Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘PSV heeft Marokkaanse talenten, maar het komt er bijna nooit helemaal uit’

Laatste update:

PSV laat de afgelopen jaren diverse talenten vanuit de jeugdopleiding doorstromen naar het eerste elftal en onder hen bevonden zich Ibrahim Afellay, Ismaïl Aissati en Zakaria Labyad. Toch zijn er ook veel talenten met een Marokkaanse achtergrond die de hoofdmacht in Eindhoven nooit bereiken.

/

De Brabantse club is van plan om voor deze doelgroep een vertrouwenspersoon aan te stellen, vertelt hoofd jeugdopleiding Art Langeler aan Voetbal International. “Er is hier in de afgelopen jaren een aantal dingen niet goed gegaan met buitenlandse talenten. Zonder het goed of slecht te noemen; het is een andere cultuur en daar moeten wij mee leren omgaan”, weet de beleidsbepaler.

“We hebben om en nabij twintig Marokkaanse talenten in de opleiding. Stuk voor stuk jongens met grote potentie, maar het komt er bijna nooit helemaal uit. Dat is een belangrijk aandachtspunt.” PSV ondervindt op dit moment problemen met Zakaria Bakkali; de achttienjarige aanvaller brak begin vorig seizoen door, maar belandde daarna in een dip en komt nu helemaal niet meer in actie in Eindhoven.

Vind je dat PSV de zaken op deze manier goed aanpakt?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

''zonder het goed of slecht te noemen; het is een andere cultuur en daar moeten wij mee leren omgaan”,
Ik vind dit een geweldige zin, tuurlijk zijn sommige spelers met een andere achtergrond anders dan de normale (blanke) Nederland, daar moet je gewoon een manier in vinden om goed mee om te gaan.

Verschillen zijn heel makkelijk te zien en te noemen, een Drenthe of Elia geven hun geld makkelijk uit aan auto's of materiële dingen, een Blind of Huntelaar spaart dat geld gewoon veel liever, zo zijn er gewoon veel meer verschillen en in Nederland zijn we snel om gelijk te roepen van wat Elia of Drenthe doen is fout en verkeerd maar niet omdat ze er anders mee omgaan dan een gewone Nederlandse jongen betekent dat het fout is, ieder persoon zit anders in elkaar en zeker jongens met een andere cultuur daar moeten we in dit maatschappij gewoon een manier vinden om er samen uit te komen.
Het heeft gewoon ook een heel simpele reden waarom Nederlandse jongens met een ander cultuur vaak voor het buitenland en geld kiezen dan een gewone Nederlander, een Nederlander met Marokkaanse of Surinaams achtergrond hebben vaak een familie thuis zitten die ze moeten onderhouden, bij de normale Nederlander heeft grootste deel van de gezin al een goede baan waardoor ze eerder aan hun eigen ontwikkeling denken dan aan het geld, zo zijn er veel meer dingen op te noemen waarom andere cultuur eerder een keus maken dan de normale Nederlander.

24 september 2014 om 14:02

Eens. Het wel benoemen maar zonder te polariseren, daar kan menigeen nog wat van leren. Het zou me heel veel deugd doen als de reacties onder dit artikel allemaal net zo volwassen en genuanceerd zullen zijn

24 september 2014 om 14:42

Vind het juist een verschrikkelijke zin. Ik wil nu niet meteen voor racist worden uitgemaakt, maar misschien wordt het juist tijd dat zij met onze cultuur leren omgaan. Ik denk dat Nederland al moeite genoeg heeft gestopt in het begrijpen van allochtonen, met nog altijd maar zeer weinig progressie volgens mij. Waarom zouden wij moeten 'leren' omgaan met hun cultuur, als blijkt dat die jongens keer op keer hun potentie niet benutten, door wat voor reden dan ook.
Een slim persoon zou denken, hee, misschien doen wij zelf wel iets niet goed, laat ik mij aanpassen aan de Nederlandse cultuur, want die knapen die van origine Nederlanders zijn, zijn technisch eigenlijk minder begaafd dan wij, maar breken wel door.

24 september 2014 om 15:02

1 ding wat je hier door de vingers ziet: Art Langeler is hoofd opleiding van Psv, en niet minister-president van Nederland. Natuurlijk moeten die jongens zich aanpassen, maar als dat niet gebeurt en PSV daardoor allerlei talenten ziet falen kan ik me best voorstellen dat ze daar wat extra moeite in gaan steken. Je moet eenieders doel goed voor ogen houden. Het is niet aan PSV om het integratieprobleem van Nederland op te lossen hè.

24 september 2014 om 15:02

@hernanes
Ik vind dit geen racisme. Wel trotsheid op eigen cultuur, normen en waarden. Maar je moet het zo zien, mensen uit andere landen kunnen nooit 100 % Nederlands worden. Ze kunnen voor een groot deel de Nederlandse taal en cultuur leren kennen, maar er blijft iets wat ze zelf dragen. Dat iets is voor de Nederlander niet 1,2, 3 te begrijpen, omdat hij die gewoon niet kent.

Juist door de verschillen te leren kennen, deze te benoemen en daar iets aan te doen worden deze verschillen kleiner of althans de keuze voor andere handelingen begrijpelijker.

Bovendien moet je niet vergeten dat voetbal een internationale sport is. Mensen die hier komen voetballen, moeten het een en ander van Nerderland oppikken, maar dat betekent niet dat ze hun identiteit door de play moeten spoelen. Zeker talentvolle voetballers kunnen ieder moment naar een ander land en naar een ander cultuur verhuizen. Er is een stukje 'ik' wat je moet blijven behouden.

Waarom zouden wij moeten leren omgaan met andere culturen? Dit is best een goede vraag. Het probleem is dat Nederlanders verwachten dat jij als buitenlanders volledig dient te assimileren met Nederland, haar cultuur, geschiedenis en normen en waarden. Dat is heel wat anders dan leren omgaan met Nederlanders en weten dat je in Nederland woont en dat er andere normen en waarden heersen. Behalve dat de eis om te assimileren zelfs onmenselijk is - je kunt niet eisen dat mensen hun identiteit vergeten, dit is absurd - is uit onderzoek gebleken dat mensen het beste kunnen presteren/floreren/ tot hun recht komen in een voor hen veilige omgeving. Een omgeving waar zij zich thuis voelen. Om dat gevoel te krijgen is enige kennis van de Nederlanders voor de normen en waarden van de andere culturen (en de gebruiken) cruciaal. Zo bereik je deze mensen het best, en doordat je ze bereikt voelen zij zich meer geaccepteerd en verbonden met hun omgeving. Door dat niet te doen blijft een buitenlander zich continu buitenlander voelen, of anders, niet begrepen etc.. en dat is psychologisch heel zwaar.

Voor jou is het wellicht normaal om je Nederlands te voelen. Je woont in je eigen land en voelt een band met jouw land en jouw cultuur. Je voelt je als het ware thuis. Maar als buitenstaander kan dat niet zomaar. Ik zeg niet dat die mensen zich onveilig voelen. Maar onbegrepen. Niet thuis. Naar mijn mening is Nederland inmiddels zo multicultureel dat juist iedereen verplicht is om interculturele communicatie te leren. Wij moeten leren hoe we met elkaar moeten omgaan. Het is eigenlijk beschamend dat we wel onze best doen om met een hond, kat een computer of een apparaat proberen te leren communiceren, maar weigeren ons te verdiepen in de mensen van de andere culturen.

Dit geldt uiteraard niet voor alles en iedereen. Naar mijn mening denk je te makkelijk over dit probleem.

24 september 2014 om 15:10

aanpassen aan de nederlandse cultuur is dat je taal leert spreken dat lijkt me meer dan genoeg , of moeten de mensen met een indiase of marokaanse cultuur ook hun haar blond verfen?

24 september 2014 om 15:38

Want alle Nederlanders zijn blond?

Het is een feit dat buitenlanders zich aan moeten passen aan Nederland en niet omgekeerd. Ik heb ook, met heel veel moeite, Nederlands geleerd. Het is simpel: Als je in een land wil wonen pas je je aan aan dat land en het land niet aan jou. Ja, dat is moeilijk en ja, dat kost tijd. En je moet je gewoon naar de Nederlandse normen en waarden gedragen. Mijn vrouw komt uit Zweden, we wonen nu in London, maar dat was voor haar ook heel moeilijk in het begin. Maar moet je iets niet doen omdat het moeilijk is?

@narsingh hou toch eens op met alles op India betrekken, fijn dat je daar vandaan komt voor jezelf, maar dit heeft daar weinig mee te maken verder. Over het algemeen passen Aziaten zich overal vrij goed aan.

24 september 2014 om 16:10

@stravven

Je zegt het goed 'aanpassen' en niet 'assimileren' zodat je niet meer weet wie je eigenlijk bent. Sommige normen en waarden kun je delen omdat ze gemeenschappelijk zijn, sommige normen en waarden kun je delen omdat ze niet gemeenschappelijk zijn - maar ook niet met je eigen (uit de andere cultuur meegenomen) ik botsen -, sommige normen kun je delen omdat ze wel met je eigen ik botsen maar dusdanig gering dat je niet met jezelf in conflict komt, sommige normen en waarden kun je niet delen omdat deze je voor een spagaat plaatsen tussen 'je eigen uit eerdere cultuur verkregen normen en waarden' en 'de nieuwe normen en waarden van de nieuwe cultuur'. Pas jij je bij dat laatste ook aan dan kom je in conflict met jezelf. Dat kan een tijdje goed gaan, maar je kunt dit niet delen. Naar de mensen met je eerdere culturele achtergrond voel jij je normloos (want je hebt bepaalde normen en waarden geschonden), en pas jij je niet aan (en wordt dit je kwalijk genomen) voel jij je in dat andere nieuwe cultuur niet helemaal opgenomen.

Overigens is aanpassen aan de Engelse cultuur heel wat anders dan aan de Nederlandse cultuur. Juist veel allochtonen voelen zich in Engeland wel begrepen en onderdeel van de samenleving.

24 september 2014 om 16:15

Maar kom op 99% van die jongens waar Langeler het over heeft nu is hier geboren man, hebben helemaal niks met hun roots en zijn daar gewoon Nederlander.. Die zogenaamde cultuur stoor ik me zo aan, want ze kennen het niet behalve van tv en internet, zelfde als in mijn tijd als Surinaamse meids die nog nooit daar waren geweest gaan doen alsof ze Surinaams zijn en Nederland kaka is.. Daarbij moet je je gewoon meer aanpassen hoor en niet denken dat er rekening word gehouden met.. Juist als je echt je best doet word er rekening mee gehouden..

24 september 2014 om 16:39

Narsingh, aanpassen aan de Nederlandse cultuur is meer dan alleen de taal spreken. Je aanpassen aan de andere normen en waarden en meedoen om deze te beschermen. Je kunt wel alleen willen profiteren van de voordelen die het land biedt, maar er zijn ook gewoon plichten aan het wonen in het land. Participatie noemen ze dat. Wil je hier niet aan mee doen, waarom kom je dan überhaupt hierheen of waarom vertrek je dan niet?

Hiermee wil ik trouwens niet zeggen dat je je eigen cultuur maar moet laten vallen, maar deze moet je gebruiken binnen de normen en waarden die in Nederland gelden en je moet ze niet koste wat kost door willen zetten.

24 september 2014 om 16:44

@manonthemoon
Je moet echt niet generaliseren. Dat is al een groot probleem. Jij kent enkele voorbeelden, nare ervaringen, en maakt dat deze voorbeelden op alle anderen van toepassing zijn. Generaliseren is een dooddoener in dergelijke situaties en communcatiefout nummer 1 tussen mensen met verschillende culturen.

Ten tweede, jij hebt het recht niet om te stellen dat mensen met een andere culturele achtergrond niets van die achtergrond meedragen en die ook niet mogen meedragen. Dit is best brutaal. Het feit dat mensen hier geboren zijn en vloeiend Nederlands spreken, op Nederlandse sport en school hebben gezeten betekent niet dat ze 100 % matchen met een ieder ander Nederlander. Zeker niet, want thuis worden naast de Nederlandse normen, waarden ook andere normen en waarden meegegeven. In sommige huizen ook andere talen gesproken. Bovendien is de humor in de verschillende culturen ook anders en de banden met familieleden ook anders.

Net zoals jij heel veel waarde hecht aan je eigen roots, en de Nederlandse cultuur bewaakt of wenst te bewaken (wat je goed recht is), geldt dit ook voor al die andere mensen. Ook zij hebben het recht om te weten wie ze werkelijk zijn, waarom ze anders zijn, zodat ze een met zichzelf kunnen worden en ook in deze samenleving kunnen floreren.

24 september 2014 om 17:30

Uh wat moet ik niet doen misschien moet je iets meer leren hoe je je dure woorden wilt gebruiken en de definities iets beter begrijpen. Ik generaliseer niet jij doet allerlei aannames vriend. En het is een feit dat deze jongens niet hier zijn gekomen op hun 8e of 12e of whatever maar hier geboren en dus sowieso de Nederlandse cultuur wel kennen hoor zoals je zelf ook zegt maar zich vaak gewoon niet willen! aanpassen.

Ja ik geef daar een voorbeeld van uit eigen ervaring, ik zeg niet dat je je 'eigen' cultuur moet laten vallen ofzo maar velen overdrijven, ik ben geboren in Amerika trouwens en mijn vader komt uit Suriname en mijn Moeder uit Engeland, en wij zijn gewoon een vrij Nederlandse familie inderdaad geworden, echte kaaskoppen, zoals het hoort imo, maar zodra je ons leert kennen kan je er niet omheen dat ik ook andere invloeden heb vooral de Amerikaanse..

"het feit dat mensen hier geboren zijn en vloeiend Nederlands spreken, op Nederlandse sport en school hebben gezeten betekent niet dat ze 100 matchen met een ieder ander Nederlander." Wie heeft het over matchen met iedereen?? Maar jij wilt ontkennen dat ze zich moeilijker aanpassen als Turken of Surinamers? Tja ik ben gewoon eerlijk hoor..

Nederlanders passen zich al genoeg aan hoor vind ik. Je bent hier geboren, gaat hier naar school, sporten, vrienden alles tuurlijk is het leuk om te weten dat je Turks, Marokkaans, Surinaams or whatever bent, het is leuk om op vakantie te gaan, familie te bezoeken, misschien ooit definitief zelfs te gaan wonen maar nu woon je in Nederland! En het is een wisselwerking he maar ik vind gewoon niet dat het ligt aan Nederland of autochtonen die zich niet aanpassen aan allochtonen maar eerder andersom.. En ja mijn hele punt is ook je bent hier opgegroeid alles he zoveel anders ben je dus helemaal niet! En nog voor de duidelijkheid die verschillende culturen ook de Marokkaanse hebben Nederland verrijkt he! Maar Nederland moet Nederland blijven, net als zwarte piet haha ik ben gekleurd en zal met mijn kinderen altijd sinterklaas vieren..

Maja imo is het ook allemaal opvoeding, want veel van die jongens word niet echt wat geleerd waar er bij Nederlandse gezinnen ook gewoon meer word gefixt voor je door je ouders..

24 september 2014 om 18:05

@manonthemoon
"zelfde als in mijn tijd als Surinaamse meids die nog nooit daar waren geweest gaan doen alsof ze Surinaams zijn en Nederland kaka is.. " hier generaliseer jij. 'zelfde als' doel ik op.

Wij vinden beide dat mensen zich tot op een bepaalde hoogte zich moeten aanpassen aan andermans cultuur. Wij verschillen in de mate van aanpassing. Naar mijn mening moet het aanpassen alleen gebeuren op de punten waarin jij je als persoon niet in conflict raakt met jezelf (dus ook de andere ik). Soms kan dat, en in sommige omstandigheden kan dat niet. In die laatste gevallen dien je elkaar met respect te behandelen en elkaar in de eigen waarde te laten.

Conflicten ontstaan op het gebied van de verschillen, niet op het gebied waar ze elkaar overlappen. De overlapping tussen Nederland en Suriname is groter dan bijvoorbeeld Nederland en Marokko. En de overlapping dus het westers denken (engeland en de US) met Nederland is eveneens groter dan die met een land als Marokko.

De mate van aanpassing is afhankelijk van de mate waarin jouw cultuur / normen en waarden conflicteren met de in Nederland overheersende cultuur /normen en waarden. Het belangrijkste in die aanpassing is dat je elkaar de ruimte biedt om van gedachte te wisselen en in de eigen waarde gelaten wordt. Dat je elkaar met respect behandelt, ook al verschil je van mening over cruciale punten. Dat je niet met drogredeneringen en continu met misinterpretaties te maken krijgt, maar dat jij zonder op de man te spelen een kijkje kunt laten nemen in elkaars verschillende werelden. Zo vergroot je elkaars inzichten. Zo leer je elkaar begrijpen.

Ik wil niet mij teveel uitwijden, maar er is in Nederland voldoende geschreven over de werkelijke onbegrip waar deze allochtone jongeren mee te maken krijgen. Het is een serieus probleem.

24 september 2014 om 15:06

Ik heb in de eerder aangehaalde topic over Bakkali al over interculturele communicatie en vooral het gebrek daaraan gesproken. Naar mijn mening is dit inderdaad een structureel probleem en de hoofdreden dat PSV haar grote talenten van andere culturele achtergrond niet weet te behouden.

Ik neem het ook PSV kwalijk dat dit nu pas wordt aangepakt. Het is eigenlijk veel te laat. Maar beter laat dan nooit.

24 september 2014 om 16:08

Echt gezinnen onderhouden!? Dat is echt zo een kul he! De familiebanden zijn sterker inderdaad als bij autochtone Nederlanders maar zeker de jongens van de generatie nu hoeven hun ouders echt niet te onderhouden! Bij de generatie Kluivert was dat nog enigszins van toepassing.. Verder heb imo wel gelijk wat betreft de verschillen er zijn gewoon degelijke verschillen, verschillen die vaak negatief worden uitgelicht voor de allochtonen en positief voor de autochtonen, alleen omdat dat 'normaal' is hier..

Tja dan kan je zeggen, dat is normaal daar moet je je aan aanpassen maar dat is te makkelijk, het zit in de karakters en cultuur, echter denk ik bij veel Antilianen en Marokkanen wel degelijk is van kom op je kan er wel iets meer van leren van de westerse cultuur hoor, zie Turken en Surinamers die zich toch beter aanpassen.. Maar in betrekking tot voetbal ook, Marokkanen zijn kapot technisch, fysiek meestal wat minder maar voetballend meestal beter als autochtone Nederlanders en toch halen de autochtonen eerder de top, misschien dus wel ook even bij jezelf te rade gaan.. Daarnaast inderdaad als autochtonen weer niet te makkelijk denken van pas jij je maar aan..

24 september 2014 om 16:56

Je hebt het hier meestal over 2e of 3e generatie. Dat zouden al autochtonen moeten zijn en zijn allen in de Nederlandse cultuur opgegroeid. Maar bij dat laatste is het fout gegaan. Vaak trekken deze mensen met elkaar op en ook wonen ze meestal in dezelfde buurt. Oftewel, ze zitten liever bij mensen van de eigen cultuur in plaats van dat ze zich onder de Nederlanders bevinden. Mij prima hoor, maar dan is het ook een eigen probleem en ik vind dan ook niet dat PSV hier aan moet beginnen. Als die jongens zich na 15-20 jaar in Nederland nog steeds niet thuisvoelen in de Nederlandse cultuur, hoe kunnen ze dan ooit een stap hoger zetten naar het buitenland, waar ze zich in korte tijd moeten aanpassen?

24 september 2014 om 17:12

Precies je verwoord het prima! Het zijn ook autochtonen eigenlijk en geen allochtonen. Maar hier is nog een laatste gesture van NL mogelijk en dat is wanner het positief of negatief is je ze dan ook neerzet als Nederlanders.. Psv speelde met 11 Nederlanders, maar als het negatief is dan Maher gewoon een Marokkaan. Beeldvorming is het enige wat NL nog kan doen, verder ligt het in mijn ogen nog geheel aan hun cultuur en niet willen aanpassen. Psv moet hier in mijn ogen ook echt niet aan beginnen!

Ik heb een super mooie nieuw gebouwde moskee erbij in mijn wijk, als ik naar de kerk ga mogen we in een buurtcentrum... Nederland is scheef en maakt het imo soms wel moeilijk om echt trots op te zijn, als 'allochtoon' snap ik daarom soms weer wel waarom je vasthoud aan je roots waar je eigenlijk niks van weet, want NL volk is niet bepaald trots, autochtonen moeten trotser zijn maar dan heb je ook weer een groot gedeelte die je dan meteen als racist wegzetten..

Krijgt de materiaalman ook een vertrouwenspersoon? Kan aan mij liggen hoor, maar ik vind dit wel zo raar, alsof elke Marokkaan een handleiding heeft die een Nederlander niet snapt, of wie dan ook. Ik bedoel, we houden toch allemaal van het spelletje? Uiteindelijk gaat het om de juiste mentaliteit gepaard met talent, als de mentaliteit niet schort, bij een Marokkaan of een Nederlanders of iemand uit Peru, dan is dat toch jammer voor diegene, zoals Bakalli, dat gewoon een verwend nest is.

24 september 2014 om 14:10

Daar heb je enigszins wel gelijk in, echter kan het door cultuur wel zo zijn dat je anders tegen bepaalde zaken aan kijkt of op een andere manier aangepakt dient te worden.
PSV had toentertijd ook veel problemen met de jongens uit Zuid-Amerika, die zich onder Huub Stevens niet op zijn gemak voelde, terwijl ze onder Hiddink wel de pannen van het dak speelde.

Daarnaast denk ik dat het voor jeugdige spelers prettig kan zijn als er een onafhankelijk iemand is waar je mee kunt praten wanneer je het moeilijk hebt met school/thuissituatie/sport. Wanneer er echter niet voldoende kennis binnen deze personen zijn over (bijvoorbeeld) de Marokkaanse cultuur of het islamitisch geloof doet PSV er verstandig aan om een persoon te benaderen die deze kennis wel in de huidige organisatie kan toevoegen.

24 september 2014 om 14:25

Klinkt alsof degene die er nu zit, als vetrouwenspersoon, niet echt te vertrouwen is als je geen Nederlander bent. Of gewoon weinig snapt van andere culturen, wat naar mijn mening, ook weer een slap vertouwenspersoon is en niet adequaat voor die rol bij een club met meerdere nationaliteiten.

24 september 2014 om 14:32

Crimz

Langeler zegt toch gewoon dat er een aantal dingen niet goed zijn gegaan wat het verschil in cultuur betreft? Dus de personen in kwestie zijn er inderdaad niet goed mee omgegaan, dat is precies wat hij hier zegt. Dit gaan ze nu oplossen door iemand hiervoor aan te stellen, als dat de eventuele oplossing is, waarom zou je het dan niet doen?

24 september 2014 om 14:33

Je kunt natuurlijk als vertrouwenspersoon niet alle verschillende culturen en geloven kennen en daar ook nog eens de juiste manier van aanpak voor hebben.... Die dan ook nog eens voor elk afzonderlijk individu werkt.

Nu verwacht ik dat er binnen PSV wel meerdere vertrouwenspersonen zullen zijn, aangezien het gaat over een groot aantal werknemers (zowel voetballers, als coaches, begeleiders en andere werknemers).

Ik denk dat binnen PSV inderdaad geëvalueerd is en er gebleken is dat er te weinig kennis is, om personen zoals Bakkali voldoende te begeleiden in hun weg als topsporter. Het kwetsbaar opstellen en toegeven dat er niet voldoende kennis is, is ook een kwaliteit.

Daarnaast lijkt het probleem bij andere spelers nu niet meer voor te doen, waardoor ik twijfel aan de kwaliteit van begeleiding in het algemeen. Depay is bijvoorbeeld een groot voorbeeld, die juist door intensive begeleiding van een vertrouwenspersoon, het wel heeft gehaald bij Psv.

24 september 2014 om 14:37

Weet je dat dit soort reacties ook een reden zijn voor veel Marokkaanse jongeren om zich zo te gedragen. Mensen gaan zich vaak gedragen naar wat er van hen verwacht wordt. Behandel iemand als tuig en het zal tuig worden.

Misschien moet je mensen pas als tuig benaderen wanneer ze hebben bewezen dat ze tuig zijn. Wat je sowieso nooit mag doen is een waardeoordeel op een bevolkingsgroep plakken.

Wat PSV van plan is vind ik heel sterk. Want het is duidelijk dat er culturele verschillen zijn die botsen. Labyad en Bakkali zijn hier hele duidelijke voorbeelden van. Het waarom van hun acties is heel belangrijk om inzicht in te krijgen.

24 september 2014 om 17:06

Oftewel, ze zijn anders en we moeten ze dus anders benaderen. Als je het over het plakken van een waardeoordeel hebt.

25 september 2014 om 13:35

"waarde" betekent dat je iets "meer" of "minder" kunt vinden... "anders" betekent dat er een "verschil" is,..... "anders" is niet "minder". Het zijn twee concepten die in de basis niets met elkaar te maken hebben.

Maar jij zegt nu eigenlijk dat iets dat "anders" is, dan het in jouw perceptie hoort te zijn, "minder" is.

Ik deel die mening absoluut niet met je, om even duidelijk te zijn.

Als ze daadwerkelijk zoveel talenten hebben in de jeugdopleiding en die ook nog eens een wereld potentie bezitten: zal ik er als club zijnde alles eraan doen om hen op de juiste manier te begeleiden.

Immers heeft de club PSV hier veel baat bij. Op lange termijn kan PSV van deze talenten profiteren en er geld mee verdienen.

Zuid Amerikanen en Noord Afrikanen hebben inderdaad een andere gebruiksaanwijzing, althans; sommige van hen. Wat niet negatief hoeft te zijn, sterker nog; vaak zijn zij openhartig en enthousiast.

Huur mensen in met dezelfde afkomst om hem te helpen, en klaar is kees!

24 september 2014 om 14:40

Ja, maar uiteindelijk is het wel de bedoeling dat spelers in staat zijn zelfstandig al die dingen te doen. Als jonge Marokkaanse (om maar iets te noemen, omdat het ook in het verhaal genoemd wordt) van jongs af aan verwend worden (en al helemaal als zij ergens goed in zijn misschien, ik weet het niet), veel vrijheden krijgen (van huis uit niet leren dat er regels en grenzen zijn) en/of niet leren zelfstandig en verantwoordt gedrag te ontwikkelen; dan kunnen zij dat als volwassene ook niet.

En nu had ik het wel over Marokkanen, maar dat kunnen ook Nederlanders of weet ik het wat zijn. Bedenk wat mij betreft een paar interessante combinaties van nationaliteiten, maar ieder kind moet in de opvoeding wel een basis meekrijgen om later als ze steeds ouder worden steeds zelfstandiger te worden.

Bij Labyad en Bakkali zie ik twee jongens die altijd verwend zijn, nooit over de verantwoordelijkheden van hun keuzes hebben geleerd (misschien wel nooit zelf keuzes leerde te maken). Die maakte er allebei zo'n rommeltje van met toezeggingen, contracten tekenen of niet tekenen en de soaps eromheen. Die hebben gewoon nooit voor zichzelf leren denken, nooit de gevolgen van keuzes leren overzien en/of werden/worden misschien nog vooral geleid door andere mensen.

En voor de duidelijkheid; ik wil niet zeggen dat de ene opvoeding beter is dan de andere. Ik ken zat (half)buitenlandse ouders en hun kinderen. Ik zie dat zij het beste met hun kind voorhebben en dat zij, ondanks culturele verschillen, hun kinderen (soms) op een andere manier hetzelfde bij willen brengen. Ik ga ervan uit dat iedere ouder het beste wil voor zijn kind nu en in de toekomst, maar ben van mening dat sommige ouders daarin wel de verkeerde aanpak kiezen, waardoor hun kind(eren) later minder zelfstandig, verantwoordelijk en professioneel zijn.

24 september 2014 om 15:44

Het enige "probleem", om het zo maar te noemen, is het verschil tussen man en vrouw in de Islamitische cultuur. Want bij de moslims die ik ken is het overal zo dat de mannen thuis niets hoeven doen en alles mogen en de vrouwen juist niets mogen.

En ouders zijn vaak te beschermend. De zin: "nee, dat zou mijn kind nooit doen" is een veel te veel gebruikt excuus. Natuurlijk is het goed om je kinderen te beschermen, maar sommige kinderen worden gewoon te veel beschermd, en dat is ook niet goed. Want dan heb je geen idee wat de gevolgen zijn van wat je allemaal doet. Ik ben zelf heel erg vrij opgevoed, als ik iets verprutste was het mijn eigen verantwoordelijkheid. Mijn ouders hielpen wel met de rotzooi opruimen, maar dat moest ik eerst zelf proberen.

Net zoiets als ouders die alles voor hun kinderen kopen, dat vind ik ook niet juist. Want het moet kinderen niet zomaar allemaal aan komen waaien, je moet als kind al weten dat je moet werken om iets te krijgen.

24 september 2014 om 16:41

@ stravven

Dan heb jij een soortgelijke opvoeding gehad. Ik ben redelijk vrij opgevoed (mocht altijd zelf keuzes maken), maar de nadelige gevolgen van die keuzes moest ik ook accepteren.

Ik mocht bijvoorbeeld kiezen om op de voetbal te gaan, maar dan werd mij er ook duidelijk bij verteld de gevolgen waren dat ik geregeld in de regen trainde (om maar iets simpels te noemen). Het was niet zo van; jij wil voetballen? Oké. Jij wil niet trainen, omdat het regent? Oké. Zo was het niet, wie wil voetballen, moet ook in de regen trainen.

Dat was een heel makkelijk voorbeeld, maar zo was het bij alles. De keuzes mocht ik altijd zelf maken, maar de gevolgen van mogelijke keuzes werden wel duidelijk gemaakt en moest ik, als ik ergens voor koos, erbij nemen.

Precies hetzelfde als met werken. Op jonge leeftijd was het; wil je dat computerspelletje? Oké, spaar je zakgeld maar op en kijk maar of je ergens wat voor iemand kan doen om een centje erbij te verdienen. Dat begon allemaal met hele kleine dingen als pokemon kaarten haha, maar de opvoeding van toen brengt me nu verder; ik werk graag en ga goed met geld om.

Jij hebt, als ik het zo hoor, een vergelijkbare opvoeding gehad en, wat mij betreft, hebben wij het dan best getroffen

ach ja als het er niet uit komt zijn het Marokkanen, doen ze het goed dan zijn het Nederlanders. Bij Depay, Maher, Locadia etc. heb je ook nooit van dat soort verhalen. En gaan we Bakkali nou Belg of Marokkaan noemen?

24 september 2014 om 14:13

Feit blijft dat de Noord-Afrikaanse jongeren over het algemeen moeite hebben in het doorbreken in een sport als voetbal. Het is niet voor niets dat er weinig topvoetballers zijn in Europa die uit dit gebied komen.

Ik denk dat het dus verstandig is dat PSV onderzoekt of het met een andere manier van begeleiden wel kan lukken om deze talenten aansluiting te kunnen laten vinden tot de top van Nederland en later van Europa.

24 september 2014 om 14:52

"het is niet voor niets dat er weinig topvoetballers zijn in Europa die uit dit gebied komen"

Waar baseer je dit precies op? Volgens mij is het wel wat overdreven. Frankrijk werd wereldkampioen met 2 Noord-Afrikaanse jongens in de selectie, wij haalden de WK-finale in 2010 met 2 Noord-Afrikaanse jongens in de selectie. Dat zijn hogere percentages dan hun aandeel in de bevolking (resp. Frankrijk en Nederland 8 en 3)

Dat zijn natuurlijk momentopnames, maar als je naar alle data zou kijken denk ik dat het je nog reuze mee zou vallen.

24 september 2014 om 15:32

Ik baseer dit op het feit dat relatief weinig Noord-Afrikaanse voetballers in de top voetballen, zonder dat hier spraken is van "vermenging" met "westers" bloed en/of opvoeding.

Wanneer je naar de landenteams kijkt ( van bijvoorbeeld Marokko, Algerije, Egypte en Tunesië), steken hier weinig tot geen vedettes bovenuit en ook de overige spelers zijn over het algemeen van middenklasse niveau of lager aan het voetballen in westerse competities. Dit wordt dan vaak met hartstocht, strijd en passie vergoed in het Nationale teamverband, maar individueel steken er zoals gezegd weinig spelers bovenuit.

Ook historisch gekeken zijn er weinig spelers doorgebroken uit deze contorijen en zijn er (bij mij) weinig bekende namen bekend. Dit lijkt heden ten dagen wel wat aan te trekken, maar ook een Chamakh heeft het in zijn tijd bij Arsenal uiteindelijk niet waar kunnen maken.

Oorzaken kan ik hierin niet noemen, aangezien ik niet bij iedereen in de woonkamer ga kijken. Daarnaast wil ik ook zeker niet gaan generaliseren en iedereen over één en dezelfde kam scheren. Laten we in ieder geval hopen dat het de komende jaren aantrekt, zodat ook landen van het Afrikaanse contingent een rol kunnen gaan betekenen in het internationale voetbal.

24 september 2014 om 16:16

Zidane was volgens mij ook een Algerijn? Net zoals Benzema, en Khedira is een Tunesier. Fellaini, Chadli, Rami, Nasri, Ben Arfa, El Sharaawhy, volgens mij toch allemaal Noord-Afrikanen, en de clubs waar ze spelen zijn ook niet verkeerd.

24 september 2014 om 17:15

Maar het zijn volgens mij wel allemaal jongens die zich goed aanpassen aan de cultuur van het land waarin ze zijn opgegroeid en de cultuur van hun ouders niet boven de cultuur van het land waarin ze wonen plaatsen.

Dat is inderdaad een probleem.
Maar hoeveel spelers halen nou uit eindelijk het eerste -.- PSV heeft toch wel meer spelers dan alleen Marokkanen ook van die groep komt bar weinig uit eindelijk bij het eerste. Dat je ze moet helpen met acclimatiseren is logisch maar dan zouden de andere talenten die van een ander land en cultuur komen toch ook problemen hebben?

Het is gewoon hoe de persoon is daar kun je niet heel veel anders aan doen dan de stap die ze nu willen nemen.

24 september 2014 om 14:18

Nja... zoals eerder bekend is gemaakt heeft PSV vrij laat de slag naar de jeugd gemaakt. Hierdoor zit er in de huidige lichting van Jong-PSV een niet al te grote groep spelers die door zullen breken in het eerste van Psv. Ondanks dit gemis zie je dat er toch wel enkele spelers zijn die vanuit de jeugd (via een omweg) terecht zijn gekomen in het eerste. Ritzmaier, Vloet Zoet, Brenet, Locadia, Depay, Hendrikx en Tamata. Daarnaast heeft Boljevic zijn opwachting ook al weer gemaakt in het eerste sinds afgelopen zondag, terwijl ook Koch tegen het eerste aan zit.

De echte lichting voor PSV begint momenteel vanaf de B1 en A1, waarvan sommige al door hebben kunnen breken in Jong Psv. Ik verwacht dat je de komende jaren dus een stijging zult zien met spelers die doorbreken in het eerste van Psv.

24 september 2014 om 14:29

Boljevic is inderdaad jeugd maar hoef je van mij niet in dit rijtje te plaatsen aangezien hij, net als Cmiljanic, Lukovic, Ritzmaier, Brenet, Locadia, Zoet zo rond het 16e levensjaar van een andere club is overgekomen. Eigen jeugd is Vloet, Hendrix, Depay, Bakkali (tja), Koch, Leemans, Bertrams etc.

24 september 2014 om 14:38

Helaas gelden deze regels binnen de Fifa op een andere manier, waar veel clubs zich op dit moment mee rijk rekenen door dit soort talenten op te kopen.

Je kunt het ook als een kwestie van slim inkopen zien...

Ik denk dat het begeleiden van deze leeftijdscategorie misschien nog wel moeilijker is. Ze komen namelijk in een "kritieke" leeftijdsfase in een wildvreemde omgeving terecht met ook nog eens veel onbekende mensen. Hierdoor zal het extra oppassen zijn met het begeleiden van dit soort talenten, zeker wanneer er ook nog eens andere factoren (geld, vriendinnetjes, diploma's) mee gaan spelen.

24 september 2014 om 14:44

Mee eens, maar de regels van de Uefa zijn ook vrij apart aangezien je dan tot je 23e eigen jeugd bent.

Met dat 2e ben ik het ook eens, ook al zal het wel per persoon verschillen maar ik neem aan dat je het in het algemeen bedoelt. Dat is ook vaak de reden dat clubs een baan voor de ouders proberen te regelen als ze uit het buitenland komen en dat ze extra aandacht krijgen, zie Lukovic na zijn rode kaart. Daarnaast waren spelers als Brenet en Locadia echte "probleemgevallen" met verkeerde vrienden e.d , maar is dat allemaal goed gekomen.

24 september 2014 om 17:17

21e toch? Een speler die tussen zijn 16e en 21e 3 jaar bij een club heeft gespeeld, die mag je eigen jeugd noemen.

24 september 2014 om 15:18

bij de marokaanse spelers ligt het meer aan het mentale,dat heeft met hun cultuur te maken,technisch zijn ze meestal wel goed.
zo een narsingh komt uit een hindoestaanse cultuur en speelt zich moeiteloos in het eerste van psv het is een culturele ding.

Topsport bedrijven zit nou eenmaal niet echt in de Marokkaanse cultuur, daarin zal een vertrouwenspersoon bij PSV niet zo veel aan kunnen veranderen helaas. In de jeugd vaak de meest talentvolle spelers maar daarna breken er weinig tot geen door tot de echte top (enkele uitzonderingen daargelaten).

24 september 2014 om 14:35

Wat een onzin. Volgens mij voetballen er veel meer Marokkaanse jongens in het Nederlandse voetbal dan bijvoorbeeld Turkse. Geen idee hoe dat komt, misschien dat die Turkse jongens sneller voor een maatschappelijke carrière kiezen, maar Turkije is volgens mij een land (een cultuur, zo je wilt) waar behoorlijk wat topsport bedreven wordt, dus hoe verklaar je dit dan? Al met al flink wat Marokkanen die het heel behoorlijk doen. Dus volgens jou zijn die massaal aan hun cultuur ontsnapt of zo? Ik denk dat er behoorlijk wat jongens zijn die én gevoelig zijn voor wat hun omgeving vindt (want dat zit wel in de cultuur) én daar dan verkeerd door begeleid worden, waardoor ze verkeerde keuzes maken.

Volgens hebben wel meer Nederlandse clubs dit probleem, bij PSV heb in ieder geval nog Afellay die uiteindelijk gewoon als aanvoerder weg gaat. Dat moet toch een voorbeeld zijn voor de andere jongens in de opleiding.

24 september 2014 om 15:06

Is een heel probleem in de samenleving.
Marokkaanse jongeren worden gestereotypeerd -- Marokkaanse jongeren zoeken elkaar op, omdat ze in hetzelfde schuitje zitten -- Door de stereotypering denkt men dat het criminelen zijn en hierdoor gaan zij zelf ook crimineel gedrag vertonen -- Marokkaanse jongeren blijven gestereotypeerd.
Vicieuze cirkel.

Redelijk opvallend dat PSV hier uitspreekt dat het om Marokkaanse spelers gaat en dat zij speciaal voor die spelers een vertrouwenspersoon willen aanstellen. Ik begrijp het namelijk niet. Er zullen ook veel grote Nederlandse talenten zijn die een hoog potentieel hebben, maar toch afvallen. Die krijgen geen extra vertrouwenspersoon, terwijl die wellicht ook op een andere manier opgevoed zijn of andere problemen hebben..

Het is gewoon raar. PSV constateert blijkbaar dat de cultuur van Marokkaanse spelers niet past bij de clubcultuur of de mensen die bij de club werken (anders had dit intern allang geregeld geweest), maar wil die spelers wel extra hulp geven om bij de club te blijven..

Ik ben van mening dat er overal (ongeacht geloof, cultuur, huidskleur of wat dan ook) mensen met een bepaald natuurlijk vermogen om het goed te kunnen doen, afhaken om andere redenen zoals psychologisch (niet tegen de druk kunnen), mentaliteit (niet de wil hebben om echt het maximale eruit te halen) of het vermogen om de juiste keuzes te maken om verder te komen. Maar het wordt wel heel droevig als een groep extra hulp krijgt om niet de verkeerde keuzes te maken en een andere groep niet die hulp krijgt.

24 september 2014 om 14:32

PSV constateert denk ik eerder dat Marokkaanse spelers baat hebben bij een vertrouwenspersoon om eventuele culturele problemen te overkomen en voor de rest ze gewoon de problemen hebben die andere talenten ook hebben, maar in ieder geval niet met een achterstand bij de club zitten.

Daarnaast is PSV een club die juist veel begeleiding aanbiedt aan de jeugd, zie bijvoorbeeld Depay en Reis.

24 september 2014 om 15:39

Het gaat er ook niet om dat PSV extra begeleiding in wil gaan zetten, ze willen er voor zorgen dat er begeleiding komt die aansluit bij de wensen en behoefte van deze spelers.

We kunnen immers niet verwachten dat iedereen op de zelfde manier leeft, groeit, ontdekt en handelt. Dan zouden we namelijk allemaal op dezelfde manier te trainen zijn.
Wat ik bijvoorbeeld in mijn werk met Turkse en Marokkaanse mensen gemerkt heb is dat de directheid in het communiceren, bij hen vaak averechts werkt. Dit zorgde vaak voor wrijving, wat de werksfeer niet bevorderde of in sommige gevallen juist beëindigde.

Kortom: PSV streeft naar dezelfde soort begeleiding alleen dan in een andere (werkende) aanpak.

24 september 2014 om 17:04

Jongens van die leeftijden, ongeacht afkomst of weet ik het wat, zouden al moeten beseffen dat zij hartstikke blij en trots mogen zijn dat zij bij PSV spelen. Dat alleen zou al het beste in hun naar boven moeten brengen, ook qua mentaliteit en discipline.

Ik begrijp dat PSV per persoon een andere aanpak kan hebben. Iedereen is een individu en één aanpak heeft per individu mogelijk een andere impact. Dat begrijp ik ook. Het punt waar ik mee zit, is dat het in dit geval puur over Marokkanen gaat.

In dit geval word gesproken over een groep van ongeveer 20 Marokkanen. Zet daar eens 20 Nederlanders tegenover. Nu gooien we die groepen door elkaar. We hebben nu 40 jonge Psv'ertjes en nog steeds hebben zij allemaal hun persoonlijke eigenschappen. En laat ik nu jouw voorbeeld gebruiken over directheid in het communiceren. Als we de groep opsplitsen in een groep die daar voordeel bij heeft, kunnen daar net zo goed Marokkanen bij staan als bij de groep die er niet tegen kan Nederlanders staan. Splitsen we de groep op een actief sociaal leven of liever rustig alleen thuis een boek lezen of zo, open persoonlijkheid of gesloten persoonlijkheid, drukke spelers en rustige spelers of wat dan ook; de kans is heel erg groot dat aan allebei de kanten zowel Nederlandse als Marokkaanse spelers staan.

Waarom dan een speciaal vertrouwenspersoon voor Marokkanen?

Dat een club een vertrouwenspersoon in dienst neemt oké, dat vind ik een logische keuze. Als er meerdere verschillende achtergronden (cultuur, geloof etc.) aanwezig zijn in de opleiding kan gekozen worden voor een vertrouwenspersoon die ervaring heeft met die verschillende achtergronden, dat is ook een logisch en duidelijk pluspunt. Maar waarom beslist PSV dat ze een vertrouwenspersoon nemen, juist voor een specifieke groep?

Doe dan een vertrouwenspersoon, voor alle spelers die een vertrouwenspersoon nodig hebben.

Het probleem is vaak niet het karakter van de spelers maar dat van de ouders/begeleiders/makelaars om deze spelers heen. Vaak komen de Marokkaanse voetballers uit een arm/armer gezien waarbij er ineens rijkdom gloort. Hierdoor kiezen ze voor het snelle geld (te hoge eisen, of geforceerde transfer naar buitenland).

Dit ga je niet oplossen met een begeleider.

Op zich kan je daar niet tegen zijn, maar ik denk dat het toch wat dieper ligt. Het lijkt me een beetje symptoom bestrijding.

Je moet de ziekte bij zijn oorzaak bestrijden.

Gaan clubs, en echt niet alleen Psv, spelers niet te vroeg weghalen uit hun nest?

Ik denk het wel. Ik vind het niet normaal en niet goed dat clubs kinderen zeer vroeg gaan weghalen uit hun biotoop.

En hoe verder de club van dat thuisnest ligt, hoe groter het probleem. Het gaat niet alleen over afstand, maar ook over cultuur en taal.

Vorige week nog: AS Roma haalt Pietro Tomaselli van Anderlecht binnen. Leeftijd: 9 jaar.

Dit is echt niet meer gezond. De mensen denken alleen maar aan de mooie dingen " ha, hij mag leuk voetballen" of " ja maar, hij kan verschrikkelijk veel geld gaan verdienen".

Ze staan geen seconde stil bij de nadelen en de honderden, neen duizenden, die mislukken onderweg. Jongens waarvan we nooit iets zullen horen want al afgehaakt op hun 14 of 15.

Ook die verloningen die ze soms aan zo'n 16-jarigen geven, gaan er echt wel over.

Bij mijn club zijn er jongens van 16 die nog bij de jeugd spelen en al zo'n 1000 euro per maand krijgen. Dat lijkt niet veel, maar de mensen die kinderen van die leeftijd hebben, moeten eens een tijdje 1000 euro per maand aan hun kind geven. En dan even wachten wanneer het ontspoord.

Ook al de rest. Allez, je zal 16 of 17 jaar zijn en al bij het A-team zitten. Elke week is er een zeer streng examen waar tienduizenden mensen je live overdreven bejubelen of genadeloos afmaken. Daarna lezen die knappen ook de krant, of bezoeken ze fora en daar maken ze het nog eens duizendvoudig mee.

Je moet nu toch geen hogere academische scholing achter de rug hebben, om te begrijpen dat dit een tiener niet onberoerd laat. Het is een succesformule om arrogante kwastjes te kweken of ze genadeloos mee te sleuren naar blijvende depressies.

En ja, er zijn er die deze slangenkuil weten te overleven. Daarvan roepen we dan trots dat ze de 'juiste' mentaliteit hebben. Maar we zijn wel blind voor de ongewilde smeerlapperij (overdreven op een voetstuk plaatsen of net afbreken) die we de duizenden 'falers' hebben aangedaan.

Ik denk niet dat clubs, noch de supporters, bij machte zijn om aan zelfregulering te doen. Dit is iets wat de politiek en eventueel de voetbalbonden moeten gaan aanpakken.

Die handel in kinderen moet er echt uit.

24 september 2014 om 14:48

Helemaal mee eens, eens voor de verandering . Enige oplossing is echter het geld bij de jeugd weghouden en veel minder media aandacht, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Verhalen van Nederlandse spelers die naar Engeland gaan op hun 14e of 15e en dan al een half miljoen per jaar krijgen plus een baan voor de vader/moeder met zo ongeveer het tienvoudige salaris als ze eerst hadden zijn er genoeg te vinden. De Uefa moet om dit te voorkomen aan de ene kant de regels aanscherpen, de media zal mee moeten werken aan de andere kant. Maar dat gaat niet gebeuren.

Dat voorbeeld van die 9 jarige jongen heb ik ook gelezen, maar met andere regels worden dat soort dingen ook omzeilt. Vrij werkverkeer binnen de EU en je bent klaar. "nee we gaan alleen naar Rome omdat ik daar een baan kon krijgen en ik dacht kom laat ik mijn zoon eens bij de plaatselijke sportvereniging inschrijven". Helaas, maar het is de realiteit.

24 september 2014 om 15:11

Precies. Of ze geven papa werk, desnoods een papieren functie, bij een sponsor of gewoon het bedrijf van een vriend: begin dat maar eens te controleren.

Maar in véél gevallen ligt het er toch vingerdik bovenop. We kunnen misschien er niet naar streven om alle kinderen te 'redden', doch misschien wel de meeste.

24 september 2014 om 15:17

Strengere controle zou inderdaad helpen, het probleem is echter dat vrije werkverkeer. Anders zou je bijvoorbeeld een commissie per land in kunnen stellen die naar elke afzonderlijke transfer van onder de 18(?) kijkt en vervolgens oordeelt of deze transfer legitiem is of niet.

Bijvoorbeeld een baan die al verkregen is voordat bekend wordt dat een speler van jeugdopleiding verwisselt of een speler die zelf wil overstappen zonder dat de 2 clubs hierin een rol hebben gespeeld, bijvoorbeeld Mink Peeters die van PSV naar Ajax ging omdat PSV hem in Eindhoven op school wilde hebben terwijl hij van Ajax gewoon in Nijmegen op school mocht blijven.

Echter kan je niets tegenhouden door dat vrije werkverkeer.

24 september 2014 om 15:42

Er is natuurlijk een meer drastische oplossing: gewoon het transfersysteem afschaffen.

Clubs handelen in kinderen, gewoon omdat ze spotgoedkoop zijn. Een 26-jarige Depay achtige speler, die is onbetaalbaar voor gelijk welke Nederlandse club.

Haal de potentiële verkoopwaarde weg en de handel zal gelijk stokken wegens niet meer interessant. De focus zal vanzelf naar volwassen spelers trekken.

Een weerspiegeling van de maatschappij dus. Laat die gasten en hun ouders zich zelf eens aanpassen, waarom moet altijd alles gefaciliteerd worden?

24 september 2014 om 15:09

Laat Nederlanders eens mensen gaan beoordelen nadat ze mensen leren kennen.
Je wilt niet weten hoe vaak ik opmerkingen over Marokkanen hoor, als een stereotype.
Het is niet gek dat die Marokkaanse jongeren dan liever met elkaar optrekken, dan met mensen die hen beoordelen op een feit wat zij (nog) niet begaan hebben.
Als mensen je crimineel noemen dan ga je zelf ook denken dat je dat bent.
Als die stereotypering op houdt, dan kan het mixen van de culturen ten minste doorgang vinden.
En voor je mij calimero of weet ik voor hippe term noemt, ik ben 100% Nederlands en 2 jaar geleden stemde ik (als achterlijke puber die ik was) PVV (gelukkig weet ik nu beter).

24 september 2014 om 15:48

Laten we er verder geen politieke discussie maken maar als je kranten leest en Opsporing Verzocht kijkt dan krijgt de PVV helaas bijna dagelijks gelijk.

Aan die stereotypering hebben ze toch zelf bijgedragen? Het is een feit dat ruim 50% van de Marokkaanse jongeren een strafblad heeft. Daar ga jij de Nederlanders dus de schuld van geven? Ze krijgen hier kansen genoeg hoor, meer dan waar ook ter wereld, maar ze mogen ook best eens de hand in eigen boezem steken.

Bovendien, dit gaat helemaal niet over criminaliteit maar over cultuur, houding, opvoeding, mentaliteit en gedrag. Daarmee is dus iets mis want ze breken zelden door. Niet omdat er bij PSV racisten werken.

Omdat ze over het algemeen onhandelbaar zijn. De verkeerde mentaliteit.

24 september 2014 om 16:01

Ja ja, en alle Hollanders zijn gierig zeker?

Da's ook iets wat buitenlanders over Nederlanders veronderstellen.

Dat vooroordeel leeft zo sterk dat bepaalde culturen het zelfs in zegswijzen verwerken zoals:

Going Dutch.

En weet u wat? Er klopt niet veel van. Dat blijkt bijvoorbeeld bij schenkingen aan goede doelen. Dan staan de Nederlanders, die toch oh zo gierig zouden zijn, bovenaan de lijst van de gulste schenkers.

De Nederlanders en de Belgen zeggen dan weer van elkaar dat ze 'dom' zijn. Héél geestig is dat ze dezelfde mopjes gebruiken om dit te 'bewijzen'. Ze veranderen gewoon het woordje 'belg' met 'hollander' en vertellen dezelfde grap.

Lieve jongen, er bestaat niet zoiets als een 'volksaard'. Echt niet. Dat toch beweren is pure pseudowetenschap en prietpraat.

Het neigt naar racisme en discriminatie. U wil uitdrukken 'ik ben superieur' en 'zij zijn inferieur'.

24 september 2014 om 20:48

---Het neigt naar racisme en discriminatie. U wil uitdrukken 'ik ben superieur' en 'zij zijn inferieur'.---

Dat valt wel mee. Als je het nieuws volgt en in een grote stad woont in Nederland wordt je bijna dagelijks geconfronteerd met onhandelbare Marokkanen. En dat is ook zo. Kijk maar naar de cijfers van fysieke geweldsincidenten. Daar zijn de Marokkanen zwaar in vertegenwoordigt terwijl zij in de maatschappij een vrij kleine groep van de bevolking zijn.

Maar laten we niet al te veel over de politiek gaan praten. Er is een Marokkanenprobleem in Nederland en het erkennen ervan is zeker geen racisme.

24 september 2014 om 21:09

Depater

Maar dat heeft niks met hun Marokkaan zijn of Marokkaanse origine te maken.

Wel met de context waar een significant deel in moet leven.

Als je laagopgeleid bent, woont in een achtergestelde wijk waar criminaliteit bedrijven bon ton is, waar het gros van je vrienden al in aanraking is geweest met politie en gerecht, dan is de kans groot dat jij en ik ook in hun situatie belanden.

Er wonen ook in 't Gooi welgestelde Marokkanen die hun kinderen naar dezelfde kakscholen sturen als de locals. Wat denk je nu zelf? Dat die ook makkelijk in de criminaliteit belanden? Echt wel niet hoor.

Er is geen Marokkanenprobleem, er is wel een criminaliteitsprobleem en ook dat valt allemaal wel mee.

U heeft vooral het gevoel dat het onveilig is en dat er overal om je heen wordt gestolen en gejat. Maar dat komt door de media die er al een paar jaar ontzettend veel aandacht aan zit te besteden. Het is echt perceptie.

Besef je dat de criminaliteit al jaren aan het dalen is?

Toevallig ken ik de cijfers voor Nederland.

Woninginbraken: -16%
Straatberovingen: -16%

Misdrijven met zwaar geweld: -10%

Alle criminaliteit te samen: -4%

Dit zijn de cijfers van de eerste 6 maanden van 2014 tov van de eerste 6 maanden van 2013.

En dit is geen toevallige daling, die daling is al langere tijd constant bezig. Niet alleen in Nederland, maar ook in België.

Maar dat wil je niet weten zeker, want dan is er plots geen 'marokkanenprobleem' meer.

24 september 2014 om 16:37

Wie de macht heeft over de media, de beelden, bepaalt de cultuur.

Slecht artikel dat alleen negatieve reacties uitlokt. Mensen zijn blijkbaar vergeten wat voor voetballer Affelay was en richt zich nu op Labyad en Bakkali. Toevallig zijn het beide marokkanen. En beiden zijn in de tijd met de club in onenigheid geraakt nadat Marcel Brands er td is geworden. Aissati werd overigens voor 5 miljoen euro verkocht en affelay voor 4 miljoen euro. Dus ik snap de commotie niet.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren