Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Een speler als Depay zou nooit in het systeem van Bosz passen!’

Laatste update:

De ontwikkelingen in het mondiale voetbal volgen elkaar in rap tempo op en de rol van data begint een steeds grotere rol te spelen. Het Deense FC Midtjylland is een van de bekendste voorbeelden uit de laatste jaren en de club werd met behulp van statistiek voor het eerst in de geschiedenis kampioen. In Nederland is een aantal jaar geleden het bedrijf SciSports opgericht dat zich volledig focust op het combineren van wetenschap (science) en de voetbalsport. Afgelopen maand haalde het bedrijf 1,8 miljoen euro op in een investeringsronde en Voetbalzone ging op bezoek bij Chef de Mission en oprichter Giels Brouwer (27) bij hun nieuwe vestiging in Amersfoort. Eerder verscheen deel een over de totstandkoming van het bedrijf en deel twee over de werkwijze. Vandaag het slotstuk van het driedelige interview over de praktijktoepassing.

Als jullie een goede speler hebben gevonden, gaan jullie daarmee dan leuren bij de clubs?
“Meestal werkt het andersom en stellen we eerst een spelersprofiel op samen met een technisch directeur. Dan vragen wij bijvoorbeeld wie zijn ideale linksbuiten is. Wanneer hij Memphis Depay noemt, gaan wij kijken wie soortgelijke spelers zijn die ze wel kunnen betalen. Maar we brengen naast specifieke soort spelers voor bepaalde posities ook landen in kaart. Als een club meer wil weten over talent in Slovenië, dan zoeken wij de tien grootste talenten en gaan zij vervolgens kijken naar de beelden en bepalen of er iemand tussen zit die geschikt is. In Nederland werken we nu ook nog met clubspecifieke datascouts. Die zijn onderdeel van het scoutingsteam en helpen met recruitment. Wij krijgen dan data van de club, analyseren die en geven advies. Dat doen we vooral omdat we daar veel kennis uit halen voor de algoritmes die we bouwen, maar in het buitenland leveren we eigenlijk alleen nog geautomatiseerde tooling.”

Kun je een voorbeeld geven van een succescase?
“Afgelopen zomer hebben we al bij een twintigtal transfers geholpen, waarvan we er ook aantal hebben afgeraden. Dat is in principe natuurlijk net zo belangrijk als het tippen van een geschikte speler. Een concrete succescase die we kunnen noemen is Wout Weghorst die destijds bij FC Emmen op de bank zat. Zijn contract werd niet verlengd, maar we zagen in de data dat hij altijd op de juiste plek stond, belangrijke doelpunten maakte en daar maar weinig minuten voor nodig had. Dus we zeiden tegen Heracles: kijk een keer naar hem. Vervolgens haalden ze hem als derde spits en de rest van het verhaal is bekend. Niet veel later werd hij verkocht aan AZ voor anderhalf miljoen euro.”

Zijn clubs de enige klanten die van jullie diensten gebruiken maken?
“We werken ook samen met zaakwaarnemers. Zo hebben we via Kees Ploegsma van SEG met Memphis Depay gezeten. We keken in Manchester een wedstrijdje bij hem thuis en intussen deden we een intake om te kijken bij welke club hij zou passen aan de hand van speelstijlanalyse. Waarom lukte het bij PSV wel en bij Manchester United niet? Wat zijn de verschillen tussen die speelstijlen en wat zoekt hij zelf eigenlijk precies? Bij hem ging het over de ruimte en het vertrouwen dat hij kreeg. Hij kon een goede indicatie geven van wat hij zocht in een club. Het allerbelangrijkste was voor hem de verdedigende impact die een aanvaller moest hebben op zijn team en de ruimtes die worden gecreëerd. De data zeggen ook duidelijk dat hij vrijheid nodig heeft om te kunnen excelleren en bij PSV had hij spelers achter zich die de rotzooi opruimden. Een systeem als dat van Peter Bosz zou niet goed bij hem passen, maar Lyon was juist een goede club en speelstijl voor hem.”

Is de conservatieve voetbalwereld intussen helemaal klaar voor jullie komst?
“Ik denk dat de stappen die FC Midtjylland gemaakt heeft heel belangrijk zijn geweest. Ook voor het perspectief van de coach en het type trainer. Het is niet meer alleen harde data die gegeven wordt aan de coaches, maar er is implementatie en intelligentie aan toegevoegd zodat ze het ook kunnen begrijpen. Een trainer als John Stegeman gaat graag met ons zitten om te kijken hoe hij zijn team beter kan maken. Dat is iets heel anders dan trainers van de oude stempel en data-analisten die aan de andere kant stonden. Die vonden zichzelf vaak ook zo fantastisch en klopten zich heel de tijd op de borst om te laten zien hoe slim ze wel niet waren. Die werelden moeten juist bij elkaar komen, want ze hebben hetzelfde doel. Dezelfde taal spreken is dan heel belangrijk.”

Als je met Stegeman gaat zitten, waar komen jullie dan mee?
“Bijvoorbeeld tegenstanderanalyse. Dan zoeken wij patronen in de data over hoe teams aanvallen en waar de zwaktes liggen. Ik zat laatst met Mark-Jan Fledderus die vertelde over de eerste keer dat hij met ons samenwerkte. Hij moest tegen Jesús Corona spelen en we hadden een datarapport voor hem opgesteld. Het bleek dat Nick Marsman vaak Corona aanspeelde en dat hij die bal dan op zijn borst aannam. Daar kwamen vaak de gevaarlijke acties van FC Twente uit voort. Dus toen Fledderus wist waar die bal steeds ging komen, ging hij op die momenten voor Corona staan. Mede daardoor speelde Corona die middag een belabberde wedstrijd, terwijl hij in principe natuurlijk een veel betere speler is dan Fledderus. Op zo’n moment wint de slimste en best geïnformeerde.”

Hoever zijn jullie met het uitrollen van jullie plannen?
“Voor de komende transferzomer lanceren we een tool waarmee mensen bij clubs zelf de database kunnen doorzoeken. Dan kunnen ze intern met de scouts per regio bekijken welke spelers interessant zijn. Dan kunnen wij echt gaan opschalen. SciSkill draait inmiddels wel aardig, maar daarnaast hebben we ook nog een andere projecten en die kosten nu alleen nog maar geld; dat is pure R&D. Intussen is in Manchester een Nederlandse jongen fulltime bezig de clubs langs te gaan. Een van de grootste uitdaging is geschikte mensen vinden. Zo hebben we net iemand weggehaald bij Google en daarvoor bij Amazon werkte. Hij hield veel van voetbal, dus die kwam hetzelfde werk liever bij ons doen. Dat de sport zo tot de verbeelding spreekt is wel een voordeel dat we hebben.”

Wat is de volgende stap?
“We zijn nu echt een nerdonderneming en we moeten gaan switchen naar een commercieel bedrijf. Negentig procent is bij ons aan het programmeren of algoritmes aan het bouwen en we moeten dus meer een sales driven company worden. Dat moet makkelijk kunnen, want de markt is groot en het aanbod is klein. Een van de manieren waarop we onze algoritmes wilden testen was door het te valideren met die van de gokindustrie. Wij dachten dat zij gecompliceerde algoritmes zouden hebben, maar zij gaan vooral mee met flow en kijken hoe er ingezet wordt op wedstrijden en passen daar hun quoteringen op aan.

Als wij de opstellingen weten en hoe goed de spelers op het veld zijn, kunnen we vast en zeker een betere inschatting maken dan de bookmakers en dat is dan ook meteen weer een enorme markt. Tot slot hebben we ook een paar afspraken gehad met ons grote voorbeeld Football Manager. De laatste keer dat we daar waren zeiden ze: ‘Hoe vet zou het zijn als we in de toekomst een partnerschap aan zouden kunnen gaan?’.”


Justus Dingemanse is fulltime presentator en programmamaker bij Voetbalzone en levert onder meer bijdrages in de vorm van exclusieve interviews, reportages, documentaires en programma's.
Gaat Depay via Lyon als nog de internationale top halen?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
2 mei 2017 om 07:54

Ik denk dat dit de toekomst is
Alles word voor geprogrameerd en daar is niets mis mee.
Als je daar je voordeel mee kunt doen....

2 mei 2017 om 17:56

Niets mis mee echter het blijft een simulatie. Je pakt data en verzint een model. Daarna ga je kijken hoe spelers in het model gewaardeerd worden en stel je de parameters bij. Maar de werkelijkheid is toch altijd anders, het is een hulpmiddel maar vervangt de scouting niet.

Het is ook niet de toekomst, het is allang het heden. Alle grote clubs werken allang zo. Alleen gebruiken die de Scout7 software.

2 mei 2017 om 08:01

Het is juist wel innovatief en je kan tegenwoordig niet meer om dit soort dingen heen. Zeker niet als de rest er wel aan meedoet, behalve jij als 'echte club', en de rest je dan voorbij loopt.
En Wout Weghorst is juist een goed voorbeeld omdat hij eigenlijk weinig perspectief had om ooit nog in de Eredivisie te voetballen, werd geadviseerd door hen aan Heracles en die club maakt vervolgens een winst van anderhalf miljoen..
Dus voor een echte club als Heracles heeft het zeker wel geholpen.

Hele mooie ontwikkeling in het voetbal!

Hierdoor wordt er alleen maar een hoger niveau gehaald en zullen steeds meer clubs creatiever en slimmer moeten handelen en anticiperen in eigenlijk bijna alle aspecten van het voetbal!

Het voorbeeld van Corona en Fledderus is hier het perfecte voorbeeld voor. Fc Twente had door het scisports principe een cirkel kunnen verbreken of anticiperen dat fledderus dit ging doen.

Heerlijk deze evolutie

2 mei 2017 om 09:01

Ik ben wel benieuwd wanneer je gebruik maakt van hun diensten en je tegenstander ook. Hoe zullen ze dan advies geven?

2 mei 2017 om 15:13

Ik denk dat ze dat gewoon niet zullen doen. De contracten zullen daar ook wel iets over bevatten.

Wel een leuke mindf*ck: je adviseert de penaltynemer in welke hoek de keeper graag duikt. En je adviseert de keeper in welke hoek de penaltynemer de bal graag schiet. En dan kijken wat er gebeurt.

'Als jullie een goede speler hebt gevonden, gaan jullie daarmee dan leuren bij de clubs?'

Niet echt goede grammatica. Klinkt nogal plat Cruijffiaans.

2 mei 2017 om 17:58

Zo werkt het niet, talenten zijn allang bekend wanneer de data in de dataverzamelingen zit van de grote leveranciers zoals Infostrada. Echte verrassingen zijn er zelden tot nooit.

3 mei 2017 om 09:01

Maar met die data kan de potentie van spelers wel worden bekeken. Dat kan je gebruiken als hulpmiddel.

Een leuke 3-delige serie vond ik het! Top Voetbalzone! Weer wat geleerd op dit gebied en vind met name de praktijkvoorbeelden erg fijn.

Dit is natuurlijk wel de toekomst en je mag dit soort manieren niet links laten liggen als de rest wel mee doet.. natuurlijk blijft scouten belangrijker uiteindelijk maar dat geven ze zelf ook aan!

2 mei 2017 om 13:45

Inderdaad, heel boeiende reeks interviews. Zeer leerzaam, ook over het verschil tussen hun data-analyses en die van bookmakers. Ben benieuwd of dat helemaal klopt, maar het is in elk geval interessant.

2 mei 2017 om 16:12

Vind sowieso dat er de laatste meer en meer leuke en boeiende interviews/verhalen verschijnen op VZ die op bepaalde aspecten veel meer de diepte ingaan.

Zo ook dit stuk. Ik had hier nog nooit van gehoord en vind het erg leuk om hier over te lezen. Goed om te weten dat er ook organisaties zijn binnen de voetbalwereld die wel vooruit willen en niet alleen willen blijven hangen in het verleden. (uefa/fifa)

Super dat voetbalzone steeds vaker dit soort uitgebreide artikelen plaatst! Lees ze allemaal met boven gemiddelde interesse kudos! Ontopic: data is in de zakenwereld al een tijdje van onschatbare waarde het was natuurlijk afwachten wanneer het in de voetbalwereld een rol van betekenis zal spelen. Mooie ontwikkeling voor de sport al vind ik dat juist onvoorspelbaarheid een van de charmes van voetbal is.

2 mei 2017 om 13:47

Eens. Het mooie is dat die data je een competitive edge kunnen geven, maar data kunnen nooit op tegen onvoorspelbare voetballers. Het is dus zelfs mogelijk dat spelers op een gegeven moment vaker onvoorspelbare dingen gaan doen, gewoon om de data-analyses te omzeilen. Stel dat Corona dit nu leest, dan gaat hij de volgende keer tegen Fledderus misschien wel hele andere dingen doen dan normaal.

2 mei 2017 om 15:20

Zowel Corona en Fledderus advies geven, dan worden de spelers onvoorspelbaar, met als resultaat dat het uiteindelijk niks oplevert haha.

2 mei 2017 om 13:48

Het is te vergelijken met poker: de beste pokerspelers beheersen de cijfers volledig, en weten dus precies wat ze getalsmatig moeten doen, in elke situatie. Maar toch wijken ze soms af, omdat onvoorspelbaarheid een vereiste is. Dat niveau kan het voetbal ook nastreven. Al is voetbal minder in cijfers te vangen dan kaarten.

2 mei 2017 om 17:14

Top!
Heel goede reactie.
Helemaal waar, scheelt mezelf weer een stuk schrijven :-)
Daar komt bij dat gemiddeld genomen de top 3 (engeland top5) van elke competitie waar dan ook niet alleen naar uitslagen/resultaat van de wedstrijd kijken maar het vermaak/entertainment is een even belangrijke factor.(voetbal is uiteindelijk gewoon entertainment)
Een uiterst effectieve spits kan bijvoorbeeld bij real Madrid vervangen worden voor een completere en mooiere voetballer (qua techniek.)
Statistieken zijn ondersteunend maar geen beleid en dat denken die jongens van dat bureautje wel.
De absolute top werkt al langer met dit soort gegevens, ook in zake hun scouting.
Maar dit in een database verwerken en dat het inzichtelijk is, is wel een enorme toevoeging voor vooral alle clubs daaronder en de divisies daaronder.
Daar komt bij dat bijvoorbeeld een jong talent uit Sloveniã£â£ã¢â« naar Nederland komt zich ook thuis en fijn moet voelen of dat een spelr qua karakter goed in een team/groep past, totale mens principe van Louis van Gaal, denk dat hij dat psychologisch altijd helemaal goed gezien heeft., als dat niet optimaal is dan kunnen de meeste niet optimaal presteren en uit zichzelf halen, creativiteit is niet te meten in cijfers daar hangen veel omstandigheidfactoren aan vast.
Dus leuk project maar het wordt allemaal wel erg opgeblazen, wat is hun verdienmodel dan?
En de data is eigendom van betreffende club waar die speler speelt.
Een goede technisch directeur met zijn scouting en technische mensen/oud voetballers kunnen dit zelf ook wel binnen hun organisatie optimaal regelen, ze hebben nu ook al overal scouts in landen zitten, die er permanent wonen, deze mensen komen daar vandaan.
Die noemen ook zo de beste 10 spelers in elke leeftijd categorie op, alleen het centraal verzamelen van alle statistieken zijn verkoopbaar.
Ik zou hier geen 1.8 miljoen insteken, dat is geloof ik wat ze opgehaald hebben..
Vind het van een Lyon wel armoedig dat ze zoon bureautje nodig hadden om zelf te kunnen bepalen of Mephis wat voor hun was, schop die technisch directeur en scouting eruit en laat die gasten het technisch beleid bepalen.
Midyiland wordt overal maar aangehaald maar die zijn 1x kampioen in Denemarken geworden, ze hebben de champions leaque niet structureel gewonnen en steken er nu ook niet boven uit met hun beleid,

2 mei 2017 om 18:24

Het speelt al heel lang de hoofdrol in het hedendaagse voetbal, alle clubs gebruiken het allang als basis voor hun scouting. Alleen bij de topclubs heb je er minder aan omdat de topspelers allang bekend zijn echter ze kunen kopen, dat is ontzettend lastig.

Ik weet wel waar ik in februari ga solliciteren voor een stage. Interresant artikel!

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren