Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Hij had bij Oranje kunnen komen, maar is er nu juist heel ver van verwijderd'

Laatste update:

Het leek een klein jaar geleden het ideale moment voor Guus Til om een volgende stap in zijn loopbaan te zetten. Als enkelvoudig international en aanvoerder van AZ stond de 22-jarige aanvallende middenvelder er uitermate goed op, maar van die status lijkt nu, nog geen tien maanden later, niet al teveel meer over. Til weet bij Spartak Moskou voorlopig nog niet te voldoen aan de hooggespannen verwachtingen die zijn transfersom van achttien miljoen euro, waarmee hij de duurste aankoop in de clubgeschiedenis werd, met zich meebrengt. Waar gaat het voorlopig mis in het huwelijk tussen Til en de Russische topclub?

Door Chris Meijer

Met een ‘steengoed verhaal’ wist Spartak Til afgelopen zomer over te halen om voor een overstap naar Rusland te kiezen. “Alles is hier megagoed geregeld en de ambities van de club spreken mij aan”, zo liet Til optekenen door De Telegraaf, kort nadat zijn overgang was afgerond. Spartak toonde zich op dat moment een club in transitie. Met Zé Luís (naar FC Porto), Fernando (naar Beijing Sinobo Guoan), Dmitri Kombarov (naar Krylya Sovetov Samara), Sofiane Hanni (naar Al Gharafa), Salvatore Bocchetti (naar Hellas Verona) en Luiz Adriano (naar Palmeiras) vertrokken de nodige relatief oudere spelers. Met Alex Kral (21), Jordan Larsson (22), Ezequiel Ponce (23) en Til kwamen daar jongere, talentvolle spelers voor terug. Daarnaast werd er met André Schürrle nog een naam van formaat binnengehaald.

Het artikel gaat verder onder de video
'Van Aanholt krijgt flinke klappen, 'Douglas Costa dropt merkwaardig bommetje'
Meer video's

Til viert zijn enige treffer in het shirt van Spartak Moskou, in de met 1-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Krylya Sovetov Samara.

“Het selectiebeleid was rommelig. Ze hebben bepalende spelers, ook in de voorste linie, verkocht en er zijn vier of vijf nieuwe spelers bijgehaald. De trainer moest een nieuw team vormen. Spelers kenden elkaar niet zo goed. Bovendien waren de spelers die kwamen in mijn ogen kwalitatief minder dan de jongens die weggingen”, vertelt Pavel Koutcherov in gesprek met Voetbalzone. De in Rusland geboren oud-verdediger, die werkzaam was voor onder meer TOP Oss, Willem II, Karpaty Lviv, Dinamo Minsk, Arsenal en Everton, woont in Nederland en volgt het voetbal in zijn thuisland nog altijd op de voet. Op het moment dat Til arriveerde, had Spartak met vijf punten uit de eerste vier wedstrijden tevens een tegenvallende competitiestart achter de rug. Maar na de komst van de enkelvoudig Oranje-international leek het tij te keren. De eerste drie wedstrijden van Til in Rusland, waaronder in eigen huis tegen CSKA Moskou, werden allemaal gewonnen en met een doelpunt en drie assists slaagde hij er direct in om zijn visitekaartje af te geven.

Het doelpunt (zijn eerste en enige in Russische dienst) dat Til op 25 augustus 2019 maakte in de 92e minuut van de wedstrijd tegen Krylya Sovetov Samara is voorlopig echter zijn laatste wapenfeit, daar hij sindsdien niet meer betrokken was bij een doelpunt. Spartak kwam na de zege in Samara in een ongekende crisis terecht en Til kon zich niet onttrekken aan de malaise. SC Braga versperde Spartak de weg naar de groepsfase van de Europa League (Til speelde hierin overigens niet mee, omdat hij al met AZ in de voorronde van de Europa League had gespeeld), terwijl er in de Russische Premjer Liga uiteindelijk vijf keer op rij verloren zou worden. Trainer Oleg Kononov werd na de vierde nederlaag op rij, in eigen huis tegen FK Orenburg, op straat gezet en werd daarmee alweer de tiende trainer die het deze eeuw geen jaar wist vol te houden bij Spartak. “Spartak is een grootmacht, maar verkeert eigenlijk in permanente crisis. Daar heeft het kampioenschap in 2017 eigenlijk weinig aan veranderd”, legt Alexey Shabaldin, journalist van het Russische Sport en Betting Insider, uit in gesprek met Voetbalzone. “Er zijn structurele problemen en ze hebben afgelopen zomer een vreemde transferstrategie gevoerd. Ze hebben geen plan voor de lange termijn. Deze eeuw wordt het team om de twee jaar volledig vernieuwd. Er zijn ook dit jaar teveel spelers gehaald en Kononov kon daar geen team van maken.”

Alex Kral, Til en Jordan Larsson vieren de 2-0 overwinning van Spartak Moskou op Dinamo Moskou.

Het beste voorbeeld van deze ‘vreemde transferstrategie’ is misschien wel het binnenhalen van Til. Na zijn komst liet hij weten dat Spartak hem als ‘tien’ ziet en dat de club zich ‘verdiept’ had in hem via coaches in Nederland met connecties in Rusland, maar daar plaatst Koutcherov zijn vraagtekens bij. “Ik vraag me af hoe ze hem überhaupt gescout hebben. Dat zullen de mensen binnen de club beter weten. Hij is door iemand aan Spartak getipt. Ik kan me niet voorstellen dat ze wekelijks naar zijn mooiste wedstrijden hebben gekeken en alles van hem wisten. Natuurlijk heeft hij een status, een veelbelovend talent uit Nederland, international. Maar je moet je afvragen of je zo’n speler moet halen en zeker voor dit bedrag. Dat zit in het huiswerk van de mensen bij Spartak, je zou kunnen constateren dat het niet op orde was”, knikt Koutcherov. Kononov wilde met Spartak 4-3-3 gaan spelen, met dominant voetbal en een ‘bepalende’ nummer tien. “Ik vond dat vreemd, want Til is geen bepalende nummer tien. Er bestaan verschillende gedachten over een nummer tien. Neem een type Wesley Sneijder, dat is een hele andere speler dan Til. Hij staat wel op tien, maar functioneert anders. Hij is iemand die goed de ruimte kan bespelen, loopvermogen heeft en vrije zones ziet. Bij AZ had hij bijvoorbeeld een goede samenwerking met Wout Weghorst. Dat was de sterke spits en Til speelde daar omheen, dát is zijn kwaliteit. Til koos goed positie in het strafschopgebied en pikte daardoor ook zijn doelpuntjes mee. Niet op basis van zijn individuele kwaliteiten. Hij is er afhankelijk van hoe het team draait, want hij is geen speler met een passeeractie of een goede dribbel.”

“Ik heb het gevoel dat de spelers bij elkaar gehaald zijn en dat ze daarna pas gekeken hebben wie waar kan spelen. Natuurlijk zie je bij Schürrle dat zo’n speler kwaliteiten heeft, alleen om tot resultaten te komen heb je andere dingen nodig. Structuur, het scouten van spelers, een juist systeem. Wie past bij wie? Er was lange tijd ook twijfel over de spitspositie, uiteindelijk hebben ze daar Ezequiel Ponce voor gehaald. Dat is een pure afmaker. Spelers vanaf de zijkanten moeten hem bedienen. Voor Til is het gunstig als er een goede connectie is met de spits, die als aanspeelpunt speelt en balvast is”, vervolgt Koutcherov. Hij krijgt in dat opzicht bijval van Shabaldin, die stelt dat Spartak niet de ‘kwaliteiten’ van Til begreep, al de beschikking had over teveel middenvelders en dat het een ‘impulsief besluit’ is geweest van eigenaar Leonid Fedun om de aanvallende middenvelder naar Moskou te halen. Dat Til niet helemaal in de speelwijze van Spartak lijkt te passen, wordt bevestigd door zijn statistieken. Uit gegevens van Opta blijkt dat het gemiddeld aantal balcontacten, passes, schoten en schoten op doel per wedstrijd in principe hetzelfde is als in zijn laatste seizoen bij AZ. Qua gewonnen duels en balveroveringen doet Til het bij Spartak zelfs beter. Het enige, en voornaamste, dat achterblijft, is het aantal balcontacten in het vijandelijke strafschopgebied, de plek waar hij in dienst van AZ geregeld opdook om een doelpunt of een assist te verzorgen.


Het verschil tussen dit en vorig seizoen van Guus Til. (Statistieken gemiddeld per wedstrijd)



STATISTIEK SEIZOEN 2018/19 BIJ AZ SEIZOEN 2019/20 BIJ SPARTAK MOSKOU
Wedstrijden 33 15
Speelminuten 2970 929
Goals 0,4 0,1
Assists 0,1 0,2
Balcontacten 44,0 42,5
Passes 28,7 28,2
Passnauwkeurigheid 83,0% 82,5%
Balcontacten in 16 5,2 3,4
Schoten 2,5 2,4
Schoten op doel 1,1 1,0
Gecreëerde kansen 1,2 1,9
Duels 10,6 10,6
Gewonnen duels 43,1% 46,8%
Balveroveringen 3,6 4,2
Balveroveringen in aanv. derde 0,6 0,6

Koutcherov ziet naast de positie van Til in het elftal van Spartak nog een belangrijk, bijkomend probleem. “In aanvallend opzicht heeft Spartak geen leiders, geen jongens die de kar trekken. Die zijn juist vertrokken. Het elftal was nog niet gevormd en de leiders van het elftal stonden achterin. Op het middenveld en voorin komen ze kwaliteit én persoonlijkheid tekort. Til heeft nog niet de persoonlijkheid om te zeggen: ‘Ik ga voetballen en jullie moeten mij volgen’. Daar is hij nog te jong voor. Hij is in een elftal gekomen dat niet draait en daardoor vielen zijn kwaliteiten een beetje weg. Het lukt hem nog niet om het spel naar zich toe te trekken, dat heeft tijd nodig”, legt hij uit. De trainerswissel heeft de situatie voor Til niet bepaald rooskleuriger gemaakt. Onder interim-trainer Sergey Kuznetsov verdween hij in de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen FK Krasnodar naar de reservebank. Domenico Tedesco, de definitieve opvolger van Kononov, ruimde voorlopig pas drie keer een basisplaats in voor Til, voor het laatst op 8 december in de met 1-4 verloren thuiswedstrijd tegen FK Rostov.

Een bijkomend probleem is dat Til qua positie en speelstijl niet echt in het gehanteerde systeem van Tedesco past. De 34-jarige Duitse oefenmeester laat Spartak overwegend in een 5-3-2-formatie aantreden en hanteert een enigszins afwachtende, defensieve speelstijl. “Onder Tedesco is Zelimkhan Bakayev de spelmaker. Hij kent een uitstekend seizoen en heeft zich in de Russische nationale ploeg gespeeld. Til wordt, als hij speelt, dichter bij de verdediging geposteerd, waardoor hij niet in zijn kracht kan spelen. Tedesco heeft hem ook geprobeerd als box-to-box-middenvelder of vleugelspeler”, vertelt Shabaldin. Sinds het aantreden van Tedesco is de situatie voor Spartak niet heel veel beter geworden, aangezien de Russische topclub in de stilgelegde Premjer Liga nog altijd een teleurstellende tiende plaats bezet. Spartak maakt daarentegen nog wel kans op de Russische beker, waarin Zenit Sint-Petersburg in de halve finale de tegenstander is.

De opstelling van Spartak Moskou tijdens de voorlopig laatste competitie wedstrijd tegen FK Orenburg op 14 maart, waar Til niet eens bij de selectie zat.

De vraag is hoe de toekomst van Til bij Spartak er uitziet. Zijn contract loopt nog tot medio 2023 en het is niet aannemelijk dat er in de huidige situatie een bedrag voor hem wordt neergelegd dat de achttien miljoen die voor hem aan AZ is betaald benadert. De transfersom, de hoogste die Spartak ooit betaalde, drukt sowieso als een loodzware last op de schouders van Til. “Ik had meer van hem verwacht. Niet dat hij de bepalende speler had moeten worden, maar hij is een jongen met bepaalde kwaliteiten. In Nederland heeft dat laten zien, dus er werd een ander rendement verwacht. Je kan nu concluderen dat zijn eerste seizoen onvoldoende was, Til presteert voorlopig matig. Zijn statistieken zijn mager, zeker voor een speler op zijn positie”, zo luidt het oordeel van Koutcherov.

Til kan zich na zijn eerste, moeizame seizoen nog vasthouden aan de start van Quincy Promes in Rusland, al vond hij een stuk sneller na zijn komst in de zomer van 2014 zijn plaats bij Spartak. De huidige aanvaller van Ajax werd in dienst van Spartak een keer topscorer en kampioen van de Russische competitie en verdiende een transfer naar Sevilla. Koutcherov: “Promes heeft ook tijd nodig gehad en heeft uiteindelijk zijn draai gevonden. Dat is alleen een ander type speler, bij Til valt het allemaal wat meer tegen. Je moet ze eigenlijk niet spiegelen, omdat ze heel verschillend zijn. Til moet zijn status bewijzen en verdedigen, dat is belangrijk voor de rest van zijn carrière. Hij verdwijnt in Nederland een beetje uit beeld. Hij had met deze stap in beeld kunnen komen bij Oranje, maar hij is er juist heel ver van verwijderd geraakt.”

Zie jij Guus Til nog slagen bij Spartak Moskou?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Je kan me veel vertellen maar je gaat me niet wijsmaken dat hij naar Rusland is vertrokken om sportieve redenen. Die jongen verdient daar hartstikke lekker en is zich op dit moment financieel onafhankelijk aan het spelen. Of het zijn carrière goed heeft gedaan is natuurlijk een tweede

6 mei 2020 om 00:32

Guus Til heb ik altijd al een gehypte speler gevonden. Gewoon een goede gast met een goed stel hersens in vergelijking met veel voetballers. Kan echt wel een balletje trappen en snapt het spelletje prima, maar qua handelingssnelheid vind ik hem niet zo bijzonder. Bij AZ in een leuk draaiend elftal deed hij het leuk, maar werd hij ook wel echt op een voetstuk geplaatst. Daarnaast is AZ een zeer stabiele omgeving waar veel spelers hun beste tijd hebben gehad, omdat ze daar in een jeugdig elftal met relatief weinig druk vaak toch op europese plekken eindigen. Een Eiting had bij AZ bijvoorbeeld ook zo doorgebroken denk ik, maar mist echt de handelingssnelheid om basis bij Ajax te spelen. Toen Til bij oranje kwam zag je dit ook al heel duidelijk. Kan echt nog wel wat worden, ook pas 22, maar hij had never nooit het niveau Sneijder/vd Vaart oid gehaald denk ik.

6 mei 2020 om 16:39

Precies, Till was gewoon een hype. De echte kenners weten dat spelers als Till het in Nederland goed doen omdat deze cultuur bij ze past. Till is een gemaakte speler, zijn talent is niet exceptioneel. En als ‘10’ zal hij nergens kunnen slagen te weinig voetbaltechnische kwaliteiten heeft hij daar voor. In Brazilië heb je een stuk of 30 Guusjes Till die beter kunnen voetballen dan hem. Hij heeft de uitstekende keuze gemaakt door naar Spartak te gaan, lekker geld verdienen en dan over 5 jaar gewoon naar Aston Villa gaan, dat is precies zijn niveau. Ook totaal oninteressant voor het NL elftal. Allemaal leuk en aardig dat het zo’n stabiele jongen is in zijn hoofd, maar ik heb liever een gek als Depay die echt kan voetballen dan Till die de regels netjes opvolgt en op basis van ijver mag spelen. Die stabiliteit in zijn hoofd blijkt ook reuze overschat, want hij is blijkbaar niet stabiel genoeg om in Rusland te slagen. Zoveel hoger is dat niveau niet dan de eredivisie, dat betekend dus dat Guusje alleen kan aarden in een bekende omgeving. Bij een trainer die ‘professionaliteit’ hoger plaats dan voetbalkwaliteiten.

8 mei 2020 om 06:30

@pedrovasquez Altijd redelijk lachwekkend als mensen de onderbouwing van hun mening beginnen Met “ echte kenners”.. Guus Til is gewoon in zijn eerste seizoen in het buitenland terecht gekomen bij een matig en labiel elftal, samenstelling vd selectie klopt Niet. Hij wordt niet op juiste manier gebruikt zoals ook meerdere keren wordt gezegd door Russisch voetbalkenners. Het gaat ook Niet bepaald veel beter Met de prestaties sinds Til op de bank zit trouwens. Jouw reactie slaat verder sowieso nergens op, want; - Of iemand een “ goede 10 is ligt aan het systeem Wie zegt dat Til altijd “ alle regeltjes opvolgt???? Dat zeg je puur op basis van beeldvorming -hoe kun je in gods naam na net een half seizoen concluderen dat hij Niet stabiel en goed genoeg is om te slagen? Het meest hilarische van alles is dat je Depay erbij betrekt; Die had ruim 3,5jr nodig om eindelijk zijn potentie waar te maken Til is geen Sneijder of vd Vaart, maar kan mits hij goed gebruikt wordt een meer dan uitstekende middenvelder worden bij een subtopper in een top 4 competitie. Jouw totaal onzinnige reactie is veel te voorbarig.

Ik heb nog die docu van FOX gezien waarin ze Til in Moskou hebben gevolgd en die jongen maakte op mij een ongelukkige indruk. Kon niet echt aarden daar. Dat zal zijn spel ook niet ten goede komen lijkt me.

6 mei 2020 om 01:08

Inderdaad. Hij leek echt niet gelukkig daar. Vond het jammer om te zien

6 mei 2020 om 06:25

In eerste instantie ga je niet naar Rusland om het sportieve aspect, maar je hoeft er niet slechter van te worden. Promes excdleerde bij Spartak, Witsel is ook geen slechtere voetballer geworden, maar je moet daar wel kunnen aarden en een beetje mazzel hebben met het team en de trainer. De trainer die hem gehaald heeft stond volgens mij ook redelijk snel op straat. Wat nou het jammer is, deze voetballer zou weer op kunnen bloeien onder bijvoorbeeld Advocaat of misschien bij PSV maar is waarschijnlijk niet meer te betalen.

6 mei 2020 om 16:42

Guusje is dus niet gemaakt voor buitenlands voetbal als hij een trainer nodig heeft die het in hem ziet. Als hij echt kan voetballen zou elke trainer het in hem zien, trainers stellen namelijk de beste voetballers op.

6 mei 2020 om 20:01

Dan zijn St Petersburg en Moskou ook hele andere steden.

Alleen bizar dat Guus Til 18 miljoen heeft gekost. 😂

Als Spartak met Til een creatieve 10 verwachtte, kon je ook wel voorspellen dat dit niet zou werken. Til is een lopende speler die ruimtes leest en maakt voor andere spelers, maar moet tot de eindfase voor de goal niet teveel de bal krijgen. Als hij een plekje naar achter gaat op het middenveld wordt het helemaal niks, want daar komt hij nog minder in zijn kracht. Maar goed, 18 miljoen was hoe dan ook gewoon veel te veel dus AZ mag zich in de handjes knijpen hiermee. Ik denk dat Spartak heel matig gescout heeft en enkel heeft gekeken naar eigenschappen als: international van Oranje, jong, een 10 qua positie en meer dan 10 goals in een seizoen. Tja, dat is toch een vertekend beeld.

6 mei 2020 om 10:06

Op korte termijn idd gunstig voor AZ. Toch wurst het langzamerhand wel tijd dat AZ toch anders hun spelers naar een andere club gaat begeleiden. Het relatief gezien, grote hoeveelheid aan mislukte transfers, heeft/gaat AZ geld kosten!

6 mei 2020 om 11:39

Alsof AZ er wat aan kan doen. Voetballen bij AZ in de Eredivisie is gewoon hele andere koek dan spelen in een top competitie. Dat spelers dan verkeerde keuzes maken, daar kan AZ natuurlijk niets aan doen. Zo'n Jahanbakhsh vertrekt naar een degradatiekandidaat in de Premier League. Bij AZ kon hij vrijuit spelen op de helft van de tegenstander, terwijl dat bij Brighton gewoon niet het geval is. Wie gaat hem dan aan het verstand brengen dat het misschien beter is om naar een club te gaan die niet in 70 procent van de wedstrijden de mindere ploeg is? Je vertrekt sowieso al niet makkelijk van AZ naar een subtopper in een top competitie. Daar kun je AZ dus echt niet de schuld van geven. Voetballers overschatten zichzelf nou eenmaal vaak. Dan haalt AZ er in ieder geval nog een flink bedrag uit. Misschien verkoopt AZ ze wel gewoon op het goede moment. Jongens als Janssen, Jahanbakhsh en Til vertrokken in een piek en laten daarna niets meer zien. Toch knap dat je daar dan 59 miljoen euro weghaalt. Ook vooraf had ik dergelijke bedragen nooit aan die spelers uitgegeven...

6 mei 2020 om 12:27

Ben het eens dat AZ dit verschrikkelijk knap doet, maar voor AZ is het ook wel goed als ze een volgende stap kunnen zetten als club. Er komt zo goed als structureel veel geld binnen en ze halen prima spelers om dit niveau vast te houden. Wat dat betreft zijn ze ontzettend stabiel en hebben ze een uitstekend verdienmodel. Het zou echter ook goed zijn om eens een stapje omhoog te zetten als club. Als AZ groeit en de verwachtingen/druk nemen toe, kunnen de speler daar al wat meer aan wennen. Daarbij zou een nationale titel of goed Europees seizoen de spelers waarschijnlijk wel in beeld brengen bij grotere clubs, waar hun speelstijl beter tot recht komt. Voorlopig is AZ in zo goed als alles de beste net niet club die ik ken. Net niet serieus meedoen om de prijzen, net niet spelers opleiden voor andere clubs. Ik zou het mooi vinden als AZ zijn selectie 2 jaar op rij zo goed als intact houd en echt eens meer gaat investeren in betere spelers. Dan zie ik ze zomaar eens kampioen worden of uitstekend presteren in Europa. Bij Ajax zie je hoe dun die lijn is.

6 mei 2020 om 16:36

@De Toekomst zelfs wanneer de spelers wel naar een club gaan waar hun speelstijl beter tot recht komt valt het (om wat voor reden dan ook) tegen. Kijk naar de nationale transfers van Luckassen, Maher, de Zeeuw, Haps, Sigthorsson, Gudelj en El Hamdaoui. Uiteindelijk was dat toch ook niet wat de kopende clubs verwacht hadden qua doorgroei fysiek, mentaal of qua voetballend vermogen. Voetballend gezien past een Spurs prima bij Janssen, maar dat werd ook helemaal niks. Ik vrees nu alweer voor Stengs. Een hele leuke momentenvoetballer, maar ook heel vaak langere periodes in een wedstrijd afwezig. Daar is men in het buitenland vrij snel klaar mee. Een transfer van hem nu zal weer een groot afbreukrisico betekenen.

6 mei 2020 om 17:54

Maher zijn speelstijl kwam ook niet echt overeen met de rol die hij bij PSV kreeg. Maher was een sierlijke spelverdeler, maar moest bij PSV meer meters maken en verdedigende arbeid leveren. Verder paste Gudelj niet in de speelstijl van Bosz en kreeg Luckassen in mijn ogen te weinig kansen. De anderen haalde het niet vanwege blessures of conflicten. Hoe dan ook ben ik het met je eens. Ik denk ook dat een Koopmeiners tegen gaat vallen. Zo bijzonder is hij ook echt niet. Ik word hier echt vaak voor gek verklaard, maar Stengs, Boadu, Koopmeiners, Til... Het zijn allemaal talenten in de categorie Botman, Schuurs, De Wit, Ekkelenkamp, Eiting, Lang; spelers met de potentie om de nationale subtop/top te halen, maar geen spelers voor grote Europese carrières. AZ heeft het gewoon heel goed voor elkaar dat zulke spelers bij AZ in het eerste al snel op dat niveau zitten, waardoor de verwachting er is dat zulke spelers later in hun loopbaan ook stappen blijven zetten. Dat valt echter haast structureel tegen. Het is echter wel een schitterend verdienmodel. Ik weet ook zeker dat AZ er niks op achteruit gaat als Eiting Koopmeiners vervangt bijvoorbeeld. Of Lang Stengs. Het lijkt allemaal alsof het verschil tussen zulke spelers groot is, omdat ze bij Ajax op de bank zitten en die andere bepalende spelers zijn bij AZ. Het is echter meer iets van het gras dat bij de buren groener is.

7 mei 2020 om 22:39

Frenkie de Jong valt ook tegen en Mathijs de Ligt maakt ook geen vlekkeloze indruk. Bergwijn doet het ook maar redelijk. Mensen vergeten dat de tijden van Van Nistelrooy, Stam, Makaay en Bergkamp voorbij zijn. Het is voor Nederlandse spelers tegenwoordig gewoon lastig om aan te haken bij de Europese (sub)top. Het klopt dat weinig spelers van AZ het goed bij hun vervolgclub. Al doet Weghorst het volgens mij wel aardig. Maar dat geldt voor vrijwel alle spelers die hun club verlaten. Het voelt soms alsof fans van bepaalde clubs vooral naar AZ wijzen uit afgunst. Wanneer je objectief naar de materie kijkt zie je dat het minder presteren van AZ spelers in Europa niet enorm afwijkt van spelers van andere clubs.

Guus Til is in mijn ogen nooit een kandidaat voor Oranje geweest. In mijn ogen geen groot talent. Jonge spelers worden nou eenmaal snel beter gemaakt dan ze werkelijk zijn. Dat is in mijn ogen bij Guus Til ook het geval. Til heeft in Oranje nog minstens 4-5 "soortgelijke" spelers voor zich die beter zijn.

7 mei 2020 om 12:20

Inderdaad, ik stel altijd de vraag, welke basisspelers gaat banken voor de nieuwe jongen, in dit geval Til. Wijnaldum naar de bank, Frenkie de Jong naar de bank, of past hij in het rijtje Marten van Roon / Propper ? Daarachter zitten jongens als vd Beek, Ihatarren, Strootman, Klaassen. Hoe Til dan ooit basispeler wil worden, ik zie het niet snel gebeuren.

7 mei 2020 om 18:26

Ik schaar hem in het rijtje "aanvallende middenvelders". Dan heb je Wijnaldum, Van De Beek, Van Ginkel, Klaassen, terwijl ook Promes en Berghuis daar kunnen spelen. Dan heb je ook nog grote talenten als Ihattaren en zo zullen er vast nog wel voorbeelden zijn die ik even over het hoofd zie. Ik heb het persoonlijk nooit in Guus Til gezien. Geen slechte speler, maar als we het over een nationale ploeg hebben, zullen er naar mijn mening altijd minstens 5 spelers beter zijn op de posities waar Guus Til redelijk tot goed tot z'n recht komt.

AZ heeft gewoon weer prima werk geleverd en gehandeld. Til is een leuk spelertje, maar zeker niet bijzonder. Hier hebben ze denk het maximale voor ontvangen en voor relatief weinig hebben ze met De Wit een vergelijkbare speler. Kwalitatief gaan ze er niet op achteruit, dus nogmaals, super gedaan.

AZ gaat in de toekomst niet meer zo veel ontvangen voor hun spelers zoals ze zelf in gedachte hebben. Als je kijkt naar naar hun transfers met de hoogste inkomens; Jahanbakhsh, Janssen, Til, Maher, Elm, Dembele, Altidore, Weghorst, Gudelj, Haps, Henriksen. Zijn er voor mijn gevoel 2 geslaagd. Dembele en Weghorst. Als kopende club zul je hier ook naar kijken en toch eens nagaan of de vraagprijs overeenkomt met de waarde van de speler. Daarom goed voor clubs als Ajax en PSV dat hun laatst verkochte spelers goed tot prima renderen, zij kunnen hun verkoopwaarde daarmee hoog houden.

6 mei 2020 om 16:58

Gudelj speelt nu gewoon bij Sevilla. Altidore doet het ook goed in de VS en Haps is ook gewoon een hele goede back bij Feyenoord.

6 mei 2020 om 17:22

Ga je nu de credits aan AZ geven voor Altidore omdat ie na een compleet geflopt avontuur in Engeland nu op een lager niveau actief is dan waar hij bij AZ op acteerde? Noem jij dat echt een geslaagde verkoop? Bij AZ kan men er weliswaar niks aan doen, maar aan Haps heeft Feyenoord in 3 jaar niks gehad. Meer geblesseerd dan fit. Zijn AZ-niveau heeft ie in Rotterdam niet gehaald. Nemanje Gudelj is 5 jaar geleden vertrokken bij AZ en is sindsdien ook alweer aan zijn 5e club bezig. Een beter gewijs dat spelers gekocht bij AZ toch wat tegenvallen bij hun nieuwe clubs kun je niet krijgen als dit je succesverhalen zijn.

7 mei 2020 om 12:22

Haps speelt zelden als back, een eigen jongen uit de jeugd bij Feyenoord speelt daar meestal. Advocaat zette Haps maar in als linksbuiten. Haps blijkt veel te blessure gevoelig om langdurig te spelen.

7 mei 2020 om 22:42

Maak nu eens een zelfde lijstje voor Ajax, Feyenoord en PSV over de periode 2015-2020.

7 mei 2020 om 23:47

Ik doet het alleen voor Ajax, komt ‘ie: Sigthorsson (seizoen 15/16) Milik (seizoen 16/17), Sánchez (17/18), Kluivert (18/19), De Ligt, De Jong (19/20). Van al deze gasten is Sigthorsson de meest waardeloze uitgaande transfer, maar met 3 miljoen mag dat ook geen recordtransfer heten. Die jongen raakte bij Ajax ook al geen pepernoot meer. Wel grappig, want die kwam natuurlijk van AZ. Verder presteert iedereen in het buitenland, alhoewel Kluivert enigszins tegenvalt. Die is wat mij betreft te vroeg vertrokken en had bij Ajax moeten doorleren. Degenen die nu overigens willen beweren dat De Ligt en De Jong niet presteren, zijn echt niet goed snik. Beide jongens hebben zich direct in de basis gespeeld bij de grootste clubs van de wereld en scoren een ruime voldoende. Dat doen maar weinig voetballers die vanuit de Eredivisie transfereren, hen na

8 mei 2020 om 00:02

De Ligt en De Jong zitten in de prijscategorie van De Bruyne, Van Dijk en Di Maria. Beweer nu nog eens met droge ogen dat deze 2 jongens bij hun club hebben laten zien bij de absolute wereldtop te horen. Sachez en Kluivert zijn ook geen onbetwiste basisspelers. Enkel Milik is echt geslaagd, maar ook bij een ploeg die nooit echt wat wint en een aanloop van 2 seizoenen. Want de eerste 2 seizoenen was het ook matig. Dus zelfs spelers van het almachtige Ajax hebben moeite zich te handhaven.

8 mei 2020 om 06:35

Zeg dat ff tegen ECHTE Barca of Juve supporters in Spanje en Italie dat Frenkie en Matthijs geen “ echte wereldtop” is en je wordt keihard in Je gezicht uitgelachen...

Welke speler van AZ heeft het ooit ergens echt gered? En dan bedoel ik vooral daarna nog een stap omhoog kunnen zetten. Ik geloof helemaal geen een, die gasten leren gewoon niet met druk omgaan.

6 mei 2020 om 14:41

Weghorst, Dembele, Gudelj om maar wat spelers te noemen. Zijn er inderdaad niet super veel, zelfs bij een binnenlandse transfer redden ze het vaak al niet..

6 mei 2020 om 16:53

Weet ik niet, maar ik kan je al wel vertellen wie de volgende Flops gaan worden. Koopmijners denkt nu ook al dat hij een stapje hoger op kan maar die gaaat sowieso mislukken. Stengs heeft soms al moeite met de druk die er bij AZ helemaal niet is. Die linksback doet t nu leuk en heeft de kwaliteiten voor een goede back maar hij is 20 dus we verwachten ook niks van hem. De enige in wie ik vertrouwen heb is idrissi. Al die Hollandse spelertjes doen t goed in de eredivisie omdat de Hollandse cultuur hun ligt en ze van hun ouders een stabiele omgeving hebben gekregen. Zodra ze naar het buitenland gaan merken ze dat alles anders is en dan zien ze pas echt hoe goed ze kunnen voetballen. Idrissi is bij Groningen afgemaakt vanwege zijn houding maar het heeft hem niet weerhouden om een stap te kunnen zetten. Daarom zal hij wel kunnen slagen in een andere competitie, net als Weghorst. Spelers als Till en Koopmeiners moeten gewoon lekker hun hele leven bij psv spelen.

7 mei 2020 om 12:03

Landzaat oranje international? Keneth Perez? Berghuis? Sergio romero En ik denk dat Idrissi stengs en boadu het zeker gaan maken.Boadu is echt een dribbelaar van wereldklasse en killer van formaat. Stengs is gewoon een geboren spelmaker. Sinds Bergkamp en Sneijder niet veel van gezien Hier in NL. Ziyech ja en die speelt voor Marokko. Koopmeiners heeft misschien wel de hardste knal van de eredivisie misschien na paar jaar dat hij de Roon kan opvolger als CVM

7 mei 2020 om 23:54

Landzaat werd bij Willem II international (in 2001) en vertrok pas daarna (in 2003) naar AZ. Berghuis faalde bij Watford, Perez heeft eigenlijk alleen binnen Nederland goed gespeeld en Sergio Romero kende 1,5 goed seizoen bij ManU. Alhoewel dat zonder meer een bijzonder goede prestatie is. Overigens werd eerder ook Gudelj genoemd, maar die speelde bij Ajax niet bijzonder een ook daarna heeft hij imo geen potten kunnen breken

8 mei 2020 om 00:09

Sergio Romero stond in de WK finale van 2014 en Joris Mathijsen in die van 2010. Het is dat België in de halve finale sneuvelde tegen de latere winnaar Frankrijk anders had AZ 3 Wk's op rij een speler met een AZ geschiedenis in de finale. Maar verder doet AZ het natuurlijk heel matig en kunnen AZ spelers niet tegen druk.

8 mei 2020 om 12:27

Ja ben er niet echt opgekomen maar het klopt mathijsen dembele zijn ook van Az geweest. In het algemeen is AZ ook een toernooi team ze hebben door financiële middelen nooit een brede selectie om kampioen te worden maar als iedereen fit is zijn ze altijd een hele sterke team. Mijn favoriete AZ team was die met Perez van galen etc heel mooi voetbal wat ze lieten zien volgens mij stonden ze ook toen in de halve finale uefa cup

Til os geen slechte voetballer, maar hij kan het hogere niveau in mijn ogen niet aan.
Bij AZ is de druk veel minder, maar bij Oranje en ook bij Spartak zal hij er moeten staan.
De verwachtingen zijn veel te hoog en dat werkt in zijn nadeel.

Begreep al uberhaubt niet waarom een Spartak er 18 miljoen voor betaalde. Leuke speler voor de Eredivisie, die niet al te veel in balbezit moet komen in een aanval, maar die qua afronding degelijk is. Had nog voldoende te ontwikkelen in de Eredivisie alvorens een stap naar het buitenland logisch zou zijn. Daarbij is Rusland sowieso al een risico qua cultuur. In die FOX doc kwam hij niet heel gelukkig over, dus dat helpt dan ook weer niet. Maar goed het geld lonkte en voorlopig zit ie er wel even vast vrees ik. Niemand gaat momenteel 10 miljoen voor Guus Til betalen en zelfs dat zou al 8 miljoen verlies betekenen. Slecht scoutingswerk ook trouwens. Wij weten precies wat je aan Til hebt. Gelezen de situatie bij Spartak hadden ze kunnen weten dat voor deze omstandigheden het geen goede aankoop was.

Schitterend voorbeeld gewoon. Praktisch geen AZ fan reageert. Slechts Ajax-fans springen er direct op om toch even duidelijk te maken dat er toch echt Niets uit Alkmaar kan komen. Bedankt want het maakt het succes van 19-20 alleen maar mooier. Dank mannen.....

7 mei 2020 om 11:15

Wat heeft de transfer van Til te maken met de prestaties van een jeugdelftal van AZ?

7 mei 2020 om 12:28

De aantallen Ajax fans zijn nu eenmaal veel groter dan aantallen AZ fans. Verder heeft Ajax deze eeuw regelmatig spelers gekocht uit Alkmaar en vaak vielen die erg tegen. Het blijkt toch vaak weer dat voetballen bij AZ makkelijker gaat dan bij een club met veel meer media aandacht en meer druk, meer verwachtingen. Het zegt toch al genoeg dat jij spreekt over het succes van 19/20 terwijl je Ajacieden zelden hoort spreken over het succes van 19/20/

7 mei 2020 om 22:44

AZ heeft ook regelmatig spelers uit Amsterdam gekocht en die vielen ook vrijwel allemaal tegen. Wat is je punt? AZ speelt met een jeugdelftal Ajax 2x van de mat en is gedeeld koploper. Ik denk dat die spelers dan wel tegen druk kunnen. Zou het niet? Als AZ al zo slecht is, wat zegt dat dan over de rest van de Eredivisie?

8 mei 2020 om 10:39

Ten eerste is de leeftijd bij Ajax tijdens de duels met AZ nauwelijks hoger. Verder is van de mat spelen zwaar overdreven, ook Ajax had haar kansen. Mijn punt is dat spelers bij AZ het uitstekend doen maar na een transfer naar een hoger aangeschreven club vaak tegenvallen. Kennelijk doet zo'n stap toch wat met een speler. Dat is precies waar het hier met Til om gaat.

Dit seizoen heb ik de Russische competitie niet echt gevolgd, maar ik weet van de voorgaande jaren dat Russische clubs niet aan een vaste 11 houden. Elke week zag ik andere namen, dan een paar wedstrijden weer niet en dan wel.
Dat verbaasde mij wel, de reden heb ik niet zo 1,2,3 kunnen achterhalen.
Maar ik weet wel dat als Til niet wekelijks speelt, dat dat niets hoeft te zeggen.
Maar spelers die in Rusland hebben gespeeld zie je wel weer op den duur bij betere competities.
Til moet lekker cashen en dan naar een middenmoter in de Premier League. Past het best bij zijn speelstijl bij een club als Newcastle zou hij gewoon meekunnen draaien.

Het is toch een gegeven dat bij AZ vertrekkende spelers het meestal niet redden bij de (sub)toppers van Europa. Voorbeelden te over. Dus moet je als club uitkijken om torenhoge transferbedragen te betalen voor spelers als b.v. een Stengs, Boadu, Koopmeiners of Bizot. Zelfs vertrekkende spelers van Ajax hebben het niet altijd makkelijk bij andere clubs, al zijn er van die club natuurlijk veel meer talenten die wel een glanzende carriã¨re hebben gemaakt. Wel een wezenlijk verschil met spelers van AZ.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren