Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Falen van Rooney verklaard: ‘Dit is een Van Gaal-systeem’

Laatste update:

Wayne Rooney maakte vorig seizoen maar twaalf Premier League-doelpunten voor Manchester United, slechts één meer dan in zijn eerste jaar op Old Trafford. Louis van Gaal heeft de Engelsman gebruikt als spits, nummer tien en aanvallende middenvelder, maar Roo staat inmiddels al tien wedstrijden droog. Analyticus Charlie Nicholas van Sky Sports denkt dat Rooney gewoon slachtoffer is van het systeem.

/

“Het spelsysteem is de oorzaak voor de situatie waarin Rooney zit, het is namelijk een Van Gaal-systeem. Ik kan me nog herinneren dat Arsenal een hele tijd geleden tegen Barcelona speelde en dat Van Gaal daar toen de coach was. Ze speelden met Rivaldo als linksbuiten, Patrick Kluivert in het midden en Luis Figo op rechts. Hij trekt het spel graag breed, zo creëert hij meer ruimte. Maar dan wordt de centrumspits wel een geïsoleerd figuur”, waarschuwt Nicholas.

“Rooney is geen target man. Hij kan uit de voeten als spits, maar hij kan niet spelen als kapstok. Op dit moment is de aanvoer gewoon pover. Ze moeten bij United bepalen wie het middenveld bevolken: Juan Mata, Ander Herrera of wie dan ook, want de twee centrale middenvelders gaan Wayne niet bedienen. Het komt door het systeem, het is niet Wayne z’n eigen schuld”, vindt Nicholas. “Als hij maar zo nu en dan een bal krijgt, schakel je hem uit.”

Wayne Rooney scoort niet als gevolg van het spelsysteem van Louis van Gaal

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

het kan daar aan liggen ja..
kluivert scoorde namelijk in zijn eerste seizoen onder van gaal bij barcelona 15 doelpunten en leverde 16 assist. in het tweede seizoen trof hij vijftien keer doel in de competitie, en leverde daarnaast nog twaalf assists.

nadat van gaal vertrok kwam kluivert in totaal tot 25 goals, achttien in de competitie, twee in de copa del rey en vijf in europa. het was de hoogste doelpuntenproductie uit zijn loopbaan.

26 augustus 2015 om 11:40

En hoeveel assists in dat jaar van de 25 goals? Want net als wat Kluivert toen deed, is Rooney instaat een heleboel assists te geven. Dan hoeft hij niet perse de afmaker te zijn, maar is hij alsnog bij 30-35 doelpunten direct betrokken.

26 augustus 2015 om 11:55

7 assists, Hij speelde dat seizoen trouwens als enige spits in een defensieve opstelling, zonder meester aangever Figo en met Rivaldo die vanaf dat moment alleen maar voor eigen succes ging.

Aardig productief dus!

26 augustus 2015 om 12:38

Akkoord.

Maar 31 om 32 is natuurlijk verwaarloosbaar. De doelpunten waren in de seizoenen onder Van Gaal meer verdeelt over verschillende spelers.

Neemt niet weg dat de tactiek van Van Gaal, maar ook van Guardiola ervoor zorgt dat centrale mensen minder scoren. Zij kiezen ook vrijwel altijd voor buitenspelers met een actie naar binnen, ipv buitenspelers die voor de voorzet gaan. Van Gaal en Guardiola willen de voorzetten vanaf de backs laten komen.

26 augustus 2015 om 13:03

@ Jomar3

De grote vraag die ik mij stel is of dan niemand het idee erachter ziet dat van Gaal houd. Elke verdediger in de premier league is gewend om rechtstreeks tegenover een kapstok te spelen en één op één duels aan te gaan met de spits. Door met Rooney in de spits te spelen, waar hij 5 jaar niet heeft gestaan bereikt van Gaal juist compleet iets anders.

Rooney is niet de kapstok die de duels aan zal gaan. Hij zal zichzelf terug laten zakken en daardoor een gat en chaos creeeren. Iets dat verdedigers in de premier league niet beheersen is door dekken. Oftewel Rooney zakt terug en er komt alle ruimte voor de 3 aanvallende middenvelders/vleugels om dat gat in te duiken.

Tegen Brugge kwam Memphis tot twee keer toe naar binnen en had Rooney de ruimte getrokken. Daarnaast staat Rooney wel droog, maar tegen Tottenham had hij hem zelf kunnen maken. En tegen Newcastle word een doelpunt (onterecht) afgekeurd.

26 augustus 2015 om 12:00

15 + 16 = 31
15 + 12 =27
18 + 7 = 25

Geef mij het eerste seizoen maar dan als je toch moet kiezen.
Rooney moet achter een spits spelen, zo dicht mogelijk. Daar is hij het beste. Niet op middenveld middenveld, niet diep in de spits. Maar dicht bij een spits in een vrije rol.

26 augustus 2015 om 12:13

Laatste seizoen was 25 + 7 = 32

26 augustus 2015 om 12:25

Je kan feiten zo uitleggen dat ze in je voordeel spreken.

Bij de eerste twee seizoenen onder Van Gaal worden alleen competitiedoelpunten genoemd, die 25 zonder Van Gaal is (zoals uitgelegd wel) verdeeld over alle wedstrijden. Echter maar 18 in de competitie. Dus maar 3 meer dan de 2 seizoenen ervoor in de competitie.

26 augustus 2015 om 12:25

Komt wel bij dat Rooney ook niet absolute top is als ik eerlijk ben. Kluivert was dat in zijn tijd wel. Denk overigens dat Kluivert meer ging scoren omdat Rivaldo (nogal ego) vertrok......

26 augustus 2015 om 12:27

Het lijkt wel alsof het allemaal om Rooney draait. Rooney is een goede speler. Maar we moeten ook niet overdrijven. Hij is geen speler die in het rijtje past van Ronaldo, Messi, Zlatan, Robben. Als ik Manchester was dan zou ik hem zo snel mogelijk verkopen. Nu levert hij nog veel geld op. Rooney is namelijk geen speler die in zijn eentje een team naar Eem hoger niveau kan tillen.

26 augustus 2015 om 13:06

@ Branca

Nee hoor, Rooney was in zijn topseizoen slechts bij 52 doelpunten betrokken.. Hoe bedoel je geen wereld speler? Iemand die in 560 wedstrijden op het allerhoogste niveau betrokken is geweest bij 247 doelpunten en ruim 100 assists. Ondanks wedstrijden in de spits, vleugel, nummer 10 en zelfs centrale middenvelder positie.

Wat moet een speler dan doen om uitzonderlijk te zijn?

26 augustus 2015 om 15:02

@d-bergkamp

En wanneer was dat topseizoen van hem? 4/5 jaar geleden? Toen was die inderdaad een topspeler. Naarmate die ouder is geworden, is Rooney erg achteruit gegaan in mijn ogen.

Daarnaast kunnen we het wel aan de tactiek van v. Gaal ophangen dat die niet presteert. De laatste 3/4 jaar staat de spits van Utd al op een eiland. Het was dan ook een wonder dat v. Persie in zijn eerste seizoen zoveel goals maakte, want ook toen moest die bijna alles in zijn eentje doen.

Rooney is inderdaad een goeie speler maar de status en het salaris wat die heeft, verdient die in mijn ogen niet. Vaak genoeg dat die onzichtbaar is en daarnaast is die zelden beslissend in de grote wedstrijden.

Maar ieder zijn eigen mening. Ik vind Rooney niet de topspeler die sommige hem wel vinden.

26 augustus 2015 om 12:49

Dit is dus een typisch gevalletje van spelen met de cijfers.
In de eerste 2 seizoenen heb je het over goals en assists in de competitie. Nadat van Gaal weg is ga je opeens het totaal aantal doelpunten opnoemen. Dat zijn appels en peren.

Zeg dan zoiets:
Eerste seizoen: 16 goals in 38 wedstrijden
Tweede seizoen: 25 goals in 44 wedstrijden
Derde seizoen: 25 goals in in 48 wedstrijden

Dan zie we opeens een ander beeld. Hij had onder van Gaal in zijn 2e seizoen dus zelfs een iets hoger gemiddelde. (m.a.w. in het geval van Kluivert ligt het dus niet aan de trainer).

26 augustus 2015 om 13:23

Onzin dat systeem, het zijn de spelers om hem heen. Mata is geen linksbuiten maar aanvallende middenvelder dus staat daar verkeerd en januzaj is nog te licht voor de top en depay is prima maar gaat wel vaak voor eigen succes Dusja wat wil je. Sweinsteiger en snheiderlien zijn ook verdedigend ingesteld, ze missen een recht buiten en hadden Pedro moeten halen dan kon mata naar de 10

Bekend probleem, die aanvoer naar de spitsen.
Vraag Van Persie of Huntelaar maar eens, ook die staan altijd geïsoleerd en krijgen amper een bal van de buitenspelers die meestal voor eigen succes gaan. (robben / Depay) Maar als het team hierdoor beter functioneert dan moeten we maar accepteren dat er spelers zijn die wat minder scoren maar op een andere manier belangrijk zijn voor het team.
Het is dus ook wat gemakkelijk gesteld om een kop te maken over het "falen"van Rooney. Die term kom je overigens in de tekst ook niet tegen..

26 augustus 2015 om 11:53

Die aanvoer hoeft niet per sé van een buitenspeler te komen. Diepgaande middenvelders die de combinatie zoeken met de spits is ook een goede optie. Persoonlijk vind ik de selectie van United maar matig en ongebalanceerd. Met Carrick, Schneiderlin en Blind heb je allemaal statische middenvelders voor de verdediging. Herrera en Schweinsteiger zijn ook soortgelijke spelers die wat meer dynamiek hebben, maar ook geen creatieve jongens die met behulp van een individuele actie een man meer situatie kunnen creëren. Mata is het in mijn ogen ook niet, hij is vooral gevaarlijk vanaf de zijkant wanneer hij naar binnen kan komen. Bij Chelsea excelleerde hij vanaf de linksbuiten en ook nu komt hij weer van de rechterkant, hij heeft simpelweg niet het overzicht, explosiviteit en balbehandeling van een Silva.

Ik zou als United zijnde all-in gaan voor De Bruyne. Hij heeft diepgang, creativiteit en kan een heerlijk duo met Mata vormen. De Bruyne kan na het naar binnen trekken van Mata af en toe naar rechts trekken om de ruimte op te zoeken. Met zijn heerlijke rechterbeen kan hij Rooney op zijn wenken bedienen. Rooney moet gewoon de tijd gegund worden om weer spits te worden, denk dat het ook een vertrouwenskwestie geworden is. Als hij na dit jaar nog zo middelmatig presteert, is het tijd om een nieuwe spits te zoeken.

26 augustus 2015 om 11:54

Als dat het probleem is dan moet je gwn zonder spits spelen. Dan kan je beter 433 met een valse spits spelen en dan iedereen in die ruimte duiken. Maakt het voor de verdedigers lastig op wie ze moeten letten, en je kunt het afwisselen van 4 middenvelders of 3 aanvallers.

Het kan o.a. daaraan liggen. Echter ben ik persoonlijk van mening dat Rooney niet is uitgegroeid tot het ubertalent wat ooit verwacht werd. Het feit dat hij de best betaalde speler is van Man U en dat in zijn contract is afgevangen zegt genoeg over de overschatting die ooit is gemaakt. Het kan zeker ook wel aan de van Gaal wijze van spelen liggen, maar dat is misschien 50% van het verhaal. De rest komt echt van de beste man zelf.

26 augustus 2015 om 12:43

@ Maistah

"echter ben ik persoonlijk van mening dat Rooney niet is uitgegroeid tot het ubertalent wat ooit verwacht werd"

Ben je echt serieus?
Omdat Rooney nu tijdens de eerste 3 wedstrijden niet heeft kunnen scoren?
Rooney is 1 van de weinige die waarschijnlijk op bijna elke positie kan spelen, ik zie hem dan ook mits hij fit blijft heel lang nog voetballen, door zijn techniek kan hij steeds een linie terug zakken wanneer zijn snelheid afneemt.

Het feit dat hij de best betaalde speler van Man U is vind ik helemaal terecht, zelden een speler gezien die wekelijks alles geeft, onder Ferguson heeft ie alles gepikt en overal gestaan waar Ferguson hem wilden hebben, alsnog werd hij nooit gewaardeerd, zodra er een nieuwe speler bijkwam kon Rooney weer uitwijken naar een ander positie.

Wat een onzin weer. Als Rooney die goal tegen Tottenham er zelf in schoot en zijn goal tegen Newcastle was goed gekeurd was er niks aan de hand.

26 augustus 2015 om 11:54

Precies mijn gedachtegang

26 augustus 2015 om 11:58

Daarnaast worden heel veel goals ontrecht afgekeurd wegens buitenspel. Het gaat voor mij iets te ver, er moet snel een oplossing komen.

26 augustus 2015 om 12:45

Gister ook weer... 2 doelpunten werden onterecht afgekeurd.. Had voor Monaco - Valencia nog wel een beste impact (ten nadele van Monaco)

26 augustus 2015 om 11:55

Je kunt niet ontkennen dat Rooney echt ongelooflijk matig is begonnen aan het seizoen, dan doel ik niet enkel op zijn doelpuntenproductie.

26 augustus 2015 om 12:10

Rooney is niet zo ongekend goed als velen denken. Hij is goed, maar geen absolute wereldtop. Af en toe heeft hij een geweldige wedstrijd maar al met al heeft hij er ook velen die ondermaats zijn.

26 augustus 2015 om 12:22

Rooney is gewoon een wereldtopper. Over 2 maanden heeft ie er 10 inliggen.

Man United heeft geen echte buitenspelers. Ook al zet je Zlatan in de spits bij United dan nog zal hij niet renderen.
Man United had gewoon Pedro moeten kopen.

26 augustus 2015 om 14:03

Dit is wel de waarheid. Enige AML die een voorzet met zn linker kan geven op de linkerflank is volgens mij Januzaj. En op rechts zou Young het kunnen doen maar die speelt meestal linksbuiten. Dan hadden ze inderdaad Pedro moeten halen, ik denk dat het qua aanvoer dan zeker op vooruit gaat.

Rooney, wat zijn z'n kwaliteiten eigelijk. Prima schot, maar eigenlijk niet zo'n speciale voetballer in mijn ogen en blijkbaar veel te afhankelijk voor de status die hij heeft. Lampard speelde ook op 10/midmid, schoot er elke seizoen 20 in. Slap excuus - Hijs blijkbaar betreft positie kiezen niet zo sterk.

26 augustus 2015 om 12:17

Lampard heeft er 1 keer 20 ingeschoten in een seizoen, overdrijven is ook een vak. 176 goals waarvan 42 strafschoppen waren. Positie kiezen is makkelijk als de bal stil ligt op de stip.

Het is heel knap en zijn bijzondere cijfers, maar 176 goals in 613 wedstrijden en Rooney zit op 185 goals in 410 wedstrijden. (18 penalty's voor het gemak even erbij).

Rooney vind ik een bijzonder goede voetballer alleen eentje zonder positie. Hij is sterk, redelijk rap, goed uithoudingsvermogen, prachtige trap, goed overzicht en een harde werker.
Lampard was ook geen messi of ronaldo, maar was in alle opzichten net wat beter dan gemiddeld en daarom zo'n goede voetballer. Rooney heeft hetzelfde in mijn optiek.

26 augustus 2015 om 12:45

Je laatste alinea ben ik het helemaal mee eens. Rooney speelt voornamelijk als aanvaller, ik denk dat hij te beperkt is in de kleine ruimte, hij moet ballen vak klaargelegd krijgen (1 man uit spelen lukt ook nog wel). Om bij m'n punt te blijven het ligt niet als Van Gaals systeem hij is zelf gewoon beperkt. Werkt idd hard, maar dat deed Kuijt ook, 10 wedstrijden niet scoren past gewoon bij hem. Tis gewoon allemaal net niet (ze, de media of whatever, verwachten te veel van hem).

26 augustus 2015 om 13:01

Rooney is de perfecte voetballer om "geen taken" mee te geven. Hij zal op elke plek beter zijn dan gemiddeld, maar is misschien net niet specifiek op bepaalde punten zo goed om daar wekelijks uit te blinken. Daarom kan die ook op elke plek spelen, maar daarom is er ook op elke plek iemand te vinden die voor die specifieke plek beter is. Maar als Schaduw-Spits vind ik hem perfect. Aanvallend kan hij zijn ding doen, hij kan opruimen voor de spits, hij kan gaten in lopen aanvallend en verdedigend.

Hele seizoen vorig jaar kritiek gehad van analisten dat Rooney een spits is, krijg je dit geneuzel weer. Rooney is gewoon even uit vorm, klaar. Welke fouten hij op dit moment maakt maakt een Rooney in vorm niet

Van Gaal speelt dan ook volgens een systeem. En het systeem gaat boven alles. Of het voetbal nu aantrekkelijk is of niet, als het systeem maar draait zoals het moet. Ook jammer natuurlijk als het niet draait, dan maakt hij een paar notities, zit hij de match uit en probeert hij aan de pers te vertellen wat er mis ging of hoe geweldig toch het wel was.

Het is gewoon saai voetbal waaruit veel te weinig kansen komen. En het is volledig Van Gaal z'n schuld. Een spits scoort maar als hij kansen krijgt (wat hij ook deed tegen Newcastle).

26 augustus 2015 om 14:05

Van Gaal is gewoon koppig en naive met zijn systemen. Vorig jaar bleef hij ook aanhouden aan zijn 532 terwijl het voor geen meter werkte.

26 augustus 2015 om 14:06

Moet naief zijn natuurlijk

26 augustus 2015 om 17:37

Inderdaad. Irritant hoe hij halsstarrig volhoudt dat hij juist is... Ik hoop dat Giggs meer van Ferguson onthoudt

Dit is precies wat ik al eerder had gereageerd. Rooney kan alleen in 2 spitsen systeem uit de voeten. Zo heeft hij alle jaren onder Ferguson gespeeld. Hij kan niet alleen in de spits spelen. Daarom moet Man U nog een nieuwe spits halen, zodat Rooney op 10 kan spelen dicht op de spits. De spits die ze dan gaan halen, moet wel aan een 433 gewend zijn.

Er zit natuurlijk een kern van waarheid in, van Persie en Huntelaar hadden bij het NL-elftal ook meer goals gemaakt als Robben niet zo goed was en wat meer overspeelde. Maar ik denk toch dat je als speler van Manu toch elke wedstrijd wel 1 of 2 kansen krijgt. En dat je bij een top 5 ploeg in welke competitie dan ook als spits sowieso 15 goals moet kunnen maken. Misschien is Rooney gewoon een nummer 10.

26 augustus 2015 om 12:20

Maar waarom scoort Rooney nu niet dan.. want er speelt toch geen bijzondere buitenspeler bij United.

Het systeem is naar mijn optiek niet goed en Rooney moet niet de centrale man zijn. Hij kan niet werken als eindpunt zoals Van Persie en Van nistelrooij dat goed konden. Rooney moet vrij zijn in zijn doen en laten, dus niet te diep en niet te ver ingezakt.

Rooney is voor Engelse voetbalbegrippen een ongekende virtuoos maar internationaal gezien niet meer dan een goede speler (in het land van blinden is eenoog koning) . Mensen moeten geen wonderen verwachten van hem. Natuurlijk kan hij er 20 maken als het hele team in dienst van hem staat, maar dat geldt wel voor meer spitsen.
Bovendien heeft ook Rooney al wel zijn kansen gehad, schiet hij die er in dan is er niemand die kraait naar het hele systeem. Als hij in de PL uiteindelijk komt tot een goal of 15 en dito assists draait hij een redelijk goed seizoen, of hij nou spits staat of achter de spits maakt niet zoveel uit.

Rooney rendeert het best naast een diepe spits. Dat kan het kleinste kind wel zien. Maarjah, trainers willen vaak zo speciaal doen en dingen uitvinden die eigenlijk helemaal niet nodig is. Di Maria centraal gaan zetten enz, te gek voor woorden eigenlijk. Valencia rechtsachter. Wie weet krijgen we De Gea wel te zien als spits nu Romero keeper is...

Als je nu kijkt naar Liverpool de laatste 3 wedstrijden moet ik toch zeggen dat bijvoorbeeld een spits als Benteke uitstekend in dit United systeem had kunnen passen .. ik zeg, had kunnen ... ik mag dan wel Liverpool haten, maar met hem gaan ze veel plezier beleven...
Rooney wil veels te veel doen, te veel lopen, te veel werk verrichten, en daarom staat hij nooit op de juiste plek. Als dan ook nog eens de aanvoer te weinig is, gaat een speler als Rooney zich ergeren en gaat hij het zelf proberen op te lossen, Rooney wil de bal hebben, die gaat niet voor een snelle kaats of zich op de juiste plek neer te zetten ... hij wil het middelpunt zijn...
Dat wil niet zeggen dat ook Rooney in de spits uit de voeten kan, maar niet met de spelers die United er nu om heen zet ... ben ik toch beetje bang ... maar goed, we zullen zien ..

Ik denk trouwens niet dat United nog spelers aantrekt.. denk dat het voor dit seizoen gedaan is met nieuwe krachten... wat overigens prima is hoor. Ga maar eens met deze groep laten zien wat je kan. Spelers als Herrera en Wilson moeten nog een kans gaan krijgen.

Rooney is net als Torres en Owen jong doorgebroken en jong uitgeblust. Z'n piek lag rond zijn 25e.

Rooney komt gewoon het beste tot zijn recht op nummer 10. Van Gaal moet gewoon een topspits halen, met Rooney erachter heb je net als bij van Persie in zijn eerste jaar een super duo!

Rooney heeft het de tweede helft van vorig seizoen als centrumspits in 4-3-3 heel behoorlijk gedaan volgens mij. Nu valt het gewoon tegen, maar zijn kwaliteiten zijn niet opeens weg. Ik denk dat het wel weer goed komt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren