Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Hij zei tegen Vertonghen: ‘Ik wil je niet meer zien bij Ajax, dit kan niet’’

Laatste update:

Jan Vertonghen was jarenlang een belangrijke kracht voordat hij in 2012 voor miljoenen de overstap maakte naar Tottenham Hotspur. Tien jaar geleden werd hij door de Amsterdammers echter voor een seizoen uitgeleend aan RKC Waalwijk, waar hij zijn eigen kansen bij Ajax bijna om zeep hielp. De Belg maakte namens de Brabanders de 2-2 tegen zijn eigenlijke werkgever en dat bleek Ajax aan het einde van de rit de landstitel te kosten.

Trainer Henk ten Cate was niet te spreken over het doelpunt van Vertonghen, zo onthult voormalig teammanager David Endt in gesprek met Voetbal International: “Hij wilde zich laten zien, ik vond dat prachtig. Maar Ten Cate was rázend. Toen Jan het veld afliep, pakte onze trainer hem verbaal aan, hij was buiten zichzelf en riep: ‘Ik wil je nooit meer zien, dit doe je niet tegenover je club!’”

Endt zag dat Vertonghen bleek wegtrok en zocht hem daarna op in de kleedkamer van RKC: “Ik zei hem: ‘Jan, je moet niet bang zijn, je hebt juist laten zien dat je uit het goede hout bent gesneden om bij Ajax te spelen.’ Toen kort daarop Ten Cate vertrok, ging het helemaal de goede kant op voor Jan.” Endt kon zich ook niet vinden in de reactie van de trainer en was van mening dat het resultaat nooit afhankelijk mag zijn van één enkele huurling.

Dat Vertonghen überhaupt bij RKC speelde had te maken met de terugkeer van Edgar Davids bij Ajax, waardoor er geen plek meer was voor de Belg, die op dat moment nog als controlerende middenvelder speelde. Volgens Endt zat Vertonghen zelf helemaal niet te wachten op een verhuurbeurt en ervoer hij het als een vernedering: “Je weet ook nooit van tevoren wat zo'n uitleenbeurt aan een kleinere club met zo'n speler gaat doen, hoe hij daarop reageert.”

Vind jij dat clubs moeten voorkomen dat verhuurde spelers tegen hun eigenlijke werkgever mogen spelen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Haha wat een aansteller die ten date. Dan moet je maar geen enkele speler verhuren want jet risico zit er altijd in dat dit gebeurt. Ik vind het altijd juist mooi als verhuurde spelers het willen laten zien tegen hun club, zo hoort het overigens ook.

7 oktober 2017 om 13:02

Ik denk niet dat dit waar is eigenlijk. Tem cate is een hele redelijke man en die weet ook wel dat Vertonghen gewoon zijn werk deed. Stemmingmakerij denk ik dus

7 oktober 2017 om 13:26

Jij kent hem persoonlijk?

7 oktober 2017 om 13:50

Ten Cate is alles behalve een redelijke man.

Deze kerel is een en al emotie, dus ik geloof het verhaal voor 100%. Dat hij er 2 dagen later wat genuanceerder over dacht, zou evt. wel kunnen.

7 oktober 2017 om 13:57

Ik wel, bij mij op het plein gewoond zijn dochter bij mijn zoon in de klas gezeten, Mike Snoei en Nico van Zoghel idem, was in de tijd dat ze bij Vitesse werkten. En ja het is een hele rustige en kalme man, maar dat was/is alleen buiten het veld, tijdens de wedstrijd is hij een opgefokt standje. Dus ik geloof het wel. Maar ben er van overtuigd dat hij de dag erna Vertongen heeft gesproken om zijn woorden te nuanceren

7 oktober 2017 om 20:17

Dit is waar, de dag na de wedstrijd was dit al bekend ..

7 oktober 2017 om 13:42

Weet iemand waarom in de premier league bijvoorbeeld iemand die verhuurd is niet tegen de club spelen waarvan de speler is gehuurd? En dan ook vooral waarom dit alleen in de BPL gebeurd en niet in andere competities?

7 oktober 2017 om 14:05

Misschien is dit totaal niet waar maar als je FM speelt, kan je in het contract laten opnemen dat een verhuurde speler niet tegen zijn ‘eigen’ ploeg mag spelen. Denk dat het in de BPL standaard wordt opgenomen in het contract

7 oktober 2017 om 15:40

Niet alleen in de PL. Ook Real Madrid laat in veel verhuur contracten opnemen dat ze niet tegen real mogen spelen. Dit nadat Morientes in 2004 in de kwartfinale van de CL tegen real scoorde toen hij uitgeleend was aan Monaco. Hierdoor werd real uitgeschakeld.

7 oktober 2017 om 15:51

Ben daar wel voorstander van hoor, voorkomt toch wat rare momenten.

7 oktober 2017 om 17:02

Heeft alles met competitie reglementen te maken.
In Nederland is dat niet toegestaan, hier is de huuroptie verplicht om te spelen tegen moederclub. De club dat huurt bepaald dus of speler speelt tegen moederclub of niet.

Het heeft zo zijn voor en nadelen. Voordeel is dat de selectie tegen iedere club volledig inzetbaar is, nadeel is dat clubs minder happig kunnen zijn om binnen dezelfde competitie uit te lenen, wat soms gemis in kwaliteit kan betekenen.

7 oktober 2017 om 18:12

In Engeland mogen ze inderdaad niet tegen de club spelen waar ze onder contract staan,echter is het een afspraak tussen de clubs en staat het niet in de reglementen.
Volgens mij mag dat niet officieel van de bond/eufa of fifa

Ja dan moet je niemand verhuren dan heb je dat probleem nooit.

7 oktober 2017 om 12:59

Het is maar de vraag of het de beslissing van Ten Cate was om hem te verhuren. Als het antwoord "ja" is dan is het mooi geval van karma. Hoe dan ook een belachelijke uitspraak van Ten Cate. Vertonghen had gedaan wat hij moest doen.

Vertonghen en Ten Cate hebben hier zelf nooit met een woord over gerept. Wie voelt zich kennelijk weer verantwoordelijk om dit in de wereld te slingeren?

7 oktober 2017 om 12:44

Is toch gewoon een leuke anekdote zoveel jaar later?

7 oktober 2017 om 14:16

Dat is toch juist mooi, dat inzicht zo veel jaar later.
Wat is je probleem hiermee?

7 oktober 2017 om 16:36

Tja vind het prima hoor, van mij mag iedereen op ieder tijdstip vertellen wat hij wil, ik lees het wel, maar of alles een meerwaarde heeft? Zie ook de relevantie niet zo, Doet die dit om Ten Cate als een driftkikker op het veld neer te zetten, was niet echt nodig want dat wisten we al, doet die het om zijn eigen objectiviteit te tonen, ook dat is niet nodig want dat geloofd niemand. Dus ik snap eerlijk gezegd ook niet waarom hij hier nu mee naar buiten komt.

7 oktober 2017 om 16:44

Dat zou kunnen, daar heeft Endt wel een beetje een houtje van

Je mist een kampioenschap toch niet op 1 doelpunt of wedstrijd? Als een speler speelt moet hij altijd alles geven en niet omdat hij tegen de club speelt waar hij onder contract staat ineens op halve kracht. Ajax moet sowieso van RKC winnen met of zonder Vertonghen.

7 oktober 2017 om 12:47

Dat was dat jaar dus juist wel het geval. Ajax eindigde met één doelpunt verschil achter PSV 😉. PSV had de dag ervoor van NEC verloren en leek daarmee de koppositie te moeten afstaan aan Ajax.

9 oktober 2017 om 08:17

Ik bedoel dat er meer wedstrijden zijn waar Ajax dat jaar punten heeft alten liggen Ajax heeft niet alleen punten laten liggen bij Rkc.

7 oktober 2017 om 13:03

Dat is Ajax meerdere keren overkomen de 10 jaar. Niet één specifiek doelpunt of wedstrijd maar uiteindelijk was het verschil klein genoeg dat 1 doelpunt of 3 punten het verschil had gemaakt.

Zo hebben we ook ook een kampioenschap misgelopen "door" Kluivert en "door" Siem.

7 oktober 2017 om 13:44

Dat kampioenschap door Kluivert was volgens mij hetzelfde seizoen als de goal van Vertonghen, namelijk toen Ajax PSV helemaal zoek speelde in Eindhoven en met 1-5 won. PSV gaf toen veel weg terwijl Ajax ineens veel wedstrijden won maar toen verrassend 2-2 speelde tegen Rkc. Natuurlijk zijn er meerdere wedstrijden waar ze het hebben laten lopen, maar vaak wordt er toch naar 1 doelpunt gewezen als die ene goal die het verpestte, zoals het doelpunt van De Graafschap op de laatste dag van 2015/2016.

7 oktober 2017 om 13:12

😂😂

7 oktober 2017 om 13:54

Zeker weten en een rasechte interista !

7 oktober 2017 om 14:59

Leuk dat je hetzelf zegt😂

Puur de fout van ajax dit, klasse gedaan van Vertonghen, hadden ze je maar niet uit moeten huren. En ja op dat moment stond ik ook wel te schelden haha!

Het missen van een kampioenschap ligt nooit aan een speler of een wedstrijd, maar er zijn ook wel momenten waardoor mensen denken dat dat moment het kampioenschap kostte. Ten Cate valt zelf ook wel wat te verwijten zoals in de wedstrijd tegen Sparta, waar een foute wissel van hem tot 2 tegendoelpunten leidde. Ik vond het trouwens raar dat Vertongen verhuurd werd omdat het talent er van af droop. Mogelijk zijn deze woorden gevallen in de adrenaline en frustratie van puntverlies.
Het is altijd een probleem met verhuurde spelers. Misschien moeten we in Nederland het verbieden dat verhuurde spelers tegen hun eigen club spelen, want er komt altijd ellende van.
Zo is een PSV-speler verhuurd aan NEC na puntverlies in Nijmegen door PSV achteraf berispt (ik meen in hetzelfde jaar dat Vertongen verhuurd was) en werden verhuurde spelers aan Twente (bakkal en Aisatti meen ik) voor de wedstrijd tegen Twente gebeld door PSV met een boodschap. Zij speelden alle wedstrijden goed voor Twente behalve tegen Psv.

7 oktober 2017 om 13:00

Wow, dat is nogal een beschuldiging over Bakkal en Aisatti. Heb je daar ook bewijzen voor of verzin je het om PSV (weer) in een kwaad daglicht te zetten?

Had je hem maar niet moeten verhuren Ten Cate!

Ik snap de reactie wel. Zo kort na het laatste fluitsignaal kunnen emoties de overhand hebben. Ten Cate zal na bezinking ook wel begrip hebben gehad dat Vertonghen gewoon zijn werk deed.
Ten Cate was overigens wel zo sportief om PSV destijds te feliciteren met het kampioenschap. De toenmalige trainer van AZ daarentegen... dat was echt een zielige vertoning.

Ten Cate heeft in/na dat seizoen sowieso laten blijken een slechte verliezer te zijn, het mislopen van het kampioenschap was de schuld van iedereen behalve Ten Cate. Het was een complot tegen hem en Ajax, eerst kreeg Aad de Mos de schuld, die zou zijn beste spelers hebben gewisseld tegen Psv, maar ook de spelers van Vitesse zouden niet hun best hebben gedaan. Daarnaast wilde iedereen natuurlijk graag van Ajax winnen, dus deden ze tegen zijn team beter hun best. En Vertonghen had natuurlijk 3 keer zijn man moeten laten lopen en een paar eigen doelpunten moeten maken.
Maar Ten Cate kon je natuurlijk niets kwalijk nemen.

7 oktober 2017 om 13:21

Uiteindelijk feliciteerde hij PSV wel en bleek de slechtste verliezer destijds de hoofdtrainer van AZ te zijn. Dat was overigens wel een prachtige memorabele dag voor Psv.

Als Vertonghen niet zijn best had gedaan, dan had dit competitie vervalsing betekend. Je leent een speler uit als je hem nog niet goed genoeg vind. Hij was dit wel dus eigen schuld.

Moet je voorstellen, voor hetzelfde geld verpest die Ten Cate uit rancune de gehele Ajax-carrière van Vertonghen en waar zou hij dan zitten nu?

7 oktober 2017 om 13:23

Dat zal je nooit weten. Misschien had PSV hem dan wel overgenomen. Zo hebben ze in het verleden ook met Koeman en Vanenburg een probleem voor Ajax opgelost.

7 oktober 2017 om 13:31

Dat was ook een kwestie van geld. PSV betaalde toen veel meer salaris aan spelers. Ajax had toen ook financiële problemen. De CL overwinning van PSV werd toen daardoor mede realiteit. Aanvallend waren de meeste sterren ex Ajacieden.

Zijn er tegenwoordig nog clausules waarbij een verhuurde speler niet mag uitkomen tegen zijn werkgever? Kan me nog potjes in Cm/fm herinneren waarbij ik bijna mijn toetsenbord het raam uitgooide als mijn eigen speler de winnende maakte tegen mijn team.

7 oktober 2017 om 13:42

In Engeland mag het volgens de regels niet dat gehuurde

Ik hoop dat Ten Cate toen snel afkoelde want Vertonghen deed gewoon z'n werk. Hij kon zich bij RKC bewijzen. Moet hij dan expres de bal naast schieten of zo? Ik moet eerlijk zeggen. Toen we het kampioenschap verloren op de laatste dag tegen PSV was veel pijnlijker. Dat gebeurde zelfs tweemaal. Eerst op doelsaldo (een k.t doelpunt verschil) en natuurlijk dat drama in Doetinchem. Vertonghen nam ik nooit wat kwalijk.

Ten Cate ouwe shag roker.

Leuk verhaal dit, overigens is het wel gewoon een risico wat je loopt als je een speler verhuurt. Toch denk ik dat het het beste zou zijn als je verhuurde spelers niet zou laten spelen tegen hun eigen werkgever. Gewoon om dit soort situaties en ‘matchfixing’ te voorkomen.

7 oktober 2017 om 14:36

Precies dit Jules, doen ze het goed, worden ze uitgekotst door eigen aanhang, doen ze het slecht zal dat wel extra geweest zijn en worden ze uitgekotst door de aanhang van de hurende club. Eigenlijk doen ze het nooit goed. Al moet ik zeggen dat Ajax slimmer aan het worden is op dit gebied en probeert te verhuren aan het buitenland.

Het was wat, dat seizoen. PSV werd kampioen, mede dankzij drie spelers die professioneel genoeg waren om hun eigen club pijn te doen.

Ajax-huurling Jan Vertonghen scoorde namens RKC tegen Ajax. Het werd 2-2.

AZ-huurling Kees Luijckx speelde op de laatste speeldag namens Excelsior een prima wedstrijd tegen AZ. AZ verloor met 3-2 en liep daardoor de vrijwel onmogelijk te missen landstitel toch nog mis.

En uiteindelijk kwam het aan op het doelsaldo tussen Ajax en Psv. PSV had plus 50, Ajax plus 49. Mede dankzij ras-Ajacied Patrick Kluivert, die in Eindhoven voor PSV had gescoord tegen Ajax.

Bah bah kan ook weer alleen in adam gebeuren!

Wat een zure *** die Ten Cate. Misschien gewoon zorgen dat je wint van Rkc. Voor hetzelfde geld had iemand anders die 2-2 gemaakt of Ajax de 3-1. Het blijft gewoon een sport en Vertonghen stond onder contract bij RKC dus dan is het dom om boos op hem te worden.

Vertonghen stond onder contract bij Ajax en was uitgeleend aan Rkc.
Tja dat risico kun je lopen maar hij heeft het toen niet alleen gedaan.

Clubs die spelers verhuren moeten afspreken met de huurder dat die de spelers niet opstellen in de onderlinge confrontaties. Kan alleen maar ellende uit voortvloeien. Zie ook dit geval met Verthongen. Logisch toch dat Ajax not amused was. Natuurlijk mis je het kampioenschap niet op het doelpunt tegen van Verthongen, maar was wel 2 punten verlies. En uiteindelijk kwam Ajax ik geloof 1 doelpunt te kort voor het kampioenschap. Al is het nooit te bewijzen of dat te wijten valt aan dat tegendoelpunt. Maar verhuren OK, opstellen tegen de eigen werkgever nee, al begrijp ik best dat anderen hier een andere mening over hebben. So be it.....

Ach Ten Cate zal gewoon verschrikkelijk boos zijn geweest en heeft toen iets verkeerds gezegd in zijn woede na de westrijd om dat elk resultaat zeker tegen het einde telt. Dat zie je wel vaker in interviews. Ik blijf het raar vinden dat als je het salaris betaalt van een speler dat ze tegen je spelen, in Engeland gebeurt dat ook niet. Mooie anekdote, we hebben het toen ook zelf weg gegooid. Ik hoop dat Nederland vanavond niet blijft steken bij 0-2 zoals Ajax dat deed tegen Willem II. Dat was als klein jongentje een van de eerste keren dat ik zat te janken om voetbal, vergeet je nooit. Sws die hele eind strijd was geweldig spannend. Wat een topper Jantje Vertonghen, en ook David Endt, begrijp er nog steeds helemaal niks van dat hij is onstlagen.

Tsja Jan deed daar gewoon zijn werk, hij speelde op dat moment voor RKC, snap wel dat ten cate het niet leuk vond maar Jan hoeft zich er niet schuldig om te voelen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren