Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Eerst Suárez, nu Cavani: waar komen de N-woorden in Uruguay vandaan?

Laatste update:

Edinson Cavani is hersteld van een liesblessure, maar het is voorlopig de vraag of de spits de komende weken inzetbaar blijft voor Manchester United. De Engelse voetbalbond (FA) verrichte deze maand een onderzoek naar een post die Cavani op Instagram plaatste en besloot vorige week over te gaan tot een officiële aanklacht. Hij noemde een vriend ‘negrito’ en wordt door de FA beschuldigd van wangedrag buiten de lijnen. De aanklacht leidt met name in zijn thuisland Uruguay tot veel onbegrip, daar het woord ‘negrito’ een gangbare term is in het Zuid-Amerikaanse land.

Cavani beleefde zondag 29 november op bezoek bij Southampton een spectaculaire invalbeurt na een 2-0 achterstand. Hij bereidde de aansluitingstreffer voor, zorgde zelf voor de 2-2 en sloeg in de blessuretijd andermaal toe: 2-3. Na de wedstrijd plaatste ene 'pablofer2222' een bericht op Instagram, waarin hij zei van Cavani te houden. Op zijn eigen Instagram Story deelde Uruguayaan de reactie van 'pablofer2222' en schreef hij: 'Gracias negrito', wat vertaald kan worden als 'bedankt, kleine zwarte man'. Cavani bevestigde later dat hij bevriend was met de persoon aan wie de boodschap was gericht. Officieel wordt de aanvaller verweten dat hij ‘beledigend en/of grof en/of ongepast’ taalgebruik hanteerde, ‘en/of de sport in een verkeerd daglicht zette’, plus dat hij een referentie maakte, ‘direct dan wel geïmpliceerd’, aan ‘kleur en/of ras en/of etnische afkomst’.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Al direct nadat Cavani zijn bericht publiceerde, werd door sommige gebruikers van sociale media de vergelijking getrokken met landgenoot Luis Suárez. De toenmalig spits van Liverpool werd voor acht wedstrijden geschorst nadat hij Patrice Evra bij een ruzie zeven keer 'negro' noemde tijdens een wedstrijd tegen Manchester United. Het ging dus om een ietwat ander woord en om een andere context. De huidig aanvaller van Atlético Madrid benadrukte destijds dat het woord 'negro' in Latijns-Amerika een andere connotatie heeft dan in Engeland, maar de FA geloofde niet dat hij het vriendschappelijk bedoelde, omdat de twee spelers ruzie hadden op het veld. Volgens Gabriel Inzaurralde, docent aan de Universiteit Leiden op het gebied van Latijns-Amerikaanse cultuur en literatuur, is de context waarin zulke N-woorden gebruikt worden van groot belang.

Inzaurralde, zelf voetballiefhebber én van Uruguayaanse komaf, vertelt aan Voetbalzone er zeker van te zijn dat Cavani geen racistische intenties had. Cavani had zich, omdat hij al jaren woont en werkt in Europa, weliswaar bewust moeten zijn van hoe het woord zou vallen, maar van kwade bedoelingen was volgens de docent geen sprake. Het woord dat hij gebruikte moet los worden gezien van de letterlijke betekenis ervan, geeft Inzaurralde aan. “Rond de Río de la Plata, en in het bijzonder in Uruguay, zijn de termen ‘negro’ en ‘negrito’ een soort liefkozende termen die mensen onder elkaar gebruiken, zonder te duiden op fysieke kenmerken. Ze worden breed gebruikt. Als een blanke vrouw brood koopt bij een blanke bakker, kan de bakker zomaar vragen: ‘Anders nog iets, negrita?’ Natuurlijk: een woord dat duidt op etnische kenmerken, heeft iets te maken met de geschiedenis van slavernij in Latijns-Amerika. Maar die relatie is vrij indirect in dit geval”, verzekert de universitair docent vanuit Uruguay, waar hij de feestdagen doorbrengt.

Het is volgens Inzaurralde geen goede zaak dat er met een Engelse bril wordt gekeken naar dergelijke uitlatingen van een Uruguayaanse voetballer. “De band tussen racisme en het woord 'negrito’ is niet hetzelfde als in de Angelsaksische traditie, waarin die woorden door de imperialistische en kolonialistische verhoudingen als identificeerbaar antecedent een groot probleem zijn. We moeten overal in de wereld racisme aankaarten, maar ieder land heeft een aparte geschiedenis. De geschiedenis van Uruguay is niet hetzelfde als die van Engeland. De connotatie van woorden is anders. Als je vanuit Engeland voor de hele wereld beslist wat gevoelig ligt, maak je een categoriale fout. Hoe discriminerende processen zich hebben voorgedaan in Engeland, is anders. Ik kan niet ontkennen dat het woord ‘negro’ in de verte te maken heeft met die geschiedenis, maar onze strijd tegen racisme heeft daar niets mee te maken, zeker niet in de context van dit concrete geval. In dit concrete geval is er geen sprake van racisme. Onder elkaar noemen we elkaar negrito’s, onafhankelijk van hoe we eruitzien.”

Man United pal achter Cavani na aanklacht FA wegens vermeend racisme

Manchester United liet in een statement weten achter Edinson Cavani te staan.Lees artikel

De uitleg van Inzaurralde komt overeen met de manier waarop Suárez zich jaren na het incident met Evra verdedigde in een artikel in The Guardian. De huidig aanvaller van Atlético Madrid gaf aan dat er in de Spaanse taal veel woorden bestaan om personen aan te duiden. Hij noemde 'Guapo' (knappe), 'Gordo' (dikke), 'Flaco' (dunne) en Rubio 'blonde' als voorbeelden. De persoon die op die manier wordt aangeduid, hoeft niet per se te voldoen aan de beschrijving. Zo gaf Suárez aan dat hij door zijn vrouw weleens 'negro' of 'negrito' wordt genoemd. Goal sprak deze maand met Franca Roibal, een witte docente Spaans met een PhD van de Universiteit Boston, die aangaf ook zo genoemd te worden door haar oma. "Het woord wordt niet op dezelfde manier gebruikt als het N-woord in het Engels. Het is niet het equivalent daarvan”, zei ze.

“Je zegt het natuurlijk niet tegen iemand die je niet kent”, voegt Inzaurralde toe. Ook hij noemt het voorbeeld van ‘Gordo’, ofwel ‘dikke’. “Echtgenoten noemen elkaar zo”, lacht hij. “Dat heeft er niets mee te maken of de man of de vrouw inderdaad wat kilo’s meer heeft. Het is voor mij een beetje verrassend dat het voor de rest van de wereld onbegrijpelijk is. Ik woon al lang in Nederland, en daar valt het me op. Maar als ik Uruguay nooit zou hebben verlaten, zou ik het nooit hebben opgemerkt. Woorden als Flaco (dun) en Rubio (blond) worden ook zo gebruikt, maar worden helemaal gedecontextualiseerd van een beschrijvend element. Mensen proberen de andere persoon niet te beschrijven als ze dat zeggen. De connotatie in andere delen van de wereld zou erop kunnen duiden dat het woord ‘negrito’ op een racistische manier wordt gebruikt, maar dat is hier niet zo.”

De precieze betekenis en connotatie van woorden verschillen per land. “In Argentinië, ons grote buurland, bestaat ook die gewoonte om elkaar ‘negrito’ te noemen, ook onder blanke mensen. Maar het verschil is dat in Argentinië het woord ‘negros’ op een negatieve manier wordt gebruikt als synoniem voor ‘armen’. Het gaat dus ook niet om pigmentatie van de huid, maar het betekent 'armen’. Vaak zijn dat inheemse mensen met een indiaanse achtergrond die in het noorden wonen. Die worden ‘los negros’ genoemd met een duidelijke negatieve connotatie. Vaak wordt het ‘los negros de mierda’, wat iets betekent als ‘die fucking negers’. Absoluut een negatieve connotatie. Maar die staat totaal los van familiekringen waarin bekenden elkaar ‘negro’ of ‘negrito’ noemen.”

Het bericht dat Edinson Cavani eind vorige maand op Instagram zette.

Inzaurralde betwist niet dat het woord ‘negros’ op een negatieve manier gebruikt kan worden, ook in Uruguay. “Maar dan moet er iets aan worden toegevoegd om het negatief te laten klinken. ‘Negro de mierda’, zoiets. Er moet iets extra’s bij. Maar als iemand ‘negrito’ of ‘negrita’ zegt tegen een vriend of vriendin, of een moeder die haar kind ‘mío negrito’, ‘mijn negrito’ noemt, ook al is het kind blond, is heel genormaliseerd. Dit soort gebeurtenissen kan wel dienen om nog meer na te denken over de racistische ondertonen die elke maatschappij heeft, maar je kunt niet iemand laten boeten voor het gebruik van een woord dat al eeuwen op deze manier wordt gebruikt. Dat vind ik absurd. In onze cultuur wordt dat totaal niet begrepen. De consensus in Uruguay is groot rondom het gebruik van het woord ‘negrito’ in een liefdevolle context. Er bestaan wel bewegingen die kijken naar de relatie tussen taalgebruik, culturele uitsluitingsprocessen en emancipatievormen. Maar niemand zou het gebruik van dit woord als beginpunt nemen om racisme te bestrijden.’

“In Uruguay bestaat racisme”, maakt de universitair docent duidelijk. “Uruguay heeft een bevolking van drie procent van mensen met Afrikaanse roots en sociaal gezien heeft die bevolking een ondergeschikte positie. Dat is ook zo. In Uruguay bestaat ook het verschijnsel dat de grote blanke middenklasse zich nauwelijks bewust is van het eigen racisme. Die verschijnselen verdienen zeker politieke en culturele aandacht. Daar wordt ook over gediscussieerd. Het verschil tussen de groepen is een groot probleem, maar dat is moeilijk te relateren aan het gebruik van het woord ‘negrito’. Het staat er los van, maar ik durf niet te zeggen compleet los: er bestaat wel enige vorm van een relatie met de representatie die mensen ten tijde van de koloniale overheersing maakten van de Afrikaanse slaven.”

Cavani zal vermoedelijk binnenkort horen of hij bestraft wordt voor zijn bericht. De maximale sanctie is een schorsing van zes wedstrijden, maar Engelse media achten zo'n lange straf onwaarschijnlijk omdat Cavani het bericht heeft verwijderd en zich heeft verontschuldigd. Suárez werd in 2011 voor acht wedstrijden geschorst. De FA maakte destijds gebruik van taalexperts om te beoordelen hoe racistisch zijn uitspraken waren. “Ik vind het incident rond Suárez moeilijker. De situatie rond Cavani is voor mij duidelijk, maar bij Suárez was er een grijs gebied”, meent Inzaurralde. “Er was sprake van vijandigheid. Ik denk niet dat het woord ‘negro’ deel was van zijn poging om Evra te kwetsen. Ik denk dat het voor hem minder krachtig klonk dan voor bijvoorbeeld een Engelse speler die iemand anders ‘negro’ had genoemd. Maar je moet niet vergeten dat de persoon tot wie hij zich richtte een Afrikaanse achtergrond heeft. Dan krijgt het woord ‘negro’ een extra dimensie.”

“Je moet niet alleen denken aan degene die het zegt, maar ook wie het hoort. Suárez had moeten weten dat hij zich tot iemand richtte die het zou kunnen ervaren als scheldwoord en discriminatie. Absoluut. Als ik als Uruguayaan ruzie zou krijgen met iemand met Afrikaanse roots, zou ik wel oppassen om dat woord te gebruiken. Maar als mijn vrouw mij ‘negrito’ noemt, wat weleens gebeurt, word ik daar helemaal niet boos om. Engeland is een land met een eigen geschiedenis omtrent kolonialisme en racisme, maar dat wordt nu geëxtrapoleerd richting de rest van de wereld. Dat kun je niet zomaar doen. Je moet respecteren dat er culturele verschillen zijn en verschillende manieren zijn om het racisme te beleven. Dat klinkt een beetje raar, maar racisme krijgt verschillende vormen in relatie tot de specifieke geschiedenis die invloed hebben gehad op de discriminatieverhoudingen. Racistisch zijn in Zuid-Afrika is anders dan racistisch zijn in Argentinië of Rusland. Het is een beetje raar dat de Engelsen hun eigen manier om de moraal te beleven toe te passen op de hele wereld. Dat is een beetje irritant en moeilijk te accepteren.”

“We moeten oppassen voor een globalisering van morele attitudes”, waarschuwt de docent van de Universiteit Leiden. “Als een Engelsman hier een woord zou gebruiken dat bij ons gevoelig ligt, dan zou ik dat tegen hem zeggen, maar ik zou geen straf opleggen. Een voorbeeld: in Nederland heeft het woord ‘indiaan’ iets moois – je kunt houden van indiaanse cultuur, of geïnteresseerd zijn in indiaanse talen, maar in Mexico en de Verenigde Staten is het een scheldwoord. Moet je het daarom nooit meer gebruiken in Nederland? Dat is het probleem van globalisering van bepaalde taal- of politieke verschijnselen. Die moraal kan niet vanuit één land worden afgedwongen voor de hele wereld. Paradoxaal genoeg is het ook een soort discriminatie om je eigen geschiedenis af te dwingen voor de hele wereld.”

Valt Edinson Cavani in jouw ogen iets te verwijten na zijn bericht op Instagram?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Komt inderdaad veelvuldig voor in Zuid Amerika.. het woord negro betekent gewoon zwart, iemand witje of zwartje noemen is dan ook niet racistisch. De verwijzing naar neger uiteraard wel en dan vooral in landen met koloniaal verleden is dit gevoelig.

Context van het verhaal: laten we ons vooral blijven verdiepen in elkaar en elkaars culturen. Voordat we andere veroordelen vanuit onze visie. De wereld wordt meer en meer zwart/wit. Maar dingen zijn niet goed of fout. Die openheid, luisteren naar elkaar en elkaar proberen te begrijpen en vanuit daar een oordeel te vormen. Heel mooi stuk voetbalzone, dank hiervoor.

25 december 2020 om 07:33

Mooi gezegd afca.
Gelukkig kerstfeest!

Is hem hier iets te verwijten? Hooguit dat hij onvoldoende heeft nagedacht dat een in Uruguay normaal woord in Europa anders opgevat kan worden. Iets dat iedereen kan overkomen.
Moet hij hiervoor gestraft worden? Nee natuurlijk niet. De FA zou zichzelf compleet belachelijk maken als ze dat doen. Context is hier duidelijk positief, dus laat ze zich met andere belangrijkere zaken bezig houden!

25 december 2020 om 07:43

Vind dat al onzin dat mensen niet genoeg hebben nagedacht! Moet dat dan al bij alles? Hij zegt op zijn eigen pagina tegen een vriend uit Uruguay iets in zijn eigen taal! Wat daar niks slechts betekend en gewoon een aanduiding is! Is precies als met die scheidsrechter.. allemaal drama en gezeik van de FA en de UEFA om te laten zien kijk eens hoe wij deugen!

Het is totaal misplaatst van deze organisatie en werkelijk schandalig

26 december 2020 om 08:55

Hier ben ik het niet met je eens. Topsporters gebruiken hun instagram pagina als een soort reclamepagina van zichzelf. Het is een middel om je populariteit te verhogen en daarmee je marktwaarde. Zoals een bedrijf een website heeft, heeft een topsporter vaak instagram. En net zoals een bedrijf goed nadenkt wat verstandig is om te plaatsen op de website, zou het voor een sporter ook goed zijn dat te doen.
Ja, gezien de publiekelijk opinie die er in Europa (waar hij inmiddels al lang woont) heerst over dit soort woorden, had hij er beter over na mogen denken.
Zoals ik eerder al zei, zou het daarmee af moeten zijn, want het was in geen enkel opzicht slecht of beledigend bedoeld. Met je laatste zin ben ik het dus wel helemaal eens.

Om welk woord gaat het en zie het steeds in de context.
Zoals al eerder was aangegeven is het woord zwart op zich niet discriminerend .
Hoe was de context dan? Aan wie is het gericht in welke situatie en hoe was het bedoeld?
Als je die vragen in dit geval beantwoord is het glashelder: dit is geen discriminatie.

Ik word hier heel verdrietig van. In wat voor wereld leven we tegenwoordig als we overal racisme in gaan zien. Ik zie het er nog van komen dat we iemand uit Mongolie straks geen m*** meer mogen noemen omdat dat kwetsend kan zijn.

25 december 2020 om 09:55

Had Verstappen niet laatst een briefje gekregen van een stel Mongolen?

25 december 2020 om 14:11

Een m*** heeft zelfs een brief naar de VN gestuurd, ik meen een ambassadeur. Edit: Inwoner van Mongoliã« dus.

25 december 2020 om 20:40

Je spreekt mensen niet op kleur aan. Ja die neger of zwarte heeft het gedaan. Het klinkt neerbuigend. Gelukkig heeft iedereen een naam. Alleen hebben sommige mensen als jij en andere het niet door. Is het veel leuker om een getint persoon een neger of zwarte te noemen en jij wordt verdrietig...serieus?

25 december 2020 om 22:16

Serieus ja, dit achterlijke gedoe maakt mij inderdaad heel verdrietig. Als vrienden dit niet meer tegen elkaar mogen zeggen dan vraag ik me af waar we met z'n allen mee bezig zijn. Je hebt dus volledig gelijk dat mensen zoals ik dat niet door hebben. Maar als jij zo snugger bent dat jij het wel door hebt, dan mag je mij dat bij deze gaan uitleggen aan sommige mensen zoals ik. Ik ben achter bang dat jezelf het antwoord ook niet weet en je verder niet meer reageert. Overigens word ik ook een beetje verdrietig dat je er totaal iets anders bij gaat halen, er wordt hier nergens gesproken over een neger of zwarte die iets gedaan heeft. Maar goed, ik verwacht niet dat je gaat antwoorden maar ik zie er wel naar uit.

26 december 2020 om 10:55

@Fairplay, JIJ vindt het neerbuigend klinken. Je hebt duidelijk dit uitstekende stuk niet begrepen. Tegenwoordig mag niets meer worden gezegd en er wordt al racisme geroepen.

26 december 2020 om 14:56

Ja ik vind dat en genoeg mensen die net als ik donker getint zijn. We hebben toch een naam. Net als een persoon die fors gebouwd is noem je ook geen dikke of een persoon met rood haar noem je ook geen rooie. Zo ja, leg mij dan uit waarom je je manager zwarte, rooie of dikke wilt noemen...en geef jij dan zelf jouw uitleg waarom jij hen niet bij hun naam of titel wilt noemen. Mijn uitleg heb je al, het klinkt neerbuigend....Ik heb een naam! @Kaassie, appart dat jij het achterlijk vind. Ik zou zeggen de eerste donker getint persoon die je tegen komt, groet hem vooral met "Hoi neger" , omdat het in jouw ogen moet kunnen, we zullen zien.

26 december 2020 om 18:43

@Fairplay1
Je slaat de plank hier behoorlijk mis. Het is juist wel zo, dat mensen worden benoemd op uiterlijke kenmerken. Iemand met een bril "schele", en inderdaad iemand met rood haar "rooie" en een dik iemand "bolle". Als je dat nooit meegekregen hebt, vraag ik me af hoe dat dan kan. En gezien de context van dit verhaal is hier ook geen sprake van welke vorm van racisme dan ook. Het is maar wat je wilt zien.

26 december 2020 om 18:48

@Fairplay1, dus de assistent scheidsrechter moet voor elke wedstrijd ongeveer 50 namen en de bijhorende gezichten gaan leren?

26 december 2020 om 18:50

@ Fairplay, 15 jaar geleden kwam ik in een rolstoel terecht en tijdens slechte en normale dagen, zit ik de gehele dag in die stoel. Op een goede dag kan ik lopen maar word ik door een bejaarde met een rollator met gemak voorbij gelopen omdat het lopen van mij beter strompelen genoemd kan worden. Ik ben door al dat zitten heel fors geworden en wordt (ook door mensen met een kleurtje) met regelmaat dikke of kreupele genoemd maar ik kan daar echt niet mee zitten. Volgens de huidige maatstaven mag men mij ook geen gehandicapte meer noemen maar ben ik iemand met een beperking en buiten dat het veel meer woorden zijn vind ik dat veel erger kinken dan het simpele gehandicapte. Voor het volgende zal ik misschien een ban krijgen maar je bent gewoon vreselijk laf. Je legt mij woorden in de mond die ik niet gebezigd heb en je probeert op die manier je gelijk te krijgen maar je hebt het lef en het fatsoen niet om een antwoord te geven op de simpele vraag waarom vrienden elkaar geen negrito mogen noemen want daar gaat het in dit artikel om en niet omdat jij je een klein beetje gekrenkt voelt.

26 december 2020 om 19:00

Ik heb normen en waarden meegekregen...Ik denk dat dat genoeg is.
Nogmaals ik gaf een voorbeeld, ga je gang en doe het....succes met de uitkomst.👍🏾

26 december 2020 om 19:47

Lol, jij hebt helemaal geen normen en waarden meegekregen. Misschien hebben ze geprobeerd om je iets bij te brengen maar dat is toch redelijk mislukt anders zou je nu niet insinueren dat ik dat niet heb meegekregen. Een paar van de normen en waarden die ik heb meegekregen is dat ik netjes een antwoord moet geven als mij iets wordt gevraagd, dat ik een ander geen woorden in de mond leg die ze niet hebben uitgesproken en dat je niet van onderwerp moet veranderen als je niets zinnigs meer te melden hebt maar dat hebben ze bij jou blijkbaar overgeslagen

26 december 2020 om 20:38

@fairplay, ik heb zelf een kleurtje en vind al deze ophef onzin. Hij bedoelde het niet racistisch. Jeetje, tegenwoordig mag je echt niets meer zeggen. Alles is meteen racisme. Ben het spuugzat.

26 december 2020 om 22:28

Ik insueer helemaal niets. Er wordt verwezen dat ik iets niet heb meegekregen, ik geef gewoon aan dat ik normen en waarden heb meegekregen en dat we een naam hebben. Ik blijf het herhalen, spreek je mede mens zo aan....succes!@Kyle66Ik weet dat hij het niet racistisch bedoeld...zo nuchter ben ik ook wel. Het is gewoon niet handig om dit in Europa te doen. Juist omdat een groot deel in Europa dit niet meer waardeert als ze dit zien. Ik ben bijvoorbeeld nogsteeds een groot fan van Suarez en Cavani. Je moet hier in Europa gewoon opletten wat je zegt. Het is ook niet moeilijk om iemand bij zijn naam te noemen...toch? Dan wat let je? Met bijv. afkomst zou men niet moeilijk doen. Zo at ik vandaag ook Chinees...hahaha!Mihoen met grote garnalen, die ik zelf heb gemaakt....😜😋

26 december 2020 om 22:57

Je insinueert wel iets maar je durft het niet toe te geven. Dat je iets niet hebt meegekregen is inmiddels wel duidelijk maar die woorden waren niet van mij afkomstig en dien je je wat dat betreft ook niet tot mij te richten. Is iets van normen en waarden waar je zo hoog van opgeeft. Je kan het blijven herhalen dat ik de eerste de beste donkere persoon moet gaan begroeten met 'hoi neger' maar ik zie daar geen enkele reden toe dus je kan dat opgeven. Hetgeen wat je voornamelijk herhaalt is dat je laat zien dat je het fatsoen niet hebt om een antwoord te geven. Jij behoort tot het groepje mensen wat elke dag loopt te zeiken dat het allemaal zo erg is maar als we dan gaan vragen wat er zo erg is dan blijft het stil of wordt er een ander onderwerp aangesneden. Er valt met personen zoals jij geen fatsoenlijke discussie te voeren. Het is zeuren om het zeuren maar inhoudelijk heb je niets te melden, om misselijk van te worden en dat is het laatste wat ik erover zeg.

27 december 2020 om 10:48

@kaassie
Je trekt zelf al de conclusie dat met personen zoals hij geen discussie is te voeren. Geef het daarom, net als ik, maar op. Er zijn nu eenmaal mensen die achter elke opmerking racisme of discriminatie zien. Ik ga er dan maar vanuit dat zij daar meer moeite mee hebben dan ik. Ik hoor Boskamp regelmatig De Mos als "witte" aanduiden, Israel als "schele" en noem maar op. Moet ik me dan ook aangesproken voelen of vinden dat hij dat niet moet zeggen. Lijkt mij toch niet.

27 december 2020 om 11:19

@Nico waar zie je dat ik zeg dat het Rascisme is. Integendeel zeg ik duidelijk dat Cavani het niet rascistisch bedoeld. Maar jullie soort mensen willen altijd de wil opleggen, hoe jullie iemand willen noemen. Ik begrijp dondersgoed, dat Cavani zijn vrienden mag noemen hoe hij wilt, als zij zelf daar geen problemen mee hebben. Maar op het moment, wanneer je dit publiekelijk doet, zijn sommige mensen daar niet van gediend en dat begrijp ik. Ik heb slechts aangegeven dat het handiger is om men bij hun naam te noemen en niet op huidskleur.
Ik zeg volgens mij hierin toch niets verkeerds.🤷🏾‍♂️ Zo lang je niet mijn vriend ben heb jij die priviléges niet. Maar Kaassie denkt dat hij priviléges in het algemeen heeft om men met kleur te noemen hoe hij wilt, vandaar dat ik hem op pad stuur om dit te doen bij zijn mede mens....Ik wens hem veel succes verder 👍🏾
I rest my Case🙏🏽

27 december 2020 om 12:23

Fairplay, voor deze keer maak ik een uitzondering voor je en dan houdt het echt op. Je bent niet alleen laf en slecht van begrip maar je bent ook een enorme leugenaar. Ondanks dat ik hier waarschijnlijk een ban voor zal krijgen, neem ik die woorden niet terug want een iets zachtere benaming kan ik niet voor je bedenken. Nergens heb ik beweerd dat ik bepaalde privileges heb, laat staan dat ik privileges heb om mensen met een kleurtje te noemen hoe ik wil. Personen zoals jij, voegen helemaal niets toe aan discussies over discriminatie omdat er geen fatsoenlijk woord mee te wisselen valt. Altijd maar vragen ontwijken, woorden in de mond van een ander leggen, anderen zonder enige grond van bewijs of iets wat daar op lijkt van iets beschuldigen en van onderwerp veranderen als het te heet onder je voeten wordt. Kotsmisselijk word ik er van maar door dit soort stomme geleuter van jou en jouw gelijkgestemden zal het nooit beter worden, alleen maar erger. Je zou er goed aan doen om je naam te veranderen want wat jij aan het doen bent is allesbehalve fairplay.

27 december 2020 om 13:25

Fairplay1 "jullie soort mensen..." ? Dat zegt al genoeg hoe jij in het leven staat. Lees je eigen teksten even terug, Kyle zeg "alles is meteen racisme" en jij reageert met "ja, ik vind dat...". Als jezelf niet meer weet wat je schrijft wordt het een moeizame discussie. Ook zeg je volkomen ten onrechte dat mensen niet op hun uiterlijke kenmerken benoemd worden. Dat is schering en inslag en ik geef je daar voorbeelden van. Gemakshalve ga je hieraan voorbij. Misschien moet je eens bedenken dat de wereld een stuk gezelliger wordt wanneer je niet in "wij" en "zij" denkt. Voor de rest sluit ik mij aan bij Kaassie en moet concluderen (met hem) dat met jou geen fatsoenlijke discussie is te voeren.

27 december 2020 om 16:12

Nico50, je moet goed lezen op wat Kyle reageert en waarom ik zeg dat ik dat vind. Zijn eerste zin en mijn eerste zin. Ik praat niet over rascisme. Maar goed, zolang jullie het niet inzien ben ik ook niet de juiste persoon om deze discussie aan te gaan, want ik zit natuurlijk met mensen die vinden dat ze alles mogen en kunnen zeggen tegen een getint persoon. (Verwijst naar het soort type mensen) Word het geaccepteerd in een vriendenkring....moeten zij toch weten dat is onderling. Ik zeg alleen in het openbaar is het niet handig en spreek hen liever op zijn en haar naam aan. Is toch niet zo moeilijk, voor alle duidelijkheid ik ben het niet eens met de FA. Dit zijn vrienden onder elkaar. Dus bemoei je met je eigen zaken, vandaar dat ik de steun van Man-U ook begrijp ondanks het gevalletje Suárez/Evra. Verder is zo een discussie veel handiger als je dit face 2 face doet en niet achter I-het. Iedereen leest een reactie op zijn manier en denkt dat de ander persoon super boos is....Hahaha...naaahhh...Not me!

T probleem is dat er problemen gezocht worden. Vraag aan die vrien df of hij er problemen mee had. Nee? Mooi , niks aan de hand. Ik noem mn broertje al jaren een aap en hij heeft me nooit aangeklaagd voor racisme, dan hoeft iemand anders die het hoort dat ik m zo noem dat ook niet te doen

"als je vanuit Engeland voor de hele wereld beslist wat gevoelig ligt, maak je een categoriale fout." Dit is waar het mij om gaat. Ze hebben daar de pretentie om te beslissen wat goed of fout is, en dat op te leggen aan de rest van de wereld. Misplaatste arrogantie. Wat ik graag zou weten is hoe die vriend van Cavani hierop reageert. Ik wil hem graag een keer aan het woord horen. Journalisten in overvloed tegenwoordig, en er werd zo veel bericht over dit hele gebeuren. Maar blijkbaar nam niet 1 de moeite om hem eens te interviewen. Wel een interessant artikel, Inzaurralde slaagt de spijker op de kop.

25 december 2020 om 15:06

@Millonario
Een goed verhaal verkoopt beter dan een eerlijk verhaal, daarom heb je in Engeland zoveel baggerkranten. Journalisten werken helaas op deze manier, kan me nog de Golfoorlog herinneren waarin journalisten van CNN de oorlog als een spannend jongensboek brachten, het had alleen weinig met het echte verhaal te maken.

Een context van een woord aan andere groepen opleggen is niks anders dan linguïstisch kolonialisme. Het gaat jammer genoeg niet alleen over Cavani, maar die Roemeense vierde official was ook al een slachtoffer van dat soort praktijken. Het is als een ware plaag waar grote delen van onze samenleving aan lijdt, terwijl het verpakt wordt 'lief zijn voor mensen om je heen'. Enorm storend en zelfs frustrerend. Het is lui en verongelijkt inhakken op andere gewoontes en culturen, wat in Nederland niet zelden met allerlei Amerikaanse termen gebeurt. Juist mensen die dat soort Engelse termen gebruiken zouden gelijk af moeten zijn in dit soort discussie, want zoals de professor in dit artikel terecht opmerkt ondergaat elke cultuur en elke taal zijn eigen ontwikkeling door de tijd door. Yankee of, algemener, anglo-saksische invullingen en interpretaties zijn irrelevant voor Latijnse en Europese taalontwikkeling.

Heb het verhaal dat in dit artikel zelf onder verschillende artikelen geplaatst. Mooi dat dit nu bevestigd wordt door professionals en native speakers van de taal.

Het is grappig dat mensen die heel hard racisme roepen zich zo weinig in een andere taal/cultuur verdiept hebben dat ze zelf niet in de gaten hebben dat hun geroep op niets gebaseerd is.

Wel fijn die aandacht voor het "n woord". Hopelijk worden nu al die rappers aangepakt met hun racistische en seksistische "muziek".

Het resultaat van de pol doet me goed.
Laten we juist eens minder nadenken en ff noemaal doen en niet over 'racisme' inzien

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren