Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Advies FIFA-werkgroep houdt Hakim Ziyech mogelijk langer bij Ajax

Laatste update:

Een speciale werkgroep van wereldvoetbalbond FIFA heeft zich gebogen over het vraagstuk wat er moet gebeuren met de contracten van spelers die op 30 juni aflopen, nu de competities voor die datum naar alle waarschijnlijkheid niet zijn afgerond naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus. De commissie heeft het advies uitgebracht om die contracten door te laten lopen tot aan de nieuwe einddatum van het lopende seizoen. De transfer van Hakim Ziyech van Ajax naar Chelsea zou hierdoor vertraging oplopen, daar hij op 1 juli speler van the Blues zou zijn.

Naar verwachting zal er in de maanden juli en augustus nog gevoetbald worden om de competities tot een goed einde te brengen. Wanneer de aanbeveling wordt opgevolgd zal Ziyech zijn verhuizing naar Stamford Bridge moeten uitstellen. Ajax, AZ en PSV hebben aan de KNVB het advies uitgebracht om het seizoen te beëindigen, maar de UEFA en FIFA willen dat de nationale competities voltooid willen worden. Uiterlijk 3 augustus zouden de nationale competities afgemaakt moeten zijn.

De regelgeving omtrent de zomerse transfers zal tijdelijk aangepast moeten worden en dat zou dan ook de prioriteit hebben bij de FIFA-werkgroep. "Bij een overlapping van seizoenen en/of transferperiodes, zal er voorrang gegeven worden aan de huidige club van de speler. Daardoor kan die club het seizoen afmaken met de vertrouwde spelersgroep, om zo de integriteit van de nationale competities te beschermen", zo is volgens de NOS te lezen in een rapport van de werkgroep, dat is ingezien door enkele persbureau's. Juristen verwachten dat de nieuwe tijdelijke transferregels voor problemen gaan zorgen. Clubs moeten bijvoorbeeld langer salarissen doorbetalen van spelers die normaliter vanaf eind juni van de loonlijst geschrapt zouden zijn, terwijl ook de spelers akkoord moeten gaan met het voorstel.

Als het coronavirus het toelaat hopen de UEFA, ECA (European Club Association) en EL (European Leagues) volgens De Telegraaf dat de nationale competities begin juni tot eind juli gespeeld worden. De internationale competities zouden begin augustus afgerond zijn, waarna het seizoen 2020/21 medio augustus zou starten. Wanneer bovenstaand scenario niet haalbaar is, hopen de de organisaties dat het seizoen eind augustus afgerond is. Het nieuwe seizoen zou dan half september aanvangen. Mocht ook dat niet haalbaar zijn, dan is het een optie om het seizoen te beëindigen.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Kansloos, volkomen in strijd met de wetgeving. Alleen als alle partijen akkoord gaan kan dit.

6 april 2020 om 09:21

Ja lekker om in zo'n werkgroep te zitten. Je zakken vullen met aanbevelingen die gewoon niet mogelijk zijn.

6 april 2020 om 09:24

Dan zal dat de uitkomst zijn en kan Ajax bij het eventueel uitspelen van de competitie geen gebruik meer maken van ziyech na 1juli.

6 april 2020 om 09:41

En Emmen en Twente met de a1 de competitie afmaken? Kom op, is praktisch onmogelijk. Waarom zouden we dit nog moeten doen en
willen? Als er 1tje zegt: ik wil het niet en zich berust op wetgeving, zal de heleboel klappen. Gebakken lucht, enkel voor het geld. Laten we ons bezig houden met volgend seizoen, als dat al 'normaal' zal gaan beginnen. Domme en vreselijke voetbalwereld. En we kunnen wel afwachten en afwachten, maar met het onzekerheid bereik je niks. Laten we knopen doorhakken en ons richten op de toekomst. Daar kan je beleid op afstemmen en iets mee bereiken.

6 april 2020 om 10:15

Nog 2 dingetjes: wil iemand überhaupt nog de competitie afmaken en vieren dat je evt kampioen wordt oid. En 2: de UEFA heeft het over volgen van de regels en die schrijven voor dat de competities afgemaakt moeten worden. Maar voordat dat kan, moeten eerst heel veel regels, zelfs wetten, aangepast worden. Zoooo krom.

6 april 2020 om 12:33

Nadat ik Platini en Boniek uitzinnig heb zien staan juichen om de winst van de Europa Cup 1 in het stadion waar zonet 39 mensen waren overleden sta ik nergens meer over versteld als het gaat om het vieren van titels.

6 april 2020 om 17:53

Tja Constant, daar heb je, helaas, helemaal gelijk in.

En nog steeds staat er niks in wat van waarde is.
Geen toezegging niks.

6 april 2020 om 09:42

Je kan natuurlijk ook niks toezeggen. Niemand weet wat er gaat gebeuren. Voorlopig worden er enkel wat noodscenario’s uitgestippeld (waar dit er dus 1 van is). Of het allemaal realistisch is moeten we natuurlijk onze vraagtekens wel bij zetten. Laten we het er maar op houden dat ze in ieder geval niet stilzitten, het positieve benaderen. Al is het waarschijnlijk voor Jan met de korte achternaam.

Wat ik me vooral over verbaas is dat de Uefa alleen maar bezig is om alles eraan te doen om alle competities afgerond te krijgen koste wat het kost. En die houden totaal geen regels met wetgeving of dat het juridisch wel mogelijk is. Dit is naar mijn inziens dan ook compleet kansloos als je nu al leest dat juristen zeggen dat dit niet haalbaar is. Kortom Uefa denk niet eens alleen maar aan het geld maar ook aan de menselijkheid van dit alles en ga pas echt weer voetballen wanneer de mensen er ook naartoe kunnen achteraf is het voetbal natuurlijk voor de toeschouwers en niet alleen maar om de kas van de Uefa te spekken.

Totale onzin. Ja, ze kunnen aan de fifa-kant regels versoepelen maar je hebt ook met arbeidsrechten in landen te maken plus de overeenkomst tussen club en speler. En de fifa heeft over al deze punten niets te zeggen. Daarmee maken ze dus helemaal niets mogelijk.

6 april 2020 om 09:45

Zoals de UEFA het wel kan spelen is dat clubs (of bonden) die niet akkoord gaan niet speelgerechtigd zijn voor de volgende uitvoeringen van de toernooien. Ze zijn bij de FIFA en UEFA natuurlijk niet vies van een ouderwets wurggreepje voor eigen gewin. Blijft voorlopig dus nog even afwachten...

6 april 2020 om 09:50

Ok, daar heb je een punt wellicht, maar dit ligt dan weer aan de contracten/regels van de Uefa. Zoals de Uefa bij monde van Ceferin zei dat landen worden uitgesloten van Europees voetbal als bonden ervoor kiezen ermee te stoppen, ze dat juridisch gezien helemaal niet kunnen eisen. Dus ben ik voorzichtig van mening dat ze jouw punt ook wellicht niet juridisch kunnen onderbouwen. Maar ben geen jurist en heb deze contracten niet voor handen. Dus met zekerheid kan ik dat ook niet beweren.

6 april 2020 om 13:11

Ik vind het persoonlijk ook geen realistisch scenario hoor. Wat je zelf ook al aangeeft, juridisch gezien zal er mogelijk geen draagvlak voor zijn (laten we het hopen in ieder geval). Tot de tijd dat we het definitief van de baan kunnen doen wil ik alleen wat voorzichtig zijn. Nu een overhaaste beslissing maken kan zomaar eens nare consequenties hebben. Dat moeten we de clubs met geringe financiële speling niet aandoen vrees ik, om mijn eigen clubbril maar even op te zetten. Blijft giswerk voorlopig. Onzekere tijden in alle facetten van het leven, dus ook in de belangrijkste bijzaak die er bestaat

6 april 2020 om 14:09

Ik begrijp jouw standpunt en die is ook zeker te billijken. Ik ben van het kamp "nu de zure appel doorbijten". Ik denk zelf dat het beter is direct te stoppen en goede afspraken met z'n allen maakt over hoe je komend seizoen in gaat (promotie/degradatie, Europese plaatsingen en financiã«le vergoedingen). Clubs zijn normaliter al vanaf januari bezig om alles voor komend seizoen te plannen. Hoe langer je clubs in onzekerheid laat, hoe lastiger dit allemaal wordt in de toekomst. Dan heb ik liever 1 seizoen in chaos, dan dat we maar proberen vol te houden en wellicht komend seizoen (of in het slechtste geval nog meerdere seizoenen) te beã¯nvloeden. Ik denk zelf dat we al blij mogen zijn als we komend seizoen kunnen gaan starten. Maar ja, heb natuurlijk geen glazen bol. De wens om het seizoen uit te spelen is natuurlijk wel heel logisch als je kijkt naar het sportieve deel. Een onafgemaakt seizoen is voor elke sporter een nare droom.

6 april 2020 om 20:49

Dat is ook een beetje het lastige van de situatie. Ik denk dat iedereen de anderen wel kan begrijpen, voor beide kanten zijn immers ook duidelijke argumenten. Dan komt het al snel aan op (onderbuik) gevoel, ‘eigen’belang (lees: belang van de club die men support) en ook een stuk ethiek (hoe ver kun/wil je gaan, wat moet wijken voor welk belang). Uiteindelijk ga ik er ook vanuit dat alles alsnog afgekapt wordt, waarbij men in mijn ogen de huidige ranglijst moet hanteren (ook geen play-offs inlasten). Maar wat je zegt, ik heb ook geen glazen bol. Voor hetzelfde geldt dat we in december nog in deze shit zitten, of kunnen we in augustus al voetballen. Ik zet er geen geld op in. Het is een bende, en onzekerheid vreet aan iedereen. Dat merken we in ieder geval wel. Daarom valt er voor jouw kant van het verhaal ook zeker wat te pleiten.

6 april 2020 om 14:08

Dat lijkt mij inderdaad ook. Ze kunnen het allemaal wel mooi brengen, maar deze contracten zijn wettelijk bindend een daar zal dus ook altijd het breekpunt liggen. De Fifa en/of Uefa heeft werkelijk totaal geen invloed op wettelijke bepalingen en verplichtingen, ook al denken ze zelf ongetwijfeld van wel.

Tuurlijk man. Lekker denken dat we nog gaan voetballen. 😂😂 wat een dom volk werkt bij de fifa.

6 april 2020 om 09:48

Wie weet is het pas over een jaar of 10, maar zelfs dan kun je theoretisch op basis van de huidige ranglijsten natuurlijk de competities nog uitspelen. Praktisch is het natuurlijk allemaal niet, en op een gegeven moment moet er wel een dikke streep door. Maar wanneer is dan de grote vraag.

En de UEFA en FIFA denken dat Ziyech alles zal geven? Hij wil geen blessure oplopen lijkt me. Hoe fit zijn de spelers. Hoeveel ritme hebben ze? Wanneer zou de voorbereiding cq training hervat kunnen worden.

Het slaat allemaal nergens op.

6 april 2020 om 12:37

Dat argument is altijd geldig bij spelers die al een contact hebben getekend maar nog een periode moeten spelen bij de oude club. Waarom zou Ziyech was alles geven wanneer de competitie gewoon was doorgegaan? Beetje onzinnig argument dus.

6 april 2020 om 14:10

Ik denk niet eens dat het uitmaakt. Die contracten zijn nog altijd wettelijk bindend en ik denk niet dat Ziyech erop zit te wachten om de duur van z'n nog lopende contract verlengd te zien worden. De Fifa en Uefa kunnen wel dingen willen, maar ik betwijfel ten zeerste of dat wettelijk uitvoerbaar blijkt.

6 april 2020 om 16:03

Fifa/uefa kunnen van alles doen versus nationale bonden en op die manier richting geven aan hoe het aan moet met de nationale competities en de Europese clubcompetities. Maar de Uefa/fifa en de nationale bonden gaan niet over de contractuele relaties tussen clubs en spelers. Zolang de contracten, die altijd gelden tussen de speler en club, bestaan zul je enkel kunnen opereren in scenarios waarin clubs én spelers allemaal instemmen met eventuele contractuele aanpassingen. Uiteindelijk is dit ook naar Nederlands recht gewoon mogelijk uiteraard. Maar zelfstandig vanuit Zwitserland even bepalen dat het contract van Ziyech bij Chelsea 'eventjes' een paar maandje opschuift, of zoiets, dat is onmogelijk.

Totaal onhaalbaar. Wie betaald het salaris voor die twee maanden? En wat te doen met transfervrije spelers? Het enige logische dat je kunt doen is stoppen en met elkaar een verdeelsleutel zoeken voor de Europese inkomsten. Maar dan loopt de uefa heel veel geld mis. Dat is de enige reden waarom je totale chaos verkiest boven stoppen.

6 april 2020 om 10:07

" Totaal onhaalbaar. Wie betaald het salaris voor die twee maanden? En wat te doen met transfervrije spelers? ". In de reglementen staat dat een speler na afloop van zijn contract ook niet meer speelgerechtigd is. Wat de Fifa zou kunnen doen, is dispensatie verlenen waardoor een speler na afloop van zijn contract nog wel voor zijn (oude of huidige zo je wilt) werkgever kan uitkomen. Aan de contractsituatie zelf verandert er in dat geval niets. Een voetballer heeft een arbeidscontract voor bepaalde tijd en dat is dus een tijdelijk contract. Er zijn wettelijke regels voor het verlengen van een tijdelijk arbeidscontract. Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd kan niet eindeloos worden verlengd. Volgens de wet heb je namelijk na een aantal tijdelijke contracten automatisch recht op een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Bij een reeks van meer dan 3 arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd wordt de 4e overeenkomst omgezet in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Het laatste tijdelijke contract wordt ook automatisch omgezet in een contract voor onbepaalde tijd als de totale duur van de tijdelijke contracten meer dan 2 jaar is. Bij een contract voor onbepaalde tijd zit een werkgever aan een werknemer vast en moet betalen om van hem af te komen. In een CAO worden vaak afspraken gemaakt over dit soort zaken. Ik heb begrepen dat er in de voetbal CAO staat dat voor verlenging van het arbeidscontract een minimale duur van 1 jaar geldt. Dat zou betekenen dat Ajax Zyech ook voor volgend jaar onder contract zou moeten nemen om het seizoen te kunnen afmaken en Chelsea en Zyech zelf daarmee bovendien ook accoord zouden moeten gaan. Ik me niet voorstellen dat Zyech en Chelsea daar iets voor voelen en voor Ajax zou dat betekenen dat de club langer op de transfersom zou moeten wachten. Chelsea zou de koop ook kunnen laten ontbinden en volgend jaar terug komen als Zyech nog maar 1 jaar van zijn contract heeft te gaan, terwijl zijn transferwaarde door de Coronacrisis sowieso zou dalen. Als zijn contract al drie keer verlengd is, zou dat bij een verlenging automatisch overgaan in gaan in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Daarvoor geldt een opzegtermijn en in dat geval zou Ajax dus helemaal geen transfersom meer kunnen claimen. Dat zou de club waarschijnlijk veel meer gaan kosten dan het uitspelen van de competitie zou gaan opleveren, waardoor het begrijpelijk is dat men veel liever heeft dat de stekker er uit wordt getrokken. Het zou ook betekenen dat clubs als RKC en Heracles de vele contracten die ze bewust hebben opgezegd, weer zou moeten verlengen om het seizoen uit te kunnen spelen en dat lijkt me volstrekt onrealistisch gezien de penibele financiele situatie van die clubs. De bonden zijn bezig om een totale juridische chaos te creeren die veel meer problemen zal veroorzaken dan dat ermee worden opgelost.

6 april 2020 om 12:40

Dat de CAO voorschrijft dat een verlenging van een contract voor bepaalde tijd standaard één jaar is dat mag zo zijn, maar als Ajax en Ziyech gewoon een contract overeenkomen voor de periode dat Ziyech nog nodig is om het seizoen uit te spelen voor Ajax dan kunnen beide partijden dat contract ook gewoon in onderling overleg op ieder gewenst moment weer samen beëindigen (waarna Ziyech naar Chelsea kan). Uiteraard blijft nog wel staan wat er moet gebeuren met het contract dat Ziyech met Chelsea heeft. Formeel kan er een aparte situatie ontstaan als Uefa bijvoorbeeld de transferwindow opschuift. Dan eindigt het contract van Ziyech met Ajax, maar dan kan hij niet overgeschreven worden naar Chelsea. Dan kan Ziyech dus ook nergens meer spelen, want Chelsea kan natuurlijk civielrechtelijk optreden tegen elke nieuwe verbintenis die Ziyech zou aangaan met Ajax. Deze situatie vraagt dus om een oplossing waarbij de Uefa aangeeft wat er gedaan moet worden en de spelers, clubs en overheden die dan aan de slag gaan om alles in een mogelijke vorm te gieten. En daarbij ga ik er zelfs vanuit dat we hier allemaal voor nop aan het lullen zijn. Er gaat voorlopig, en ook in juni of zelfs juli, niet gevoetbald worden. Dus dan kunnen al deze scenario's ook de prullenmand in, of is het echt een idee dat we het seizoen 19-20 gaan uitspelen in 2021 ergens? Zou waanzin zijn.

Vind het vooral bijzonder dat iedereen denkt dat het voetbal in Europa in aug/sep weer van start kan. heel misschien zou dat in Nederland en België kunnen maar als je ziet waar nu Italië/spanje/frankrijk en noem ze maar op mee te maken hebben daar is het in september echt niet opgelost hoor. Kijk ff naar China. December uitgebroken en nu krijgen ze met nieuwe besmettingen te maken sinds ze de lockdown hebben versoepeld. kwestie van tijd dat die weer aangescherpt wordt. maar zij zitten al in maand 4 he. Rutte heeft het al gezegd 'gecontroleerd immuniteit opbouwen' dat betekent dat ze IC plekken weer beschikbaar komen gaat langzaam maar zeker het thuisblijven opgeheven worden tot de ziekenhuizen weer volstroomt. Denk je werkelijk dat we in die tijd gaan voetballen?

6 april 2020 om 08:57

Je kunt hooguit gaan voetballen zonder publiek. Maar ik weet niet of je dat moet willen. Verder eens met wat je zegt. Al heb je het in je eigen land onder controle, zodra het internationale verkeer weer gaat vliegen en rijden wordt het virus weer alle kanten op verspreidt.

6 april 2020 om 10:33

Ook zonder publiek zit je met het feit dat je een evenementen hebt waar zon 100man bij is waarvan er 22 dicht op elkaar zitten. Voetbal is een contact sport dus itt schaken dammen tennis enz zullen die pas door kunnen gaan zodra het volledig veilig is. Tennis wedstrijden zonder publiek zouden eerder weer kunnen starten en die denken al dit jaar niet meer te spelen.

Je kan adviseren tot je een ons weegt als werkgroep, maar de Fifa gaat hier niet over. Dit zijn afspraken tussen werknemer en werkgever. Op papier staat dat Ziyech vanaf 1 juli werknemer bij Chelsea is. Dat kan niemand overrulen. Ook niet met een decreet.

Jammer dat VZ of de journalistieke bron niet verder hebben gevraagd naar de juridische invulling voor dit plan. Waarschijnlijk heeft de werkgroep niet eens naar gekeken en wordt dit plan weer loos de wereld in geslingerd. Het huidige contact (bij Ajax) van Ziyech zal op basis zijn van Nederlands recht en per nieuw contract op basis van Engels recht. Juridisch getouwtrek zal mede door onderbezetting in de rechtszalen niet op tijd afgerond kunnen zijn.

6 april 2020 om 09:12

Tenzij Chelsea en Ajax beide akkoord gaan. Telefoontje van Chelsea naar Ziyech om uit te leggen waarom dit zo belangrijk is en waarom ze graag zien dat Ziyech ook akkoord gaat en het is geregeld. Verder lijkt het mij ook een onrealistisch plan hoor, maar het is niet zo onmogelijk als op dit forum wordt geschetst, zolang alle partijen maar akkoord gaan.

6 april 2020 om 09:24

@ProEvo Dat is echt te eenvoudig gedacht, per 1 juli is er gewoon een nieuwe juridische werkelijkheid, daar doet een (mondeling) akkoord tussen de belanghebbende partijen niets aan af. En het is uiterst lastig een dergelijk akkoord juridisch in te bedden in de nieuwe situatie, wie loopt bijvoorbeeld welke risico’s? Komt natuurlijk nog bij dat over al die overeenstemmingen dus onderhandeld moet gaan worden. In een enkel geval zal dit misschien wel tot een goed einde kunnen worden gebracht, maar als oplossing in brede zin is dit plan totaal onhaalbaar en dus onmogelijk.

6 april 2020 om 09:26

Men spreekt vaak over 2 partijen, maar er is nog een derde en een veel gevaarlijkere vierde partij. De derde partij is de speler zelf met de vraag over wellicht salarisverschil en vergoeding gemaakte kosten (huur e.d.). De vierde partij is de zaakwaarnemer, die tegenwoordig een bizarre invloed heeft op de speler. Vaak komt de echte aard van mensen naar boven in geschillen over geld, zonder te oordelen over specifiek Ziyech.

6 april 2020 om 09:49

Om Ziyech als voorbeeld te blijven gebruiken, hij en zijn zaakwaarnemer zullen niet voordat hij er goed en wel begonnen is direct ingaan tegen de wens van zijn nieuwe werkgever. Wellicht als het alleen om Ziyech zou gaan, maar nu zou hij wereldwijd en van de vele zijn.@The Shins, als de FIFA / UEFA voor het juridische vlak modelovereenkomsten opstelt (wat je van een overkoepelende bond mag verwachten) valt dat wel mee hoor. Er hoeft in principe weinig te onderhandeld worden. Contract bij club A wordt verlengt naar datum X en contract bij club B gaat nu in op datum Y. Het enige om te bepalen is of en hoe de speler gecompenseerd wordt in het geval deze extra nieuw salaris misloopt in die extra maanden. Zo’n verlenging gebeurt in het ‘normale’ leven in Engeland op dit moment al he. Werknemers die net van werkgever wilde wisselen, maar waarvan het nieuwe contract nu on hold wordt gezet omdat dat bedrijf dicht is, mogen door hun ex-werkgever langer op de payroll gehouden worden om te voorkomen dat mensen tussen wal en schip vallen. Voor die medewerker mogen ze dan ook aanspraak op de 80-20 regel (waarbij het bedrijf niet verplicht is die 20% te betalen) maken. Terwijl ze strikt juridisch gezien al weg zijn. Als alle partijen akkoord zijn, is dat dus prima te regelen.

Er worden geen wedstrijden meer toegestaan voor einde augustus volgens mij.
Publiek kan niet worden toegelaten en voor wedstrijden zonder publiek zijn er ook al een groot aantal medewerkers aanwezig die zich veilig moeten kunnen voelen en dan hebben we het nog niet over de spelers zelf.... Wie zich nu bezig houdt met het opstarten van voetbal , ziet het hele plaatje niet..... Te gevaarlijk nog.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren