Ontketend AZ in spektakelstuk ruim langs Heracles Almelo

In een waar doelpuntenfestijn heeft AZ zaterdagavond opnieuw een zege toegevoegd aan een toch al imposante reeks. In Almelo kwam de ploeg van John van den Brom bij vlagen heel sterk voor de dag, maar defensief liet men steken vallen, wat uiteindelijk resulteerde in een 3-6 overwinning. Heracles Almelo blijft wel derde staan, al kunnen Feyenoord en NEC nog wel passeren.

/

Net als tijdens zijn vorige uitwedstrijd bij NEC kwam AZ razendsnel op een voorsprong. Joey Pelupessy gaf een te korte kopbal terug op Bram Castro, waarna Vincent Janssen zijn bloedvorm toonde door zeer attent te zijn en de 0-1 binnen te tikken. Het was een typerende goal voor een ongeorganiseerde openingsfase, waarin beide ploegen de bal te snel verloren om een fatsoenlijke aanval op te zetten. Het duurde tot de dertiende minuut voordat Heracles wel een kans kreeg: het schot kwam uiteindelijk van de voet van Brahim Darri, maar Sergio Rochet tikte de bal uit de bovenhoek. Uit de hoekschop die volgde counterde AZ fraai en had het direct 0-2 moeten maken. Alireza Jahanbakhsh schoot de opgelegde mogelijkheid over het doel.

De Iraniër liet even later een iets kleinere kans liggen door de bal voorlangs te schieten. Uiteindelijk kregen de Alkmaarders wederom hulp van Pelupessy, die Dabney dos Santos neerlegde. Markus Henriksen faalde vanaf elf meter niet en zag luttele minuten later Joris van Overeem de 0-3 maken na een fraaie steekpass van Dos Santos. Toch gaf de thuisploeg niet op. Eerst kreeg Wout Weghorst een goede kopkans en even later viel de Almelose treffer. Thomas Bruns schoot vanaf dik 25 meter de bal uit stand snoeihard tegen de touwen. Mike te Wierik leek op slag van rust nog de 2-3 binnen te koppen, maar Rochet redde met een katachtige reflex.

/

Na de pauze viel er aanvankelijk een stuk minder te beleven in het Polman Stadion. Het belangrijkste wapenfeit uit het eerste kwartier was een claim voor een strafschop van Heracles, toen Ridgeciano Haps de bal met zijn arm beroerde. Verder waren er enkele blessurebehandelingen, waardoor de spelers uit hun ritme werden gehaald. Uiteindelijk was Rochet de eerste doelman die weer aan het werk moest. Hij plukte een niet al te krachtige vrije trap van Mark-Jan Fledderus uit de hoek. De eerste de beste kans van de tweede helft voor AZ leverde direct een doelpunt op. Jahanbakhsh volleerde een weggekopte hoekschop in één keer binnen en nam daarmee revanche voor zijn gemiste kansen voor rust.

De reactie van de thuisploeg liet niet lang op zich wachten. Fledderus bleef na een passje van Brahim Darri rustig en schoot de bal tegen de touwen. Nog geen zeven minuten later was de spanning weer helemaal terug. Weghorst werd op het juiste moment diep gestuurd en schoot onberispelijk binnen. De spanning bleef niet heel lang in het Polman Stadion hangen, want Ramon Zomer verraste al snel zijn eigen doelman en zorgde daarmee voor de beslissing. Het feest voor AZ werd nog groter toen voormalig Heraclied Ben Rienstra als toetje ook nog de 3-6 binnenkopte.

Een terechte zege voor AZ?

1
2

Knap hoor, hoe AZ nu bezig is. Echt een wereld van verschil met voor de winterstop.
Wel vraag ik me af hoe FC Utrecht er nog voorbij moet dit weekend, wij hebben namelijk al gespeeld @vz...

13 februari 2016 om 20:36

Kennelijk is jullie een bonus wedstrijd toebedeeld waar niemand iets vanaf weet?

Een heerlijke wedstrijd. Mooie aanvallen ook. Denk dat AZ de terechte winnaar is.

Er ging een hoop fout over en weer, maar wat een heerlijke wedstrijd!

13 februari 2016 om 21:46

Gelukkig hielp Heracles ons zelf weer in de wedstrijd door de eigen goal. Anders had het ook zomaar 4-4 kunnen worden. De ruime marge van 3 doelpunten was ineens weg. Erg slordig, vanavond gelukkig zonder gevolgen.

Ik heb niet veel over de wedstrijd te zeggen behalve dat het genieten was. Ik vond wel dat AZ te weinig druk zette waardoor Heracles haar spel kon spelen wat resulteerde tot doelpunten. Maar dat zijn natuurlijk ook gewoon de verdienste van Heracles, die wil ik er ook weer niet tekort meedoen.
Heerlijke pot en een terechte winnaar.

13 februari 2016 om 20:37

Kan ik me helemaal bij aansluiten. Terechte overwinning voor AZ.

13 februari 2016 om 21:06

Ik vond t een heerlijke pot! Er gebeurde continue, het voetbal was bij vlagen goed, de sfeer was geweldig en het waren twee ploegen die er alles voor over hadden om te winnen.

Een gevalletje te laat wakker geworden. Had de competitie dan zo gestart..

13 februari 2016 om 20:40

Tja dan had AZ de top 3 nog vaker in de wielen kunnen rijden. Als als...

13 februari 2016 om 20:47

Nou zo is het dan ook niet. AZ had op het begin 6 nieuwe basis spelers. In de winterstop gaan er nog 2 weg el Hamdaoui en Gouweleeuw. Het is echt een wonder dat AZ zo goed speelt. Enige min puntje is de keeper.

13 februari 2016 om 20:57

Dat Gouweleeuw weg is gegaan heeft juist goed gedaan. Liep erbij zonder motivatie en het leek alsof hij er helemaal geen zin meer in had. Nu met Vlaar en Wuytens heb je 2 gasten erin staan die er vol voor gaan.

14 februari 2016 om 11:53

Over keeper ben ik helemaal met je eens. AZ doet scouting en aankopen fantastisch, maar Esteban en Rochet heb ik nooit begrepen. Waarom van zo ver halen als ze niet echt goed zijn?
Waarom niet gewoon een Nederlandse keeper?

14 februari 2016 om 14:31

AZ scout in Zuid-Amerika voor keepers omdat zij de druk beter zouden aan kunnen. In Zuid- en Midden-Amerika heb je fel publiek en geven veel commentaar achter het net.

Ik vind het raar dat Rochet de voorkeur krijgt boven Coutinho. Coutinho deed het best goed en Rochet is nu nog een jonge onzekere grabbelaar.

13 februari 2016 om 21:02

Toen hadden we Vlaar nog niet.

13 februari 2016 om 21:50

Vlaar maakt echt zo'n groot verschil. AZ zou hem echt moeten contracteren, investeer maar eens een keer flink.

14 februari 2016 om 11:55

Vlaar doet het inderdaad heel goed.
Knap ook van AZ dat men totaal onverwacht met zo'n Wuytens komt aanzetten. En dat het dan zo'n goede greep blijkt te zijn.

14 februari 2016 om 13:52

Wuytens is een stille kracht, maar nu al super belangrijk voor dit AZ. Top van de scouting.

Vlaar gaat echt niet verlengen, die wilt nog een avontuur, en dat is hem goed recht. Gun die man het allerbeste en het zou leuk zijn als hij over 2 jaar nog eens terugkomt. Nu nog even genieten van hem!

14 februari 2016 om 02:39

Wat az denk ik genekt heeft in de eerste seizoenshelft is toch wel het europees voetbal. Vaak na een europees duel verloren we. Het is tenslotte een hele jonge onervaren ploeg, die nu al gegroeid zijn. Er waren bovendien 7 basisspelers weggegaan deze zomer en we hadden niet zo'n goed centrum als met vlaar en wuytens. Dan heb je ook nog spelers als jahanbakshs die in het begin niet gebruikt kon worden door z'n blessure en moest wennen of een janssen die net vanuit de jupiler league kwam. Alles bij elkaar is het een proces dat tijd nodig had om te groeien. Nu hopen dat het een beetje vast te houden is

14 februari 2016 om 11:37

Misschien bij jou bekend mvvmaastricht1 dat AZ een leger aan basisspelers was kwijtgeraakt afgelopen zomer?
Zoveel nieuwe jongens moeten worden ingepast. Dat is niet meteen een ingespeeld geheel.
Dat het nu zo goed gaat is eigenlijk al snel.

Hoe doet ben Rienstra het eigenlijk bij AZ? Vond hem vandaag wel goed!

13 februari 2016 om 20:39

Ooooowh wat ik het toch fijn om AZ'er te zijn.

13 februari 2016 om 20:48

Doet het wel oké, moet nog wennen maar het komt er steeds meer uit. Leuke speler maar kan beter.

13 februari 2016 om 21:52

Ik vind hem vrij onopvallend tot nu toe. Speelt altijd wel een voldoende, hij is een beetje de nieuwe Ortiz maar dan iets minder goed. Maar prima aankoop.

13 februari 2016 om 22:29

Rienstra is voetballend veel beter dan Ortiz. Rienstra heeft al een paar mooie assists. Een akersloter/Alkmaarder dus een jongen uit de regio en eigen jeugd speler!

Rienstra moest wennen aan het elftal samen met de 5 andere nieuwelingen...

Feyenoord, Nec, Vitesse en Heracles geklopt met een doelsaldo van 14-5......... Wat wil je nog meer.
Nou dat Jahanbakhsh levensgrote kansen er gewoon inschiet misschien.
Als het een mogelijkheid is scoort hij wel.
Maar goed AZ gaat vol voor die 3e plaats en dat is mooi !

13 februari 2016 om 23:37

Haha Jan schoot ze er vorig jaar ookal van bijna onmogelijke hoeken in maar makkelijke kansen bleken te moeilijk. Maar wat een heerlijke voetballer!

Onterechte overwinning zeg. Heracles continue er boven op, maar het mocht niet baten. Vooral 2e helft Heracles was gewoon beter alleen dan is de eerste kans raak bij Az. Ik ben wel hartstikke trots op Heracles. 3-0 achter toch doorgaan 4-1 achter toch doorgaan. Veel strijd gezien en mooi voetbal. Onnodige goals tegen ook jammer genoeg. 1e goal mag natuurlijk nooit gebeuren. Die goal van Rienstra was nooit een vrije trap, maar Kuipers was sowieso tegen Heracles. Denk dat gelijkspel terecht was geweest. Viel me ook op dat de Az supporters stil waren tot de 85e minuut.

13 februari 2016 om 20:58

Dus eigenlijk was alles aan AZ helemaal niets en alles aan heracles helemaal super? Ik heb niks gezien btw.

Haha, ik snap dat je partijdig bent, maar een beetje realisme mag wel hoor. Heracles speelde goed (aan de bal), maar AZ was drie klassen beter.

13 februari 2016 om 21:00

En de actie voorafgaand aan de goal van Weghorst was geen corner voor Az?

Ga de wedstrijd nog eens bekijken alleen dan zonder die heracles bril, dan kom je tot de conclusie dat vooral AZ slordig was, en heracles alle kanten op werd gespeeld door AZ, onbegrijpelijk dat AZ nog zoveel kansen weggaf!

13 februari 2016 om 21:16

Az zat in de 2e helft anders vooral achter de bal te lopen. Het balbezit is niet voor niets 64% voor Heracles. Het aantal schoten was wel ongeveer gelijk. Kuipers gaf Az elke keer onterechte vrije trappen mee en deelde onterechte kaarten uit aan Heracles. Az mocht alles gewoon maken van hem. Ik zeg niet dat Az slecht was, maar een gelijkspel was zeker niet onverdiend geweest.

14 februari 2016 om 11:44

Heracles speelde goed en heeft mooi elftal. Maar AZ was echt wat beter en gevaarlijker.
Kijk rustig naar de kansen. Jahanbaksh had voor de rust ook al 2 keer kunnen scoren bijv.
Weet je, we zijn allebei niet neutraal. Oplossing is in dat geval gewoon een paar kranten open te slaan en te horen wat commentatoren op tv zeiden.
Gok dat zelfs jullie regionale dagblad Tubantia erkent dat AZ beter was.
Net als jullie coach dat ook heeft gezegd.

13 februari 2016 om 21:11

Hier zit een slechte verliezer zeg. AZ was zeker de eerste helft ontzettend dominant en ook de tweede helft de betere. Kuipers floot uitstekend en onpartijdig. Overigens heb ik thuis voor de televisie de supporters van AZ wel de hele wedstrijd gehoord.

14 februari 2016 om 11:46

Inderdaad, AZ supporters waren duidelijk de hele wedstrijd te horen.
Viel mij nog zo op want bij thuiswedstrijden hoor je dat eigenlijk op tv (en ook in het stadion) minder voor mijn gevoel.

13 februari 2016 om 21:59

Heracles heeft gestreden voor wat ze waard zijn, dat is mooi. Het werd ook serieus nog spannend in de tweede helft. Maar er was vanavond op basis van de hele wedstrijd maar 1 ploeg die de overwinning verdiende. Heracles mag trots zijn dat ze geknokt hebben en nog bijna terug kwamen maar het was gewoon niet genoeg. Tegen AZ in vorm moet je van goeden huize komen!

13 februari 2016 om 23:53

Tv aangezet of het stadion ingelopen in de 84e minuut? Met je eens dat Heracles de 2e helft de betere partij was, maar je moet nier gaan overdrijven dat de supporters van AZ pas in de 85e minuut te horen waren. Dan word het toch echt tijd voor een bezoekje aan de oorarts.

Ik kijk met spanning uit naar de samenvatting. Ben onder meeer benieuwd waarom Heracles na de officiele speeltijd bij 3-6 stand nog ging wisselen.

13 februari 2016 om 21:09

Ik ben ook benieuwd naar de sanenvatting, maar dan om de gemiste kansen van Az te tellen.
Het had met gemak 10 keer kunnen juichen voor Az zonder te overdrijven.

13 februari 2016 om 21:47

klopt maar heracles had ook zeker 6/7 keer kunnen scoren, maar het was een geweldige pot. zo hoort voetbal te zijn en als we spelen zoals in de 2e helft van heracles ord et og een prachtig seizoen, als we bij de eerste 7 eindigen kan ons seizoen niet meer kapot. Forza Heracles

13 februari 2016 om 21:33

Zoveel doelpunten, die wissels passen niet meer in de samenvatting hoor.

Ondanks dat we verloren hebben, toch een heerlijke wedstrijd gezien. Van beide ploegen. Volop strijd en passie. Gezien het aantal kansen een terechte overwinning van AZ. Voor dit soort wedstrijden kom je als voetballiefhebber naar het stadion. AZ en Heracles bedankt.

@Lionelneymar welke wedstrijd heb jij gekeken? Haha. Ik zeg eerlijk ben AZ supporter maar je hebt iets teveel door je Heracles bril gekeken. Ik heb een heerlijke pot gezien met soms slordigheden van weers kanten. Pet af voor Heracles die er voor bleef strijden. Nu op naar Groningen thuis!

13 februari 2016 om 21:24

Heracles heeft anders zat kansen gehad. Buitenspelgoal (kon van mijn plek niet zien of die terecht was afgekeurd), kopbal nog op het randje gered door Rochet on eerste helft, kopbal in 2e helft van de lijn. Ik kan zo nog wel even doorgaan met kansen opnoemen. Heracles heeft gewoon veel kansen gehad en veel strijd geleverd en verdiende een punt. Ze hebben ook gewoon het positiespel gedomineerd met een balbezit van 64%. Ik heb jou nog geen argumenten horen geven, dus die zou ik graag even horen.

13 februari 2016 om 21:41

Ga de wedstrijd nog even terugkijken. Bij rust had het 1-5 moeten staan. 2x Jahanbaks met reuze kansen. Zulke kansen heeft Heracles niet eens gehad in de eerste helft.
Maar goed, mijn complimenten voor Heracles dat er een wedstrijd van gemaakt heeft. NEC gaf het in dezelfde situatie gewoon op.

13 februari 2016 om 21:49

Ga mijn reactie nog evem terugkijken. De kopbal en buitenspel goal alleen al. Die 1e had ook geen kans mogen worden eigenlijk.

13 februari 2016 om 22:07

Die buitenspelgoal is gewoon terecht afgekeurd. Sowieso was dat een rare actie van Rochet die met zijn duik zichzelf uitschakelde. Daarnaast heeft Jahanbakhsh een aantal uitgespeelde kansen om zeep geholpen. De 3-1 is een mooie goal maar het was een halve kans, goal uit het niets. Laatste kwartier heeft Heracles ook niks meer gedaan, ze waren helemaal lamgespeeld. AZ heeft het zichzelf lastig gemaakt vanavond, onnodig als het 3-0 en 4-1 staat.

13 februari 2016 om 22:11

@Lionelneymar 64% balbezit zegt 9/10 keer niet zo veel. Kijk naar PSV bijvoorbeeld en nu ook AZ. We spelen de laatste tijd op de omschakeling. Noem het countervoetbal al vind ik dat in ons geval niet helemaal op gaan. Je hoort mij niet zeggen dat de kansen van heracles mij ontgaan zijn. Echter zoals hier boven al aangegeven, heeft Jahanbaksh in de 1e helft al vergeten één doelpunt te maken. Heracles heeft met vlagen beter gespeeld zie de 3 goals. Maar ondanks alles is het volgens mij een terechte overwinning geweest.

13 februari 2016 om 22:13

Naja ieder zn mening he. Alsnog gefeliciteerd.

14 februari 2016 om 11:48

Niet praten over buitenspel als je de beelden nog niet hebt terug gezien Lionelneymar. Zo nemen mensen je bijdrage niet serieus.
Was glashelder buitenspel.

wat een geweldige wedstrijd, trots op de jongens ondanks het verlies. 3-0 achter en toch nog vol voor de overwinning gaan. toen het 3-4 werd had ik serieus het idee dat we nog konden winnen ook maar helaas. achja als we in de top 7 eindigen ben ik hartstikke tevreden want wees eerlijk, wie had gedacht dat wij op de 22 speeldag om de 3e plek strijden wat vorig jaar om lijfsbehoud strijdde en nu om europees, en je kan ook niet alles winnen. gefeliciteerd az suppporters en ik heb genoten ondanks het verlies. forza heracles

Mooie reactie! Ontzettend knap wat Heracles vanavond liet zien. Op zo'n manier terug komen in de wedstrijd is echt heel knap, de meeste ploegen zouden bij een 0-3 achterstand de koppies laten hangen. Ik zat bij de 3-0 voorsprong heerlijk achterover tijdens de eerste helft maar in de tweede helft was het toch nog billenknijpen. Uiteindelijk 6-3, een overwinning voor het voetbal. Heerlijke avond.

13 februari 2016 om 22:26

gefeliciteerd met de overwinning, al met al was het wel terecht maar ik hoopte stiekem toch op een stunt toen het 3-4 werd haha maar helaas bleef die uit

14 februari 2016 om 00:00

Idd een topreactie zoals komopaz al melde. Voor ons en mooie overwinning met de billen bij elkaar geknepen na de 3-4. Voor de neutrale toeschouwer ook een mooie wedstrijd.

Zet die Heracles bril af man! AZ was een klasse beter.

Deze samenvatting moet ik zien! AZ is echt on fire! Hopelijk ziet het AZ bestuur dat deze lichting lang bij elkaar moet blijven. Dan heb ik nu al zelfs vertrouwen als ze Europa in gaan!

AZ is gewoon al ruim 10 jaar fantastisch bezig. Natuurlijk mede in het zadel geholpen door Scheringa, maar wel op basis van doordacht beleid en een goed sportklimaat en niet door onnozele aankopen en opportunistisch handelen. Ook in Europa vaak verfrissend hoe ze zich laten zien tegen gerenommeerde tegenstanders. Kortom, het is AZ gegund en het zou voor Nederland goed zijn wanneer zij wederom EL halen.

Die Dabney dos Santos is echt een heerlijke speler. AZ heeft sowieso een uitstekend elftal, ik vind hun basiselftal niet veel onderdoen voor dat van Ajax of Psv.