Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Nederlandse profs volgen Oranje-spelers en voeren actie tegen Qatar

Laatste update:

In navolging van de internationals van Oranje vragen de profvoetballers in Nederland aandacht voor de arbeidsomstandigheden tijdens de bouw van de WK-stadions in Qatar. Spelersvakbond VVCS meldt woensdag dat er een petitie is ondertekend door spelers en speelsters. De petitie zal worden aangeboden bij de KNVB en de internationale spelersvakbond FIFPro.

Volgens de VVCS moet er 'dringend actie ondernomen worden tegen de weerzinwekkende arbeidsomstandigheden van de gastarbeiders in Qatar'. "Via de VVCS roepen zij (spelers en speelsters, red.) de KNVB en FIFPro, als wereldwijde spreekbuis van de spelers, op om al het mogelijke te doen om FIFA te bewegen druk uit te oefenen op de regering van Qatar. De in Nederland actieve profs en andere in het voetbal werkzame leden van de VVCS vinden bovendien dat de FIFA een fonds zou moeten vormen waaruit de families van de overleden arbeiders financieel ondersteund kunnen worden", zo valt te lezen in de verklaring van de Nederlandse spelersvakbond.

De honderden handtekeningen die de VVCS in de afgelopen periode heef verzameld worden donderdagochtend om 10.30 uur door Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB, aangeboden aan VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko. De voetbalbond is in ieder geval blij met de betrokkenheid van de spelersvakbond en zijn leden en de steun voor de actie 'Football supports Change' van het Nederlands elftal. De Jong zal er namens de KNVB bij de FIFA op aandringen om de protestactie serieus te nemen, zo meldt de VVCS. De petitie wordt daarnaast ook gesteund door mensenrechtenorganisatie Amnesty International Nederland.

De VVCS schrijft in het statement verder dat de voetbalbonden in Noorwegen en Australië ook een dergelike acie op touw willen zetten en dat hierover binnenkort zal worden gesproken met de FIFPro. De spelers van Oranje droegen voorafgaand aan de WK-kwalificatieduels met Letland (2-0) en Gibraltar (0-7) ondershirts met daarop de tekst 'Football supports Change', om zo aandacht te vragen voor de omstandigheden van arbeidsmigranten in Qatar. De spelers van Duitsland en Noorwegen kwamen tijdens de afgelopen interlandperiode met de tekst 'Human Rights' het veld op.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

hier hoeven ze nu niet meer mee aan te komen
ze hadden qua statement als 1 geheel naar buiten moeten treden
niet land voor land
en nu ook de profs

ze hadden met zijn allen om elkaar moeten gaan zitten
en als Fifa zijnde met 1 statement hierover naar buiten moeten treden

ongeacht hoe het gebaar is dat iedereen zich hier wilt laten gelden

Ik vind het gek dat ze zich hard maken voor de arbeidsomstandigheden. Dit zijn voetballers, die vooral een vuist zouden moeten kunnen maken naar de voetbalorganisaties waardoor dit WK daar wordt gehouden.
Het is krankzinnig dat met een stemming onder de bonden tot dit WK daar is gekomen. Kom in actie tegen de idioten die daarvoor hebben gezorgd!

14 april 2021 om 16:19

Het was toen een Fifa comité dat hierover mocht stemmen en het meerendeel daarvan is allang geschorst. Dus daar is al wat aan gedaan. Het is dan toch juist goed dat ze nu een statement maken om die omstandigheden te veranderen. Het WK afnemen verandert niks, maar ermee dreigen of iig de huidige spotlights op Qatar gebruiken om verandering af te dwingen kan wel iets betekenen. Ik snap oprecht niet hoe je hier tegen kan zijn.

14 april 2021 om 16:30

En wie heeft zich daarna hard gemaakt om een nieuwe stemming te houden met een commissie zonder omkoping? Dat het meerendeel geschorst is geeft alleen maar meer blijk van hoe vies dit bid is gegaan. Jarenlang is er de mogelijkheid nog geweest om Qatar nog van de agenda te halen.

14 april 2021 om 16:41

Van mij hadden ze dat zeker mogen doen en dat momentum is zeker voorbij, maar ik zie dat persoonlijk los hiervan. Dat het niet teruggedraaid is, betekent niet dat je nu maar stil moet blijven. Daarnaast is het onrechtmatig verkrijgen van het WK erg, maar deze statement komen over de erbarmelijke situatie van de arbeiders en dat was uiteraard nog geen item voordat de arbeiders daadwerkelijk aan de slag gingen. Zelfs al is er maar 1 arbeider die door dit soort publieke acties zijn paspoort terugkrijgt van zijn werkgever, dan is het voor mij al geslaagd.

Vervolgens is het vooral belangrijk dat de biddingsprocedure voor toekomstige toernooien wordt aangepast, waarbij mensenrechten een belangrijk element wordt, zodat dit niet meer gaat gebeuren. Voor 2030 wil China (o.a. samen met Noord-Korea zelfs) een bid doen, maar met de huidige situatie van de Oeigoeren zou dat ook niet moeten willen.

14 april 2021 om 16:55

Daar ben ik het dan ook wel weer mee eens. Tuurlijk is iets doen altijd beter dan niets doen.
Wat betreft het bidding proces, daar is normaal al wel een ethische commissie bij betrokken. Wanneer deze echter uit dezelfde besmeurde organisatie komt gaat dit ook weer niet goed. Wie zal het dan moeten zijn, en welke rol hebben ze. Een Amnesty International zou prima als adviseur kunnen optreden maar een veto zouden ze uiteraard niet krijgen. Anderszijds is enkel een advies weer te vrijblijvend..

14 april 2021 om 17:05

Amnesty International als lid van het comité zou eigenlijk echt een topidee zijn! Dan zou je wel echt een statement maken.

Dit was echt de uitgelezen kans om als nationale bonden om zelf een alternatief wk te organiseren. Men zegt altijd dat de stemmingen en corruptie bij de kleine nietszeggende landen gebeurd, maar ik twijfel daar behoorlijk aan. Volgens mij durft niemand verantwoording te nemen en is geld gewoon ouderwets het enige wat telt.

Aandacht vragen maar wel gezellig met z'n allen in het vliegtuig stappen volgend jaar. Hypocrisie ten top. Valt me dan ook tegen dat jongens zoals Wijnaldum, van Dijk en Depay nu zo stil zijn. Moord en brand schreeuwen om een paar woorden van een seniele man maar nu braaf in het gareel naar Qatar waar dagelijks mensen om het leven komen voor een stadion.

Het is beschamend. Nederland accepteert moderne slavernij.

14 april 2021 om 16:47

Wat maakt dit toernooi dan zoveel anders dan het toernooi in Mexico, Brazilie, de olymische spelen in China (2x)? Hoe reageren de sponsoren dan? Heeft het publiek ook een statement gemaakt (of zat ons hoempapa publiek veroordelend met een oranje geverfde buik op de tribune te kijken)? We zijn lekker aan het wijzen allemaal dat 'de ander' het niet goed doet. Maar zelf gaan we dat WK allemaal collectief gezellig kijken en boeit het ons allemaal vrij weinig. Of 'men' het nu accepteert of niet, de prioriteit ligt bij veel mensen vooral bij het lekker voordelig kijken naar een voetbalwedstrijd. Ongeacht hoe dat tot stand is gekomen. Want meer arbeidsvoorwaarden, zijn hogere kosten, betekend hogere toegangsprijzen e.d. En dat accepteren we al helemaal niet.

14 april 2021 om 16:50

Het maakt vrij weinig uit of jij en ik de TV wel of niet aanzetten. Het toernooi is anders omdat er duizenden mensen voor zijn gestorven terwijl hun paspoorten waren afgepakt. Behoeft weinig uitleg.

14 april 2021 om 16:56

Als ik kijk naar de statements op Amnesty International, dan valt het op dat er bij vrijwel elk groot toernooi een statement wordt uitgesproken over de slechte mensenrechten. In Brazilie complete wijken (hoewel sloppenwijken) op militaire wijze schoongeveegd (inclusief de nodige doden) om de wijken wat toeristischer te laten voorkomen. In China zijn complete dorpen weggevaagd om de infrastructuur en Olympische dorpen neer te kunnen zetten (mensen op straat en die dorpen zijn nu compleet onbewoond). Daarnaast heb je in China momenteel ook nog complete volkeren die worden uitgemoord, maar dat even terzijde (want raad eens waar de komende spelen zijn). In het geval Qatar is het wederom erg slecht voor de bevolking. Maar in mijn beleving is er altijd stront aan de knikker als het gaat over dit soort toernooien.

Wat wij doen, heeft uiteraard ook effect. Want als niemand het kijkt, trekken sponsoren ook vrij weinig bekijks en heeft het geen zin om er geld in te pompen. Voetbal is alleen maar zo groot doordat we het allemaal kijken, volgen en de merchandise kopen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren