Openhartige Varane noemt belangrijkste reden om te stoppen als international

Zondag, 5 februari 2023 om 12:38Paul Jeursen • Laatste update: 12:55

De overvolle voetbalkalender was voor Raphaël Varane de belangrijkste reden om zijn interlandcarrière een halt toe te roepen. De Fransman vindt dat er té veel gevraagd wordt van de hedendaagse profs en voelt zich uitgewrongen. Voetballen op het hoogste niveau eist volgens de mandekker een grote tol en hij ervaart de hoeveelheid wedstrijden als ‘verstikkend’.

In gesprek met Canal+ liet de verdediger van Manchester United vorige week weten te stoppen als international. Zodoende was de verloren WK-finale tegen Argentinië (3-3, 4-2 na strafschoppen) zijn laatste interland voor Frankrijk. De 29-jarige mandekker kwam in totaal 93 keer uit voor les Bleus waarin hij vijf doelpunten maakte. Met zijn land werd hij in 2018 wereldkampioen en won hij in 2020 de Nations League.

In het interview nam Varane geen blad voor de mond inzake de overvolle speelkalender. “Ik heb de afgelopen jaren alles gegeven, fysiek en mentaal, maar spelen op het hoogste niveau is als vastzitten in een wasmachine. We spelen de hele tijd, we stoppen nooit. Er zijn overvolle schema's, we spelen non-stop”, aldus Varane. “Dat werkte enorm verstikkend. De mens Varane werd opgevreten door de speler Varane, zo voelde het.”

De viervoudig Champions League-winnaar verruilde Real Madrid in de zomer van 2021 voor Manchester United. Slechts negen dagen na de verloren WK-finale stond hij alweer op het veld voor zijn club. Omdat hij nu gestopt is als international hoeft hij in de volgende interlandperiode, in maart, niet in actie te komen. Op 24 maart spelen de Fransen in het Stade de France tegen het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatie voor 2024.Gerelateerd

Meer sportnieuws

53 reacties (laatste reactie door achmedkonijn)

Heel goed dat hij dit durft te zeggen. In de voetbalwereld wordt je al snel als zwak bestempeld door dit soort dingen maar hij heeft volledig gelijk. Schandalig hoeveel potten er zijn en het geld beland in de zakken van de Fifa. Ook weer dat nieuwe WK voor clubs, bizar.

5 februari 2023 om 13:19

In de zakken van de fifa? Ik dacht dat die spelers en die clubs ook niet op een houtje hoeven te bijten. Edit: daarmee wil ik niet zeggen dat Varane geen recht van spreken heeft, want met zijn standpunt ben ik het helemaal eens.

5 februari 2023 om 13:23

Voor die interlands gaat het inderdaad naar de zakken van de fifa. Voor clubvoetbal natuurlijk niet. Maar al die extra interlands is dus puur voor het geld, wat niet naar de landen/spelers zelf gaat

5 februari 2023 om 13:30

Wk's, Ek's en ook dat WK clubvoetbal spekken gewoon de FIFA hoor. Ook de CL en EL spekken bv de Uefa, genoeg geld wat verdwijnt. Ze hoeven niet bang te zijn voor hun inkomen maar het leeuwendeel verdwijnt elders.

5 februari 2023 om 20:14

Tjaa postnl pakket sorteerders die tot 30 kilo pakketjes nonstop van de band halen werken ook 5/6 dagen per week. En dat alles voor 12 euro per uur. Dat is fysiek en mentaal 100x zo zwaar. Toure had het leuk uitgelegd. Die zei dat als je 1 maal in fabrieken heb gewerkt voetballen gewoon een hobby is waar je overbetaald voor krijgt.

‘Maar hij verdient zo veel dus hij heeft niets te klagen’ incoming.
Toch wel sterk dat hij het zo kan uiten, hopelijk gaat de fifa er ook wat aan doen want het is wel erg veel.

5 februari 2023 om 12:52

Ik zie ze liever een keer klagen dat de tickets zo duur worden, en bijna alles achter de decoder is verdwenen. Ze proberen er bij de salarisonderhandeling wel alles uit te knijpen. Dan moet je imo ook niet klagen.

5 februari 2023 om 13:07

Je gaat toch niet serieus suggereren dat het verlangen van clubs om hogere inkomsten te hebben voor een groot deel een gevolg is van de salariseisen van de spelers?

Het is eerder andersom. Het steeds nastreven van meer geld van de voetbalclubs zal eerder tot gevolg hebben dat de salarissen zo hard toenemen.

5 februari 2023 om 13:15

Ik zie ze daar ook graag een keer over klagen, maar kritiek uiten op het spelprogramma lijkt mij toch wel wat dichter bij hun invloedssfeer te komen. Het gedrocht dat de vercommercialisering van het voetbal is, is toch wel lastig te temmen.

5 februari 2023 om 13:28

Het is een combinatie van beide. Ik heb alleen meer compassie met mensen wiens vermaak hun wordt afgenomen of zich daar scheel voor betalen, dan met een overbetaalde voetballer. Zeker als je ze over de andere zijde nooit hoort klagen.

5 februari 2023 om 15:29

Als jij om tafel gaat met een werkgever probeer je er toch ook alles uit te knijpen? Of laat jij je met het eerste salaris bod afschepen? Die gasten hebben een totaal ander leven als wij dat is niet te vergelijken. En de laatste jaren zijn er meer wedstrijden bij gekomen als vroeger dus is logisch dat ze vaker moeten spelen maar wil niet zeggen dat ze dat allemaal maar vol kunnen blijven houden. Dus jou baas mag jou ook veel meer laten werken als nu want dat mag bij de voetballers ook. Denl dat hun meer moeten laten in hun leven als jou ook al verdienen ze gigantische bedragen.

5 februari 2023 om 16:11

Mijn baas mag mij best een paar jaar veel meer laten werken, als mijn salaris in hetzelfde tempo omhoog gaat. Zodra ik het gehad heb zoek ik wel iets anders.

Denk ook dat hij vooral door het mentale aspect tot dit besluit is gekomen. Voor de mensen die nooit prof( of bij jeugd van Bvo hebben gespeeld) zijn geweest is dit moeilijk voor te stellen, maar weet nog wel toen ik jeugdspeler was. Dat vooral het zien van vrienden die het leuk hadden een mentale knak gaf

5 februari 2023 om 13:28

@acjair

Mensen onderschatten dit. Elke keer als mijn vrienden wat gingen doen, kon ik niet mee, want ik moest trainen of nog huiswerk maken na trainen. Gingen ze ergens wat eten? Kon wel mee maar dan keek ik naar hoe zij aten, aangezien ik veel van wat zij dan kozen niet mocht eten. Het voelde echt soms alsof he buiten de echte realiteit stond en daarom is het ook niet raar dat velen afvalden niet op talent, maar op motivatie.

Dan heb ik het niet eens over de blessures waar zelfs als jonkie je keiharde revalidatie voor moet volgen wat soms oprecht mentaal je helemaal opbreekt, maar je toch moet, omdat anders iemand anders voor jou gaat.

5 februari 2023 om 14:31

Precies eindelijk iemand die het snapt

Varane is mentaal wel vaker niet zo sterk gebleken en nu ook. Voetballers zijn kwa sporters niet eens de sport waar ze meeste moeten presteren en de intensiteit laagt ligt

5 februari 2023 om 12:55

Ben ik benieuwd of jij op jaarbasis 3 sporten kan benoemen die intensiever zijn op frequente basis en waar meer gepresteerd moet worden.

Kansloze reactie als je het mij vraagt.

5 februari 2023 om 13:03

Wielrennen, rugby en tennis.

5 februari 2023 om 13:05

Nba en Nfl en de wielrenners die buiten de wedstrijden hun leven anders moeten inrichten.
Nba is logisch iedere 3 dagen een wedstrijd en minimaal 82 wedstrijden per seizoen met het reizen tussen west en oostkust.
Nfl spelen net zoveel als voetballers en hebben meer reizen.
Voetballers klagen al voor europees voetbal dat ze 2 a 3 uur moeten vliegen daar zijn boven genoemde sporters blij mee.

Beetje kansloos van jou dat je reageert en totaal niet weet wat schemas van andere sporters zijn.

5 februari 2023 om 13:13

@leipek
Qua wielrennen heb je wel een punt, wat betreft NBA en NFL niet, daar kan een coach meerdere teams tijdens een wedstrijd laten roteren terwijl dat met voetbal max. 5 spelers is, dan heb je met voetbal Europees voetbal, bekervoetbal, interlandvoetbal, allemaal zaken die bij de NBA en NFL niet spelen.

5 februari 2023 om 13:19

NFL sporters doen hun spelletje tussen de reclames van september tot januari. Dat is totaal onvergelijkbaar.
Die Amerikaanse korfbalspelers hebben een seizoen van eind oktober tot maart. Ze reizen ook niet tussen de oost- en westkust, want die hebben ieder een eigen competitie. Qua agenda is dat totaal niet te vergelijken met voetballen op het niveau dat Varane doet.

Die lui hebben langer off-season dan dat het seizoen duurt. Daar is voor een voetballer totaal geen sprake van. Dat is exact het probleem waar Varane over praat.

5 februari 2023 om 13:27

Die amerikaanse korfballers? Spelen wel tegen oost en west. Leer eerst de competitie voor je blaat. Een oost ploeg speelt 2 wedstrijden tegen elke westen ploeg en 4 tegen een oost ploeg. En dan nog kan daar langere reistijd zitten dan in europa.

5 februari 2023 om 13:28

@RamonDiaz Basketballers spelen gemiddelde een 3de van voetballers maar rennen meer dan de helft wat een voetballer doet. En hun energie verbuik is hoger. En met reisschema minder rust tussendoor.

5 februari 2023 om 13:30

@leipek

Je had een punt als basketbalspelers niet vaker 'load managen' dan ooit tevoren en spelers, coaches en zelfs fans klagen dat het speelschema te overvol is en spelers geblesseerd raken.

Ook daar zijn ze nu al een paar jaar bezig om het naar 72 en 62 om te draaien.

5 februari 2023 om 13:44

Dan nog is het veel meer. Varane heeft dit seizoen pas 16 wedstrijden voor United gespeeld. Nog veel minder dan bij andere sporters

5 februari 2023 om 14:01

Basketbal vergelijken met voetbal is bizar. Enige wat bij basketbal zwaarder is is de belasting op enkels en knieën. Reistijden en schema’s in de NBA zitten heel strak in elkaar voor minimale belasting. Zat vannacht ook weer te kijken, dan wordt er bijna elke 2 minuten door gewisseld. Ook heb je veel pauzes, time-outs, rust tijdens vrije worpen.

Ik heb beiden op een respectabel niveau gespeeld en puur qua belasting komt basketbal niet in de buurt van voetbal.

5 februari 2023 om 14:09

GeenInspiratie. Bij voetbal sta je als speler ook heel vaak stil. Als de bal bij de aanval is, dan doet de verdediging niks, waarbij bij basketbal je constant in beweging bent. Echter zijn het gewoon 2 verschillende spelletjes en eigenlijk niet echt te vergelijken, maar om de zeggen dat basketbal niet in de buurt komt bij voetbal, dat gaat er bij mij echt niet in.

5 februari 2023 om 14:44

@geeninspiratie, plus Europees voetbal is in mijn ogen mentaal zwaarder omdat je meer in het gewone leven moet opofferen. In de NBA en sws de Amerikaanse sportcultuur heb je een stuk meer vrijheid. Ook in de jeugd. Hier is het al snel dat je al je hobby's opzij moet schuiven als je maar een beetje talent hebt. Zo'n Lebron heeft als absoluut toptalent gewoon lekker tot zijn 17e een andere hobby uitgevoerd, namelijk American Football. Zo'n Patrick Mahomes ook, tot zijn 18e, honkbal en basketbal in wedstrijdverband.

5 februari 2023 om 15:24

Nba spelers reizen niet continu tussen east en west coast. Je hebt eastern en western conference en daarbinnen verschillende divisions. Er wordt wel gespeeld tegen teams van andere divisions maar minder vaak en vaak zijn de road trips aaneengesloten.

5 februari 2023 om 15:29

Zelf dacht ik eerst ook aan wielrennen, prachtige sport. Echter, op drie grote jaarrondes na hebben zij niet zo heel veel wedstrijden. Bij hun zit de intensiteit in een korte periode verwerkt met daarom heen veel trainingsuren. Een Varane kan ook 10 maanden basis in alle competities zo maar 80 wedstrijden spelen natuurlijk.

Tennissers spelen ook veel wedstrijden geloof ik inderdaad!

5 februari 2023 om 21:47

NBA iedere 3 dagen een wedstrijd? Soms elke dag...

5 februari 2023 om 21:50

Voor iemand die zo neerbuigend doet over NBA basketballers heb je anders verdomd weinig kennis over hun sport, ook over de NFL, misservan8

5 februari 2023 om 13:06

Bijzondere reactie. Manchester United speelt om de 3 dagen op moment. Intensiteit in de premier league is zee intens. Misschien een idee dat jij je op korfbalzone gaat registreren?

5 februari 2023 om 13:16

Op dit moment misschien maar een moment daarvoor niet. De seizoenen duren bijna ongeveer net zolang en voetballer klaagt al rond de 40/50 en basketballer die maar 40 heeft gespeeld praat over mager seizoen. Daarnaast is het verbuik van energie van hun een stuk hoger.

5 februari 2023 om 16:58

De lengte van de seizoenen scheelt overigens ook wel. Basketballers die niet in de play-offs terecht komen hebben zo een off season van 5/6 maanden, dat is wel heel anders dan wat voetballers hebben. Zeker als je je bedenkt dat ze in hun 2/3 vrije maanden steeds vaker gebombardeerd worden met andere toernooien/commerciële potten

5 februari 2023 om 13:08

Dit is een van de belachelijkste reacties die ik hier ooit gelezen heb, en ik zit hier al een aardige tijd mijn gal te spuwen.

Tot de beslissing komen dat je het fysiek niet aan kunt om zoveel wedstrijden te spelen en daarom het spelen voor je land opgeven, wat misschien het mooiste is wat er is, lijkt mij juist een teken dat iemand mentaal sterk staat.

Daarnaast snap je zelf denk ik ook wel dat om de paar dagen op topniveau moeten presteren zijn tol kan eisen. Bijv. Tennis is een stuk intensiever dan voetbal, maar tennissers laten soms ook een toernooi schieten om zich te richten op het volgende. Maar dat gezegd hebbende; wat zou het uitmaken dat voetbal wel of niet intensiever is dan een andere sport?

Bij jou is het glas denk ik altijd half leeg?

5 februari 2023 om 13:25

Varane heeft al vaker over dit soort dingen geklaagd. En zolang bijna alle echte topspelers niet klagen zou een echte topsporter het ook moeten redden. Hij kan zometeen 30 jaar eerder van ze pensioen genieten als de supporters die hem nu toejuichen.

Tennisers heb ik ook niet genoemd.

5 februari 2023 om 13:32

Oh dus bij jou is het van. Als de topspelers niet klagen, mag de rest ook niet klagen? Volgens mij is Varane gewoon een topspeler. Het is geen Messi nee, maar ook geen koekenbakker.

En nee, tennissers heb jij niet genoemd. Die noem ik. Jij vergelijkt appels met peren en roept vervolgens dat andere mensen blaten.

Het is je eigen mening en dat is prima, maar ik ga hier niet verder op in. Basketbal en voetbal vergelijken.. yeah.

5 februari 2023 om 13:41

Meer spelers trekken zich terug uit nationale teams. Pique, Rakitic, Kroos, Benzema zijn maar paar voorbeelden van spelers die ervoor kozen hun internationale carriere te beeindigen. Gaat niet alleen om intensiteit in veld. Gaat ook om tijd voor familie en andere prive zaken.

Goed dat hij hier zo open over spreekt. Het is al overvol dit seizoen en de FIFA en UEFA willen er in de toekomst alleen maar meer bij. Alles om geld en niet om de belangen van de spelers.

5 februari 2023 om 13:07

Die moeten niet gaan zeiken, krijgen er fors voor betaald. anders moeten ze, maar een vuilnisman worden..

5 februari 2023 om 13:11

Ik had niet anders van je verwacht Aqua. Als Ronaldo dit had gezegd zou je nu iets anders roepen.

5 februari 2023 om 13:32

Ik had al verwacht dat jij zou reageren en ook op deze manier. Laat zien dat jij totaal geen inlevingsvermogen, noch empathisch vermogen bezit. Wel grappig, want je betigt soms anderen ervan dit niet te hebben

5 februari 2023 om 13:34

Dus omdat voetballers goed verdienen mogen ze niet klagen over overvolle agendas die ten kosten gaan van blessures en priveleven. Hij zou best wel iets minder willen verdienen maar wilt op topniveau blijven spelen. Dan is terugtrekken uit nationale selectie beste optie.

En het ergste is nog wel dat de fifa er nog meer wedstrijden tegenaan wilt gooien. Ergens moeten ze toch ook inzien hoe extreem veel er gespeeld wordt?

Je mag altijd jouw gevoel uiten prima. Maar dit is wereldvreemd. Meeste mensen werken 40 uur per week om hun gezin draaien te houden en die verdienen maandelijks wat een varane per uur verdiend. En dat 30+ jaar lang minimaal. Die hebben niet de luxe om te stoppen. Voetballers moeten niet zeuren. Als club kan je dit beter managen, voorbereiding hard trainen en daarna alleen maar tactisch trainen. Tegenwoordig kan je zoveel experts inhuren om dit goed te begeleiden.

5 februari 2023 om 13:35

Totaal gebrek aan empathie. Heerlijk om te zien.

5 februari 2023 om 13:48

Tja kan je vinden. Maar ik leg uit waarom en prima dat hij zijn verhaal kan doen

5 februari 2023 om 15:10

De persoon die 40 uur per week werkt heeft al zijn weekenden en feestdagen vrij. Is elke avond thuis met zijn gezin. Kan verlof nemen wanneer hij wilt en kan lange vakantie nemen. Hij kan zelf besluiten als hij wat minder wilt werken tegen wat minder salaris zodat hij wat meer tijd met zijn gezin kan doorbrengen. Voetballers verdienen heel veel geld maar dat betekent niet dat ze nooit iets mogen zeggen over overvolle agenda en eigen keuzes mogen maken.

5 februari 2023 om 15:32

Gast! Alles wat jij benoemd is onzin. Heb je wel eens gehoord van ploegendienst? Kostwinner die in deze tijd “even minder gaat werken”, welke planeet leef jij? Voetballers zijn doordeweeks 3/4 uurtjes op de club daarna zijn ze vrij om in hun dikke villa’s te chillen met hun gezin. Ze hebben ook hun vakanties. Veel geld krijgen om jou hobby uit te oefenen. Zo’n varane kon 10 jaar geleden al met pensioen hè als hij zou willen. Die keuze hebben normale stervelingen niet.

5 februari 2023 om 15:47

Zoveel mensen werken minder dan 40 uur en hebben afweging gemaakt tussen financien en vrije tijd. Varane heeft mooi beroep en verdiend heel goed. Hij wilt op hoogst niveau blijven voetballen en zeker niet stoppen. Zijn team doet nog aan alle competities mee. Dus hij maakt dan afweging om met zijn nationale team te stoppen. Hij is niet enige. Rakitic, Pique, Benzema, Kroos, Hazard, Modric, Zidane hebben allemaal besloten met hun nationale team te stoppen toen ze nog voor club aktief warenm

Damn wat heeft hij een prijzen lijst!! 4x cl en wereldkampioen onder andere

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Frankrijk

FIFA ranking: 2
103 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
A. GriezmannAanvaller70
K. MbappéAanvaller78
M. ThuramAanvaller50
B. SambaKeeper
R. Kolo MuaniAanvaller31
T. HernándezVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Frankrijk.

368 fans
Verdediger, 30 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 3 juni
De familie van Ajax-target Arda Güler is op huizenjacht in Amsterdam. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren