Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

KNVB velt oordeel over mogelijk penaltymoment en hervatting van AZ - NEC

Laatste update:

Het restant van de wedstrijd tussen AZ en NEC Nijmegen (tussenstand 1-2) wordt op woensdagavond 6 december uitgespeeld, zo heeft het competitiebestuur betaald voetbal bepaald. De wedstrijd tussen de Alkmaarders en Nijmegenaren wordt om 19:00 uur hervat, waarbij er nog zo’n vijf minuten te spelen zijn. Afgelopen zondag zakte NEC-spits Bas Dost plotseling in elkaar, waarna de wedstrijd werd gestaakt.

De supporters van AZ en NEC zijn begin december welkom bij het restant van het duel. Op diezelfde avond staat het restant van de competitiewedstrijd tussen RKC Waalwijk en Ajax (tussenstand 2-3) op het programma.

De wedstrijd in het Mandemakers Stadion, die werd gestaakt vanwege een ernstige botsing tussen Etienne Vaessen en Brian Brobbey, wordt om 20:00 uur hervat. Ook in Brabant zijn supporters van beide clubs welkom.

Penaltymoment
De afgelopen dagen heerste er onduidelijkheid over een vermeende penalty die AZ zou moeten krijgen. Vlak voordat Dost medische hulp kreeg ging Denzo Kasius onderuit in het strafschopgebied van NEC. In eerste instantie leek het erop dat de VAR een mogelijke overtreding van Magnus Mattsson niet had beoordeeld, maar het Algemeen Dagblad lijkt meer te weten.

“Verwarring in Zeist, waar de KNVB woensdag in een verklaring liet weten dat de VAR een mogelijke overtreding van NEC-speler Magnus Mattsson op Denso Kasius nog moest beoordelen”, schrijft de ochtendkrant donderdag. “Een dag later blijkt dat de situatie wel degelijk is beoordeeld door de VAR. En wel in het voordeel van de NEC-speler, meldt de KNVB in tweede instantie.”

AZ krijgt dus geen strafschop tijdens de hervatting van het duel. “Kasius gleed namelijk al weg voordat hij werd aangeraakt, zo luidt de uitleg. Daarmee wordt de arbitrage een pijnlijke situatie bespaard. De spelers van NEC stapten na de paniek rond Dost zwaar aangeslagen van het veld. Met een 1-2 voorsprong die ze in de nog resterende vijf minuten blessuretijd met succes hopen te verdedigen. Een strafschop voor AZ had die missie een stuk moeilijker gemaakt.”

De situatie van Dost is momenteel onder controle, al ligt hij voor onderzoek naar zijn gezondheid nog altijd in het ziekenhuis in Alkmaar. Zondagavond gaf hij direct een korte reactie vanuit zijn ziekenhuisbed. “Het gaat goed met me. De hulp die ik op het veld heb gekregen was fantastisch. Ik ben nu in het ziekenhuis en ik voel me goed. Bedankt voor alle support!”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Een wedstrijd voor die paar min een maand later pas uitspelen blijft vreemd.

2 november 2023 om 13:24

Ik had verwacht dat ze de stand zo lieten staan als 'respect' naar het zoveelste geval van een speler die plots in elkaar valt Bas Dost. Het is wel wat anders dan staken vanwege 2 plastic bekertjes. Ik had het fout. KNVB als neutraal orgaan tussen alle clubs maakt dan wel de "juiste" keuze omdat AZ wel het recht heeft om die 5/6 minuten. Of er iets gaat gebeuren en of het niet juist extra vermoeiend is voor zowel NEC als AZ, is de tweede vraag.

2 november 2023 om 13:38

Als ik heel eerlijk ben had ik dat ook de juiste beslissing gevonden. Laat het zoals het is ook al is dat voor AZ(de club die ik support) natuurlijk een frustrerende uitslag.

Tevens is het voor mij totaal onduidelijk waarom er dan niet afgetrapt word met een penalty. Eerlijk is eerlijk deze uitleg van de KNVB is niet de juiste maar lijkt genomen te worden voor de lieve vrede. Het was gewoon een penalty op een heel heel vervelend moment. Om voor 5 minuten NEC naar Alkmaar te laten afreizen terwijl er, voor AZ en NEC, geen enkele reden is om nog te voetballen (AZ scoort toch niet zonder de pingel en NEC gaat gewoon met 11 man voor het doel liggen) vind ik wel een duidelijk voorbeeld van de miskleunen van de KNVB op dit moment. Ik had het graag anders gezien.

2 november 2023 om 13:39

Had je dat echt verwacht? Dat is toch complete competitievervalsing en totaal niet uit te leggen aan AZ. Natuurlijk wordt dit uitgespeeld.

2 november 2023 om 14:36

@azb100 Ik meen gelezen te hebben dat de VAR 'het penaltymoment' beoordeeld heeft en de vrije trap aan NEC geeft omdat Kasius op de voet van de speler van NEC gaat staan. Ik kan het moment niet meer terugvinden, maar als het daadwerkelijk een penalty was, dan was het ook begrijpelijk geweest als deze niet was gegeven omdat Manschot gewoon het hele moment met Dost mist. Het is geen overtreding, maar wel een dusdanig uitzonderlijke situatie waardoor duidelijk de hele defensie van NEC ontwricht was, omdat ze Manschot juist probeerde te attenderen op de ernst van de situatie.

2 november 2023 om 14:46

Migi, sinds wanneer is het moeten kunnen uitleggen van een beslissing een criterium van de knvb? Zij hebben al zovaak onverklaarbare dingen besloten

2 november 2023 om 15:13

Ja goed punt, maar dit zou zelfs voor hen te ver gaan.

2 november 2023 om 15:16

Waar keuzes gemaakt worden zijn er altijd tegenargumenten waar evengoed wat voor te zeggen is. Normaliter heeft AZ meer kwaliteit dan NEC, maar wie heeft er meer baat bij om deze 5 minuten in een later stadium uit te spelen, wie is er dan in vorm. Blessures kunnen een rol spelen. Misschien geld dat ook voor schorsingen (geen idee).....was het misschien niet handiger na het duimpje van Bas Dost of die paar minuten nog even de bal rustig over te spelen en met 1-2 te eindigen?

2 november 2023 om 15:17

@Willem dat kun je zo uitleggen maar daar leek geen sprake van. Ik ben van mening dat het een penalty was. Moment vaak genoeg teruggekeken en de NEC spelers leken niet echt door te hebben wat er aan de hand was. Toch ben ik ondanks dat alles van mening dat het gewoon einde wedstrijd had moeten zijn.

2 november 2023 om 17:47

Nu met alle macht aanvallen en iedereen naar voren sturen, word her daardoor 1-3 dan is het pech want je speelde toch al een "verloren" wedstrijd van 5 minuten.

Mij is onbekend hoe het zit met de spelers die overduidelijk het uitspelen niet zullen halen: Vaessen bij RKC en Dost bij NEC - mogen die vervangen worden, zelfs als de teams al door hun wissels waren, of moeten deze het met een man minder uitspelen?

2 november 2023 om 13:23

Dit lijkt mij een overbodige vraag, maar ik snap hem wel.
Dit zijn de uitzonderingen die je altijd zult hebben en die heel begrijpelijk zijn te beantwoorden met een ja, die worden vervangen.

2 november 2023 om 13:27

Volgens mij is dat idd de regel maar moet je het officieel wel een verklaring van de arts erbij doen.

2 november 2023 om 13:27

@dvh5981
Bij een hoofdblessure mag een extra wissel toegepast worden, ook al zijn de reguliere wissels gebruikt. Dat geldt dus voor de wissel bij Vaessen.
In het geval van Dost is het geen hoofdblessure, dus moet er regelementair gewisseld worden. Als NEC door haar wissels is, moeten ze met 10 man door.

2 november 2023 om 14:28

Volgens mij mag NEC ook gewoon wisselen als zij met een verklaring van de arts (volgens mij moet er dan wel een onafhankelijke arts van de KNVB naar de casus kijken overigens) kunnen aantonen dat Dost niet kan starten bij het restant van de wedstrijd.

2 november 2023 om 13:27

Ik vermoed dat hier dezelfde regel geldt als bij hoofdblessures. In dat geval mag er 1 extra wissel gedaan worden. Dus mijn verwachting is dat hier ook het geval is. Zeker in de situatie van Vaessen, maar denk ook zeker in deze situatie als bij Dost

2 november 2023 om 13:35

Vaessen was alweer met trainen begonnen toch? En de wedstrijd is pas over een maand. Misschien is hij dan wel fit genoeg om zelf te spelen.

2 november 2023 om 13:38

Bij een hoofd blessure heb je een extra wissel maar bij het geval van Dost zal er geen extra man in mogen als je al je wissels hebt gebruikt. Als de wedstrijd was hervat had je ook met 10 spelers verder gemoeten.

2 november 2023 om 14:51

Die wordt vervangen ongeacht de wissels, wedstrijd wordt later uitgespeeld.

Zelfs spelers die nu geblesseerd raken en hier in het veld staan worden gewisseld. Je kunt niet dadelijk bijv. 10 tegen 8 spelen door latere blessures. Gebeurt nooit bij een gestaakte wedstrijd.

2 november 2023 om 15:17

Als NEC op het moment van stoppen zijn wissels op heeft kan het Dost niet vervangen buiten een hoofd blessure, want anders kan AZ er ook nieuwe spelers in zetten , als ze 5 x gewisseld hebben door aan te geven hij is geblesseerd dus wordt vervangen

2 november 2023 om 15:47

Kan volgens mij wel, mits met doktersverklaring (lijkt me hier geen probleem).
Stel dat een speler volgende week op de training geblesseerd raakt dan kun je die ook niet opstellen. Een onafhankelijke arts moet dat dan vaststellen, maar dan is het geen probleem. In het bizarre geval dat er voor 6 december zes spelers van NEC geblesseerd zouden raken die nog op het veld stonden kun je de wedstrijd dan anders niet afmaken.

2 november 2023 om 17:07

Niet om een anti-Ajax sentiment te creëren of hier iets op te laten waaien, maar hoe zit dat dan bijvoorbeeld met Steijn tegen Volendam vanavond? Of mag je 'tijdens' je wedstrijd je trainer ontslaan en voor het laatste fluitsignaal een nieuwe trainer voor de groep zetten?

Denk eerlijk gezegd dat in beide gevallen dit over een unieke casus gaat, waar, mits het volgens de regels niet mag, een uitzondering gemaakt zal worden. Of in het geval van Ajax, gemaakt is.


In de app is het lastig om aan te passen, maar ik snap dat Volendam het verkeerde voorbeeld is! RKC is dan een betere

Hahah geweldig hoe verzin je dit? De wedstrijd is om 19.00 uur s'avonds dus kortom; met 15000 man na je werk naar het stadion, de spelers houden een warming-up van 30 minuten, de spanning is om te snijden, de mensen gaan er eens goed voor zitten en... om 19.05 uur fluit de scheidsrechter weer af 😂😂 en dan kan iedereen in de wind en de regen weer helemaal naar huis en nec weer helemaal naar Nijmegen haha de knvb je blijft lachen met ze..

2 november 2023 om 13:35

Heb jij een beter voorstel waarbij iedere partij tevreden is?

2 november 2023 om 13:40

Gewoon de stand als eindstand laten staan en niet een club van de andere kant van het land en al die mensen laten opdraven voor die 5 rottige minuten wedstrijd. Had het nou nog 30 minuten geweest of 45 minuten had ik het nog begrepen maar voor 5 minuten? Waar gaat dit nou over?

2 november 2023 om 13:41

Gewoon einde wedstrijd. Als de Penalty niet beoordeelt word als penalty moet je 5 minuten lang tegen een topfit NEC een doelpunt zien te maken. Die jongens gaan gewoon met 11 man vol erin. Je hebt alleen maar kans op blessures bij de spelers en ongelukken bij het vullen van het stadion voor 5 minuten. Laat t lekker of speel het uit tijdens NEC-AZ.

2 november 2023 om 13:46

Een eerlijk verloop van de Competitie. AZ had nog 5 minuten om 1 goal te maken en minimaal een punt te behalen zelfde geld voor RKC elk punt telt. Dat punt of eventueel 3 punten kan je niet cadeau doen. Concurrenten zullen ook niet blij zijn. Kortom om een eerlijke uitslag te krijgen moet de 90 minuten volgemaakt worden.

2 november 2023 om 13:52

@Magpie4Life Dat is dan vervalsing. Niet eerlijk voor andere competitie genoten. Als 'al die mensen' je de supporters bedoeld, zou je zelf ook een afweging kunnen maken als dat de reis waard is. Begrijpelijk je frustratie maar wel het eerlijkste naar alle partijen

2 november 2023 om 13:54

Stel, wedstrijd wordt niet uitgespeeld en AZ komt 1 punt tekort voor het kampioenschap, of wellicht iets realistischer, directe plaatsing CL. Dat ene punt zouden ze in de resterende 5 minuten van deze wedstrijd kunnen binnenhalen.

2 november 2023 om 13:59

Ik ben niet gefrustreerd hoor het zijn beide geen clubs van mij maar ik vind het gewoon lichtelijk onzinnig en vooral lachwekkend.@RGB7 met al die mensen bedoel ik niet alleen de supporters ook alle vrijwilligers die voor 5 minuten wedstrijd moeten komen opdraven en de buschauffeur van nec die 2x 2 uur heen en weer moet rijden voor 5 min wedstrijd etc. Het gaat gewoon echt helemaal nergens over. Maar goed wie ben ik. Misschien maakt az nog 2-2 en zijn ze toch blij dat die paar minuten uitgespeeld zijn.

2 november 2023 om 14:19

@magpie4life Dan ga je je echt in een moeras van mitsen, maren, haken, ogen en uitzonderingen begeven. Onder welke voorwaarden maak je de eerlijke keuze dat een tussenstand bij tijdelijk staken definitief wordt? Met nog 10 minuten te spelen? Kwartiertje? Wat als het nog gelijk staat? En als de thuisploeg met een man minder staat, maar wel met 2-0 voor? Wie bepaalt het eigenlijk? Wat als een van de twee ploegen niet verder wil en de ander wel? En wat als ze gelijk staan waardoor beide ploegen het wel prima vinden maar daarmee een derde ploeg in de competitie kunnen benadelen? En in welke situaties geldt dit dan? Alleen als een speler in elkaar zakt? Of ook als er een supporter onwel wordt? Vuurwerk of bekertjes op het veld? Of ook als er iemand zijn been breekt? Bij noodweer? Uitspelen is gewoon de enige juiste beslissing om een zo eerlijk mogelijke competitieverloop te garanderen. Hoe vervelend, onzinnig of dom het in sommige situaties ook is.

2 november 2023 om 14:21

Jazeker heb ik een beter voorstel.

Deze 5 min + 1 minuut extra wellicht gewoon uitspelen, maar dan voorafgaand aan NEC-AZ.
Dat doet qua belasting geen pijn voor beide teams en het missen van het thuisvoordeel van AZ voor 6 min, dat overleven ze wel.

2 november 2023 om 14:29

@onsberry Ik meen mij te herinneren dat er in het amateurvoetbal een soort richtlijn was waarbij de stand bleef staan als driekwart van de wedstrijd was gespeeld. Pin me er niet op vast, hoor, maar als zo'n dergelijke richtlijn zou bestaan en alle clubs gaan daarmee voorafgaand aan het seizoen akkoord dan voorkom je die mitsen en maren natuurlijk wel.

Ik vind het, afgezien dat het heel omslachtig is, wel begrijpelijk dat de blessuretijd van deze pot nog uitgespeeld gaat worden. Het was ook onmogelijk qua gemoedstoestand van de spelers om bijvoorbeeld NEC in Alkmaar te laten overnachten en een dag later de wedstrijd uit te spelen. Dit is de beste oplossing. Al vind ik het voorstel van Rudeboy ook niet gek bedacht.

2 november 2023 om 14:44

@tris1985
Je kunt het ook van de andere kant bekijken. Stel AZ loopt tegen een counter aan en de eindstand wordt 1-3. En ze komen op het einde van het seizoen 1 doelpunt tekort. Dan loopt iedereen te roepen had nou maar niet de wedstrijd tegen NEC uitgespeeld.

2 november 2023 om 15:11

@willem1609 Ik vind het wel wat tricky voor het professionele voetbal. We vinden dat we supporters met de bekertjesregel al zoveel macht geven, dan ga je ze hiermee nog meer macht geven om de uitslag van een wedstrijd te beïnvloeden en te bepalen. Er is wat mij betreft gewoon één oplossing: tanden op elkaar, verstand op nul en gaan.

2 november 2023 om 15:50

Maar dan ben je er als AZ zelf bij (je hebt een doelpunt extra doorgelaten). Dat kun je alleen je zelf verwijten. Als je dat punt tekort komt kun je daar bezwaar tegen hebben omdat het buiten je invloed om opgelegd is.

2 november 2023 om 14:10

Supporters zijn welkom maar je bent wel een idioot als je voor 5 minuten daarheen gaat. Je wordt niet verplicht om te komen hè? Jij praat alsof mensen met een pistool op hun hoofd naar het stadion worden gedwongen? AZ was nooit akkoord gegaan met jouw voorstel dus beetje populistisch geneuzel..

2 november 2023 om 14:47

Haha tenzij je dichtbij het stadion woont ga je daar toch geen moeite voor doen?
Succes met die 5 minuten, lekker even vanuit huis op TV kijken.

Waarom niet deze 5 min + 1 minuut extra wellicht gewoon uitspelen, maar dan voorafgaand aan NEC-AZ?

Dat doet qua belasting geen pijn voor beide teams en het missen van het thuisvoordeel van AZ voor 6 min, dat overleven ze wel.

2 november 2023 om 14:47

Je kan ook zeggen in de wedstrijd bij NEC-AZ ook geen blessuretijd dan maar. Zo heb je het voor beide teams zo eerlijk mogelijk gemaakt qua speeltijd in eigen huis.

2 november 2023 om 15:25

Hoe zou dat het 'nadeel' dat AZ hieraan ondervindt goedmaken? Voor hetzelfde geldt staat AZ dan ook achter en gaat NEC rustig tijdrekken. Er is dan immers toch geen blessuretijd.

2 november 2023 om 17:09

Vind dit eigenlijk best een aardige oplossing. Voor alles onder de 15 minuten uitspelen zou je dit prima kunnen uitvoeren lijkt me.

Even serieus maar als de KNVB had besloten dit duel te hervatten met een strafschop dan was ik als NEC-zijnde gewoon van het veld gestapt of überhaupt niet afgereisd. Die Manschot laat nadat Dost in elkaar zakt eerst nog doodleuk doorspelen (volgens mij kijkt hij zelfs nog achterom richting Dost) en fluit pas af nadat NEC de bal weer heeft. Je ziet Schone in eerste instantie ook echt uit z’n plaat gaan tegen Manschot. Als je dan juist in die tussenliggende periode een strafschop tegen had gekregen dan was dat echt een enorme rel geworden.

2 november 2023 om 15:06

Hier kan Manschot toch niet zoveel aan doen. Kan in een seconde moeilijk zien of iemand gewoon last heeft of dat er iets ernstigs aan de hand is. Dat hebben voetballers zelf een beetje veroorzaakt door al het theater waardoor een scheids eigenlijk alleen bij hoofdblessures het spel direct stil moet leggen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren