Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Kieft: ‘Mijnheer de burgemeester trapt met open ogen in het valletje van PSV’

Laatste update:

Wim Kieft heeft vrijdagavond in zijn column voor De Telegraaf uitgehaald naar John Jorritsma. De oud-spits insinueert dat de burgemeester van Eindhoven, die meermaals heeft gezegd geen Eredivisie-wedstrijden toe te laten in de zomermaanden, zich 'voor het karretje laat spannen' van PSV. Daarbij noemt Kieft het opvallend dat Jorritsma naast zijn burgemeesterschap ook voorzitter is van Brainport Eindhoven, de hoofd- en shirtsponsor van PSV.

De KNVB presenteerde deze week voorzichtig het scenario om de Nederlandse competitie halverwege juni te hervatten, maar Jorritsma is daar fel tegenstander van. “Ik ga het de komende tijd niet voor mijn verantwoordelijkheid nemen om hier in de stad betaald voetbal-activiteiten te laten plaatsvinden, ook niet zonder publiek", aldus de burgemeester in het Eindhovens Dagblad. "De KNVB mag zich realiseren dat er op dit moment elke dag zo’n honderdvijftig mensen aan het virus overlijden en dat de ic’s vol liggen met mensen. Wat is voetbal dan nog?”

In zijn column verbaast Kieft zich over de stelligheid van de burgervader van Eindhoven. "Oké, één keer iets roepen prima, maar waarom drie dagen achtereen?", aldus de oud-spits van Ajax en PSV. "Terwijl mijnheer Jorritsma weet hoe de hazen lopen, zorgt hij met zijn uitlatingen voor veel onrust, terwijl hij feitelijk voor zijn beurt spreekt. De KNVB heeft officieel gezegd alles in het werk te stellen om met respect voor alle overheidsmaatregelen en de voorschriften van het RIVM de competitie te herstarten, maar tegelijkertijd heeft de bond nog geen enkel competitieduel vastgesteld. Is het zover, mag er gevoetbald worden, dan kan burgemeester Jorritsma altijd nog ingrijpen. Als hij daarvoor goede argumenten heeft, zal iedereen daar begrip voor hebben."

Kieft wekt vervolgens de suggestie dat Jorritsma uit naam van PSV handelt. "Nu laadt Jorritsma vooral de verdenking op dat hij zich zo nodig moet profileren en zich tegelijkertijd voor het karretje van PSV laat spannen. Directeur Toon Gerbrands van PSV verkondigde eerder de stekker uit de competitie te willen trekken, maar kreeg zijn zin niet. Nu verschijnt ’zijn’ burgemeester Jorritsma aan het front en dan denk ik: dat is toch de man die altijd op het ereterras zit bij PSV en voorzitter is van Brainport Eindhoven, wat op het shirt van PSV staat. Als burgemeester zie je zoiets toch in en laat je je niet misbruiken door voor de fanfare uit te lopen. Maar mijnheer de burgemeester trapt met open ogen in het valletje, terwijl dat onnodig is. Dit maakt de chaos alleen maar groter. Terwijl de oplossing zich vanzelf aandient op 21 april, als premier Mark Rutte de nieuwe landelijke richtlijnen voor na 1 juni bekendmaakt. Geef de KNVB tot die tijd om een beslissing te nemen die ze moet nemen, in plaats van met z’n allen voorbarig maar te roepen en schreeuwen."

Toch denkt Kieft niet dat het seizoen 2019/20 nog afgemaakt wordt. "Uiteindelijk heeft niemand in Nederland toch de illusie dat de competities nog worden hervat dit seizoen. Zelfs niet met wedstrijden zonder publiek. Duits onderzoek leerde dat zo’n 239 mensen betrokken zijn bij een duel achter gesloten deuren. Rijkelijk veel en nauwelijks te rijmen met de anderhalve-meter-samenleving zoals die wordt geschetst. Iedereen voelt dus welke kant het opgaat. Zeker in een samenleving zoals we die in Nederland kennen. Maar laten PSV en de gemeente Eindhoven, Gerbrands en Jorritsma stoppen met dat voor de hand liggende een-tweetje iedere dag."

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Het is toch wel erg, niemand mag zich uitspreken over het seizoen wel of niet uitspelen zonder dat er absoluut een of ander persoonlijk belang achter moet zitten en beide kanten beschuldigen elkaar ervan alleen vanuit die persoonlijke overweging te handelen

10 april 2020 om 23:01

Ja bizar hoe nu minder geval Kieft precies weet hoe de burgemeester denkt zonder hem gesproken te hebben. Heeft ie helemaal zelf bedacht. Verschil is alleen dat de burgemeester echt een verantwoordelijkheid heeft en Kieft nada nul echt helemaal niets.

11 april 2020 om 00:00

Inderdaad. Al die mensen in het voetbal kunnen wel heel veel willen.maar als de gemeenten en of de regering nee zegt. Dan houdt het gouw op.

11 april 2020 om 07:08

" Ja bizar hoe nu minder geval Kieft precies weet hoe de burgemeester denkt zonder hem gesproken te hebben. Heeft ie helemaal zelf bedacht. Verschil is alleen dat de burgemeester echt een verantwoordelijkheid heeft en Kieft nada nul echt helemaal niets ". Wat vooral bizar is dat Kieft de burgemeester eerst flink de maat neemt en vervolgens doodleuk toegeeft dat hij inhoudelijk gelijk heeft. Zijn uitspraak dat de burgemeester voor zijn beurt zou spreken geeft eens temeer aan dat de waan van de dag koning is in de voetbalwereld. De overheid is verantwoordelijk voor het welzijn van de bevolking en heeft de bevoegdheid om de Coronamaatregelen te handhaven en het idee dat die overheid zich zou moeten plooien naar de Knvb ipv andersom, is nog krommer dan een hoepel. Zoals we van hem gewend zijn speelt zijn luiheid hem ook weer eens parten waardoor hij slecht is geinformeerd. De Knvb heeft wel degelijk competitiewedstrijden vastgesteld, de data waarop de inhaalduels zouden moeten worden ingehaald, zijn bekend gemaakt. De burgemeester hoeft niet op de Knvb te wachten met het innemen van een standpunt en dat heeft bovendien ook helemaal geen zin. Omdat zonneklaar is dat de competitie niet kan worden uitgespeeld, terwijl het zelfs nog maar zeer de vraag is of de nieuwe tijdig kan beginnen. De Knvb kan de tijd die ze nu gebruikt om aan een dood paard te blijven trekken veel beter gebruiken om alvast scenarios in elkaar te knutselen voor het geval er niet tijdig met de nieuwe competitie kan worden begonnen.

11 april 2020 om 01:30

Goede onderzoeks journalistiek van Kieft. Ware het niet dat dit van de burgemeester een uiterst logisch standpunt is. Zeker in een provincie die zo hard getroffen wordt door dit virus. Goede zaak juist dat deze burgervader hierover een uitspraak doet.

11 april 2020 om 03:49

Zolang het niet aan de orde is, lijkt het me als burgervader verstandiger om hier helemaal geen uitspraken over te doen.

11 april 2020 om 07:28

" Zolang het niet aan de orde is, lijkt het me als burgervader verstandiger om hier helemaal geen uitspraken over te doen ". Alleen is het wel degelijk aan de orde. Rutte heeft de kans dat er van de zomer weer gespeeld kan worden persoonlijk vast gesteld op zo goed als nul. Gisteren heeft Diederik Gommers voor de zoveelste keer uit de doeken gedaan dat de maatregelen pas versoepeld kunnen worden als het aantal patienten op de IC afdelingen is gehalveerd en dat maanden gaat duren. Het probleem ligt helemaal niet bij de overheden, maar bij de voetbalwereld waar veel mensen liever de kop in het zand steken dan de realiteit onder ogen te zien. De regel dat we afstand van elkaar moeten houden gaat nog maanden gehandhaafd moeten worden, volgens sommige virologen zelfs tot er een vaccin is. Iedereen die niet zijn kop in het zand steekt, snapt dat de 1,5 meter maatregel voetballen volstrekt onmogelijk maakt. Onder die omstandigheden, kan je zelfs niet een normaal trainen.

11 april 2020 om 18:16

Pedante wijze van communiceren heb je toch scepticus.

In de eerste plaats is vanuit de KNVB heel duidelijk naar buiten gebracht dat het besluit van de overheid met de daarbij behorende adviezen van het RIVM leidend zijn. Vooralsnog is het wachten daarop. Dat betekent ook dat deze burgemeester daarop zal moeten wachten. Heel eenvoudig. Behoeft helemaal geen controverse.

Ach ik denk dat de meeste wel diep van binnen weten dat er de komende maanden nog niet gevoetbald wordt. Maar door het geld wat er in de voetballerij omgaat wordt het heel complex om met dit soort situaties om te gaan. Ik denk dat het wachten is tot Rutte ergens in de de komende paar weken het voetbal voor komende zomer ook uitsluit. En dan kan iedereen in de voetballerij rustig gaan slapen omdat zij dan geen verantwoording meer dragen.

10 april 2020 om 22:45

Waarom kunnen we gewoon niet 3 weken wachten en kijken hoe het over 3 weken ervoor staat? Begrijp de KNVB zeker, waarom zou je nu al het seizoen opschorten. Helemaal als verschillende Eredivisie ploegen het er niet mee eens zijn en willen door voetballen. Heb het gevoel dat eigen belang bij veel clubs de drijfveer is ipv daadwerkelijk wat het beste is voor de gehele competitie.

10 april 2020 om 22:50

Sorry ik heb mijn reactie wat gewijzigd omdat er ook wat spelfouten in stonden. Maar jij sluit je zin af met: wat het beste is voor de competitie. Maar het gaat er toch om wat realistisch is voor de wereld? Als je ziet dat China er maanden over heeft gedaan met strengere maatregelen. Dan is het toch vrij optimistisch om te denken dat wij over 6 weken weer kunnen voetballen. Ook al is het dan zonder publiek.

10 april 2020 om 22:54

Als over 3 weken het RIVM aangeeft dat er niet kan worden door gevoetbald kun je nog altijd de competitie opschorten. Maar zolang er nog 1% kans is dat we het seizoen nog afkunnen maken waarom zou je het seizoen dan opschorten? Als we toch al niet voetballen, dan is 3 weken wachten ook niet moeilijk lijkt me?

10 april 2020 om 22:55

De heer gommers die we nu al wekenlang bijzonder bekwaam ons zien informeren over hoe het allemaal gaat met deze ellende die verteld net live op tv dat bijv festivals niet meer gaan gebeuren zolang er geen vaccin is. Deze man heeft een ontzettend belangrijker functie in dit hele gebeuren. Dus voetballen gaan we ook niet aangezien er dan ook veel supporters bij elkaar gaan komen op straat en bij elkaar gaan klitten bij mensen thuis. En dat kan dus niet. Punt. Als er serieus nog mensen denken dat er binnenkort gewoon gevoetbald kan worden en clubs beschuldigen van eigenbelang dan verklaar ik die mensen echt voor gek. Niet te geloven zeg. Het wil maar niet doordringen hè. Het kan niet, het is niet veilig.

10 april 2020 om 23:02

Ik denk dat de gezondheid van miljoenen mensen de voornaamste drijfveer is van zo'n beetje iedere club en gezond mens. Eigenbelang is mens eigen en zal altijd in bepaalde mate aanwezig zijn maar alleen een zieke geest kan in deze situatie eigenbelang voorop zetten. Ik vind het zo makkelijk scoren om een ander van eigenbelang te beschuldigen terwijl je niet in hun schoenen staat. Alsof Ajax of AZ een kampioenschap willen mislopen. En hetzelfde geld de andere kant op, niemand gelooft toch dat Feyenoord ten koste van mensenlevens een beker wilt winnen..

10 april 2020 om 23:15

@origineel natuurlijk is dat zo maar dat de clubs de Knvb vragen om snelle duidelijkheid heeft natuurlijk ook wel voor een heel groot deel met de financiele huishouding te maken. wel enigszins begrijpelijk ook want clubs zijn uiteindelijk ook een bedrijf. als de clubs wel de volksgezondheid als hoofdreden hebben voor deze discussie zou het mooi zijn als ze een potje maken met zijn allen en wat doneren aan de ziekenhuizen bv

11 april 2020 om 07:39

@El_Guaje7: men heeft het er nu over dat we waarschijnlijk deze zomer niet op vakantie kunnen gaan, maar de knvb denkt wel doodleuk te gaan spelen. Dan heb je een bord voor je kop. Ik begrijp dat ze een mogelijkheid open willen laten, maar zij presenteren doorspelen als hét ding, tenzij, omdat ze al speeldata etc naar buiten hebben gebracht. De burgemeester van Eindhoven heeft gelijk en wordt hier zeer onterecht onderuit gehaald door Kieft (die eindigt dat hij dan wel weer eens met hem is...).

11 april 2020 om 12:19

Wachten heeft geen enkele zin zolang niet duidelijk is hoe om te gaan met 30 juni. De Knvb weigert zich daaarover uit te spreken.

Los van de inhoud verder (want daar is ondertussen al veel te veel over gezegd en geschreven) lijken dit soort columns altijd wel heel erg op een soort ghostwriting vanuit de redactie van de Telegraaf. Ik geloof er niet heel veel van dat iemand als Kieft gaat uitzoeken dat de burgemeester van Eindhoven ook voorzitter is van de shirtsponsor bijvoorbeeld. Dit soort columns lijken altijd ontzettend voorgekauwd door een redactie waarbij de grote lijnen al vaststaan en dan een 'columnist' nog even een paar eigen regels mag toevoegen. Een man als Kieft, die bij VI, niet veel verder komt dan wat oneliners en simpele toevoegingen (overigens geen verkeerde vent), zal nu opeens onderbouwd en gedegen onderzoek uitvoeren voor een column...?

10 april 2020 om 23:00

Het is vanmiddag wel op een podcast van de Telegraaf besproken. Wellicht dat Kieft die vantevoren geluisterd heeft als columnist en daar zijn informatie vandaan gehaald heeft. Ik kan mij niet voorstellen dat de Telegraaf in dit geval een column gaat voorkouwen, die in tegenspraak is met hetgeen ze al weken roepen, namelijk stoppen met de competitie. Bij de Telegraaf zijn ze vol lof over de reactie van Jorritsma, dan past deze toon niet in de column van Kieft als deze door een telegraafjournalist is voorgekauwd.

10 april 2020 om 23:09

Ik bedoel niet eens per se deze column, maar vaak zijn dit soort columns van ex voetballers altijd ontzettend gedetailleerd en zit er opeens een boodschap in terwijl ze in de praatprogramma's weinig te melden hebben. Dat valt meer op. Buiten dat is het natuurlijk wel typische telegraaf speculatie wat Kieft hier doet. Gewoon maar wat roepen en denken dat je de beweegredenen van mensen weet alleen maar omdat je een bepaalde link zelf legt en dat vervolgens als waarheid verkondigen. Erg makkelijk. Dat de algemene toon van de telegraaf afwijkt van deze mening is overigens nog niet zo bijzonder. De telegraaf is meer van het views scoren en kliks genereren dan echt nieuws brengen op voetbalgebied, dus een column die afwijkt is al snel genoeg voor ze. Laat een redactie wat bij elkaar sprokkelen, zet Kieft z'n naam eronder en voila: kliks.

10 april 2020 om 23:25

Skede, Dat zou ie voorzitter van BP eindhoven is, staat gewoon op zijn wiki. Maar als shirtsponsor wil je toch juist meer wedstrijden voor je naamsbekendheid lijkt me? Dus waarom dan willen afblazen? Omdat PSV dat wil, wil niet zeggen dat de hoofdsponsor dat ook wil. Ik denk dat Jorritsma ten eerste niet heel erg vies is van de media, dat is ie daarom dit vaak zegt. Ten tweede is het een goede manier om zichzelf als burgervader weer meer op de kaart te zetten. Maar ten derde, en eigenlijk is dat t belangrijkste: hij praat over gewoon als burgermeester van zijn stad en heeft gewoon gelijk. De orde diensten zullen het nog druk genoeg hebben zonder voetbalwedstrijden.

10 april 2020 om 23:32

Je derde punt doet toch eigenlijk je eerste twee punten teniet? Jorritsma is ten eerste burgemeester en heeft daarnaar te handelen. Dat betekent niet dat je dus altijd doet wat jouw burgers willen maar wat het beste is voor de veiligheid. Ik denk dat er een groot gedeelte in Eindhoven nog best wil doorspelen wanneer dat mogelijk is, dus als burgervader doet hij zich hiermee geen grote dienst. Jorritsma praat echter gewoon als voorzitter van de veiligheidsregio en kan in die hoedanigheid ook niks anders zeggen dan dit, gezien het feit dat Eindhoven zich in de brandhaard van het virus in Nederland bevindt.

10 april 2020 om 23:42

Haha, sorry, misschien niet duidelijk genoeg, maar ik bedoelde dat de eerste twee punten voortkomen uit ego-dingetjes, waar deze Jorritsma zeker niet vies van is. En door dit soort stappen hoef je niet geliefd te worden bij je burgers, je maakt weer meer naam als burgermeester en erna dus meer kans op je volgende (ere)baantje. Dus dat ie zich zo (te) vaak laat zien heeft waarschijnlijk daar mee te maken. Maar hij heeft ook echter wel gewoon gelijk imo.

10 april 2020 om 23:51

Maar ook dat is puur speculeren toch? Dus als je je baan als burgemeester naar behoren uitvoert zonder gevoelig te zijn voor de belangen in volkssport nummer 1, dan doe je dat omdat je daarmee meer kans maakt op een volgend belangrijk baantje? Dat vind ik een beetje makkelijk. En zo wordt deze discussie nu al wekenlang gevoerd op basis van speculatie en onderbuikgevoel: als Overmars iets zegt dan is het eigenbelang, maar als AZ het zegt is het wel oprecht. Om maar iets te noemen. En nu de burgemeester van Eindhoven als burgemeester optreedt dan zit daar dus ook een dubbele moraal in. Dat is erg makkelijk vanaf de zijkant roepen natuurlijk... Toch?

Alsof PSV en Brainport Eindhoven belangen hebben bij het niet uitspelen. Voor PSV scheelt het enorm veel inkomsten en De sponsor heeft geen zichtbaarheid. Goede journalistiek hoor! Alleen omdat Kieft een dubbele pet ziet en daar op duikt.

Wat een slecht stuk weer van kieft. Blijkbaar is bij kieft het nog steeds niet doorgedrongen dat er belangrijke dingen zijn dan voetbal. In deze tijd stoor ik mij mateloos aan figuren die maar door zitten te zeuren dat de competitie afgerond moet worden. Voetbal is om mensen te vermaken. Zonder publiek is er geen reet aan. Spelers moeten fit zijn om een topprestatie te kunnen neer zetten dan zie je het leukste voetbal. Gaat bij het voortzetten niet gebeuren. KNVB moet eens met een plan komen om de clubs te helpen om gezond te blijven zowel bij amateurs als bij de profs. Doe een jaar lang contributie vrij voor amateur clubs en de gemeente moet 2 jaar geen Veldhuur rekenen voor amateurclubs zodat ze weer gezond kunnen worden. KNVB moet prof clubs ondersteunen om een goede doorstart te kunnen maken. Kom eens met een goede noodmaatregel zodat we in september weer kunnen genieten van het voetbal.

Vind het veel frapanter dat een journalist zoals Kieft niet snapt dat Jorritsma een uitspraak doet en in de dagen erna nog gebeld wordt met vragen cq interviews. De media zet elke dag een stuk in de krant voor de clicks.
Geloof maar niet dat hij zelf elke dag een krant belt

Ach.. meneer Kieft toch. Misschien te veel tijd in deze periode. Er is geen voetbal en je moet jezelf toch blijven profileren. Normaal gesproken kan ik het in grote lijnen met hem eens zijn maar dit is te belachelijk voor woorden. Brabant is hard getroffen met het corona virus. Waar de randstad veel ondersteuning krijg van de Nederlandse overheid, krijgt de regio Eindhoven dat niet en moeten zij hun eigen broek hooghouden om het maar even zo uit te drukken. Het is met alle respect geen Groningen of Friesland. Deze regio is naast de randstad de enige regio die Nederland geld op levert. Dat een burgemeester dan vraagtekens zet bij een sportbond (ongeacht of het hockey betreft, honkbal of voetbal) omdat de sport doorgang moet vinden terwijl er veel grotere belangen zijn voor de regio is niets meer dan normaal. Ja natuurlijk heeft hij belang bij de Brainport regio. Dat is waar het in de regio Eindhoven om gaat meneer Kieft. Dat is echt geen hogere wiskunde. Doe mij een lol en verdiep je met al die extra tijd eens in hoe het exact zit in de regio voordat je zoiets uitkraamt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren