Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Bayern verrast de paus: 'Hij mag zelf weten hoe dit geld besteed wordt'

Laatste update:

Bayern München staat er financieel zeer, zeer sterk voor en daar heeft ook paus Franciscus kennis van genomen. Het hoofd van de Rooms-Katholieke kerk kreeg de selectie van der Rekordmeister woensdag op bezoek en werd verrast met een behoorlijk geschenk. Bayern doneert liefst een miljoen euro aan de paus, om een goed doel te steunen.

De ploeg van Josep Guardiola speelt een oefenwedstrijd tegen een nog onbekende tegenstander en Bayern verwacht hier behoorlijk wat aan te gaan verdienen. Een miljoen euro van de opbrengsten gaat naar de paus. "Paus Franciscus mag dan zelf bepalen hoe dit geld gebruikt zal worden, om mensen in nood (waar dan ook ter wereld) te helpen", zegt Bayern-directeur Karl-Heinz Rummenigge op de website van Bayern.

Paus Franciscus kreeg van de Bayern-selectie ook nog een bal met de handtekeningen van alle spelers en een ingelijst shirt met zijn naam op de achterkant bedrukt. De 'heilige vader' gaf Arjen Robben en co een compliment voor de wedstrijd van dinsdagavond tegen AS Roma, die met 1-7 werd gewonnen. "Bayern heeft heel goed gespeeld", vond de paus.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Mooie man, schitterend.
Bayern speelde ook fantastisch, zelfs beter dan barca in hun top jaren. Elke aanval, de looplijnen, combinaties waren perfect.

22 oktober 2014 om 11:08

Guardiola is beter geworden en, eerlijk is eerlijk, heeft bij Bayern ook gewoon de beschikking over nog betere spelers dan bij Barca in de gloriejaren.

22 oktober 2014 om 12:31

De spelers van Bayern zijn gevarieerder in hun aanvallen. Barca onder Pep kon voor geen meter counteren. Ik heb de laatste 3 wedstrijden van Bayern gezien en het viel me op dat ze veel agressiever druk naar voren zetten. Daarnaast ben ik toch zeer verrast over hoe goed Gotze is. Echt ongelofelijk hoe hij speelt.

22 oktober 2014 om 12:33

Commentator goed nagepraat 😁

22 oktober 2014 om 13:17

Goedzo, goed overgenomen van de commentator van gisteren.

22 oktober 2014 om 18:38

En jij van Keremovic. Alsof hij het niet gewoon met de commentator eens kan zijn. Die pubertjes van Barça/Real ook altijd. Ik weet nooit of ik jullie triest of grappig moet vinden.

22 oktober 2014 om 13:32

Vind het heel mooi om te zien hoe Guardiola ook team kan bouwen met spits, zonder de beste te wereld daar een beetje in alle vrijheid rond te laten rondlopen

Het Vaticaan heeft meer geld als Bayern dus dit miljoen zal "prima" besteed gaan worden.

22 oktober 2014 om 11:03

Het Vaticaan is 1 en al scam.
Ben er dit jaar geweest omdat mijn vriendin zo gelovig is. Voetje geaaid van een beeld..
Allemaal 1 grote poppenkast en met meer geld, goud en juwelen en kunst in kas dan iedere voetbal club bij elkaar!
Over de wereld gezien!!!

22 oktober 2014 om 11:06

Mijn idee , Bayern had beter dat miljoen kunnen spenderen aan de achterstandswijken want ook die zijn er in munchen genoeg.
Dikke kans dat dit miljoen het vaticaan nooit verlaat.

22 oktober 2014 om 11:09

of sigthorson kopen voor het 2e elftal.
Als het maar niet op de grote hoop gaat van het vaticaan want die berg is groter dan de himalaya

22 oktober 2014 om 11:31

Klopt, maar daar krijg je geen nieuws van, of in ieder geval niet zoveel als een miljoen aan de paus doneren. Maargoed, hopelijk komt het toch ergens terecht waar een minder bedeelde er wel iets aan heeft.

22 oktober 2014 om 15:12

True, religie heeft geen prijskaartje of attracties.

Geld doneren aan religie is nooit een goed idee. We zijn al bijna 2015 jaar verder en nog steeds is religie de reden van 90% van de conflicten op deze aardkloot. En nee, het Vaticaan is geen neutraal instituut in deze. Het is middeleeuws en compleet ontworteld van de samenleving. En zij mogen met een miljoen iets goed doen? Pfff..

22 oktober 2014 om 11:17

Bayern doneert geen geld aan een religie. Ze gaan geld doneren waarvan ze graag willen dat de paus het geld gaat besteden zodat het bij mensen komt die het nodig hebben.

En religie is niet reden van conflict. Religie wordt nog steeds gebruikt in het kader van macht, eer en geld. Op het moment dat er geen religie is gaan mensen een andere reden verzinnen om die macht, eer en geld te krijgen... Het komt mij wat makkelijk over om vooral religie de schuld te geven.

22 oktober 2014 om 11:25

Ik zeg toch net dat de Paus compleet ontworteld is van de samenleving? Hoe kan hij dan weten wat het gewone volk nodig heeft?

Je laatste alinea staat voor mij echt bol van de nonsens. Hoe kom je erbij dat er op het moment dat er geen religie is, men andere reden verzint om macht en eigen gewin te verkrijgen? Dat is compleet uit de lucht gegrepen en op geen enkele manier aantoonbaar.

Religie sluit individuen 'uit', plaatst mensen in hokjes en dat is nu niet echt een element die ik terug kan vinden in de definitie van een samenleving.... samen leven....

22 oktober 2014 om 11:35

(nu lijkt het alsof ik katholiek ben en fan ben van de paus.. maar goed)

Heb jij je serieus verdiept in de denkbeelden van de paus of roeptoeter je nu maar wat op basis van aannames? Ik ben heel benieuwd waaruit blijkt dat deze paus ontworteld is van de samenleving.

En hoe kom jij er bij dat religie de reden is van 90% van de conflicten? Volledig uit de lucht gegrepen en totaal niet aantoonbaar.

Mensen gebruiken religie om andere mensen uit te sluiten. Net zoals jij nu op dit moment jouw niet religieus zijn (is een aanname dat jij niet religieus bent) gebruikt om mensen die een religie volgen uit te sluiten.

22 oktober 2014 om 11:54

Sorry, met de Paus bedoelde ik eigenlijk het Vaticaan, zoals in mijn eerste comment. De denkbeelden van Paus Franciscus doen er weinig aan toe namelijk. Hij is de PR, het plaatje naar de buitenwereld toe. De aantoonbare corruptie (google it) en het feit dat het Vaticaan financieel zo transparant is als de Chinese muur in haar beste dagen en de heersende hiërarchie maken het alleen al losgekoppeld.

Dat religie misbruikt wordt ben ik het uiteraard met je eens, maar het fundament is toch echt het plaatsen van hokjes in de samenleving. Er wordt nergens, maar dan ook nergens in de Bijbel en de Koran, ruimte gelaten voor andersdenkenden (atheist like me). En ja, ik ken beide boeken goed genoeg om hier mijn 'aannames' op te baseren.

22 oktober 2014 om 11:56

Religie sluit geen mensen uit. Mensen sluiten mensen uit. Kijk maar naar fans van voetbalclubs, aangezien we hier op een voetbalsite zitten een aardige vergelijking. Iemand die niet in jouw groep zit, is gevaarlijker en is van minder nut voor jou als individu. Sociale psychologie. Religie is een manier om de wereld proberen te verklaren, net zoals ik in Darwin geloof om de wereld te begrijpen. Daarbij plaatst ons brein mensen in hokjes om het overzichtelijk te houden en individuen te herkennen. Wat je zegt is feitelijk dus onjuist.

Je hebt wel gelijk dat sommige religies een gewelddadig karakter hebben, dit komt omdat ze een missionair karakter hebben. Missionaire religies zoals het christendom en de islam willen mensen bekeren en vroeger deed je dat mede door verovering en angst zaaien. Dit zit in die religies geworteld.

Bayern doet dit natuurlijk heel erg slim, als je toch al een goed doel wilt steunen voor een miljoen, kan je dat beter zo doen en nog een goodwill bij de aanhang van de grootste religie ter wereld kweken. Dat miljoen is nu al terugverdiend.

22 oktober 2014 om 12:32

Ik zeg nergens dat religies een gewelddadig karakter hebben? Voor de rest wel een goede reactie van je. Ik heb ook psychologie gehad en ik ken de behoefte van de mens om zich te verbinden aan een bepaalde groep. Maar in de sociale psychologie wordt daar niet direct een ander in buitengesloten. Daarbij is religie toch wel een stap verder dan het groepsgevoel en verbondenheid. Sociale wetenschap heeft enkele jaren terug aangetoond dat er bij een gelovig individu minder sprake is van openheid en meer behoefte is aan constante bevestiging van zijn of haar denkbeelden.

En Bayern doet dit inderdaad 'slim'. Ze moeten ook wel nadat ze de Romeinen ingemaakt hebben als Asterix en Obelix in hun beste dagen

22 oktober 2014 om 12:46

@frexclusief;

ik kan mij voorstellen dat je dit beeld hebt van het vaticaan.

Wat ik weet van deze paus is dat het een jezuïet is. Deze man heeft in het verleden laten zien wars te zijn van uiterlijk vertoon of pracht en praal. Hij vindt dat de kerk er vooral voor mensen moet zijn. Ik kan mij voorstellen dat als mensen geld willen geven aan de paus vragen om een goed doel uit te zoeken. Ik denk dat deze paus heel goed in staat is om projecten uit te zoeken waarbij het geld vooral bij de mensen terecht komt.

En er wordt in de bijbel wel degelijk ruimte gelaten voor anders denkende. Het moeilijke (en mooie in mijn ogen) aan heilige boeken is alleen dat het multi-interpretabel is. De bijbel spreekt over "hij die zonder zonde zijt werpe de eerste steen" (oftewel niet over andere mensen oordelen) en Jezus (degene waarvan Christenen zeggen dat ze volgen) was erg tolerant. De enige groep waarheen hij minder tolerant was de groep schriftgeleerden die belerend was naar andere mensen en vooral hel en verdoemenis preekten..

Maar goed. Als we nu een discussie hebben over geloof dan hebben we het over hoe ik het geloof interpreteer (en aannames doe) en niet zoals de rest van de groep gelovigen het ziet. Ik ben persoonlijk alleen allergisch voor mensen in hokjes plaatsen (gelovigen, net zoals niet gelovigen). Ik zou het jammer vinden dat andersdenkenden elkaar continu zitten te veroordelen in plaats van open voor elkaar staan en ook echt van elkaar kunnen leren.

22 oktober 2014 om 13:19

De geschiedenis en gedachten van de paus over de pracht en praal en de rol van de kerk is maar in zeer beperkte mate relevant. Zijn status als Jezuïet is dus niet zo interessant, eigenlijk.

De echte macht ligt niet bij de Paus. Je moet hem zien als een soort minister-president en eigenlijk nog minder dan dat, omdat de handelswijze van de kerk nog minder transparant is dan onze regering.

De vraag is zelfs of hij zelf degene is die mag besluiten waar dit geld heengaat.

22 oktober 2014 om 13:21

Dat over geweld had ik gehaald uit je vorige reactie over conflicten. Maar je hebt gelijk, dat had ik wat nauwkeuriger kunnen verwoorden.

De behoefte om zich te verbinden aan een bepaalde groep is correct. Om in die groep status te krijgen moet je laten zien dat je heel erg van die groep bent en niet van een ander, dus ga je die andere groep belachelijk maken bijvoorbeeld. En zo zijn er nog meer mechanismen die het voordelig maken om andere groepen te haten.

Vandaar de animositeit tussen voetbalsupporters bijvoorbeeld. Bij religie gaat het echter verder inderdaad. Dat onderzoek ken ik niet, maar kan ik mij goed indenken. Bij missionaire religies worden mensen duidelijk gebruikt om gedachtegoed over te brengen naar nieuwe zieltjes. Je zal niet snel een atheïstische missionaris zien, op Dawkins na misschien. Wat betreft kan ik je goed volgen dat religies verantwoordelijk zijn voor 90% van de conflicten. Alleen zie ik als atheïst religie als een mechanisme dat de mens heeft bedacht, waardoor ik ervan overtuigd ben dat het systeem dat verantwoordelijk is voor deze conflicten uiteindelijk menselijk is. Daarbij maken mensen gebruik van religie als een stok om de hond mee te slaan. En als laatste is lang niet elke religie verantwoordelijk geweest voor conflicten, dus dat doet mij besluiten dat het toch aan de mens ligt.

22 oktober 2014 om 12:32

@fcexclusief,

90% van de conflicten op deze aardkloot wordt veroorzaakt door religie?

Deze opmerking is echt nergens op gebasseerd. Je zou hoogstens kunnen zeggen dat veel conflicten worden veroorzaakt door groepen die religie gebruiken om hun extreme standpunten te verwezelijken.
Men misbrukt religie om macht te krijgen of om de macht in handen te houden.

Je redenering is totaal misplaatst.

22 oktober 2014 om 12:45

Of het nu de reden is, of het wordt misbruikt of gebruikt. Dat veranderd niks aan mijn idee wat de oorzaak is of hétgeen dat zeer nadrukkelijk de centrale rol op zich neemt in deze conflicten. Jouw interpretatie van die conflicten is blijkbaar anders dan die van mij, maar daarmee is mijn redenering nog niet misplaatst. Of ja, in jouw ogen misschien.

22 oktober 2014 om 13:04

Gelukkig hang ik geen enkele religie aan, maar er is wel degelijk een essentieel verschil in mijn interpretatie. Zoals jij het zegt is religie voor 90% de reden van de conflicten op aarde en dit is natuurlijk totale onzin. Dat zou namelijk betekenen dat religie zelf zou oproepen tot conflicten en dat is nu juist het tegenover gestelde ware intentie van regilie. Dat er mensen zijn die religie misbruiken, maakt de religie op zichzelf nog niet slecht. Dan zou bijvoorbeeld vrijheid van meningsuiting slecht zijn, omdat er aantal mensen onze "vrije" waarden en mormen misbruiken en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Gelukkig gaan de meeste onderwerpen op deze site niet over religie, maar over voetbal en laten we dat zo maar houden

22 oktober 2014 om 13:14

Heb jij al die conflicten stuk voor stuk onderzocht? Wat anders kwam je niet tot deze conclusie. De meest wrede oorlogen van de laatste eeuwen zijn gestart door mensen met de verkeerde ideeën en rottende ideologieën. De koude oorlog bijvoorbeeld had niks met religie te maken, het zelfde geld voor de Vietnam oorlog, 1e en 2e wereldoorlogen, en al die tientallen andere conflicten in de wereld die gevochten werden in voormalige koloniën. Nee, religie is niet de reden, mensen zijn soms van nature wreed en machtsdronken. Die zelfde mensen gebruiken alles en iedereen om hun zin te krijgen. Inclusief religie of ideologieën zoals het kapitalisme of communisme or whatever.

22 oktober 2014 om 13:36

@ damsco93,

Ik begrijp de je reactie niet helemaal want als je mijn reacties goed leest kom in namelijk tot precies de zelfde conclussie. Ik weerspreek namelijk ook dat religies de oorzaak zouden zijn.

22 oktober 2014 om 14:20

Ik reageer ook op die andere gozer niet op jou.

22 oktober 2014 om 12:39

Religie is een belangrijk onderdeel van onze samenleving. Oorlog ontstaat vaak tussen mensen met een verschillende denkwijze/cultuur en religie is daar een groot onderdeel van. Zonder religies zou de wereld er heel anders uit zien qua wetgeving en algemene normen en waarden. Bovendien ontstaan oorlogen niet perse direct om religieuze redenen muv van Israel en Palestina. Oorlogen worden gevoerd om bv je machtspositie te versterken, prestige en simpelweg als reactie op bedreigingen. Kortom, je slaat de plank totaal mis wat betreft religie en oorlogen. Ik moet wel zeggen dat ik het met je eens ben over hoe belachelijk veel geld de RKK heeft.

22 oktober 2014 om 13:08

Het geld gaat niet naar de religie, maar de paus mag beslissen aan welk doel hij het besteedt. Dat is al iets totaal anders.

Daarbij stel je dat religie de oorzaak is van 90% van alle conflicten. Los van je gebrek aan wetenschappelijke onderbouwing van deze stelling, zeg je er indirect mee dat er zonder religie 90% minder conflicten zouden zijn. Dat bestrijd ik.

Religie wordt gebruikt om mensen te mobiliseren in de strijd, maar is vaak niet de wortel van het conflict. Meestal gaat het gewoon om geld, land en macht en wordt de massa gemobiliseerd door oeroude religieconflicten om te zetten in haat. Zonder religie zou er net zo veel strijd zijn, alleen zou dan afkomst, huidskleur, of iets anders worden gebruikt om de massa in beweging te krijgen.

22 oktober 2014 om 13:14

Spijt me van het ontbreken van wetenschappelijke onderbouwing. Ik kon het helaas niet kwijt in mijn comment, zonder deze hele pagina te vullen. Jammer dat er bij jouw ook wat (wetenschappelijke) onderbouwing ontbreekt, want ik had bijna gedacht dat ik mijn standpunten ernstig moest herzien

Voor de rest 'argumenten' waarvan ik er hierboven ook tig van heb gelezen.

22 oktober 2014 om 13:30

Het verschil is dat ik (en anderen die reageren op jouw stelling) niet de intentie hebben om miljoenen mensen te stigmatiseren, iets wat jij wel doet.

Als je zo hard roeptoetert als jij doet, dan is enige onderbouwing wel verstandig. Anders lijkt het alsof je volledig vanuit je onderbuik een beetje populistisch loopt te doen. Dat zou natuurlijk zonde zijn van je mening.

22 oktober 2014 om 14:38

ik geef je 100% gelijk , ik vind het ook allemaal een grote poppenkast , naar alle waarschijnlijkheid is dit natuurlijk om een goed beeld naar buiten te brengen van de voorzitter omdat die vaatzit. bah. geef het dan inderdaad aan achterstandswijken of projecten.

22 oktober 2014 om 19:29

Dat slaat natuurlijk he-le-maal nergens op. Ik ben niet gelovig en kan me best vinden in je mening dat religies voor ellende hebben gezorgd op de wereld. Maar religie de reden voor conflict? Nee. Gewoon nee.

Eerste en Tweede Wereldoorlog? Koude Oorlog? Irak oorlog? Burgeroorlog in Syrie? Genocide in Rwanda? Apartheid? Ik denk dat je nog even de geschiedenisboeken in moet. Want alhoewel religie in elke oorlog een rol heeft gespeeld (de kerk die de kant van de nazi's koos om maar wat te noemen), kan je niet zeggen dat religie de reden of oorzaak was van deze conflicten.

Sterker nog, het is lastig om ook maar 1 conflict te noemen waar alleen religie de oorzaak was. Vaak gaat het toch om materiele zaken, zoals grond of geld, of om bredere sociale constructies zoals nationaliteit en culturele identiteit (waar religie een deel van is).

Het is populair om religies af te kraken in Nederland. Maar behalve dat het fundamenteel afkraken van een religie net zo kortzichtig is als het fundamenteel aanhangen ervan, ga jij wel heer ver met je vreemde opmerkingen.

Toch fascinerend hoor de reacties van mensen..

Nu ben ik persoonlijk geen katholiek maar ik vind het wel krom om een hele groep af te rekenen op de acties van één onderdeel van de groep. Omdat er pastoors zijn die seksueel misbruik hebben gedaan (en misbruik hebben gemaakt van hun machtspositie) wil niet zeggen dat daardoor elke katholiek pedoseksueel is. Net zoals elke moslim geen terrorist omdat de IS allemaal gestoorde dingen doet uit naam van het geloof.

Soms mis ik empathie bij mensen en dat mensen respect op kunnen brengen voor iets waarin ze zelf wellicht niet geloven. Verder geloof ik btw dat deze paus het geld goed besteed. Dit is een paus die corruptie binnen de kerk probeert aan te pakken, het kindermisbruik aan probeert te pakken en homoseksualiteit (en een tolerantere houding tegenover homoseksualiteit) op de agenda heeft gezet. Deze man lijkt wars van pracht en praal. Dus ik geloof dat deze paus zijn best doet dat het geld bij de mensen terecht komen die het nodig hebben.

22 oktober 2014 om 11:19

Ik respecteer je geloof.
Mijn mening is alleen dat het 1 grote scam is
Grote van het gebouw, Hoe klein je je voelt als mens..

Oorlogen ontstaat doordat mensen anders geloven, of om de olie.
En dit gebeurd al jaren)

WW3 here we come

22 oktober 2014 om 11:28

Zzschagen:

'ww3' Heeft bijzonder weinig met geloof te maken. Eerder cultuur, onderdrukking/verdeeldheid en het gebrek aan fatsoenlijke educatie. Geloof wordt enkel gebruikt om deze grote misdaden te kunnen rechtvaardigen..

En nee, ik ben niet gelovig.

22 oktober 2014 om 11:31

@zzschagen;

jij mag het één grote scam vinden. Jij mag je mening hebben. Mijn punt is dat je het niet met elkaar eens hoef te zijn en elkaar gewoon kan respecteren. Misschien ontstaan er dan ook minder oorlogen. Wanneer we meer andersdenkenden gingen respecteren.

22 oktober 2014 om 11:55

Er zijn genoeg organisaties die je kan steunen die minstens zoveel doen als de katholieke kerk. Maar dan zonder de extreme extravagantie en homofobie. Natuurlijk heeft niet iedereen middeleeuwse denkbeelden, maar die zijn er wel degelijk en die wil je niet sponsoren met dure wijn en gouden kettingen.

22 oktober 2014 om 14:52

nu ga jij er vanuit dat de paus dit geld gebruikt voor de katholieke kerk...

Ik denk dat de paus een goed doel uitzoekt waarbij het geld goed terecht komt. Nergens in het artikel staat dat het geld voor de katholieke kerk bestemd is. Nergens..

Kunnen ze mooi als schadevergoeding uitkeren aan al die kindertjes die slachtoffer zijn geworden van dat stelletje Katholieke pedo's.

22 oktober 2014 om 12:32

Hoeveel zou elk kind volgens jou dan moeten krijgen? Stelletje katholieke pedo's, schei uit man. Denk eens na over wat je zegt. Dat is een select groepje uit de gehele katholieke gemeenschap. Dat is hetzelfde als 'stelletje bombarderende tulband- en baarddragers'. Want alle tulband- en baarddragers zijn terrorist, net als dat alle katholieken pedo's zijn.

22 oktober 2014 om 13:09

Het is geen select groepje. Het is best grootschalig.

Degoutant gewoon. Als men geeft, dan doet men dit in stilte, anoniem, zonder media aandacht.

Ook kan dit niet, omdat de Kerk uitgesproken opinies heeft over ethische kwesties die niet gedragen worden door een groot deel van de mensen.

Door de Kerk te steunen, steun je impliciet ook die achterhaalde ethische dogma's.

Komt nog eens bij dat Bayern wellicht een hoop andersgelovigen en niet-gelovigen telt. Ook zij zullen dit niet zo leuk vinden.

Het zou hetzelfde zijn of een Ajax doneert aan een politieke partij. Dat kan ook niet.

Of stel je eens voor dat pakweg PSG zwaar zou doneren aan één of andere fundamentalistische moslimgroepering...

22 oktober 2014 om 11:29

Misschien zijn veel van de voetballers van Bayern ook katholiek en gelovig en kunnen ze met het geloof vereenzelvigen. Misschien hebben ze veel vertrouwen in de persoon die de paus is en denken ze dat hij het geld goed kan besteden. Wie ben jij om hierover te oordelen?

En wie ben jij om alle gelovigen (waar de kerk uit bestaat) te generaliseren tot een groep die geloofd in achterhaalde ethische dogma's? Niet elke gelovige geloofd hetzelfde. Ik vermoed dat het overgrote deel wat in de katholieke kerk zit niet zoveel problemen heeft met homoseksualiteit. Dat de (vaak verouderde) leiders nog wat achterlopen kan. Maar je bent ontzettend aanname's aan het doen en aan het generaliseren.

En waarom zou iemand niet iets mogen doneren aan iets waar jij niet achter staat? Het principe aan doneren is toch dat iemand geld weggeeft aan iets waar het zelf voor kiest dat het geld wil weggeven? Wat heb jij daar mee van te doen?

22 oktober 2014 om 11:41

Filip,

Dat doet er niet toe. De Kerk zelf, als instituut, heeft nu eenmaal die opinies. Dat het eigen leden telt die het er niet mee eens zijn, doet gewoon niet ter zake.

Net zoals het geloof van de spelers niet ter zake doet. Ribéry is trouwens een moslim. En Bayern telt honderdduizenden fans, het zou straf zijn dat het allemaal katholieken zijn.

Het gaat er ook niet om dat ze geld geven aan een club waar ik niet achter sta. Het gaat erom dat ze geld geven aan een vereniging die niet neutraal is, religieus is en aan politiek doet.

Voetbal moet je weghouden van politiek en religie. Als ik me niet vergis houden de overkoepelende organisaties Fifa en Uefa ook niet van het mengen van voetbal met politiek en/of religie.

22 oktober 2014 om 12:50

De kerk als instituut? Welke kerk hebben we het over? Aangezien er vele vele vele verschillende stromingen zijn. De katholieke kerk? En wat is de katholieke kerk. De leiders of de mensen die er onderdeel van maken?

En de absolute leider van de kerk (de paus) vindt dat we tolerant tegenover homo's moeten staan. Hij is ook degene die het op de agenda heeft gezet.

En kan je überhaupt geld geven aan een club die neutraal is? Wie is neutraal dan? Wat maakt iemand neutraal? Iedereen heeft perspectief en idealen waarna hij of zij handelt. Ook een goed doel. Dus dat zou betekenen dat voetballers niet mogen doneren?

22 oktober 2014 om 13:21

Filip,

Aangezien Bayern gedoneerd heeft aan het Vaticaan, mag het duidelijk zijn dat het hier over de Katholieke kerk gaat.

Oh, mooi dat deze paus vraagt om tolerant te zijn jegens homo's. Vraag eens of hij homo's wil trouwen. Hij zal gelijk minder tolerant zijn.

U beseft toch dat diezelfde paus volgens Nederlands én Europees recht strafbaar is. Immers vrouwen mogen nog steeds geen priester worden.

Het priesterschap wordt betaald door de overheid. En dat beroep is alleen toegankelijk voor mannen. Dat is strijdig met de wetgeving op de gelijkheid, die strafrechtelijk afdwingbaar is.

Niet alleen is dat juridisch fout, het is ook ethisch laakbaar. En de paus, als hoofd van die organisatie, is zeker verantwoordelijk én aansprakelijk.

Voetballers mogen wél doneren aan wie ze willen, zelfs aan het Vaticaan. Een voetbalclub mag dat niet. Een voetballer handelt vanuit het individu, een voetbalclub niet. Deze groepeert immers ook andersgelovigen en niet-gelovigen.

Wie neutraal is? Op zich niemand, want zelfs als je een neutraal standpunt hebt, dan heb je er ook één. En of dit neutraal is, hangt af aan welke kant de toeschouwer staat.

Maar je probeert er een karikatuur van te maken. Er zijn heus wel Ngo's en andere instellingen te vinden die véél meer neutraal zijn en véél minder aan politiek doen.

Ze hadden ook, in stilte, geld kunnen overmaken aan Unicef bv.

22 oktober 2014 om 14:13

Oh... En wie bepaald dat een voetbalclub niet mag doneren? Jij?

En de katholieke kerk heeft bepaalde overtuigingen. Klopt. Die overtuigingen komt niet altijd overeen met hoe andere mensen dit zien. Klopt. Net zoals jij overtuigingen hebt waar ik het wellicht totaal niet mee eens ben. En toen? Wil dat zeggen dat daarom de hele katholieke kerk fout is? Wil dat zeggen dat daarom de paus niet in staat is om een goed doel uit te zoeken om mensen te helpen?

Persoonlijk ben ik het niet eens met het beeld wat de katholieke kerk heeft over anticonceptie. Persoonlijk ben ik het niet eens met het beeld over homoseksualiteit (ik zie nog steeds niet de zonde van liefde in..). Wil dat zeggen dat daarom de katholieke kerk geen goeds kan doen? Jazeker wel. De kerk doet ook veel op het gebied van voedselbank en armenhulp. Hulp die andere instanties wellicht niet gegeven hadden. Deze paus geeft ook aan dat hij wellicht niet achter het principe van homoseksualiteit staat maar wel zijn naaste wil liefhebben, en dat hij vooral wil bezig zijn met liefhebben en het totaal niet boeiend is wat zijn eigen overtuigingen zijn ten opzichte van het onderwerp.

Jij en ik hebben ook persoonlijke overtuigingen ten opzichte van bepaalde onderwerpen. Wil alleen niet zeggen dat ik die mensen die een andere overtuiging niet kan liefhebben. Dat vraagt alleen wel tolerantie vanuit mij en dat ik bewust moet zijn dat gelijk hebben niet altijd boeiend is. Ik vind van een ander kunnen leren veel boeiender.

22 oktober 2014 om 14:43

Filip,

Het is een grondregel van de Fifa: gij zult het voetbal niet mengen met politiek of religie.

En dat doet Bayern dus duidelijk wel.

Natuurlijk doet de kerk ook goede dingen, maar dat pleit ze niet vrij.

Als dat voldoende zou zijn, dan zou Bayern ook geld mogen overmaken aan pakweg dictators die ook wel eens goede dingen doen.

22 oktober 2014 om 14:54

Bayern geeft het geld aan de paus zodat hij een doel kan vinden voor mensen in nood om te helpen.. Wie zegt dat dit geld gebruikt wordt voor religie/de katholieke kerk?

22 oktober 2014 om 15:22

Filip,

Ik. Want de kerk zal dat ook niet anoniem doen. Ze zullen misschien een schooltje bouwen ergens in Afrika. Kruisje aan de muur. Tante nonneke voor de klas. En als er nog wat geld over is, dan zal men een kapelletje aan het schooltje bouwen. Indirect zal de kerk op zijn minst zijn trademarks gebruiken om zijn koopwaar, het geloof, te verkopen.

Zou u het leuk vinden wanneer uw club geld overmaakt aan een satanische sekte die ook wel eens goede dingen doet?

Bovendien, doet dat ook allemaal weer niet ter zake. Punt is dat een voetbalclub of het voetbal zich niet zou mogen mengen met religie. Ze doen dit om te vermijden dat het voetbal gebruikt zou worden als politiek of religieus strijdtoneel.

Voetbal zou moeten verenigen. Terwijl religie net voor segregatie zorgt, gelovigen vs. andersgelovigen en niet-gelovigen.

Ik kan me inbeelden dat een flink aantal hardcore atheïsten die fan zijn van Bayern, hun jaarkaart hebben verscheurd.

22 oktober 2014 om 16:23

Ik aanvaard uw standpunt. En ik begrijp het ook. Ik denk alleen dat een Unicef even politiek en door normen en waarden gestuurd is (en dus evenmin neutraal) als de katholieke kerk.

Maar goed. Ik begrijp uw standpunt. Want hoe was de discussie geweest als Bayern aan een islamitische geestelijke had gevraagd om een miljoen te spenderen ten goede van mensen. Maar goed. Dat had in mijn ogen ook gekund. Maar het is een gevaarlijke scheidslijn als je religie en voetbal gaat combineren. Daarom is het wellicht ook niet gelukkig geweest.

Echter de discussie die hier ontstond was dat juist de katholieke kerk het geld niet had moeten krijgen omdat zij niet goed zijn en andere mensen in hokjes plaatsen (en doordat je dat zegt plaats je zelf dus ook het geloof in een hokje).

En religie kan voor segregatie zorgen. Een voetbal club ook. Net zoals geld dat kan doen. Net zoals macht dat kan doen. Zijn ook gelovigen die gewoon open staan voor anders denkende hoor. Maar goed. Ik geloof in een betere wereld begint bij jezelf. En een ander zijn standpunt respecteren.

We kunnen (aan het einde van dit gesprek) concluderen dat het wellicht goed bedoelt is van Bayern (geld willen doneren aan mensen in de wereld die het nodig hebben) maar dat het ongelukkig gekozen is (omdat als je religie bij voetbal betrekt de schijnbare neutraliteit van een voetbalclub in het geding komt).

22 oktober 2014 om 11:33

Is inderdaad vreemd, de Uefa is een hele campagne gestart tegen Discriminatie/ Racisme.
Vervolgens doneert Bayern, dat als in europa actieve club verbonden is met die organisatie, even een miljoen euro aan een groot deel oude knarretjes die homo's eigenlijk nog steeds niet willen.
Want ''god'' blabla.

Als zij in een god geloven, dan respecteren ze alles wat 'hun' god op aarde heeft gezet.

Maar ach dat kan ook mijn rare denkbeeld zijn.

22 oktober 2014 om 12:02

Ndisdenaam:

Je kan niet van de ene op de andere dag het denkbeeld van een mens veranderen. De acceptatie van homo's gaat nog tientallen jaren duren, dan wel niet langer. We zijn pas net begonnen met het accepteren van homo's en zolang de samenleving homo's niet accepteert, zal de kerk dat ook niet doen. Ze roepen in ieder geval op tot respect en gelijke behandeling. Het begin is er, helemaal als je nagaat dat de kerk ruim 2000 jaar anti-homo is geweest.

Daarnaast lopen er van uit de kerk ontzettend veel goede projecten welke gericht zijn op wederopbouw van oorlogsgebieden of ontwikkelingswijken. In Brazilië zijn onder andere veel voetbalvelden met goede faciliteiten en scholen opgericht vanuit de kerk om de kansarme jeugd te helpen. Langzaam aan wordt de kerk steeds progressiever en open minded.

En een miljoen doneren aan een goed doel is helemaal kansloos. Daarmee spek je enkel de topmensen die hun riante bonus willen ontvangen.

22 oktober 2014 om 12:16

Aartsbisschop Monseigneur Léonard van België krijgt 101.593,56 euro loon per jaar.

Da's exclusief zijn vakantiegeld en eindejaarspremie ter waarde van ongeveer 16932,26 Euro.

Ook mag hij 2 huizen bewonen van de kerk en heeft hij een auto + chauffeur ter beschikking. Gek genoeg heeft ie ook nog eens een riante verplaatsingsvergoeding.

Zelf eten klaar maken, poetsen en tuinen onderhouden moet ie ook al niet, noch voor betalen. Dat doen ze voor hem. Kosteloos.

Volgens jobat.be heeft een directeur in een Belgische NGO gemiddeld een loon van zo'n 54516 Euro per jaar. En een bedrijfswagen daar kan ie meestal naar fluiten.

22 oktober 2014 om 12:37

Deze man heeft zijn hele leven in het teken van geloof gesteld. Heeft hiervoor meerdere (zware) studies gevolgd, boeken geschreven en neemt belangrijke beslissingen binnen de Katholieke kerk. Hij heeft geen andere baan en zijn salaris is totaal niet te vergelijken met de gemiddelde bisschop of priester. Deze man moet ook leven en krijgt betaald omdat hij veel verantwoordelijkheden heeft. Zoals het hoort. Of vind jij dat hij gewoon voor een minimum loon in een arbeiderswoning moet leven?

Een Roy Donders of Gerard Joling verdienen meer dan deze Aartsbisschop. Maar ik weet wel wie er meer verantwoording draagt.

22 oktober 2014 om 12:51

Als je er over nadenkt is het eigenlijk bizar hoeveel Rooms-katholieken er zijn.

Zelf ben ik vroeger christen geweest. Ik ging de Bijbel helemaal lezen en kwam tot de conclusie dat de praktisering van het geloof sterk afweek van de Bijbelse leer.

Neem het vierde gebod van de Tien Geboden: het houden van de sabbat op de zevende dag. Slechts een heel klein deel van de christenen (zoals de Zevende Dags Adventisten) houden zich hier aan.

Daardoor moet je concluderen dat de Heilige Geest niet bestaat en dat God dus niet bestaat. Want als de Heilige Geest bestond dan had deze de gelovigen wel laten weten dat ze de sabbat moesten houden, aangezien de Bijbel leert dat een wedergeboren christen de Heilige Geest in zich krijgt.

Structureel, door de eeuwen heen, houden veruit de meeste christenen de sabbat niet. De aan- of afwezigheid van de Heilige Geest is één van de weinige punten waarop de Bijbel falsifieerbaar is. En gezien de duidelijke afwezigheid moet de leer van de Bijbel verworpen worden.

Maar goed, voor Bayern is dit gewoon een marketingstunt. De meeste christenen weten geen fluit van de Bijbel. Bizar, aangezien het om hun zielsbehoud zou gaan.

22 oktober 2014 om 13:31

Webster_,

En waarom zou het minimumloon en een arbeidswoning ongepast zijn voor een dienaar van de kerk? Huilen die jongens niet over Farizeeërs e.d.?

Als dat goed genoeg is voor een hoop mensen, dan ook voor hem.

En sorry, 118.525,82 Euro per jaar, auto plus chauffeur en dan nog eens gratis kost en inwoon en andere voordelen, het is echt veel te veel.

Een directeur van een NGO heeft een vergelijkbaar takenpakket en verantwoordelijkheid en heeft gemiddeld de helft minder. En die heeft ook hard moeten studeren om zo'n job te kunnen uitoefenen.

Roy Donders of Gerard Joling verdienen zeker meer geld en het is hun gegund. Daar hebben ze zelf voor gewerkt. Ze krijgen dat geld niet zomaar. Het zijn ook zelfstandigen en zoals alle zelfstandigen is de kans dat ze niets of niet veel verdienen velen malen groter dan dat ze wél veel beuren.

Die aartsbisschop krijgt zijn loon van mij en alle andere belastingbetalers.
Ik vind dat die wat te veel krijgt. Je wordt ook geen aartsbisschop om je te verrijken.

Bayern heeft echt geld teveel, niet normaal dit. Andere clubs van faillissement redden, clubs geld lenen, meer betalen voor een speler (Thiago) dan het transferclausule-bedrag om zo een 'goede relatie' met de speler zijn (ex)werkgever te behouden, spelers (Deisler) die door psychische aandoeningen per direct stoppen met voetballen nog haarfijn 4 jaar doorbetalen..hoeveel geld heeft Bayern München wel niet eigenlijk?

22 oktober 2014 om 12:55

Het is met afstand de rijkste club ter wereld. Die hoeven zich nergens zorgen over te maken. Ze voeren daar over het algemeen ook gewoon bijzonder goed beleid. Ik heb me wel eens laten vertellen dat een seizoenskaart bij Bayern bijvoorbeeld ook heel weinig kost. Vind het een prachtige club, maar deze actie is wel een flinke smet op het imago van de club.

22 oktober 2014 om 13:34

De seizoenskaarten zijn zo goedkoop omdat ze vinden dat iedereen van voetbal moet kunnen genieten. Bayern probeert hun geld zo min mogelijk niet van hun supporters te krijgen. Dit zal geen smet zijn op hun imago het is volgend week alweer vergeten

Bayern heeft goede bedoelingen, maar ik had liever dat het geld naar een soberder organisatie ging. De katholieke kerk is een idioot rijke organisatie.

Dit is dus wat ze bedoelen met "dit doet religie met ons".

Is er iemand in het Vaticaan geweest? Ik ben er wel eens geweest. Zeeeeer de moeite waard. Wat prachtig zeg, je kijkt werkelijk waar je ogen uit. Dat geld zal ongetwijfeld naar onderhoud gaan oid.

22 oktober 2014 om 13:10

Nee. Het is fout, het is de reden waarom Luther met zijn 95 stellingen kwam.

22 oktober 2014 om 14:12

Ben jij in het Vaticaan geweest of is het Vaticaan in jou geweest?

22 oktober 2014 om 14:37

Haha nee Videla, mijn uitgang blijft een uitgang.

Waarom doneren ze zo'n bedrag niet aan Unicef? Of aan de slachtoffers in de Gaza-strook? Pure publiciteitsstunt dit weeral.

22 oktober 2014 om 12:13

En waarschijnlijk nog aftrekbaar ook!

22 oktober 2014 om 12:53

Tsjah dat zijn keuzes die gemaakt worden en iedereen mag maken. Dan kan je geen één goed doel steunen. Als je de hart stichting steunt... Waarom niet kika? Betekend dat je dan k*** bij kinderen prima vindt?

Nee mensen maken keuzes waarvan zij achten dat het goed komt. En misschien kiest de paus er voor om een goed doel uit te zoeken die in de gaza-strook werkzaam is. Dat weten we allemaal niet.

Liever een publiciteitsstunt met betrekking tot geven dan helemaal niet geven. Maar dat is mijn persoonlijke overtuiging.

Het is een mooi gebaar, maar het Vaticaan vind ik persoonlijk niet zo'n goede keuze. Straks doneren ze het miljoen aan een campagne om voorbehoedsmiddelen in Afrika uit te bannen of iets dergelijks. Daarnaast denk ik dat de Islamitische of protestantse fans en medewerkers van Bayern er ook niet ontzettend gelukkig van worden.

Maar goed, het is ongetwijfeld gedaan met een goede intentie.

22 oktober 2014 om 19:34

Met je eens. Mooi gebaar, maar naar de verkeerde instantie. Een te politiek gebaar, wat beter gemaakt had kunnen worden naar laten we zeggen noodhulp aan slachtoffers van de ebola uitbraak of noem een willekeurige ramp.

Met dat miljoen kunnen ze de transportkosten van duizenden kinderen betalen. Want zoals je weet, vindt de geestelijke orde kinderen erg interessant .

Die mensen in nood zullen wel de priesters zijn en het miljoen zal wel als zwijggeld gebruikt worden voor de kinderen die ze hebben misbruikt.

Ik snap niet waarom Bayern dit doet, met zo n bedrag kan je honderden waterputten laten bouwen in Afrika, het Vaticaan is 1 van de rijkste organisaties in de wereld, totaal geen begrip voor.

22 oktober 2014 om 15:40

En denkt u dat dit goed is? Waterputten bouwen?

Het lijkt wel zo, maar het zorgt op termijn voor meer ellende.

Immers, nu zijn er al Afrikanen die zelf waterputten kunnen bouwen en daar een inkomen mee maken.

En dan komt Bayern af met zijn gratis waterputten, waarna de lokale economie der waterputtenbouwers instort. Gevolg is, dat die mensen geen inkomen meer hebben. Hij en zijn veelal giga gezin zullen doffe ellende meemaken.

Maar dorst, dat hebben ze misschien wel niet meer.

U kan hier mee lachen, maar dat is exact gebeurd een paar jaar terug met het goedbedoelde gratis uitdelen van muskietennetten in die arme landjes.

22 oktober 2014 om 18:07

Jij begrijpt de insteek van zijn standpunt niet. Etche bedoelt met zijn reactie te zeggen dat er nu 1 miljoen euro de sloot in is gegooid en het geld immers beter geïnvesteerd had (moeten) kunnen worden.

22 oktober 2014 om 18:22

Geïnvesteerd in waterputten. Wat een goed idee lijkt, maar de economie ter plaatse vernietigd en op termijn voor meer ellende zal zorgen.

Mijn eerste reactie was zeer direct en ik neem deze dan ook terug.

In mijn ogen kun je als voetbalclub echter geen organisatie steunen die homofobe gedachten uitdraagd, Aids in stand houdt in Afrika en een pedofiel imago heeft. Je fans zullen ongetwijfeld ook te maken hebben met Aids, homo's en slachtoffers van pedofielie. Hoe ga je dat aan deze mensen uitleggen?

In mijn ogen had Bayern pas echt een mooi gebaar gemaakt als ze bijvoorbeeld een school hadden geopend in een armlastig land. Direct iets toevoegen aan de wereld in plaats van random geld storten aan een (extreem rijke) organisatie waarbij het nooit duidelijk wordt waaraan het geld daadwerkelijk wordt besteed.

Uiteindelijk blijft geven altijd beter dan niet geven als het om 'liefdadigheid' gaat. Laat ik mij daar maar aan vasthouden dan.

Dat enge clubje van vieze oude mannetjes heeft geld genoeg, geef het dan aan Unicef of zorg zelf voor een drinkwatervoorziening in Afrika. Religie is de bron van al het kwaad in de wereld, daar zou je geen cent aan moeten besteden.

Grappig dat ook de Paus voetbal kijkt

22 oktober 2014 om 15:34

Hij gaat ook naar het wc naar het schijnt.

Lachen.

Ik vind het aan de ene kant een prima bedoeling, geld geven aan de paus zodat hij er mensen mee kan helpen die het nodig hebben.
Aan de andere kant had Bayern dit misschien ook zelf kunnen doen. Als je het uit het uit een religieus oogpunt doet kan je beter een lokale kerk steunen want die hebben het al moeilijk zat. Dat doen zij niet en dus is dit meer een publiciteitsstunt.dat is dan weer jammer.

Waarom staat er nou arjen robben en co??

Haha de popiejopie? 1 miljoen euro de sloot in.

Best bijzonder dat er reacties worden verwijderd, omdat ze als provocatie worden beschouwd. In zekere zin kan je dit artikel natuurljk zien als een provocatie, omdat het over religie en voetbal gaat. Dan zijn reacties een zekerheid.

Persoonlijk zie ik het als weggegooid geld. Wellicht zijn er een aantal bestuurders/ fans die er voorstander van zijn, maar ik denk toch echt dat het gros niks heeft met de Kerk. Ik ben geen fan van de manier waarop de kerk zijn zaken regelt. Los van de schandalen, spreekt de kerk zich toch negatief uit tegen het homohuwelijk e.d. In een periode waarin we steeds meer het "uit de kast komen" ook in de voetballerij promoten, lijkt mij dit juist een slecht teken.

Laat duidelijk zijn dat het aan Bayern is hoe ze de zaken regelen (eigen geld, eigen beslissing), maar ik ben er geen fan van. En op een forum waarop je je mening moet geven (direct op een artikel), moet je dat kunnen doen. En niet alleen als je mening afwijkt/ als provocatie wordt geinterpreteerd. Want dat is dit niet.

Ik ben geen katholiek, maarrrrrr..de Katholieke kerk is een baken van licht vergeleken met de Fifa, corrupt tot in elke vezel. Wees dus blij dat Bayern het miljoen niet aan Blatter gedoneerd heeft voor de arme afrikaantjes...(enveloppes onder de deur....)

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren