Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Franse middenvelder verlaat trainingskamp na verbod op vasten tijdens ramadan

Laatste update:

Mahamadou Diawara heeft het trainingskamp van Frankrijk Onder 19 verlaten, zo meldt ESPN. De negentienjarige controleur van Olympique Lyon was niet van plan om zich te houden aan de regels die de Franse voetbalbond heeft opgesteld voor moslims. Het werd Diawara verboden om te vasten gedurende de ramadan, waardoor hij huiswaarts is gekeerd.

De FFF (French Football Federation) heeft inmiddels bevestigd dat Diawara de selectie van Frankrijk Onder 19 heeft verlaten. De tiener gaat zich spoedig weer melden bij Olympique Lyon, waar hij reeds in de hoofdmacht speelt.

De FFF voerde voor alle elftallen boven de Onder 16 dezelfde regels door tijdens de vastenmaand, die op 10 maart van start ging. Diawara was van tevoren niet op de hoogte van de regels, maar besloot tijdens het trainingskamp zelf om te vertrekken.
Dehmaine Assoumani, een achttienjarige middenvelder van FC Nantes, is opgeroepen als de vervanger van Diawara.

Volgens ESPN zijn meerdere Franse voetballers niet blij met de houding van de FFF. Zij zouden het gevoel hebben dat hun religie niet wordt gerespecteerd. Deze spelers willen hun positie in de pikorde echter niet in gevaar brengen, waardoor zij zich stilhouden en niet hetzelfde besluit nemen als Diawara.

Philippe Diallo, voorzitter van de FFF, gaf tegenover ochtendkrant Le Figaro tekst en uitleg bij het verbod om te vasten tijdens de ramadan. Volgens de leidsman is de Franse voetbalbond van mening dat religie de prestaties van een atleet niet mag beïnvloeden. Door te vasten tijdens de ramadan zou dat wel gebeuren.

Frankrijk Onder 19, dat wordt geleid door voormalig Liverpool-aanvaller Bernard Diomède, is de volgende tegenstander van Nederland in de EK-kwalificatie. Zaterdagmiddag spelen de talenten op Sportpark Marsdijk in Assen tegen elkaar.

Diawara is dan niet van de partij. De linksbenige controleur, die al elf wedstrijden namens Olympique Lyon achter zijn naam heeft staan, is reeds terug in Frankrijk. FC Bayern München-aanvaller Mathys Tel is veruit de bekendste naam in het Franse jeugdelftal. Met een marktwaarde van 50 miljoen euro zou hij duurder zijn dan de hele selectie van Nederland Onder 19, die door Transfermarkt op zo’n 20 miljoen euro wordt geschat.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Benzema in de cl.. zegt genoeg toch.
Zou als Frans eerste team een statement maken.. belachelijke beslissing.

22 maart 2024 om 08:15

Kokcu speelde vorig seizoen ook zijn beste wedstrijden in de ramadan.

22 maart 2024 om 09:48

Los daarvan vind ik niet dat je als bond je hiermee moet benoemen. Selecteer en laat altijd de beste van dat moment spelen.

22 maart 2024 om 13:56

Dit is inderdaad vaker opgevallen, dat islamitische voetballers gewoon goed presteren tijdens de Ramadan. Wel respect daarvoor want dat lijkt me lastig. Maar voetbal is natuurlijk meer dan eten. Het is ook mindset en de wil om te vlammen, kan me voorstellen dat die juist een boost krijgt tijdens zo'n periode. Hoe dan ook, achterlijke beslissing van de Franse bond. Zo spelen niet de besten maar bepaal je vooraf zelf wie je denkt dat wel en niet in vorm is. Ik zou altijd doen wat Ajaxglobal ook zegt: gewoon toestaan en degenen die fit zijn en in vorm, die spelen. Als je dan door de Ramadan op de bank zit is dat prima, maar als je net zoals een Benzema en Kokcu gewoon in goede doen bent, moet je spelen.

22 maart 2024 om 08:25

Ramadan Benzema is wel echt next level goed ja. Buiten dit, belachelijk dat dit nu ineens verboden is.

22 maart 2024 om 08:33

Vind het opvallend dat hij de enige is die weigert. Hele sterke persoonlijkheid om het dan toch te doen. Ik begrijp dat ze bij het Frans eerste elftal dezelfde regels hanteren. Kan me niet voorstellen dat iedereen daar zomaar mee akkoord gaat, al zullen de speeltijden daar in het voordeel zijn,

22 maart 2024 om 10:48

Vergeet ook Kante niet. Zijn wedstrijd tegen Real in de halve finale van de CL in 2021 bijvoorbeeld

Wat een bizarre regel van nota bene zo'n multiculturele voetbalbond. Ik heb niets met de ramadan, maar dit gaat nergens over

22 maart 2024 om 08:27

De spelers zijn wellicht multicultureel, de bond is dat allerminst. Dit kan misschien ook wel een aanleiding zijn voor voetballers om niet meer voor Frankrijk te kiezen, maar het land van hun ouders te vertegenwoordigen. Alsof ze niet doorhebben dat ze zonder al die spelers met een andere achtergrond een elftal zouden hebben dat zelfs moeite zou hebben zich tr plaatsen voor eindtoernooien.

22 maart 2024 om 09:44

Ik heb er ook niks mee, maar om spelers te verbieden hun geloof te belijden is echt te bizar voor woorden inderdaad.

22 maart 2024 om 12:34

Misschien met de (in hun ogen) beste intenties? Het is niet verplicht om te vasten volgens het geloof. Het lijkt me niet fijn om op een lege maag te trainen en wedstrijden op hoog niveau te spelen. Maarja, zoals iedereen hier allemaal terecht zegt, het is wel een inbreuk op zijn normen en waarden en zijn religie.

22 maart 2024 om 15:24

@Nr.11

Er zijn geen beste intenties als ze enkel die van zijzelf in ogenschouw nemen en daarmee een grondwet aan hun laars lappen.

Toevallig wordt dit niet vaak als crimineel gezien, zelfs anno 2024. Integendeel, in Nederland is een man als president gekozen die dit ook zo zou doen als het kon.

Frankrijk is een islamofoob land geworden met al die anti Islam regels van hun. De leus Vrijheid, gelijkheid en broederschap is waarschijnlijk alleen bestemd voor witte Fransen. Wat een gaar land is het geworden.

22 maart 2024 om 08:43

Tja, de voetbalbond kiest voor topsport en de daarbij horende voeding. Valt er voor de moslimapelers niet juist een uitzondering te maken?

22 maart 2024 om 08:52

Exact je mag toch op latere momenten de ramadan inhalen? Aan de andere kant, het is een topsport klimaat, dus als hij kiest om niet te eten en hij speelt slecht, dan wissel je hem toch? Zie dat probleem ook niet zo, maar er zal wel meer achter zitten.

Overigens of Frankrijk een anti islam land is geworden geloof ik niet helemaal, maar feit is wel dat zij buiten de islamistische wereld wel het vaakst slachtoffer geworden zijn van aanslagen.

22 maart 2024 om 09:04

Zoek maar eens de regels op wat Frankrijk invoerde. Meisjes mogen niet eens een bepaalde jurk met sluier dragen naar school. Regels omtrent met de burkini op het strand.
Vrouwen hebben in dat land weinig te vertellen hoe ze op straat rondlopen. En nu heb je die vasten regel bij voetballers. Het wordt doodgewoon om moslims te pesten.

22 maart 2024 om 09:13

Ik vind niet dat je kan spreken van een islamofoob land of moslims pesten. Zij zetten in op het behoudt van hun eigen cultuur en daarin mag Frankrijk ook gewoon vrij zijn toch? Vrijheid van religie betekent niet dat alles afgedwongen kan worden wat behoort bij jouw religie natuurlijk. Overigens vind ik het wel ironisch dat je zegt dat vrouwen in Frankrijk weinig te vertellen hebben hoe ze op straat rondlopen.

22 maart 2024 om 09:27

“ Zij zetten in op het behoudt van hun eigen cultuur en daarin mag Frankrijk ook gewoon vrij zijn toch?”

Vrijheid beperken is vrijheid? Best ironisch.

22 maart 2024 om 09:36

Vrijheid van Frankrijk dan beperken ivm de vrijheid van religie? Kip en ei? Je bent vrij om je geloof uit te voeren, net als dat een school of een sportinstituut vrij is om onder voorwaarden onderwijs aan te bieden bijvoorbeeld. Vrijheid voor iedereen dus, alleen betekent dat in geen enkel geval dat je maar kan doen wat je wil waar je maar wil. Je krijgt dus een vrije keuzes, sport mee met het team of volg je religie.

22 maart 2024 om 09:45

@somagunner,

Niet echt voetbal gerelateerd. Vaak met dit soort artikelen, maar ik ben oprecht geïnteresseerd in jouw antwoord.

Is het dragen van een burkini dan wel sluiers vrijheid van deze meisjes en vrouwen, of wordt dit opgelegd door de man?

Ik ken de Koran niet, maar wel de Bijbel. De Bijbel is heel duidelijk geschreven door mannen. Een discussie die ik vaak genoeg met Christenen aangaat, en ik ben een man. De Koran zal niet anders zijn. Waarom is de vrouw achtergesteld? Wat maakt hen minderwaardig aan de man? Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van God / Allah? Verwijzen naar een boek dat door mannen geschreven is vind ik geen sterk argument.

Een Moslim op mijn werk gaf als reden dat deze regels zijn om de vrouw te beschermen tegen de zwakte van de man. Je kan mannen ook peniskooien laten dragen was mijn tegenargument.

22 maart 2024 om 09:47

Jk-ajax best ironisch, he. Frankrijk mag haar eigen cultuur behouden maar de Arabieren moeten allemaal maar mee met de westerse cultuur.

22 maart 2024 om 09:50

Is ook maar net hoe je dat bekijkt (let dit is niet mijn mening). Wanneer iemands keuzes impact op jou hebben gaat het niet alleen over jou vrijheid.

22 maart 2024 om 09:52

@JK,-Ajax, het is compleet waanzin wat je zegt. Vrijheid van religie en onderwijs is een grondrecht, vrijheid van sport bestaat niet.

Als je iemand uitnodigt voor een interland, dan heb je zijn religie te respecteren. Waarom roept de Franse bond hem uberhaupt op?
Daar is niks kip/ei aan en het is ook gern vrije keuze als de werkgever bepaalt wanneer je eet.

22 maart 2024 om 09:55

Je gaat wat mij betreft een stap te ver barcalover. Je doet nu net alsof Arabieren enkel de westerse lijn moeten volgen en niets van hun eigen identiteit mogen behouden wat compleet ridicuul is.

22 maart 2024 om 10:00

De vrijheid van religie en onderwijs zijn een perfect voorbeeld dat vrijheid dus nooit absoluut kan zijn Sta Plaats. De vrijheid daarop wil niet zeggen dat je ongelimiteerd alles kan afdwingen wat binnen jouw religie bijvoorbeeld past. Ik rep nergens over vrijheid van sport, maar dat een instituur de vrijheid heeft om iets onder voorwaarden aan te bieden waarmee je de keuze hebt of je hieraan wil conformeren of dat je kiest voor je religie. De Franse bond roept hem op omdat zij hem een meerwaarde vinden, echter wel onder wat voor hun een optimaal topsportklimaat is en ook die vrijheid hebben zij gewoon.

22 maart 2024 om 10:06

@sta-plaats: hij is uitgenodigd voor een interland en bij die uitnodiging zitten voorwaarden waaraan je moet voldoen. Het staat je vrij om die uitnodiging dan af te wijzen. Los van dat de bond zijn werkgever niet is,zijn er over het algemeen wel degelijk regels over eten,voeding,levensstijl e.d bij de meeste werkgevers. Overal zijn wel enigzins regels waaraan je je moet houden. Niks geks aan

22 maart 2024 om 10:45

@JK-Ajax, Hoe is het "behoudt van eigen cultuur" als je anderen verbiedt te vasten? Hoe dwingt iemand wat bij jou af als hij/zij besluit niet te eten? Wat een onzin loop jij uit te kramen man

22 maart 2024 om 11:33

Niemand verbiedt een ander om te vasten Emz01, over onzin gesproken.

22 maart 2024 om 12:14

@Madmarcel @JK. Jullie kortzichtigheid is echt stuitend. Het is niet aan een werkgever om te bepalen of je geloof mag belijden of niet. Waarom zou je iemand uitnodigen waarvan je weet dat hij aan de ramadan doet? De bond is wel zijn werkgever tijdens interlands, ze zijn ook verantwoordelijk voor de spelers.

Is het ook aannde werkgever spelers te dwingen varkensvlees te eten om zogenaamd topsportklimaat?

En nogmaals de Franse bond heeft geen vrijheid om religie te beperken zonder dwingende reden.

Maar goed stel een zogenaamde vrijheid van een werkgever vooral voorop ipv indivuduelen vrijheden.

22 maart 2024 om 15:31

@JK-Ajax

Als jij inzet op behoudt van cultuur door grondwetten aan je laars te lappen, is het gewoon puur discriminatie. Allemaal leuk en aardig, maar als Moslims dit bij Christelijken zouden doen zijn er ook nul excuses voor.

22 maart 2024 om 17:05

Niemand verbiedt een ander om te vasten? Hm ik reageer op een verkeerd artikel dan denk ik...

22 maart 2024 om 09:29

Ben het volledig met je eens dat Frankrijk enorm rare regels opstelt. Alleen je vergeet het wel in de juiste context te plaatsen: Frankrijk wordt al jaren geteisterd door aanslagen, terrorisme en zware criminaliteit waarin moslims zwaar oververtegenwoordigd zijn. Die regels zijn met name een reactie geweest op dat soort zaken. Neemt niet weg dat nu iedereen over een kwam geschoren wordt en dat moslims collectief gestraft worden wat absoluut niet de bedoeling mag zijn. Frankrijk ziet z’n eigen cultuur verdwijnen door immigratie.. en als je de Fransen kent dan weet je dat alles bij hun extreem, kijk maar eens naar de protesten. Ik vind ook wel dat buitenlanders zich niet goed kunnen verplaatsen in autochtonen. Moet je voorstellen als wij met 10m mensen naar Saudi Arabie verhuizen en daar gaan eisen dat het offerfeest wordt afgeschaft of dat ze kerken voor ons moeten gaan bouwen. Denk dat je niet levend wegkomt.

22 maart 2024 om 09:37

Laatste zin is volledige onzin natuurlijk. Heb jij ooit iemand zien eisen dat bijv. Kerst of Pasen wordt afgeschaft of dat er moskeeën gebouwd worden. Sterker nog, steeds meer moslims vieren het vrolijk mee en vrijwel alle gebouwde moskeeën in Nederland zijn gebouwd vanuit iniatief door moslims zelf en in geen enkel geval is geëist dat die door de staat gebouwd worden.

22 maart 2024 om 09:51

Kerstvieringen worden wel degelijk afgeschaft op (basis)scholen. Tegenwoordig heten dat eindejaarsviering, lichtjesfeest of winterdiner. Alles om de moslimgemeenschap niet voor het hoofd te stoten.

22 maart 2024 om 09:51

Nee maar wel Sinterklaas, standbeelden van historische figuren etc. En moskeeën gebouwd, dat doen wij toch zonder klagen voor moslims? Ik bedoel maar aan te geven dat wij best wel tolerant zijn in het accepteren van andere culturen en dat de landen waar dezelfde mensen vandaan komen, dat absoluut niet zijn. Er wordt vaak heel makkelijk over het feit heen gestapt dat je eigen cultuur verdwijnt en ik denk dat andere landen daar absoluut niet zo makkelijk mee akkoord zouden gaan.. misschien mist m’n voorbeeld wat nuance maar m’n punt blijft hetzelfde.. zouden christenen of joden diezelfde vrijheid krijgen in islamitische landen om zo’n initiatief te nemen? Denk het toch niet..

22 maart 2024 om 09:53

Frankrijk ziet zn cultuur helemaal niet verdwijnen. Het is een heel groot land, als je alleen naar plaatjes op Twitter kijkt en luistert naar Le Pen lijkt dat zo, maar dat valt echt mee. Alsnog zal dit beleid daar deels uit voortkomen, maar dat werkt alleen maar averechts. Sinterklaas doen we trouwens niet voor Moslims toch? Iedereen met een IQ van het niveau stoeptegel+ snapt tegenwoordig vast wel dat donkere mensen eventueel aanstoot nemen aan zwarte Piet.Ergens zou het trouwens wel grappig zijn als wij nu allemaal gekoloniseerd worden. Het leven is immers cyclisch.

22 maart 2024 om 09:58

Ja zouden China, Rusland, Turkije, Iran etc dan ook allemaal gekoloniseerd moeten worden? Want de geschiedenis gaat maar 300 jaar terug volgens jou zeker? Grootste voorbeelden van imperialisme zijn ook terug te vinden bij de Ottomanen, de Perzen, de Chinezen, de Russen, over heel de wereld. Kolonisatie van andere landen heeft helemaal niks met alleen Europa te maken. Nederland is zelf meerdere keren gekoloniseerd.. zoiets heet historisch perspectief. Net zoals het normaal was om oorlogen te voeren tegen andere landen, te plunderen en andere landen te veroveren. Maar daar zijn mensen heel goed in, de maatstaven van nu langs de geschiedenis leggen. Historisch perspectief ontbreekt volledig..

22 maart 2024 om 10:03

De immigranten in Frankrijk komen zeer grotendeels uit oude kolonieã£â«n. Heeft niets met maatstaven van nu te maken. Dat is een logisch gevolg ervan. Ze spreken vaak al Frans bijvoorbeeld.en wellicht ontging het je, maar dit topic gaat over Frankrijk, niet China of Rusland.

Wij zeiken overigens wel graag over de maatstaven van vroeger en nu, maar als je land is gepikt toen het nog "oke" was, kan ik me voorstellen dat als we dan nu roepen, Ja hallo, ga ff ons land uit, wij hebben dat netjes gedaan toen het normaal was, maar volgens de huidige maatstaven kan dit echt niet. Dat sommige immigranten dan denken, ja he das best lullig.

22 maart 2024 om 10:06

Ik heb het zelf nooit gezien, maar het zou kunnen dat enkele scholen geen kerst meer vieren, maar is dar ooit op verzoek van moslims het geval geweest? Dat kan ik me oprecht niet voorstellen, ik ken honderden moslims in NL en echt niemand maakt zich daar druk om. En dat gezeik om zwarte Piet en standbeelden komt ook vanuit een hele andere hoek dan vanuit de moslims. Helaas wordt dat allemaal op hetzelfde hoopje gegooid.

22 maart 2024 om 10:11

Dan zal ik vast het IQ van een stoeptegel hebben. Op de Antillen wordt sinterklaas wit geschminkt. Op mijn werk waren onder de vrijwilligers die zwarte Piet wilde spelen ook veel mensen met Afrikaanse roots. Tis nooit geen probleem geweest totdat een klein groepje mensen hier tegen in opstand kwamen. De eerste die daar echter een publieke reactie over gaf was Doutzen Kroes. En zij werd die avond nog uitgelachen door linkse politici aan tafel.

In mijn vriendengroep waarin heel veel Molukkers zitten en enkele Surinamers, maar geen van hen maakt aanstoot aan Zwarte Piet. Als je met hen over racisme praat, dan heb je het over weigeren bij de deur of 10x vaker een sollicitatiebrief moeten schrijven, in een winkel houdt men je in de gaten.

22 maart 2024 om 10:15

Tante Gerda van Sesamstraat zei het al in de jaren 80, veel eerder dan Doutzen. Dat veel mensen het prima vinden snap ik, maar je begrijpt toch wel dat iemand er aanstoot aan kan nemen? En ik weet niet of je kinderen hebt, maar de kleur van Piet boeit hen echt geen reet. De geschiedenis zit vol afgeschafde tradities en conservatievelingen die dat stom vonden. Kerst is ook gewoon op de dag van een ander feest gezet door de Romeinen.

22 maart 2024 om 10:56

Tilburg013, waar heb jij het over man? Je vergelijkt vasten met het verbieden van feesten. Verder heb je het over het verbieden van Sinterklaas, wat niet het geval is. Zwarte Piet is verboden en die discussie heeft geen Islamitische basis. Dat geldt ook voor de standbeelden van kolonisatoren.

En hoe bedoel je "we bouwen moskeeën voor moslims zonder te klagen"? "jullie" bouwen helemaal niets, dat doen de Moslims zelf. En zonder te klagen? Leef je onder een steen?

Ben jij weleens in Turkije geweest? Weet je dat Turkije meer kerken heeft per Christelijke inwoner dan aantal moskeeen per Islamitische inwoner? En kijk, in Turkije bouwt men daadwerkelijk kerken voor Christenen. De staat betaalt ze gewoon.

Zal ik je een aantal andere Islamitische landen opnoemen waar gewoon kerken staan? Iran, Irak, Syrie, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Kuwait, Bahrein. Het is een kwestie van vraag aanbod.

Hoeveel onzin kan iemand neerzetten in een stuk tekst man

22 maart 2024 om 11:05

Ook in Marokko zijn meerdere kerken en ook Joodse gebedshuizen te vinden. Ook het 'wij' en 'zij' zegt al meer dan genoeg. Alsof je als autochtone Nederlander denkt iets van zeggenschap te hebben over landgenoten met een andere achtergrond. Ondertussen zijn we trouwens (Turken en Marokkanen) al bij de 4e generatie aanbeland en die zijn voor het overgrote merendeel autochtoon als je kijkt naar de definitie van het woord. Dus dat verhaal dat men zich moet verplaatsen in autochtonen gaat ook nergens over.

22 maart 2024 om 11:08

Na de verkiezingsoverwinnen van Wilders is dat "zonder te klagen" wel ongelukkig gekozen 😅

22 maart 2024 om 11:12

Je vergelijking met Turkije vind ik niet echt een heel geslaagde. Daar zit natuurlijk een ongelofelijk lange en complexe voorgeschiedenis aan vast die begint bij het Romeinse rijk en dan doorloopt over het Byzantijnse rijk tot het ottomaanse rijk.

In het huidige Turkije wonen er al bijna 2000 jaar christenen. Er woonden al christenen voor de moslims. Dat is dus gewoon een situatie die je accepteert (wat ook niet altijd goed gelukt is trouwens). In Nederland wonen er nog geen 500 jaar veel moslims. Eerder 100 jaar (en minder).

Verder is dit geen kritiek op Turkije of iets dergelijks. Gewoon een nuance die de casus Turkije toch in een ander daglicht stelt.

22 maart 2024 om 11:20

De nuance zit hem enkel in het aantal kerken vs aantal moskeeën. Voor het feit dat de Turkse staat voor kerken betaalt (ja, ook nieuwe kerken) en dat het zonder geklaag gebeurt, geldt die nuance niet.

22 maart 2024 om 11:24

@marocberkane, inderdaad ook in Marokko, Algerije, Tunesie, Egypte, Palestina (niet-bezet gebied).

Verder ook eens met de rest van je bericht

22 maart 2024 om 11:27

Ben ik het zeker mee eens.

Even voor de duidelijkheid vind ik dit ook maar een stomme regel. Zoals je hierboven zegt, als je niemand stoort of hindert met wat je doet dan moet je dat lekker doen.

22 maart 2024 om 12:47

@Tilburg: Geloof dat moslims toch hun eigen moskeeën financieren of beweer je nu echt dat onze overheid het voor ze betaald? Ik geloof dat ze in Egypte zelfs de grootste kerk van heel Afrika willen bouwen oid. Plannen of al tot uitvoer gebrachte synagoge in de Golfstaten etc. Dus in dat vlak veranderd er wellicht het een en ander in de conservatieve moslimwereld. Trouwens, wat een vreemde manier van redeneren hierboven: ruimschoots 90% in Frankrijk is géén moslim, maar op wonderbaarlijke wijze “verdwijnt de Franse cultuur”. Heftig hoor. Feit is dat er minder dan 0.1% van de Franse moslims aanslagen pleegt, dus je “moslims zwaar oververtegenwoordigd” insinueert dit nou niet bepaald laten we maar zeggen. En mensen die in verpauperde ghetto's worden weggestopt, in relatief gigantische armoede moeten overleven, zijn dus oververtegenwoordigd in de zware criminaliteit. Suprise! Had Plato dan toch gelijk met z'n: poverty is the mother of all crime. De Ieren en Italianen in (het vroegere) New York waren ook zwaaaar oververtegenwoordigd in de zware criminaliteit. Je zou bijna een verband gaan zien. Moet je het natuurlijk wel willen zien hè, dat is toch wel een dingetje voor een aanzienlijke groep. Frankrijk lijkt me wel het laatste land die zich in de slachtofferrol kan plaatsen, een beestachtig koloniaal verleden, nog niet zo gek lang geleden meer dan 1,5 miljoen Algerijnen afgeslacht, de nazaten hiervan weg laten rotten in verpauperde Banlieues (eufemisme voor ghetto's), absurde aantallen niet blanke Fransen die onder bedenkelijke omstandigheden door de politie worden vermoord, tot op de dag van vandaag wijdverspreid racisme en systematische discriminatie. (zuiden is het ergste, pied de noirs etc) Maar we moeten vooral met het vingertje wijzen naar die stomme buutnlanders, en de Fransen? Die zijn superlief, slachtoffer en treft nul komma nul blaam. Yeah, right. Denk dat de halve revolutie/volksopstand in 2005 toch wel een dieper liggende oorzaak heeft en een toekomstige waarschuwing met zich meedraagt.

22 maart 2024 om 13:12

Beetje kort door de bocht er zijn genoeg witte mensen die Moslim zijn, dus ook witte Fransen

22 maart 2024 om 18:47

Wat een onzin. Je kan morgen wel geloven dat je elke dag naar gras moet staren. Je bent professional en wat jij in je eigentijd wil geloven of doen moet je zelf weten maar daar moet je eem ander niet mee lastig vallen.

Tsjah, zo heeft iedereen de vrijheid om te doen wat hij of zij wil en dus een organisatie ook die van mening is dat topsport belangrijker is in dit geval. Je weet waar je aan toe bent en kan keuzes maken waar jij je prettig bij voelt, in dit geval is dat dan om niet te voetballen.

22 maart 2024 om 09:01

Ze kunnen toch niet iemand verplichten om te eten?

22 maart 2024 om 09:14

Ze verplichten ook niemand om te eten. Ze geven iemand de keuze om mee te doen met het nationale elftal onder bepaalde voorwaarden.

22 maart 2024 om 09:21

Daarom is die jongen ook vrij om terug te keren naar Lyon. Normaliter kan je geschorst worden, dat zal hier niet het geval zijn.

22 maart 2024 om 10:23

die bepaalde voorwaarden zijn toch o.a. eten dan?

22 maart 2024 om 11:15

Topsport is natuurlijk belangrijk, maar de Franse bond trekt nu toch al bij voorbaat conclusies? Jij eet niet, dus wij weten zeker dat je niet topsport waardig gaat presteren? Ik zou gewoon zeggen, jij wil vanwege je geloof (verplicht en voor een beloning?) een maand vasten, prima, wij denken dat dit heftig kan zijn zijn voor je fysieke gesteldheid en gaan daarom jouw lichaam nauwlettend monitoren. En op basis daarvan trekken wij verdere conclusies met het oog op basisplaats of niet. Elkaar een klein beetje tegemoet komen en religieuze verplichtingen respecteren lijkt me niet zo heel gek in deze tijden? Maar goed, that's me, Franse bond staat zowieso al te boek als oerconservatief dus tja, dit heeft dus een hoog gehalte 'regeltjes neuken' imo 🤷

22 maart 2024 om 09:15

Stel je nou eens voor dat aan de Joodse spelers reglementair verboden wordt om een religieuze plicht te verrichten in het voetbal… nou de wereld zou te klein zijn voor de verontwaardiging en afschuw die er zou zijn…

Ik neem dit als voorbeeld omdat Frankrijk de laatste jaren echt specifiek anti moslim wetgeving lijkt te maken en dat moet allemaal maar kunnen.

22 maart 2024 om 09:30

Denk dat niemand dat boeit want je hoort het ook nooit. Kijk naar islamitische landen en hoe zij daar omgaan met andere denkbeelden, geloven of geaardheid. Zij passen nooit iets aan maar wij moeten altijd maar aanpassen? En dat staat los van m’n eigen mening want ik ben groot voorstander van vrijheid van religie. Alleen is wel typisch dat moslims vaak over onze cultuur of regels klagen terwijl geen enkel islamitisch land, een rechtsstaat heeft, vrijheid van godsdienst heeft of bv homo’s accepteert. Die dingen, gaan wij toch ook niet eisen in hun cultuur?

22 maart 2024 om 09:42

Ja unbeliebeble ik zie dit altijd weer terug als een 'ja maar zij dan' idee. Het eeuwige slachtofferschap alsof iedereen enkel tegen moslims is. Dat is een comfortabele rol waar men heel graag in kruipt om dan vervolgens te schreeuwen hoe oneerlijk het allemaal is. Men lijkt niet te begrijpen dat vrijheid niet absoluut is maar voor iedereen beperkingen heeft. Kan jij een situatie aanhalen waarin andere religies in dezelfde omstandigheid andere keuzes kregen? Dit is net een beetje als wanneer ik zou zeggen dat in bepaalde moslimlanden er uberhaupt niets mag als je een andere religie volgt en je nu maar gewoon blij mag zijn dat je vrijheid hebt. Dat is geen argument.

22 maart 2024 om 10:08

@ Tilburg Mijn opmerking was hypothetisch. En aankomen met dat het niemand zou boeien, je gelooft het zelf toch niet? Je houdt alleen jezelf voor de gek. Er bestaat niet zo iets als een ‘islamitische land’. De landen waar de moslims de meerderheid zijn, claimen overigens ook niet een rechtsstaat te zijn. Sterker nog, vaak zijn dat geen rechtsstaten. Kortom, daar heb geen geen gecodificeerde rechten als het gelijkheidsbeginsel. Dus je vergelijking is nogal mank. Je komt over als een van die simpele zielen met je ‘ja maar wij mogen in hun landen ook niet alles doen’.

Dan heb ik het niet eens over je blindheid voor de belangrijke nuace dat in Frankrijk rechten worden ontnomen. Ik weet niet hoeveel honderden jaren de vrouwen daar het recht hadden om gewoon een hoofddoek te dragen, dat is nu in o.a. scholen verboden. Voordat je gaat roepen ‘ja maar dat geldt voor iedereen!’ Christenen dragen geen hoofddoek en de joden ook niet. En dan nog te zwijgen over dat scholen een veilige omgeving moeten zijn waar iedereen zichzelf mag zijn… behalve als je een hoofddoek wilt dragen…

@ Ajax
Die hypothetische vergelijking is om de dubbele maat in Frankrijk bloot te leggen. Het land dat in de tijd van de Verlichting gelijkheid als een van de belangrijkste speerpunten had. Nou daar is weinig van over. Vergelijkingen trekken is geen ‘slachtoffer spelen’.

22 maart 2024 om 10:09

Ja stel je voor dat het zo zou zijn dat joodse spelers die rituelen hebben....maar dat hebben ze niet dus het is echt een heel dom voorbeeld

22 maart 2024 om 10:16

Nou ja ik vind het een rare hypothetische vergelijking want je doet alsof Joden wel van alles mogen op basis van hun religie en moslims niet. Volgens mij hebben ze in het onderwijs bijvoorbeeld alle religieuze uitingen afgeschaft, dus dat varieert van een hoofddoek tot jawel, het Joodse keppeltje of het Christelijke kruis.

22 maart 2024 om 10:36

Het eeuwige slachtofferschap? Geloof dat er maar 1 groep zichzelf in de slachtofferrol manoeuvreert en dat zijn die huilstruiken die beweren dat de feestdagen worden afgeschaft vanwege hunnie!, geen prettig kerstfeest meer, paasstol, ze niks meer mogen zeggen, dat ze zelfs hun hele land kwijt zouden raken etc. De door media op handen gedragen zelfverklaarde “ongehoorde boze bezorgde burger”. Dát zijn de ultieme “slachtoffers” in onze maatschappij. "Alsof iedereen enkel alleen maar tegen moslims is" In ons land waar een extremistische anti-islam partij een monsterzege boekt en eigenlijk al sinds 9/11 deze groep in het verdomhoekje zit kan je niet zeggen dat het allemaal wel meevalt met de hoeveelheid "tegen de moslims" sentiment. Frankrijk daarintegen heeft een andere dynamiek, gigantische spanningen, een zéér lelijk recent verleden (jaren 50/60) wat nog steeds gevoelig ligt bij sommige groepen. Dan zijn dit soort maatregelen m.i. alleen maar olie op het vuur gooien door de Franse bond. Nogmaals, hun goed recht, maar op deze manier worden de spanningen nóg groter en is het wachten totdat de boel (weer) ontploft. Geef die jongen op z'n minst een kans om het tegendeel te bewijzen, presteert hij niet dan zet je hem op de bank zonder gezeik.

22 maart 2024 om 11:24

@madmarcel er zijn genoeg religieuze verplichtingen in het jodendom. Ik weet niet onder welke steen jij leeft. Het is eerder dom van jou dat je daar geen kennis van hebt.

Vrij bijzondere opstelling van de Franse bond. Ik vind dat je de spelers dit niet als regel op kunt leggen. Ik heb niks met religie maar vind wel dat je er altijd respect voor zou moeten hebben. Laat zo'n speler gewoon meedoen. Mocht hij door het vasten te zwak blijken om te presteren dan kun je hem alsnog niet mee laten doen, dan maak je de keuze op kwaliteit die geleverd wordt. Ga niet bij voorbaat het vasten verbieden. De laatste jaren hebben we genoeg voorbeelden gezien van spelers die prima presteerden tijdens de ramadan.

22 maart 2024 om 09:28

Deels waar. Maar wedstrijden worden tegenwoordig stilgelegd zodat deze spelers na zonsondergang snel wat voedsel binnen kunnen krijgen. De sport gaat zich dus aanpassen aan geloof en dat is de omgekeerde wereld.

22 maart 2024 om 14:00

@Zwollywood, elk normaal denkend, intelligent, invoelend empathisch mens zou tot jouw beslissing komen. Alleen het tegenovergestelde, radicale, gevoelloze dommigheid kan verklaren wat de Franse bond hier doet. En dan ben ik zelf ook alles behalve gelovig. Kan er erg slecht tegen als mensen menen te moeten bepalen hoe anderen hun beste leven moeten leiden.

Belachelijke beslissing vanuit de Franse bond natuurlijk en al helemaal als je zag hoe Benzema destijds presteerde in de Champions League.

Wat een wereld van verschil met de reacties op Voetbalprimeur! Iedereen praatte de actie van de Franse bond ontzettend goed & de Islam/Moslims moesten eraan geloven. Echt ongekend & belachelijk wat ik daar allemaal las, schande, net zo schande van de Franse bond om dit in te voeren!

22 maart 2024 om 11:28

Nou, je spreekt te vroeg. De ware aard van sommigen komt hier ook goed naar boven hoor.

Eens kijken wie er ballen heeft en solidair is met die jongen.

Dappere keuze diawarra. Maar zo hoort het. Hij kiest voor zichzelf, zonder dat hij daarbij de FFF zegt wat zij moeten doen. Het is een conflict, dat snap ik, maar ik vind het op deze manier prima opgelost.

Als FFF dit blijft negeren, wat ook een keuze is, dan loop je risico dat andere spelers zullen volgen. Dan nog kan FFF hun eigen route volgen. Dus dan moet je spelers gaan oproepen die wel willen meegaan in je beleid.

Ik begeef me op glad ijs dat weet ik, maar voor mij zou het dragen van een band (bv een regenboog) net zoiets kunnen zijn. Bij de contractonderhandelingen geef je als club aan waar je voor staat en hoe je dat wil uitdragen. Als je daarna tekent, dan kan er daarna ook geen gezeik meer zijn over het al dan niet dragen.

Maar zoveel duidelijkheid, dat durft geen mens. Dat kost geld, ze lopen talenten mis etc….dan liever daarna in de shit komen en krampachtige uitleg in de media gooien.

Je kan mensen toch moeilijk verplichten te eten. Raar land is het ook.

22 maart 2024 om 09:21

Ben ik met je eens maar aan de andere kant worden de wedstrijden wel stil gelegd en dergelijke zodat de moslim spelers wel kunnen eten en of drinken. Klopt ook eigenlijk niet. Respect voor de mensen die aan ramadan doen en heb er geen problemen mee maar het hoeft niet he.

22 maart 2024 om 09:29

Nee we kunnen elkaars gebruiken ook allemaal negeren, maar onderaan de streep; lekker boeiend dat die gasten ff een knijpfruitje (dat zal het niet zijn) nemen na zonsondergang. Als het warm is, hebben we ook drinkpauze.

Als we met z'n allen nou niet zo moeilijk doen over elkaars eigenaardigheden wordt de wereld een stuk gezelliger.

Tja, of de beslissing van de FFF een juiste is dat weet ik niet, maar het is hun goed recht, net zo als het de spelers hun goed recht is om dan te bedanken.
ik ben niet goed genoeg onderlegd in de islam, maar is er geen regel dat topsporters de ramadan niet hoeven te volgen of in ieder geval anders (later) mogen inhalen (net als zieken)
Het is per indivdu, waar kies je voor, je carriere of je geloof. Moeilijk hoor

Er zullen vast geleerden zijn die een standpunt hebben hierover. Mogelijk is het een ongelukkige combinatie voor een tiener tijdens het vasten zijn lichaam qua topsportniveau aan te spreken. Hier op VZ was over een talent bij Barcelona ook een heftige reactiesectie die continu geblesseerd was door roofbouw op zijn lichaam.

Ik herinner mij nog genoeg andere momenten van meer volwassenspelers waarbij de combinatie vasten en een wedstrijd prima verliepen. Denk aan Kokcu, Ziyech en Kante. Wanneer de zon onder was ging er een gelletje naar binnen en een sloot water. En weer door voetballen.

Hopelijk schudt het de spelers en bond wakker hier meer open over te zijn. Nu is deze jongen volgens mij niet aan het terugschoppen, maar ik vind wel als je meegaat en dan gaat zeuren dat je kinderachtig bezig bent. Meegaan is regels accepteren. Ben je het niet eens met de regels, dan ga je van te voren al niet mee. Zo simpel moet het leven zijn.

Wat triest zeg. Gaat toch gewoon in tegen de vrijheid van religie? Hoe kan je iemand z’n vast ontnemen.. is toch een individuele keuze.

22 maart 2024 om 10:13

Ze ontnemen hem dat toch niet? Hij kan gewoon vasten,maar dan gewoon thuis en niet tijdens zijn verblijf bij het Nationaal elftal. Er zullen vast meer regels en voorwaarden zijn ipv alleen deze

22 maart 2024 om 10:20

Zijn werk is voetballen en als hij dan moet kiezen tussen zijn werk of het volgen van zijn religieuze overtuigingen, dan is dat inderdaad een poging wagen tot het ontnemen van het vasten. Het is hen waarschijnlijk niet gelukt, maar dit slaat natuurlijk nergens op. Als Salah en Mane in een Champions League halve finale kunnen spelen terwijl ze aan het vasten waren, dan kan dit natuurlijk ook prima.

Niets mis met wat Frankrijk doet, ik hoor veel mensen zeggen: "je kunt niemand verplichten om te eten".

Het is topsport, daar hoort topvoeding bij, net zoals toptraining.

Je gaat toch ook niet zeggen dat je speler niet kunt verplichten om te trainen ?

En in werkelijkheid verplicht je ze niets, in werkelijkheid stel je ze voor een keuze.

Vasten of voetballen.

22 maart 2024 om 09:29

En diezelfde topsporters doen het iedere jaar. Alleen dit jaar is het opeens een probleem.

22 maart 2024 om 10:17

Zielige vergelijking. 🥴 @Jeroentje: Bij topsport hoort over het algemeen top voeding, maar dat is natuurlijk geen verplichting. In de Premier League had je een bekend verhaal van een gozer die voor de wedstrijd met chips, snoep en cola kwamen aankakken, en meneertje presteerde buitengewoon goed. De Franse bond staat op zicht in haar recht (denk ik) alleen vraag ik me af waarom geef je die persoon niet gewoon een kans? Prestaties zijn leidend oftewel kijk het gewoon aan, zie je dat hij naar behoren presteert, niks aan het handje, presteert hij slechter dan normaal dan zet je hem op de bank. Dat zou ik persoonlijk doen hè, gaat het niet goed zeg ik helaas, jij mag je geloof belijden en op basis van je prestaties mag ik jou passeren. Neem aan dat die opper chauvinisten van de Franse bond hebben gezien wat een product van de Franse school, Karim Benzema, voor historisch goed seizoen draaide in de CL, op lege maag welteverstaan.

22 maart 2024 om 09:32

Je kan ook redeneren dat je spelers een omgeving moet bieden waarin zij het beste presteren. Ze dit soort voor hen zeer belangrijke gebruiken verbieden helpt niemand. Benzema speelde fantastisch tijdens de ramadan en Kokcu ook. Die gasten vallen echt niet dood neer van niets eten overdag. Sowieso is er een hele stoet dieetgoeroes die tegenwoordig zweren bij intermittent fasting waarbij je al je eten eet in 8 uur en de andere 16 vast. Zouden ze dat bij de Franse voetbalbond ook verbieden; intermittent fasting?

Wat ik alleen niet begrijp, je kan toch de dagen inhalen die je niet kan vasten.

22 maart 2024 om 11:05

Dat geldt alleen voor bepaalde uitzonderingen/noodzaken waarbij je niet kan vasten, zoals ziekte, zwangerschap, reizen, etc.

Voetballen hoort daar niet onder

Prima voorwaarden van de Franse voetbalbond. Ze willen dat spelers optimaal kunnen presteren en daarom hebben ze regels opgesteld. Niks mis mee. Er zullen ook regels zijn over roken en alcohol nuttigen,tijdstippen dat men op bed moet,welke voeding men nuttigt. Allemaal volkomen logisch in topsport en je bent vrij om daar niet aan mee te willen doen

22 maart 2024 om 10:43

Wat een oliedomme vergelijking. Waarschijnlijk drinken de niet-moslims voldoende alcohol en gebruiken ze andere slechte substanties. Maar hoe kom je erbij dat dit te vergelijken is met vasten? Sterker nog, spelers als Mané, Salah, Benzema en andere grote spelers zijn al jaren aan het vasten en toch succesvol.

Er bestaat geen bewijs dat vasten te vergelijken is met roken en het drinken van alcohol. Sterker nog, er komt steeds meer bewijs dat het enorm gezond is.

22 maart 2024 om 11:34

Weer een top vergelijking hoor, Marcel…

“Ja maar hun mogen ook niet vasten en wij ook niet, das toch dan gelijkheid”

22 maart 2024 om 17:09

Dus je wilt zeggen dat het verboden is voor spelers om te roken en/of alcohol te nuttigen?

Wat logisch is in topsport, is dat je presteert. Als dat niet zo is, val je af. Als je door het vasten niet kunt presteren, val je af.

Maar dat is hier niet het geval. Ze weten niet eens hoe een speler presteert. Geen enkele speler die vast heeft er weleens over geklaagd. Sterker nog, er zijn genoeg voorbeelden van vastende spelers die zeer goed presteren

Vanuit Franse berichtgeving begrijp ik dat het niet gaat om een verbod, maar dat de spelers regels opgelegd hebben gekregen over hoe hun voedingspatroon aan te houden tijdens hun verblijf bij de nationale (jeugd)teams. Dat dit botst met religieuze overtuigingen is duidelijk. Als een speler ervoor kiest om zijn religie boven de regels bij zo'n bondsteam te laten prevaleren is dat zijn goed recht. Maar levert dat dus ook op dat je wordt weggestuurd. Ik zie er niet zoveel kwaad in wat de Franse bond doet.

En toch kan ik het mij enigzins voorstellen. Ik kan mij niet voorstellen dat ramadan en topsport/zwaar fysiek werk heel goed samen gaan en mogelijk niet heel goed is voor de atleet.

Als dit dan niet te combineren is voor de atleet is dat jammer. Maar ik vind het niet perse anti moslim

22 maart 2024 om 10:28

Dan moeten ze er op zn minst een wetenschappelijke basis voor hebben. Onderzoek heeft namelijk meermaals aangetoond dat geen verschillen zijn tussen het prestatievermogen van de vastende en niet­ vastende voetballers. Dergelijke dingen opleggen zonder enkele vorm van onderbouwing lijkt dus inderdaad meer op pesten.

Dit is waarschijnlijk geweldig nieuws voor de Afrikaanse landen. Jongens als Ben Serghir, die als groot talent staan aangeschreven, kiezen nu voor Marokko. Het is schandalig dat een prachtige speler als Konate voor Frankrijk speelt, net als Saliba. Beide spelers zijn moslims en het zou mij niet verbazen als zij in de nabije toekomst in conflict komen met de bond. Dit is nogmaals een boodschap naar talenten met migratieachtergrond in Frankrijk. Frankrijk heeft jarenlang Afrika besloten en gekoloniseerd, en nu willen zij de talenten uit deze landen misbruiken.

Respect voor deze middenvelder. Ik zou het geweldig vinden als hij voor een Afrikaans land gaat uitkomen. Nederland doet het gelukkig veel beter. Ook clubs als Liverpool en Real Madrid wagen het niet om zich zo fascistisch op te stellen als Frankrijk.

23 maart 2024 om 00:09

''talenten uit deze landen misbruiken'''

Hoezo misbruiken? Voetballers kiezen toch zelf of ze willen uitkomen voor Frankrijk of voor het land waar hun roods wellicht ligt?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren