Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Wordt Garnacho gestraft na gorilla-emoji's bij foto Onana? FA geeft update

Laatste update:

Alejandro Garnacho wordt niet geschorst door de Engelse voetbalbond (FA) voor zijn post op X van enkele weken geleden. De negentienjarige aanvaller plaatste toen een foto op het sociale medium van André Onana, die nadat hij een penalty heeft gestopt tegen FC Kopenhagen (1-0 zege) wordt omhelsd door Harry Maguire, Scott McTominay en Garnacho zelf. Bij die foto zette de Argentijn twee emoji’s van een gorilla. The Athletic meldde vervolgens dat de Engelse voetbalbond contact had opgenomen met Garnacho, omdat de post en het gebruik van die emoji’s als discriminerend kon worden ervaren. Nu blijkt dus dat Garnacho geen straf krijgt.

Vlak nadat Garnacho de foto had geplaatst, besloot hij het bijschrift met de twee emoji’s van een gorilla te verwijderen. Even later verwijderde hij zelfs de hele post, maar in de tussentijd hadden verschillende mensen het al opgemerkt. Hoewel de aanvaller totaal geen verkeerde intenties leek te hebben gehad, riskeerde hij wel een straf van de FA.

Die straf blijkt er dus toch niet te komen. De uitleg van Garnacho speelde daarbij een belangrijke rol, zo laat een woordvoerder van de FA volgens The Times-journalist Paul Hirst weten. “We hebben de speler gevraagd naar zijn kant van het verhaal, en hij gaf aan dat hij met het gebruik van de gorilla-emoji’s de macht en kracht van zijn teamgenoten – met name André Onana en Harry Maguire - wilde laten zien. We zijn tevreden over zijn uitleg en de context, dus we starten geen disciplinaire procedure”, vertelt de woordvoerder van de FA onder meer.

“We hebben de speler echter wel herinnerd aan zijn verantwoordelijkheden omtrent sociale media, en het gebruik van emoji’s die op verschillende manieren kunnen worden opgevat”, is er verder te lezen in de toelichting van de Engelse voetbalbond.

Onana zelf reageerde overigens al vrij snel na de post van Garnacho op alle commotie. “Mensen kunnen niet bepalen waar ik me beledigd door zou moeten voelen”, zei de keeper op sociale media. “Ik weet precies wat Garnacho bedoelde: macht en kracht. Deze kwestie moet niet verder gaan.” Daar gaat de FA nu dus in mee.

Bernardo Silva en Cavani
Eerder werd zowel Bernardo Silva als Edinson Cavani nog wel bestraft voor iets soortgelijks in Engeland. Beiden plaatsten iets op sociale media wat als racistisch kon worden geïnterpreteerd, waardoor ze bestraft werden door de FA.

Silva werd in 2019 voor één duel geschorst door de FA na een grapje richting ploeggenoot Benjamin Mendy op social media. Daarnaast kreeg de Portugees een boete van 50.000 Britse pond, vandaag de dag omgerekend ruim 57.000 euro. Silva plaatste een foto van Mendy als een kind, naast het logo van ‘Chinguitos’, een Spaans snoepjesmerk. In dat logo is een donker stripfiguur te zien. Mendy kon erom lachen, maar de FA dus niet.

Een jaar later, in 2020, werd toenmalig Man United-speler Cavani voor drie duels geschorst nadat hij op Instagram ‘Gracias negrito’ had geschreven richting een vriend, die hem had gefeliciteerd met zijn doelpunt. Hoewel de term ‘negrito’ in Uruguay soms gebruikelijk is om naasten mee te begroeten, besloot de FA om Cavani dus te schorsen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Blanke mensen die gaan bepalen of een opmerking of emoticon racistisch is tegenover een persoon met een donkere huidskleur. Die zijn levensgevaarlijk. Onana verwoord het precies goed.

7 november 2023 om 17:49

Want je weet wie deze beslissingen precies maakt? Of bij de FA werken alleen blanke mensen?

7 november 2023 om 17:55

@sieb nr. 15, sws dat 99 procent die daar werkt en hierover gaat, te oud en te ver achterloopt op gebied van socials is om emoji's goed te begrijpen. daar twijfel ik dan iig niet aan

7 november 2023 om 18:02

Ik snap het opzich wel. Aan de andere kant is dit type aanname naar mijn mening net zo fout als deze hele kwestie. Als je niet weet wat er precies gebeurd is, slaat het nergens op om aan te nemen wat de huidskleur van een onderzoekscommissie is. Buiten het feit dat ik het er niet mee eens ben dat blanke mensen geen mening kunnen hebben over racisme (staat los van deze vreemde actie van de FA).

7 november 2023 om 18:03

Tijgerwit en Sieb: Blank? Ben bang dat als je dat al zegt, dat heel veel mensen jullie mening over racisme niet serieus nemen. En laat Prem het niet lezen.....😉.On: blijf het raar vinden dat de FA je kan schorsen en boetes kan geven om iets dat je tegen een teamgenoot op social media zegt. En dan ook nog eens iets dat multi-interpretabel is.

7 november 2023 om 18:07

Ik vind Wit en zwart veel kwetsender klinken dan blank en donker. Blank en donker zijn vaag en veel omvattend. Italianen zijn namelijk ook niet erg wit, maar zeker ook niet zwart, dusja waar zet je die neer? Blank en donker klinkt in mijn oren veel vriendelijker, al zal dat aan mij liggen

7 november 2023 om 18:17

Eens, ik spreek ook van blank en donker. Klinkt een stuk zachter en vriendelijker dan wit en zwart naar mijn mening. Als iemand me dan als racistisch beschouwd of niet meer serieus neemt in een discussie... Tja.

7 november 2023 om 19:56

@maurootje

Het beste zou zijn om dus mensen met een lichte huid 'lichtgetint' te noemen wat nu enkel voor lichtbruine mensen is en 'donkergetint'.

Dat zou veel logischer zijn aangezien er geen 'huidskleuren' zijn maar 'huidstinten'. Termen als wit, blank, zwart, donker zijn allemaal termen veelal met een racistisch verleden.

Aangezien we het ook allang niet meer oké vinden om Aziatische mensen 'geel' te noemen of de originele bewoners van de Amerika's 'rood', lijkt het me logisch dat we dit ook los zouden laten bij de rest.

9 november 2023 om 00:04

Met het verschil dat donkere en blanke mensen zelf wel de termen blank, donker, wit en zwart voor zichzelf gebruiken. Dus waar hebben we het over? Misschien moeten we allemaal gewoon iets relaxter met elkaar omgaan en meer letten op de intentie van iemand's uitspraak in plaats van woorden vangen. Mensen worden nu, zoals door de FA, uit het niets beschuldigd van racistische opmerkingen terwijl er nul intentie is en het (in dit geval) zelfs gaat om vrienden/goede collega's onderling.

7 november 2023 om 17:50

ik gebruik de aapjes symbolen te pas en te onpas bij iedereen in me whatsapp. Wanneer ik t dus zou gebruiken bij iemand van huidskleur is dit racisme?

7 november 2023 om 19:58

@arnino

Het gaat er hier om dat de gorilla emoji algemeen bekend staat als 'sterk' online. Vaker als mensen online racistisch willen zijn gebruiken ze het aapje.

Dus het ligt zoals altijd aan de context en de intentie. Een vergelijking tussen donkere mensen en 'apengedrag' is dus vrijwel altijd discriminerend of in ieder geval logisch om gewoonweg niet te doen zodat daar ook geen onduidelijkheid over is.

7 november 2023 om 18:24

Je snapt toch zelf ook wel dat de enige reden dat dit onderzoek überhaupt moet plaatsvinden is door die woke idioten? Krijg je dat gejank weer.. ze zijn bang voor de publieke schandpaal dus moeten hier wel iets mee doen.. echt absurd.

7 november 2023 om 18:26

Wie bepaald dan wel of het racistisch is? Ik vind dat alleen diegene die het geplaatst heeft kan aangeven wat diegene er mee bedoeld heeft. Levensgevaarlijk zijn ze natuurlijk niet, hooguit kunnen ze zorgen voor wat gekwetste gevoelens van iemand.

7 november 2023 om 18:41

Daarom is context belangrijk. 'Wat als' is dus onzinnig omdat de situatie anders is.

7 november 2023 om 19:02

Maar deze jongen kent Onana persoonlijk, dat is toch een heel andere situatie dan een random persoon op internet die een Gorilla / aap onder die foto plaatst.

7 november 2023 om 19:02

Al ben je pimpelpaars,dan nog kan je hier prima beoordelen of iets racistisch is. Racisme is namelijk voor alle huidskleuren prima te beoordelen

7 november 2023 om 20:05

@madmarcel

Niet persé. Discriminatie is voor elke groep anders ondanks dat het discriminatie is.

Jij zal gewoonweg enkel oppervlakkig kunnen begrijpen wat discriminatie tegen homo's inhoudt. Om echt de subtiele onderdelen ervan te kunnen begrijpen zal je toch echt homo moeten zijn.

Vooral aangezien bijv blanken historisch gezien ten eerste kwamen met de ideologie racisme en de regels ervan opstelden omdat zij het meest dominant waren, is het des te logischer dat of men er wat aan kan doen of niet het sneller een blinde vlek is.

Dan krijg je bijvoorbeeld dingen als dat de corona regels 'apartheid' werden genoemd. Er zijn genoeg Zuid-Afrikanen nu nog in leven die daar toch bij aan hun hoofd zouden krabben.

Tsja.. er zal maar iemand op z'n pik getrapt zijn door die gorilla. Misschien moeten ze een witte-gorilla-emoji introduceren. Of een transparante.

Leek me ook een bizar geval om deze manvoor te straffen. Gelukkig hebben ze nog wel een klein beetje verstand daar. Racisme moet je ten alle tijden keihard aanpakken maar dit was gewoon onhandig, zelfs Onana heeft een bericht geplaatst dat hij het begreep en zich niet beledigd voelde.

Vermoeiende wereld. Onana’s post zegt alles: niemand hoeft voor hem in te vullen waar hij zich gekwetst door voelt.

7 november 2023 om 17:53

Zo gaat het met alles helaas. Genoeg mensen met donkere huidskleur die bijvoorbeeld een zwarte piet ook gewoon geweldig vinden voor hun kinderen en zien er niks kwaads in. Toch een klein groepje die dat dan opeens wel vindt na jaren vieren.

Goed dat dit onderzoek is geweest. Iedereen dacht natuurlijk dat het een racistisch iets was. Gelukkig wordt met dit onderzoek wel de waarheid achterhaald. Hoeven we ons geen zorgen om te maken gelukkig.

Verder wel jammer van Garmacho dat hij zijn post verwijderd heeft. Je moet niet toegeven aan dit soort zaken. Want met een beetje nadenken snapte je wel dat hier van racisme geen sprake was.

7 november 2023 om 17:53

Ik denk dat weinig tot niemand dacht dat Garnacho daadwerkelijk zijn teamgenoot racistisch bejegende. Ik vind dit hele verhaal vrij bizar. De FA is inmiddels social media politie geworden. Zelfs als de persoon in kwestie aangeeft dat hij het niet als racistisch heeft ervaren (inclusief uitleg), wordt er nog een heel onderzoek gedaan. Complete tijdverspilling.

7 november 2023 om 18:23

Inderdaad echte tijdverspilling. En als ze zo nodig politie willen spelen. Laat ze dan fans aanpakken die werkelijk racistisch zijn. In plaats van zich hiermee bezig te houden.

7 november 2023 om 18:24

Je eerste stuk is cynisch, hoop en verwacht ik. Echt bijna niemand dacht dat hij het racistisch bedoelde.

Best racistisch van de FA zelf: een gorilla koppelen aan een donker persoon.

7 november 2023 om 17:49

Dat gevoel heb ik ook altijd bij dit soort acties. Is een soort projecteren als je zegt dat dit soort emojis niet meer kunnen om zwarte mensen mee te complimenteren.

7 november 2023 om 18:38

Ja inderdaad. Vooral omdat het 2 gorillas waren. 1 voor Onana en 1 voor Maguire. Garnacho maak geen onderscheid, dus waarom FA wel?

Omgekeerde wereld dit toch. Onana geeft aan het niet op die manier te ervaren, spreekt dat openlijk uit. En de buitenwereld wil even bepalen of dat discriminerend is.

Met terugwerkende kracht moeten ze nog eens gaan onderzoeken waarom Koeman sneeuwvlokje wordt genoemd. Heel racistisch

Natuurlijk niet! Zou echt compleet belachelijk zijn.

"herinnerd aan zijn verantwoordelijkheid bij het gebruik van emoji's.....omdat iemand dat negatief kan opvatten". Pleur lekker een end op joh met je Iraanse moraal politie.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren