Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De Spaanse top is saai geworden

Laatste update:

Nee, dit keer geen stukje vol superlatieven over de beste club ter wereld. Geen ophemeling van balvirtuozen als Lionel Messi, Xavi of Andrès Iniesta. Geen verheerlijking van wat door velen als het beste voetbal ter wereld wordt beschouwd. Niks van dit alles. Dat Barcelona grandioos kan voetballen en bijna elk team in de vaderlandse competitie met een oorwassing naar huis stuurt kan elke vijfjarige kleuter nog wel zien. Maar dit heeft wel gevolgen voor de rest van de competitie.

Uiteraard zou elke voetballiefhebber het liefst haar of zijn team zien spelen zoals dat in de Catalaanse hoofdstad gebeurd. Met uitstekend positiespel, een hoge balcirculatie en vlijmscherpe passing, waarna de aanval er vaak enkel nog een voetje tegenaan hoeft te plaatsen. Het is voetbal in optima forma, voetbal zoals het wellicht ook bedoeld is. En als het eens niet soepel loopt, als het combinatiespel net niet lekker uit de verf komt, dan heeft Barcelona altijd nog de individuele klasse om een wedstrijd te beslissen. Als tegenstander kun je soms enkel nog toekijken.

Al nemen steeds meer tegenstanders dit toekijken wel heel letterlijk. Neem de goal van Messi tegen VfB Stuttgart. Uiteraard schiet hij hem er heerlijk in, maar daarvoor zijn er wel liefst vier Duitse verdedigers die niet eens een poging doen om hem af te stoppen. Nu is Messi natuurlijk wel zo enorm snel met de bal aan de voet dat het ook erg lastig is om hem daadwerkelijk af te stoppen, maar het zou de verdediging sieren als ze tenminste een poging wagen. Nu lijken tegenstanders soms al zo bang voor een eventuele afstraffing dat ze enkel nog durven toe te kijken.

Deze ontwikkeling is natuurlijk al veel eerder begonnen. Uit angst voor een flinke nederlaag trekken tegenstanders naar het Camp Nou in een extreem verdedigende opstelling, in de hoop er op die manier nog een puntje uit te kunnen slepen. Met negen, tien man achter de bal en dan maar hopen dat de bal een keer goed valt. Dit gebeurt echter niet zo vaak, doordat het middenveld en de verdediging van Barcelona doorgaans als een granieten huis staan. Wat je dan krijgt zijn wedstrijden waarin de Catalanen rustig rondtikken op het middenveld, om af en toe door te stoten in de zestien en te scoren. Ondertussen loopt het balbezit vrolijk op naar 70, 80 procent.

Uiteindelijk zorgt deze afwachtende manier van voetballen er juist voor dat je Barcelona in de kaart speelt. Op het moment dat je hun middenvelders de ruimte gunt om te voetballen is er meestal geen houden meer aan. Je krijgt dus een vicieuze cirkel: tegenstanders stellen zich behoudend op uit angst voor een afstraffing, maar door die instelling wordt de kans op een afstraffing juist groter . Vervolgens gaan ze zich juist nóg behoudender opstellen.

Het zorgt in mijn ogen voor saaie wedstrijden. Huh, saai? Ja. Ik ben het eens met de stelling dat Barcelona het mooiste voetbal ter wereld speelt. Maar dat zorgt bij een groot deel van de wedstrijden in de Spaanse competitie niet voor een spannende wedstrijd. Als ik inschakel op Barcelona - Valladolid dan weet ik al wat voor wedstrijd ik kan verwachten. Valladolid is onmachtig, en Barcelona snijdt er doorheen als een warm mes door boter. Dat het een Barcelona fan geen fluit uitmaakt weet ik ook wel, maar het zorgt wel voor een minder spannende competitie.

Het is soms net de Tour de France tussen een racefiets en een driewieler. Alleen heeft die driewieler zichzelf vaak eigenhandig van een wiel beroofd, door zich zo op te stellen dat het voor Barcelona alleen maar makkelijker wordt. Barça is niet onoverwinnelijk, dat heeft Atlético recent nog bewezen. Het vereist alleen een andere speelwijze. Het wordt pas moeilijk voor de Catalanen op het moment dat een tegenstander zich vast gaat bijten, op het moment dat het middenveld zo onder druk staat dat er geen ruimte is voor vloeiend combinatiespel. Het middenveld en de verdediging van Atlético speelden er zo kort op dat het voor Barcelona moeilijk werd om in haar spel te komen. Nog iets langer geleden heeft Chelsea het ook op die manier gedaan.

Deze speelstijl vereist echter een hoop discipline en concentratie, en is daardoor voor veel teams in La Liga (blijkbaar) niet weggelegd. Aan de andere kant, als zelfs een lek mandje als Atlético het voor elkaar kan krijgen moet het toch meer teams lukken. Het vereist echter lef om op die manier tegen Barcelona te voetballen, lef dat de laatste maanden een beetje ontbreekt bij de tegenstander. En er is een probleem met het niveauverschil.

Waarschijnlijk is het gat tussen de Spaanse top en alles daaronder gewoon te groot geworden. En dus ligt de bal nu bij de Spaanse bond. Spaanse televisierechten worden namelijk per club verkocht, wat betekent dat Barcelona en Real Madrid er miljarden aan verdienen, terwijl Xérez er nog net de coach van kan betalen. Spaanse clubs als Deportivo la Coruña en Real Mallorca moeten daarom creatief zijn om nog een beetje te kunnen wedijveren met de absolute top. Dit lukt ze dan nog best goed, maar het gat in inkomsten is simpelweg onoverbrugbaar om stelselmatig mee te kunnen doen. Het is eigenlijk nog knap dat we de laatste tien jaar niet alleen maar Barcelona en Real Madrid kampioen hebben zien worden.

De huidige opzet in de televisierechten heeft dus een enorm denivellerend effect, waardoor het voor veel teams (vooral onderin) ontzettend moeilijk wordt om nog weerstand te kunnen bieden aan de geoliede voetbalmachines uit de top. Ik pleit dus voor een nieuw systeem. Een systeem waarin de televisierechten samen worden verkocht, waarna elk team in La Liga een standaardbedrag krijgt, plus een bonus afhankelijk van de eindpositie. Eigenlijk is dat het systeem wat Engeland hanteert, en daar werkt het. Natuurlijk heb je een redelijk stabiele top – dat lijkt mij ook wenselijk – maar de clubs daaronder bieden wel meer weerstand. Als men dat in Spanje ook invoert wordt het verschil in inkomsten kleiner, het wedstrijdbeeld evenwichtiger en het algehele niveau hoger. En dat lijkt mij alleen maar positief voor de competitie.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

mooie stuk.inderdaad alle ploegen spelen verdedigend waar door je barca in de kaart speelt .ik weet nog dat barca alle moeite had met chelsea. en het is makelijk om te begrijpen.inhoudelijk is het heel goed.van mijn 5 sterren voor een overtuigende stuk

De spaanse competitie is idd een van de enige competitie waar het altijd tussen dezelfde 2 teams gaat. Dat is wel leuk van de Nederlandse competitie en de Engelse. Soms is het liverpool united soms chelsea united en soms arsenal united!

Voor de rest vind ik spaanse voetbalclubs alleen leuk om te zien in europa, anders weet je toch al wie wint. Toen ik vandaag op livescore keek en barca nog 0-0 stond na 70 minuten dacht ik he daar klopt iets niet.

In engeland is de degradatie ook elk jaar weer een verassing, vorig jaar bijvoorbeeld newcastle en middlesbrought! De eerste en 2e competitie liggen echt heel erg dicht tegen elkaar!

25 maart 2010 om 10:33

Hier ben ik het niet mee eens. De Nederlandse competitie heeft met uitzondering van AZ vorig jaar en Twente dit jaar de afgelopen 30 jaar maar 3 verschillende kampioenen gehad waarvan voornamelijk Ajax en Psv.

25 maart 2010 om 12:14

Maar de competitie is de laatste jaren wel erg spannend.

26 maart 2010 om 17:44

De spaanse beker is zeker niet saai!
Kijk maar naar de herhaling van de wedstrijd real-alcorcon

28 maart 2010 om 15:24

Wat heeft de spaanse beker met deze columm te maken ?

en uitermate de wedstrijd real - alcorcon .

omdat je barca fan bent uiterrraard.

Leuk stuk ik vind het ook.
Het punt is dat Barça met Andres Iniesta een speler heeft die echt gegroeid is.
Waar hij eerst onder druk niks presteerde maar als hij nu onder druk staat zoals tegen Chelsea is hij juist de beste man van het veld.

Verkeerde titel voor dit stuk. De Spaanse top is totaal niet saai geworden (zie de fantastische strijd tussen Real en Barca dit jaar of in 2006/7), maar erg dun.
Je begint je relaas over hoe veel teams te verdedigend tegen Barca aantreden en eindigt met een pleidooi voor een andere verdeling van de televisie-inkomsten.
Het verschil tussen inkomsten ligt niet bij de bond, maar het feit dat Real en Barca dergelijk grote instituten zijn dat zij altijd wel aan het geld zullen komen om de juiste spelers aan te trekken. Er is een in land geen plaats voor een veel groter aantal clubs die een dergelijke fanschare hebben wereldwijd en hun marketinginkomsten voor een groot deel uit het buitenland betrekken. Dat het verschil tussen tv-inkomsten zo groot is, is een juiste constatering, maar dat is in feite gewoon marktwerking. Wie gaat er nou op een zaterdagavond naar de wedstrijd Valladolid - Sporting Gijon kijken? Ik weet dat Real per jaar 140 miljoen euro kreeg aan televisierechten van een of ander bedrijf (wellicht is dat sinds de herverkiezing van Perez nog gegroeid, mede door de komst van Ronaldo en Kaka).

Los van het feit dat je verhaal overgaat van overduidelijk ongenoegen dat Barca (en toch ook Real lijkt me, al zul je dit wellicht minder makkelijk uitspreken wegens je voorkeur voor de tweede club uit de Spaanse hoofdstad) zo makkelijk winnen, naar niveauverschil. Daarvoor leg je de schuld bij de bond, wat mij zeer onredelijk lijkt. Het ondermaats presteren van de Madrileense clubs afgelopen jaren treft ook mij, als Madrid fan, maar daarvoor treft de bond weinig blaam.

25 maart 2010 om 12:25

Ik heb er geen problemen mee dat Barcelona en Real hun wedstrijden winnen. Tegen die eerste club heb ik ook helemaal niks.

Ik vind alleen dat de verschillen in inkomsten zo enorm groot zijn dat die twee eerder genoemde clubs een enorm voordeel hebben tov van de rest. Dat zij een zeker voordeel verdienen ben ik het helemaal mee eens, alleen het vijftienvoudige lijkt mij niet gezond voor een competitie.

Daarnaast zorgt een gezamenlijke verkoop van TV rechten ook op het gebied van marketing voor een hoop voordelen, maar dat heb ik er nog buiten gelaten.

En het laatste wat ik in deze wereld zal beweren is dat het niet Atlético's schuld is dat ze kut bezig zijn. Dat hebben ze namelijk totaal aan zichzelf te danken.

je hebt echt 100 procent gelijk.

ik zat gister de tweede helft van Barcelona - Osasuna te kijken. ik geloofde me ogen gewoon niet elke verdediger van osasuna bleef maar achteruit lopen in balbezit van Barca.
op een geven moment zag je een situatie waar Toure de bal had, en Ibrahimovic de ruimte in liep op het moment dat Ibrahimovic naast de laatste 2 verdedigers liep hadden hun in moeten stappen ( dit was rond hun eigen 16) maar ze bleven maar achteruit lopen. Ibrahimovic krijgt de bal en probeert een 1 2 aan te gaan maar de bal was niet goed.

Toen ik naar Barcelona - Real Madrid keek, zag je Real het spel letterlijk zo klein maken dat Xavi en Iniesta geen ruimte kreeg om te kappen of te draaien alles moest in een keer gespeeld worden.
waardoor ze vaker steekjes lieten vallen.

van mij krijg je 5 sterren, vind het een goed artikel en je verwoord het echt perfect.

Off: trouwens echt schandalig gister dat Barcelona als vedette's 5 min te laat uit de catacombe kwamen en Osasuna als hondjes liet wachten.

26 maart 2010 om 17:44

Jongen, misschien was er iets gebeurd in de kleedkamer waardoor barca moest wachten???
Als je op voetbal zit weetje dat je als team het veld op komt, omdat je een team bent
dus de spelers van barca wachtten op elkaar, lijkt me logisch

Vind het een minder sterk stuk. Vind het nogal simplistisch om te zeggen dat Messi niet wordt aangepakt. De laatste weken heeft hij inderdaad iets meer ruimte gekregen, maar hij wordt vaak zat aangepakt. De reden waarom hij de ruimte kreeg is vrij simpel te verklaren. Als je hapt ben je weg, dus de verdediger loopt mee en controleert voor zover mogelijk de situatie. Als je te dicht bij gaat lopen kapt hij je uit, door een bepaalde afstand te bewaren kun je wachten op het moment dat hij een klein foutje maakt. Als hij te dicht bij de goal komt kun je ook nog altijd ingrijpen. In dit geval schoot Messi de bal onverwachts binnen vanuit die positie. Dat is domme pech, het is een keuze die je maakt, achteraf zeggen dat het fout is vind ik erg gemakkelijk. Dat het verkeerd uitpakt betekent niet dat de keuze verkeerd was, daarin speelt een bepaalde mate van geluk/pech ook nog een rol.

Over dat Atletico Barca kon verslaan: Barcelona heeft het vaak lastig in Vicente Calderon. Wederom erg simplistisch om te stellen dat als het Atletico moet lukken ondanks de lekke verdediging, dat het meer teams moet lukken. Daarmee onderschat je Atletico enorm. Ondanks dat ze niet in vorm zijn, hebben ze de kwaliteiten wel. Daardoor is het al totaal niet te vergelijken met andere ploegen. Die kwaliteiten kwamen er namelijk tegen Barcelona wel vrij goed uit.

Daarnaast kunnen niet alle potjes gewonnen worden, het is logisch dat er wel eens gelijk gespeeld of verloren wordt. Het lukte Atletico nu, maar om het dan direct als gouden tactiek te bekronen is wel vrij kortzichtig. Bij een nederlaag spelen wel meer factoren mee dan enkel de tactiek die Atletico toepast. Dat het Chelsea (bijna) lukte is dan ook weer een totaal ander verhaal. Chelsea is van een heel ander kaliber en het was niet eens zo heel sterk tactisch. Ze toonden namelijk totaal geen lef, hetgeen jij net als essentieel benoemd bij het hanteren van die tactiek. Had Chelsea namelijk wel lef getoond, dan lag de wedstrijd zo op slot. Ook niet erg treffend gekozen dus.

Over de tv-gelden kun je discussiëren. Er zijn over en weer argumenten aan te halen waarom de ene dan wel de andere methode de beste is. Het is een vrij 'linkse' methode, gezien de rijken moeten inleveren voor de armen. Voetbalclubs zijn zelfstandig, Barcelona en Real genereren die grote omzet doordat er interesse is, dan is het mijns inziens eerlijk verdient. Ik vind het een vrij oneerlijke methode om denivellering tegen te gaan. Ik vind het altijd wat calimero-achtig om te opperen dat alles dichter naar elkaar toe moet. Daarmee dupeer je de grote clubs die in de hele historie zorgvuldig aan hun imago en dergelijke gebouwd hebben om zo meer inkomsten te genereren. Spanning is er altijd wel in de competitie. Er wordt gestreden om de degradatieplekken te ontlopen, voor CL voetbal, voor EL voetbal en voor de titel. Met 20 titelkandidaten beginnen is ook niet alles, daarnaast is het veel te idealistisch....

25 maart 2010 om 12:34

Je slaat de plank een beetje mis door een vergelijking met economische idealen te trekken. Pas je een dergelijke regeling niet toe, dan vernageld dat het amusement en de waarde van de competitie. Hij zal steeds eentoniger worden waardoor op den duur ook de inkomsten terug zullen lopen. Wat er nu gebeurt, is korte termijn politiek.

25 maart 2010 om 18:12

Het is altijd al eentonig geweest, met zo nu en dan een uitschieter. Barcelona heeft gewoon een geweldige lichting, Real staat er dit seizoen ook erg sterk voor. Daardoor is het bij voorbaat al lastig voor clubs als Sevilla of Mallorca om aansluiting te houden en laat staan stiekem hoop hebben op de titel. Die seizoenen komen wel weer. Niet alle clubs zijn goed met het geld omgegaan, daar moeten de rijke clubs dan maar voor boeten? Ik geloof niet in eentoniger, er komen altijd weer momenten dat Real/barca een seizoen wegzakken, net zoals Atletico. Daarentegen heb je bijvoorbeeld weer een Mallorca die meedraait in de top. Geloof niet dat voetbal snel minder populair wordt en omdat het het beste voor de sport is, moet je maar ingrijpen?

De Spaanse competitie kent niet echt heel veel spanning in de top, of het moet de titanenstrijd zijn tussen Real en Barca zijn die je kan benoemen als spannend. Het is niet moeilijk te voorspellen dat ook de komende jaren het alleen Real en Barca zullen zijn die voor de titel strijden. De rest kan het financieel gewoon onmogelijk bijbenen. Incidenteel kunnen clubs als Villareal, Valencia, Mallorca, Sevilla, Deportivo en Atletico wel eens meedoen achter de top twee, maar volhouden lukt niet omdat dit financieel gewoon teveel vergt. Het is niet voor niets zo dat Deportivo en Valencia financieel over de kop zijn gegaan omdat ze de titelrace vol wilden houden. Er is in Spanje maar plek voor 2 echte titelkandidaten en dat is jammer. De enige manier om hier verandering in te krijgen zou de intrede zijn van suikerooms in het Spaanse voetballandschap. Ook niet een erg wenselijk scenario... Ik zou ook zoveel liever zien dat inkomsten eens wat beter verdeeld zouden zijn, maar de commercie in het voetbal (en oa intrede CL) heeft ervoor gezorgd dat heel veel geld bij heel weinig clubs terecht is gekomen. En de verhoudingen zijn hier simpelweg mee scheef getrokken. Niet alleen in Spanje, maar in heel Europa natuurlijk. En het is ook een stukje marktwerking: Real en Barca zijn gewoon zoveel groter dan de rest, dan is het ook logisch dat zij verreweg het meeste verdienen. Dat zie je natuurlijk in meer landen.

Ik kijk overigens nog wel geregeld met veel plezier naar La Liga vanwege het technisch hoogstaande voetbal. De passing is namelijk bij vrijwel elk team uitstekend verzorgd.

In je stukje noem je die wedstrijden van Barcelona saai. Dan moet je jezelf afvragen. Kijk ik liever naar een briljant Barcelona of naar een bikkelharde derby tussen Vitesse en N.e.c.? Natuurlijk is die laatste wedstrijd spannender, maar ik blijf er niet voor thuis zitten. Zoals jij saai weergeeft vind ik wel heel erg krom beredeneerd.

Ik heb genoten van Real - Sevilla waarin Van der Vaart (helaas) in de laatste minuut de winnende treffer maakt. Een fantastische wedstrijd die elke Spaans-voetballiefhebber moet hebben gezien. Dat zijn de wedstrijden die een topcompetitie tot een topcompetitie maken.

Verder leuk om te zien dat je stukje veel paralellen met de mijne over Sevilla vertoond.
Deze: http://voetbalzone.nl/doc.asp?uid=100847

Al met al 3 sterren.

25 maart 2010 om 12:13

Ik kan genieten van een willekeurige wedstrijd van Barcelona tegen een andere club die weerstand kan bieden.

Wedstrijden waarin de tegenstander net zo goed naar huis kan gaan heb ik vorig seizoen al zoveel gezien, die zet ik nu na een kwartiertje uit.

'wedstrijden van Barcelona saai' was natuurlijk generaliserend bedoeld, en ook een tikje provocerend (al sta ik er dus vaak wel achter).

25 maart 2010 om 16:57

Idd, toen het Stuttgart 1 - 1 Barcelona was heb ik heel de match uitgezien maar de 4-0 pandoering, hoe mooi Barca ook speelde, het was niet leuk meer,

Je hebt altijd topploegen die bijna nooit verliezen, maar dat die nu elke wedstrijd winnen met minimum 3 goalen verschil, ja dan kan ik beter de highlights erna kijken en met men vrienden een wedje aangaan of het 5-0 of 6-1 word

25 maart 2010 om 12:24

Het is heel simpel, je ziet altijd hetzelfde bij Barcelona. Hoe mooi dat voetbal ook is, het is geen wedstrijd. Je ziet een team dat de bal heeft en het andere team staat met zijn rug tegen de muur, gewild of ongewild. Het is daarom dat ik ook de wedstrijd van Barcelona uiterst saai vind om te kijken. Dus zo gek vind ik dit stuk nog helemaal niet.

Daarnaast haalt Knapser aan dat via een andere Tv-regeling, kleinere clubs profiteren van instituten als Real Madrid en Barcelona. Dat gebeurt op dit moment niet omdat elke club zijn eigen Tv-rechten verkoopt, waardoor het gat tussen de top en de rest gewoon steeds groter wordt. Dat is iets wat je niet moet willen.

Het is ook daarom dat ik het totaal oneens ben met Maravilla, ja het is marktwerking. Maar marktwerking hoort niet thuis in de sport, als dat de kernwaardes van de sport vernield. Het is funest voor elke competitie als van te voren de ranglijst al ingevuld kan worden. Op den duur zullen ook dan de inkomsten bij de grotere instituten gaan teruglopen.

Dat Barcelona verloor van Atlético lag ook aan het feit dat het halve eftal in het ziekenhuis lag en we met een linksbuiten als rechtsachter speelden.

Verder vind ik het wel een aardig stukje, maar ik ben het niet helemaal mee eens wat betreft de tv-rechten. Er wordt voornamelijk geld verdiend door wedstrijd van Barcelona en Real Madrid, dan hebben zij toch ook recht op meer geld? Zo gaat dat nu eenmaal, als je een beter 'product' hebt of bent krijg je meer centen.

25 maart 2010 om 11:05

Deze reactie is even om te stemmen (als 'ie het doet)..

25 maart 2010 om 12:02

Barca en Real zijn inderdaad verantwoordelijk voor het overgrote deel van de inkomsten, maar het schaadt de competitie, wanneer kleinere clubs daar niet wat van kunnen meeprofiteren. Het gat tussen de top en de rest wordt dan alleen maar groter en het wordt onmogelijk voor kleinere clubs om mee te doen om de prijzen. Uiteindelijk moet de competitie als geheel een aantrekkelijk product blijven en niet alleen de 74 wedstrijden van Barca en Real samen. Dat is het punt van de schrijver. Althans, als ik het goed heb begrepen.

Kijk trouwens naar de Premier League, dat is toch een prachtig voorbeeld van hoe het verdelen van Tv-gelden uiteindelijk tot een veel sterkere en leukere competitie leidt?

25 maart 2010 om 14:52

Zeker, ik zeg ook niet dat Barcelona en Madrid samen 90% moeten krijgen, en de rest 10%. Maar wat mij betreft mogen de betere clubs wel wat meer krijgen dan de rest.

Op zich zou het wel redelijk eerlijk zijn als je naar aanleiding van de eindklassering een bonus krijgt, maar ik weet zeker dat als Mallorca eerste zou eindigen en Barcelona tweede, dat er dan toch nog meer belangstelling voor Barça zou zijn, simpelweg omdat Barça een groter draagvlak heeft. Maar als je het doet volgens de van manier van knapser dan zou Mallorca meer krijgen, aangezien er een gelijk startbedrag is en Mallorca dan meer zou krijgen omdat ze hoger dan Barcelona zouden eindigen.

Dus het is wel een goed idee om de verschillen te verminderen, maar door dat op deze manier te doen vind ik het een beetje té.
Misschien dat ze iets moeten doen naar aanleiding van de kijkcijfers? Dat zou niet eens zo'n heel slecht idee zijn..

25 maart 2010 om 12:10

Oh zeker dat ze recht hebben op meer geld, maar de verschillen zijn nu zo belachelijk groot dat het voor alle clubs eronder enorm lastig is om mee te draaien.

Real Madrid pakte afgelopen seizoen meer dan 100 miljoen uit TV rechten. Dat is twee keer zoveel als bijvoorbeeld Manchester United, en het is 15 keer zoveel als een willekeurige club uit het rechterrijtje van de Spaanse competitie.

De verschillen zijn nu zo groot, het is dat veel clubs een uitstekend beleid voeren dat ze nog meedraaien.

25 maart 2010 om 12:17

Dat is meteen het jammere. Uitstekend beleid wordt slechts matig beloond. Doordat die clubs werkelijk maximaal presteren kunnen ze zich handhaven in de Primera, maar veel meer geld zullen nooit krijgen terwijl een club als Real als het even niet loopt er nog 300 miljoen tegenaan gooit. Buitengewoon jammer dat deze verschillen zo enorm zijn geworden de laatste 10-15 jaar.

25 maart 2010 om 22:24

Uitstekend beleid? Ter indicatie, Jiménez is de achtste coach die dit seizoen aan de deur werd gezet in de PD, en dat is niet eens abnormale kost.
Tuurlijk is er een groot begrotingsverschil, maar daar ligt het niet alleen aan. Een langetermijnvisie uitwerken is een zeldzaamheid in Spanje, en zo kan een club structureel onmogelijk doorgroeien.

26 maart 2010 om 00:20

Ik heb het over het financiële en spelersbeleid bij bijvoorbeeld Deportivo, Mallorca en Bilbao. Dat het verder vaak heel rommelig is is inherent aan Spanje.

Verder moet de Spaanse cultuur inderdaad veranderen, maar ik ben nogal sceptisch of dat daadwerkelijk zal gebeuren.

Je hebt wel gelijk, ik kende een espanyol-fan in Barcelona die ik vroeg: "waarom ben je niet voor Barca?". Hij zei: "el Barca siempre gana". Oftwel Barcelona wint altijd. Hij vindt het strijdvoetbal van Espanyol veel leuker.

Originele insteek. Al heeft Chelsea laten zien dat het mogelijk is het spel van twente te ontregelen (CL vorig jaar). Dat vond ik een mooie wedstrijd al klaagde veel mensen over de lage amusementswaarde. Maar amusement verschilt natuurlijk van persoon tot persoon.
Persoonlijk kan ik genieten van teams die op hoog niveau storen en verdedigen. (en dan heb ik het niet over, met alle repect, valladolid o.i.d.).

Leuke insteek maar niet helemaal met je eens.

25 maart 2010 om 12:28

Twente? :D

Het kwaliteitsverschil tussen de commerciele bedrijven FC Barcelona en Real Madrid en de familieclubs uit de primera is ontzettend groot en zal alleen maar groter worden. Wie op vakantie gaat naar Barcelona en Madrid, komt al gauw in het nest van commerciele waanzin die de twee clubs de steden bieden. Gevolg is dat de recettes en dus marketing gigantisch hoge omzetten draaien en de rest van de clubs een beetje teren op de tv gelden, zoals mijn club Espanyol.
Ik denk trouwens dat Atletico op geen enkele manier (met hen gigantische kooplust iedere zomer) het nog lukt om aansluiting te vinden bij de top twee, aangezien die door slim commercieel beleid gigantische marktaandelen hebben.

25 maart 2010 om 12:14

Atlético heeft een belachelijk beleid met twee debielen aan het roer, dus dat komt voorlopig niet goed nee.

Ik denk precies zo, maar als ik zeg dat het spel van Barca soms slaapverwekkend is omdat het wedstrijdbeeld bijna altijd hetzelfde is, word ik uitgelachen.
Verder kan ik er ook echt niet tegen dat Real zoveel geld krijgt van de tv rechten, dat ze zo met geld omgaan en het ook nog terug verdienen, omdat sommige mensen nog steeds de illusie hebben dat het nog zo'n mooie club is als vroeger.

Ik had dit artikel iets anders verwacht toen je vertelde dat je ermee bezig was. Ik dacht dat er een artikel zou komen over de ''ophemeling'' van Barca. Maar wat ik niet snap is dat na zo'n titel Real bijna niet genoemd wordt, maar dat kan natuurlijk komen door het aantal woorden.

Verder is het een goed stuk dat helemaal klopt. Ben het met je eens over de televisierechten. Natuurlijk worden Real en Barca het meest gekeken dus verdienen ze meer. Maar dit gaat ten koste van de spanning en ook wel vermakelijkheid. Nu weet ik gewoon elk seizoen weer dat het tussen Real en Barca zal gaan en dit seizoen is dat nog erger. Twee seizoenen geleden kon Villarreal nog boven Barcelona eindigen. En Valencia won begin deze decennia nog de titel. En het geweldige Depor dat we kende is ook niks meer van over. Nee de competitie wordt steeds zwakker. Valencia zou ze kunnen bijhouden met dat middenveld en aanval maar hun verdediging zal echt versterkt moeten worden en dat kan nooit met hun financiële situatie waardoor ze waarschijnlijk de twee beste spelers kwijt gaan raken.

Als fan van Madrid hoop ik altijd op ene overwinning zonder echt zorgen te maken. Maar wat een gevoel had ik na de zwaar bevochte zegen tegen Sevilla. Daar wil ik meer wedstrijden van hebben. En er zal inderdaad wat moeten gebeuren want er ontstaat nu een te groot kloof tussen de top en de subtop.

25 maart 2010 om 14:22

Even stemmen he.

25 maart 2010 om 15:23

Mjah, tijdens het schrijven realiseerde ik me dat het een stuk zinniger was om er ook op in te gaan hoe zoiets rechtgetrokken kan worden. En uiteindelijk gaat een groot deel alsnog over dat Barcelona saai is om te kijken, haha.

Maar goed het verhaal over geld geldt (lol) natuurlijk ook voor Real Madrid, maar die hebben een groot deel van de tijd geen geoliede machine gehad waardoor het nog een stuk lastiger voor ze was. Wat je nu ook ziet is dat Real Madrid meer wedstrijden heel overtuigend wint, alleen is dat nog niet zo vaak voorgekomen de afgelopen twee jaar waardoor dat nog wel interessant is om te zien.

'en dus ligt de bal nu bij de Spaanse bond. Spaanse televisierechten worden namelijk per club verkocht, wat betekent dat Barcelona en Real Madrid er miljarden aan verdienen, terwijl Xérez er nog net de coach van kan betalen."

Feiten moeten wel kloppen. Real en Barca verdienen geen miljarden door middel van tv rechten maar tientallen miljoenen. Dat is wel een groot verschil hoor.. Denk dat het natuurlijk ook niet geheel onterecht is dat Barca en Real zoveel geld krijgen. Zonder deze 2 clubs kijkt er geen hond naar de Spaanse competitie waarin de clubs niet de charme hebben zoals die in Engeland. Halen ze daar Liverpool en Man Utd weg dan kijken er nog steeds heel veel mensen. Denk echter wel dat het veel beter voor de Spaanse competitie zou zijn als andere clubs ook meer geld krijgen om zo beter te kunnen concurreren met de top. Het is alleen nogal begrijpelijk dat Barca en Real daar fel op tegen zullen zijn en dan zijn wel dé 2 smaakmakers van de competitie die een goed argument hebben om een andere verdeling tegen te gaan.

25 maart 2010 om 17:49

Tientallen? Maak daar maar honderden van. Sowieso heeft Real Madrid een contract voor zeven seizoenen waar ze 1,1 miljard aan verdienen - alleen voor de competitie. Dat jij dan valt over het woord 'miljarden' vind ik een beetje mierenneuken.

En dat veel mensen (lang niet iedereen hoor) blijkbaar alleen Barcelona en Real Madrid interessant vinden kan juíst tegengegaan worden door de TV opbrengsten wat gelijkmatiger (niet gelijkmatig!!) te verdelen. Dat is mijn punt nu juist.

25 maart 2010 om 21:37

Dat houdt dus in dat Real per jaar een bedrag van ongeveer 150 miljoen per seizoen krijgt voor Tv-rechten. Wanneer jij het hebt over miljarden zijn er al snel genoeg mensen die aannemen dat het over meerdere miljarden per jaar gaat. Dat vind ik geen mierenneuken, dat vind ik gewoon gigantisch overdrijven.

Ik vind je column op zich redelijk goed, al heb ik wel wat kanttekeningen.
Ten eerste de manier waarop je over Atletico praat. Het is een team met ijzersterke spelers, dat is het nagenoeg altijd geweest maar dankzij een walgelijk slecht bestuur, hebben jullie zelden prijzen weten te winnen. Dat heeft verdomd weinig met tv-geld of welke vorm van 'oneerlijke' financiën te maken. Dat is gewoon slecht beleid.
Daarbij, dat jullie de wedstrijd tegen Barça wisten te winnen was vooral te danken aan het feit dat we nog maar 2 pure verdedigers over hadden en een aanvaller die zelden speelt, als back opgesteld werd. Zo erg was het met Barça gesteld. Maar, jullie hebben inderdaad een uitstekende wedstrijd gespeeld.
Je vergist je daarentegen als je simpelweg denkt het middenveld van Barça af te willen sluiten om op hen op deze manier aan te kunnen pakken. Guardiola is slim geweest en heeft Zlatan gekocht om juist in dat soort gevallen de lange bal te kunnen hanteren. Dat gaat nog steeds niet optimaal, maar wel stukke beter dan in het begin van het jaar. Guardiola was slim genoeg om te leren van de fouten van Rijkaard, die zoveel mogelijk hetzelfde systeem probeerde te hanteren, waardoor het voor de tegenstanders steeds makkelijker werd om zich tegen Barça te kunnen weren.

Vervolgens wat betreft het verdelen van het geld. Ik deel de mening van meerdere mensen hier, die regelmatig de PD volgen en vind duss ook dat het niet erg is om het geld een beetje te verdelen. Maar let wel, een beetje! Want ik vind het onzin om te stellen dat clubs zo afhankelijk zijn van dit geld. Alles heeft te maken met beleid en Barça voert zijn beleid op een uitstekende manier.
Toen Laporta net begon zag ik amper nog een toerist in een shirt van Barça lopen. Ik zag nagenoeg nergens reclame van Barça op straat, terwijl je dat nu juist redelijk vaak ziet. Hoe komt dat? Door een goed beleid! En dat na bijzonder veel jaren van wanbeleid onder Nuñez en Gaspart.
Om vervolgens niet teveel te willen leunen op het beleid van Barça wil ik clubs als Girona en Terrassa aangeven. Vanaf het moment dat Terrassa wist op te klimmen naar de Seguna A, ging het met geld gooien als een stel idioten en was er van een constructief beleid geen sprake meer. Gevolg? 5 jaar later staan ze op het punt om te degraderen naar de Tercera. Daar tegenover staat een club als Girona dat zich met een combinatie van goed beleid en de juiste scouting zichzelf heeft weten op te klimmen naar de Segunda A en daar nu al relatief veilig staat.
Er wordt gesteld dat er in Engeland veel eerlijker wordt omgegaan met geld, maar als ik dan zie hoe er clubs zijn die alsnog ten onder gaan, dan ziet het er voor mij wederom uit alsof het allemaal met het beleid te maken heeft.

Ten slotte wil ik nog even aangeven dat de top in veel landen al decennialang bestaat uit dezelfde clubs. Zo nu en dan is er een uitschieter dankzij een gulle gever of omkoperij (parma, Lens, Chelsea, Juve), maar zolang er niet geen constructief beleid is (zoals nu bij FC Twente wél het geval is) maakt het geen donder uit of kleine clubs veel of weinig geld binnen krijgen. Het belangrijkste voor hen is het bedenken van een goed plan. Steun vinden in de regio om vervolgens met geduld uit te bouwen. Daar hoef je geen economisch meesterbrein voor te hebben, simpelweg geduld.

25 maart 2010 om 17:34

Tuurlijk is het van belang om een goed beleid te voeren, maar de schrijver heeft wel degelijk een punt over de tv-rechten. Voor clubs als Barcelona en Real Madrid, die al decennia lang mee doen met de wereldtop is het investeren in commerciële doeleinden veel lucratiever dan pakweg Tenerife. Wat Laporta heeft gedaan voor Barcelona had niet gekund als het niet Barcelona betrof.

Je onderschat hier werkelijk waar hoe groot verschil de tv-inkomsten uitmaken. In Engeland is het een gedeeld systeem, waarbij elke club een vast bedrag per jaar krijgt + een variabel bedrag afhankelijk van de ranglijst aan het einde van het seizoen. Uiteraard, hoe hoger je eindigt hoe meer geld je krijgt. Hierdoor krijgen clubs als Hull City al meer dan 30 miljoen aan tv-rechten per jaar. Let wel, elke cent die je meer krijgt nadat je de kosten hebt betaald, kan je vrij uitgeven. Clubs in de PD zouden dan al gauw 15-20 miljoen meer kunnen uitgeven aan goede spelers, investeren in commercie, stadions etc.

26 maart 2010 om 13:13

Heb jij enig idee hoe het eruit zag voor Barça voordat Laporta aan kwam zetten? In tegenstelling tot reial kan Barça niet zomaar een lening afsluiten. Dankzij Nuñez en Gaspart die vele miljoenen uit Barça weg hadden weten te sluizen stond Barça gi-gan-tisch in de schulden en die moest Laporta oplossen. Juist door een uitstekend plan van aanpak waren er twee banken bereidt om tóch geld uit te lenen, verbaasd als ze waren over zo'n goed plan. Natuurlijk heeft Barça daarna wel een groter draagvlak dan Tenerife, maar als je gewoon een beetje nadenkt begrijp je dat je het in perspectief moet zien. Zonder dat plan was Barça naar alle waarschijnlijkheid geen schim van wat het vandaag is, maar als hij de president van Tenerife zou zijn, dan zou het inderdaad allemaal wat langer duren.
Daarbij, teruggekoppeld aan beleid, scheelt het ook dat Barça al sinds begin jaren '90 zoveel aandacht besteed aan de jeugd die op de beste manier wordt opgeleid. Scheelt ons wederom honderden miljoenen.
Kortom: geduld is een schone zaak. Zeker voor kleine clubs die (nog) geen groot draagvlak hebben.

25 maart 2010 om 17:57

Atlético Madrid heeft in een poging om zich bij die top te scharen juist enorm veel schulden gemaakt, schulden waar de club nu enorm veel last van heeft/gaat krijgen. Dat Atlético een slecht beleid voert ben ik het 100 procent mee eens, daar heb ik nota bene nog een keer wat over geschreven volgens mij. Denk dus absoluut niet dat ik de faalheid van Atlético toe schrijf aan de verdeling van de TV rechten, dat is namelijk absoluut onjuist.

Het probleem van een constante toename van geld voor clubs die het daarvoor niet hadden zou ervoor kunnen zorgen dat die het over de balk gaan gooien waardoor het alleen maar slechter gaat. Ik denk alleen dat de bestuurders van de subtop heel capabel zijn. Clubs als Mallorca, Bilbao en Deportivo voeren een uitstekend beleid, waarbij spelers goedkoop gehaald worden en vervolgens duur doorverkocht. Voor de rest sluit ik me bij Persiangooner aan. Clubs hebben nu gewoon geen geld om te investeren, dat moet allemaal rechtstreeks naar het team.

Veel clubs voeren al een goed beleid, maar het verschil in inkomsten is gewoon zo belachelijk groot dat het praktisch onmogelijk is. En ik pleit ook niet voor elk jaar weer een andere club bovenaan, maar dat het gat tussen de top en alles daaronder gewoon te groot is is in mijn ogen wel een probleem.

26 maart 2010 om 13:25

Dan vind ik het alsnog niet kloppen om te zeggen dat het gat te groot is.
Niet in algemene zin, tenminste. Barça is de laatste 2 decennia simpelweg de beste club omdat het, voornamelijk dankzij Cruijff, een uitstekend beleid voert en de club de juiste filosofie heeft. Niet omdat het met geld kan strooien.
Ik ontken niet dat een Rivaldo of Ronaldinho een aardige duit gekost hebben en belangrijk zijn geweest voor de club. Maar om hem optimaal te laten functioneren had je een Guardiola en een Xavi nodig, die overduidelijk van de Barça-school komen.
Dit om aan te tonen dat geld bij lange na niet alles is, want juist in de tijd dat Barça wel met geld ging smijten, ging het mis (de laatste jaren van Nuñez/v, Gaal + Gaspart).
En de top van spanje is nu eenmaal sinds de dood van Franco altijd van dien aard geweest dat de titel vooraf een strijd gaat worden tussen Barça en reial. Dat er daarna nog clubs zijn als Valencia e.d. die een titel winnen of simpelweg meestrijden komt vaak zat voor, maar deze haken altijd af omdat presidenten te hongerig worden, of beter gezegd, al hun geduld verliezen. Of simpelweg te dom zijn en. De situatie van Benitez bij Valencia kun je als voorbeeld gebruiken.
Of wat te denken van het grof inkopen van clubs als Betis, Atletico, Celta, etc op het moment dat ze één of twee redelijk tot goede jaren hebben?

Er zijn inderdaad clubs die een goed beleid voeren, zoals Athletic Bilbao. Maar het leeuwendeel blijft met 5-jaarplannen komen waarvan zowel publiek als president verwachten dat deze in 2 jaar uitgevoerd kunnen worden.
Wat dat betreft kunnen heel veel clubs een voorbeeld nemen aan Sevilla. Althans, tot het afgelopen weekend dan...

goede text. Je hebt zeker een punt, ondanks dat ik de spaanse subtop ook erg sterk vind met Villareal, Valencia, Atletico en Sevilla is het toch nooit echt spannend. Waar in Engeland nog een top 4 is, is er in spanje maar een top 2. In Engeland lijkt Liverpool nu ook een beetje eruit te vallen en dringen Tottenham, Man. city, Everton en Villa toch erg veel aan, meer dan in spanje. Met die televisierechten heb je helemaal gelijk. In Engeland wordt dit veel beter gedaan. Mensen die de PD het best vinden, komen ook vaak met het argument dat de kleinere clubs ook proberen te voetballen. Als dit echt zo is, zouden kleinere wedstrijden ook leuk zijn en dus ook kijkers moeten krijgen. Natuurlijk worden Barca en Real het meest gekeken, maar misschien komt dit ook omdat die veel meer worden uitgezonden en omdat zij veel verdienen met de tv-rechten

Jij bekijkt het nog vanuit positief oogpunt, namelijk dat Barcelona en Real boven de rest uitsteekt. Ik zou eerder zeggen dat het niveau van de rest gewoon ontzettend laag is.

De Spaanse mentaliteit is niet mee geëvolueerd met het voetbal de laatste decennia. Het zwaartepunt ligt nog steeds bij de aanval en bij techniek, terwijl organisatie, positiespel en fysiek vermogen belangrijker zijn dan ooit. Voor Barcelona en Real zijn de meeste wedstrijden trainingspotjes, omdat ze technisch superieur zijn en geen enkele tegenstander die superioriteit kan compenseren met fysieke kwaliteiten of met een collectief sterk verdedigend blok.

De collectieve verkoop van Tv-rechten moet er sowieso zo snel mogelijk komen, wil de PD binnen 10 jaar niet nog meer van hun pluimen hebben verloren.

26 maart 2010 om 00:20

Spanje heeft zat problemen die opgelost moeten worden, maar TV rechten lijkt me een aardig begin.

Alweer een goed stukje! Vind ik ook dat hij gelijk heeft hoor.

Ik vind het een vreemd artikel. Eerst schrijf je in de inleiding dat het geen artikel zal zijn om Barca op te hemelen en vervolgens zie ik 10 paragrafen over hoe goed barcelona is. Je zit wel degelijk op te hemelen. Daarnaast zeg je dat het gat tussen Barca en de rest zo ongelofelijk groot is dat het niet meer leuk is. Je zegt zelfs dat barca verloren heeft van atletico, wat ook zo is, en Barca was duidelijk de onderliggende partij. Bovendien staat Barca niet eens eerste.

Kortom een hoop ge ouwehoer. Ik denk dat je dit stukje hebt geschreven met de intensie om maar eens een clubexpert stuk te schrijven. Niet om een bepaalt onderwerp naar voren te halen.

26 maart 2010 om 15:41

Dan mag jij, behalve de tweede paragraaf wellicht, eens even citeren waar ik Barcelona nou echt ophemel. Volgens mij doe ik dat nauwelijks.

Ja, maar Atlético heeft toch nog betrekkelijk goed spelersmateriaal waarvoor ze zich diep in de schulden heeft gestoken. Die problemen krijgt Atlético nog wel. En 1 zwaluw maakt nog geen zomer.

En daarnaast staat Real Madrid eerste, en volgens mij valt dat nog steeds onder Spaanse top. Lezen is ook wel eens handig.

Ik geef je gelijk maar het is zo bijna in elke land.

Italie - Internazionale
Engeland - Manchester en Chelsea
Spanje - Barca - Real
Turkije - Besiktas, Fenerbahce en GS hoewel de laatste 2 jaar wonderen gebeuren dit jaar Bursa bijv.
Frankrijk - Lyon, Marseille en Bordeaux

Oke, ik hoor hier veel mensen het hebben over de invloed van de financien.
oke die invloed bestaat wel degelijk, maar..

Ajax had in 95 en 96 bij lange na niet de hoogste begroting van Europa hoor..
Psv en Az waren qua begroting wat is het 4 jaar geleden echt niet net zo hoog als de clubs waar ze tegen speelden in de halve finales van respectievelijk de CL en de Uefa cup.
Heracles heb de op Twee na Laagste begroting van de Eredivisie, maar staan wel zesde!!

Spelers zelf opleiden en goed scouten,, dat zijn de manieren om tot succes te komen!
En daarbij Goed management en een goede trainer/manager!
En tuurlijk af en toe een aankoop is leuk en goed, maar kijk naar barca.. dat zijn veelal zelf opgeleide spelers, kijk naar ajax, speelt ook regelmatig met 6 a 8 zelfopgeleide spelers.

Oke, ik hoor hier veel mensen het hebben over de invloed van de financien.
oke die invloed bestaat wel degelijk, maar..

Ajax had in 95 en 96 bij lange na niet de hoogste begroting van Europa hoor..
Psv en Az waren qua begroting wat is het 4 jaar geleden echt niet net zo hoog als de clubs waar ze tegen speelden in de halve finales van respectievelijk de CL en de Uefa cup.
Heracles heb de op Twee na Laagste begroting van de Eredivisie, maar staan wel zesde!!

Spelers zelf opleiden en goed scouten,, dat zijn de manieren om tot succes te komen!
En daarbij Goed management en een goede trainer/manager!
En tuurlijk af en toe een aankoop is leuk en goed, maar kijk naar barca.. dat zijn veelal zelf opgeleide spelers, kijk naar ajax, speelt ook regelmatig met 6 a 8 zelfopgeleide spelers.

barcelona heeft op dit moment nu eenmaal een ontzettend goed team. Dat de competitie saai is ligt aan het beleid van andere clubs. Het lijkt wel of jij wil zeggen 'barcelona, willen jullie ajb niet zo goed zijn, dat is niet leuk.'

ik denk dat barca op dit moment gewoon iedereen te kijk zet, dat heeft nix met de bond te maken. Als je Getafe 200 miljoen geeft zijn ze niet ineens net zo goed als barca ofzo.. Die zijn gewoon van een andere planeet nu.


ik vind het niet echt een sterk verhaal..

26 maart 2010 om 15:43

Uiteraard heeft Barcelona een superlichting, maar dat doet niks af aan het feit dat ze ook meer dan tien keer zoveel inkomsten hebben dan de rest (ex Real Madrid).

En verder interpreteer jij dingen nu weer helemaal op je eigen manier ipv gewoon lezen met welke conclusie ik kom...

Leuk stuk, je schrijfstijl is mooi en je punten kloppen. Ik wil je graag 4.5 ster geven, maar dat kan niet. Omdat jij jezelf, in tegenstelling tot andere clubexperts geen 5 punten geeft, krijg je er 5 van mij

Heel leuk stuk, en leuk om te lezen.
Ik ben het helemaal met je eens, de laatste jaren zijn het alleen Real Madrid en FC Barcelona die zorgen voor kijk-plezier in Spanje. Het is als maar, wat gaat Real doen? Heeft Barcelona alweer gewonnen? en ga zo maar door. Het voetbal daar draait alleen maar om Real en Barca, al vanaf het begin van het seizoen weet je dat het zal gaan tussen de twee grootmachten. Daarom vind ik ook dat de Engelse competitie een stuk hoger ligt dan de Spaanse. Er moeten clubs komen die de strijd aandurven, die er in geloven en die er 101% voor gaan. Clubs als Valencia, Atletico Madrid en Sevilla kunnen dit, alleen dan moet je het nog wel doen.

26 maart 2010 om 19:39

Clubs als Valencia e.d. kunnen dat simpelweg niet. Waarom niet? Omdat deze clubs geen goede 'bank' hebben.
Ze hebben geen materiaal dat blessures op kan vangen of om simpelweg te rouleren. Bij Barça is Xavi uitgevallen en dat hebben de andere spelers uitstekend opgepakt. Zlatan kon niet spelen? Geen probleem, heb je alsnog een voorhoeden van Henry, Messi, Pedro en Bojan.
Dát is het verschil tussen de top en de subtop.
Valencia heeft 13 hele goede spelers, maar die kunnen geen 43 wedstrijden (om maar een getal te noemen) wedstrijden per jaar op 100% spelen.

Ik ben het niet helemaal met je eens. Sommige ploegen gaan inderdaad super verdedigend spelen, maar ik vind het er niet saaier van worden.
Verder wel een leuk stuk.
4 Sterren krijg je van mij.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren