Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Marokko uitgebreid geroemd: ‘Ze hebben de beste defensie van het WK’

Laatste update:

Marokko heeft zich zaterdag ten koste van Portugal gekwalificeerd voor de halve finale van het WK 2022 in Qatar (1-0). Voor het programma Leeuwen bekijkt en bespreekt Voetbalzone samen met twee voetballers de WK-wedstrijden van de Oranje Leeuwen en de Marokkaanse Leeuwen van de Atlas. Voor Marokko – Portugal namen Ali Boussaboun en 113-voudig futsalinternational Mohamed Attaibi plaats in de analistenstoel. Na de wedstrijd tafelden zij met gastheer Justus Dingemanse nog eens na over alle zaken rond de kwartfinalestrijd van het Marokkaans elftal.

Bij de basisopstelling zagen de gelegenheidsanalisten twee belangrijke namen missen. Verdedigers Nayef Aguerd en Noussair Mazraoui konden vanwege blessures niet meedoen, terwijl ook Romain Saïss in de tweede helft uitviel. Marokko bleek echter even onpasseerbaar als in de voorgaande wedstrijden. “Hun vervangers hebben het opgepikt waar de rest was gebleven: bikkelen, niks geks doen en duels winnen”, zegt Attaibi. Boussaboun roemt de man aan het roer. “Dit is echt de hand van de trainer. Ze gaan voor elkaar door het vuur. Niemand verzaakt.”

De gasten vonden Portugal een zorgwekkendere tegenstander dan Spanje, dat in de achtste finale diens Waterloo vond tegen de Marokkanen. “Spanje heeft geen plan B, Portugal kan met één of twee aanvallende middenvelders spelen. Ze hebben meer smaken”, licht Attaibi toe. “Maar Marokko speelt in dezelfde discipline. Ik zei al: als er een goal valt, is het via een carambole; een bal die van richting veranderd. Ze gaan niet uitgespeeld worden, daar staat Marokko te goed voor. Ze hebben de beste defensie van het WK.”

Boussaboun ziet daarin een belangrijk verschil met Nederland. Waar Oranje defensieve zekerheid inbouwde met vijf verdedigers, doet Marokko hetzelfde met vier man achterop en een controlerende ‘6’. “Nederland heeft op papier betere verdedigers, maar tactisch klopt het niet. Dat maakt ze kwetsbaar en voorspelbaar.” Attaibi zag Marokko zich een stuk minder lineair onder de druk uitvoetballen. “Ze durven echt. Met korte combinaties.” Ook zijn collega prijst de basis van de halvefinalist. “Ze verdedigen compact en werken hard, maar kunnen ook keigoed voetballen. Dat is een dodelijke combinatie.”

Toch wordt Attaibi soms een beetje zenuwachtig van misschien wel de koelste kikker in de opbouw: Yassine Bounou. “Soms is hij te lang aan die bal, dan denk ik: schiet hem weg!” Als leider van de Marokkaanse defensie ontpopt de doelman zich langzaamaan tot kandidaat voor de gouden handschoen (de prijs voor beste keeper van het toernooi). “Niet normaal”, start Boussaboun zijn lofzang. “Het is heel lastig voor een keeper als je niet veel te doen krijgt. Hij laat zijn ploeg nooit in de steek. Het is als verdedigende linie ook heel fijn als je rust achter je hebt.”

Portugal was alweer de vijfde tegenstander die niet wist te scoren (het enige tegendoelpunt betreft een eigen goal van Marokko tegen Canada) tegen de Leeuwen van de Atlas. De analisten zien een unieke geest in de groep. “Bij Portugal zie je bijvoorbeeld een ster op de bank”, doelt Boussaboun op Cristiano Ronaldo. “In het voetbal heb je ego’s. Als die er dan al geïrriteerd inkomt... Bij Marokko zitten mensen die gretig en blij zijn als ze erin komen. Zulke sterren die egoïstisch zijn, die verstoren het groepsproces.”

Naast een goede teamprestatie weten individuele spelers in de Marokkaanse selectie zichzelf in de spotlights te zetten, weet ook Attaibi. “Normaal gesproken is Amrabat de belangrijkste speler, maar vandaag was Azzedine Ounahi mijn favoriet. Niet normaal. Hij durft een man uit te spelen, blijft rustig aan de bal en is overal te vinden. Hij was voor mij de beste man.” Zijn collega refereert naar eerdere wedstrijden. “Ik ben heel kritisch op hem geweest, maar hij heeft zich herpakt. Hij laat zien wat de trainer al die tijd in hem zag op trainingen.”

Als de analisten een kritiekpunt moeten noemen, is het dat Marokko moeilijk wedstrijden 'doodmaakt'. “In de eerste helft zag je ook, wanneer ze voor de goal komen, komen ze onrustig over. Wild schieten”, zegt Attaibi. De treffer met het hoofd van Youssef En-Nesyri kwam dan ook letterlijk uit de lucht vallen. “Er werd gezegd: ‘goede voorzet’, maar dat was het helemaal niet. Het was gewoon een vuurpijl.” Reservespits Walid Cheddira kon de gasten ook niet bekoren. “Ik ben niet gecharmeerd. Wat brengt hij tot nu? Dan staat hij in de min”, zegt Boussaboun over de aanvaller die een veelbelovende counter om zeep hielp en per slot van rekening het veld moest ruimen na zijn tweede gele kaart.

Marokko is het eerste Afrikaanse land ooit dat de halve finales van het WK bereikt. “Dit doet heel veel voor het Marokkaanse voetbal”, zegt Attaibi. “De volgende generaties die twijfelen over Marokko, Frankrijk, België of Nederland. Die gaan mooi bij Marokko voetballen.” Boussaboun pleit voor een multidimensionale toekomstvisie. “Ik hoop dat ze hier in Marokko mee aan de slag gaan. Het opleiden van spelers. Er is zo veel talent, maar niet iedereen heeft de mogelijkheden om dat talent te etaleren.” Hij benadrukt vervolgens nogmaals de omvang van deze prestatie: "De halvefinaleplek van Marokko is groter dan het wereldkampioenschap van Frankrijk." Tot slot kijken de huisanalisten vooruit naar de halve finale. “Ik hoop dat de jongens hersteld zijn. Wanneer iedereen fit is, zijn ze voor niemand bang. Het is zelfs andersom: niemand wil tegen Marokko spelen”, besluit Attaibi.

Wie haalt de finale?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

From Sergiño, to you | PSV
20 hints ??#voetbal
Reacties

Ik als Marokkaan zijnde wordt echt gek van Ali Boussaboun. Als ik Afellay en Boulahrouz op NPO 1 zie is dat echt een wereld van verschil. Ali als je op deze manier je mening probeert te geven dan kan je liever een café gaan uitzoeken maar dit is onprofessioneel. Verder als Nederlandse Marokkaan ontzetten blij met dit geweldige resultaat en met name de vechtlust is geweldig om te zien. Als je België, Kroatië, Spanje en Portugal verslaat dan heb je het echt geweldig gedaan, al was Kroatië een gelijkspel maar dat reken ik ook maar als een extra punt als je die tegen Brazilië ziet😉. Al met al ondanks de uitslag die zal volgen tegen Frankrijk wat bij de beste 2 teams hoort van de planeet was het een geweldig WK. Meest leuke was een lokale jongen uit Marokko die Ramos en Cancelo uit de wedstrijd speelde. Al helemaal als je de namen van Portugal ziet : Fernandes, Cancelo, Ruben Dias, Felix, Bernardo Silva, Rafael Leao en Cristiano Ronaldo. Goncalo Ramos reken ik niet tot dit rijtje wereldtoppers omdat die andere toch al hebben laten zien in een topcompetitie. Geweldige prestatie en het eerste Afrikaanse/Arabische land dat een halve finale op een mondiaal heeft gehaald in de historie! 🇲🇦🌍

10 december 2022 om 22:35

Het is gewoon een blaffer die wil scoren onder het motto :'Hoe harder ik blaf hoe meer ik scoor.' Als je El Ahmadi of Afellay een normale analyse ziet geven en ook nog is onderbouwen wat ze zeggen en dan vervolgens deze Ali zie blaffen dan schaam ik me gewoon. Nodig dan gewoon El Khayati uit of in het laatste geval mij dan zal ik me best doen om een mening te geven met een onderbouwing ipv los blaffen. Als je Khalid Sinouh of Ali uitnodigt noem het dan cafepraat maar alsjeblieft geen serieuze analyses meer want dat kan ik als Marokkaanse Nederlander niet meer aanhoren. Ik weet nog wel een plekkie voor Ali misschien is er nog een stoel vrij bij Derksen en co hij heeft in ieder geval het profiel.

10 december 2022 om 22:49

Adil Rami bijvoorbeeld en Mehdi Benatia geven ook analyses in Frankrijk en bij grote voetbalkanalen. Als je die hoort praten met nog wat humor tussendoor dan krijg je als neutrale kijker gewoon zin om te kijken. Bij Ali denkje na 15 seconden weghalen en screen wegvegen want ik heb geen zin in cafepraat als ik een serieuze analyse wil zien.

10 december 2022 om 22:26

Ik als Nederlander ook.

Marokko doet het zeker fantastisch dit WK en ik dacht dat ze wel klaar zouden zijn tegen Portugal aangezien zij op tijd in vorm leken te komen gezien de achtste finale, maar zij zijn ook gewoon aan de kant gezet. Frankrijk is denk ik wel de eindhalte ( selectie loopt erom met Portugal, maar een betere coach en meer ervaring met de druk), maar hoe dan heeft Marokko een wereldprestatie geleverd dit WK.

10 december 2022 om 23:23

Tjah ik laat me niet snel meetrekken in die hosanna over Portugal. Ja ze wonnen met 6-1 van Zwitserland en het zag er uit als een potentiële WK winnaar maar Marokko vs Portugal is altijd een wedstrijd opzich want het zijn buurlanden en ze hebben veel historie samen. Zelfde geld voor Marokko vs Spanje dat zijn wedstrijden opzich netals Nederland vs België of Nederland vs Duitsland. Ik vind de prestatie nog mooier aangezien we het zonder Aguerd en Mazraoui moesten doen.

11 december 2022 om 12:11

En hetzelfde zal ook voor Frankrijk gelden. Op papier is dit einde verhaal, maar een dergelijke wedstrijd heeft gewoon een andere lading (geschiedenis, vrienden, vele spelers die in Frankrijk voetballen, etc.) In sha Allah is Marokko fit genoeg, dan is alles mogelijk.

11 december 2022 om 13:14

We hebben gezien op England hun spelers heeft 'geneutraliseerd', Mbappe was ontzichtbaar, moesten het vooral van de lange ballen op Giroud hebben, enkel Griezman vond ik goed gister. England was ook de betere gister

11 december 2022 om 13:47

nu wordt het vrienden Mbappe tegen Hakimi

Gaat denk ik geweldig worden. Kijk echt uit naar die strijd

11 december 2022 om 14:25

WK vol verrassingen.
Als Marokko als eerste Afrikaans land finale wilt halen, dan moet het deze WK gebeuren.

Ik als Tunesiër/belg ben ontzettend blij met wat Marokko presteert deze WK.
Als ze finale halen en winnen, zullen we het rest van ons leven mogen horen haha.
Mijn schoonbroer is Marokkaan..

10 december 2022 om 23:00

Wat wat wat, wat is met Eend!?! Zoekt eend problemen wat!

Nee man, je moet gewoon winnen, de rest vergeet iedereen. Daarom slaat die troostfinale ook nergens op. Echt niemand wil die pot spelen.

10 december 2022 om 23:54

Nou nou, vergeten zeker niet, maar deze prestatie gaat in de boeken als een van de mooiste ooit. 0 goals tegen gekregen van een tegenstander, is dat überhaupt iemand ooit gelukt?

11 december 2022 om 00:06

Nee tuurlijk, is ook zo, maar uiteindelijk wil je nu gewoon winnen toch? De finale verliezen is veel kutter dan de kwartfinale of halve finale verliezen als je het mij vraagt. Die rukpot van gister ben ik over een week vergeten. Van 2010 heb ik nog steeds nachtmerries.

11 december 2022 om 13:32

Nee dat is niet vaak iemand gelukt. Maar in veel landen mag dat ook niet meer, er moet aanvallend, leuk gespeeld worden. Goed verdedigen, de nul houden en dan in de counter een doelpuntje maken, je wordt afgemaakt in de pers.

Kan iemand hem in bescherming nemen? Wordt echt moe van deze gast.. Dat zulke mensen een podium krijgen, om hun gal, domme uitspraken en verkeerde analyses te geven. Maar ja, je ziet het verschil.. Affelay, Boulahrouz, el Ahmadi die allen op een hoger niveau hebben geacteerd, veel beter kunnen analyseren dan deze NAC spelertje..

Hoe verder je komt des te harder komt verlies aan. Daar kunnen we in Nederland over meepraten. Prachtig resultaat voor Marokko maar denk dat Frankrijk fluitend die beker gaat ophalen. Veruit de sterkste van de laatste 4.

11 december 2022 om 13:11

Onzin. Zolang je een memorabel toernooi speelt heb je altijd al vlug een doekje voor het bloeden. Na twee dagen al leef ik nu in de roze Weghorst wolk, hadden we dat niet gehad dan was dit WK inderdaad een deceptie. EK 2020 was zo'n EK.

11 december 2022 om 15:34

Ikea je hebt wel een punt. Had het erger gevonden als we er tegen VS uit waren gegaan dan tegen Argentinie na die beladen wedstrijd en memorabele slotafe.

We zien wel, over het algemeen komen de meest verstandige teksten er niet uit onder euforie of afschuw. Voor je het weet gaan mensen doen alsof de wereldvrede nabij is gebracht met het feit dat Marokko een halve finale plek haalt. Laten we toch een beetje rustig doen, door deze prestaties slaan sommige mensen een beetje tilt.

Het is allemaal zeker historisch en prachtig voor Marokko, en iedereen die het elftal een warm hart toedraagt. Maar laten we niet te snel allerlei conclusies trekken. Turkije was in 2002 ook halve finalist, waarna Turkije zich vervolgens 5x maal op rij niet wist te kwalificeren. Kroatië na 1998? Het duurde tot 2018 voordat ze de groepsfase weer uitkwamen. Bulgarije in 1994? ook halve finalist, om in 1998 in de groepsfase te blijven steken en zich daarna helemaal niet meer wist te kwalificeren.

Heeft iemand een pilletje voor mijnheer Boussaboun??
Wát een staatsidioot is dat aan het worden...

Ik sluit me aan bij Ontspannenrust: waarom krijgt deze man een podium. Ik schaam me, zonder ook maar 1 keer te hebben geluisterd naar hem.

Ontopic: mits fit, is het bijna onmogelijk om tegen marokko te scoren. Alle credits hiervoor naar de coach, maar ook zeker naar de spelers die de discipline kunnen opbrengen zo te spelen. Ik hoop op het beste aanstaande woensdag, maar ben bang dat de gelopen kilometers + blessures hun tol gaan eisen itt een Frankrijk die de derde wedstrijd gewoon de gehele basis 11 rust kon gunnen.

Marokko heeft niet de beste verdediging, verdedigen met 11 man is heel wat anders. Andere teams doen het met 4 of 5. De neutrale toeschouwers vallen in slaap maar op een toernooi is het een manier om door te komen.

Voetbalzone, rot toch eens op met deze analisten. Zelfde als die artikelen met Valentijn nonstop als nieuws brengen. Nogmaals, rot toch op ermee.

Beste verdediging oneens, ze hebben de juiste inzet disipline vechtlust mentaliteit noem het maar op, dit morrocco heeft mijn hart verovert met hun spel en ik hoop dat ze de wk pakken, alhoewel ik dan wel van vriende constant moet gaan aanhoren hoe hun wel in wk hebbe gewonnen en wij niet.

Wat onterecht dat Hamza Mendyl er niet bij zit.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren