Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

De Europese verrassing waar Nederlanders de dienst uitmaken

Laatste update:

Zeg je Bologna, dan is de link met Nederland snel gelegd. Waar Jerdy Schouten recentelijk de pannen van het dak speelde bij de nummer vijf van de Serie A, maken tegenwoordig Joshua Zirkzee en Sam Beukema er de dienst uit. Een verhaal over hoe een doorgewinterde technisch directeur er met een afwijkende werkwijze in slaagt om tot grote successen te komen.

Door Mart Oude Nijeweeme

Bologna is van oudsher een club van formaat. Een club die zeven keer landskampioen wist te worden van Italië, maar ook een club is met een politiek randje. Zes van de zeven titels werden behaald in de regeerperiode van Benito Mussolini: de man die begin vorige eeuw aan de macht kwam en van Italië een fascistische staat maakte. Met Stadio Renato Dall'Ara als tastbare brug naar het bijzondere verleden vaart Bologna zijn geheel eigen koers.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer video's

Van een landstitel kunnen ze in het noorden van Italië tegenwoordig alleen nog maar dromen. In 1998 werd met de Intertoto Cup voor het laatst een tastbare prijs gewonnen. Eindigen op een plek die aan het einde van het seizoen recht geeft op deelname aan Europees voetbal zou al een prestatie van formaat zijn. Dat lukte ruim twintig jaar geleden voor het laatst.

Kijkend naar het huidige succes lijkt de grootste eer toegeschreven te kunnen worden aan Giovanni Sartori. De 66-jarige technisch directeur stond begin jaren negentig aan de basis van de wonderbaarlijke opmars van Chievo Verona, dat onder zijn leiding opklom van de Serie C naar de Serie A. Ook bij Atalanta liet hij zien de kneepjes van het vak te beheersen.

"Hij is misschien wel de beste technisch directeur van Italië", vertelt Wesley Victor Mak, kenner van het Italiaanse voetbal. "Het trucje dat hij bij Chievo en Atalanta heeft uitgehaald, probeert hij bij Bologna te kopiëren. Wat dat trucje is? Hij werkt met eigen scouts en is slim in het vinden van goedkope talenten. Spelers worden uit alle hoeken en gaten vandaan gehaald. Dat maakt Bologna een hele interessante club."

Afgelopen zondag nog werd de handtekening van Sartori duidelijk zichtbaar, toen op bezoek bij Salernitana slechts één Italiaan aan de aftrap verscheen. Verder bestaat het elftal uit Nederlanders, een Oostenrijker, een Pool, Zwitsers, een Schot, een Belg en een Kroaat. "In Italië is veel kritiek dat er te weinig Italianen in de top spelen. Bologna helpt daar zeker niet aan mee", aldus Mak.

"Het is niet voor niks dat de Nederlanders het zo goed doen. Ook de doorstroom van jeugdspelers blijft wat achter. Zodra de voorbereiding voorbij is, krijgen de meeste Italianen geen kans meer. Riccardo Orsolini is de enige Italiaan die het goed doet. Hij kan een goal maken en wordt steeds stabieler. Eerder was het veel blaffen en weinig bijten. Tegenwoordig is hij een stabiele factor."

Hand op de knip
Ondanks de aanwezigheid van de steenrijke eigenaar Joey Saputo, die een geschat vermogen heeft van honderden miljoenen, weigert Bologna grote bedragen te betalen. De duurste speler uit de clubgeschiedenis is Orsolini (15 miljoen). Ook in de top zes: Jesper Karlsson (11 miljoen) en Beukema (9 miljoen). Het contrast tussen die twee kan bijna niet groter.

Waar de Zweed nog zoekende is naar de juiste vorm, is bij Beukema nooit sprake geweest van aanpassingsproblemen. De verdediger heeft zich in korte tijd ontpopt tot absolute leider in de defensie en mag zich qua balveroveringen (57 in de verdedigende derde) meten met de allergrootsten. De van AZ overgenomen mandekker miste dit seizoen nog geen minuut in de dertien wedstrijden die hij speelde in de Serie A.

"Beukema zorgt voor stabiliteit", aldus Mak. "Zijn cijfers laten zien dat hij nauw betrokken wordt bij het aanvalsspel (vijfde op de lijst met meest geslaagde passes, red.). Hij is er hoofdzakelijk voor verantwoordelijk dat de tegenstander niet gevaarlijk in de zestien komt. Beukema is de belichaming van de defensieve kracht van Bologna."

Ook Zirkzee beleeft een indrukwekkend seizoen. Met zeven goals en twee assists was hij al direct betrokken bij negen goals. Daarmee overlegt de geboren Schiedammer betere cijfers dan Romelu Lukaku, Victor Osimhen, Dusan Vlahovic en Khvicha Kvaratskhelia. "Zirkzee is een van de weinige spelers die makkelijk een goal maakt. Waar Beukema defensief de grote man is, maakt Zirkzee in aanvallend opzicht indruk", aldus Mak.

Joshua Zirkzee is de man in vorm bij Bologna.

De cijfers liegen er niet om. Bologna beschikt na Internazionale en Juventus over de minst gepasseerde defensie van de Serie A, verloor slechts één keer in eigen huis en is van plan een serieuze gooi te doen naar de Europese tickets.

Wordt er dan helemaal niet meer over Schouten gesproken? Het antwoord is nauwelijks. "Hij heeft hele goede seizoenen gedraaid, maar in Italië ligt de nadruk vooral op spelers die goals maken en assists geven", aldus Mak. "In de media is nooit veel aandacht geweest voor Schouten. Dat heeft niet met hem te maken. Het is vooral sensatiejournalistiek. Marten de Roon overkomt hetzelfde."

De komende weken moet blijken waar Bologna daadwerkelijk toe in staat is, als met Roma, Internazionale (Coppa Italia) en Atalanta drie serieuze krachtmetingen op het programma staan. Het ultieme doel? Een eindklassering in de top vijf. De laatste keer dat dat gebeurde was ruim vijftig (!) jaar geleden. Het belooft een mooi seizoen te worden in Stadio Renato Dall'Ara.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Prachtige club, met een mooie visie en spelen leuk voetbal onder Motta. Echt een traditionele club in Italië net als bijvoorbeeld Parma. Zou het prachtig vinden wanneer ze een top-5 klassering behalen!

15 december 2023 om 09:07

Denk jij dat dat realistisch is met het huidige niveau van Inter, Juve, Milan, Roma, Napoli, Atalanta, Lazio en Fiorentina? Ze kunnen wellicht Lazio hebben, die hebben echt een slecht seizoen maar die andere 7 schat ik toch echt sterker in. Een achtste plaats lijkt mij het hoogst haalbare voor Bologna, wat opzich al en hele goede eindklassering is

15 december 2023 om 09:15

Dat lijkt me ook wel het geval. Fiorentina mogelijk ook nog, maar de rest heeft veel meer financiële middelen en dus een betere selectie.

Dit soort facistische clubs moet je als Nederlander toch helemaal niet willen. Lazio is daar ook 1 van als ik het goed heb.

15 december 2023 om 11:10

Nou. Als je Sam Beukema heet en ze willen je naar de Serie A halen, dan is de fascistische geschiedenis of de politieke voorkeur van bepaalde supportersgroepen waarschijnlijk niet je eerste afweging. Moet je wel heel principieel zijn. Dan kijk je eerder naar salaris, niveau, plan, kansen, of je vrouw en kind er lekker kan wonen. Denk dat hij daar groot gelijk in heeft en de resultaten spreken voor zich. En als straks facistenclub Lazio of Fiorentina voor hem belt, zal die dat uiteraard ook overwegen en terecht. Geef hem groot gelijk.

15 december 2023 om 13:05

Meestal hoor je wel een journalist kritiek leveren op Russische en Arabische clubs maar de restanten uit de Hitler-tijdperk daar horen we niks over. Er moet gewoon niet gemeten worden met 2 maten met dat hypocriete gedoe in de journalistiek.

15 december 2023 om 14:03

Zit wel 70 jaar tussen natuurlijk. Er is enorm veel kritiek en nog steeds veel te lezen over de Olympische spelen in Duitsland in 1936 en dat is weer relevanter geworden sinds het afgelopen WK. Eens dat je kan kijken naar een clubcultuur op dit moment voordat je verkast naar die werkgever.

15 december 2023 om 18:44

Voorheen meer dan nu, Roma’s curva sud meer dan Lazio’s curva nord Irriducibili. Bologna heeft enkel de toren van Mussolini als link, de tifosi is niet fascistisch. Samen met Livorno zelfs de meest linkse tifosi. Maar het tegenwoordig heel hip om mensen voor fascist uit te maken.
Het is op curva nord prima bij Lazio, in de tijd met Di Canio was dit anders. Ik spreek uit ervaring.

16 december 2023 om 00:12

Bologna is als stad progressief en de fans zijn juist meer links.

Nietszeggende club verder imo, maar horen er toch wel bij.

Was daar laatst, puur toevallig komend vanuit Gerona, grappig dat beide clubs het goed doen. Ik had los van mortadella en ragu nooit een associatie met Bolgona, maar wat een hartstikke leuke stad is dat, zwaar onderbelicht en wat mij betreft veel leuker dan Florence.

15 december 2023 om 11:03

Zeker een prachtige stad. Qua (bepaalde types) musea is Firenze wel relatief ongeëvenaard vind ik zelf. Maar wel veel te veel toeristen natuurlijk.

Kon je al terug op het Piazza di Porta in Bologna trouwens?

15 december 2023 om 11:17

inderdaad. wat hekken rond de toren maar gewoon open. reis begon in Bilbao, ook leuk, en eigenlijk allemaal leuke voetbal bestemmingen. helaas vielen de data steeds slecht om iets te zien.

15 december 2023 om 12:14

Wat vinden jullie van Livorno mannen

16 december 2023 om 00:14

Als stad niks en als club al helemaal niet.
Je kan er wel heel goed met de boot overal naar toe.

Fantastisch dat Beukema het zo goed doet daar en al als een grote meneer alles regelt achterin, echt knap van hem.
Zou Ronald meekijken of is Bologna te klein?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren