het gaat over een Qatar of Turkije terwijl er elders ergere dingen gebeuren zonder dat iemand erover begint? Ik noem China als voorbeeld. Volgens waarnemingen van de VN vind daar genocide plaats. Miljoenen mensen zijn vastgezet, verkracht, vermoord, gecastreerd, gedwongen hun geloof op te geven, dwangarbeid laten verrichten en alles onder het motto van “heropvoeden”. Hoezo heeft er niet 1 iemand een Gio van Bronckhorst bekritiseerd toen die daar ging werken? En vele andere voor en na hem. Over Israel kunnen we hetzelfde zeggen. Die schenden alle mensenrechtenregels aan hun laars en hebben volledige lak aan de VN. Als een Jordi Cruijff, Mo Allach, Peter Bosz, Fred Rutten etc. daar gaan werken is er niet 1 iemand die ook maar iets van kritiek levert. Maar ondertussen is Turkije een kutland, Erdogan een dictator die compleet gestoord is en moet Qatar geboycot worden. Hoezo word er met twee maten gemeten?

Ik wil niemand in het harnas jagen maar benoem alles en denk hetzelfde over alles of koppel voetbal volledig los van dat soort zaken. Het gaat er momenteel gigantisch hypocriet aan toe en ik snap werkelijk niet waarom iedereen maar shopt in waar ze wel of niet over op kunnen zeiken. Verder ben ik het volledig eens met Mino Raiola dat deze bal niet bij de spelers hoort te liggen. Die staren zich op niks anders dan hun eigen carriere.

29 maart 2021 om 01:53

Misschien moet je beter zoeken, want het is je erg makkelijk afgegaan om de gigantische stromen aan kritiek die men geuit heeft op China, destijds. Erdogan is ook geen persoon waar iemand met westerse waarden veel respect voor kan hebben. Het is een autoritaire zak.

En als spelers het prima vinden om statements te maken op een voetbalveld, door te knielen of weet ik veel wat, dan moeten ze niet zeuren wanneer men vraagtekens plaatst wanneer ze de duizenden mensen negeren die zijn overleden zodat zij een paar weken een balletje kunnen trappen in een woestijn.

29 maart 2021 om 02:10

Ik hoef helemaal niks. Ik lees en hoor dagelijks genoeg en dat voor vele jaren. Als je zelf niet ziet hoe selectief men is in kritiek leveren dan raad ik je een bezoek bij de opticien aan. De hele voetballerij heeft het over niks anders dan Qatar. De eerste persoon in Nederland die iets gelijkwaardigs zegt wbt werken in China, Israel etc. moet ik nog tegenkomen. Nu mag jij Erdogan een autoritaire zak vinden zolang jij het hetzelfde denkt over al die andere schurken met bloed aan hun handen. Doe je dat niet dan ben je zo hypocriet als de meerderheid. En begrijp mij niet verkeerd. Kritiek leveren en statements maken via voetbal is een prima manier om verandering te bewerkstelligen. Maar staar je dan niet blind op het een terwijl je elders weg kijkt. Zelfs een blinde ziet dat dat gebeurd.

29 maart 2021 om 08:08

@almogaver
Het is echt werkelijk niet normaal hoe jij de problemen in China zo afschuift. Terwijl je hier de moreleridder uithangt over de situatie in Qatar. Dat noemen we meten met 2....
Ik zou trouwen ook eens wat meer inlezen over Qatar. Het aantal doden dat er in de media circuleert gaat over het TOTALE aantal doden aan gastarbeiders sinds de werkzaamheden rondom het wk zijn begonnen. Dus als er een gastarbeider een weg aan het leggen is de ene dag of hij was aan het werk in een restaurant en de volgende dag wordt hij dood aangetroffen wordt hij meegeteld.

29 maart 2021 om 08:14

Maar veel van die werkzaamheden zijn er toch juist vanwege het WK? Een vliegveld en snelwegen worden allemaal gebouwd omdat het er een WK komt. Daarnaast bagataliseer jij ook wel een beetje de ernst. Het klopt dat sommigen niet zijn gestorven bij de bouw van de stadions zelf. Ze zijn namelijk gestorven in die vieze kampen waar ze moeten slapen onder erbarmelijke omstandigheden.

29 maart 2021 om 11:01

@interm, gast, leer lezen. Ik schuif geen enkel probleem van China af. Mag jij vertellen waar je dat hebt kunnen vinden.

En ja, ik mag aannemen dat ze daar ook geteld worden. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar zoveel mensen gaan hier niet in de bouw dood. Sterker nog, op bijna geen enkele fatsoenlijke(!) plek in de wereld. Zou nog mooier zijn als je de gevolgen negeert en je enkel focust op een x aantal meter van de bouwplaats af. Lachwekkende reactie van je.

29 maart 2021 om 11:04

@storing, dan heb je het geheugen van een zeef. Of je bent een leugenaar. Er is extreem veel commentaar geweest op China. Er zijn talloze talkshows of discussies anderszijds geweest waarbij men sprak over het boycotten van de Spelen.

Verder kun je willen lullen over Israel, maar dat heeft hier natuurlijk niets mee te maken. Dat is een ander stuk (terecht) kritiek. Als je niet begrijpt dat er kritiek is omdat je een sportfeestje gaat vieren in een land en daarmee al het onrecht negeert én jij wil dat naast dagelijkse mistanden leggen, dan ligt het toch echt aan jou.

Sport werd al gebruikt, of misbruikt, voor politieke doeleinden. Zie WK1978 in Argentinië. Ben er in principe wel mee eens dat sport en politieke gescheiden zouden moeten zijn, maar in de praktijk moeilijk haalbaar is. Waar was Mino toen ze in de Premier league moesten knielen? Het WK2022 heeft direct invloed op het voetbal en dus is dit wel 'erger' dan politiegeweld in Amerika.

Veel toernooien zijn al politiek over de rug van de sporters (rusland, China, Qatar, Argentinie). Het voordeel van voetbal is dat het ongeveer de grootste sport is, alle deelnemers zijn miljonair. Bovendien is het een teamsport.

Dat maakt het geschikt om een statement te maken. Ik snap dat het voor een individuele hordenloper lastig is om een toernooi te boycotten, voetbalmiljonairs kunnen dat wel doen. Zou van grote klasse getuigen.

Op zich zegt Raiola geen hele gekke dingen, maar dan kun je het ook omdraaien. Dan moeten de spelers Oranje ook niet als een platform gebruiken voor politieke zaken, zoals bij het statement tegen racisme/VI. Doordat ze dat hebben gedaan is het nu niet onterecht dat er ook naar de spelers wordt gekeken over een politiek issue dat veel dichter bij het voetbal staat én een flinke link heeft naar racisme. Er wordt nu gedaan alsof de spelers slachtoffers of pionnen zijn in een politiek spel, maar ze zijn dit zelf begonnen met hun eerdere statement(s). Dan hadden ze die ook op persoonlijke titel moeten doen en niet als de gehele Oranje selectie. Daar hoor ik Raiola dan weer niet over. Dan wordt het wel een beetje eten van twee walletjes.

Ik kan me nog een tijd herinneren, heel lang geleden, dat dit een voetbalsite was waar je lekker over voetbal kon ouwehoeren.

Raiola heeft helemaal gelijk maar het aan de spelers zelf overlaten is ook niet altijd een goed idee. Wij hebben bij Oranje spelers die keihard optreden tegen feestfiguur zwarte piet en deze zogenaamde vorm van racisme keihard willen aanpakken.
Over de toeslagen affaire waarbij tienduizenden voornamelijk niet westerse allochtonen op basis van hun achtergrond zwaar zijn gedupeerd, voor Nederlandse begrippen het toppunt van racisme, hoor je ze dan weer niet.

Tsja, hij heeft natuurlijk wel een punt, maar in andere discussies hebben de spelers dit ook niet aan de bonden overgelaten. Statements omtrent racisme et cetera. Het is dan natuurlijk een beetje cru als ze nu ineens allemaal hun mond besluiten te houden. Raiola heeft ergens wel gelijk hoor, maar het ligt nou eenmaal anders.

Hele leuke woorden van Mino, maar dit WK is nog onder de oude corrupte bende aan Qatar gegeven.
Fifa heeft nu al nieuwe regels ingesteld dat je moet kunnen overleggen dat de mensenrechten o.a. in het land goed geregeld zijn.
Hetzelfde als met de racisme, want hoe lang zien we al die filmpjes voorbij komen voor grote wedstrijden.
En het zal toch nooit verdwijnen, want er zullen altijd bekrompen mensen blijven die in kleuren denken.
Moeten volgens Raiola iedereen dan stoppen met knielen voor de wedstrijden of dat dan weer niet.

Welke landen hebben er destijds allemaal voor de combi Rusland en Qatar gestemd dan? Daar ligt de kern van het probleem. Ook grote voetballanden hebben ermee ingestemd. Nu kunnen ze allemaal mooi roepen "ich habe es nicht gewusst" maar bijvoorbeeld de grootste sportbond ter wereld (de Duitse Dfb) heeft dacht ik ook gewoon prinsheerlijk voor Qatar gekozen. Duitse bedrijven hebben stadions gebouwd en Bayern loopt nu ook met Qatar Airways op de mouw. Hoe hypocriet wil je het statement van de Mannschaft dan hebben?

Wat een oenige vergelijking. De doden (slaven) in Qatar zijn geen bij de bouw van de stadions die enkel gebruikt zullen worden voor het WK. Een betere vergelijking zou het zijn als de Nederlandse overheid het gevorderde geld van de gedupeerde van de toeslagenaffaire zou gebruiken voor de bouw van nieuwe stadions en we daar een WK in gaan spelen. Ik denk dat we dan zomaar een klein beetje boel ophef zouden krijgen. Sowieso zijn die ja maar hunnie argumenten zo'n gigantisch zwaktebod. De samenleving wordt echt steeds dommer. Slavernij is slecht, de toeslagenaffaire is ook slecht, het een sluit het ander niet uit en door het 1 te boycotten lraat je het ander niet goed. Je zegt ook niet tegen een collectant van de kkrbestrijden, pff over aids hoor ik je niet. Althans, dat hoop ik.

Het is niet voor niks dat Sepp Blatter moest oprotten bij de Fifa.
Dat we naar Qatar gaan om te voetballen was om hem een nieuwe dikke villa te geven ergens aan het strand.
De statement (als je het zo mag noemen) sloeg sowieso nergens op want je kan het op 100 manieren interpreteren; niks wijst naar Qatar en de 6500 doden die daar gevallen zijn.
De andere kant is dat die mensen uit eigen beweging daar naartoe gaan om te werken maar de discussie is dat Qatar ze als slaven behandeld. Als wij onze Poolse arbeiders zo zouden behandelen hadden we allang een dikke rel aan onze broek hangen maar, omdat onder onze bodem niet miljoenen liters olie zit spelen er andere belangen.

Raiola zegt hier eigenlijk niks gek. Ik zit ook niet steeds te wachten op een politieke statement van een sportman. Kennelijk is er een doelgroep die daar wel nood aan heeft. De FIFA moet dit met Qatar regelen, zij moeten daar wat aan doen en niet de spelers.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren