Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

KNVB veegt schriftelijk protest van tafel en laat veelbesproken rode kaart staan

Laatste update:

Isak Määttä moet de competitiewedstrijd tussen FC Groningen en AZ van komend weekend definitief missen, zo meldt Voetbal International donderdagmiddag. De Trots van het Noorden ging in beroep tegen de rode kaart die de 21-jarige vleugelverdediger kreeg tijdens het duel tussen Feyenoord en Groningen (1-0). De club tekende schriftelijk protest aan bij de KNVB, maar daar is geen gehoor aan gegeven.

Scheidsrechter Joey Kooij gaf twee gele kaarten aan Määttä en vooral zijn tweede prent leidde tot veel woede bij Groningen. De Noor kreeg wegens tijdrekken in de eerste helft al geel, waarna hij vlak na rust zijn tweede kaart ontving nadat hij de bal tegen de op de grond liggende Alireza Jahanbakhsh schoot. De bal was op dat moment nog in het spel, maar de arbiter vond dat er sprake was van 'bewust onsportief spel' en trok een tweede gele kaart.

Groningen was het niet eens met die uitleg en probeerde protest aan te tekenen bij de KNVB. De bond gaat daar echter vrijwel nooit in mee als het gaat om een rode kaart op basis van twee gele kaarten en besloot dat ook nu niet te doen. Dat betekent dat de schorsing van Määttä gehandhaafd blijft en dat hij zal moeten toekijken wanneer zijn ploeggenoten het zaterdagavond in Alkmaar opnemen tegen AZ.

Määttä zelf liet na de wedstrijd al weten dat hij volgens hem geen rode kaart verdiende. “De eerste gele kaart, daar was ik het al niet mee eens", liet de verdediger weten tegenover RTV Noord. "Het was de eerste keer dat ik teruggefloten werd. De tweede kaart was helemaal bizar. De bal was nog in het veld. Het was een fifty-fifty duel met Alireza Jahanbakhsh, ik probeer de bal weg te schieten. Ik raakte hem in zijn maag, iets wat ik uiteraard niet expres deed.”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Wat een schande zeg. Heb al een hoop onterechte rode kaarten gezien maar dit slaat werkelijk waar nergens op.

Echter was van te voren al bekend dat er niets mee gedaan zou worden. 2x geel is een wedstrijd schorsing en deze terug draaien had een hoop extra problemen in de toekomst opgeleverd.

9 maart 2023 om 16:28

Ja en begrijpelijk. Is logisch dat ze er niks mee doen, omdat ze er niks mee kunnen doen. Moet je eerst de procedures veranderen en dat kun je niet midden in een seizoen doen. Dat is nog meer competitie vervalsing dan Joey Kooy een wedstrijd laten fluiten, al komt het wel in de buurt.

9 maart 2023 om 16:36

Het is gewoon een signaal dat Kooij voor de zoveelste keer bepalend is in een wedstrijd. Die gast moet gewoon geen Eredivisie potten meer fluiten. Eigenlijk helemaal niets meer, zelfs de gemiddelde scheidsrechter in de 7e reserve klasse bij Schubbekutteveen is beter.

9 maart 2023 om 18:11

Kaarten waren allebei conform de spelregels. ⚽️👍

9 maart 2023 om 18:14

Snap de ophef om die 2e gele kaart ook totaal niet. Hij kon die bal overal heen schieten, maar koos bewust de man uit om vol op in te schieten. Tuurlijk is dat een gele kaart.

10 maart 2023 om 07:50

Helemaal eens. En die eerste ook. Een bal oppakken om in te gooien, hem zorgvuldig afdrogen terwijl je verlekkert kijkt in welke hoek je dat ding eens gaat smijten om hem vervolgens weer neer te gooien voor een collega die dat nog beter kan? Pleur op hoor! Doet een of andere Argentijn dit tegen Oranje dan is het land te klein en terug in de ED heeft de scheidsrechter het gedaan?

Gewoon onprofessioneel gedrag, zeker omdat ze met name bij FC Groningen hebben ervaren wat voor letterknecht Kooij is. Gele kaart had eenvoudig voorkomen kunnen worden maar Määtä koos er zelf voor. Net als die zogenaamde poging om Jahanbakhs te ‘gebruiken’ om een ingooi te krijgen; schopt de bal volop het lijf. Maakt bij nota bene een 0-0 de hele Kuip nog even kwaad in de slotfase. Heel slim.

Was natuurlijk ook volkomen kansloos, gele kaarten kunnen helemaal niet geseponeerd worden. Bovendien waren de kaarten niet onomstotelijk fouten van de scheidsrechter (sterker nog, ik vond ze allebei terecht).

9 maart 2023 om 16:33

Ik snap de soap ook niet helemaal. Heel raar was die tweede gele kaart niet. Määttää moet in de spiegel kijken. Gewoon een debiele actie

9 maart 2023 om 16:35

De tweede kan nooit terecht zijn.

9 maart 2023 om 16:39

Ik geloof er werkelijk geen reet van dat hij Jahanbakhsh per ongeluk raakte. Onsportieve, gemene actie en dus terecht geel.

9 maart 2023 om 16:39

@Graaf92

Een bal keihard de tribune inschieten levert een gele kaart op en een bal keihard de dug-out inschieten ook. Beide gebeuren regelmatig als de bal nog in het spel is en deze voorbeelden zijn dus vergelijkbaar met een bal bewust richting het gezicht van de tegenstander die op de grond ligt schieten, want het kan allemaal gezien worden als onsportief gedrag.

Is het allereerst niet gewoon verschrikkelijk dom van Maata om te doen en daarnaast ook niet onterecht dat hij daar geel voor krijgt?

9 maart 2023 om 16:40

De scheidsrechter heeft het recht voor, na en tijdens de wedstrijd kaarten uit te delen. Zijn interpretatie was 'onsportief gedrag'.

Daar kan je het eens of oneens mee zijn, maar dat is interpretatie. Dus kan je het nooit als "nooit terecht" classificeren.

9 maart 2023 om 17:03

@JJR12 nou volgens mij maakt een bal de dug out inschieten niet uit. Of kan het zijn dat er voor Argentinië andere regels tellen?

9 maart 2023 om 17:46

@Fc-Bami

Paredes heeft toch ook een gele kaart ontvangen voor die actie?

10 maart 2023 om 07:52

Precies, dit zijn van die Alvarez streken. Gemene shit uithalen en daarna van de prins geen kwaad weten…

9 maart 2023 om 16:43

Het is gewoon een signaal naar de knvb, succes was niet verwacht.

Ik vind het zelf niet terecht. Hoe vaak gebeurd het niet in een wedstrijd dat je een bal tegen een tegenstander schiet om een inworp te krijgen. Dat mag opeens niet meer omdat de tegenstander op de grond ligt? Moet hij de bal dan maar uit laten rollen en een ingooi tegen krijgen?

De tegenstander die vervolgens zeer overdreven zijn handen voor zijn gezicht doet, waar hij niet eens geraakt wordt? Dat is imo pas onsportief. En als Kooij toch aan het uitdelen van kaarten voor onsportiviteit begint...

9 maart 2023 om 16:51

@FCG95

Ik neem aan dat je zelf ook wel het verschil ziet tussen een bal tegen een been van een tegenstander aanschieten bij bijvoorbeeld de cornervlag en een bal richting het gezicht schieten van een speler die op de grond ligt?

Verder begint het gedrag van Alireza inderdaad de spuigaten uit te lopen nadat hij dit o.a. tegen Twente en Ajax ook al deed. Maar dat doet niets af aan de vooral domme actie van Maata, waar je als scheids gewoon geel voor kunt geven.

9 maart 2023 om 16:52

Ik snap je punt dat een bal tegen een tegenstander aanschieten in principe niet verboden is, maar ik weet nog wel uit de tijd dat ik voetbalde dat als je dit deed dat je maar beter direct je excuses kon aanbieden. Zelfs op het zeer bedenkelijke niveau waarop ik acteerde werd dit echt wel als een bewuste actie gezien.

9 maart 2023 om 16:59

@jjr12 "richting het gezicht schieten"

Waar zit jouw gezicht, rond je maagstreek, bij je zijde? Maatta (en Groningen) worden hier gewoon genaaid door een één-tweetje tussen Alireza en Kooij.

9 maart 2023 om 17:50

@fcg95

Dan schiet die hem richting de maagstreek, wat jij wilt. Doet niets af aan de actie van Maatta.

Feit is dat daar in het verleden ook 'gewoon' geel voor wordt gegeven (bruno Fernandes bij Frenkie) en dat je het bewust schieten van de bal tegen een tegenstander van een zeer kleine afstand kunt beoordelen als 'bewust onsportief gedrag'.

9 maart 2023 om 18:28

Dit is echt de grootste kul die ooit gehoord heb.

9 maart 2023 om 20:07

De 2e was onomstotelijk een duidelijke fout. Het was namelijk gebaseerd op een eigen verzonnen regel. Het had namelijk helemaal niets met onsportief gedrag te maken en het was puur een voetbalactie.

10 maart 2023 om 08:12

Helemaal eens hoor. Beiden kaarten waren terecht. Ophef om niets.

Logisch en niet onverwacht. Bij twee keer geel is er geen protest mogelijk. Eerst die regel aanpassen, dan pas heeft dit kans van slagen. Ongeacht of het terecht was of niet kun je als knvb natuurlijk niet je eigen regelementen negeren

Belachelijke beslissing van de KNVB.
Beide kaarten waren voor deze speler niet terecht.
Hij had zelf nog geen een keer tijdgerekt.
De keeper wel.
En de tweede was in mijn ogen geen overtreding.
Als hij de bal via de benen buiten de lijn had geschoten zou hij dan geen geel hebben gehad??
Groningen is echt genaaid

9 maart 2023 om 16:34

het gaat niet eens om gelijk hier. Huidige regels zijn zo dat de KNVB geen gele kaarten seponeert (zoals iedereen hier probeert uit te leggen). Heel soms is de andere reacties lezen wél nuttig

9 maart 2023 om 16:39

Lekker betoog van je. Je begint stellig dat beide kaarten niet terecht waren (ik ging er dan ook ff goed voor zitten). Vervolgens kom je met het argument dat het nog maar de eerste keer was, maar dat doet er helemaal niet toe want dat is geen regel. Bij de tweede gele kaart kom je met ‘in mijn ogen’. Dat zegt ook al genoeg, namelijk dat het subjectief is en in iemand anders zijn/haar ogen het wel een gele kaart kan zijn en dat er dus juist wel wat van te zeggen valt. Je hebt wel mooi jouw eigen stelling onderuit gehaald met drogredenen.

9 maart 2023 om 16:41

@Chesky

“Hij had zelf nog geen een keer tijdgerekt.”

Dus tijdrekken mag alleen bestraft worden als je het meerdere keren doet? Dus eigenlijk mag elke basisspeler een keer tijdrekken en mogen de wissels dat ook? Dus een team zou dan zomaar 14 á 15 keer tijd kunnen rekken zonder dat er een gele kaart wordt getrokken?

9 maart 2023 om 16:56

@jjr12

Het gaat er in het voetbal om dat je gelijkwaardig fluit en straft. Een schwalbe, bijvoorbeeld naar je hoofd grijpen als je op je buik geraakt wordt, is ook strafbaar met geel.

Een scheidsrechter besluit tijdens een wedstijd wat hij wel wil zien en wat hij negeert. En zo komt de ene speler met heel erg veel weg en wordt er bij een andere speler extreem strikt gefloten.

Vaak zien we dat dit bij bepaalde ploegen in thuis wedstrijden ineens het voordeel vaak naar de thuis spelende ploeg gaat en dat tegen de bezoekers ineens erg strikt gefloten wordt.

Als die balans erg zoek is, wat bij de wedstrijd Feyenoord-Groningen wel duidelijk te zien was, dan worden mensen boos. Dan blijft het lang hangen.

9 maart 2023 om 17:09

@speedy
Pas in je laatste alinea kwam ik er pas achter dat je het niet over Alvarez had.

Logisch natuurlijk, maar dat wisten we al, je kan geen gele kaarten seponeren, dit was een gewoon een signaal. Het is gewoon te apart voor woorden dat zo'n figuur als Kooij zó vaak een bepalende invloed heeft op een wedstrijd.

terechte gele kaart, maar omdat het zn 2e is ontstaat er een discussie. hij kan die bal overal heen trappen maar trapt hem op de speler

Beetje nutteloos beroep ook. 2e geel schrappen ze nooit.

Vind het niet gek dat hier zoveel ophef over is. Spelers komen weg met allerlei onsportieve acties, zware tackles, natrappen, slaande bewegingen, en dan zou zo'n balletje tegen iemand aanschieten ineens een 2e gele kaart en dus rood opleveren...

Dat is natuurlijk volledig terecht. Maar die scheidsrechters hebben deze normvervaging zelf in de hand gewerkt. De supporter en voetballer snapt er niks meer van. Bestraf gedrag wat niets met voetbal te maken heeft gewoon stelselmatig met geel en waar nodig rood. En hou de harde duels en tackles in voetballende acties, zodat de verdediger ook een kans maakt en het spel door gerollebol niet steeds stil ligt. Zo moeilijk is het niet.

9 maart 2023 om 18:10

De meest hilarische verandering in al die regels is toch wel het, natrappen of slaan mag als het niet heel hard is. Die lijkt bijna speciaal voor Antony en Alvarez gemaakt te zijn 😅

Natrappen moet gewoon altijd rood zijn net als slaan of een kopstoot. Dat je dan nu hier geel voor trekt slaat dan idd nergens meer op, maar goed, ze werken het zelf in de hand idd.

De reactie van de KNBV zegt genoeg! Meest bureaucratisch sport organisatie in Nederland!
Voetballen is een contactsport ze zouden een voorbeeld kunnen nemen aan de Premier League!
Waar stevig mannelijk voetbal gepromoot wordt en toegestaan!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren