Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

‘Als Depay iets bestelt, gaat dat vaak over de honderdduizend dollar heen’

Laatste update:

Zahi Jooma maakt sieraden voor de grootste sterren uit de film- en muziekwereld. Via Memphis Depay is de juwelier uit Atlanta ook terechtgekomen in de voetballerij en inmiddels mag hij een flink deel van het Nederlands elftal tot zijn klantenkring rekenen. Depay blijft echter altijd nog een zijn meest bijzondere klanten, zo vertelt hij in een uitgebreid interview met VICE Sports.

Doordat voetbal in de Verenigde Staten niet zo groot is als in Europa, had Jooma in eerste instantie niet door met wie hij te maken had: “Op een dag kwam er een jongeman onze winkel in Atlanta binnenlopen. We hadden geen idee wie hij was, maar door hoe hij zichzelf presenteerde, dachten we wel meteen dat hij heel belangrijk moest zijn”, blikt hij terug. Jooma noemt Depay iemand met een ‘unieke smaak en bijzondere visie: “Eigenlijk is Memphis een kunstwerk op zich.”

De aanvaller van Olympique Lyon kan zich inmiddels tot Jooma’s vaste klantenkring rekenen: “Ik vind het niet netjes om specifieke bedragen per artikel te noemen. Maar als Memphis een enkel sieraad bij ons bestelt, gaat dat vaak wel over de honderdduizend dollar heen. Hij koopt alleen het beste van het beste; spullen die hij zijn hele leven kan blijven dragen”, gaat hij verder. Via Depay kwam Jooma ook in aanraking met een aantal van zijn medespelers, waaronder Quincy Promes.

“Quincy bleef in het begin maar bestellingen doen via WhatsApp. Memphis en Quincy kwamen later een keer naar de winkel in Atlanta en lieten me FaceTimen met Georginio Wijnaldum. Zo ontstond er een domino-effect”, vervolgt Jooma zijn verhaal. Na Promes en Wijnaldum volgden onder meer Steven Bergwijn, Hakim Ziyech, Eljero Elia, Garry Rodrigues, Luciano Narsingh, Leroy Fer en Kenneth Vermeer als klanten.

Jooma is vanwege de zaken die hij in Nederland doet ook regelmatig aan deze kant van de Atlantische Oceaan te vinden. Vanwege een incident begin vorig jaar, waarbij zijn winkel in Atlanta op brute wijze werd overvallen, wordt hij tegenwoordig continu beveiligd: “Ik heb een ding geleerd van deze business: in elke stad zitten criminelen. Zelfs als ze mij niet herkennen, zullen ze vast wel de klant herkennen waarmee ik ben”, stelt hij. “Quincy Promes stuurde laatst zijn eigen beveiliger met me mee naar het vliegveld: ‘Hij gaat met je mee. Je bent veilig in mijn stad.’”

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Echt geen flauw idee waarom deze man dit soort uitspraken doet, geloof niet dat het goed is voor je klandizie... Verder moet Depay lekker zelf weten waar hij zijn geld naar toe brengt. Niet echt een plek op Voetbalzone waard, eerder in een roddelblad.

16 april 2020 om 13:27

Omdat deze man zijn klantenkring kent, zijn klantenkring boeit het letterlijk geen fuck. De helft zijn sws rappers die over geld rappen dus juist alleen maar positief dit

16 april 2020 om 13:49

Ik denk dat hij sowieso wel een goede klantenkring heeft. Uit Atlanta komen verschillende bekende rappers. En die houden vaak wel van dure juwelen. Ik denk ook dat zij een stuk meer kunnen besteden dan onze Memphis.

16 april 2020 om 14:11

Dat is zeker waar. oa Akon en Kanye West komen van Atlanta. Die kunnen veel meer spenden dan Depay.

16 april 2020 om 15:36

Daarnaast heb je nog Future, Offset, Rae Scremmurd en TI die daar vandaan komen. In Amerika
kan je echt goed geld verdienen als artiest zijnde. Gemiddeld krijgen zulke artiesten 4 tot 5 ton voor een show.

16 april 2020 om 15:44

Ja klopt en nog echt tientallen anderen. Ik denk alleen niet dat de gemiddelde Voetbalzoner jongens als Offset en Rae Scremmurd kennen hahaha.

16 april 2020 om 16:17

Kanye komt uit Chicago

16 april 2020 om 18:08

Kanye heeft nog de eerste 3 jaar van zijn leven in Atlanta gewoond. Akon heeft er helemaal nooit gewoond. Zijn ouders zijn daar gaan wonen toen Akon al op zichzelf woonde.

16 april 2020 om 18:44

Akon heeft daar een dik huis nu sinds een paar jaar.

16 april 2020 om 21:03

@soccerinofcu Brainpower schijnt er ook zijn sieraden te halen

17 april 2020 om 01:12

Kanye West komt uit Chicago en Akon geeft (een groot deel van) z’n geld uit aan zaken die er toe doen. Zoek het maar eens op. Hij investeert o.a. in Afrika. On: Heeft Quincy Promes een beveiliger??

17 april 2020 om 08:46

Veel voetballers hebben een soort van bodyguard.dat weet ik dan weer

16 april 2020 om 20:18

Deze man doet deze uitspraken omdat hij deze jongens kent. Het zijn klanten van hem. En hij verteld hoe hij in contact is gekomen met de 'Dutch Boys'. Hij kent ze dus ook!! Wat ik aanneem is dat jij dit stukje niet passend vind hier op vz. Dat kan. Maar reageer dan op vz waarom ze het stukje hier plaatsen op vz.nl. Want ik vraag me af wat jij bedoeld met "dit soort uitspraken ..."?!?!?! Hij zegt niks geks.

"maar door hoe hij zichzelf presenteerde, dachten we wel meteen dat hij heel belangrijk moest zijn". Iemand die ons vermaakt door te voetballen. Juist.

16 april 2020 om 13:47

Zegt veel over de invulling van ‘belangrijk zijn’ door de samenleving. Veel geld en status, dan ben je vast belangrijk.

Memphis vermaakt ons met voetballen en kan daar royaal van leven, maar een vuilnisman vind ik nog belangrijker dan een voetballer.

16 april 2020 om 13:49

Maar voor een vuilnisman ga ik niet 90min aandachtig zitten kijken

16 april 2020 om 14:12

En dagelijks stroom is weer belangrijker dan je vuilnis ophaaldienst. maar ja, stroom is leuk, eten is nog belangrijker. Dus de bakker die is pas belangrijk. En zo kan je bezig blijven. Uiteindelijk is entertainment ook een belangrijk deel van je leven en heel belangrijk voor de samenleving. En door de schaalgrote zullen die meer verdienen dan de bakker immers de bakker bediend dagelijks 500 mensen, de voetballer bereikt miljoenen mensen.

16 april 2020 om 14:31

Nou ik vind vuilnismannen eigenlijk maar niks. Die plastic containers en zakken gewoon afschaffen en alles in een ondergrondse container. Die dingen aan de straat zijn alleen maar onhandig en iets op een vast tijdstip laten ophalen is echt niet meer van deze tijd. Niet voor dit tijdstip de weg opzetten en niet na dit tijdstip. Weg ermee, met die inflexibiliteit en weggewaaide rotzooi op straat, alleen nog chauffeurs nodig die die ondergrondse bakken eruit trekken en legen.

16 april 2020 om 17:02

@Primetime, die ondergrondse containers zijn ook niet alles. Rotzooi en grofvuil naast de bakken en als ze straks op slot gaan er er voor betaald moet worden, zal het gok ik alleen maar meer worden

16 april 2020 om 20:21

Iedereen is belangrijk sniewaar. Niet omdat je vuilnisman bent, ben je belangrijker dan een voetballer. Jij gaat nu mensen meten met elkaar. Dan ben je nog erger dan iemand die zichzelf belangrijk vind. Zorg maar eerst dat je voor jezelf iedereen op dezelfde maatstaaf zet.

Goed bericht nu tienduizenden mensen werkloos raken, bedrijven failliet gaan, er overal tekorten ontstaan.
Deze helden weten hun geld gelukkig nuttig te besteden, top!

16 april 2020 om 13:27

1) wie zegt dat Memphis op dit moment honderdduizenden dollars daaraan besteedt? 2) een sieraad van dat bedrag is ongeveer twee procent van zijn jaarsalaris; een vakantie van een gemiddelde Nederlander is procentueel duurder 3) Memphis (en een heleboel andere voetballers) doneren miljoenen en miljoenen aan goede doelen en mooie projecten. Je kunt wel alles doneren en zelf leven van 30k per jaar, maar dat slaat natuurlijk helemaal nergens op.

16 april 2020 om 20:26

@martijnr12 veel mensen zeggen vaak wat zonder erbij na te denken. Gadiep leest wat over Depay en getallen met een aantal nullen erachter. En die kraamt totale rotzooi uit. Totaal geen benul wat en hoe Depay met zijn geld omgaat. Heel jammer om zulke dingen dan te roepen.

16 april 2020 om 13:33

@gadiep: Ik heb liever dat Memphis zijn geld uitgeeft dan dat hij gaat sparen. Geld uitgeven is beter voor de economie waar iedereen weer beter van wordt.

16 april 2020 om 13:34

Dit is zulke populistische onzin. In de eerste plaats zegt deze man nergens dat Depay recent bestellingen heeft gedaan, dus dat zou best voor de crisis geweest kunnen zijn. In de tweede plaats, ben jij heilig? Elke cent die jij uitgegeven hebt sinds de coronacrisis is naar je medemens die het zwaar heeft gegaan? Bij mij in elk geval zeker niet. Het is niet de taak van voetballers om een sociaal vangnet te bouwen, dat is de taak van de overheid. W

16 april 2020 om 14:39

@EwoudDit argument gaat niet echt op. Er is een verschil tussen een persoon met een mondaal inkomen en iemand met ongelimiteerd vermogen. Snap nooit waarom mensen dat argument aanhalen. Daarnaast maak je tig keer minder verschil als je in kleine hoeveelheden doneert. Daarnaast leunt het gros van al die ‘entertainers’ op de bevolking. Naar mijn inzien niet meer dan terecht dat meer van hen wordt verwacht, aangezien ze simpelweg geluk(!) hebben dat ze een dergelijke positie bemachtigen.

16 april 2020 om 17:29

Natuurlijk gaat dat argument wel op. Je verwacht van een ander dat hij leeft als een heilige maar vindt het bij jezelf niet nodig, want jij hebt niet zoveel geld. Dat is lekker makkelijk! Ik hoef zelf niks te doen, maar ik bekritiseer anderen die ook niks doen want zij moeten het wel kunnen! Je maakt net zo goed veel verschil als je een kleine donatie doet, stop met excuses voor jezelf te verzinnen. En zoals je zegt, al die entertainers verdienen geld omdat wij er geld naartoe blijven gooien. Als wij de heiligen waren die we blijkbaar verwachten van de Depays, dan gaven we ons geld aan goede doelen ipv aan voetbal, muziek en films. Dan hadden deze entertainers ook geen miljarden. Dusja, het maakt toch wel verschil. Omdat mensen seizoenskaarten van honderden euro's kopen. Omdat mensen drie keer de overwaarde betalen voor schoenen en shirts omdat er de naam van een bekende atleet op staat. Moet ik doorgaan? Alleen het is veel makkelijker om zelf niks te doen, excuusjes te bedenken en de schuld van wereldproblemen bij anderen te leggen. Het is helemaal niet erg dat je niet heilig bent, dat ben ik zelf ook niet. Ik geef ook geld uit aan entertainment en ik koop nu ook luxe artikelen terwijl ik het geld ook aan het rode kruis kan geven. Maar ik ga dan ook niet roepen dat 'de rijken' het allemaal op moeten lossen.

16 april 2020 om 13:38

@gadiep, nou dan is het mooi dat Depay heel wat btw betaald om de uitkeringen van deze mensen te kunnen betalen, nietwaar?

16 april 2020 om 15:22

Hij betaald geen btw over de sieraden. Is een internationale transactie dus btw word verlegt.

16 april 2020 om 17:37

Mar wel over zijn salaris en eigen vermogen. Of kun je dat niet begrijpen?

16 april 2020 om 21:39

Die verdiend hij niet in nl

16 april 2020 om 21:39

@getJ BTW verleggen is juist dat je niet de BTW betaald in land van aankoop, maar dan wel in het land waar je woont/bent.

16 april 2020 om 21:41

Dat is niet zo relevant in deze discussie. In Frankrijk zijn nl nog veel meer werkelozen. En met zijn vastgoed, bedrijven en uitgaven in Nederland spekt hij onze staatskas ook nog flink.

16 april 2020 om 21:47

@troy010, vermogensbelasting is juist niet zoveel. Voor de Europese samenleving kunnen mensen als Depay beter veel personeel aannemen en geld uitgeven aan diensten/spullen. Daar gaat veel meer belasting overheen dan dat ie zijn geld op de bank parkeert en daar vermogensbelasting over betaald.

16 april 2020 om 21:49

@getj, dat klopt maar Nederland heeft er wel belang bij dat andere Europese landen niet economisch de vernieling ingaan, denk maar aan Griekenland.

Wat zouden de ouders en familie van Depay eigenlijk vinden van zijn rare fratsen iedere keer? Het lijkt wel alsof hij vroeger aandacht tekort kwam ofzo. Vreemde hoeden opzetten, overdreven grote kettingen dragen, een lijger in huis nemen, sieraden over de honderdduizend dollar kopen, overdreven Rolls Royce kopen iets wat niet past bij zijn leeftijd is meer een auto voor rijke oude zakenmannen, zichzelf erg interessant en erg belangrijk vinden op social media, arrogant zijn, anderen de maat nemen, niet goed om kunnen gaan met kritiek, denkt dat hij goed kan rappen, lichaam vol met tatoeages, grote leeuwenkop op zijn rug getatoeëerd, enzovoorts. Wat een dwaas!

16 april 2020 om 13:26

Welke fratsen doel je precies op? Sieraden kopen? Zijn vader heeft hij sinds een aantal jaar pas weer ontmoet en als je ziet wat hij voor zijn moeder doet en hoe hij over haar praat, denk ik niet dat ze veel problemen met hem hebben.

16 april 2020 om 13:35

Je doet net alsof hij a la Balotelli dartpijltjes op kinderen gooit. Hij heeft nooit een lijger in huis genomen. Vreemde hoeden opzetten, nou wat erg zeg. Jij hebt toch ook wel familieleden die een kledingsmaak hebben die jij verafschuwt? Denk je daar echt iets van? Is zijn geld, hij geeft ook zat aan familie dus die heeft echt niks te klagen

16 april 2020 om 13:36

Oh nu heb je je reactie aangepast om bovenaan te kunnen staan... Over rare fratsen gesproken. Dat je hem verwijt dat hij 'anderen de maat neemt' met zo'n reactie is wel erg hypocriet, vind je ook niet?

16 april 2020 om 13:39

Hoe kom je erbij? Heb het aangepast om nog wat aan te vullen aan mijn reactie.

16 april 2020 om 13:41

Dat is een aanvulling? Je reactie wordt er niet echt sterker door hoor.

16 april 2020 om 13:45

Ik kwam op steeds meer voorbeelden tegen als ik aan Depay denk.

16 april 2020 om 13:51

Is het er nu uit denk je? Of zit er nog wat frustratie. Zo ja, dan moet je de lijst misschien nog aanvullen. Je ging zo lekker namelijk. Wat een afgunst

16 april 2020 om 13:59

Ik heb totaal geen last van frustratie of jaloezie ten opzichte van Depay. Vind hem alleen een vreemde snuiter net als zoveel mensen dat vinden.

16 april 2020 om 15:02

@MitchKnot maar negentig procent van wat je zegt is puur smaak en aannames en heeft niets te maken met rare fratsen. Van poseren met een lijger kun je inderdaad wat vinden. Maar een hoed opzetten, dure auto hebben of tattoos...tja, dat is niet zo bijzonder toch? Hetzelfde met rappen: ik heb Memphis nergens horen zeggen dat hij zich een fantastische rapper vindt. Hij vindt rappen leuk, kan zich er in uiten en deelt dat met de wereld. Mooi toch? Of je het nu mooie muziek vindt of niet. Je vindt hem arrogant. Dat mag. Ik vind het wel meevallen, daar hij juist enorm veel aandacht schenkt aan anderen en het voor de rest vooral op God gooit en hard werken dat hij zo ver is gekomen in het leven en heeft wat hij nu heeft. Maar ook dat kun je niet bestempelen als rare fratsen. Tot slot sieraden kopen voor honderdduizenden dollars. Die jongen heeft geld als water en mooie dingen kunnen duur zijn. Een zwembad is bijvoorbeeld ook duur. Is het nodig om te hebben? Nee, maar toch hebben mensen het graag. Waarom kopen gemiddelde Nederlanders merkshirts voor 40 euro of broeken voor 110 als je prima met kleding van de zeeman door kan? Dus eigenlijk is van alle punten die je noemt alleen de lijger relevant als rare frats. Voor de rest zijn het alleen vooringenomen standpunten die afgunst richting Memphis laten zien, maar eigenlijk nergens op slaan (want eenieder is vrij om te doen en laten waar hij zin in heeft, toch?). Denk dat de ouders van Memphis dan ook hartstikke trots zijn dat hij zo hard heeft gewerkt dat hij op dit punt in zijn leven is en dat hij zijn vermogen en bekendheid inzet om bijvoorbeeld mooie projecten op te zetten en ondersteunen in Ghana.

16 april 2020 om 13:56

Wat de ouders van zijn fratsen zouden vinden? Ik denk dat ze vooral trots zijn op wat hij tot nog toe bereikt heeft.
Waarom maak jij je er zo druk om? Jaloers?? Laat die jongen toch lekker doen wat hij wil, als hij maar presteert op het veld!

16 april 2020 om 14:06

Ik denk dat je die vraag eerder bij jezelf kan leggen, want zo te zien gaat het niet zo goed met je. De afgunst...

16 april 2020 om 14:11

Heb echt 0 % last van afgunst. En het gaat prima met me dus wat is nu precies je inhoudelijke reactie?

16 april 2020 om 14:24

Dat jij het over 'inhoudelijk reactie' hebt zeg...

16 april 2020 om 14:19

Hij heeft geen lijger in huis gehaald MitchKot, los van dat het alsnog een kansloze actie was. Ik vind het alleen net zo dwaas om iemand een dwaas te noemen omdat hij tatoeages heeft, rare hoeden opzet of sieraden of een rolls koopt. Wat boeit het ook. Niet mijn stijl, maar ieder zo zijn ding.

16 april 2020 om 16:13

Ik denk dat Depay wel een lijger in huis heeft. Twee dagen geleden had Depay nog een Instagram story waarbij hij met een lijger aan tafel eet. Walgelijk gewoon.

16 april 2020 om 17:40

Dus de camera man/vrouw heeft hij ook in huis?

16 april 2020 om 14:28

@mitchkot wat betreft die lijger ben ik het helemaal met je eens maar als ik nu miljoenen op de bank had zou ik niet rond rijden in een Lada en mijn kleding halen bij de Wibra. ik heb niet het geld om de kleding en auto's te halen die ik misschien graag zou willen hebben maar als ik het wel had waarom zou ik het dan niet halen? ik zag Frenkie laatst in een video van Depay zijn verjaardag. die liep met een zonnebril die duurder was als jouw maandinkomen om nog maar te zwijgen wat de rest van zijn outfit heeft gekost. vind je dat dan ook een rare snuiter omdat hij veel geld uitgeeft aan materialistische dingen of die leg je langs een andere meetlat?

16 april 2020 om 15:17

Ik snap best dat hij iets duurs haalt omdat ie t mooi vindt. En als ie van auto's houdt dat hij een dure auto haalt.maar dat die lui lopen met toilettasjes van 2000 euro gaat natuurlijk helemaal nergens over.ze zijn niet mooi (nee dat vinden zij ook niet) en het voegt niks toe aan je leven.dat is hetzelfde dat ze spullen bestellen bij karmaloog die dan met een helikopter gebracht worden. Waar betaal je dan voor.prima dat je die jas van 1000 euro mooi vindt, maar om er dan voor 25.000 euro nog diamanten in te zetten in de vorm van je eigen initialen..het is puur om te laten zien: kijk..ik heb geld, vind je me nu geweldig!die erkenning, dat zogenaamde respect, enz enz wat ze vroeger op straat geleerd hebben, nee ik snap daar helemaal niks van. Het is gewoon zonde van je geld en triest als zoiets je gelukkig maakt.dat ze een luxe leven lijden, leuke (dure) vakanties houden e.d., kan ik helemaal begrijpen.maar op zo'n kansloze manier geld weggooien om "indruk" te maken op een bepaald slag volk..t zegt toch genoeg wat die eigenaar zegt: “Op een dag kwam er een jongeman onze winkel in Atlanta binnenlopen. We hadden geen idee wie hij was, maar door hoe hij zichzelf presenteerde, dachten we wel meteen dat hij heel belangrijk moest zijn”die heeft hetzelfde waanbeeld van indruk maken.nou ik hoop dat ze gelukkig worden met hun mooie toilettas

16 april 2020 om 15:30

@nederland79 voor jou gaat het misschien niks aan je leven toevoegen maar voor hem misschien wel. de een voelt zich speciaal als hij in een driedelig pak met stropdas loopt of een hele grote TV aan zijn muur heeft hangen en de ander als hij loopt met een dure toilettas. ieder zijn eigen meug en wie zijn wij om te oordelen waar iemand anders zijn geld aan wil uitgeven? wie weet wat voor dingen wij allemaal hadden gekocht als we miljoenen per jaar te spenderen hadden. dan weet je van ellende niet meer wat je met je geld moet doen

16 april 2020 om 15:07

Het feit dat je je zoveel bezig houdt met iemand anders zijn leven geeft aan hoe onzeker je bent over jezelf. Ik raad je aan om iets productiefs te doen met je leven, dan heb je namelijk geen tijd om ander mans levenstijl te beoordelen. Maar omdat we tijdens deze quarantaine periode toch niets te doen hebben, zal ik het even voor je uitleggen hoe het werkt: Juist door dit soort reacties blijft hij gasten zoals jij indirect provoceren met nog meer posts over zijn levenstijl omdat hij weet dat je ervan walgt. En ik geef hem groot gelijk.

16 april 2020 om 15:48

Ik was misschien een paar minuten kwijt om mijn reactie neer te zetten dus hoe bedoel je veel bezig met iemand anders zijn leven? En mij heeft hij er echt niet mee dat hij loopt te provoceren. Denk eerder dat hij zichzelf ermee heeft door constant te reageren op mensen die zijn levensstijl verafschuwen.

16 april 2020 om 15:57

@mitchkot kom op, mensen rekenen hem af op een hoed en een dure auto! toen Messi met een rare geblondeerde baard liep hoorde ik daar niemand over, nu zeker niet meer en die zal ook niet rond rijden in een Lada

16 april 2020 om 20:10

Mitchkots het niet willen toegeven dat je bent ontmaskerd met een meer dan gemiddelde belachelijke reactie geeft aan dat er hier maar 1 persoon een rare snuiter is. En dan mag jij raden wie dat is. Ik kan je 1 hint geven: ik ben het niet

17 april 2020 om 13:06

Eigenlijk geef je dus zelf toe dat je Depay ook een rare snuiter vind haha. Want mijn reactie is gewoon een opsomming van wat Depay zelf allemaal gedaan hebt. Wat val je nu door de mand zeg hahaha!

Deze serie voetballers lijkt me een goede basis om te identificeren wie lid zijn van de huidige "kabel" binnen het Nederlands voetbal.

16 april 2020 om 13:28

Ik heb niet het idee dat er binnen het Nederlandse voetbal sprake is van een kabel, jij wel?

16 april 2020 om 13:33

Ik denk op een bepaalde manier wel. Het lijkt wat meer verdeeld over verschillende teams, waardoor de impact minder heftig is. Verder speelt ook het salarisverschil van destijds niet mee nu. Het lijkt me wel relevant vanuit het perspectief van de bondscoach; als hij iets uithaalt wat deze groep niet zint, is dat een flinke dreun voor de atmosfeer binnen het Nederlands elftal (bijvoorbeeld Bergwijn de instructie geven zijn snelheid te benutten en veel diep te gaan, in plaats van de bal in de voeten vragen).Let op, dit is mijn interpretatie op basis van wat ik verneem uit media en van forums, dus misschien heb ik het mis.

16 april 2020 om 13:37

Hoe bedoel je precies? Dat er verschil is tussen bepaalde mensen/bevolkingsgroepen is iets algemeens wat in elke laag van de maatschappij voorkomt, niet alleen in het voetbal. Dus dat is geen 'kabel' zoals jij het omschrijft.

16 april 2020 om 13:45

Ik denk dat de kabel daar wel op neer kwam. Een wat lastige, verongelijkte groep voetballers van minderheidsafkomst die zich op een bepaalde manier afkeerde tegen de rest en liever elkaar opzocht, binnen en buiten de lijnen. Vooral het feit dat de groep een specifieke aanpak vereist van coaches lijkt me relevant. Dat aspecten hiervan normale verschijnselen in de samenleving zijn, daar ben ik het zeker mee eens.

16 april 2020 om 13:55

Dat is 25 jaar geleden, de wereld is veranderd. Het voordeel is dat jongens veel vroeger gescout worden, ze groeien bijna met elkaar op. Jongens als Blind destijds hebben hun hele jeugd in Zeeland doorgebracht bij hun plaatselijke amateurclub. Tegenwoordig zie je veel buitenlandse vriendschappen van jongens in de 20 die ze ooit in de jeugd hebben opgedaan. Bv bij jeugdtoernooien.

16 april 2020 om 13:58

En hoe is 'de kabel' in dit specifieke geval relevant? Vooral voetballers van minderheidsafkomst kopen deze sieraden, wat dan nog? Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Daley Blind en Stefan de Vrij kopen ook dure spullen hoor. Weet je hoeveel topvoetballers zonder minderheidsafkomst met een rolex lopen? Bovendien is dit echt geen verongelijkte groep hoor. Leroy Fer, Luciano Narsingh, Kenneth Vermeer, Georginio Wijnaldum, Steven Bergwijn zijn absoluut niet lastig. Misschien Elia en Promes af en toe, maar Van Nistelrooy was ook weleens lastig. Wat te denken van Andy van der Meijde

16 april 2020 om 14:18

'ik denk dat de kabel daar wel op neer kwam. Een wat lastige, verongelijkte groep voetballers van minderheidsafkomst die zich op een bepaalde manier afkeerde tegen de rest en liever elkaar opzocht, binnen en buiten de lijnen' Haha, jij hebt echt werkelijk waar geen idee hoe erg jij in het verhaal bent getrapt wat jou en anderen werd voorgeschoteld. Niemand keerde zich van de rest af, dat is wat jij dacht te zien... Het feit dat jij afkomst hierin betrekt laat zien dat jij niet weet wat de kabel inhoudt. Winston bijvoorbeeld wordt alleen maar genoemd vanwege zijn komaf / huidskleur en jij bevestigt dit door dit te schrijven: 'een wat lastige, verongelijkte groep voetballers van minderheidsafkomst'. Hij was namelijk helemaal geen onderdeel van de kabel. De kabel gaat echt alleen maar over vriendschappen die men heeft opgebouwd in de periode dat de (talentvolle) jongens elkaar bij Ajax leerden kennen. Winston maakte daar geen onderdeel van uit. Die man kwam over van Sparta (was ook een Rotterdammer) en was wat dat betreft een vreemde eet in de bijt (zowel letterlijk als figuurlijk). Als er NU sprake zou zijn van een kabel in het Nederlands elftal, dan had je het over Steven Bergwijn, Donny van de Beek, Frenkie de Jong (en waarschijnlijk Nouri Abdelhak als hij gezond was gebleven) gehad. Maar je ziet dat er nu niet over een kabel wordt gesproken, want het ging volgens velen alleen om afkomst.

16 april 2020 om 13:29

Wat betekent de kabel precies? Wie waren die jongens en hoe kwamen zij aan die naam?

16 april 2020 om 13:32

Van Wikipedia: De kabel is een benaming voor een groep van vijf voetballers van Surinaamse afkomst, die tegelijkertijd speelden voor het Ajax van midden jaren ’90 en het Nederlands Elftal. De term ontstond in de media naar aanleiding van een vermeende breuk tussen deze spelers en andere selectiespelers tijdens het Europees Kampioenschap van 1996. De leden van de kabel zoals genoemd in de media waren:

Winston Bogarde
Edgar Davids
Patrick Kluivert
Michael Reiziger
Clarence Seedorf

De naamgeving ontstond aan de hand van een eerder interview met Barend en Van Dorp, waarbij Davids, Kluivert en Seedorf aanwezig waren. Hierbij viel de term ‘kabel’ om hun onderlinge vriendschappelijke band aan te geven. Tijdens het EK 1996 werd deze term door de media overgenomen om het vijftal aan te duiden

16 april 2020 om 13:44

Skede, Ik weet heel goed wat de kabel is. Dat wat daarover op Wikipedia staat geschreven is onzin van de bovenste plank. Het feit dat bijvoorbeeld Winston Bogarde wordt genoemd laat al zien dat de schrijver van dat stuk, en dit geldt ook voor de overige media die maar al te graag een vals narratief probeerde te schetsen, niet weet wat de kabel inhoudt en waar het vandaan kwam... Mensen namen het klakkeloos over en de media probeerde maar al te graag het beeld te schetsen alsof witte en zwarte spelers met elkaar in 'onmin' leefde of beter gezegd: de zwarte spelers hielden zich afzijdig van de rest... Volgens mij werd zelfs in die periode geschreven dat Frank en/of Ronald de Boer zwarte spelers niet mochten. Spijtig dat men dit alles als zoete koek slikte.

16 april 2020 om 13:52

Of het waar is is een tweede, maar dat is nou eenmaal de kern van de term de kabel.

16 april 2020 om 13:55

Nee dat is helemaal niet de kern. Dat is een misselijkmakende twist wat de media eraan heeft gegeven en mensen slikken het als zoetekoek.

16 april 2020 om 14:00

Eerlijk is eerlijk, ik heb me er nooit in verdiept. Wat is volgens jou de kern?

16 april 2020 om 14:27

De kern is echt heel simpel. Het gaat over vriendschap die sommige spelers hebben opgebouwd, omdat zij elkaar al van de jeugd kennen... Meer zat er niet achter, maar ja, je ziet hoe goed dit soort verhalen worden verkocht en als zoete koek wordt geslikt...

16 april 2020 om 19:46

Aansluitend op Apocalyps; de naam ‘kabel’ komt van het groepje zelf. Een Surinaamse term, slang, voor een groep vrienden. Kluivert zei toentertijd letterlijk:”oe na kabel - wij zijn de kabel”.
Door de media is deze term later gebruikt (misbruikt) om een groep donkere Ajacieden te typeren die het niet eens waren dat lichte collega’s stukken meer geld verdienden dan zij. Alsof het een zwart/wit conflict betrof...

16 april 2020 om 22:50

@apocalyps wat ik heb begrepen uit de media destijds is dat die donkere jongens (de kabel) bij Ajax veel minder verdienden als de blanke jongens terwijl ze in die gouden lichting van Ajax destijds minstens net zo belangrijk waren. dat zorgde voor spanningen tussen beide partijen wat explodeerde op het EK toen Davids Hiddink beschuldigde van vriendjespolitiek en naar huis werd gestuurd

16 april 2020 om 14:31

@hupvandehonk allemaal vooroordelen. ik zag een vlog waar Depay zijn verjaardag filmde en daar was ook een Frenkie aanwezig met een dure zonnebril en trendy modeoutfit aan en die had het heel gezellig aan de beelden te zien. is zo een Frenkie dan ook onderdeel van die kabel?

Haha, bepaalde semi-moralistische leden zullen dit soort verhalen weer met schuim op de lippen lezen.mensen kunnen nu weer lekker hun onderbuik laten leeglopen en hun ware gevoelens kenbaar maken, want hoe durft Memphis Depay meer dan honderdduizend dollar uit te geven aan sieraden, terwijl de rest van Nederland in een steegje wegkwijnt...

Allemaal kleine kinderen die veel te duur speelgoed willen om mee te showen, omdat ze bijzonder willen zijn. Het maakt ze allemaal hetzelfde en een slecht voorbeeld voor de huidige jeugd. Wat je hebt en hoe je eruit ziet moet helemaal niet belangrijk zijn. Ik snap dat als je het geld hebt dat je mooi wil wonen, één goede auto wil hebben en mooie reizen wil maken. Maar alles daarom heen vind ik een beetje sneu. Die gasten staat overigens vrij om te doen wat ze willen, maar ik vind ze niet bepaald 'cool'.

Interessant wel om het rijtje namen in de 4e alinea te zien. Zou deze Zahi soms ook klanten met namen als Frenkie, Dirk, Ruud en Marc hebben? Zal wel een cultuurding zijn

16 april 2020 om 14:19

Het is ook een cultuurding. Bij Surinamers krijgen jongens als baby al gaatjes en oorbellen.

16 april 2020 om 15:19

@primtime ze zijn opgegroeid op straat waar het heel belangrijk is om te laten zien dat "je wat bent"of "het gemaakt hebt".en dat doen ze blijkbaar door geld uit te geven aan kansloze dingen.je zult het maar nodig hebben om gelukkig te worden.

16 april 2020 om 15:49

Dat soort gedrag is echt niet alleen aan de straat voorbehouden. Wat status geeft in je kring is wel verschillend. In bepaalde rijke hoogopgeleide kringen wordt ook verwacht dat je dit of dat merk koopt. Dat zullen weliswaar hele andere merken zijn maar het gedrag blijft hetzelfde. Of enkel en alleen een boekenkast volproppen omdat je dat een bepaald imago geeft, dat je er nooit daadwerkelijk een boek van hebt gelezen maakt niet uit.

16 april 2020 om 19:52

@primetime: dat denk jij of dat weet jij? Ik ken namelijk geen enkel mannelijk familielid of andere mannelijke Suri met gaatjes die ze gekregen hebben als baby...

16 april 2020 om 20:00

Weet ik. Heb ze zelf ook als baby gekregen, neven van mij ook, verschillende vrienden ook. Mijn zoontje ook. Ik zeg trouwens wel Surinamers maar bedoel eigenlijk vooral Creoolse Surinamers. Bij Hindoestanen zie ik het ook nooit.

16 april 2020 om 14:24

Denk je dat hij geen witte mensen in zijn klantenbestand heeft of dat witte mensen niet zoveel geld aan sieraden uitgeven?

16 april 2020 om 14:50

Apocalyps, nou ik denk geen Nederlandse witte mannen of in ieder geval heel weinig. Als je kijkt naar zuideuropese landen, witte mannen geven daar ook zat geld uit aan sieraden. Ronaldo als bekendste voorbeeld. Uit onderzoek blijkt sws dat de Nederlandse man het minst ijdel is dus een cultuurding is gewoon heel logisch.

16 april 2020 om 14:51

Vast wel en denk het niet.

16 april 2020 om 14:28

Wat maakt dat nou weer uit, gelijk hebben die jongens. Dat goud en diamant staat ook beter bij hen dan dat het op onze bleken blanke huiden staat.

Ik zou het niet bepaald prettig vinden, als mijn juwelier in de media over aankopen van honderdduizenden dollars die ik bij hem in de winkel zou hebben gedaan, uit de school klapt. Enige discretie mag op dat niveau toch wel van een leverancier verwacht worden.

16 april 2020 om 15:11

Deze man weet wat er in zijn winkel komt. Dat zijn voornamelijk rappers die rappen dat ze miljoenen om hun nek hebben hangen. Die geven niks om discretie

Heb je (te) veel geld, moet je er ergens mee heen. Te weinig: naar de voedselbank....

Memphis, Bergwijn en Promes... dan noem je ook wat intelligente jongens op zeg 😂

Twee simpele dingen.1. Een bedrijf hoort niet te praten over individuele klanten. Die Jooma is in mijn ogen volkomen fout.2. Meneer Depay roept dat Nederland racistisch is. Dat komt omdat mensen hem hebben verweten dat hij met een "lijger" op de foto ging en niet iedereen daar blij van wordt. Dan zijn we dus meteen allemaal racistisch. Depay heeft bij mij een nieuwe voornaam. Calimero.

16 april 2020 om 21:47

Depay openbaarde een DM van een meisje die hem racistisch bejegende. Ze noemde hem een bananenplukker. Dat was de reden waarom hij aangaf dat Nederland een land van racisme is. Hij doelde op een bepaald slag volk die de drang heeft om zich racistisch uit te laten, maar mensen proberen in dit soort gevallen dan te doen alsof ze niet tot 10 kunnen tellen...

@apocalyps Dus als een meisje iets roept is heel Nederland racistisch ? Dat klinkt als Erdogan die iemand iets heeft horen zeggen en dan roept dat Nederland Nazistisch is.wat een belachelijke manier om recht te lullen wat krom is.

Nieuwswaarde... zucht..

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren